Door Tomas Hochstenbach

Redacteur

De eerste NUC's die niet van Intel zijn

Dit is ASUS van plan met nieuwverworven serie

14-01-2024 • 06:00

169

ASUS NUC Preview

Toen Intel vorig jaar door een financieel zware periode ging, besloot het om diverse nevenactiviteiten af te stoten, waaronder het bedrijfsonderdeel dat de NUC-mini-pc's maakte. ASUS nam de serie deze zomer over en presenteert op CES zijn eerste producten onder de NUC-naam, die ik van dichtbij kon bekijken.

Naar eigen zeggen wil ASUS met zijn NUC's zowel de vertrouwde apparaten blijven leveren als de serie nieuwe energie geven met volledig nieuwe producten. De mini-pc die je het meest zult herkennen als een NUC is de NUC 14 Pro, de directe opvolger van Intels NUC 13 Pro.

NUC 14 Pro

Hoewel de nieuwste mobiele Intel-processors officieel geen veertiende generatie meer heten, maakt de NUC 14 Pro vanzelfsprekend gebruik van de nieuwste Core Ultra-chips, beter bekend onder de codenaam Meteor Lake. Over deze technisch zeer vernieuwende processors, waarvoor Intel onder meer voor het eerst een chipletontwerp gebruikt, schreven we eerder een uitgebreide preview.

De NUC 14 Pro gebruikt het vertrouwde formaat van 4 bij 4 inch, ongeveer 10x10cm, waardoor bestaande accessoires zoals monitormounts compatibel blijven. Dat is vooral voor zakelijke klanten belangrijk, die zo makkelijk kunnen upgraden. Zoals we van Intel gewend waren verschijnen er twee versies: een lage variant waarin je uitsluitend een M.2-ssd kunt plaatsen en een hoge uitvoering waarin plek is voor een 2,5"-ssd of -hdd. Net als voorheen kun je de componenten eenvoudig bereiken door de onderkant van de mini-pc los te halen. Voorheen moest je daarvoor schroeven, maar dankzij een nieuw slotmechanisme kan dat nu volledig zonder gereedschap. Voor extra veiligheid, bijvoorbeeld bij gebruik in een openbare ruimte, kun je dit paneel naar wens alsnog met schroeven vastzetten.

Intel NUC 14 Pro

ASUS heeft de behuizingen van de NUC 14 Pro's opgetrokken uit plastic, net als bij de laatste generaties van de hand van Intel het geval was. De getoonde exemplaren waren nog preproductie en bevatten geen hardware, maar mijn eerste indruk was dat het gebruikte materiaal toch duidelijk minder stevig was dan dat van Intels NUC's. Wellicht wordt dat in de definitieve versies nog beter, waarin vermoedelijk een metalen frame ter versteviging komt te zitten.

Op de voorkant van de NUC's tref je de aan/uit-knop en een drietal USB-poorten aan. De twee USB-A-poorten doen maximaal 10Gbit/s, de USB-C-poort gaat tot 20Gbit/s. Ik vind het een fijne verbetering dat je nu een USB-C-poort aan de voorkant hebt, want bij Intels NUC's moest je daarvoor nog aan de achterzijde zijn. De headphonejack is komen te vervallen bij ASUS' ontwerp. Voor het aansluiten van een bedrade hoofdtelefoon of luidsprekers zul je dus gebruik moeten maken van de uitgang op je monitor.

Aan de achterkant vind je nog veel meer poorten: twee keer HDMI 2.1, tweemaal Thunderbolt 4 en een 2,5Gbit/s-ethernetpoort (Intel I226-V/LM) zijn daarvan de belangrijkste. Op de hoge variant lijkt de locatie van het 2,5"-slot duidelijk zichtbaar, met twee schroeven aan beide zijden. Het betreft echter geen slede of iets dergelijks; de ssd wordt volgens de fabrikant plat tegen het onderpaneel gemonteerd.

De NUC 14 Pro kan worden uitgerust met een Core Ultra 7 165H of 155H, Core Ultra 5 135H of 125H, of een Core 3 100U. De processor mag maximaal 40W verbruiken. Als je de bareboneversie koopt moet je zelf zorgen voor maximaal twee DDR5-sodimms en maximaal twee M.2-ssd's. Beide ssd-slots ondersteunen PCIe 4.0 x4, maar waar het primaire slot een standaard M.2 2280-ssd kan huisvesten, mag de ssd in het secundaire slot maximaal M.2 2242 zijn. De gebruikte wifichip is een Intel AX211 met ondersteuning voor Wi-Fi 6E.

NUC 14 Pro+

Met de NUC 14 Pro+ neemt ASUS al een klein loopje met het oorspronkelijke concept, want deze mini-pc is niet langer vierkant, maar rechthoekig. Hij meet 4 bij 5 inch, oftewel 12,7x10cm. Door die extra ruimte heeft ASUS meer ruimte voor koeling. De NUC 14 Pro+ kan daardoor maximaal een Intel Core Ultra 9 185H-processor huisvesten, die iets hogere maximale kloksnelheden heeft. Belangrijker is dat de processor in de Pro+ 65W mag verbruiken, waar de processors in de reguliere NUC beperkt zijn tot een tdp van 40W.

De grotere behuizing van dit model is aanzienlijk luxer afgewerkt en opgetrokken uit geanodiseerd aluminium. Alleen de bodemplaat is van wit kunststof.

ASUS NUC 14 Pro+

ROG NUC

ASUS gaat pas echt helemaal los bij zijn ROG NUC, een mini-pc die helemaal niets meer met het oorspronkelijke concept te maken heeft. In tegenstelling tot Intels NUC Extreme-serie maakt ASUS voor zijn gamingmini-pc geen gebruik van een cpu uit de desktopserie, maar van een Core Ultra 7- of 9-chip uit de nieuwste Meteor Lake-serie voor laptops. Het belangrijkste verschil met de normale NUC's is dat de ROG NUC voorzien is van een losse videokaart: de mobiele varianten van een RTX 4060 of RTX 4070.

ROG NUC

De behuizing van de ROG NUC meet 27x18x5cm en heeft daarmee een inhoud van 2,5 liter. Dat is nog steeds compact, maar wel veel meer dan de nog geen 0,5 liter van de normale NUC. Naast de ruimte die de videokaart inneemt gaat dat voornamelijk op aan koeling, maar ook de opslagmogelijkheden van de ROG NUC zijn uitgebreider. Je kunt er drie M.2 2280-ssd's met een PCIe 4.0 x4-interface in kwijt. Het geheugen plaats je in de twee DDR5-sodimmslots, die maximaal 5600MT/s ondersteunen.

Je kunt de ROG NUC zowel in horizontale als verticale oriëntatie gebruiken; voor dat laatste scenario wordt een klemstandaard meegeleverd. Aan de buitenkant valt verder vooral op dat de mini-pc een rgb-verlicht logo heeft, dat je via de Armoury Crate-software kunt bedienen, en dat dit apparaat lekker veel poorten heeft. Voorop kom je een audiojack, twee USB-A 10Gbit/s-poorten en een SD-kaartlezer tegen, die ondersteuning biedt voor de nieuwste SD-Express-standaard. Op de achterkant heeft ASUS een Thunderbolt 4-poort, vier USB-A-poorten (2x 10Gbit/s, 2x USB 2.0), een HDMI-poort, twee DisplayPort-uitgangen, een 2,5Gbit/s-ethernetpoort en de stroomaansluiting geplaatst. Op die laatste sluit je een externe 330W-voeding aan. Net als de reguliere NUC's gebruikt ASUS een Wi-Fi 6E-adapter van Intel voor draadloze connectiviteit.

