Wifi Best Buy Guide
In het laaggeprijsde segment zijn prima functionerende Wi-Fi 6-routers te koop. Omdat de chipsets daarbij niet overlopen van kracht en het werkgeheugen vaak beperkt is, zie je veelal beperkingen in het aantal gelijktijdige draadloze verbindingen, of streams. In sommige gevallen kiezen fabrikanten er in dit prijssegment voor om enkel Wi-Fi 4 te ondersteunen op de 2,4GHz-band. We gaan ervan uit dat routers enkele jaren hun werk moeten vervullen. Routers met een verouderde techniek vallen buiten deze opsomming, omdat ze minder toekomstvast zijn.
Best Buy
:fill(white):strip_exif()/i/2004504508.jpeg?f=thumblarge)
De ASUS RT-AX53U is een router met veel instelmogelijkheden voor dit prijssegment. Nog fijner is dat de geavanceerde beveiligings- en ouderlijktoezichtopties geen abonnement vereisen. De prijs van de AX53U komt met wat besparingen; er zitten maar drie ethernetaansluitingen aan de lanzijde en de 5GHz-chipset is begrensd op 80MHz bandbreedte. Dat laatste is in de meeste wifiomstandigheden overigens geen beperking. De wifiprestaties zijn prima, al gaat de router iets minder goed om met (stevig) verouderde apparatuur op het netwerk. Veel ASUS-routers worden ondersteund door de alternatieve Merlin-firmware, deze uitvoering niet, maar vlak na onze vorige BBG kwam er ook OpenWRT-ondersteuning voor deze router, wat ‘m nog interessanter maakt voor tweakers. Lees de uitgebreide review.
Alternatief
:fill(white):strip_exif()/i/2004589934.jpeg?f=thumblarge)
De TP-Link Archer AX55 heeft een snelle radioconfiguratie, vooral in het 5GHz-spectrum. Bij veel demping, dus als je op grotere afstand bent of er obstakels tussen jou en de router staan, blijft er een goede datadoorvoer over. De wifiprestaties op 2,4GHz zijn gemiddeld, maar op beide banden gaat de router goed met ruis om. De AX55 is een gebruiksvriendelijke router, waar ook beginners mee uit de voeten zullen kunnen, vooral met de smartphoneapp is het erg eenvoudig om de router te installeren en configureren. Meer ervaren gebruikers zullen misschien wat diepte missen in de instellingsmogelijkheden die zowel de smartphoneapp als de webinterface biedt. De router is met name goedkoop als je bij de basisfuncties blijft. Bij het gebruik van geavanceerdere mogelijkheden op het gebied van ouderlijk toezicht en beveiliging is een abonnement vereist, waarmee de totale kosten oplopen. Lees de uitgebreide review.
Alternatief
:fill(white):strip_exif()/i/2002610238.jpeg?f=thumblarge)
De Nighthawk AX4 is een uitgebreid instelbare router. De webinterface komt op sommige punten wat onoverzichtelijk over, zeker als je de geavanceerde functies gebruikt. Functies zijn soms op verschillende plekken te vinden en er wordt af en toe te veel informatie in kleine vakjes gepropt. Ben je niet van plan die geavanceerdere functies te gebruiken, dan is de smartphoneapp afdoende en ook een stuk fijner om te gebruiken. Het bereik van het wifinetwerk is erg goed op beide radiobanden. Op zowel 2,4 als 5GHz scoort de router erg goed, al laat de maximaal haalbare snelheid op 5GHz wat te wensen over ten opzichte van sommige andere routers. Netgear vereist voor geavanceerdere ouderlijktoezichts- en beveiligingsfuncties een abonnement, wat de totaalprijs op de lange duur opdrijft. Als je dat abonnement afsluit, krijg je wel toegang tot functies die zelfs duurdere routers niet altijd of met evenveel gemak evenaren.
Testresultaten: maximale doorvoer
In de maximale doorvoertest bekijken we de doorvoersnelheid die maximaal haalbaar is op het wifinetwerk van de router. We testen dit in beide richtingen, dus van de router naar de client (downlink) en vice versa (uplink). Hierbij stellen we de bandbreedte van de router in op het maximum dat wordt ondersteund.
Staar je niet blind op deze getallen. Natuurlijk is het belangrijk dat de router een goede snelheid levert. De maximale doorvoer die wij in onze opstelling meten, zal echter in de praktijk, met vaak een stuk meer achtergrondruis en demping, niet haalbaar zijn. Belangrijker is hoe de router zichzelf houdt bij wat meer demping, zoals we zien bij de volgende testresultaten.
Testresultaten: doorvoer bij demping
Bij het testen van de doorvoer bij demping, of de range-versus-ratetest, meten we de doorvoer van de wifirouters terwijl we de demping op de signalen van de client steeds verder opvoeren. Zo krijgen we een beeld van hoe de routers presteren als het bereik slechter wordt door grotere afstanden of muren. Hierbij gebruiken we een bandbreedte van 20MHz op 2,4GHz en 80MHz op 5GHz.