Cyberpunk 2077: Phantom Liberty is fantastisch nieuws voor iedereen die iets om de scifi-rpg van CD Projekt RED geeft. Voor de fans van de oorspronkelijke game is het simpel: Phantom Liberty is meer van hetzelfde, maar ook net anders genoeg om fris en vernieuwend te voelen. Het grauwe neonoirmysterie vol complotten en verraad is minstens net zo meeslepend als het hoofdverhaal. Ook wanneer je geen dertig euro over hebt voor dit extra verhaal, heeft de Poolse ontwikkelaar een hoop lekkers voor je. Cyberpunk 2077 draagt voortaan met recht het versienummer 2.x, want de ontwikkelaar heeft zo’n beetje alle grote tekortkomingen na de oorspronkelijke release opgelost. Kortom, Cyberpunk 2077: Phantom Liberty is een waardige toevoeging aan een toch al rijke scifi-rpg en de perfecte reden om na de desastreuze release weer in Cyberpunk te duiken.
Door Yannick Spinner
Cyberpunk 2.0
Voordat we de toevoegingen uit Phantom Liberty onder de loep nemen, is het belangrijk om te benadrukken hoezeer de basisgame is verbeterd. CDPR bracht namelijk in dezelfde week, ergens eind september 2023, update 2.0 en Phantom Liberty uit, ofwel een immense lading aan nieuwe en verbeterde content. Als je net als ik sinds de oorspronkelijke release Cyberpunk 2077 niet meer hebt durven aanraken, is er goed nieuws: de game lijkt zo goed als 'af' te zijn. De rpg komt in elk geval dusdanig overeen met de oorspronkelijke beloftes, dat het moment eindelijk is aangebroken om de cyberpunkdystopie zonder gamebrekende bugs te kunnen trotsteren.
Om te onderstrepen hoezeer update 2.0 een impact heeft op de basisgame, is een korte opsomming wellicht van toepassing. Zo heeft de ontwikkelaar eindelijk een werkend politiesysteem toegevoegd, waarbij de NCPD dynamisch reageert op je handelingen. In het verlengde daarvan werd voertuigcombat toegevoegd: V kan nu schieten vanuit voertuigen en sommige auto's hebben geïntegreerde wapens. Deze gameplaymechaniek heeft weer een uitwerking op de vernieuwde autosteelmissies, want gangs achtervolgen je nu soms, waarna er gevechten vanuit voertuigen ontstaan.
Verder niet onbelangrijk: het gehele skill- en perksysteem is omgegooid en werkt nu daadwerkelijk intuïtief. Je mag individuele perks, die uitgedund en sterk aangescherpt zijn, altijd herverdelen, attributepunten zijn te herdistribueren en skills worden hier niet meer door begrensd. Ook is kleding volledig cosmetisch geworden, zodat je niet hoeft te kiezen tussen er cool uitzien of V als een maniakale clown verkleden om enkele kleine statbonussen te krijgen. En niet te vergeten: loot, damage en de levels van vijanden schalen met het level van V mee en zijn verder gestroomlijnd. Ja, het is schandalig dat veel van deze functies niet direct na de release in de basisgame zaten en ja, het is absurd dat deze update drie jaar op zich liet wachten. Maar nu het eindelijk zover is, laat CDPR op de meeste vlakken het bedoelde eindresultaat zien.
Cyberdistopie Dogtown
Boven op de aanzienlijk verbeterde basisgame krijgt de liefhebber daar voor zo'n dertig euro een portie Phantom Liberty bij. De dlc speelt zich volledig af in het sfeervolle Dogtown. Vergeleken met dit afgezonderde gedeelte van Pacifica is Cyberpunks Night City een paradijs. Dogtown is een typische cyberpunkdystopie zoals je die wellicht van de oorspronkelijke game zou verwachten; dit volledig afgetakelde stukje van de stad wordt met een ijzeren vuist geregeerd door een enigmatische dictator, Kurt Hanson, een beetje zoals Ma-Ma en de Peach Trees-wolkenkrabber uit de recentste Dredd-film. Je struikelt in Dogtown over afgerukt ‘chrome’, junkies en hopen afval, op iedere hoek van de straat staan zwaargewapende soldaten en praktisch ieder gebouw staat duidelijk al decennia op instorten. Afgezien van de luxe en zwaarbeveiligde wolkenkrabber van Hanson dan, de letterlijke hoge toren van waaruit hij regeert.
