Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 120 reacties

Samengevat

Met de Skull Canyon-nuc heeft Intel een snelle processor in een kleine behuizing gestopt. Geheugen en ssd's moet je zelf aanschaffen, maar dan heb je wel ondersteuning voor twee nvme-ssd's in raid 0. Helaas produceert de koeling van die processor veel geluid en schiet die bij zware belasting zelfs tekort.

Prijs bij publicatie: € 600,-
Verkrijgbaar vanaf: € 599,-

Sinds de Sandy Bridge-processorgeneratie bouwt Intel nucs, waarbij 'nuc' staat voor next unit of computing. Nucs zijn kleine barebones, die aanvankelijk van zuinige processors met een tdp van zeventien watt werden voorzien. Bij de Broadwell-nucs gebruikte Intel al een snelle processor met Iris 6100-gpu en bij de huidige Skylake-generatie vond Intel het blijkbaar tijd om zijn allersnelste gpu uit de kast te trekken. Om de koelcapaciteit uit te breiden werd de nuc wat groter en om te benadrukken dat dit de snelste nuc van het moment is, kreeg hij de bijnaam Skull Canyon, met bijbehorende schedel op de behuizing. De cpu is de Core i7-6770HQ, met Iris Pro 580-gpu.

Intel Skull Canyon nuc

Uiterlijk en aansluitingen

Intels 'gewone' nucs meten ongeveer 11 bij 11 centimeter en zijn 3,2 of 4,8 centimeter hoog, afhankelijk van de mogelijkheid om een harde schijf toe te voegen. De Skull Canyon-nuc meet 11,5 bij 21 centimeter en is slechts 2,7 centimeter hoog. Daarmee is het nog altijd een klein systeem, dat je makkelijk aan het oog kunt onttrekken. Voor wie de nuc achter zijn beeldscherm wil plakken, levert Intel een vesa-mount met gaten op 75x75 en 100x100mm mee. Voor wie zijn nuc wel in het zicht wil zetten, maar niet van doodshoofden houdt, levert Intel een tweede, logoloos kapje mee.

Intel Skull Canyon nucIntel heeft de nuc van voldoende aansluitingen voorzien, al zul je waarschijnlijk wel het juiste verloopkabeltje moeten zoeken. Voor het aansluiten van beeldschermen is een hdmi 2.0-aansluiting aanwezig, wat uniek is ten opzichte van andere verkrijgbare nucs. Daarnaast is er minidisplayport aanwezig, maar met een verloopje kan het natuurlijk ook op de usb-c-aansluiting, die bovendien thunderbolt 3.0 ondersteunt. Ouderwetse usb-aansluitingen zijn ook van de partij, waarbij er twee voorop en twee achterop zitten. Ook de jack-aansluiting is dubbel uitgevoerd, waardoor je gewoon je luidsprekers aan kunt sluiten, maar ook aan de voorkant een koptelefoon erin kunt prikken. Tot slot is er nog een sd-kaartlezer aanwezig en is de nuc van een infraroodontvanger voorzien, voor degenen die het systeem als htpc willen gebruiken.

Intel Skull Canyon nucIntel Skull Canyon nucIntel Skull Canyon nuc

Hardware en benchmarks

Schaf jeIntel Skull Canyon nuc voor een euro of zeshonderd de Skull Canyon-nuc aan, dan is die voorzien van een Core i7-6770HQ-processor, die op het moederbord is vastgesoldeerd. Voor dat geld ben je nog niet klaar, want werkgeheugen en opslag moet je zelf verzorgen. Voor het werkgeheugen zijn er twee ddr4-sodimm-slots aanwezig, die modules ondersteunen op 1,2 en 1,35 volt. In totaal wordt er maximaal 32GB geheugen ondersteund. Voor een gewone harde schijf is er geen ruimte in de nuc; in plaats daarvan kun je er twee m2-ssd's van maximaal 80 millimeter lang in kwijt. Dat mogen zowel sata- als pcie-ssd's zijn, met ondersteuning voor nvme of ahci. Heb je de beschikking over twee ssd's, dan kun je ze in raid 0 zetten.

Omdat onze nvme-ssd's in gebruik waren, hebben we onze nuc om te testen voorzien van een ouderwetse Plextor PX-AG512M6e-ssd, samen met 8GB ddr4-2133-geheugen. Het systeem hebben we aan het werk gezet met een aantal benchmarks, want we wilden natuurlijk graag weten hoe snel die 'snelste' nuc nou eigenlijk is.

  • Cinebench Multi
  • Cinebench Single
  • Photoshop CC
  • Lightroom
Cinebench R15 - Multi
Processor Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Intel Core i7-6700K Intel HD 530  
**********
897
Intel NUC Kit NUC6i7KYK Intel Iris Pro 580 Ci7-6770HQ
********
711
Dell Alienware 17 (2015) GF GTX 980M Ci7-6820HK
********
699
Asus VivoBook Pro N552VX-FY166T GF GTX 950M Ci7-6700HQ
********
680
MSI GS30 2M-018NL Shadow Intel Iris Pro 5200 Ci7-4870HQ
******
581
HP Spectre x360 13-4159nd SE Intel HD 520 Ci7-6500U
****
320
Toshiba Satellite L50-C-18U GF GT930M Ci5-5200U
***
258
Intel NUC D54250WYKH Intel HD 5000 Ci5-4250U
***
229
Acer Aspire E5-573G-35QT GF GT920M Ci3-5005U
**
202
Cinebench R15 - Single
Processor Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Intel Core i7-6700K Intel HD 530  
**********
177
Dell Alienware 17 (2015) GF GTX 980M Ci7-6820HK
*********
155
Intel NUC Kit NUC6i7KYK Intel Iris Pro 580 Ci7-6770HQ
********
146
MSI GS30 2M-018NL Shadow Intel Iris Pro 5200 Ci7-4870HQ
********
142
Asus VivoBook Pro N552VX-FY166T GF GTX 950M Ci7-6700HQ
*******
131
HP Spectre x360 13-4159nd SE Intel HD 520 Ci7-6500U
*******
129
Intel NUC D54250WYKH Intel HD 5000 Ci5-4250U
******
101
Toshiba Satellite L50-C-18U GF GT930M Ci5-5200U
*****
97
Acer Aspire E5-573G-35QT GF GT920M Ci3-5005U
****
79
Photoshop CC - Gpu accelerated
Processor Videochip CPU/SoC in seconden (lager is beter)
Intel Core i7-6700K Intel HD 530  
***
50,40
Dell Alienware 17 (2015) GF GTX 980M Ci7-6820HK
***
57,80
Intel NUC Kit NUC6i7KYK Intel Iris Pro 580 Ci7-6770HQ
****
60,00
Asus VivoBook Pro N552VX-FY166T GF GTX 950M Ci7-6700HQ
****
61,80
MSI GS30 2M-018NL Shadow Intel Iris Pro 5200 Ci7-4870HQ
****
62,00
HP Spectre x360 13-4159nd SE Intel HD 520 Ci7-6500U
*****
82,00
Toshiba Satellite L50-C-18U GF GT930M Ci5-5200U
********
131,79
Acer Aspire E5-573G-35QT GF GT920M Ci3-5005U
**********
169,80
Lightroom - Exporteren
Processor Videochip CPU/SoC in seconden (lager is beter)
Intel Core i7-6700K Intel HD 530  
***
47,50
MSI GS30 2M-018NL Shadow Intel Iris Pro 5200 Ci7-4870HQ
***
51,00
Intel NUC Kit NUC6i7KYK Intel Iris Pro 580 Ci7-6770HQ
***
52,00
Dell Alienware 17 (2015) GF GTX 980M Ci7-6820HK
****
53,90
Asus VivoBook Pro N552VX-FY166T GF GTX 950M Ci7-6700HQ
****
60,10
HP Spectre x360 13-4159nd SE Intel HD 520 Ci7-6500U
******
95,00
Intel NUC D54250WYKH Intel HD 5000 Ci5-4250U
********
122,67
Toshiba Satellite L50-C-18U GF GT930M Ci5-5200U
********
127,00
Acer Aspire E5-573G-35QT GF GT920M Ci3-5005U
**********
154,00

Uit de benchmarks blijkt duidelijk dat de i7-6770HQ geen langzame chip is. De i7-6700K is weliswaar nog eens twintig procent sneller, maar die processor heeft ook een tdp die dubbel zo hoog ligt. In vergelijking met andere laptop-cpu's is de 6770HQ steeds een van de snelste.