Verkrijgbaarheid en prijzen

ASUS is van plan om de NUC 14 Pro, NUC 14 Pro+ en ROG NUC in de lente van dit jaar op de markt te brengen, waarbij de ROG NUC waarschijnlijk wat later volgt dan de twee reguliere modellen. Daarvan zijn de prijzen nog niet bekend, maar vermoedelijk wijken die niet veel af van wat Intel voor zijn NUC's vroeg. De ROG NUC gaat als barebone rond de 2000 euro kosten voor de RTX 4060-versie, met een meerprijs van twee- à driehonderd euro voor de variant met een RTX 4070-gpu. Varianten met het geheugen en de ssd voorgeïnstalleerd zullen vanzelfsprekend duurder worden.

Reacties (167)

167
165
60
0
0
77
Wijzig sortering
NUCs zijn vooral voor de zakelijke markt interessant, om te fungeren als een thinclient.
Ik mis in dit artikel informatie over de mogelijkheden voor zakelijke ondersteuning, op gebied van hardware implementatie, thinclient software ondersteuning, driver ondersteuning, etc.
Hoewel je ze als thinclient zou kunnen inzetten zijn NUCs daar eigenlijk al overpowered voor. Dit zijn uiteindelijk gewoon zeer kleine PCs met een performantie die vaak beter is dan wat je van een laptop mag verwachten omdat je betere koeling hebt en een stabiele voedingsbron.

Er is al heel lang een beweging bezig om de kantoor PC kleiner en lichter te maken omdat je echt geen grote torens meer nodig hebt voor kantoorwerk te doen. En dat is waar deze kleine vormfactor zijn toepassing vindt.
Ik zie toch overal meer een beweging bezig naar het verdwijnen van desktops in het algemeen op de werkplek.
Meestal vervangen door laptop + usb c scherm of docking.
Vaak wel nog een paar receptie pc’s.
Maakt thuis werk ook veel makkelijker.
Klopt dat zie ik ook. Ik vraag me wel af of dit geen vervanging kan zijn voor een laptop als je geen scherm en geen batterij nodig hebt.
Ik moet binnenkort ook zien voor een laptop en vraag me af of ik niet voor een nuc zou kijken. Die laptop hangt toch altijd aan een dock.
Ik heb zo jaren gewerkt met een Skull Canyon NUC (die nu voor mijn zoontje dient!)
Ik gebruikte een korte hdmi verlengkabel die ik in de NUC liet zodat ik de connector niet versleet.
Ik had ook een compatibele power block op het werk, dat was minder gezeul. Schokken tijdens transport waren geen probleem, heb uiteindelijk één keer de fan verwisseld.
Nu kan alles via usb C, vanzelf, dus moet je enkel het blokje zelf meezeulen.
Ik nam hem ook mee op hotel, met kabels en keyboard etc. en dan op de hotel tv gebruiken. Daar was een laptop handiger geweest
Nu ben ik overgestapt op een laptop, maar privé laptop, plus werk laptop, plus klant laptop is toch wel een pak in de rugzak. Dus heb ik zelden alles bij en moet sommige administratie over de telefoon of wachten tot ik thuis ben. Vooral voor mijn werkgever een hele laptop meesleuren om 15 minuten mails te checken en m'n timesheet in te vullen is echt balen. Hadden ze maar een compute-stick... of gewoon een werkende online omgeving... Of een NUC!
privé laptop, plus werk laptop, plus klant laptop ...

ik zie geen noodzaak om zowel prive , klant en je werklaptop mee te sleuren.

als jij misschien een uitzondering bent die dit kan verantwoorden, wil ik er wel in meegaan,
via mijn telefoon kan ik aan mijn "werk" teams en office365 , prive office365 en als het nodig is de klant zijn teams + office omgeving.
of als ik de klant laptop meesleur, kan ik gerust mijn timesheet op deze verwerken .
maar enkel een laptop meesleuren voor TS?
Mijn werkgever heeft alle administratie achter hun eigen SSO zitten, zou enkel mail kunnen doen op andere machine maar dat ging vroeger ook vaak mis.
Eigen laptop is om tijdens de lunch wat te klooien.
(Voor de volledigheid op een MacBook, develop voor iOS)
En eigenlijk heb ik liever ook niet alle privé paswoorden op werk browser. Websites van gas/electriciteit/verzekering/ziekenfonds etc werken voor mij als veertiger nog net iets handiger op computerscherm.

[Reactie gewijzigd door L2GX op 22 juli 2024 15:20]

En eigenlijk heb ik liever ook niet alle privé paswoorden op werk browser. Websites van gas/electriciteit/verzekering/ziekenfonds etc werken voor mij als veertiger nog net iets handiger op computerscherm.
Laat me raden, je werk blokkeert Browser Profielen en het downloaden/installeren van andere browsers?
Zo niet, dan zou een Prive profiel op je browser een oplossing kunnen bieden. Die wachtwoorden slaat hij op in een apart profiel waar je werk niet bij kan. Hier moet je dan wel een eigen account aan hangen.

Ik heb ook SSO ingesteld voor onze medewerkers, maar zij mogen een prive profiel maken voor bijvoorbeeld Edge of Chrome.
Waarom zou je die werk laptop niet thuis laten en deze bv. via een VPN benaderen? Scheelt een hoop gezeul. Of een remote desktop connectie oid?
Dan moet je de laptop hele dag laten aanstaan voor die 15min dat je hem nodig hebt vis vpn?
Een beetje tweaker heeft daar wel een oplossing voor toch? Wake on lan of een slim stopcontact om hem aan te zetten wanneer jij wil werken. Of inderdaad gewoon aan laten, als je een fatsoenlijke laptop hebt dan is het idle verbruik ook verwaarloosbaar.
Voor scherm kan je er eventueel een portable monitor van 15,6 inch bij doen, die kunnen prima zijn voor 100 euro (ik heb een luxere OLED variant voor 200, ook geen miskoop). Ik zit nu in een AirBnB waar ik gewoon een Mac Mini aan die portable monitor heb hangen, die Mac Mini is ongeveer even zwaar als een laptop en een stuk zwaarder/groter dan een NUC dus met een NUC kom je zeker een eind.

Niet ideaal als je bijv. in een starbucks wilt werken, maar wel als je voornamelijk op een prima werkplek zit of bijv. een weekendje bij familie. Het past prima in een simpele rugtas en het geheel van portable monitor, nuc, en een fijn toetsenbord met wat travel neemt niet significant meer ruimte in dan een laptop, alleen de flexibiliteit van een accu ontbreekt.
Vooral dat laatste was voor mij de reden om voor een NUC te gaan. Heel lang laptops gehad die altijd op dezelfde plek stonden. Net wat makkelijker uitbreidbaar, beter/groter scherm, ik ga niet meer terug
Ik moet erbij zeggen dat ik van een werk een laptop heb, dus als ik echt mobiel moet zijn neem ik die mee (maar dat gebeurd bijzonder weinig).
Ik gebruik al jaren een NUC als mijn thuis PC. Is gewoon krachtiger dan mijn (werk) laptop en neemt heerlijk weinig ruimte in op mijn bureau. Heb hem vanwege het formaat ook nog wel eens gewoon opgepakt en meegenomen naar werk / anderen omdat ik dan ook even andere programma's kon gebruiken. Zeker op werk is dat in combinatie met flexplekken erg handig omdat je dan geen gedoe hebt om een beeldscherm, keyboard en muis mee te nemen.
Er zijn nog meer dan genoeg MKB bedrijven die, waar ze een tientje kunnen besparen, dat ook doen. Bij grote bedrijven proberen ze inderdaad steeds meer te standaardiseren.
Andersom ook hoor. Ik heb een i7 laptop met touch screen gekregen, terwijl ik alleen maar outlook, de webbrowser en Microsoft teams gebruik. Alles wat ik doe zou ook op een simpele i3 or budget ryzen kunnen.

