ASUS introduceert NUC 14 Pro en Pro+ met Meteor Lake-processor en Arc-igpu

ASUS introduceert nieuwe NUC-mini-pc's. De NUC 14 Pro en NUC 14 Pro+ beschikken beide over Meteor Lake-processors die zijn gebaseerd op de Meteor Lake-architectuur. ASUS deelt momenteel nog geen adviesprijzen of releasedata.

De NUC 14 Pro en Pro+ zijn, naast de eerder aangekondigde ROG NUC, de eerste NUC-mini-pc's die ASUS introduceert nadat het de NUC-merknaam overnam van Intel. De nieuwe NUC 14 Pro en Pro+ beschikken beide over een Meteor Lake-processor. De 'gewone' 14 Pro wordt geleverd met 'maximaal' een Core 7 Ultra-165H-processor, terwijl dat bij de Pro+-variant maximaal een Core 9 Ultra-185H is. De Pro+ heeft daarmee ook een grotere behuizing. De overige specificaties zijn onderling hetzelfde.

Intel NUC 14 Pro - CES 2024
ASUS NUC 14 Pro+

Zo gebruiken beide NUC-systemen de geïntegreerde Arc-gpu in hun Meteor Lake-processor. Ook bieden de twee mini-pc's allebei twee DDR5-SO-DIMM-slots, met ondersteuning voor maximaal 96GB geheugen. Er zijn daarnaast twee M.2-slots voor ssd's, waarvan een met M.2-2280-formaat en een van M.2-2242. Van de NUC 14 Pro verschijnt ook een Tall-versie, die iets hoger is en ruimte biedt voor een 2,5"-opslagdrive.

Beide systemen bevatten verder twee USB-C-poorten met Thunderbolt 4-ondersteuning, drie USB-A-poorten, een USB 2.0-aansluiting, twee HDMI 2.1-connectors en een 2,5Gbit/s-ethernetpoort. De NUC-systemen ondersteunen Wi-Fi 6E en Bluetooth 5.3.

ASUS NUC 14 Pro
ASUS NUC 14 Pro
NUC-systeem ASUS NUC 14 Pro+ ASUS NUC 14 Pro
Processor Maximaal Intel Core Ultra 9-185H Maximaal Intel Core Ultra 7-165H
Gpu Intel Arc-gpu (geïntegreerd)
Geheugen 2 x SO-DIMM (DDR5), max 96GB
Opslag 1x M.2 2280 (PCIe 4.0 x4)
1x M.2 2242 (PCIe 4.0 x4)
1x 2,5”-SATA (alleen NUC 14 Pro Tall-versie)
Connectiviteit Wi-Fi 6E
Bluetooth 5.3
Netwerk 2.5Gbit/s-ethernet
Aansluitingen 2 x Thunderbolt 4
2 x HDMI 2.1
3 x USB 3.0 (Type-A)
1 x USB 2.0
2 x USB 2.0 (interne headers)
Behuizing Aluminium Plastic
Omvang 144 x 112 x 41mm Normaal: 117 x 112 x 37mm
Tall: 117 x 112 x 54mm

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

10-01-2024 • 17:12

53

Lees meer

Reacties (53)

53
53
14
0
0
38
Wijzig sortering
Weet iemand of dit ARC gpu's zijn uit de Battlemage range? Kan aan mij liggen maar kan niet terug vinden welke GPU er gaat worden geplaatst. Maar misschien is deze informatie nog niet openbaar.
Weet iemand of dit ARC gpu's zijn uit de Battlemage range?
Ik kan er ook verdomd weinig over vinden. Ik denk dat die informatie nog niet vrij is gegeven.
Volgens Intel Ark (met een K, niet de GPU, maar de site waar je alles op kan zoeken) is de Device ID 0x7D55 en dat is een Alchemist of wel XE chip. Battlemage (XE2) staat geplanned voor Q2 2024 dus zou raar zijn als een chip die Q3 2023 uit is gebracht al zou hebben. Battlemage zullen ze waarschijnlijk een andere naam geven, waarschijnlijk Arc2 ofzo, of XE2.
Weet iemand of dit ARC gpu's zijn uit de Battlemage range? Kan aan mij liggen maar kan niet terug vinden welke GPU er gaat worden geplaatst. Maar misschien is deze informatie nog niet openbaar.
De ARC GPU is onderdeel van de CPU, de iGPU dus:
https://www.intel.com/con...0-ghz/specifications.html
Natuurlijk vereist een NUC een Intel CPU, maar weer jammer dat de CPU/iGPUs zoveel stroom trekken ivm. andere oplossingen (van de concurrentie). Waarom moeilijk over het stroomverbruik? Naast natuurlijk het meer verbruik, betekend dat ook meer warmte, dat betekend of meer herrie of eerdere throttelen. Ik ben zeer benieuwd naar de reviews van deze units. Wat ze wel slim hebben gedaan is de Pro en de Pro+ verschillende kleuren te geven en niet een enorme range aan verschillende units.