Dat de processor flink aan de slag moet, hoor je helaas wel, door de geluidsproductie van de koeling. Die kan het flink op een blazen zetten. Daarbij blijkt de koelcapaciteit niet genoeg te zijn. We draaiden de stresstest van 3DMark en een aantal runs van Cinebench, en in dat tweede geval liep de package temperature op tot 100°Cwaardoor er throttling optrad. Wie dus veel cpu-intensieve software wil draaien, kan de Skull Canyon-nuc beter overslaan.

  • 3DMark Cloud Gate
  • CG - Graphics
  • CG - Physics
  • Grid 2
  • Sleeping dogs
3DMark Cloud Gate
Laptop Videochip CPU/SoC Futuremark 3DMark-punten in 3DMarks (hoger is beter)
Dell Alienware 17 (2015) GF GTX 980M Ci7-6820HK
**********
24.027
Asus VivoBook Pro N552VX-FY166T GF GTX 950M Ci7-6700HQ
******
14.886
Intel NUC Kit NUC6i7KYK Intel Iris Pro 580 Ci7-6770HQ
*****
11.995
MSI GS30 2M-018NL Shadow Intel Iris Pro 5200 Ci7-4870HQ
****
10.748
Intel Core i7-6700K Intel HD 530  
****
9.325
HP Spectre x360 13-4159nd SE Intel HD 520 Ci7-6500U
***
6.387
Toshiba Satellite L50-C-18U GF GT930M Ci5-5200U
**
5.916
Acer Aspire E5-573G-35QT GF GT920M Ci3-5005U
**
5.000
Intel NUC D54250WYKH Intel HD 5000 Ci5-4250U
**
4.570
3DMark Cloudgate - Graphics
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Dell Alienware 17 (2015) GF GTX 980M Ci7-6820HK
**********
67.275
Asus VivoBook Pro N552VX-FY166T GF GTX 950M Ci7-6700HQ
***
22.305
Intel NUC Kit NUC6i7KYK Intel Iris Pro 580 Ci7-6770HQ
**
14.741
MSI GS30 2M-018NL Shadow Intel Iris Pro 5200 Ci7-4870HQ
**
13.429
Intel Core i7-6700K Intel HD 530  
*
9.332
Toshiba Satellite L50-C-18U GF GT930M Ci5-5200U
*
8.459
HP Spectre x360 13-4159nd SE Intel HD 520 Ci7-6500U
*
8.352
Acer Aspire E5-573G-35QT GF GT920M Ci3-5005U
*
7.728
3DMark Cloudgate - Physics
Processor Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Intel Core i7-6700K Intel HD 530  
**********
9.304
Dell Alienware 17 (2015) GF GTX 980M Ci7-6820HK
********
7.393
Intel NUC Kit NUC6i7KYK Intel Iris Pro 580 Ci7-6770HQ
********
7.262
Asus VivoBook Pro N552VX-FY166T GF GTX 950M Ci7-6700HQ
*******
6.879
MSI GS30 2M-018NL Shadow Intel Iris Pro 5200 Ci7-4870HQ
*******
6.328
HP Spectre x360 13-4159nd SE Intel HD 520 Ci7-6500U
****
3.504
Toshiba Satellite L50-C-18U GF GT930M Ci5-5200U
***
2.883
Acer Aspire E5-573G-35QT GF GT920M Ci3-5005U
**
2.237
Grid 2 - 1920x1080 - Medium - 0x aa
Barebone Videochip CPU/SoC Minimum- / gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Intel NUC Kit NUC6i7KYK Intel Iris Pro 580 Ci7-6770HQ
********
+
**
63,477,9
Toshiba Satellite L50-C-18U GF GT930M Ci5-5200U
******
+
*
43,053,2
MSI GS30 2M-018NL Shadow Intel Iris Pro 5200 Ci7-4870HQ
*****
+
*
36,246,1
Acer Aspire E5-573G-35QT GF GT920M Ci3-5005U
*****
+
*
37,445,3
Sleeping Dogs - 1920x1080 - Med
Barebone Videochip CPU/SoC Minimum- / gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Intel NUC Kit NUC6i7KYK Intel Iris Pro 580 Ci7-6770HQ
*******
+
***
35,853,1
Toshiba Satellite L50-C-18U GF GT930M Ci5-5200U
*****
+
**
26,036,3
MSI GS30 2M-018NL Shadow Intel Iris Pro 5200 Ci7-4870HQ
*****
+
**
23,935,1
Acer Aspire E5-573G-35QT GF GT920M Ci3-5005U
****
+
**
23,431,5
HP Spectre x360 13-4159nd SE Intel HD 520 Ci7-6500U
***
+
*
15,822,0

Behalve snelle cpu-cores heeft de nuc ook een snelle gpu. De Iris Pro 580 maakt gebruik van 72 execution units, geklokt op 950MHz en 128MB edram. De gpu hebben we gebencht met behulp van 3DMark Cloud Gate en Grid 2. In 3DMark blijkt de Iris Pro-gpu de GeForce GT920M en 930M achter zich te laten. Dat is een mooi resultaat voor een in de processor geïntegreerde gpu, al betekent het niet dat je er zware games mee kunt spelen. Wat oudere games, zoals Grid 2, zijn echter geen probleem. We hebben het spel getest op 'medium'-instellingen en haalden een prima framerate, waarmee de grafische instellingen nog wel wat hoger kunnen.

Conclusie

De Skull Canyon-nuc heeft een stevige prijs van 600 euro. Voor dat geld ben je er nog niet, want je zult ook een of twee ssd's, werkgeheugen en een besturingssysteem moeten aanschaffen. Zet je er Windows 10 op, dan ben je dus op zijn minst 800 euro kwijt. Bouw je zelf een pc, dan heb je waarschijnlijk een sneller systeem voor minder geld, maar dat zit dan niet in een klein behuizinkje van 11,5 bij 21 centimeter.

En daarmee onderscheidt de nuc zich natuurlijk, want het systeem is voorzien van veel aansluitingen, wordt geleverd met een vesamount, en heeft ook infrarood, voor gebruik als htpc. Er is alleen een probleem; alle kleinere en goedkopere Intel-nucs zijn daar ook mee uitgerust. Het grootste verschil met de kleinere nucs is de processor en die is weliswaar snel, maar genereert een hoop warmte. De koeling heeft helaas moeite om die warmte vervolgens af te voeren, waardoor er vaak herrie wordt geproduceerd en soms throttling optreedt.

Dat maakt de Skull Canyon-nuc een lastig apparaat. Zoek je een htpc, dan voldoet een goedkopere nuc ook wel, en als je juist meer kracht nodig hebt, kun je beter meteen overstappen naar een desktopsysteem. De gpu is weliswaar vlot, maar voor het spelen van games heb je meer aan een losse videokaart. Skull Canyon is dus voor mensen die niet genoeg hebben aan een van Intels goedkopere nucs, maar wel bij het kleine formaat willen blijven en eventuele herrie van de koeling op de koop toe willen nemen.

