Door Jeroen Horlings

Redacteur

Vijf tweakers over hun zelfbouwthuisaccu

Motivaties, kosten, problemen en tips

15-05-2023 • 06:00

213

Multipage-opmaak

Inleiding

In januari 2022 publiceerden we een uitgebreid achtergrondverhaal over thuisaccu's, een onderwerp dat ook op het forum van Tweakers zeer populair is. Voor bezitters van zonnepanelen wordt het in de toekomst belangrijker om zoveel mogelijk de eigen stroom te consumeren in plaats van terug te leveren aan het net, want de financieel voordelige salderingsregeling wordt tussen 2025 en 2031 uitgefaseerd en uiteindelijk resteert alleen een terugleververgoeding. In België is dat al het geval en is er sinds dit jaar ook een capaciteitstarief ingevoerd waarbij huishoudens gestimuleerd worden om het verbruik van stroom binnen een bepaalde bandbreedte te houden. Ook voor huishoudens zonder (veel) zonnepanelen, maar met een dynamische energieleverancier kan een thuisaccu interessant zijn, omdat je stroom op goedkope momenten kunt inkopen om op dure momenten te gebruiken, waarmee het net ook ontlast wordt.

Met een thuisaccu kun je overdag zonnestroom opslaan en deze stroom 's avonds gebruiken, wanneer het donker is en de panelen niets opleveren. Zeker tijdens winteravonden komt dat goed uit, want tussen zes en acht 's uur avonds is het stroomgebruik relatief hoog. Ook weet je op die manier zeker dat je groene stroom gebruikt in plaats van grijze. Een ander voordeel is dat je minder afhankelijk wordt van het net. Hoewel stroomstoringen in Nederland en België gelukkig zeldzaam zijn, komen ze af en toe voor. Als zich een storing voordoet, zit je met een thuisaccu, mits deze in eilandmodus kan opereren, niet in het donker, terwijl de rest van de buurt de kaarsen van stal moet halen. Zonnepanelen alleen helpen namelijk niet tegen stroomuitval, want de omvormer is gekoppeld aan het net. Bovendien is er een beveiliging die voorkomt dat de omvormer overbelast wordt, bijvoorbeeld wanneer hij de zonnestroom niet kwijt kan.

De thuisaccu van KC27
De thuisaccu van KC27 met de cellen in een afgeschermde behuizing onderin en drie blauwe Victron-omvormers

In het forum Duurzame energie en installaties wordt druk gediscussieerd over dynamische prijzen, zonnepanelen, omvormers, laders en thuisaccu's. Een van de uitgebreidste topics daar is Zelf een powerwall bouwen. Sinds dit topic in 2018 aangemaakt werd, is het ruim 300.000 keer bekeken en volgden er meer dan 2300 reacties. Diverse tweakers hebben het sindsdien gewaagd om een thuisaccu te bouwen en in gebruik te nemen. Wij spraken vijf van hen hierover: Jaszie, Pat-Juh, KC27, Domba en PCJR.

Motivatie, type cellen en keuze voor componenten

Waarom wilde je een thuisaccu?

De vijf tweakers hebben er verschillende redenen voor om een thuisaccu te gebruiken. Jazsie wilde meer onafhankelijkheid van de energieleveranciers en voor Pat-juh en KC27 was het uitfaseren van de salderingsregeling een motivatie. Pat-Juh hakte de knoop in 2022 door toen het nog leek dat deze begin 2023 zou worden afgebouwd: "Wij hebben geen gas meer, dus het kan flink in de kosten lopen wanneer de regeling helemaal is afgebouwd. Daarnaast waren er in onze regio geregeld storingen geweest in 2021. Omdat ik alles elektrisch heb, wilde ik een back-up hebben."

KC27 speelde al langer met de gedachte om met een thuisaccu aan de gang te gaan. "Het liefst in combinatie met een EV voorzien van V2G, maar die zijn nog nauwelijks beschikbaar. Toen vorig jaar de energieprijzen explodeerden en mijn energieleverancier slechts 80 euro betaalde voor mijn overproductie van 1000kWh, heb ik de knoop doorgehakt en heb ik gekozen voor een leverancier met dynamische prijzen en een thuisaccu. Dankzij dynamische prijzen krijg ik nu een eerlijke prijs voor mijn teruggeleverde stroom en met een thuisaccu kan ik terugleveren op goedkope uren en afnemen op dure uren voorkomen. Het was bovendien een leuke kans om mij uit te leven met mijn wiskundehobby, want ik had al een algoritme gevonden waarmee ik dit vorm zou kunnen geven: mixed integer programming. Dit project sloot ook aan bij mijn werkzaamheden voor mijn pensionering: energiebesparing en energiemanagement, dus: practice what you preach. Ik woon bovendien in een all-electric huis. Doordat ik groene energie opsla op het moment dat er een teveel aan is en deze teruglever als er een tekort is, is er netto minder CO2-emissie voor opwekking van elektriciteit en draag ik bij aan de vermindering van de netcongestie door overproductie van zonnestroom."

Ook Domba gebruikt zonnepanelen in combinatie met dynamische prijzen en wilde zijn opwek en verbruik met een thuisaccu beter op elkaar laten aansluiten. "Tijdens het proces bleek ook dat een thuisaccu handig is bij het aanmelden van meer PV in Wp dan een huisaansluiting, want mensen staren zich toch een beetje blind op het aantal Wp bij overdimensionering, terwijl het maximum van de omvormers de bepalende factor is van hoeveel er ingevoerd kan worden. Ik heb nu minder aangemeld staan dan ik heb liggen, in overleg met energieleveren.nl en Enexis."

PCJR keek vooral naar de toekomst, met een mogelijke EV en warmptepomp. "Een accu leek mij dan handig met het uitfaseren van de salderingsregeling in zicht. In de zomermaanden heb je met zonnepanelen vaak een overschot, dus wil je dan het liefst een zo hoog mogelijke vergoeding. In de winter is voor mij alleen de kWh-prijs van de afname belangrijk."

Waarom besloot je deze zelf te maken in plaats van kant-en-klaar te kopen?

"We zijn tweakers toch?", reageerden Jazsie en Pat-juh. Los van de passie voor elektronica en de mogelijkheden om apparatuur helemaal op maat aan te sturen, noemt vrijwel iedereen ook de prijs als belangrijke reden. Domba: "Je betaalt met zelfbouw ongeveer 200 euro per kWh in plaats van 400 euro per kWh, dus dat scheelt de helft. Maar als je het zelf bouwt, kun je het ook beter afstemmen op de gebruikte omvormer. Voor omvormers en thuisaccu’s is er nog niet echt een communicatiestandaard en ik vond opties voor onderhouds- en storingsdiagnose belangrijk. Je kunt dan direct oplossen dat je een masterbatterijmanagementsysteem, ofwel master-bms, in een multipackset-up niet kunt uitlezen en dit via RS485 gelijktijdig monitoren met CAN-buscommunicatie. Dit kan wel door deze te voorzien van een extra bluetoothmodule; dat is handig voor integratie in Home Assistant."

Pat-juh en KC27 noemden ook het beperkte aanbod en wat technische tekortkomingen van bestaande systemen. Toen KC27 in maart 2022 op zoek ging naar een thuisaccu waren er nog niet veel kant-en-klare systemen te koop. Na het doorspitten van het Zelf een powerwall bouwen-topic en het forum van DIY Solar hakte hij de knoop door. "Zelf bouwen en dingen uitvlooien, is leuker dan iets kopen wat op de plank ligt." Pat-juh: "Ik heb ook gekeken naar kant-en-klare thuisaccu's, maar de prijzen daarvoor waren behoorlijk hoog en bovendien zijn dit vaak eenfasesystemen; bij uitval zou ik dan twee fasen missen."

Voor PCJR was de voornaamste reden dat hij het leuk vond om te bouwen, net zoals hij ook zijn zonnepanelen geïnstalleerd heeft. In beide gevallen speelde prijs ook een rol. Bij de installatie van de zonnepanelen viel hem al op dat een omvormer die ook overweg kon met een thuisaccu nog duurder was en soms ook alleen met specifieke thuisaccu's gecombineerd kon worden. "Ik ben toen voor een eenfasehybrideomvormer gegaan waarop veel verschillende merken en typen, evenals zelfbouw, aangesloten kunnen worden."

De accucellen van PCJR
De accucellen van PCJR

Wat voor cellen heb je gekozen?

Eve LF280K Prismatic 280Ah
Eve LF280K Prismatic 280Ah

Alle geïnterviewde tweakers geven aan gebruik te maken van LFP-cellen (LiFePO4), al begon Jazsie oorspronkelijk met NMC-cellen uit hybrideauto’s. LFP-cellen worden vaak gebruikt voor stationaire bufferopslag; ze zijn minder brandgevaarlijk dan reguliere lithiumioncellen en vaak ook goedkoper. Tweakers schreef eerder dit jaar een uitgebreid achtergrondartikel over dit type accucel. Pat-juh: "LFP is stabieler en reageert minder heftig. Andere soorten zijn te groot en zwaar of hebben een te korte levensduur en reguliere lithiumioncellen wilde ik niet vanwege de veiligheid." Hij gebruikt sets met Pylontech US5000-accu's van in totaal 25kWh, waarvan 16 tot 17kWh daadwerkelijk gebruikt wordt. "Ik wil de accu’s niet helemaal leegtrekken en tot op heden is dit genoeg gebleken voor ons dagelijks gebruik. Volgens de papieren kan ik hiermee 25kW aan verbruikers kortstondig van stroom voorzien en 12,5kW continu tot ze leeg zijn."

Jazsie heeft 16kWh aan capaciteit staan (3,2V x 18 = 57,6V x 280 Ah), KC26 28kWh en Domba 14kWh. PCJR heeft momenteel nog 6kWh, maar hij wil dit in de toekomst gaan vervangen door 15kWh aan EVE LF280K-packs. Veel cellen komen uit China, via AliExpress of Docan Power, maar ook uit Nederlandse winkels, zoals NKON en Li-ion store.

Pylontech US5000 LiFePo4 48V 100Ah 4,8kWh
Pylontech US5000 LiFePo4 48V 100Ah 4,8kWh

Welke omvormer(s) gebruik je?

Domba en PCJR kozen voor een hybrideomvormer: dit is een omvormer die zowel met zonnepanelen als een thuisaccu overweg kan. PCJR: "Hybrideomvormers zijn wel duurder dan gewone, maar ik had kosten bespaard door alles zelf te doen. Ik koos voor een Deye SUN-12K-SG04LP3-EU-driefaseomvormer die met 12kW de accu kan laden en ontladen (240A). Ook is er een nooduitgang aanwezig en een gen-/micro-inverteringang. Naast twee tot drie strings op de twee maximum power point trackers, ofwel mppt's, kun je dus een apart micro-invertersysteem aansluiten op die poort."

Jazsie, KC27 en Pat-juh gebruiken Victron MultiPlus-II 48V 5000VA-omvormers. Dit zijn eenfaseomvormers die per fase moeten worden aangesloten.

En wat voor bms?

Pat-juh: "Het bms zit ingebouwd in de Pylontech en die wordt uitgelezen door een Victron Cerbo GX. Die stuurt met deze gegevens mijn omvormers aan. Het balanceren hiervan vindt plaats door de accu zelf. Let wel op dat je de juiste netcode gebruikt en ook een transferswitch hebt, mocht je de boel als back-up willen draaien. Ik wil niet hebben dat de monteur die in de straat iets komt repareren een opdonder krijgt van mijn installatie."

Domba gebruikt een Seplos-bms. "Deze communiceert met mijn Deye-hybrideomvormer en laat zich als een van de weinige makkelijk van nieuwe firmware voorzien. Het balanceren van cellen is wat minder goed van dit bms, omdat deze een passieve 120-160mA-balancer heeft, wat niet goed aansluit voor grotere cellen van 280Ah. Op dit moment mis ik nog goede monitoring, wat deels aan de omvormer ligt. De accustatus is daardoor een beetje een black box. Daarom sleutel ik aan een ESP32 naar RS-485-uitlezing van de accu's naar Home Assistant."