En wat ik ook interessant vind, gaat Akasa hier ook weer passieve koelblokken/behuizingen voor produceren? En hoe groot worden die dan?
Eens hoor, qua stroomverbruik. Ik vind mini-pcs ook heel leuk als thuis-servertje. Als deftige processoren het heel rustig aan kunnen doen als ze even niets gevraagd wordt dan biedt dat veel mogelijkheden. Nu gaan veel self-hosters voor lichtere processoren om stroom te besparen.
Zeker. Het hogere verbruik zal ook wel de reden zijn dat de pro+ versie iets groter is. Dubbel onhandig - consistent formaat is een plus van de nuc, nu niet meer dus. Ben ook benieuwd hoe groot de Pro+ Premium Max versie wordt, micro-ATX? |:( |:(
Natuurlijk vereist een NUC een Intel CPU, ...
Bedoel je: waarom niet iets anders zoals een ARM CPU?

Dan zou je natuurlijk kunnen kijken naar een Apple Mac mini met Apple Silicon processor (die zijn zeer snel en zuinig).

En het zou interessant zijn als een fabrikant eens een mini-PC zou maken met een Qualcomm Snapdragon X Elite CPU (komt in de buurt van Apple's M-processors). Of in de toekomst wel een apparaat met een ARM CPU van Microsoft.
De markt heeft al jaren een mini-PC met een highend ARM CPU, dat heet een MacMini, daarnaast wordt je al veel langer doodgegooid met SBCs die een ARM aan boord hebben en vaak nog kleiner zijn dan een NUC formaat, keuze genoeg!

En wat bedoel je met 'eens'? De Qualcomm Snapdragon X Elite zou pas ergens dit jaar voor het eerst geleverd worden en dan zou ik eerst eens gaan kijken wat de (onafhankelijke) reviews ervan zeggen. Want het lijkt er op dat ook daar weer is gekozen voor performance over verbruik...

Er was trouwens een reden waarom ARM voor WIndows zo op z'n muiltje ging, MS was er gewoon nog niet klaar voor, dat heeft als resultaat dat ze zich veel harder moeten bewijzen op de markt dan als ze het in een keer goed hadden gedaan. MS heeft niet de beste trackrecord met alternatieve versies van Windows op andere Socs, zelfs niet voor/in hun eigen producten (smartphones, tablets, etc.)...
Ja, de Mac mini noemde ik zelf al. Er zijn inderdaad hele kleine ARM SBC's zoals de Raspberry Pi maar die zijn veel minder krachtig dan een desktop PC, laptop of NUC.

Ik weet dat die Snapdragon X Elite nieuw is, het lijkt me gewoon interessant als die verkrijgbaar zou zijn in een mini-PC formaat. Dan heb je een snel en zuinig alternatief voor een Mac mini, waar je hopelijk Windows of Linux op kunt draaien. En hoe de performance en verbruik daarvan is moeten we inderdaad nog afwachten.