Laagste prijzen voor: Intel NUC Kit NUC6i7KYK (Skull Canyon)
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Alternate.nl

Score: 3.5 (188)

€ 599,-

€ 599,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 599,-
Pakketpost tot 1 kg € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 599,-
Bekijk

SWW Computer

Score: 5 (137)

€ 608,80

€ 608,80

Kostenoverzicht

Productprijs € 608,80
Pakketpost (Onverzekerd NL) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 608,80
Bekijk

4Launch

Score: 4.5 (564)

€ 615,90

€ 615,90

Kostenoverzicht

Productprijs € 615,90
Pakketpost (variabel) vanaf € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 615,90
Bekijk

Megekko

Score: 4.5 (706)

€ 611,95

€ 615,90

Kostenoverzicht

Productprijs € 611,95
Pakketpost € 3,95
iDeal € 0,-
Totaal € 615,90
Bekijk

SiComputers

Score: 3.5 (520)

€ 611,-

€ 615,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 611,-
Pakketpost (tot ¤ 750,-) € 4,95
iDeal € 0,-
Totaal € 615,95
Bekijk


Door Jelle Stuip

- Reviewer

Jelle werkt sinds 2013 bij Tweakers en kan zijn kennis en voorliefde voor hardware gebruiken in het testlab. Hij test en bespreekt vooral videokaarten en laptops, waarbij niet alleen op de binnenkant wordt gelet maar ook naar de buitenkant wordt gekeken. Een paar keer per jaar vliegt Jelle naar het buitenland om op beurzen het nieuwste van het nieuwste te zien en uit te proberen.

Volg Jelle op Twitter
Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (120)

Ik ben niet geheel eens met de conclusie van deze review. Ik heb zelf de NUC vorige week gekocht (dev werk, kubuntu), met 32Gb RAM en 512Gb NVMe ssd schijf.
Ik heb geprobeerd om zelf een computer samen te stellen die minstens dezelfde specs als de NUC haalde, maar geen enkele zelfbouw kan tippen aan de specs/prijs/verbruik combinatie. Zelfs op het forum kon niemand mij een goed alternatief geven.

6700T processor mogelijks, maar dan heb je nog extra grafische kaart nodig vanaf je een aantal extra schermen wil aansturen, wat ook stroom verbruikt.

Deze NUC maakt het de ideale devbox: laag in verbruik, goeie CPU, veel RAM, NVMe support en mogelijkheid tot aansturen van meerdere schermen. Gamen doe ik er niet mee.

Het grote verschil zit hem voornamelijk in de grafische kaart. De integrated GPU van de NUC is gewoon zo goed dat nood er niet is om een betere ernaast te hebben voor het werk dat ik doe. En dat scheelt in prijs en verbruik.
Ik weet niet of dit veel goedkoper is in euro, maar het lijkt met toch een goed alternatief:

http://pcpartpicker.com/list/GQR6D8

Natuurlijk wel maar 1 m.2 slot...

[Reactie gewijzigd door killerfromsky op 14 september 2016 11:15]

Een veel minder goeie integrated GPU:
http://www.videocardbench...5B%5D=3281&cmp%5B%5D=3481

Geen Thunderbolt poort en displayport, serieus meer verbruik.

Het is een waardig alternatief, maar ik vind het prijsverschil niet significant genoeg om hiervoor te kiezen.
Inderdaad, ik zou zelf ook voor de NUC gaan.

Maar je hebt natuurlijk wel vlotte uitbreidingsmogelijkheben naar grafische kaart tot met een mITX build. En die behuizingen voor graka via tb zoals Dell en razer zijn belachelijk overpriced.

Plus ik denk niet dat het verbruik zoveel meer gaat zijn, als je nu een 6700 wat undervolt valt dat verbruik wel mee. Ik kan me ook moeilijk inbeelden dat een processor van dezelfde architectuur veel minder zou verbruiken wanneer ze hetzelfde moeten berekenen? De ene doet dit wat sneller en zal dan voor kortere duur wat meer verbruiken, maar het totaal zal toch ongeveer vergelijkbaar zijn?
De GPU die in deze machine zit is op did moment pretty much top of the line wat Intel te beiden heeft (580 met 128MB cache).
Totdat je je realiseert dat je in die zelfbouw PC af kunt met een veel goedkopere processor aangezien je de CPU in de NUC toch niet volledig kunt belasten......

Gaat het verhaaltje nogsteeds op wanneer je een i5-6500 in de zelfbouw PC steekt? Die gaat namelijk al beter presteren dan deze NUC.
Hetzelfde geld voor de IGP van de NUC. Ook die kun je niet volledig belasten aangezien ook dan throttling zal gaan plaats vinden.
Dat toch niet volledig belasten is met een korrel zout te nemen. Hoe vaak gebeurt het dat je continu de CPU op 100% belast? Enkel dan zal het throttlen.

Over die i5-6500, de cijfers en benchmarks tonen iets volledig anders:
http://www.cpu-world.com/..._i7_Mobile_i7-6770HQ.html
http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i5-6600K-vs-Intel-6770HQ

Geen hyperthreading, hoger energieverbruik, geen 128Mb L4 cache. Daartegenover staat enkel een hogere basis clocksnelheid. En je moet dan nog een extra GPU voorzien om mee te kunnen draaien met de interne GPU. Wat ook weer stroom verbruikt en extra aanschaf is.
Die sites hebben geen benchmarks he, die gaan enkel uit van specs sheets. Op synthetische benchmarks is er niet heel veel verschil:
https://www.cpubenchmark....+Core+i5-6500+%40+3.20GHz
http://www.cpubenchmark.n...ore+i7-6770HQ+%40+2.60GHz
De GPU van de Core i7-6770HQ is natuurlijk wel duidelijk sneller in games, maar de vraag is natuurlijk of je dat nodig hebt in een dev box.
Die CPUboss heeft wel benchmarks, waar de 6770HQ er als beste uitkomt. CPUbenchmark toont ook echt wel meer dan een klein verschil als je ze recht tegenover elkaar zet:
http://www.cpubenchmark.n...5B%5D=2599&cmp%5B%5D=2759

Je claimt namelijk in je eerste comment dat die i5 beter is...
Edit: sorry Dreamvoid, dit moest naar Croga gericht worden. :)
Gaat het verhaaltje nogsteeds op wanneer je een i5-6500 in de zelfbouw PC steekt? Die gaat namelijk al beter presteren dan deze NUC.

[Reactie gewijzigd door siteoptimo op 14 september 2016 18:54]

Dat ben ik niet he, dat is een gozer genaamd Croga :) Ik zeg alleen dat er niet veel verschil in zit.

Maar ik ben het wel eens, deze NUC is qua value-for-money wel verbazend scherp - Intel is duidelijk afgestapt van het concept van underpowered-NUCs-tegen-idiote-prijzen. Vroeger was zelfbouw een totale no-brainer, nu is het veel minder lonend.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 14 september 2016 11:32]

Je kan de vraag ook omdraaien. Als een volledig belastte processor toch geen realistische usercase is, waarom dan kiezen voor een dergelijke zware processor met inadequate koelmogelijkheden?

Eigenlijk is een dergelijke NUC een laptop zonder scherm en invoerapparatuur. Laptoptechniek is al bijna 30 jaar oud. Veel laptops zijn ook slecht koelende apparaten. Maar de laptop koeltechniek maakt wel meer mogelijk dan wat in deze NUC wordt toegepast. Als je als bouwer kiest voor een dergelijke (beperkte) koeloplossing, breng dan het TPD van de processor hiermee in overeenstemming. Wil je als bouwer een top-processor gebruiken, zorg dan ook dat je hiervoor geschikte koeltechniek erbij organiseert.

NUC is een nog relatief nieuwe product categorie. Intel laat naar mijn mening een kans lopen als ze hiervoor niet het beste uit die laptop koeltechniek organiseert wat er op de markt is. Met dit soort oplossingen bestaat het risico dat Intel dat NUC begrip ondergraaft.