[Reactie gewijzigd door peeceej op 22 juli 2024 15:20]

Dat is die typische valkuil van IT, er is een nieuwe trend, we springen erop voor 100% om uiteindelijk te besluiten dat alles precies toch teveel van het goede was. Alles naar de cloud om dan achteraf 20% toch terug inhouse te halen. Alle desktops buiten om achteraf toch 20% van de werkplekken terug van een desktop te voorzien.

Behalve de receptie zijn desktops op flexplekken een betere oplossing, zit je daar met een flexplek met een USB-C kabel, een hdmi en een displayport kabel. Komt daar een CAD tekenaar zitten om een meeting voor te bereiden, die USB-C kabel geeft niet genoeg stroom voor die power laptop. De volgende sluit wat kabels aan maar krijgt het scherm niet aan want de input staat verkeerd. De volgende is zijn laptop thuis vergeten.
Dat is die typische valkuil van IT, er is een nieuwe trend, we springen erop voor 100% om uiteindelijk te besluiten dat alles precies toch teveel van het goede was.
Het heeft niks met IT te maken. Het gaat juist fout als je dat soort beslissingen níet door IT laat maken. In mijn ervaring zijn de meeste systeembeheerders juist heel conservatief met nieuwe technieken en migraties. Als die nieuw speelgoed krijgen dan bouwen ze daar nieuwe dingen mee. Oude dingen migreren doen ze liever niet, dan wachten ze wel tot er een natuurlijk onderhoud/vervang moment komt en bouwen dan een nieuw systeem volgens de nieuwe inzichten.

Het zijn de outsiders die de hypes geloven, dollartekens in hun ogen krijgen en niet meer naar hun eigen specialisten luisteren maar all-in gaan op de waan van de dag zonder het echt te snappen. Dit speelt niet alleen in de IT maar overal, maar IT ontwikkelt zich snel, gaat over heel geld en is dus extra gevoelig voor hypes. Laat je niet de schuld in de schoenen schuiven van slechte beslissingen van anderen.
Het hangt natuurlijk heel erg van de persoon af. Ik had ooit een collega ontwikkelaar die altijd nieuwe dingen wilde proberen. Hij kwam regelmatig 's ochtends op kantoor met een idee dat hij de avond daarvoor ergens online gevonden had. Voor je het wist hadden we weer een nieuwe techniek in de software die de rest van het team mocht onderhouden, want hij was alweer met iets nieuws bezig. Ook op gebied van systeembeheer ken ik helaas iemand die zo werkt, gelukkig was hij wel zelf verantwoordelijk voor het onderhouden van zijn eigen rotzooi.
Dat lijkt me een beetje een niche probleem, hoeveel CAD tekenaars zijn er nou helemaal?
Wij hebben er 8 op kantoor zitten.
En zo groot zijn wij niet.

Maar denk aan een Automotive bedrijf.
Een beetje een groot Automotive bedrijf zit al gauw aan 20 CAD tekenaars.
Precies, wij zijn met 20k+ mensen, en alleen maar laptops.
Bedrijven zijn steeds meer ingericht op mobiele plekken en gezien het verschil tussen een NUC en een laptop nihil is is de keuze voor een laptop veel logischer. Daarnaast zijn NUC's diefstalgevoelig, zeker binnen grote kantoren wil nog wel eens wat verdwijnen heb ik in alle jaren als 2e lijns service engineer ervaren.
Het maakt thuis werken makkelijker tot op zekere hoogte. Je hebt dan natuurlijk nog steeds een geschikte setup thuis nodig met een USB C docking of in elk geval een USB c monitor. En wat ik helaas constateer is dat de laptops, zeker voor power gebruikers, vaak niet toereikend zijn: het gaat throttelen, de fan maakt overuren.
Ik ben er niet blij mee dat laptops worden ingezet ipv desktops. Ik ben nogal veel met data aan de slag o.a. met PowerQuery / Power Bi en kom je al snel aan de limiet van de laptops die doorgaans worden aangeschaft.
Ik kan dat als CAD-gebruiker alleen maar beamen. Vroeger hadden we een dikke desktop met server-achtige hardware. Betrouwbaar, snel en stond nooit te loeien. In tegendeel, ze waren onhoorbaar stil en hingen in een beugel onder het bureau. Data scheelde ook ruimte op je bureau.

Nu heb ik een vrij snelle laptop van HP en hoewel ik best blij ben dat ik incidenteel thuis kan werken, zou een NUC ook prima zijn geweest. Ik sleep mijn laptop dagelijks mee naar huis (er zijn er al teveel gejat, ondanks alle tegenmaatregelen) en hij ligt altijd dichtgeklapt naast me aan de dock. Dus een scherm en een accu heb ik helemaal niet nodig, maar toch betaalt mijn werkgever daarvoor.

Met een NUC verwacht ik snellere hardware te krijgen, al vraag ik me af of er CAD-waardige GPU's beschikbaar zijn in dit soort behuizingen. Ik geloof oprecht dat er een markt voor is, want meerdere collega's klagen dat bij vorige werkgevers, waar ze een desktop hadden, hun PC sneller was dan deze snelle (en dure) laptops die ze nu hebben.
Wij hebben 2 vaste plekken met een teken PC voor onze tekenaars.
De rest zijn flex-plekken waarvan bepaalde plekken standaard worden gebruikt door tekenaars, waar een extra oplader hangt die in de teken laptops past.

Best of both worlds.
Ik heb ooit bij een bedrijf gewerkt waar iedereen een laptop kreeg en mee naar huis moest nemen, ook al was er geen thuiswerken. Blijkbaar was het goedkoper voor de verzekering dat er niet voor zoveel geld computer materiaal op kantoor lag en ze dus bij een inbraak minder te verliezen hadden.
Thuis werk wel maar veel werk wordt helemaal niet thuis gedaan en de corona periode is voorbij, bovendien zijn laptops gemiddeld 2-3x zo duur als een desktop dus wat ga je er mee bereiken.

Trouwens je kunt beter een lenovo of dell tiny chassis inzetten, die zijn echt bedoeld voor zakelijk en hebben ook alle aansluitingen. Een nuc waar je niet eens een speaker setje kan inpluggen kan ook zakelijk niet op veel vreugde rekenen.
Wij hebben de vergelijking gedaan, en een desktop was vaak bijna even duur in aankoop als een laptop.
En hybride werken is toch op veel plaatsen de norm geworden.
Ken nog weinig bedrijven met veel desktops, en heb ondersteuning gegeven aan zowel entreprise als mkb.

[Reactie gewijzigd door maevian op 22 juli 2024 15:20]

Een zakelijk desktop kost je 600-800 euro, en dan heb je zakelijke mogelijkheden er in zitten, een beetje laptop kost je al gauw 1200 euro, wil je een goede reken op rond de 1800 euro. Of was je consumenten laptops aan het vergelijken met zakelijke desktops?