Dit droevige deel van Night City is dan ook een ideaal decor voor het neonoirmysterie dat centraal staat in Phantom Liberty. De president van de New United States of America strandt in het afvoerputje van de Cyberpunk-stad en V moet de Federal Intelligence Agency helpen om haar uit de enclave te redden. Mocht je Escape from New York gezien hebben, dan komt die set-up je wellicht bekend voor.
Hartverscheurend zijspoor
Wat volgt is een saga van tien à vijftien uur vol complotten, een hoop ‘netrunning’ en enkele snoeiharde twists. De speler kruipt voor dit verhaal wederom in de huid van V. Ergens halverwege de tweede acte van het hoofdverhaal leidt een van de hoofdmissies naar het afgetakelde wijkje. Dat is ook wel belangrijk om te benadrukken: Phantom Liberty is geen epiloog zoals Blood and Wine dat voor The Witcher 3: Wild Hunt was, maar eerder een tot in detail uitgewerkt zijspoor dat grotendeels naadloos in het hoofdverhaal past. Overigens kán het zijn dat de ontknoping van de dlc, die overigens zoals te verwachten bitterzoet dan wel hartverscheurend is, afhankelijk van je gekozen pad, een effect heeft op het hoofdverhaal van Cyberpunk.
Nu denk je misschien, hoe past een losstaand epos in het overkoepelende verhaal van Cyberpunk 2077? Geen zorgen, geen spoilers. Maar ik kan in elk geval zeggen dat CD Projekt RED een uitstekende balans heeft gevonden tussen een bombastisch zijspoor en de integratie daarvan in het hoofdverhaal. Sowieso kan V na de eerste paar Phantom Liberty-missies gewoon weer Dogtown uit om missies in Night City te doen. Overigens voelt de uitbreiding vanwege de urgentie van het verhaal als een geheel en dan is het wellicht een beetje vreemd om tussendoor rustig yakitori met Takemura te eten of Judy tevergeefs te versieren.
Dat gezegd hebbende, laat CDPR hier en daar bewust het verhaal een beetje stilvallen, zodat je even wat voor jezelf kunt gaan doen. Zo moet je halverwege Phantom Liberty gedwongen meerdere gigs voor de fixer Mr. Hands doen voordat hij je een gunst doet waardoor je verder kunt in het verhaal. Ontzettend lui van de ontwikkelaar om een dlc op deze manier kunstmatig te rekken. Dat was tenminste mijn eerste ingeving, maar feitelijk was de Poolse ontwikkelaar aan het pronken; ook deze nieuwe sidequests hebben een enorme productiewaarde en voelen veelal als volwaardige missies met unieke cutscenes, memorabele personages en enkele nieuwe spelmechanieken.
Topproductie
Hetzelfde mag gezegd worden over de dlc als geheel. De productiewaarde is wederom immens, want als je zelfs door een verhaaltechnisch vrij onbelangrijke sidequest bedroefd achtergelaten wordt vanwege het noodlottige einde van een nieuw personage, dan doet de game iets goed. De manier waarop Phantom Liberty net als de basisgame verhalen volledig vanuit een eerstepersoonsperspectief vertelt, is ook nog steeds bewonderenswaardig. V is namelijk een zeer belangrijk onderdeel van het verhaal van de dlc, terwijl de hoofdpersoon in de basisgame soms meer als observeerder leek te opereren. Dat maakte mij in ieder geval extra betrokken bij dit zijspoor, enigszins sluw aangespoord door de manier waarop CDPR het verhaal van Phantom Liberty stiekem ook persoonlijk heel relevant voor V maakt.
Een belangrijke kanttekening is dan wel dat V, ondanks de belangrijke rol in het verhaal, weinig invloed heeft op de richting die het verhaal neemt. Dat is ergens onoverkomelijk: CDPR kan moeilijk allerlei zeer tegenstrijdige verhaalrichtingen volledig uitwerken, zeker in dlc. De keuzes die je in Phantom Liberty kunt maken hebben dan ook vooral invloed op interpersoonlijke relaties en de gevolgen voor de nieuwe personages. Daarover gesproken, na Keanu Reaves in Cyberpunk 2077 staat de Britse acteur Idris Elba in de dlc in de spotlight. Zijn eigen accent dat hier en daar doorschemert daargelaten, speelt hij een toffe sleutelrol. Maar Minji Chang, die de gekwelde netrunner Songbird vertolkt, steelt de show met haar gelaagde performance, al zijn de beslissingen van Songbird hier en daar wat twijfelachtig.