Relatief ten opzichte van de drukte in een laptop behuizing heeft de hardware best wat ademruimte. Zonder al teveel kunst en vliegwerk moet dan toch een betere koeloplossing zijn te verzinnen, zonder dat de kosten hiervoor de pan uit hoeven te rijzen?
Nu is de koeling aan te passen, al valt daarmee wel het hele idee achter een compacte "PC" weg.
(zie je het al voor je, eentje met een enorme heatsink erop gemonteerd)
De koeling bestaat standaard uit twee heatpipes met een extra koperen oppervlak eronder zodat deze de gehele IGP beslaat, de twee heatpipes lopen vervolgens vanaf daar naar een klein heatsinkje, waar de ventilator vervolgens dan weer lucht doorheen laat stromen.
Hetzelfde systeem als er in de meeste laptops zit dus ;)

Koeling foto's:
Klik
Klik

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 14 september 2016 18:32]

Dat is niet precies wat ik bedoel te zeggen. De huidige laptop techniek biedt een hele verscheidenheid aan oplossingen om uit te kiezen. Voor het ontwerp van de NUC (ik ga er even van uit dat er langer dan kort over is nagedacht) is meer ruimte voor koeling dan in die laptops. Met de compactheid van de huidige laptopkoeltechniek en de extra ruimte in de NUC moet een niet te dure koeler zijn te maken die beter koelt dan de standaard laptopkoeler die nu wordt toegepast. Dat zou dan wel een variant op het thema moeten worden.

Kijk naar de foto met de geopende NUC. De ruimte in de linkerzijde van de NUC behuizing, boven het PCB, speelt geen rol in het koelen. Een valkuil is natuurlijk weer dat IGP-warmte boven het moederbord, het PCB, terechtkomt, maar mede die ruimte is met een goede luchtcirculatie, koelribben en heat pipes nog wel wat beters te maken. Een dergelijke oplossing zou de compactheid van de huidige laptop koeltechniek moeten combineren met hoe bijvoorbeeld de GPU en PCB van een grafische kaart worden gekoeld. Uitdagingen: een grote hele platte fan waarvan er een of twee in die behuizing zijn te plaatsen.

Wat ik schets is maar een oplossingsrichting. Waar het mij om gaat is dat deze NUC eigenlijk meer een productcompositie is dan een productontwerp. Het product wordt nu gecomponeerd uit standaard verkrijgbare oplossingen in de markt. Van een product waar Intel zijn krabbel onder zet zou ik iets meer ambitie verwachten. Juist bij die kleine apparaten zou die warmtestroming leidend moeten zijn, zou je als bedrijf het klein maken goed willen aanpakken.

[Reactie gewijzigd door teacup op 14 september 2016 17:54]

Ik snap je punt, alleen gaat dat erg lastig worden denk ik.
Als ik lees dat het nu de 100 graden aan tikt, en je dat onder andere wil gaan leiden naar de lege ruimte die er zich momenteel nog in bevind, dan kun je dat eventueel onder de PCB naar een grote plaat koper heen leiden (hetzelfde als een gfx kaart met back-plate dus zeg maar) met één van de twee heatpipes, en zorgen dat daar een lucht stroom over heen loopt.
Wat maakt dat de koeling dan meer warmte opslag capaciteit heeft.
Maar of dat echt verstandig is betwijfel ik, aangezien op diezelfde PCB (aan de andere kant weliswaar) ook de IGP gemonteerd zit, die in eerst instantie de hitte gecreëerd heeft.
Dus ik denk dat je een grote kans hebt dat je eerst een verbrande plastic lucht zal gaan ruiken, waarna de behuizing dan langzaam aan je bureau begint vast te smelten.

Maar héé, wie ben ik ;)

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 15 september 2016 17:04]

128mb cache waar haal je dat vandaan ?
Staat overal op internet... En in dit artikel ook. 128 eDRAM als L4 cache.
die 128MB eDRAM is enkel cache voor de igpu. Die heeft een dedicated gpu helemaal niet nodig. Voordeel van een dedicated gpu is ook weer dat die niets van je RAM afsnoept.

Persoonlijk zal ik nooit een nuc kopen om te gamen maar als je dat doet moet je toch echt minimaal 16GB RAM (of 12gb maar 2 reepjes van 8 is makkelijker) kopen terwijl met een dedicated gpu heb je genoeg met 8GB.
Ik lees nochtans in een heleboel artikels/reviews online dat die 128MB gedeeld is met igpu en als L4 cache voor de CPU dient. Heb je ergens een bron die zegt dat het enkel voor de igpu is?

Voor te gamen heb ik hem ook niet, en dan nog heb ik er 32GB RAM in gestoken. RAM is goedkoop dezer dagen.
Dan zijn er heel veel luie auteurs, op de site van intel staat namelijk gewoon duidelijk dat de processor 6mb cache heeft en 128mb edram voor de iris pro interne video..

koste me ongeveer 30 seconden om op te zoeken XD

http://ark.intel.com/nl/p...r-6M-Cache-up-to-3_50-GHz
Ik zou als ik jou was volgende keer toch maar wat meer tijd besteden aan het zoeken! Het edram geheugen is kwa marketing wel gekoppeld aan het model van de interne IGPU, maar is gewoon een soort L4 cache en niet specifiek voor de IGPU.

Bron:

http://www.anandtech.com/...lake-processors-65w-edram

Op het plaatje is goed te zien dat de IGPU verbonden is met de L3 cache, en het edram tussen de L3 cache en het DDR4 geheugen zit.
Nou ik heb even wat onderzoek gedaan ;)

Heb je het artikel ook gelezen? of alleen naar de mooie plaatjes gekeken? want er wordt in dat artikel met geen woord gerept over dat edram kan worden gebruikt als L4 cache :P

Wat er wel in staat, en wat ik niet wist, is dat de edram nu ook gebruikt kan worden als buffer voor pci-e, dus de discrete graphics card zou hier ook voordeel uit hebben.

Maar dat is dan ook alles, de term L4 komt niet voor in dit artikel, dit komt omdat de edram in het nieuwe formaat niet meer als L4 cache wordt aangesproken, maar als dram buffer.

http://images.anandtech.com/doci/9582/27.jpg
Hier de oude situatie: zie de L1 t/m 4 links op het plaatje, en de edram als pseudo L4 cache gelinkt aan de LLC

http://images.anandtech.com/doci/9582/28.jpg
Hier de nieuwe situatie (deze processor): De edram werkt niet meer als pseudo L4, en wordt in plaats van via de LLC, direct verbonden met de system agent, waardoor er een directere link naar Pci-E gemaakt kan worden.

Als je statement zou zijn dat de 128mb nu beter gebruikt kan worden, dan klopt het, maar als je statement is dat de 128mb L4 cache is dan zit je toch echt fout :P

[Reactie gewijzigd door xenn99 op 18 september 2016 12:41]

Zucht.....

Ik heb het artikel gelezen, en ook begrepen.
Jij hebt dan wel mooi wat text gekopieerd uit het artikel, maar echt begrijpen doe je het niet. (Sorry, maar je hebt het echt mis)

De term L4 komt inderdaad niet voor in dit artikel, maar het gaat hier over een cache die tussen de L3 cache en het geheugen zit. En zo'n cache is dan dus een L4 cache.
Het feit dat intel allerlei marketing termen gebruikt ipv het gebruikelijke L4 cache doet hier niets aan af.