Laptops heb je meestal een service contract voor nodig want daar gebeurd sneller wat mee. Je hebt de kosten van een docking station, monitor, keyboard/mouse want die komen er nog steeds bij.

Ik ken veel bedrijven met desktops wat is je punt?
1800 euro voor een laptop?! Waar haal je die prijzen? Service contract neem je voor een desktop of whatever dan ook ook af, je wil sowieso zelf niet beginnen met aan hardware te prutsen in een deftig bedrijf.

Waarbij de meeste gebruikers bijna enkel Office 365 gebruiken?

Even een Thinkpad Lenovo E15, i5 met 16GB ram en 512SSD incl. Windows Pro gekozen, dan zit ik op 850 euro.
wij betalen voor een HP elitebook 840 (i5, 8gb ram 256gb SSD, 1080p IPS), minder al 600 zonder BTW.
Of denk je dat bedrijven dezelfde prijzen betalen als je in de pricewatch ziet staan?
Stabielere voedingsbron dan lsptop klopt niet.
Nuc gebruikt dezelfde lader van de laptop. Enig verschil is nuc heeft geen accu.

Voor zakelijke markt kunnen ze ook sll in one pc pakken. Vooral voor grote tvs is het handig. Dat beeld via hdmi naar tv gaat.
Totdat je een laptop van zijn lader haalt en batterijleven ineens belangrijk wordt.
Ja, maar een PC zoals een NUC haal je niet even van de lader (waarom zou je??).
Stroomstoring of onderbreking en je kunt niet meer werken.
Daar heb ik een kleine UPS voor staan in mijn werkkamer. Geeft ook voeding aan de NAS en zorgt dat deze netjes uitgaat in geval van een stroomstoring.
Anoniem: 138647 @madcon14 januari 2024 21:40
Ik heb, de afgelopen 20 jaar dat ik hier woon, misschien 2 keer een stroomonderbreking meegemaakt. En 1 keer was ik niet eens thuis.
Geen problemen oplossen die er niet zijn (tenzij je in Zuid Afrika woont, then you have a point).
Ik heb op mijn werk al meerdere keren een stroomonderbreking meegemaakt in Noord Holland. Het gebeurd niet jaarlijks maar schade kan fors zijn en een ups geeft geen garantie. Dan kun je beter een paar honderd euro extra uittrekken voor een laptop. Dat je voor thuisgebruik het risico wilt lopen prima maar in een bedrijfsomgeving werkt dat niet.
Dat moet je eens proberen bij een NUC. Dan is de laptop toch echt stabieler.
Bedoelde voorbamelijk ac bron voeding. Dat is bij nuc en laptop net zo stabiel, ivm het dezelfde lader is.

Ja laptop kan overstappen op de accu als zijnde van ups.
Dat kan nuc niet. Daar moet je weer duren ups voorzetteb.

Nuc is wel beter in koeling dan laptop.

Hie dan ook heb beide thuis nuc voor home assistant and laptop voor de rest, wat voornamelijk film kijken in buitenland is. Of de auto uitlezen.
Pc is voor dagelijks gebruik
Die NUC's hebben altijd een niche markt aangesproken, het verkleinen van kantoor PC's valt daar in mijn ogen niet onder. Daarvoor heb je al jaren de ProDesk Mini, OptiPlex Micro en ThinkStation M Tiny. Die zijn een fractie groter dan de oorspronkelijke NUC's maar dat verschil is dermate klein dat het voor op, achter of onder een bureau gewoon perfect is.
Ipv thin client, bedoelt ie fat client
Daar ben ik het niet mee eens.

zie de definitie van een thin client:

https://nl.wikipedia.org/...ntrale%20computeromgeving.

Deze Nuc's zijn bijzonder krachtige kleine computers die ook prima server taken kunnen verrichten in de Edge.
Die Wikipedia definitie komt eerder overeen wat ze bij mijn vorige werkgever een zeroclient bedoelde. Zoiets als Teradici vdi oplossingen. Een thinclient werd gezien als een lichtgewicht Windows box voor enkele applicaties. Maar het kan zijn dat die term verwaterd.
Anoniem: 138647 @segil14 januari 2024 11:45
ThinClients zijn een concept, geen hardware an sich. Als je als bedrijf een ThinClient oplossing koopt, koop je vooral management software om hardware-devices te kunnen imagen, configs pushen etc. etc.
Het is een heel ecosysteem.
Je kan een ThinClient oplossing kopen mét "eigen" hardware, bv. DELL-Wyse of wat bv. IGEL vroeger deed. Je kan ook alléén de management software kopen en de hardware bij andere fabrikanten halen, bv. wat IGEL tegenwoordig doet: IGEL maakt de software en het hele eco-systeem en ze hebben deals met bv. HP en LG voor certificeertde hardware-devices.

Je kan ook de DYI weg gaan en Windows IoT, compleet met de VDI Software naar keuze, er een Image mee maken en dat pushen naar devices met bv. SCCM.$
Ook dat is een ThinClient management concept, alleen van jouw en niet kant-en-klaar van een leverancier zoals DELL of IGEL of HP.

By the weg, om te dienen als ThinClient is NUC hardware tegenwoordig totale overkill en daardoor automatisch te duur. Het is een "Thin" client dus je hebt geen groot kanon als hardware nodig. Een embedded CPU, een fatsoenlijke videokaart om 1 of 2 schermen aan te sturen en een media decoding engine (voor multimedia playback op het lokale device of voor Teams met peer-to-peer videoconferences etc.) is méér als genoeg.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 138647 op 22 juli 2024 15:20]

Niet helemaal waar, google maar eens naar SunRay van Sun Microsystems. Die hadden al hele mooie hardware thinclients in voor 2000. Ze waren zoals gewoonlijk hun tijd veel te ver vooruit en het sloeg toen niet echt aan.
Sorry, het was duur en werkte traag. Zelfs in de gebouwen van Sun werkte het niet goed.

Ik weet nog dat ik zei “als het eigen personeel al klaagt, dan brokkelt je geloofwaardigheid toch af? ” Ze haalden hun schouders op en prezen zichzelf de hoogte in met java certificaten. Hoe traag het ook was, Java + thin client was superieur volgens hun. Ik heb dat nooit zo aangevoeld.

X86 ging toen pijlsnel, laptops, dekstops en Microsoft 2000 server was een veel betere oplossing. Sun interfaces voelde al snel ouderwets aan.

Er is niets mis met thin clients maar het ecosysteem was toen te zwaar. Enkel rendabel voor de echt grote bedrijven. Al de rest kon beter op Microsoft overschakelen via hardware en software van Dell, Citrix of HP. Dat was goedkoper, moderner, sneller en veelzijdiger.
Anoniem: 138647 @RitBit14 januari 2024 21:38
Sorry maar wat is "niet helemaal waar"?

Die SunRay's ken ik nog wel. Grafdingen waren dat. Traag als dikke poep. Vooral de SunRay 1 was een drama. Met de SunRay 2 ging het iets beter maar je had een beest van een Sun Server nodig als je er een goed aantal SunRay's aan wilde hangen. En dat gek*t met Java, mijn hemel...
Het idee met die kaarten (moesten speciaal van Sun zijn natuurlijk) in een gleuf steken en hop daar was je sessie, was goed bedacht en werkte ook echt. Maar voor de rest had ik er echt een broertje dood aan.