PCJR: "Het bms is een versie van Daly en kan 150A ontladen en 100A laden. Dit werkt prima en via de bluetoothapp is alles uit te lezen. In de toekomst, als ik mijn set ga uitbreiden, ga ik deze vervangen door een Seplos-bms van 200A; die heeft CAN-bus-communicatie met de Deye. Ik heb momenteel een actieve, programmeerbare 4A-Neey-balancer. Deze start met balanceren als een cel boven de 3,4V komt, constant met 4A, ongeacht het celvoltage, maar ik heb ervaren dat balanceren alleen nuttig is als de cellen bijna vol raken, anders kan het juist weer een onbalans creëren.

KC27 laat zijn twee packs van zestien cellen bewaken door een bms van JBD. Dit is een Chinees product dat in Amerika wordt verkocht onder het label 'Overkill', maar het is technisch identiek. Dit bms kan maximaal, per pack, 100A managen. Het bms grijpt in bij over- en onderschrijding van instelbare waarden voor temperatuur, spanning en stroom, op het pack, totaal en per cel. Tot nu toe is dat nog nooit gebeurd.

Jazsie gebruikt een Jkbms 2A als actieve balancer, met 150A maximale ontlading. Verder gebruikt hij nog een Victron Lynx Distributor en Victron Lynx Power In voor de DC-distributie en een Victron Lynx Shunt VE.Can.

Interactie met zonnepanelen, EV, Wp en dynamische contracten

Alle geïnterviewde tweakers gebruiken een thuisaccu in combinatie met zonnepanelen, en vaak ook in combinatie met een dynamisch energiecontract waarbij de elektriciteitsprijzen per uur verschillen en afhankelijk zijn van vraag en aanbod.

De zelfgelegde en -aangesloten zonnepanelen van PCJR
De zelfgelegde en -aangesloten zonnepanelen van PCJR

Hoe werkt je thuisaccu samen met je zonnepanelen?

Pat-juh heeft 4800Wp op het oosten georiënteerd gekoppeld aan een driefaseomvormer van SMA en nog eens 3200Wp op 10 graden richting het zuiden met een eenfaseomvormer van GroWatt. Binnenkort komen daar nog drie 470Wp-panelen bij. Pat-juh: "Overtollige energie gaat via de MultiPlus gewoon het net op. Ongeveer twee derde van het jaar heb ik genoeg aan mijn panelen en accu’s, de rest lever ik terug via een regulier energiecontract dat in 2024 afloopt. Misschien volgt daarna een dynamisch contract."

Bij Domba ligt er 19,4kWp op het dak en hij heeft een dynamisch contract. "In principe draai ik 24/7 in eilandmodus, maar wel met de netaansluiting open. Als er tijdens de PV-opwekking ondersteuning vanuit de accu nodig is, dan kan dat. In de wintermaanden gebruik ik de accu als het dynamische uurtarief hoger dan 15 procent van het laadtarief is. Figuurlijk kun je mijn situatie zien als een eiland met een neergelaten ophaalbrug; in principe functioneer ik onafhankelijk, maar als het gunstig is dan sla ik ook stroom van het net op, bijvoorbeeld als het uurtarief laag of negatief is. Ik leeg de accu in de uurtarieven boven het daggemiddelde in de ochtend en houd deze leeg tot het uurtarief lager dan 20 cent per kWh inclusief belastingen is. Het wordt een beetje een balanceeract als je maximaal vanaf het net laadt en ook nog andere apparatuur gebruikt naast je PV-opwekking, zoals een warmtebuffer. Want als er dan een wolkje voor de zon schuift en het opwarmen van de warmtebuffer niet snel genoeg terugschaalt, dan kun je enkele seconden tot wel 10A boven je hoofdzekering komen; ik kan je verzekeren dat Enexis daar geen lovende woorden voor heeft. Ik gebruik trouwens net als medetweaker KC27 mixed integer lineair programming op basis van day-aheadprijzen om zo dicht mogelijk bij een 24/7-eilandmodus te blijven."

PCJR heeft in november 2021 achttien panelen geplaatst in een oost-westopstelling. "In de winter zal de omvormer de accu laden met zonnestroom die over is na het 'bevoorraden' van het huis. Als de accu vol is en het huis geen extra stroom nodig heeft, zal het overschot naar het net gaan. Maar in de zomer heb ik de accu uitstaan; ik kies dan de energieleverancier met de hoogste terugleververgoeding. Dit zal natuurlijk anders worden zodra salderen wordt afgebouwd. In de winter gebruik ik een dynamisch contract en laad de accu dan op tijdens de goedkoopste uren. De opvolgende 23 uur heb ik dan niet of nauwelijks het net nodig. Dit is nog zonder warmtepomp en EV, dus dat zal in de toekomst veranderen. Met een warmtepomp wil ik dan zoveel mogelijk opwarmen als er veel zonnestroom is. Idealiter wil je dit gebruiken in combinatie met slimme apparaten die kunnen bepalen wanneer ze iets doen op basis van de uurprijzen. EV-laadpalen kunnen dit vaak al, maar dit moeten we ook gaan krijgen voor vaatwassers, drogers en wasmachines."

Ook Jazsie heeft zonnepanelen, van 3600Wp, en een dynamisch energiecontract. "De thuisaccu werkt met opzet onafhankelijk van de opwek. Ik koop energie in op de goedkoopste uren en lever dit terug tijdens de duurste uren met een minimumverschil van 10 cent tussen hoog en laag. Ik heb geen warmtepomp, maar wel een EV. De thuisaccu speelt hier niet op in; de EV wordt gezien als een gebruiker."

Heb je ook een EV of warmtepomp? Hoe werkt de accu daarmee samen?

KC27 heeft 6000Wp aan zonnepanelen en sinds half 2022 een dynamisch energiecontract. Hij heeft een plug-inhybrideauto met een capaciteit van 6kWh die hij op gunstige momenten oplaadt via Home Assistant. Zijn alpha innotec-warmtepomp met grondbron kan worden uitgelezen via Modbus en wordt aangestuurd via Home Assistant. Hij heeft een compleet script ontwikkeld, dat gratis te downloaden is. "Dit werkt op basis van uurprijzen voor de komende dag, een voorspelling van de productie van de zonnepanelen en de buitentemperatuur en het geheel houdt rekening met de basislast van de woning. Op die manier wordt de optimale inzet van de accu berekend op de afnemers: de auto, warmtepomp en boiler. Daarbij wordt ook rekening gehouden met verlies door de omvormer en het opslagverlies tijdens het laden en ontladen. Beide zijn heen en terug ongeveer vijf procent. Via het script kun je een eigen strategie kiezen, zoals het minimaliseren van kosten, nul-op-de-meter of een combinatie van beide."

Het zelfgeschreven script van KC27 voor de aansturing van de accu
Het zelfgeschreven script van KC27 voor de aansturing van de accu

Pat-juh heeft verwarming via een lucht-luchtwarmtepomp en warm water via een warmtepompboiler van 150 liter. "Die laatste is erg zuinig en verbruikt slechts 30kWh per maand. Ik stel deze zo in dat hij rond zonsopgang aangaat en met zonsondergang uitgaat. Zo gebruik ik optimaal mijn opgewekte energie. De verwarming is puur op vraag. Geregeld kijk ik wel alvast vanaf mijn werk naar de opwekking en temperatuur. Zo zet ik deze soms al iets eerder aan, zodat het huis opgewarmd is bij thuiskomst."

Domba heeft ook een warmtepomp, maar heeft deze nog niet geïntegreerd in het systeem. "Dat moet nog. Het buffervat heeft een zelfgemaakte servosturing waarmee deze zelfstandig of als ondersteuning van de warmtepomp tot 6kW warmte in het circulatiesysteem kan injecteren, maar ik moet eerst een goede datanetdekking in het pand hebben. Omdat alle verbruikers zich achter de hybrideomvormer bevinden, wordt ook de warmtepomp voorzien van ofwel de zonnepanelen of de thuisaccu."

Problemen, risico's en kosten

Het zelf kopen, bouwen en scripten van een doe-het-zelfthuisaccu komt niet zonder uitdagingen. Tegen wat voor problemen ben je aangelopen?

"Als doe-het-zelver moet je je goed verdiepen in de werking en spanning van het systeem", stelt PCJR. "Je moet het bms, de balancer en de omvormer instellen en alles moet goed op elkaar afgestemd zijn. Je wilt niet dat het bms de boel afschakelt omdat een limiet bereikt is, terwijl de omvormer nog gewoon wil doorgaan met opladen, want dan ben je de accuverbinding kwijt en springt de omvormer mogelijk in storing. Er is veel discussie over de compressie van de LFP-cellen, onder andere op fora en YouTube. De cellen kunnen iets uitzetten en dat is dus van invloed op een eventuele ombouw. Momenteel lijkt het standpunt te zijn dat compressie mogelijk is en geen kwaad kan; in sommige datasheets staat dit ook vermeld."

KC27: "Bij de eerste keer laden van een pack liep de spanning van een cel heel snel op. Het leek dat deze een veel te kleine capaciteit had, maar het bleek dat de cel eerst wakker moest worden geschud door deze apart te ontladen tot 2,8V en daarna te laden tot 3,6V, zodat de anode en de kathode helemaal geactiveerd werden. Ik heb nu nog twee tot drie cellen die iets sneller ontladen en daarmee uit de pas lopen. Als ik opnieuw zou beginnen, zou ik ze allemaal van te voren op die manier kalibreren. Ik overweeg om één of twee cellen als reserve erbij te kopen om dit soort situaties op te vangen. Verder liet het bms zich in eerste instantie alleen uitlezen en instellen via een app op de mobiele telefoon, maar uiteindelijk heb ik een opensourcedriver gevonden waarmee de bms'en konden worden uitgelezen. De kritische waarden zoals state-of-charge en de celspanning konden daardoor ook worden gebruikt om het af te nemen vermogen te begrenzen."

De problemen van Domba waren vooral extern. "In juni 2022 knalde er een 25A-hoofdsmeltzekering uit en dat traject is nog steeds niet helemaal opgelost. De Enexis-monteur viste een koningin Juliana-cent uit de zekeringhouder, als vulling voor een fractie kleinere zekering. Een munt is niet vlak, waardoor het contactoppervlak minder is en een oude kabel uit de jaren zestig erg warm is geworden. Dat leidde tot het afsluiten van een fase in het transformatorhuisje om interne kortsluiting in de kabel te voorkomen. De vervanging moest aanbesteed worden, dus dat duurde 18 weken, de wettelijke termijn. Bij de installatie had duidelijk moeten zijn dat de slimme meter niet volledig functioneerde, dus die moest ook vervangen worden, officieel vanwege een kapotte gsm-module."

"In april hadden we paar stevige negatieve day-aheaduren en kon eindelijk het maximum getest worden. Daarbij kwam naar voren dat de hoofdaansluitkast, het kastje onder de slimme meter met de hoofdzekeringsautomaten, geluid maakt bij belasting boven de 12kW. Hiervoor moest opnieuw een monteur komen. Als de hoofdschakelaar uitgeschakeld wordt, blijft alles werken, maar als slechts een fase wegvalt, dan gaat mijn Deye-omvormer in noodbedrijf, door zichzelf uit te schakelen en na ongeveer één minuut weer in lowpowermode terug te komen. Ik moet nu uitzoeken welke hoofdzekeringsautomaat het geluid veroorzaakt."

"Verder had ik wat problemen met de dynamische prijzen bij Tibber: mijn teruglevering werd tijdens de eerste maand niet meegeteld, hoewel dit weergegeven werd in de app. Met een thuisaccu heb je een ander verbruiksprofiel, ook al staat het in het Centraal Aansluitingenregister. Ook waren er wat problemen met de api en de pulse-integratie, vermoedelijk eveneens door een verkeerd verbruikersprofiel door de thuisaccu. Het verbruik leek extreem fictief en was meer dan alle telwerken opgeteld bij elkaar."