Maar om het nog even echt duidelijk te maken:

https://en.wikipedia.org/...e_%28microarchitecture%29
Other enhancements include Thunderbolt 3.0, SATA Express, Iris Pro graphics with Direct3D feature level 12_1 with up to 128 MB of L4 eDRAM cache on certain SKUs
https://nl.hardware.info/...ro-gpu-en-128-mb-l4-cache

Titel lijkt me duidelijk.

http://wccftech.com/intel...q-xeon-e31500m-gt4e-igpu/
This chip will feature 8 MB of L3 cache and also feature GT4e Iris Pro graphics chips with up to 128 MB L4 (eDRAM) cache.
http://www.ultrabookrevie...xpect-skylake-ultrabooks/
The big gains are reserved for the Iris chips. Some of the Skylake-U processors are going to include 64 MB (Iris chips – Intel HD 540) or 128 MB (Iris Pro chips – Intel HD 550) of eDRAM. This is basically a chuck of DRAM included into the CPU package, that acts as cache. It’s used by both the GPU and the CPU, as L4 cache, and that means it will have an impact in most use scenarios, not just in games or other graphics dependent applications.
Het lijkt me dus duidelijk dat het gewoon een L4 cache is.
Mocht je het daar niet mee ens zijn, dan moet je maar wat bronnen geven die duidelijk aangeven dat het geen L4 cache is.
Die bronnen heb ik al gegeven, waaronder de Intel site zelf, maar die wimpel jij af als "marketingpraat"

Zelfs de nieuwe plaatjes die duidelijk aangeven dat het hier niet meer gaat om L4 cache, maar om een dram buffer, nota bene van de site die jij linkte, leken mij meer dan duidelijk.

In de links die je dit keer noemt wordt de cache in sommige gevallen wel gedefinieerd als zijnde L4, waarschijnlijk vanwege de vorige iteratie waar dat wel echt het geval was.
(dit is dus waarschijnlijk waar de originele poster het over had, misinformatie.)

Maar in mijn, en intels ogen is dit dus niet meer het geval bij deze nieuwe chip.
De l4 registers zijn geschrapt, en de cache hangt dan misschien wel direct tussen de ram en de processor, maar zover ik uit alle info kan opmaken is dit puur en alleen gedaan zodat apparaten er sneller en directer naartoe kunnen lezen/schrijven zonder via de L3 cache te hoeven.

Was dit niet het geval dan zou deze cache wel direct in dezelfde die zijn gebakken, en als echte l4 cache fungeren, in plaats van nu, separaat.

De reden dat ze hier niet voor gekozen hebben is zoals eerder genoemd de directe toegang tot de pci-e bus/chipset.

Het is dus niet zo dat dit direct kan worden aangesproken zoals bijvoorbeeld de l2 en l3 cache, die zitten immers niet achter de system agent, en deze dram cache wel.

Om het nu nog L4 cache te noemen, klopt gewoon niet , hoe je het verhaal ook draait :P

Misschien is het zo duidelijker ;)

{edit} hier nog een mooie uitleg die ik vond voor je, wellicht beter (en korter) verwoord dan ik het zelf had.

Rather than acting as a pseudo-L4 cache, the eDRAM becomes a DRAM buffer and automatically transparent to any software (CPU or IGP) that requires DRAM access. As a result, other hardware that communicates through the system agent (such as PCIe devices or data from the chipset) and requires information in DRAM does not need to navigate through the L3 cache on the processor.

Bron:http://superuser.com/questions/1073937/what-does-l4-cache-hold-on-some-cpus

[Reactie gewijzigd door xenn99 op 18 september 2016 23:57]

Je bronnen gebruiken misschien een andere naam, maar dat betekend nog niet dat het functioneel geen L4 cache is.
Volgens jou hebben de skylake processoren dus ook geen L3 cache, want intel noemt dit een last level cache??
Ik zeg verder ook niet dat intels plaatje niet klopt, ik zeg alleen dat de conclusie die jij trekt op basis van het plaatje fout is. (En dus heb jij geen bronnen die jou conclusie bevestigen)

Maar goed, als jij denk dat artikelen geschreven door gespecialiseerde auteurs het fout hebben en jij het goed, dan is verdere discussie nogal onzinnig.
6700T processor mogelijks, maar dan heb je nog extra grafische kaart nodig vanaf je een aantal extra schermen wil aansturen, wat ook stroom verbruikt.
Nee hoor. Simpelweg een moederbordje kopen met DP 1.2 ondersteuning. Kost niet eens zo heel veel meer dan een zonder.

Ik snap niet hoe je niet aan een gelijkwaardig zelf-geassembleerd systeem hebt kunnen komen, voor eveneens gelijkwaardig bedrag.
zelfbouw
150 euro voor mobo met DP 1.2
200 euro voor i5-6500
140 euro voor 32GB RAM
240 euro voor 512 GB NVM
75 euro kast
45 euro voeding
assemblage 50 euro (ik koop iig geen losse componenten meer ivm garantie)
------------
900 euro

skull
600 euro NUC
140 euro voor 32GB RAM
240 euro voor 512 GB NVM
----------
980 euro
Slechtere CPU. Slechtere graphics. Groter verbruik. Met andere woorden: geen waardig alternatief helaas.

Ik betaalde vorige week 960 voor de NUC voor dezelfde setup. Dat is mijn inziens écht geen slechte prijs en de verschillen tussen een zelfbouw zijn er niet, behalve als je naar upgradability in de toekomst kijkt. De CPU bij de NUC zit vast. Maar ik gebruik de computer intensief, dus na 3 jaar komt er sowieso terug nieuwe technologie en koop ik wel iets nieuws.
Slechtere graphics - akkoord
Slechte CPU -

Dat hangt denk ik af van je toepassing. Ik denk dat deze NUC niet gebouwd is voor langdurige crunch jobs, dus als je dat wel van plan bent is denk ik een normale i5 een betere oplossing (al was het alleen al voor het geluid).

Verbruik is tegenwoordig niet zo'n issue of je moet al continue gaan crunchen (maar dan valt die NUC met zijn 100 graden toch al af) maar ik heb dan ook een paar 1000 kWh over door mijn PV installatie :-)

Ik denk dat als je niet langdurig iets moet crunchen, de NUC betere oplossing is en het feit dat je dan een snellere GPU hebt is dan mooi meegenomen. Ik zie dan zo'n NUC ook wel zelf zitten.

siteoptimo, hoor je bij dagelijks gebruik de koeling ook ? Ik heb nu een passief gekoelde NUC, het is wel erg fijn om iets te hebben wat helemaal geen lawaai meer maakt namelijk.
Eens. Over de koeling: bij de opstart blaast het super hard. Nadien gaat alles toch vrij stil, zelfde niveau als een mac mini.*

*Ik moet wel nog langer ermee testen vooraleer ik hier een echt oordeel over kan geven, nu heb ik tot nog toe enkel mijn setup gedaan en er wat mee rondgespeeld.
Wel een totaal andere GPU en CPU.
Ik heb hier een I7-6700(non-K) en een skull canyon op mijn bureau staan maar bij GPU intensieve dingen zoals OPENCV blaast de skull canyon mijn normale I7 zonder aparte grafische kaart weg.
klopt helemaal. Wat ook wel fijn is dat er een extra SSD slot bij zit, zodat je later nog eens extra storage kunt bijprikken. Daarbij is een HDMI 2.0 + DP1.2 ook niet te versmaden, er zijn eigenlijk maar weinig betaalbare HDMI 2.0 moederborden en het aanbod met DP1.2 is ook nogal karig.
Nadeel is, dat je weer een lompe koelkast op je bureau plempt met een factor 3-4 aan verbruik voor minder dan 10% besparing in aanschaf. Prestaties nagenoeg gelijk. Vrij zinloos om dan niet de NUC te nemen.
Ik daag je uit. Een systeem die dit lage verbruik haalt. Deze CPU kracht. Dezelfde of minstens dezelfde gpu kracht. NMVe schijf. Goedkoper. Ik heb de oefening een ruime tijd gemaakt en weet dat het niet kan. Ik zou heel graag overtuigd worden van het tegendeel.
Je weegt dan ook te zwaar aan stroomverbruik. Tijdens browsen verbruikt een Core i7 6700 ITX systeem maar ~25W. En onder load zal het verschil ook te verwaarlozen zijn. Althans voor de mate waarin jij het zal belasten.