Ik vond de IBM NetVista, in de tijd van NT 4.0 Terminal Server met Citrix MetaFrame, veel better en sneller werken.

Voor de mensen die niet weten wat SunRay was (veel mensen hier waren nog klein in 1999 of zelfs nog niet geboren :+ ) hier is een Joetjoep Video uit een Serie over de SunRay van Channel "clabretro" die laat zien hoe dat "Hot Desking" toen ging.
Bedoel jij niet zeroclients, zoals Teradici? Die zijn echt bedoeld voor alleen een rdp achtige verbinding op te zetten.
Bij mijn vorige werk werken nucs achter een monitor geplaatst, naast bijvoorbeeld HP Txxx, om Windows 10 + applicaties te draaien.
Anoniem: 138647 @segil14 januari 2024 21:28
Nee. ZeroClients, ala Teridici, zijn ook Thin Client (incl. management software voor konfig- en image-push) maar dan met een mini OS aan board (men noemt het firmware). Dat concept is al heel oud. Ik werkte al met IBM NetVista in mijn dagen met Windows NT40 Terminal Server en Citrix MetaFrame. Een ander voorbeeld was de SunRay van Sun Microsystems.

Het maakt niet uit of het om een device gaat wat tot op het bot is uitgekleed (IBM NetVista, Teradici Aten 1 & Aten 2, SunRay Series) of om devices met een "dikker" OS zoals Wyse, IGEL, ThinOS. Of om devices met een nog dikker OS zoals een gestripte Windows versie (Windows Embedded, later Windows IoT).

Ik heb Klanten die Win IoT draaien op een heel normale Lenovo Small Form Factor PC met een zelf gebakken image wat ze met SCCM deployen.
Andere klanten gebruiken normale mini PC's (een NUC is tenslotte een normale PC) met die "maak van je PC een Linux Thin Client" oplossing.
Het zijn allemaal Thin Client omdat ze lokaal niets uitvoeren (behalve offloaded Multimedia spul en peer-to-peer Audio/Video met MS Teams of Avaya) en na het booten een VDI Client software starten (Citrix, VMware, Microsoft etc. etc.) en vervolgens (seamless) applicaties of full-screen desktops tonen door middel van een "thin wire" protocol zoals Citrix ICA, VMware Blast, Teradici PCoIP, Microsoft RDP etc.
Ze heten weldegelijk een zeroclient. Voorbeeld: https://www.teradici.com/products/trusted-zero-clients

Een Thinclient is een normaal OS, zoals Windows of Linux, waarop vaak een RDP/VDI sessie gestart wordt.
Anoniem: 138647 @segil15 januari 2024 09:20
Ze "heten" zeroclient.
Al noemen ze het een BananaClient. Dat is marketing. Zulke devices vallen in de categorie Thin Clients.

Het gaat erom wat "thin" in deze context betekend. Ik heb klanten die dikke PC's ombouwen met Software van DELL Wyse of IGEL waarmee men simpelweg het IgelOS installeert. Dat heet "PC re-purposing".
Aangezien die PC's (soms towers) dan niets anders meer doen als een VDI client starten, en remote gemanaged worden op exact de zelfde manier als de "echte" thin clients, zijn die dikke bakken ook "thin clients" geworden.
Toch denk ik dat in IT landschap een zeroclient bedoeld wordt voor een device zonder een OS en een image toegestuurd krijgt, om een VDI verbinding te starten. En daardoor security-wise erg veilig is.
En een Thinclient wel een OS heeft (uitgekleed of niet), die zelfstandig kan starten en een GUI presenteert, waarna vaak een VDI verbinding gemaakt wordt. En daardoor security-wise minder veilig is, omdat het OS ook gepatched moet worden.
Zeker, maar het ThinClient concept is nogal verwaterd. Krachitge PC's die alleen maar met een remote-desktop naar een waarschijnlijk even krachtige PC verbinden, worden in veel bedrijven ook als ThinClient beschouwd. En dan zit de "Thin" dus in de afwezigheid van gebruikelijke applicaties.
Anoniem: 138647 @Killemov15 januari 2024 09:18
Exact en dat is ook wat "thin" in deze context betekend. Ik heb klanten die dikke PC's ombouwen met Software van DELL Wyse of IGEL waarmee men simpelweg het IgelOS installeert. Aangezien die PC's dan niets anders meer doen als een VDI client starten, en remote gemanaged worden op exact de zelfde manier als de "echte" thin clients, zijn die dikke bakken ook "thin clients" geworden.
Nou ja, thin clients zijn toch een redelijk afgebakend terrein - HP en Dell/Wyse verkopen ze bv. Veelal met minimalistische OSsen en dichtgetimmerd tot enkel browser/VDI/remote desktop.

Dat staat verder los van "compacte Windows desktops" zoals de NUC, ook zijn het in beide gevallen "kleine behuizingen".
Je verward de ThinClient hardware met het ThinClient concept, net als veel grote bedrijven dus.
Nuc's hebben voor een grote groep genoeg performance en opties om als desktop vervanging te dienen.
Anoniem: 363533 @segil14 januari 2024 10:33
Wel een bepaald type zakelijke markt. Bij de willekeurige kantoorfuncties zul je dit echt niet zien. Waar je NUC's WEL ziet (en waar ik NUC's veelvuldig heb zien gebruikt worden) is de evenementen branche. Vooral als het gaat om bedrijven die livestreams organiseren voor grote bedrijven (e.g. bedrijfsevenementen of publieke evenementen met een livestream) zie je NUC's gebruikt worden als encoder/transcoder en streamer via OBS naar het internet. Waarom? Klein maar fijn, handig en krachtig genoeg maar niet een PC toren.
Intel NUC’s zijn daar soms wat te krachtig en duur voor.

Ik heb nu een Zotac ZBOX MI351 besteld met de nieuwe Intel N100. €230 zonder ssd en ram. Ze worden ook verbruikt als krachtiger alternatief voor een raspberry pi 5 en voor HomeAssistant te draaien. Max TDP is 8 watt, dus zuiniger dan RPi.

Een NUC met i3 en i5 kost toch al snel het dubbele van de N100 en voor een thin client is dat eigenlijk overpowered.
In een wereld die steeds meer Cloud oplossingen biedt wil jij NUCs gaan inzetten als Thin Clients? Terminalomgevingen zoals Citrix en RDS worden steeds minder relevant dus ik zie geen enkele reden om uberhaupt nog Thin Clients te gebruiken, laat staan NUCs. Veel applicties draaien in de cloud, waar je geen terminalomgeving voor nodig hebt en daarnaast werken veel kantoren met Softphone applicaties voor hun telefonieoplossingen die niet werken in Citrix e.d. En denk eens aan Teams of Zoom meetings, die niet meer weg te denken zijn in een moderne kantooromgeving, ook nagenoeg onmogelijk om goed werkend te krijgen. Je moet wel een goede reden hebben om je eindgebruikers een NUC te geven ipv een laptop vind ik, performance kan een dingetje zijn maar prijs niet echt. Een NUC met een beetje goede specs komt qua prijs al aardig in de buurt van een standaard kantoor laptop.
Niet echt. Het zijn gewoon hele fijne, kleine pc's voor standaard thuis-werkzaamheden, zoals briefje tikken en surfen. Ik zie op het forum vaak vragen voorbij komen over een kleine pc, die dan met allerlei lossen componenten opgebouwd wordt. Zelf opteer ik al jaren NUC's. Gewoon een SSD en geheugen er in, klaar. Het ding verberg je achter je beeldscherm en zie en hoor je niet. Wellicht is het wat duurder dan losse componenten, maar een opgeruimd bureau en de zekerheid dat het ding gewoon werkt mag ook wat kosten. Er staat er bij mij zelfs 1 als ESXi doos, zelfs daar zijn ze prima voor te gebruiken.
ik ben zelden een nuc tegengekomen die als thinclient diende. Altijd fat client.