"Iets anders waar ik tegenaan liep, was dat firmware van de Deye-omvormer vooral geoptimaliseerd was voor Zuid-Afrika, waar de omstandigheden anders zijn dan hier. Iets als terugleveren bestaat daar bijvoorbeeld niet; het kan wel via de software, maar dat moet je handmatig instellen. Al zijn er recent enkele opties in de firmware toegevoegd die meer typisch zijn voor West-Europa, waar we minder zon hebben en graag lager eigenverbruik zien om meer over te houden van de PV-opwek."

Bij Pat-juh viel het mee met de problemen. "Het meeste werk was het zoeken naar de juiste balans voor nu en in de toekomst. Ik heb rekening gehouden met meer toekomstige verbruikers en het modulair uitbouwen van mijn systeem. De accucapaciteit kan ik bijvoorbeeld nog vergroten tot 40kWh voordat ik beperkt wordt door de ruimte, het gewicht en bekabeling. Het voordeel van mijn modulaire systeem is dat het makkelijk te repareren is en ik niet gebonden ben aan een merk wat de accu betreft; vrijwel alle 48V-pakketten en bms'en worden ondersteund, maar je moet natuurlijk wel alles netjes doorberekenen. Dingen die ik niet wist, kon ik vragen op het forum van Victron; daar zitten veel installateurs en andere hobbyisten met genoeg kennis."

Zo’n doe-het-zelfthuisaccu is niet zonder risico. Wat voor maatregelen heb je genomen om oververhitting en brand te voorkomen?

Domba: "LFP-accu’s kennen geen thermal runaway; de gebruikte materialen kunnen de vlam amper in stand houden en zullen het niet versterken of aanwakkeren, zoals bij lithiumionaccu’s. Voor de toekomst kijk ik uit naar sodiumioncellen die betere lagetemperatuureigenschappen hebben. Het Chinese CATL maakt deze al op een proeflijn, maar het is de vraag of die snel beschikbaar komen. Het grootste risico is kortsluiting, niet anders dan het risico van een groepenkast. Voor de zekerheid ga ik de stelling deze zomer naar de garage verhuizen; die was afgelopen winter nog niet verwarmd. Ik ga alles vervolgens afwerken met FR-platen en steenwol. Zo'n FR-plaat krijg je met een snijbrander niet in brand; hij verkoolt alleen."

Ook PCJR stelt dat het risico meevalt: "Een wasdroger, je gsm, een EV en de accu in je draadloze stofzuiger hebben allemaal meer risico dan een LFP-cel. Waar je wel op moet letten, is de juiste verbindingen en beveiligingen. Net als bij zonnepanelen ontstaan de problemen niet in de panelen of de cellen, maar door slechte verbindingen en hitte bij kabels en connectors. Het is dus essentieel om de juiste kabels, connectors en tools aan te schaffen. Voor een beetje accu heb je al snel 50mm2 kabels nodig, evenals dikke kabelogen en een perstang van 6 of 9 ton. Voor panelen zijn goede MC4-connectors nodig en dito krimptang. De kans op brand stijgt als iemand liever 30 euro wil besparen en de connectors met een waterpomptang gaat vastkrimpen. Het bms zorgt voor de beveiliging en het gezond houden van de cellen, en zekeringen zorgen ervoor dat er geen onderdelen gaan smelten. Tot slot is een slimme rookmelder met een app altijd te adviseren. Plaats deze boven iedere omvormer en in elke meterkast."

Fire Knock OutPat-juh: "Er worden continu meerdere sensoren uitgelezen en het bms kan elke accu individueel blokkeren. Daardoor kan ik het systeem tijdelijk op de resterende accu's laten draaien tot ik onderhoud kan plegen. Ik heb extra temperatuursensoren hangen in de ruimte, zowel bij de cellen als bij de omvormers. Die monitoren hoe warm het is en schakelen indien nodig een extra fan in voor meer frisse lucht in de ruimte. Daarnaast is de ruimte voorzien van een extra laag gipsplaat en op de vloer een extra laag vuurwerende bekleding van 18mm. De deur is ook extra bekleed. In geval van ellende zorgt het ervoor dat het niet snel verder kan verspreiden. Binnen tien minuten van het niet-functioneren krijg ik een melding en kan ik de hulpdiensten inschakelen wanneer ik niet thuis ben. Brand kun je niet altijd voorkomen, dus voor de zekerheid heb ik daar een oversized Fire Knock Out hangen. Ik zoek nog een betere automatische installatie."

KC27 heeft alles in de schuur geplaatst, die los van het huis staat. "De temperatuur wordt door het bms gemonitord. Bij een te hoge temperatuur, zoals 50 graden Celsius, slaat alles af. De accu's staan in een kist, dus daar kom je niet zomaar bij. Al het gereedschap dat ik heb gebruikt, is ingetapet met isolatietape, zodat het nooit per ongeluk kortsluiting kan veroorzaken. En het is belangrijk dat je altijd werkt met een bril en plastic handschoenen."

Jaszie raadt aan om de verzekeringsvoorwaarden voor brandschade van te voren te bekijken. "De dekking kan per verzekering verschillen. Op dit moment hoeft een zelfbouwaccu niet gekeurd te worden, maar dit kan in de toekomst veranderen. Ik heb ter beveiliging temperatuursensoren rond de accucellen en de omvormer heeft een eigen beveiliging."

Wat heeft alles je in totaal gekost?

Pat-juh stelt dat het hem niet per se gaat om het terugverdienen van de investeringen. "Onze energierekening is momenteel al nul dankzij de zonnepanelen; vorig jaar kregen we 750 euro terug. Het is nog koffiedik kijken, maar ik gok dat we met de mogelijke komst van een EV en de afbouw van de saldering zo'n 1750 tot 2500 euro per jaar kunnen besparen. In totaal heeft alles zo'n 14.000 euro gekost, inclusief het aanpassen van de ruimte. Ik vermoed dat dit tussen de zes en acht jaar is terugverdiend. De accu’s gaan volgens de fabrikant zo’n 6000 cycli mee, dus na 16,4 jaar zijn deze afgeschreven, al functioneren ze dan nog wel. We proberen zuinig met stroom om te gaan en ook niet te veel terug te leveren tijdens piekmomenten. De afgelopen maand is er twee keer een grote storing in de omringende wijken geweest waarbij het net het niet aan kon. Ik verwacht dat dit vaker gaat gebeuren met de huidige staat van het net, dus ik probeer dat voor te zijn."

Domba: "De zelfbouwaccu's hebben inclusief hulpmaterialen zo'n 3100 euro gekost voor 14,3kWh capaciteit. Er waren meer kosten, maar dat is complexer te berekenen. Ik ben in december 2021 verhuisd naar een opknapwoning in het buitengebied die al twaalf jaar leeg stond en die dus flink moest worden verbouwd. Door de zonnepanelen hebben we bijvoorbeeld geen dakpannen nodig gehad voor een dakdeel en dat tikt wel aan. Ik denk dat de accu in ongeveer vijf jaar terugverdiend is, maar het is lastig om dat voor afzonderlijke onderdelen te berekenen. Het voordeel is dat ik bij een energieleverancier terecht kan die per maand werkelijke kosten factureert. De woning zat op een verbruik van meer dan 16.000kWh in verband met gestarte verbouwingen voor ik er naar verhuisde en had toen nog geen zonnepanelen en thuisaccu. Zonder thuisaccu is een dynamisch contract met veel zonnepanelen geen optie."

PCJR betaalde eind 2021 slechts 1200 euro voor 6kWh aan accucapaciteit met bms. "Dat was dus wel de moeite. Ik had toen al berekend dat ik met een dynamisch contract de omvormer zo kon instellen dat de accu in de twee goedkoopste uren in de nacht zou worden volgeladen. De rest van de dag zou het huis op de accu kunnen draaien, soms aangevuld met zonne-energie. De afgelopen winter heb ik met een dynamisch energiecontract vaak voor 15 tot 20 cent per kWh de accu kunnen laden, wat ver onder het huidige prijsplafond is." Hij verwacht in de nabije toekomst 2500 tot 3000 euro uit te geven aan de 15kWh-accu. De driefasehybrideomvormer kostte 2800 euro.

Voor Jazsie is nog lastig te overzien wat de impact is. "Het geheel heeft zo'n 6000 euro gekost, maar ik zit pas sinds 1 januari op een dynamisch contract en heb de accu nog niet zo lang. Voor nu kan ik zeggen dat het een dure hobby is."

KC27 heeft in totaal zo'n 8000 euro uitgegeven. "In 2022 heb ik veel geld bespaard met de accu omdat de btw en de energiebelasting toen laag waren. In 2023 zijn die flink gestegen. Als de dynamische prijzen weinig fluctueren, is het niet rendabel om de accu in te zetten, maar dan krijg ik wel een hoge prijs voor de teruggeleverde zonnestroom. Ik verwacht op jaarbasis 650 euro te verdienen door de combinatie van een dynamisch contract en de thuisaccu en dat zal vanaf 2025 oplopen als de afbouw van de saldering begint. Een eventuele terugverdientijd is voor mij niet de hoofdreden om dit te doen. Er zijn ook mensen die een nieuwe keuken kopen omdat ze dat fijn vinden of een elektrische auto aanschaffen omdat ze iets voor het milieu willen doen. Dat geldt voor mij ook. Uiteindelijk denk ik de kosten binnen tien jaar eruit te hebben. Daarnaast heb ik veel geleerd en een leuke hobby gehad."

Tips en toekomst

Zijn er nog plannen voor de nabije toekomst, zoals uitbreiding en aanverwante projecten?

Pat-juh: "Ik ga verder met het verbeteren van mijn woning, zoals een Arctica Solar Air-heater voor op de zuidgevel bijvoorbeeld. Die zou ervoor kunnen zorgen dat ik in de minder warme maanden minder vaak mijn airco hoef te draaien om te verwarmen. Ik ga de kruipruimte verder isoleren zodat de warmte dan ook beter binnenblijft. Er komen ook nog wat extra panelen op een DC-DC-regelaar bij. Verder wil ik in de komende wintermaanden mijn systeem beter automatiseren en finetunen met behulp van Home Assistant en Node-RED."

Domba wil nog meer zonnepanelen plaatsen. "Ik heb al 126m2, maar wil daar nog 72m2 aan toevoegen. Tegen die tijd zal er een tweede Deye SUN-12k-omvormer nodig zijn. Verder ben ik bezig met een zandbuffer van ongeveer 30m3 voor 10MWh seizoenswarmteopslag met ongeveer 20 procent warmteverlies over de opslagperiode. Die moet ervoor zorgen dat een waterwarmtebuffer van 600 liter op peil blijft, die nu al de warmtepomp ondersteunt. Door in de zomer die extra 72m2 PV-opwek in deze zandbuffer te stoppen, hebben we in de winter minder elektriciteit nodig voor de verwarming."

PCJR: "Ik overweeg nog een paar extra panelen op het tuinhuis en eventueel nog op een klein stuk plat dak, beide in combinatie met micro-omvormers. Voor de toekomst ben ik me al aan het oriënteren hoe een toekomstige slimme warmtepomp en een EV met een slimme laadpaal aangestuurd kunnen worden. Verder wil ik mijn stand-byverbruik van 250 tot 300W wat verder terugdringen. Dat is het nadeel van een tweaker zijn met veel hardware en domotica."

Jazsie wacht de resultaten dit jaar even af en overweegt eventueel een tweede accupack als het erop lijkt dat dit terugverdiend kan worden. KC27 wil de software in de toekomst onderbrengen in een Home Assistant-add-on. "Die kan met twee muisklikken worden geïnstalleerd, maar dan moet je nog wel alle instellingen goed zetten."