Maar zoals gevraagd:

¤125,90 pricewatch: Asus H170I-PRO
¤320,05 pricewatch: Intel Core i7-6700 Boxed
¤61,80 pricewatch: be quiet! Pure Power 9 400W CM
¤62,80 pricewatch: Fractal Design Core 500

Iets meer stroomverbruik.
Meer CPU rekenkracht.
Minder GPU rekenkracht.
Met M.2 slot en NVMe ondersteuning.
Goedkoper.

Maar here is the kicker: wanneer het CPU gedeelte niet meer adequaat is en je moet upgraden, loop je een besparing van meer dan 200¤ 100¤ mis dan als je nu voor een conventioneel zelfbouw desktop systeem was gegaan, en simpelweg het mobo + CPU had vervangen (RAM buitenbeschouwing, omdat dat geen differentiërende factor is tussen desktop en NUC). En als je bij je hypothetische desktop direct een RX460 bij had geplaatst, heb je op alle fronten een krachtiger systeem, flexibeler, maar ook vooral duurzamer, wat jouw stroombesparingen te niet doen.

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 14 september 2016 11:43]

Geen HDMI 2.0, maar HDMI 1.4
Slechts 1 M2 aansluiting, dus geen RAID 0
Geen Wireless display opties
Geen Thunderbolt
Geen USB-C
En je eindigt met een behuizing die ik denk wel 6x zo groot is.

En dat zijn juist allemaal mooie opties voor een HTPC....

[Reactie gewijzigd door 4Lph4Num3r1c op 14 september 2016 16:03]

We hadden het ook niet over een HTPC, hè. Maar goed, ik zal happen.
  • Heb je HDMI 2.0 nodig? DP > HDMI 2.0 adapter.
  • 2x M.2 NVMe drives is een enorme luxe waarvan bijna niemand op dit moment gebruik gaat maken. En in die NUC ben je beperkt tot M.2 SSDs; in mijn config kan je tenminste 2.5 of 3.5 opslag mediums plaatsen.
  • Waarom heb je WD nodig, terwijl je al eerder vermeldde dat je een bekabelde interface moet hebben (HDMI 2.0)?
  • Wat is de toegevoegde waarde voor een desktop om TB te moeten hebben op een desktop? En waar jij met jouw NUC TB heb, heeft mijn config PCIe.
  • En lekker belangrijk dat mijn config groter is; dan plaats je 'm toch lekker in een TV console?
Als je de NUC als HTPC wilt gebruiken, ben je echt knetter gek. Het is totaal overkill of underpowerd, liggend aan wat je er mee wilt doen. Wil je erop gamen? Dan wil je mijn config, omdat je een graka wilt. Wil je games streamen? Atom gebasseerde NUCs zijn meer dan voldoende. Wil je alleen Kodi gebruiken? Nog meer reden om een Atom NUC te gaan. Hou in dat geval de aanstaande Apollo Lake NUCs in de gaten, als je in de markt bent. Is veel logischer.

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 14 september 2016 22:13]

Als je alleen Kodi wil gebruiken kan je beter een Raspberry Pi 3 nemen, meer dan voldoende en veel goedkoper ...
Als je alleen Kodi wil gebruiken kan je beter een Raspberry Pi 3 nemen, meer dan voldoende en veel goedkoper ...
Ben je een Raspberry Pi verkoper soms?
pricewatch: Raspberry Pi 3 Model B 1GB
-> Geen HDMI 2.0
-> Traag ethernet
-> ...
Wat iemand anders "beter" kan nemen zal iemand anders wel voor zichzelf beslissen.
Het is interessant om te zien hoeveel rekenkracht in zo'n klein apparaat verstopt kan worden. Ben dan ook erg benieuwd naar de prestaties van de andere NUCs. Het zou heel tof zijn om een keer een review of artikel te zien over deze apparaten, waarbij gekeken wordt in hoeverre ze voldoen als replacement voor de Best Buy Guide systemen.

Oftewel, wat zou nou een goede NUC zijn voor thuisgebruik, als media center, etc etc. en om de prestaties van de verschillende varianten naast elkaar te zien.

[Reactie gewijzigd door Hmmbob op 14 september 2016 06:24]

Ja, stel je voor dat je deze op de achterkant van je tv hebt hangen. Niemand ziet t en toch win 10 kunnen draaien als een zonnetje :) moet ik wel zeggen, voor 600 euro kun je ook een iets betere koeling verzorgen in een iets grotere case ;)
Heb de NUC6i5SYK als server en mediacenter (mdp > hdmi 2.0) draaien met daarop Archlinux, werkt prima. Heeft even geduurd voordat de drivers en bios voor dit model op orde was, maar alles loopt nu gesmeerd ;)
Met drivers, bedoel je de wifi? Daar had ik ook last van, maar ik moet steeds een parameter doorgeven aan de kernel module voor de wifi, maar als ik die in een modprobe config zet, is die parameter niet ingesteld na het booten, dus moet ik steeds een commando daarvoor intypen in mijn terminal…

[Reactie gewijzigd door wb9688 op 14 september 2016 07:35]

Maak een file '/usr/bin/setdrivers.sh' met als content:
#!/bin/sh
<je commando>
En de file '/etc/systemd/system/setdrivers.service' met daarin:
[Unit]
Description=Starts the wifi driver

[Service]
ExecStart=/usr/bin/setdrivers.sh

[Install]
WantedBy=multi-user.target
Daarna zorg je dat de service vanzelf start door eenmalig het volgende commando:
systemctl enable setdrivers.service
Zie ook:
https://wiki.archlinux.or...uring_the_boot_process.3F

[Reactie gewijzigd door Heedless op 14 september 2016 09:04]

Dat is overkill: Een `.service` file runt een commando. Wat jij met dat shell script doet is het ene commando in een ander commando verpakken. Je kunt ook dat commando direct in je `ExecStart=` regel opnemen.

Vermoedelijk wil je ook een `Type=oneshot` hebben. In dat geval zou je zelfs meerdere commando's kunnen runnen vanuit 1 service file.
Overkill maar wel een nette methode die goed schaalbaar is.
Maar je hebt gelijk, ik gebruik die service methode zelf ook bijna niet ;)
GPU drivers en bios stabiliteit, ding liep echt random vast... black screens, niet terug schakelen van frequenties, zowel in Linux als Windows 10. Maar goed had hem dan ook redelijk snel na de release.
Off topic, dus excuus bij voorbaat, maar zou toch even willen aanhaken: ik ben ook in bezit van een NUC6i5 en hij geeft bij mij constant een WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR.

Ik heb wat rondgegoogled en blijkt dat de bios de CPU langzaamaan zou frituren door constant te hoog voltage. Nu crasht hij zo snel dat ik een BIOS update niet durf, en staat hij bij de winkel ter "reparatie" (zal wel opsturen worden).

Ook ik had hem erg snel na release, dus zal wel dezelfde oude versies erop hebben staan. Wat heb jij gedaan om het op te lossen, BIOS update?