Ik hoop dat Windows op ARM toch op een gegeven moment een succes wordt. Apple heeft het goed gedaan met hun overgang naar Apple Silicon.
Ik heb twee volledig passief gekoelde systemen van Cirrus7, één ervan is al 11 jaar oud en draait nog steeds zonder problemen een Linux server. Samen qua vermogen minder dan een gemiddelde gloeilamp, en volledig stil.
Natuurlijk vereist een NUC een Intel CPU, maar weer jammer dat de CPU/iGPUs zoveel stroom trekken ivm. andere oplossingen (van de concurrentie).
Deze nieuwe Meteor Lake CPU's zijn juist erg zuinig. Waarom denk je dat ze veel stroom zullen trekken?
Wellicht is wat ik zuinig vind niet hetzelfde als wat jij zuinig vind. Sure deze CPUs zijn wellicht zuiniger dan equivalente desktop CPUs van Intel, maar nog steeds ver, ver boven wat de zuinige CPU van AMD deden een paar generaties geleden.

Dit noem ik niet zuinig!
Ultra 9 processor 185H:
Processor Base Power 45 W
Maximum Turbo Power 115 W
Minimum Assured Power 35 W
Maximum Assured Power 65 W
Dit zijn vermogens bij zware belasting. Wat het maximale vermogen is, zegt niets over de zuinigheid van een CPU. Als de ene processor 60W gebruikt, en 3 keer zoveel werk verzet als een processor die 20W gebruikt, dan is die van 60W zuiniger. Het gaat dus om performance per watt en om idle vermogen.
Meteor Lake is bijzonder zuinig bij lage belasting. Er zijn zelfs twee ultra low power cores die bij lage belasting gebruikt kunnen worden, en waarbij dan de hele CPU die uitgeschakeld wordt.
Performance per watt is alleen interessant als de computer aanstaat voor die (hoge) load. De realiteit is dat een computer aanstaat voor x werk of game uur, die veranderd niet op basis van hoe snel je PC is.

Dus ja, een task is sneller klaar, maar die heeft nog steeds een minimaal verbruik en tot op heden is dat niet echt denderend geweest bij Intel CPUs de laatste jaren. Daarnaast is performance/watt ook niet een rechte lijn op een grafiek, er zijn 'sweetspots' en we moeten nog maar zien of die bij deze generatie Intel CPUs. Maar kijkend naar het recente verleden, heb ik daar weinig hoop in.
Aub niet de NUC lijn en naam verprutsen Asus, ok?… thanks!

Even op de prijzen en de i5 variant wachten verder…hopelijk rond of onder de 500eu voor een i5 kit…anders neem ik binnenkort wel de v13…
Een minusforum UM790 draaid rondjes rond je NUC i5 keuze voor eenzelfde prijs en lager verbruik...
Thanks! ik zal ze eens vergelijken dan. Het formaat van die nucjes is nml wel erg prettig.
Ik hoop echt dat ze nooit het idee van een Intel NIC in deze dingen, loslaten.
Dé reden dat ik NUCs koop, is omdat het goede kwaliteit is voor je geld, en er veel features inzitten die ik erg handig vind.

Ik hoop dat ASUS met de kwaliteit en featureset die Intel heeft geproduceerd, doorgaat de komende jaren.
Ik hoop echt dat ze nooit het idee van een Intel NIC in deze dingen, loslaten.
Daar denken mensen met een I225-V wel anders over.
En waarom dan? Ik heb een machine met een i225-V erin, maar ik heb 0 problemen verder. Je opmerking doet mij denken dat er problemen mee zouden zijn.

Intel NICs zijn 400x beter, op z'n minst, dan die Realtek bagger.

[Reactie gewijzigd door SilentDecode op 22 juli 2024 17:56]

Het hangt nogal van de revisie af, rev1 is echt een ramp, deze is brak met de meeste devices op 2.5Gb
For a controller to operate at 2.5Gpbs, the IEEE standard requires that the MAC be able to tolerate a minimum IPG of 5 bytes.
The I225 v1 silicon supports an IPG down to 8 bytes, but not down to 5 bytes in 2.5Gpbs operation.
https://cdrdv2.intel.com/v1/dl/getContent/621661

Al onze Dell Precision 3660 XE Towers zijn hierdoor door Dell meermaals omgewisseld totdat er eindelijk een nieuwe revisie van het moederbord kwam.