Niet zo gek ook. Ze zijn best duur als thin client

Maar ook de fat client usecase zie je steeds meer verdwijnen met remote werken en flexplekken. Het zijn nu veelal laptops

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 15:20]

Worden thinclients nog veel gebruikt dan? Kom ze zelf echt amper tegen nog.
Zeker wel in vdi achtige omgevingen. Overheden, politie, etc.
Een normale i3/i5/i7 NUC is krachtig genoeg voor al het werk wat je ook op een laptop kan doen. Oftewel bijna alles.
Voor een thin client is het zwaar over powered.
De vroegere Atom en misschien Celeron versies zouden dit thin client plaatje passen. Maar daarvoor waren ze naar mijn idee weer te duur.
Zelfs als ik achter een i3 skylake met 16Gb geheugen en een snelle ssd zit, dan merk ik daar niets van in normale office of installatie werkzaamheden.
Ik installeer workstations en servers, en voor vrijwel elk ander scenario een laptop of een NUC (vaak ook de HP broertjes). Of ik nu een threadripper of een NUC installeer. Duurt grofweg even lang.
Zekers. Bij mijn vorige en huidige opdrachtgever worden nuc wel ingezet als een thinclient, om vmware client of Citrix client te starten.
Ik snap wel dat het kan. Ik vind het alleen zonde. Ik kan de kinderen ook in een vrachtwagen van school halen. Maar verspilling is het wel.
Mooie ontwikkeling! Ik volg al een tijdje de groei van mini-pc's (Geekom, Beelink en Minisforum) en tegenwoordig zijn het écht volwaardige pc's die niet onderdoen voor energie slurpende kasten. Klein, stil en netjes weggewerkt achter je monitor. Ik heb nu een Asrock H470 pc als main pc in gebruik maar ik weet wat mijn volgende pc gaat worden!
Of een traditionele PC energie slurpend is hangt uiteraard af van de configuratie. En ik durf mijn hand er wel voor in het vuur te steken dat een full size case stiller te krijgen is dan welke NUC dan ook bij dezelfde performance.

Ze doen ook wel onder qua uitbreidbaarheid en opslag.

Dat allemaal gezegd hebbende denk ik ook inderdaad dat dit soort mini computers voor een steeds grotere groep geschikt is als vervanger voor de traditionele desktop, met als belangrijkste argument eigenlijk vooral de ruimtebesparing. Want nogmaals qua energie en geluid en overigens ook prijs wint de fullsize desktop dat makkelijk.
ACM Software Architect @PjotterP14 januari 2024 09:23
Want nogmaals qua energie en geluid en overigens ook prijs wint de fullsize desktop dat makkelijk.
Qua geluid vast wel. Met de in deze NUCs geplaatste hardware zou dat mogelijk zelfs passief kunnen als je veel meer ruimte hebt voor koellichamen.

Maar tenzij je in je desktopbuild ook de extra zuinige ("laptop") cpu's en bijbehorende componenten weet te plaatsen, zal je op het vlak van energie niet gauw winnen lijkt me?
Ik kan een desktop build ook op 30 watt draaiend krijgen. En die mobos met laptop cpus zijn ook los te koop
Succes met het vinden van een desktop waarvan het hele systeem in bijna idle minder dat 10W trekt en onder volle belasting minder dan 65W zoals bijv. voor een HM80 met 4800U of (ruim) onder de 40W zoals voor een mac mini M1.

En die 15W 4800U presteert op het niveau van een 105W Ryzen 7 2700X
En die mobos met laptop cpus zijn ook los te koop
Duuhh. De reden dat mini's zoveel energie efficienter zijn dan desktops is omdat ze juist rondom laptop APU's gebouwd zijn.
Als ik en film stream zit ik op 7 tot 8 watt.
Ik kan me voorstellen dat een "traditionele" PSU efficienter kan zijn dan die 19V adapters waarmee de meste laptops en NUCs van stroom worden voorzien. Maar daar heb ik geen ondersteunende gegevens voor.
ACM Software Architect @jrswgtr14 januari 2024 09:50
Ik denk dat je dan toch wat teleurgesteld zal zijn :)

De traditionele PSU's zijn doorgaans helemaal niet efficiënt bij laag stroomverbruik, ik neem aan juist omdat ze gemaakt zijn om ook honderden Watts te kunnen leveren. Pas met bijvoorbeeld 80+ titanium is de ondergrens verder verlaagd van 20% naar 10% waar ze 'heel efficiënt' moeten zijn (in dit geval moeten ze nog steeds 90% efficiënt zijn dan). Maar 10% van 600W (de kleinste voeding met titanium-rating) is alsnog 60W...

Dus zelfs als het je lukt om een 'traditionele' desktop te maken met een "desktop-idleverbruik" van onder de 5W heeft (wat de 13e generatie NUC pro blijkbaar heeft), zit je dan alsnog met de voeding die dan waarschijnlijk helemaal niet efficiënt is (en dan heb je ook nog eens iets van 160-180 euro moeten uitgeven voor alleen de voeding). Zelfs bij het maximumverbruik van een NUC pro van zo'n 100W is het maar de vraag of de traditionele PSU efficiënter is dan zo'n NUC-voeding die dan in de buurt van z'n maximum zit.
Ze zijn het effecientst als ze rond de 50 procent draaien van hun capaciteit.
Ik had een tijdje geleden een Intel NUC12 met een i7 gekocht (NUC12WSKI70XC). Wat een teleurstelling was dat ding. Na al die jaren van NUC's leveren ze gewoon nog steeds lawaaibakken die qua fan profiel alle kanten op schiet, waardeloos. Heb het dus ook geretourneerd. Wat is de waarde van een kleine PC als je het zo klein maakt dat je het niet fatsoenlijk kan koelen?

Hopelijk dat die nieuwe leveranciers van NUC's op dat vlak wel kwaliteit weten te leveren.

[Reactie gewijzigd door laminaatplaat op 22 juli 2024 15:20]

NUC12WSHi7 hier en die hoor je niet eens op 30 cm afstand. en draait perfect
Ik heb de zelfde type als jou
Ook zeer stil
Zo'n computer moet gewoon fanloos zijn. Ik wacht wel op soortgelijke apparaten met Qualcomm Snapdragon X Elite.
Inderdaad. Ik verkoop ze niet meer. Twee series 14 gekocht en terug gestuurd. Dat kan ik mijn klanten niet aan doen.
Ik heb mijn nuc8i5 in een blok aluminium gezet van Akasa en geen fan meer nodig. Ik werd gek van de herrie die dat ding maakte. Niets hielp en iedere keer open schroeven en stofzuigen was geen leuk vooruitzicht.
Ik heb een beetje moeite met me voor te stellen hoe een 4070 GPU in een NUC tot z'n recht gaat komen. De grote beperkende factor van die miniPCs is de koeling. Ik denk dat een 4070 nooit echt voluit zou kunnen gaan en binnen de kortste keren afgeknepen wordt maar ondertussen enorm veel kabaal maakt.