Er komen hier en daar verder wat momenten voor waarop V een vreemde tijdsprong maakt en regelen personages soms zelf belangrijke dingen voor de missie. Op deze momenten werd de eerstepersoonsillusie en het belang van V in het verhaal een beetje ondermijnd. Dat kwam de pacing van de dlc vermoedelijk wel ten goede; mijn dertien uur aan onafgebroken hoofdverhaal in de dlc zat tjokvol belangrijke momenten en van filler was absoluut geen sprake, mits je het typische, soms wat voorspelbare noirverhaal en de bijbehorende wat langere dialoogscènes kunt waarderen. Deze dipjes zijn in mijn optiek essentieel om de daaropvolgende spannende momenten beter uit de verf te laten komen. En spannend kan in Phantom Liberty zowel actiespektakel als bloedstollende infiltratie betekenen.
DLSS 3.5
Verder is het nog noemenswaardig om te kijken naar een technische vooruitgang die Cyberpunk 2077 en Phantom Liberty representeren: de introductie van DLSS 3.5-ondersteuning. Cyberpunk is de eerste game die deze versie van de upscalingtechnologie van Nvidia ondersteunt en naast Alan Wake 2 op het moment van schrijven nog steeds de enige. De nieuwste variant van DLSS maakt rayreconstruction mogelijk, een nieuwe toevoeging aan de DLSS-functieset waarbij zogenoemde denoisers voor het opschonen van gesimuleerde 'rays' opnieuw ontwikkeld zijn. Voorheen waren deze denoisers volgens Nvidia 'handgemaakt', maar intussen heeft het bedrijf AI-modellen losgelaten op dit proces.
In de praktijk is het relatief simpel. Raytracingeffecten zijn met rayreconstruction net wat scherper, minder wazig en in sommige gevallen ook accurater, terwijl dit geen extra rekenkracht kost en in het geval van Cyberpunk volgens Gamers Nexus zelfs enkele frames oplevert. Reflecties in plassen water zijn met rayreconstruction bijvoorbeeld aanzienlijk scherper. Ook zijn ghostingeffecten, een nadelige bijkomstigheid van DLSS-upscaling en raytracing, een stukje minder zichtbaar. DLSS 3.5 en rayreconstruction werken op alle RTX-videokaarten. Houd wel in de gaten dat de functie framegeneration, geïntroduceerd in DLSS 3.0, alleen beschikbaar is voor RTX 40-seriekaarten. Of je rayreconstruction kunt gebruiken, is daarbij in de eerste plaats afhankelijk van of raytracing überhaupt een optie voor je is.
Links zijn raytracing (medium) en DLSS (performance) ingeschakeld, met rechts daarnaast ook rayreconstruction ingeschakeld. Vooral in de weerspiegeling in de waterplassen is het effect goed te zien.
Conclusie
Cyberpunk 2077: Phantom Liberty is van het mysterieuze begin tot het bombastische einde meeslepend en boeiend, binnen de perken van een typische noirthriller. Twists worden constant om je oren geslingerd, maar daarvoor moet je wel betrokken zijn bij het soms wat voorspelbare, subtiele verhaal over verraad, allianties en lokale politiek. Dat gezegd hebbende weet CD Projekt RED met deze eerste en enige dlc een toch al sterk verbeterde basisgame te verrijken met nieuwe mogelijkheden tot avontuur, enkele zeer memorabele personages, uitvoerig uitgewerkte sidequests en een strak cyberpunkverhaal dat ondanks de aardige omvang van de basisgame toch nieuwe Black Mirror-achtige concepten weet te introduceren. En als je net als ik ook nog eens toegang krijgt tot het beste einde dat Cyberpunk 2077 te bieden heeft, dan was het uitstapje naar Dogtown het ondanks de moeilijke beslissingen toch meer dan waard.
Pluspunten
Sfeervol Dogtown Meeslepend zijspoor Hoge productiewaarde Typisch noirverhaal..
Minpunten
.. waar je van moet houden
/i/2006311340.png?f=imagearticlefull)