Een deel van de meterkast van PCJR
Een deel van de meterkast van PCJR

Zou je het anderen aanraden om zelf een thuisaccu te maken of kopen? Zijn er dingen die je, met de kennis van nu, anders zou doen?

Volgens PCJR is het allemaal zeker te doen als je je een beetje verdiept in de materie. "Net zoals zonnepanelen aanleggen op een plat dak ook geen rocketscience is. Maar je moet het willen, er zin in hebben en er tijd voor willen vrijmaken. Als ik het over zou doen, was ik meteen voor driefase gegaan. Je hoort steeds meer problemen met afschakelende omvormers omdat de netspanning boven de 253V komt. Als iedereen driefase zou hebben, zou het net beter in balans zijn, denk ik. Gebruik ook dikke 4mm2- of 6mm2-kabels tussen meterkast en omvormer, en denk vooral vooruit naar de toekomst. Bijvoorbeeld met upgrades in huis en een elektrische auto. Je kunt nu misschien prima met een 5kW-accu uit de voeten, maar als je over twee of drie jaar een EV wilt laden met 11kW is het zuur als je dan alsnog 6kW uit het net moet trekken."

Domba zou nu niet meer kiezen voor serverracks. "Ze werken prima, maar onderhoud is lastig en eventuele reparatie is extreem ingewikkeld, al verschilt dat per merk. Let ook op het bms, want soms is er erg weinig support en heb je daarvoor een lokale dealer nodig die lang niet altijd in de Benelux gevestigd is. Ik raad aan een standaloneaccu zonder omvormer te kopen. Houd er rekening mee dat zelfbouw tijd en kennis kost, maar in combinatie met een hybrideomvormer is het goed te doen. Kits met lege kasten zijn een uitkomst, op voorwaarde dat deze te vinden zijn met het bms voor de gekozen hybrideomvormer. Wat je zeker niet moet vergeten, is dat er voor de installatie ook veel kennis nodig is: het is meer dan een stekker in het stopcontact steken. Als je het laat doen, kies dan niet voor de eerste de beste installateur en controleer of deze een veilig en uitgewerkt plan heeft. Als je een stopcontacttester met aardlektest koopt, kun je nagaan of deze geen blunders heeft begaan. In eilandbedrijf is de aardlekschakelaar je enige persoonsbescherming, want je energiebron is te beperkt om de magnetische beveiliging van installatieautomaat aan te spreken. Als alles werkt, kost de huisautomatisering ook nog veel tijd, want alleen met een thuisaccu en dynamisch contract ben je er niet.

Jazsie stelt dat je het niet moet doen als investering. "Maar wel om minder energieafhankelijk te zijn van de grote energieleveranciers. Een lagere energierekening was voor mij de voornaamste reden. Een zelfbouwsysteem vereist wel enige kennis, dus als je er niet veel tijd in wilt stoppen, is een kant-en-klaar systeem toch zeker de betere keus."

Pat-juh zou een thuisaccu zeker aanraden. "Je hebt zo altijd een back-up tegen stroomuitval, al is het maar voor de koelkast en verlichting. Daarnaast kan je het net ontlasten door minder of pas na de piek terug te leveren. Een grote accu is niet per se nodig. Zelfbouw is mogelijk, maar realiseer je dat het veel uitzoekwerk is en dat veilig werken belangrijk is. Twijfel je? Laat het dan doen."

KC27 sluit af: "Als je een beetje handig bent, genoeg weet van elektrotechniek en elektronica en met software kunt omgaan, is het zeker aan te raden om het zelf te maken. Het scheelt je minimaal de helft in de kosten en het is een leuke hobby."

Let op!

Let op dat er risico's kleven aan het zelf bouwen van een eigen thuisaccu. Lees je voldoende in en wees je bewust van veiligheidsrisico's zoals brandgevaar, de kans op een elektrische schok en schade door een onjuist uitgevoerde installatie of configuratie.

Enkele relevante topics op het forum:
Duurzame energie en installaties
​​​​​​Thuisaccu: al interessant (voor mij)?
Zelf een powerwall bouwen
Het grote Deye inverter (en accu) topic

Reacties (213)

213
212
105
4
0
90
Wijzig sortering
Voor tweakers met Home Assistant die wel eens willen spelen met een thuisbatterij zonder geld te investeren is er de custom Battery Simulator integration. Hierbij kun je een virtuele accu instellen met bepaalde eigenschappen (capaciteit, vermogen, efficiëntie), die vervolgens meedraait in het energy dashboard :)

De functionaliteit is (op dit moment) nog wel beperkt tot het overschot van je PV in de virtuele accu stoppen, dus het volladen vanuit het net op goedkope momenten met dynamische prijzen kun je niet simuleren.

[Reactie gewijzigd door Gizz op 22 juli 2024 13:30]

Verziek je dan niet je energiegeschiedenis? Daar heb ik eerlijk gezegd geen zin in :)
Dat klopt, het vertekent je energiedashboard statistieken inderdaad. Maar je hoeft 'm helemaal niet toe te voegen aan het energy dashboard als je dat niet wil. Je kan de sensoren gewoon toevoegen op 1 van je eigen dashboards.

Daarom draai ik de integration zonder 'm toe te voegen in het energy dashboard maar stuur vanuit Home Assistant ook data naar Influx/Grafana. Daar kan je zelf ook veel nuttige info uit halen :)
Ik heb zelf een systeem laten installeren. Dit is van Solis samen met pylontech batterijen. Waar ik vooral problemen mee heb is dat veel aangeboden oplossingen (zoals deze) geen optie hebben om rekening te houden met het capaciteitstarief in België. Mijn batterij houdt geen rekening met piekstroom, laden van een elektrische wagen, verwachte zonopbrengst in combinatie met het weerbericht,... Er mist nog een systeem die alles slim samen koppelt
Dat laden van de auto kun je toch van die zijde makkelijk regelen?

Als ik kijk naar mijn eigen verbruik (+- 2000 kwh) per jaar, dan is de buffer-functie voor binnen de dag waar de grootste winst te halen valt. Ik hoef geen eiland te zijn, maar als ik alleen maar het “binnen de dag” salderen met een accu kan overnemen, dan ben ik al enorm geholpen tegen de tijd van teruglevertarieveb.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 13:30]

Je zit met een maand of 3-4 per jaar waarop je dit (als warmtepomp gebruiker) echt niet lukt. Met een behoorlijk overschot aan PV (15,9kWp) wekken wij in december of januari echt niet genoeg op om ons eigen verbruik te coveren.

Zoals in het artikel staat kun je ~3/4e van het jaar (met voldoende pv) op een paar uitzonderingen na wel binnen de dag salderen met een redelijke accu capaciteit. In een maand als (koude) december of januari komen we zo 600kWh tekort.
Om deze maanden op te vangen maak ik gebruik in BE van een "Silent" diesel generator van 6kva. Deze wordt aangedreven door "rode" gasolie dus geen gewone diesel van de pomp, stuk goedkoper. Deze laad mijn accu's bij zodat ze de verdere dagtaken op zich nemen.

Laat hem dus maar max een uurtje of 2 draaien per dag. Hij slaat automatisch aan (via de Cerbo GX van Victron) als de accu's onder de 40% lopen in de slechte zon maanden.

Ter info:
3 x Victron Quattro 48/5000
4 x 15kW (Seplos Mason 280ah DIY kit met 16 x EVE LF280K LifePo4)

Werkt geweldig.

[Reactie gewijzigd door D.Ramakers op 22 juli 2024 13:30]

Wat is de onderliggende motivatie om met een dieselaggregraat aan de slag te gaan ipv stroom uit het net trekken? Zowel vanuit kosten als milieu oogpunt lijkt het me geen aanwinst? Blijft over onafhankelijkheid?
Op dit moment betaal je vanuit het net met alle taksen inclusief in BE +/- 0.35c/kW, in de winter loopt dit al op naar 0.75c/kW.
Via mijn systeem betaal +/- 0.12c/kW. Diesel sla ik in wanneer het goedkoop staat, dit kan ik niet bij elektriciteit (kan geen opslag van 18.000kW betalen =))

Buiten dat ben ik niet grid afhankelijk.

Milieu mag misschien een drijfveer voor velen en enigszins kan ik dat begrijpen. Maar voor mij is dat niet. Ik wil vooral niet afhankelijk zijn van wat er in Brussel beslist wordt terwijl ze zelf met vliegtuigen vliegen van Brussel naar Straatsburg.

Vorige week nog 3 keer stroom onderbreking gehad op onze straat (1 van de fases lag er uit), hele week iedereen in de problemen hierdoor. Maar bij ons 0 problemen. Ja ik weet het komt niet vaak voor. Maar altijd ongelegen ;-)

[Reactie gewijzigd door D.Ramakers op 22 juli 2024 13:30]

Dan ben ik toch even benieuwd hoeveel liter "belastingarme" diesel er in het winterseizoen doorheen gaat (lees: 1 nov - 31 maart).
En hoe doe je het met de uitlaatgassen (rook/stank-afvoer)?
Mag zo'n DIY batterijoplossing wel in België? Ik dacht dat alle thuisaccu's hier een certificaat moeten hebben?
Nog een mooi voorbeeld voor waarom je off grid wil gaan. Ben je niet zo afhankelijk van al deze keurings instanties.
Om het net te gebruiken heb je keuringen nodig. Niet net gebonden hoef je hier geen rekening mee te houden.
Huis is verder wel Arei in orde en de installatie is ook gekeurd voor eventuele brand verzekering.

[Reactie gewijzigd door D.Ramakers op 22 juli 2024 13:30]

Ah, je bent volledig off-grid? Dat doet me altijd een beetje aan een "cabin in the woods" denken maar dat zal wel meevallen als je in Vlaanderen woont :+
Jep, normaal huis :)
Wil je je setup eens toelichten?
Ik vraag me dan af hoe je de winter overbrugt, welke verwarming, ...?
Heb altijd gedacht dat dat quasi onmogelijk (niet rendabel) was met ons klimaat en uren zonneschijn.

Edit: laat maar, eerdere reactie niet gelezen.

[Reactie gewijzigd door Chris_147 op 22 juli 2024 13:30]

Dat is toegestaan. tenminste ik ken iemand die zelf bij de flufius werkt en een 18kw zelfbouw accu heeft staan. dat is wel een of of systeem dus off/grid of op het net. geen terug levering want dat loont niet meer in belgie
Via waar sluit je deze generator dan aan op de Victron ? via de AC-IN ?
https://www.victronenergy.com/inverters-chargers/quattro

Dus ja, via de 2e AC-IN

[Reactie gewijzigd door D.Ramakers op 22 juli 2024 13:30]

Heb je toevallig een draadschema van uw opstelling? Ik heb namelijk ook zo een identieke generator staan, maar ben nog op zoek op welke manier dit kan toedragen tot minder verbruik vanop het stroomnet.
Worden de zonnepanelen dan rechtstreeks aangesloten op de Victrons ook ?

Ik probeer mij een opstelling te visualiseren, maar het is momenteel nogal vaag voor mij hoe het allemaal werkt...
Hey,

Niet beschikbaar digitaal.

Hier klein beschrijving:
PV installtie -> SmartSolar MPPT RS 450/200
-> accupack dmv Lynx power in, distrubitor en shunt
-> 3 x Battery Switch 275A (iedere ingang Quattro)
-> Quattro's (bij mij 3 omdat ik 3 fase heb)
-> Anti-islanding
-> Main switch board
-> ET340 energy meter
Waarom een diesel generator ipv gewoon het stroomnet?
Met alle respect , ik begrijp dat dit soms een oplossing is maar dit lijkt me niet echt een duurzame oplossing:

1 liter rode diesel = 2.7 kilo CO2 in de atmosfeer

ps: en bedankt voor de fijnstof in de buurt
Ach ja, er zullen altijd mensen zijn die zo denken. Neem aan dat je, geen auto hebt, geen gas gebruikt, geen plastiek gebruikt. Geen vakantie met auto of vliegtuig maakt.