Het is allemaal redelijk vergelijkbaar met een gaming laptop, daar is wel een flinke markt voor en daar accepteer je dat soort nadelen in ruil voor mobiliteit. Een nuc zonder accu en scherm is toch een stuk minder mobiel, ook al is het kastje zelf dat wel. Met een prijs van meer dan 2000 euro kan ik eigenlijk geen usecases bedenken waarin een andere formfactor/oplossing niet beter zou zijn.

Er is vast wel ergens iemand te vinden die precies dit nodig heeft, maar ik zie nog geen natuurlijke niche. (Ok, mensen met te veel geld die gewoon altijd "de beste" kopen). Maar goed, mooi dat ze de grenzen blijven pushen en laten zien wat mogelijk is, alles wat ze bedenken om zo'n 4070 koel te houden kan ook in andere systemen nuttig zijn.
Het betreft dan ook een mobiele GPU. De markt hiervoor zal inderdaad beperkt zijn, maar ik ben zelf toevallig wel zo iemand die z'n gaming hardware vaak versleept tussen kantoor en woonkamer. Buiten zelfbouw mini-ITX is er weinig compacts op te markt.
Wasr staat dat het om een mobile versie gaat? Op de asus site bij de specs staat hier niets over, daar staat 'discrete Nvidia RTX4060 or RTX4070', en als het om mobile zou gaan (wat toch echt een andere chip is, dan had dat er waarschijnlijk wel bij gestaan).
"Discrete" wil simpelweg zeggen dat het geen iGPU is in dezelfde SoC. Gezien de koelingslimieten van deze formfactor moet je de mobiele variant aannemen totdat het tegendeel bewezen is.
Gaming met een dikke gpu is niet echt de doelgroep voor deze dingen, dit is een desktop voor bedrijven en voor bij mensen thuis die niet gamen.
Gaming met een dikke gpu is niet echt de doelgroep voor deze dingen, dit is een desktop voor bedrijven en voor bij mensen thuis die niet gamen.
Waar is die RTX4070 dan voor?

Zo'n kaart stop je niet in een gewone desktop als je niet van plan bent om er gebruik van te maken, zakelijk niet en thuis niet. Daar zijn ze veel te duur voor.

Zo'n kaart zou ook voor iets anders dan games gebruikt kunnen (videobewerking, AI) maar het probleem blijft dat zo'n kaart waarschijnlijk niet goed gekoeld kan worden en dus maar op halve kracht draait. Dan had je ook een goedkopere GPU kunnen nemen.
Tsja, ik weet t ook niet. Waarschijnlijk een 'halo' produkt, ik denk niet dat ze er veel van verkopen vs de normale NUC doosjes met Intel graphics.
Het zou interessant worden als fabrikanten.
Wat meer vastgesoldeerde sterkere mobiele processors op een
ITX bordjes gingen maken waar ik vorig jaar wel iets over had gelezen dat ze dat gingen doen.
Nu heb je slechts een beperkt aanbod van Intel N95 /100 /200

Hier nog een interessante link
Voor uitbreiding van je Nuc
Oa. extra Lan en USB en wifi enz
https://www.gorite.com/

[Reactie gewijzigd door wim1928 op 22 juli 2024 15:20]

Ik vind het een fijne verbetering dat je nu een USB-C-poort aan de voorkant hebt, want bij Intels NUC's moest je daarvoor nog aan de achterzijde zijn.
Uhh, dat is niet waar, mijn NUC10i7FNK heeft gewoon ook 1 USB-C aansluiting aan de voorkant.
De recente generaties helaas niet meer.
"de eerste nuc's die niet van intel zijn" ?
Wat bedoelen ze er mee?
Zover het verleden bekeken word, was er ook nog n Gigabyte Brix.
2 druppels water op de intel nuc.
Dit zijn de eerste nuc’s met de merknaam NUC die niet van Intel zijn. NUC was voorheen een merknaam van Intel, maar kennelijk heeft ASUS de merknaam overgenomen (zie artikel). Beetje zoals Thinkpad vroeger van IBM was en nu van Lenovo.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door tricky_il op 22 juli 2024 15:20]

Lenovo is de nieuwe naam van IBM's afgesplitste consumentendivisie. Iets ander verhaal dus dan bij NUC.
Nee, Lenovo was al een bestaand Chinees merk en heeft het een en ander overgenomen van IBM.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lenovo

[Reactie gewijzigd door GENETX op 22 juli 2024 15:20]

Volgens Wikipedia bestond er toch echt al een bedrijf genaamd Lenovo dat die consumentendivisie overnam van IBM (en later ook de x86-servers). Dus het is wat betreft juist redelijk vergelijkbaar met wat NUC is gebeurd, maar uiteraard wel een compleet andere schaal.

[Reactie gewijzigd door ACM op 22 juli 2024 15:20]

Intel is gestopt met de NUC en heeft de 'rechten' overgedragen aan Asus. Dit zijn de eerste producten die Asus dus als voortzetting van de originele NUC lijn uitbrengt.

P.s.

Staat dus los van willekeurig andere kleine doosjes die door Asus of anderen op de markt worden gebracht.

[Reactie gewijzigd door PvdVen777 op 22 juli 2024 15:20]

Ik denk dat ze doelen op nuc’s die niet gebaseerd zijn op intel processoren. Maargoed dan hebben we ook gewoon partijen als Beelink en Minisforum.
Ik had graag een NUC gezien met een 4090 mobile in een meer zakelijk ogend , aluminum kastje in plaats van deze 'gamer styled' kast.

[Reactie gewijzigd door PjotterP op 22 juli 2024 15:20]

Waarom? De overlap van (zakelijk?) gebruik van een 4090 in combinatie met de behoefte om het er zakelijk uit te laten zien lijkt mij nihil.
Omdat ik die ROG style niet om aan te zien vind? Bovendien heeft een 4090 (ook op mobile) ook usecases buiten games

[Reactie gewijzigd door PjotterP op 22 juli 2024 15:20]

Nouja, ik zie liever in mn huiskamer ook niet die rare vorm van die nuc rog.
4060 prestaties voor 2000 euro is wel veel. Voor bijna de helft kan je een laptop met 4070 in die klemstandaard schroeven.
Link mij een 4070 laptop voor €1000 svp
Wel, hij zei 'bijna de helft', dus 1200 euro valt daar misschien nog net in.
uitvoering: ASUS ROG Strix G16 G614JI-N3220W
Die past er zeker in, als 2000 de startprijs is voor de 4060 barebone, tegen dat je een functionele 4070 hebt, ben je 2500 kwijt.
Hij zegt: bijna de helft, en dat is het geval met devrog laptop: uitvoering: ASUS ROG Strix G16 G614JI-N3220W
Die bij introductie in mei 2023 ook begon met een laagse prijs van bijna 2.300 euro. Hier is sprake van een nieuwe categorie (waarvan je af kan vragen hoeveel markt daarvoor is) en bij introductie van een product (zeker binnen een nieuwe categorie) zie je vaak dat de prijs nog (te) hoog ligt.
Zo nieuw is de categorie niet imho, andere fabrikanten maken al enkele jaren SFF computers met dedicated grafische kaarten.
Daar heb je gelijk in. Het is wel nieuw binnen de NUC-lijn. Punt is in ieder geval dat introductieprijzen veelal hoger zijn en naar verloop van tijd dalen. Ik zie (niet gehinderd door kennis) geen reden dat dit hier anders zal zijn.
Intel had toch ook al die Skull Canyon gaming NUC’s met discrete graphics?
review: Intel Skull Canyon-nuc: als het per se klein moet zijn
https://www.skikk.eu/desk...XfTZgxXcs--RoCzlUQAvD_BwE

[Reactie gewijzigd door Roland78 op 22 juli 2024 15:20]

Wist ik niet. Blijft staan dat introductieprijzen vaak naar verloop van tijd dalen.
Die heeft geen discrete graphics maar een Intel IGP.
Kan je krijgen met RTX 2060M chip. Zie ook die 2e link.
Dat is dan weer een Hades Canyon...
Leuk ding maar groter (dikker) dan de Skull Canyon.
Oke en hoe is die introductieprijs relevant? Je kunt hem nu kopen voor 1200 euro.