[Reactie gewijzigd door DukeBox op 22 juli 2024 17:56]

Krijgen we die Realtek grammafoonplaat weer. Afgezien van dat jaren geleden met name pfSense lange tijd geweigerd heeft een driver-update door te voeren zijn er mij geen grote Realtek problemen bekend.
zijn er mij geen grote Realtek problemen bekend.
Niet echt problemen per sé, maar voornamelijk compatibiliteit met bepaalde dingen.
Het zal wel weer te maken hebben met iets wat er niet standaard voor gemaakt is zoals VMware ESXi etc....
Kastje heeft veel weg van 12&13 generaties Intel Nuc
En dezelfde zwarte kleur.
Het aan/ uit schakelaartje is alleen iets platter .

[Reactie gewijzigd door wim1928 op 22 juli 2024 17:56]

Wat zou er anders moeten? Hij bevalt mij ook al jaren prima zo.
Als het je belieft dan is er de ROG NUC, die heeft een hele bult RGB kermis erop.
Afgezien van de nieuwste generatie 14 procs zit er ook niet veel nieuws in, specs zijn zo'n beetje zelfde als Intel nuc 13th generation.
Oh, he Tourmaline. Ik neem aan dat de ARC GPU het grootste verschil is en ik zie DDR5. Die ARC kan wel verschil maken zeker met geheugen met een hogere bandbreedte.
Heeft iemand ervaring met de lenovo tiny lijn, bijv. de P3. Ik zit nu sterk te twijfelen tussen of de NUC 14 pro+ of de lenovo P3 tiny aan te schaffen.
Lenovo spul heeft bagger BIOS, met bar weinig instellingen. Hun Thermals (vooral de X1 G10 en G11) willen nogeens leunen op additioneel geinstalleerde meuk om het zaakje een beetje cool te houden.

Ik heb enkele duizenden X1's en enkele honderden Lenovo Tiny's in beheer. Ik zou dat spul niet aanraden aan een ander. We gaan weer terug naar Dell bij de volgende bestel rondes dit jaar om Lenovo uit te faseren.
als je die 2 lijnen met elkaar vergelijkt die zo verschillend zijn (buiten een intel ding dong en enkele jaren rommel chipje erin) dan zijn er nog een hoop andere mogelijkheden beschikbaar op de markt....

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 17:56]

Ben benieuwd of er qua koeling nog iets verbeterd is. Ik heb diverse NUCs en mijn enige ergernis is altijd dat de ventilator op standje straaljager gaat zodra ze ook maar iets van inspanning moeten gaan leveren.

Dat is deels ook begrijpelijk, want door het kleine formaat moet zo'n ventilator ook veel meer toeren maken dan in de gemiddelde behuizing. Maar begin mij zo te storen aan de geluidsoverlast dat ik haast overweeg om toch weer voor een groter formaat PC te gaan.
Dat heeft voornamelijk te maken met Intels boost technology. Als deze dan op 1 core naar 5GHz+ clock ramp de fan mee op.
nee dat heeft door intel slechte kwaliteit CPU te maken van de laatste jaren en waarbij ze giga boost nodig hebben om mee te kunnen met concurrentie en hun node niet op orde hebben.

vroeger waren deze wel stil en performant. Echter iedereen blijft dat maar kopen voor de naam. consument kiest zelf voor mindere producten.
Boosten doen ze al vanaf NUC8 volgens mij. Laatste NUC met een normale core count is een NUC11. En bij deze NUC's zet ik boost al uit.
Als je echt stil wilt kun je hem ombouwen met deze kit:
https://www.akasa.co.uk/search.php?seed=A-NUC94-M1B
Ja ik heb vaak over zon Akasa case getwijfeld. Wat me tegenhield is dat ik in diverse reviews las dat de CPU toch wat throttlede in die case, en dat je er nog externe antennes op moet schroeven voor wifi/bluetooth bereik. Ook zal hij lastiger tweedehands nog kwijt te raken zijn als zelfbouw-systeem.