Man als je denkt dat 15 olietanker/containerschip net zoveel uitstoot heeft als heel de wereld met auto's waar ben je in hemelsnaam over aan het druk maken...

Ja, mijn buurman heeft er last van... geloof je toch zeker zelf niet :)
Dan kun je je afval ook wel gewoon in de berm pleuren, en riool? Nah, regent toch wel weg, plus, wat is nou een huishouden als er veel grotere vervuilers bestaan?

Echt, hoe dan?
Tjah, ga jij lekker op jouw levensstijl verder doe ik dat met mijn leven. Ik geniet van de 1500 € die ik me op jaarbasis bespaar.
Super die "rode" gasolie, wil ik ook
https://informazout.be/nl...AhkqEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Enkel voor tractor (landbouw, niet wegenbouw) / stationair gebruik. Dus niet voor in de wagen (dat is accijnsontduiking).
Welke bms gebruik je? Ik zoek nog goede passieve charger bms. REC ofzo.
Hey,
Deze zit in de Mason, is van Seplos.
Mvg
Dit is vrij technisch maar doet eigenlijk alles wat je wilt: https://github.com/davidusb-geek/emhass
Reageert dat dan snel genoeg om te voorkomen dat de hoofdzekering uit gaat als ik bijvoorbeeld mijn oven op voorverwarmen inschakel terwijl toevallig de vaatwasser en de wasautomaat op dat moment ook al staan te verwarmen?
De 'slimme' meter verstuurt niet continu, dan moet HA ook nog even rustig nadenken en de accu zal misschien ook niet in nul seconden van nul tot vijfendertighonderd schakelen?
Ik snap de link niet helemaal met de hoofdzekering (ik kan werkelijk alles tegelijk in mijn huis met 1 fase aansluiting aan zetten zonder dat de hoofdzekering uit valt, droger, vaatwasser, wssmachine, 3 airco's, 2 ovens, kookkraan, PC, etc etc etc).

Mijn P1 meter stuurt iedere 10 seconden de data naar HA. HA is op zich super snel omdat bijna alles lokaal draait. Maar is ook afhankelijk hoe je alle systemen aan elkaar koppelt. als je een systeem gekoppelt hebt welk via de cloud draait kan er wel eens een vertraging in zijn.

Voor de echte kenners van HA adviseer ik je hier even te gaan rondneuzen.
Ik heb maar één fase.
Maar ook bij 3x25 houdt het al snel op: de wasautomaat en vaatwasser warmen meestal met 2500 Watt op, mijn oven slingert bij het voorverwarmen alles in de strijd en slurpt dan ruim drie kilowatt.
Doer en nog een boiler of een waterkoker of de airco of .... bij en het wordt al snel meer dan 25 ampère.
Dat is toch wat je wilt voorkomen met peak-shaving of snap ik het verkeerd?
Het grootste "punt" van het capaciteitstarief is de piekstroom. Dat handelt een batterij al automatisch af, want wat je verbruikt zal eerst uit je accu worden gehaald en dus ligt je piek automatisch lager. Als je het hebt over het laden from grid, dan heb je idd intelligentere software nodig die weet van de tarieven op elk moment. Tot hiertoe lijkt Home Assistant daar de meest voor de hand liggende keuze, al is dat wel voor een groot deel zelfbouw ipv een systeem dat het allemaal voor jou doet. Maar het ondersteunt veruit de meeste omvormers en DIY oplossingen.
Mogelijks wil hij aan peak shaving doen met zijn batterij. De netbeheerder gaat sowieso uit van een minimum van 2,5kW. Als je alles wat je daarboven verbruikt uit je batterijen kunt halen dan kan je met een relatief kleine batterij een mooie besparing op je factuur maken
Zelf heb ik een SMA systeem, waarbij je aan peak shaving kunt doen.

Je kunt een deel van de batterij capaciteit reserveren voor gebruik dat boven jouw gewenste piekwaarde ligt, werkt perfect.
capaciteitstarief is er nog geen half jaar, kzou zeggen heb wat geduld
Ik verbaas me er over dat zelfbouw projecten op het energienet gewoon toegestaan zijn in Nederland. Inderdaad, je wilt niet verantwoordelijk zijn voor spanning op de aansluitkabel als een monteur een storing in de verdeelkast buiten komt verhelpen.
In België moet de batterij worden goedgekeurd door de netbeheerder voordat je officieel mag gaan leveren. Na aansluiting van apparaten met omvormer (PV, batterij maar ook laadpalen en anderen) moet je elektrische installatie opnieuw gekeurd worden. Hierbij zal de keurder vallen over enige DIY oplossing voor island-mode operatie omdat er nog geen systemen zijn gekwalificeerd hiervoor.
Even ter verduidelijking!

Deze mannen doen geen zelfbouw projecten aan het energienet. De meeste woningen in Nederland hebben hoofdzekering(en) in de woning zelf. Deze schermen voor 99% je woning af van de wijk verdeling.
Deze zekering(en) zitten achter een zegel van de netbeheerder en als je ze laat springen heb je zeer waarschijnlijk wel wat uit te leggen.

Echter is de kast dat je met een hobby project de straat zonder stroom legt heel klein.
Het is toch relatief makkelijk om die hoofdzekering eruit te laten klappen? Ik heb 12 groepen in mijn kast, 4 per fase. Er komt 3x25A binnen en, hoewel dat bij ons nog nooit is gebeurd, kan het prima zijn dat ik over die 4 groepen van ieder 16A in totaal langdurig meer dan 25A trek. Nu zijn die hoofdzekeringen best traag (volgens de installateur van de meterkast kon je makkelijk een kwartier lang 40A over zo'n zekering trekken), maar als je een uur lang 4 elektrische kachels van 2kW op 1 fase trekt, gaat het vast fout.

Onze buren is dat toevallig 2 jaar terug gelukt. Buurman stond aan de deur dat hij geen stroom meer had, maar bij ons werkte alles nog. Bleek ook de hoofdzekering te zijn en een uurtje later was de zekering vervangen. Mijn buurman is geen klusser, maar gemeenteambtenaar, dus die heeft gewoon teveel stroom getrokken, niks spannends waarvoor hij uitleg verschuldigd zou zijn.
Onze buren is dat toevallig 2 jaar terug gelukt. Buurman stond aan de deur dat hij geen stroom meer had, maar bij ons werkte alles nog. Bleek ook de hoofdzekering te zijn en een uurtje later was de zekering vervangen. Mijn buurman is geen klusser, maar gemeenteambtenaar, dus die heeft gewoon teveel stroom getrokken, niks spannends waarvoor hij uitleg verschuldigd zou zijn.
Zie ook mijn voorbeeld. 'Shit happens', en netbeheerders weten dit ook (en rekenen de kosten door). Extreme situaties van mensen die zelf aanpielen (het bruine draadje verbinden met het blauwe draadje...) zullen zeldzaam zijn t.o.v. de 'honest mistakes'.
Plus dat dat soort foutjes worden afgevangen door de regel dat je zekeringen 1,6x kleiner moeten zijn dan de hoofdzekering, dus in zo'n geval van simpele kortsluiting, vliegt gewoon je zekering eruit en blijft je hoofdzekering intact.
Plus dat dat soort foutjes worden afgevangen door de regel dat je zekeringen 1,6x kleiner moeten zijn dan de hoofdzekering,
Wat niet helpt als je meterkast wordt omgebouwd en een hoofdschakelaar geïnstalleerd moet worden in de eigen groepenkast, en er dan een hoofdzekering klapt. Zie mijn voorbeeld. :P

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:30]

Nee, uiteraard helpt dat niet, maar dat was dan ook geen hobbyist die zichzelf overschatte :P Ik zit te denken: volgens mij mocht de installateur van mijn meterkast zelf dat zegel terugplaatsen, want als ik het me goed herinner heeft hij de hoofdzekeringen eruit gehaald om veilig te werken en heeft hij ze later teruggeplaatst en weer verzegeld.
Het is nu bij mij vervangen maar ik heb er ruim 4 jaar op moeten wachten, die sterkere hoofdzekering.

Ik heb het 4 jaar moeten doen met een enkele 20A hoofdzekering. Sterkere zekering kon niet vanwege de 70 jaar oude bekabeling (voor de meter dus van de netbeheerder)

En ja, die is er een paar maal uitgeklapt.

k heb heel snel geleerd om een snelle berekening te doen van hetgeen er aan staat en dat de stofzuiger niet aangaat als de wasmachine draait etc.

Pas afgelopen juni heb ik nieuwe bekabeling gekregen en een zwaardere hoofdzekering na heel lang klagen.

Ze hebben wel gelijk de buren meegenomen in dit deel van de straat.

Echter: dit is tot de stoep, in de stoep zit nog steeds 70 jaar oude bekabeling en die is niet berekend op het feit dat iedereen van het gas af gaat en EV's gaat rijden.
Ik heb gewoon een automaat dit ik weer kan inschakelen. Dus de netbeheerder hoeft niet te komen.
Dit is alleen bij nieuwere of omgebouwde installaties!

Bij mij is het nog steeds een zwarte kast met een schroef zekering er achter.
Dit zal bij mij in de toekomst (als Enexis eindelijk zin heeft) veranderen.

Maar je kunt er standaard niet vanuit gaan dat iedereen daar automaten heeft.
Deze zekering(en) zitten achter een zegel van de netbeheerder en als je ze laat springen heb je zeer waarschijnlijk wel wat uit te leggen.
Valt mee. Bij het ombouwen van een groepenkast ter voorbereiding van één fase naar drie en voor zonnepanelen, liet de installateur per ongeluk de hoofdzekering springen. Een belletje en twee uur wachttijd, en de monteur van de netbeheerder stond op de stoep om de hoofdzekering te vervangen. Kost uiteraard wel wat, maar er werd niet hard om een uitleg gevraagd aan de telefoon of door de monteur.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:30]

je denkt verkeerd om,

Jouw batterij kan de wijk van stroom gaan voorzien bij uitval,

De montuer kan dan niet nagaan waarom er nog stoom op het net staat , daarom kan een PV ook niet zelfstandig draaien anders word hij een gevaar voor de rest.

Daarnaast zullen er weining verzekeringen zijn die jouw huis vergoeden met zelfbouw
De monteur kan het wel nagaan, maar kost wat meer moeite.
Hij moet dan alle aansluitingen nagaan, ipv alleen die vanuit de hoofdader van de leverancier.

Je hebt wel gelijk met betrekking tot het feit dat verzekeringen slecht om kunnen gaan met zelfbouw.
ja lekker dan moet die 30 huizen gaan checken waarvan er heel veel niet thuis zijn hoe gaat hij daarvan de hoofd zekering onderbreken zodat hij zijn werk kan doen?
Er zijn andere technieken als dat, hij staat in dit geval al bij de groepenkast, volgens de stelling van de oorspronkelijke bericht. Dan zou ik niet bij al die apartementen langsgaan, als blijkt dat de stroom nog loopt.
Dat volg ik niet

huis a heeft geen stroom meer,

hij sluit de lus voor de straat tijdelijk af om zo een kabel breuk te repareren.

terwijl hij de kabel meet komt er nog spanning terug door een island mode PV,

Hoe weet hij dan welke PV en welke groepen kast kan hij dan omzetten. want die van de netwerk beheerder is al uit en een van de 30 huizen in de straat levert nu terug omdat die niet goed aangesloten is.
Als er brand of iets dergelijks ontstaat aan een eigen geknutseld accupakket dan is er ook geen enkele verzekering dat jouw schade dekt. Er zitten dus wel degelijks flinke gevolgen aan.
Ik zie deze gedachte vaker. Helaas ontbreken dan de bronnen/documenten of bewijzen dat het zo is. En die komen er dan ook niet.

Jij hebt dit om met ons te delen? En heb je de verzekering al eens gebeld met deze vraag?
Of "ga je er maar gewoon vanuit?" Want ik ben zeer benieuwd hoe je tot dit statement komt.
Ik zie deze gedachte vaker. Helaas ontbreken dan de bronnen/documenten of bewijzen dat het zo is. En die komen er dan ook niet.