Nieuw is deze categorie absoluut niet. Mini pc’s met zwaardere graphics bestaan al heel lang
Dat het geen nieuwe categorie is, hebben anderen voor je al aangeven.

Zoals ik ook in andere posts aangaf, is de introductieprijs relevant omdat de prijs van deze NUC dus ook nog flink zal gaan dalen. Geldt voor nagenoeg alle hardware dat de prijs niet snel na introductie fors daalt.
Dat is helemaal niet gezegd. En dat de prijs gaat dalen is pas tegen die tijd relevant. Het gaat om de prijs waarvoor je het daadwerkelijk kunt kopen, niet om speculatie. De prijs van die laptops is ook gedaald omdat hun performance niet meer nieuw is. Niet alleen omdat het model zelf al even verkrijgbaar is.

Zo kan ik ook roepen dat een 4070 goede value is omdat hij 600 euro is en dat is veel goedkoper dan de 1500+ euro waar de 3090 voor werd geintroduceerd.

Als je zo laat in de life cycle nog een 4060 level/based product uitbrengt, is de hoofdprijs rekenen een beetje vreemd. Dan had je het product maar eerder moeten presenteren.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 15:20]

Link mij een 4070 laptop voor €1000 svp
Via eBay komen ze wel eens langs voor dat bedrag of minder als laatste bod.

Verder is het punt van @jaquesparblue duidelijk: voor veel minder kan je veel meer krijgen. NUC's gebruiken mobiele hardware. Notebooks gebruiken mobiele hardware. Er staat je niets in de weg om een notebook (enkel) als desktop PC met een kleine ingebouwde UPS te gebruiken als alternatief voor een NUC.

Met wat creativiteit kan je zelfs een notebook als een thinclient verbergen achter een scherm of onder een bureau. Dat kan bijvoorbeeld met deze houder als startpunt. 'Schoner' qua aanzicht dan een NUC in het zicht, want je ziet niets. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:20]

Met wat creativiteit kan je zelfs een notebook als een thinclient verbergen achter een scherm of onder een bureau. Dat kan bijvoorbeeld met deze houder als startpunt. 'Schoner' qua aanzicht dan een NUC in het zicht, want je ziet niets. :+
Dank je voor de link. Dit is een mooie oplossing. Ook voor thuis waar ik 2 4K schermen op mijn laptop heb aangesloten
Want die nuc kan niet in die mini pc houder ?
Want die nuc kan niet in die mini pc houder ?
Dat kan ook. Het punt is dat een notebook niet meer belangrijke ruimte in beslag hoeft te nemen t.o.v. een NUC, ondanks de andere form factor. Dus ook op dat punt heeft een NUC niet echt een voordeel.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:20]

https://www.mediamarkt.nl...h315-54-79q7-1698855.html

Alstublieft

Oh nvm dit is rtx3070

[Reactie gewijzigd door VHware op 22 juli 2024 15:20]

Ze krijgen vast concurrentie, o.a. van Lenovo Thinkcentre neo Ultra die vergelijkbare basis specs heeft (Core Ultra 9,RTX 4060, 3.6 liter chassis; prijsindicatie vanaf $1500). Mijn indruk van Asus mini-pc's is dat ze doorgaans duur en lawaaiig zijn vergeleken met de concurrentie.

Lenovo heeft veel ervaring met 1 liter PC's zoals in de Thinkcentre serie voor zakelijke toepassingen; meestal degelijke en relatief stille pc's. Helaas maken ze (nog) geen +/- 1 liter mini-pc met de nieuwe Core Ultra of AMD Zen4 cpu's; maar als je ziet hoeveel Chinese merken dat al leveren of binnenkort gaan leveren neem ik aan dat Lenovo niet zal achterblijven. Een mini zoals de nieuwe Lenovo Xiaoxin minipc maar dan met AMD Zen4 cpu lijkt mij wel wat; voor mij is de 780M iGPU voldoende, geen RTX nodig en dan moet het systeem heel stil kunnen zijn.
Maarja, een laptop is dan niet zo klein.
Die ROG NUC is effectief zo groot als een pak A4 papier. Kleiner dan een laptop (LxB), maar dat is niet klein.

Esthetisch is een ander verhaal, want een laptop onder de tv is natuurlijk niks.
Maarja, een laptop zit een heel scherm en toetsenbord bij, die ga je dus niet onder je bureau of achter je monitor monteren.
Die Rog nuc is wel met Ultra 9 en als ik naar laptops kijk vergelijk ik laptops niet component en spelen alle eisen aan laptop mee. Voor niet competive gaming geen esports is i5 /i7 of u5 u7 zat en 60hz ipv 120hz laptop paneel ook zat voor prijs compromie. Gezien Nuc’s net als laptops beperkt zijn en je dus minstens voor barebone kiest vergelijk je nuc’s met elkaar.
Naast nadeel van desktop replacement vs nuc is dat er geen 32” laptops zijn en dat is het voordeel van nuc / macmini vs laptop als mobiliteit niet relevant is.
Voor gamen is desktop itx beter want desktop dgpu zijn niet zo mank afgesteld of tier chip lager gekozen. Ik had 2 full towers waar Eatx in past. Nu nog 1 daar zit 1850X in.
Een kleinere kast waar 2 midrange gkaarten in passen heeft mijn voorkeur.
Of nuc met TB5 voor later TB5 externe DGPU op aan te kunnen sluiten. Al zal dat een duurdere oplossing zijn .
Gezien intel igpu en dgpu driver en software stack isues. Kijk ik naar AMD RDNA3 nuc alternatief. Alleen TB5. Dus itx/atx build met rdna3 g-kaart heeft mijn voorkeur.
Ik game op PS5 of Win PC niet op Mac of ipad iphone. Daar is minimalistisce MAc mini formaat wel te doen. Maar voor gamen liever dgpu in G-kaart. Igpu worden bij intel en amd ook krachtiger maar mac is daar al met M2/3 basic en pro modellen.

Mijn Zen1 1850x hangt oa ook aan 32” 120hz 4K monitor dus Zen1 zat. Pcie3.0 kan bottlenek zijn maar vega56 is zooi generaties oud dus met midrange ga ik er aanzienijk op vooruit waar 60fps 4K voor mij te doen is met voor de rest med/low setting.
@Tomas Hochstenbach, net als in het aankondigingsartikel zijn de verkeerde maten overgenomen van Asus voor de ROG Nuc, die zijn namelijk 27cm x 18cm x 5cm.

(anders kom je ook niet op 2.5 liter)

[Reactie gewijzigd door pagani op 22 juli 2024 15:20]

Hmm, dat staat dan gewoon fout op de site van ASUS zelf: https://rog.asus.com/desktops/mini-pc/rog-nuc/spec/

Maar ik pas het aan :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.