Overigens heb ik toch het idee dat de NUCs niet altijd even stabiel zijn t.o.v. een volwaardige desktop qua drivers etc, en zeker als ik hoor dat de Skull Canyon throttled zou ik dat echt niet aandurven voor bijna 600 euro.
Die error heb ik nooit gehad maar hier staat er meer over;
http://nucblog.net/2016/0...3-and-i5-nuc-whea-errors/

Dus of RMA of updaten naar bios ver. 42.
Past daar nou ook nog een tweede HDD in? op zich interessant idd als mediaplayer/download doosje
Nee past maar 1x M.2 SSD in, daarop heb ik het OS draaien en die communiceert weer met m'n netwerk schijven (NAS) voor de grote opslag.
Zoals in de tekst staat:
Voor een gewone harde schijf is er geen ruimte in de nuc; in plaats daarvan kun je er twee m2-ssd's van maximaal 80 millimeter lang in kwijt. Dat mogen zowel sata- als pcie-ssd's zijn, met ondersteuning voor nvme of ahci. Heb je de beschikking over twee ssd's, dan kun je ze in raid 0 zetten.
Ik reageerde dan ook op de reply van ArcticWolf over de NUC6i5SYK ;)
Het wachten is tot dit soort apparatuur een plekje in de TV gaat krijgen opdat een smart tv iets meer wordt dan een tablet met grotere beelddiagonaal en afstandsbediening.
:9~
Ik heb zelf een Intel NUC6i3SYH als daily driver, en hij werkt snel genoeg voor mij (ik ben web developer). Ik heb er een dual-boot op met Debian en OpenELEC. Ik heb OpenELEC ingesteld dat ik hem kan bedienen met een afstandsbediening van KPN Digitenne (we zijn overgestapt). Als ik er iets specifieks op moet testen, vraag het…
Zelf gebruik ik als web developer een NUC5CPYH (wel met 8GB geheugen), lubuntu er op, en werkt ook als een zonnetje.
Gebruik geen zware applicaties, gebruik voornamelijk atom en de browser (Firefox+ Chrome)
Inderdaad, alleen de wifi van mijn NUC6i3SYH doet een beetje lastig met Linux. Ik gebruik ook niet echt zware programma's: Firefox (~6 tabs open), Sublime Text 3 (~8 tabs open), LXTerminal (~4 tabs open), PCManFM (~2 tabs open), Inkscape, GIMP en GNOME-MPV of Soundnode. Af en toe game (Garry's Mod of Minecraft met ~100 mods) ik een beetje en het werkt gewoon prima, ik wou ook Unreal Tournament spelen, maar ik kreeg dat niet werkend onder Linux…

[Reactie gewijzigd door wb9688 op 14 september 2016 07:26]

Het is interessant om te zien hoeveel rekenkracht in zo'n klein apparaat verstopt kan worden.
Dat blijkt dan dus ook niet te kunnen...... Als je de rekenkracht wilt gebruiken blijkt de koeling, door de beperkte behuizing, niet goed genoeg.

En dat is wel een beetje jammer. Dit is zo'n systeem waarmee je hele leuke games zou kunnen spelen op je televisie, totdat blijkt dat die games de rekenkracht willen gebruiken en het ding te heet wordt.

Ik vindt dit een behoorlijke misser.....
Ze falen inderdaad op de belangrijkste eigenschap. Dat je het systeem wilt gebruiken in een omgeving waar dat geluid op de achtergrond moet blijven.

Kwalijker is dat het systeem zichzelf terugschakelt. Je schaft dus een relatief duur systeem aan die je niet maximaal kunt benutten...
Oftewel, wat zou nou een goede NUC zijn voor thuisgebruik
Deze i.i.g. niet... Teveel herrie voor thuisgebruik, tenzij je doof bent. En op scholen en in bedrijven is zo'n herrie ook niet gewenst.
Een PC die herrie maakt: da's terug in de tijd.
Als media center kan je net zo goed deze kopen, voor 250 euro een compleet inclusief RAM en Windows 10 licensie:
pricewatch: Intel NUC NUC5PGYH
De performance vereisten voor een media center zijn erg laag, de Skull Canyon NUC uit deze revies is veel meer dan dat, een echte high-performance desktop PC.

Al zou ik dit soort hardware persoonlijk toch in een iets grotere behuizing zetten, puur omdat de koeling dan beter/stiller kan.
Of je koopt een Raspberry Pi 3 voor 35 euro ...
Of je koopt helemaal niks, kost je 0 euro.

Van de intel skull canyon nuc naar een Raspberry Pi 3, moet niet gekker worden haha.
Ik gebruik nu een i5 NUC als mediacenter met kodi. Werkt als een trein. Je kunt kodi direct laten opstarten zodat je de windows omgeving niet eens ziet.

Daarnaast kun je alles zo instellen, dat wanneer je kodi afsluit de NUC in windows boot of afsluit.
Voor office gebruik ben je met de i3 van de vorige generatie al klaar. Supersnel Windows 10 starten (zo snel dat aanmelden het langste duurt) en nooit geklaag van de gebruikers. Ik gebruik thuis een i3 als HTPC en heb een maat een celeron variant gebouwd. Mijne draait Windows + Kodi als een zonnetje (ook het zwaardere blueray gebeuren) en mijn maat draait OPENELEC. Hij heeft nog nooit geklaagt over performance..

TL;DR zelfs de vorige generatie NUCs zijn meer dan voldoende voor HTPC, office of thuisgebruik.
Nu 2 maanden in mijn bezit

- Herrie: Niet aanwezig bij dagelijks gebruik. Belangrijk: Ik ben geen gamer en draai geen benchmarks. Ik kan mij voorstellen dat bij volledige belasting de Skull Canyon meer lawaai zal produceren, maar dat is te verwachten van zo'n kleine fan.

- Specs gewijs toch zeker een interessante deal: De prijs van de CPU alleen is bij Intel al $434 ( http://ark.intel.com/nl/p...r-6M-Cache-up-to-3_50-GHz )
Verder is er de Thunderbolt 3 interface (4 PCI Express lanes) -> Externe GPU kan interessant zijn voor de occasionele gamer, maar nog erg duur (enclosure).

- Mijn computer staat in de huiskamer, dit is een veel discretere opstelling dan mijn vroeger mid-tower case: https://pbs.twimg.com/media/CmWQ7Z2WgAAyFEj.jpg:large

[Reactie gewijzigd door TimBee op 14 september 2016 10:32]

Ik gebruik een m-itx systeem(i3-6100) in een chieftec behuizing...............ook zeer klein en krachtig.
Vind zo een skull nu niet echt geschikt voor de zakelijke markt. Persoonlijk maakt me niet uit maar zou me kunnen voorstellen andere wel. Doet Apple dit met mac mini toch netter.
Maak gewoon no nonsense behuizing met vesa mount en klaar.
Gelukkig levert Intel ook een blanco behuizing mee.
Voor wie zijn nuc wel in het zicht wil zetten, maar niet van doodshoofden houdt, levert Intel een tweede, logoloos kapje mee.
Ter info: Intel stelt de STEP-file ter beschikking van de lid, zodat je ook deze zelf kan 3d printen met je eigen logo in. Lijkt mij net wél zakelijk interessant. ;)

http://www.intel.com/cont...l-nuc-kits/000005873.html
Moest twee maanden terug een vervangende desktop voor iemand regelen dat ook duurzaam moest zijn. Na lang zitten wikken en wegen om voor de Skull Canyon NUC te gaan, of een zelf-geassembleerd systeem, toch maar voor dat laatste. Ik kon de modulairheid (nieuw woord) van zelfbouw niet verslaan. Op dit moment is de prijsbesparing van een zelfbouw systeem met gelijkwaardige prestaties t.o.v. NUC SC niet enorm, maar zoveel jaren later wanneer de CPU niet meer voldoet, ben je enkele honderden euro's goedkoper uit (300¤ voor CPU + 100¤ voor moederbord vs 600¤ voor nieuwe NUC). Plus met zelfbouw heb je meer uitbreidingsmogelijkheden. Ik kon die PCIe sloten niet weggooien. Thunderbolt klinkt leuk als zoetmakertje, totdat je erbij stil staat dat uitbreiden via TB aanzienlijk duurder is dan via PCIe. En als je via TB gaat uitbreiden (bijv. voor betere grafische prestaties) om vervolgens een Razer Core op aan te sluiten -- en later eventueel nog wat externe HDDs omdat je ruimte te kort komt, als ook een USB BD station om redenen -- wordt het verschil in volume aardig klein vergeleken met een Fractal Design Core 500.
Echter wordt er zelden tot nooit geupgrade in de praktijk. Los van wat extra geheugen of een nieuwe hdd of desnoods videokaart. Wel of geen PCI-slot is meer een keuze die je doorgaans vooraf maakt en dan ook vaak gelijk in gebruik neemt.
Electronica is welhaast per definitie niet duurzaam.
Hangt er natuurlijk van af wat je verwacht van een product. Wanneer je wil gamen en externe GPU wil gaan aansluiten, dan is de NUC ook niet meteen de beste oplossing.
Zoek je echter een 'out of the box' oplossing voor een kleine pc, die gewoon dient voor surfen en af en toe een documentje te bewerken, etc... dan is dit wel een optie(of misschien zelfs een minder krachtig model). vooral voor mensen die niet veel ervaring hebben met DIY of er zich gewoon niet mee willen bezig houden.
Voor mij ook een reden om terughoudend te zijn met de Nuc's.