Jij hebt dit om met ons te delen? En heb je de verzekering al eens gebeld met deze vraag?
Of "ga je er maar gewoon vanuit?" Want ik ben zeer benieuwd hoe je tot dit statement komt.
Ik baseer dit op basis van een groepenkast vervangen en zelf zonnepanelen monteren. Voor deze 2 zaken heb ik wel mijn verzekering gebeld, in mijn geval Centraal Beheer. Die geven aan dat werkzaamheden waarvoor jij niet bevoegd of getraind bent, uitgevoerd dient te worden door een bevoegd persoon. Indien je dit wel doet, ben je niet verzekerd voor schades die voortvloeien uit de door jouw aangelegde spullen.

Zo heb ik op dit moment helaas een daklekkage, en het dak is een aantal jaar geleden vervangen en diegene is zwart betaald. Geen factuur niks. Dus ook mijn verzekeraar zegt; het dak is nieuw, maar niet gemonteerd door iemand die wij kunnen natrekken. Kortom; niet gedekt. Want we kunnen niet controleren of diegene er verstand van had gehad.

Natuurlijk zijn er zat: ja maar verhalen te bedenken, maar je komt dan heel snel op een juridisch gevecht waarvan ik bijna wel zeker weet wie dat gaat winnen. Om die reden heb ik ook alle facturen opgevraagd van de verkopers van mijn woning, voor het geval er wat mis gaat.
Jij hebt je laten wegsturen door je verzekeraar.
De schade moet dan samenhangen met hoe het aangebracht is anders geldt dit sowieso niet.
Als je iets koopt bij een webwinkel en deze zegt dat je iets niet mag retourneren (ook al heb je daar recht op) ga je daar dan ook mee akkoord?
Het staat er niet keihard, maar er wordt wel voor gewaarschuwd op deze wellicht niet geheel onpartijdige site: https://www.thuiscomfort....ent-u-niet-verzekerd.html

Ik kan me ergens wel voorstellen dat de thuisklusser die een foutje maakt (mensen hebben de neiging zichzelf te overschatten) en bijvoorbeeld een fasedraad niet ver genoeg in een stopcontact drukt, waardoor hij te heet wordt, smelt en kortsluiting veroorzaakt, niet verzekerd is, omdat het verwijtbaar is dat de brand ontstaat. Maar ik moet ook bekennen dat ik de exacte voorwaarden van mijn verzekering niet ken.
Nou ik denk dat we allemaal wel weten dat zodra iets een financiële impact heeft (afgebrand huis) er meteen wordt geprobeerd ergens onderuit te komen. Wil jij het risico nemen en of de juridische strijd aangaan? Ik zou pas aan dit soort projecten beginnen wanneer ik schriftelijk toestemming krijg dit ook te mogen plaatsen. Natuurlijk weten we nu al dat geen enkele verzekeringsmaatschappij dit gaat doen. Want wat gaat de vraag zijn? ... "Ik ben professional, weet wat ik doe, lees op tweakers een leuk artikel om zoiets thuis te maken, gebruik een leuk houten kistje om de cellen in te bewaren en als het gaat branden heb ik een gieter in de buurt staan, mag het dan?". Waarom zijn kant en klare systeem zoveel duurder? Er moet natuurlijk geld verdienen maar er zit ook een groot deel in de keuring van het apparaat.

Ik vond dat laatst ook al met het artikel over de Nissan leaf die een flinke boost kreeg door flink wat cellen in de kofferbak onder te brengen. Wie is verantwoordelijk bij een aanrijding of het in de brand vliegen van dit accudeel?
In het gevan van die nissan werd het voor zover ik weet door een bedrijf gedaan
Bovendien is oprichter mux gewoon een gekwalificeerd electrotechnicus (oid)

Kans is dat één of meerdere van deze personen dat ook zijn
En dan is het bij eventuele schadeclaims gewoon je ontwerptekeningen door een onafhankelijke partij laten valideren en de verzekeraar heeft geen poot meer om op te staan

Maar dit alles dus uitsluitend als je gekwalificeerd bent: een statement ik heb meer dan 100 op internetfora gelezen is vermoedelijk geen valide alternatief voor een hogere technische opleiding of een shitload aan relevante werkervaring
Als ik jou mag geloven dan kunnen we het keuren van apparatuur gewoon afschaffen en hebben keuringsinstanties helemaal geen zin.
En dan is het bij eventuele schadeclaims gewoon je ontwerptekeningen door een onafhankelijke partij laten valideren en de verzekeraar heeft geen poot meer om op te staan
Een ontwerptekening zegt helemaal niets. Je kan er niet uit afleiden wat de kwaliteit van de installatie is, welke kabels zijn gebruikt of wat voor adereindhuisjes zijn gebruikt en van wat voor kwaliteit deze waren om maar iets te zeggen. En als jij denkt dat een verzekeraar snel met zijn staart tussen de benen de discussie ontvlucht in dit soort situaties dan denk ik dat je je eens moet verdiepen in de mensen die in discussies zijn beland bij verzekeraars die vinden dat de verzekerde nalatend is geweest.

Misschien is dit een beginpunt om evt toekomstige discussies plat te slaan. De SCIOS keuring.
Geniaal hoe sommige mensen toch altijd weer komen met

Heb je daar bronnen van of ga je er maar gewoon vanuit


Dat kunnen we natuurlijk ook prima omdraaien op basis van welke bepaling in jouw verzekeringsovereenkomst meen jij dat het oke is om lekker te gaan doe-het-zelven in je meterkast etc.

Tenzij je zelf aantoonbaar gekwalificeerd bent natuurlijk. Of het hebt laten doen/ keuren door een ander gekwalificeerd persoon. Een factuur maakt natuurlijk niet uit dat is gewoon de gemakkelijkste manier van aantonen maar in principe is elk bewijs daarvoor prima

Het is heel makkelijk om je eigen handelen te verdedigen met de woorden heb je daar een bron voor
Maar in iedere verzekeringsovereenkomst staat wel iets als eigen schuld is uitgesloten van verzekering

En onder eigen schuld wordt altijd verstaan veroorzaakt door onvakkundig werk

Dus komen we terug bij niet doe-het-zelven tenzij je aantoonbaar gekwalificeerd bent
En dan nog moet de verzekeraar aantoonbaar kunnen maken en houden (desnoods tegenover een rechter dat jij inderdaad schuld hebt aan de brand) ongekwalificeerd of niet veranderd niet of je schuld hebt.
Dat is niet waar. In het DIY powerwall forum staat zelfs een stuk dat specifiek in de voorwaarden dat je verzekerd bent.
Dat is niet waar. In het DIY powerwall forum staat zelfs een stuk dat specifiek in de voorwaarden dat je verzekerd bent.
Mag allemaal wezen, maar ga jij die discussie met je verzekering aan? Ik zou er al niet aan beginnen want dat is een strijd dat je echt veel tijd en geld kost, en de kans dat je wint ook niet groot is.

Ik zou voor die paar duizend euro besparing het risico er niet voor lopen.
Die discussie is er niet. Er wordt gewoon een schade indicatie gemaakt en die wordt vergoed.
Het doet er allemaal niet zoveel toe wat er op fora geschreven wordt of wat er aan de telefoon gezegd wordt. Als je je eigen contract leest, weet je perfect of bepaalde DIY oplossingen uitgesloten zijn of niet.
Als het niet expliciet uitgesloten is, dan zal de polis hoogstwaarschijnlijk ook nog een algemeen 'vangnet' (voor de verzekeraar) bevatten ivm 'eigen fout', maar dan moet de verzekering wel bewijs leveren dat je iets fout hebt gedaan, en in zulk geval volstaat het niet om te stellen dat je een DIY powerwall hebt geplaatst.

Ik ben wel akkoord met je primaire boodschap: 'bezint eer ge begint'.
+2

Wie gaf jouw een min1?
Ik verbaas me er over dat zelfbouw projecten op het energienet gewoon toegestaan zijn in Nederland.
Het klopt dat het mag. Zie ook bijvoorbeeld de vele zonnepaneeltopics op GoT.
In België moet de batterij worden goedgekeurd door de netbeheerder voordat je officieel mag gaan leveren.
(...)
Na aansluiting van apparaten met omvormer (PV, batterij maar ook laadpalen en anderen) moet je elektrische installatie opnieuw gekeurd worden.
Hoe zit het in België met zonnepanelen? Die leveren immers ook. In Nederland moeten die netjes aangemeld worden door installateur of eigenaar. Dat is uiteraard geen keuring.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:30]

In België moet je installatie gekeurd worden na plaatsing. Maar als je bijv een huis koopt moet je binnen 1.5 jaar de stroominstallatie ook goedgekeurd hebben op straffe van boetes. Dat is wel wat strenger dan in Nederland.

Als.jr zonnepanelen legt moet je ook je brandverzekering inlichten en betaal je meer premie, niet veel paar euro per jaar.
In België moet je installatie gekeurd worden na plaatsing.
Wat nu als de installatie wijzigt? Zo werden mijn zonnepanelen met micro-omvormers opgeleverd zonder meetspoelen, die ik zelf maar heb gekocht en aangesloten. Daarvoor moest ook een stroomkabel tussen groepenkast en zonnepaneelbeheersysteem vervangen worden, van één fase naar drie fase. In Nederland gaat dat prima, zolang je je maar houdt aan de (niet publieke, niet vrij verkrijgbare...) normeringen.

Is na elke modificatie een keuring verplicht? Dat kan ook demotiverend werken om zaken aan te leggen (elke drempel is er één), hoewel het natuurlijk wel een slag veiliger zal zijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:30]

Bij elke aanpassing aan de vaste installatie is een herkeuring van de installatie vereist in Belgie, wel enkel van het deel dat is gewijzigd, er wordt dan geen volledige herkeuring gedaan. Daarnaast moet eenmaal om de 24 jaar een volledige herkeuring van de installatie plaatsvinden.

Al zijn maar zeer weinig mensen zich bewust van de nood om ook bij kleinere aanpassingen een herkeuring te laten uitvoeren en gebeurt dat dus zelden.

Het gaat zelfs verder, zo is het bijvoorbeeld ook niet toegestaan om zonnepanelen aan te sluiten die je gewoon in het stopcontact kunt plaatsen. Net omdat de micro omvormers in deze systemen vaak niet correct uitschakelen bij het wegvallen van de netspanning.
Na het aankopen van een woning is het 1 jaar dat de nieuwe eigenaar heeft om de installatie gekeurd te krijgen.
Of zolang de werken duren.
Als.jr zonnepanelen legt moet je ook je brandverzekering inlichten en betaal je meer premie, niet veel paar euro per jaar.
Alles wat u schrijft over installatie en keuring klopt. Behalve bovenstaande quote betreffende verzekering.
Ik heb wel mijn verzekering verteld dat ik zonnepanelen heb, maar dat was inbegrepen in mijn huidige polis zonder meerprijs. Om de één of andere reden moet je het hen blijkbaar wel meedelen. Zij moesten zelfs geen factuur zien, alhoewel dat wel in hun informatie staat. Ik vermoed dat ze afhankelijk van de waarde v.d. installatie vroeger het recht behielden een premie-aanpassing te maken, maar ondertussen - voor mijn verzekering althans - dat niet meer doen.
Kort samengevat:
- installatie plaatsen
- keuring laten uitvoeren
- aanmelden bij de netbeheerder die het geheel met keuringsrapport moet goedkeuren
- injectie- of andere kontrakten (verkoop of weggeven van eigen elektriciteit) kunnen afgesloten worden.