Maar het voelt ook een beetje vreemd. Eerst koop je een relatief dure NUC (duur vanwege het kleine formaat). Die stop je dan vervolgens in een relatief dure Akasa case, die 4x zo groot is. Als eindresultaat heb je dan een systeem dat qua formaat weer net zo groot is als een mini-itx kast voor het driedubbele van de prijs.
idd dan koop je meteen beter iets anders...
Het voordeel van een NUC (of een vergelijkbare andere mini PC) is ook dat het Idle gebruik erg laag is. Als je dus geen zware klus draait, maar b.v. alleen wat suft, of documenten leest, etc, dan is het verbruik heel laag. Een stuk minder dan bij een systeem met b.v. een mini-ITX moederbord.
Wat ik zo begrepen heb is de koeling in de 12&13 generatie verbeterd..
maar de CPU zijn 10 keer erger kwa warmte en boost...
Ja. je moet ook niet te zware cpu nemen in dit soort kastjes.
Je zit dan altijd met de koeling
Max is i7-1260p (12 gen) i5-1340p (13 gen)
Ik zelf heb i7-1260p deze is behoorlijk stil en kan de warmte ook redelijk goed kwijt
Ben benieuwd of er qua koeling nog iets verbeterd is. Ik heb diverse NUCs en mijn enige ergernis is altijd dat de ventilator op standje straaljager gaat zodra ze ook maar iets van inspanning moeten gaan leveren.
Ik heb ook een NUC. Ik heb een keer de ventilator moeten vervangen, en toen kwam ik erachter dat er heel veel stof in de koeling zat. Je moet dus zo nu en dan de koeling goed schoonmaken. Er een stofzuiger opzetten is misschien al voldoende.
Heeft iemand ervaring met de maximale grootte van de M2 drives die hierin gebruikt kunnen worden. Stel je wilt deze NUC met ProxMox als Plex Server en tevens als media opslag gebruiken dus zonder aparte opslag/NAS? Bij andere oplossingen zie je vaak beperkingen tot 2TB
Dat is in de 13e generatie wel de limiet 2TB max. In de 13e generatie is die 2242 eigenlijk niet te gebruiken want daar kan alleen een x1 in en die zijn eigenlijk niet te vinden.
Bij de 14e generatie zit er wel een x4 slot op.
Die 2280 is een gen 4, dus waarschijnlijk ook gewoon 2 TB max.

Wel wat verbeteringen ten opzichte van de 13e generatie maar waar ik hem voor gebruik is het meer dan voldoende.
Vernieuwingen ten opzichte van 13e generatie:
2242 x4 slot
14e generatie cpu en gpu
DDR5.

Als je de tall versie kiest, past er ook een ssd met koeling in.


Je kunt er voor opslag eventueel genoeg usb3-usb4 drives aanhangen. In de tall versie kan ook nog een 2.5 inch HDD ingebouwd worden. Die aansluiting is sata3.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 22 juli 2024 17:56]

De NUC13 heeft geen limiet van 2TB, kan ook gewoon een 4TB SSD in.
Dacht in de specs gelezen te hebben van 2 TB max.
Kan ook een ander merk zijn geweest. Heb meerdere varianten bekeken voordat ik een Intel NUC heb gekocht.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 22 juli 2024 17:56]

Dat is waar, bedankt voor je reactie. Ik dacht in 1x klaar te zijn op deze manier met veel en snelle data. Aangezien ik voldoende ruimte heb lijkt een eigen Micro-ATX build dan nog een stukje goedkoper en flexibeler, hoewel ik snap dat dit formaat erg in de smaak kan vallen uiteraard.
Zo gebruiken beide NUC-systemen de geïntegreerde Arc-gpu in hun Meteor Lake-processor.
Ik ben wel eens benieuwd er naar hoe die iGPU gaat presteren t.o.v. de eerdere iGPU's van Intel. Had eigenlijk verwacht dat Intel al eerder hun eigen gpu ging gebruiken als iGPU. Maar dan zal het niet lang duren dat die Arc-gpu ook naar de desktop cpu's zal worden geintegreerd.
Ik heb meerdere NUC's:
inventaris: NUC
inventaris: DarkKnight
Het is het compacte formaat waarom ik een NUC koop, maar het lijkt erop dat ze steeds groter worden nu Asus het heeft overgenomen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.