Mijn HTPC begint inmiddels ouder te worden, en heb ik nog in een Dign HV5 zitten.
Zou niet gek zijn om een Nuc aan de vesa mount te hangen.

Heb in mijn huidige pc al twee keer een nieuwe plank en vier keer een nieuwe processor gehangen.
Off-topic: damn, dat is een mooie kast. Ik ben meer gericht op Streacom, omdat ik Origen kasten niet kan betalen, maar als ik het geld had, en nu een behuizing nodig had, dan had ik iets uit de Origen's S lijn gekocht.
Leukste van deze NUC is de HDMI 2.0 aansluiting. Daarmee is het een van de weinige echt compacte pctjes waarmee je een 4k scherm op 60 HZ aan kunt sturen.
Dat kan toch ook met de Mini DisplayPort aansluiting op de andere NUC's?
Er zijn alleen geen (consumenten) TVs met displayport in ;).

[Reactie gewijzigd door Tortelli op 14 september 2016 07:26]

Dat wist ik niet, in de pricewatch staan er inderdaad maar 2, maar die zijn ~¤1800,- en dat vind ik een beetje te duur…
Er zijn alleen zo veel DP > HDMI adapters ;)
Club3D heeft een werkende adapter. 1 issue is dat hij niet met mijn NUC samenwerkt (i3 4010).
Professionele tvs voor beurzen etc hebben vaak wel DP in en uit (kun je schermen ook doorlussen).
Jammer dat die tv's toch in een andere prijs klasse liggen. En om dat nou aan te schaffen alleen omdat er een dp aansluiting op zit...
Inderdaad. En daarom begrijp ik ook niet dat dit niet nadrukkelijk naar voren komt in de review of minimaal, als pluspunt wordt aangehaald?
Stond er inderdaad niet bij, dus heb ik het in de tekst toegevoegd :) Verder vind ik hdmi 2.0 wel een pluspunt, maar zou ik dat niet een doorslaggevend argument vinden om tweehonderd euro extra te spenderen ten opzichte van de i5-nuc, dan kun je beter je tv met een verloopkabeltje aan de displayportaansluiting hangen.
Enkel die HDMI 2.0 aansluiting is de meerprijs zeker niet waard, zeker niet omdat er ook andere barebones zijn, buiten de NUC's, (Gigabyte o.a.), welke ook zijn uitgerust met dezelfde HDMI 2.0 aansluiting en daarbij flink voordeliger zijn.

Als HTPC zou ik deze beslist niet gaan nemen op dit moment aangezien Intel een veel interessantere serie heeft aangekondigd. Dan beter nog maar even geduld hebben.

[Reactie gewijzigd door hardware-lover op 14 september 2016 14:06]

Maar om dat te moeten vieren? In de Grafischekaarten en de ARM werelden is ondersteuning voor HDMI 2.0 en DP 1.2 al een aantal jaren gemeengoed.
Why skulls?

https://www.youtube.com/watch?v=qv2XGQBcvxQ&t=17

"I mean, what do skulls make you think of? Death ... cannibals ... beheading ... ehm ... pirates ..."

Seriously, wat is de doelgroep van dit ding? De enige klanten die die dit kunnen waarderen zijn gamers die ook de meest waanzinnige, over-the-top kasten, muizen, toetsenborden, etc kopen. Deze groep gamers zal vrijwel altijd een kast kiezen met een losse videokaart. Gelukkig levert Intel ook een alternatief kapje, zonder doodshoofd. :)

[Reactie gewijzigd door doeternietoe op 14 september 2016 11:54]

interessante review en zeker een interessant toestel maar er is nog wat 'finetuning' nodig, zoals heel correct aangegeven zit deze nuc tussen 2 betere keuzes in... voorzien in betere koeling, de prijs wat drukken en zorgen voor een complete package (eventueel met OS naar keuze) zou het veel interessanter maken voor de doorgesneden consument. :)
Grootste minpunt van dit bakje voor mij was het feit dat je er geen normale 2.5" hd in kon prikken. Het zou voor mij de ideale vervanger van mijn mainpc zijn geweest qua power en formaat, maar ik wil ook degelijke (grootte ipv snelheid en hoge prijs als ik daar bijv een TB van wil) opslag.

Natuurlijk kun je met externe schijven werken, maar ik wil gewoon zo min mogelijk zut op mijn bureau. Verder een prachtig en retesnel apparaatje, waar je als casual gamer ook nog wel eens een spelletje op kan spelen.

Nu heb ik een NUC6i5 staan, maar er is toch een Asrock Deskmini onderweg. Wil toch meer power voor de momenten waarop ik dat nodig heb (de NUC is nu in 85-90% van de gevallen meer dan voldoende, maar toch).

Ik blijf het prachtige dingen vinden die NUCs, ik begin steeds meer te neigen naar minimalistisch. Hoe minder apparaten en hoe minder ruimte dingen innemen hoe beter en dit past er prima bij, dat je dan consessies moet doen in prijs en prestaties is een logisch gevolg.

ps. Die herrie, is die ook in idle en bij normaal gebruik? Of alleen bij stresstesting. Dacht namelijk te hebben gelezen dat deze juist zeer stil was in het algemeen.

[Reactie gewijzigd door m0ridin op 14 september 2016 10:03]

Als je deze als server gebruikt, vraag ik me af wat er gebeurt bij een stroomstoring. Is er geen risico dat de ssd gecorrumpeerd raakt als de voedingsspanning net wegvalt tijdens een schrijfactie? Ik heb het vermoeden dat een ssd eerder dan een klassieke harde schijf in een toestand kan komen die een journaling filesysteem zoals e4fs niet meer kan rechttrekken. Deze NUC heeft qua ontwerp wel wat van een laptop, maar er zit geen batterij in die een gecontroleerde shutdown mogelijk zou maken.

[Reactie gewijzigd door Brousant op 14 september 2016 10:36]

Waarom zou je dit als server willen gebruiken? Mijn inziens moet je een NUC daarvoor niet gebruiken. De meeste SSD's zijn overigens beschermd tegen dat soort zaken. Uiteraard kun je er ook een UPS aan hangen die netjes een shutdown commando geeft zodra de stroom uitvalt. :)
"Waarom zou je dit als server willen gebruiken?"

Omdat het een compact pc-achtig apparaat is dat je gemakkelijk in de meterkast kwijt kunt?

En als er een batterij in zou zitten zou je geen aparte (dure) UPS nodig hebben.
Een NUC is prima geschikt als server, maar dit specifieke model (met zijn grote GPU en voor servers nagenoeg zinloze peperdure quadcore) is duidelijk niet als server bedoeld :)

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 14 september 2016 11:13]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Nintendo Switch Google Pixel Sony PlayStation VR Samsung Galaxy S8 Apple iPhone 7 Dishonored 2 Google Android 7.x Watch_Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True