Je kan ook subsidie krijgen, dan was er tot nu vereiste van een gecertificeerde installateur, maar ik heb recent gelezen dat men die vereiste wil laten vallen. De voorbije jaren heeft men ook bij verbouwingen, isolatie etc, de vereiste van een gecertificeerde firma laten vallen. Beter zelf isoleren dan niet isoleren. Zonnepanelen plaatsen is zelf doenbaar, de elektrische aansluiting lijkt me niet voor iedereen weggelegd. De keuringsvereiste zal blijven bestaan, want dit is een ingrijpende wijziging.
In Belgie moeten zonnepanelen die aangesloten worden op het net eerst gekeurd worden. Met dat keurings verslag kan je dan de zonnepanelen aanmelden (wat ook verplicht is). Zonder keuring kan je de zonnepanelen niet aanmelden.
voor zover ik weet moeten die ook eerst gekeurd worden voor ze in gebruik worden genomen
Neen, eigenaardig misschien, maar mijn zonnepanelen werkten ogenblikkelijk na plaatsing. De keuring van de elektrische installatie gebeurde enkele dagen later.
Dan alles naar Fluvius gestuurd, en daar hangt de registratiegoedkeuring, Ondertussen werkt alles, ook injectie. Mijn leverancier zegt mij dat ze een injectie kontrakt maken na goedkeuring door Fluvius, die op het ogenblik met vertraging kampt (niet enkele weken, maar maanden).

Weet iemand of de injectievergoeding met terugwerkende kracht werkt, want nu injecteer ik elke dag stroom zonder vergoeding? Iemand gebruikt die stroom... en ik zou daar uiteindelijk een vergoeding moeten voor krijgen.
Terechte opmerking. De netbeheerder zou hier ook best wat van mogen vinden, maar in Nederland zijn de netbeheerders nogal aan de late kant met alles, dus zullen ze hierover ook pas iets gaan roepen wanneer het schip allang vertrokken is.
Aan de andere kant zie ik wat de gecertificeerde zonnepanelen monteurs soms achterlaten aan prutswerk, dat ik er wel van overtuigd ben dat de gemiddelde Tweaker het stukken netter doet. Het scheelt natuurlijk of je aan het werk bent aan je eigen huis/installatie, of dat je zo veel mogelijk huizen moet aansluiten per week.
Eigenlijk zou de netbeheerder alles moeten keuren wat gaat leveren.
Hier ben ik het ook mee eens, als je ziet hoe sommige zonnepanelen boeren alleen de kabels al weg werken.
Nee bedankt, dan liever iemand waarmee ik al bekend ben en anders doe ik het zelf. Dan weet ik tenminste zeker dat het netjes en volgens het boekje gebeurt.

Natuurlijk zal niet iedereen de kennis en materialen hebben om dit zelf te doen en door de besparing het toch proberen, maar ik denk dat het gros van de mensen die deze klus aan durven te gaan, ook weten waar ze aan beginnen.
Netbeheerders hebben enorm veel baat bij alle thuisaccu's. Dat vangt een deel van hun eigen capaciteitsproblemen op. En technisch gezien zijn thuis-accu's niet wezenlijk anders dan zonnepanelen. In beide gevallen moet er gelijkstroom worden omgevormd naar 1 of 3 fase wisselspanning.
Ik denk niet dat netbeheerders baat hebben bij onveilige thuismeuk

Ik zou dus ook zeker pissig zijn als mijn buurman zoiets zou proberen op basis van een paar uur scrollen op een tweakers forum

Ik zou dus zeker groot voorstander zijn van verplicht veiligheidsonderzoekje nadat men zulke ‘ingrijpende’ dingen doet

Dat gezegd hebbende Denk ik dat er absoluut ruimte mag zijn voor deze initiatieven zolang er maar iets van anti-beun-controle is
Afgezien van eventueel EMC-storingen kun je weinig permanent verkeerd doen. Het is jouw thuis-accu tegen een net met vele gigawatts. Als je apparatuur niet in lijn is met het net, is het jouw apparatuur die het onderspit delft. Het verhaal uit het artikel over een wijkkast, die afschakelt wegens een lokale fout, vind ik heel bijzonder. Jouw verbruik of teruglevering is nog geen één procent van wat er aan die wijkkast(10kV transformator) hangt. Dat jouw kabels heel blijven, maar de kabels in de wijkkast te warm zouden worden, is praktisch niet mogelijk. Dan is al lang bij jou in huis ergens iets uitgefikt.
Oh ja, ik geloof zeker dat de beheerders er baat bij hebben. Als ik het echter vergelijk met de gigantische hoeveelheid regeltjes die we in Nederland hebben op werkelijk elk gebied, dan verbaast het me dat je eigenlijk op dit gebied zo veel vrijheid krijgt en maar moet zien hoe je er financieel uitkomt als je straat afbrandt of het blok zonder stroom komt te zitten.
Lees mijn reactie van 14:51: dat de hele straat afbrandt, dan kan helemaal niet. Jouw installatie kan nooit zoveel stromen leveren dat het de kabels in de weg doet smelten. Zelfs al zou jouw hoofdzekering niet functioneren, het is je eigen huis wat affikt, omdat daar de kabels het dunst zijn.
Als mijn huis in de fik vliegt dan lopen mijn buren ook gevaar. Er zijn meerdere manieren om een straat af te branden. Nu hebben wij ook nog eens de vrolijke omstandigheden dat onze straat niet geheel volgens de geldende normen is aangesloten op het lichtnet. Het blijkt dat er meerdere huizen op één hoofdzekering zitten, om maar eens wat te noemen. Waarbij wij 2 fasen hebben en de buren 1, en omdat de zekeringen nogal vaak eruit gingen zijn ze vervangen door zwaardere zekeringen.
Bij ons is een keer de nul los geraakt door heiwerkzaamheden bij de andere buren (lang leve kleigrond) waardoor de spanning op en neer ging, van 10 tot 800 volt en weer terug. Geeft erg leuke rook- en lichteffecten... maar de monteurs van de netbeheerder hadden er een hele kluif aan omdat de boel zo verschrikkelijk belabberd is aangesloten. Oh, de aarde zit bij ons overal op de waterleiding, wat natuurlijk prima is, ware het niet dat met het plaatsen van nieuw watermeters ook delen van de leiding zijn vervangen voor kunststof. En uiteraard overleggen de netbeheerder en het waterleidingbedrijf niet met elkaar.
Dus, ja, je hebt vast gelijk dat het onder normale omstandigheden niet mogelijk is om de wijkkast plat te leggen vanuit een huis. Ik heb echter al zo verschrikkelijk veel situaties gezien waarbij het 'normale omstandigheden' ver te zoeken is.
Dan nog schreeuwen we terecht moord en brand als er een wietplantage op een zolder wordt aangetroffen, maar staan we te juichen en springen als iemand een thuisaccu in elkaar schroeft!?
@Mini-me Er zijn nog steeds wel gewoon regels waar aan voldoen moet worden. Zoals de NEN1010 voor groepenkast werk.
Maar vooral de omvormer moet voldoen aan de Europese norm. Dit zou er ook voor moeten zorgen dat hij bij weggevallen netspanning, op de net verbinding geen spanning meer zet. Zodat een monteur buitenshuis veilig kan werken. De blauwe Victron kasten doen dat bijvoorbeeld, en zo wel meer.
Als je iets bouwt voor je zelf is het geen product en hoeft het niet aan van alles te voldoen. Hoe goed het dan verzekerd is, is een ander verhaal.
Dat hoeft dus niet want NEN1010 is geen wet.
Bouwbesluit geldt.
Je bent verplicht bij een zelfbouw systeem een goedgekeurde omvormer te gebruiken. Eentje die dus automatisch afslaat wanneer het net uitvalt bijvoorbeeld. Deze lijst is hier terug te vinden: https://www.netbeheernede.../regulering-20/documenten
Daarnaast moet je tegenwoordig net als bij zonnepanelen je accu registreren als deze groter is dan 0.8kwh op https://www.energieleveren.nl/
Ik verbaas me er over dat zelfbouw projecten op het energienet gewoon toegestaan zijn in Nederland. Inderdaad, je wilt niet verantwoordelijk zijn voor spanning op de aansluitkabel als een monteur een storing in de verdeelkast buiten komt verhelpen.
Dat zou in principe helemaal niet moeten kunnen. Volgens mij vallen alle omvormers uit als ze geen 230V uit het stopcontact meer krijgen, anders zouden PV-panelen ook doodleuk doorgaan met stroom leveren richting het net tijdens een stroomuitval en dat is niet zo. Als je op backup power verder zou willen (ik denk dat dit in W-Europa zelden kosteneffectief is, maar goed), zul je voor een relais moeten zorgen dat jouw huis fysiek afsluit van de straat als de stroom uitvalt.
Zolang ze voldoen aan alle netcodes en er een degelijke (ingebouwde) automatic transfer switch is in een correct aangesloten systeem is er niets aan de hand.

Wanneer het niet voldoet aan de netcode (spanning of frequentie bijvoorbeeld) of helemaal wegvalt ratelen de relais binnen 20ms alles los en wordt er aan de voorkant gemonitord wanneer het net weer (binnen de netcode en stabiel) terug is. De MultiPlus units hebben in verschillende EU en omringende landen hiervoor certificaten.
Het verbaast me dat het niet toegestaan is in België. Al lijkt verplicht keuren me wel een goed idee.
Volgens mij komt dat omdat in België een thuisaccu verplicht wordt of is. Zelfs zo dat de netbeheerder de vrijheid heeft om overcapaciteit in jouw accu op te slaan. Dan willen ze wel weten waarmee ze te maken hebben. Een gekeurde standaard thuisaccu waarvan zij de laad en ontlaad karakteristieken kennen ipv de DIY accupacks waarbij 1.0mm2 is gebruikt ipv 6.0mm2 qua interne bedrading om maar iets te noemen.
Inderdaad. Interessant leesvoer, maar zoiets geraakt in België nooit gekeurd volgens mij.
Je moet in nederland - zoals bij zonnepanelen - voldoen aan de netcode om de monteurs te beschermen.

Zie ACM en wet https://wetten.overheid.nl/BWBR0037940/2023-05-11
Als ik 'gekocht via AliExpress' lees dan vraag ik me vaak af hoe het kaf van het koren gescheiden kan worden?
Men is zo goed in het tonen van origineel lijkende artikelen..
Dat is met een gadget niet zo erg, maar een accu..
Dat is met een gadget niet zo erg, maar een accu..
Een vuistregel is dat elektronica dat enkel extra lage spanning gebruikt en geen accu is, goed te doen is via AliExpress. Je stoot zelden je teen, wat eindigt in magische blauwe rook zonder verdere gevolgen buiten een beetje stank en wat elektronisch afval.

Alles dat op laagspanning of hoger wordt aangesloten, of dat meer energie opslaat dan een paar condensatoren? Nope.

'AliExpress' is een breed begrip, en daarom is het bovenstaande een vuistregel. Al koop je daar iets uit een officiële winkel van een gerenommeerd merk dat ook hier dezelfde producten verkoopt, dan is de kans groter dat het wel goed komt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:30]

Mijn vuistregel is juist dat alles met een stekker, een batterij (tot en met een knoopcel aan toe) en/of kinderspeelgoed niet bij Ali-express-achtige zaken niet bij mij in huis komen.

Ik lees net iets te vaak dat er allerlei vage problemen zijn daarmee.
Ik weet dat er veel mensen zijn die nooit problemen hebben gehad, maar ik neem geen risico’s. (( ook een klein micro-vlammetje met een blauw wolkje kan je huis in de fik zetten ))
Ik ga ook niet de discussie aan over de zin of onzin van hierboven. Het is mijn keuze en respecteer het uiteraard dat iemand anders het anders ziet.

Bovenstaande geldt voor mij ook voor ‘Chinese clones’ (even als term. Staat los van China als land) van apparaten. Ik begin er niet aan.

Voor mij waren die hoverboards een bevestiging daarvan. Hoeveel van die dingen zijn wel niet in de fik gegaan omdat de accu’s niet stopte met laden toen ze vol waren. (Bezuiniging op de accu’s door de fabrikanten dus)

Een kennis van mij bij de brandweer had daar een onderzoek naar gedaan. Er was een 100%-score op Chinese clones van die incidenten. 0 oxboards en andere A-merken.


En uiteraard zal ik inderdaad te veel geld aan het uitgeven zijn voor dezelfde spullen met een andere sticker er op. Dat is dan mijn probleem :)
Een kennis van mij bij de brandweer had daar een onderzoek naar gedaan. Er was een 100%-score op Chinese clones van die incidenten. 0 oxboards en andere A-merken.
Wat zijn de relevante erkende kwalificaties van die kennis om goed onderzoek uit te voeren? Wat was het bereik en omvang van zijn steekproef? Hoeveel van het totale Chinese spul is wel in brand gevlogen, en hoeveel niet?

Als hij een steekproefgrootte had van twee met één Chinees en één niet-Chinees exemplaar en het Chinese exemplaar was in de fik gevlogen, dan zijn de onderzoeksresultaten logisch. Het zegt echter niets over de populatie als geheel. Als er veel meer Chinees spul is dan niet-Chinees spul, dan is bij gelijke kans dat iets in de fik vliegt de kans groter dat meer Chinees spul in de fik vliegt.

Hiermee zeg ik niet dat Chinese apparatuur net zo veilig is. Wel zet ik twijfels bij dergelijke sterke uitspraken zonder goede onderbouwing.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:30]

Ik kijk veel naar Youtuber Bigclive.com en daar komt zeer regelmatig een Chinees apparaat langs dat ronduit gevaarlijk is. De veiligheidsregels zijn daar gewoon veel minder dan hier. Ik heb led-lampen langs zien komen die gewoon 230V op de heat sink hadden staan, of testers voor 230V lampen waar daadwerkelijk 230V op staat ipv zoals gebruikelijk een continuïteitsmeting (veilig, laagspanning), apparaten waar dikke condensatoren in zaten die een externe aansluiting langdurig op spanning houden, nadat de stekker uit het apparaat getrokken was...

Ik koop geen Chinese adapters meer en die Oxboards destijds waren echt berucht. Hoeveel zijn er daarvan wel niet in rook opgegaan? En die kwamen inderdaad niet allemaal van AliExpress, maar ook van de Blokker of Kruidvat via een weekaanbieding. Ik snap niet goed waarom dat soort spul op de markt mag komen hier, inclusief fake CE-keurmerk, maar het lijkt erop dat de regels zijn aangescherpt, want volgens mij koop je hier niet heel eenvoudig meer een echte slechte adapter.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 13:30]

Ik kijk veel naar Youtuber Bigclive.com en daar komt zeer regelmatig een Chinees apparaat langs dat ronduit gevaarlijk is.
Hoeveel apparaten van niet-Chinese fabrikanten onderzoekt die? Worden daar ook YT-videos van gemaakt?

Opnieuw, ik zeg niet dat Chinese apparatuur net zo veilig of veiliger is. Iedereen komt echter enkel met 'circumstantial evidence'. Dat is geen goed argument. De meeste spullen worden in China gemaakt, dus de meeste rotzooi zal wel uit China komen. Dat houdt niet automatisch in dat het meeste van wat uit China komt crap is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:30]

Ja hoor, ook niet-Chinese apparaten worden uit elkaar getrokken, bijvoorbeeld een hele serie van Ikea. Hoewel dat ook grotendeels "made in China" is, zie je dat het allemaal conform de hier geldende veiligheidsregels is.

Mijn punt is ook niet dat alles uit China troep is, ik heb bijvoorbeeld een OnePlus-telefoon en ook Xiaomi-apparatuur en TP-Link spul in huis. Maar mijn punt is meer dat als je iets koopt via een website als AliExpress (waar ongelofelijk veel oplichters rondlopen), je een groot risico hebt dat je namaak spul koopt waar de veiligheid net even minder is of de specs niet kloppen met wat je krijgt. Vooral met batterijen heb ik dat meegemaakt, nota bene via een Nederlandse webshop: een goedkope namaak accu voor mijn Canon DSLR had zogenaamd een x-aantal mAh capaciteit, maar toen ik de case uit elkaar haalde, klopte dat niet met de opdruk van de cellen.

Voor zoiets cruciaals als een thuisaccu, zou ik echt geen kosten proberen te besparen door goedkope Li-ion accu's uit China te bestellen via AliExpress of all places. Sowieso zou ik denk ik voor een zoutwater-accu gaan, gewoon inherent veiliger, ook al boet je wat in aan efficiency en is de energiedichtheid lager.
Wat zijn de relevante erkende kwalificaties van die kennis om goed onderzoek uit te voeren?
Dat weet ik niet. Het is 'slechts' een kennis.

In een bepaalde periode waren er best een boel incidenten met die apparaten. Daarop is er een onderzoek gedaan. Het is weer een tijdje geleden dat ik hem er over had gesproken, maar hij had alle incidenten 'in zijn regio' nagebeld met een vragenlijst en dat was één van de conclusies die mij bijstond. Ik weet niet hoeveel, ook niet hoeveel mensen daadwerkelijk hebben gereageerd, enzovoorts.

Ik 'vermoed' (mijn aanname) dat hij dat niet zo stellig had gezegd als hij maar 3 mensen te spreken kreeg, want dan zegt het inderdaad helemaal niets. Ik vind hem in elk geval niet het type daarvoor. Nogmaals. Mijn aanname.

En het zegt inderdaad niks over de populatie.
Als er 100.000 van merk A in gebruik zijn en 10 van merk B is de kans inderdaad veel groter dat je meer incidenten van merk A tegenkomt. Ook zullen niet alle incidenten bekend zijn bij de brandweer. (als dat ding alleen is gaan smeulen en daarna naar de stadswerf/milieustraat gebracht is, zal de brandweer er niet vanaf weten neem ik aan?)
Een kennis van mij bij de brandweer had daar een onderzoek naar gedaan. Er was een 100%-score op Chinese clones van die incidenten. 0 oxboards en andere A-merken.
En die dingen waren net zo goed in gerenommeerde winkels in Nederland te koop, dus kopen hier geeft absoluut geen garantie op de juiste kwaliteit.

Er zijn inmiddels Chinese merken met electronicaspul met betere kwaliteit dan hier in de winkels ligt, maar inderdaad, het is een slecht idee om die 100W USB lader van 2,50 te vertrouwen.
dus kopen hier geeft absoluut geen garantie op de juiste kwaliteit.
Dat is zeker waar. Ik bedoelde die 'Chinese clones' dus ook los van Ali-express-achtige winkels.

N.B. Ik wil ook zeker niet suggereren dat er geen goede Chinese merken zijn die gewoon goede veilige robuuste producten maken hè? Ik pakte de term 'Chinese clone' gewoon als term en in principe weet iedereen dan denk ik wel wat ik bedoel.

Merken als Huawei (even los van de politieke implicaties en potentiële overheidsinmenging e.d.), Vtech (elektronisch kinderspeelgoed mocht je niet in die wereld bekend zijn ;) ) zijn (zover ik weet) gewoon kwalitatief goede merken.
Mijn vuistregel is juist dat alles met een stekker, een batterij (tot en met een knoopcel aan toe) en/of kinderspeelgoed niet bij Ali-express-achtige zaken niet bij mij in huis komen.
Mijn Xiaomi robotstofzuiger voldoet aan dat hele lijstje :P . Maar ik denk dat we het er over eens kunnen zijn dat een Xiamoi robostofzuiger wel veilig moet zijn, en dan is dus de enige vraag je of een echte of een neppert krijgt. Ik vermoed niet dat er neppe zijn die met hun app netjes werken, en daarnaast is het beetje kwestie van opzoeken dat je een betrouwbare winkel hebt.

Overigens zou ik nooit een merkloos iets kopen op Aliexpress wat een stekker of een batterij heeft, daar helemaal mee eens. Heb heel vroeger een keer een laptop adapter van ze gehad, die is in rook geeindigd, gelukkig was ik toen thuis.
Mijn Xiaomi robotstofzuiger voldoet aan dat hele lijstje :P
Is jouw robotstofzuiger kinderspeelgoed? ;)

Ik zeg ook niet dat er geen goede Chinese merken zijn hè?. Ik zeg alleen dat ik nooit spullen zou kopen bij Ali-express-achtige zaken die aan bovenstaande voorwaarden voldoen. En nogmaals. Ik zal dan vast zo nu en dan teveel betalen voor m'n spullen, maar ik voel me daar prettiger bij (niet het teveel betalen, maar dat andere ;) ).
Ik zou hier ook niet mee gaan knoeien. Veel te gevaarlijk en het risico niet waard om zo een paar duizend euro uit te sparen voor een goede thuisaccu. Tenzij je rookmelders hebt en een blusinstallatie of de accu veilig ergens afgesloten buiten kunt plaatsen.
Hoe zit het eigenlijk met het energieverlies van dit soort systemen. De Victron Multiplus heeft een vrij slechte efficiency (87%) en in het ergste geval gaat de energie er daar wel een paar keer doorheen (Zon > Net > Accu > Net > Accu > Net etc.). En ook heb je nog laad en ontlaad verliezen van de accu.

[Reactie gewijzigd door Dre op 22 juli 2024 13:30]

Dat geldt toch voor alle AC thuisaccu's, zoals ook de Sessy? 90% efficientie vind ik toch best tegenvallen. Dat betekent dat van de 5kWh je 500Wh kwijtraakt in warmte, dus alsof je een 500W straalkachel voor een uur aanzet. Dat heeft wel behoorlijk impact op de terugverdientijd.

Bestaan er eigenlijk thuisaccu's die je tussen zonnepanelen en niet-hybride omvormer in kan zetten? Dat zou misschien nog wel een gat in de markt zijn. Dus PV gaat naar de thuisaccu, en de thuisaccu voedt naar de omvormer (die toch vaak 96% is).
Bij een zelfbouw kan je een mppt dc lader tussen zetten en heeft een efficientie van 98% omdat die van DC naar DC gaat . Deze zijn er in verschillende soorten. Bijv 15a 300v voor een string connectie of bijv 60v 100A om ze parallel aan te sluiten.
Gebruik je stroom van de accu dan zullen deze de stroom direct omvormer zonder eerst in de accu geladen te worden.
Dat soort getallen klinkt leuk, maar je laat hier natuurlijk het grootste deel van de efficientieverliezen even weg..

Natuurlijk kan die lader een rendement van 98% halen, elke high power omvormer kan dat tegenwoordig, maar dat is alléén de elektronica. De meeste solarinverters zitten ook op die rendementen, en dat gaat dan nog naar AC toe.

Waar de verliezen in een accu laadsysteem gaan zitten, zijn de chemische verliezen in de accu zelf… tijdens het laden, én het ontladen, en nog een klein deel zelfontlading bij niet gebruiken. (denk maar na: elke accu, ook je gewone penlites, worden al behoorlijk warm tijdens opladen, en ook als je ze snel ontlaad)… Dat is allemaal verloren energie.

Het rendement moet je dus bekijken met zowel het converter rendement, áls het chemische rendement… en dan natuurlijk tweemaal: eenmaal verliezen van beide tijdens opladen, en nogmaals als je die energie er weer uithaalt om te gebruiken.
En ja, dan kom je makkelijk onder de 90% rendement uit. Een Tesla haalt ook maar een laadcycle rendement van rond de 85%.
Het verlies van de accu in/uit is niet de grootste, dat is tenminste bij mij minder dan 50%, de rest is het verbruik van de extra apparatuur die 24/7 draait.
Een deel wordt zichtbaar, want gewone netgebonden PV omvormers hebben natuurlijk ook verliezen (eigen verbruik) maar niet 24/7 en lang niet altijd direct zichtbaar, maar is er wel

April 952.6kWh verbruik woning, plus 36kWh Accu in/uit de rest 52.6kWh voor eilandbedrijf
En dan hoeft deze het niet eens naar netstroom terug om te vormen.
Ik kan er overheen gelezen hebben maar wat ik mis is wat de efficiëntie is bij elk van de projecten.
Hoeveel W netstroom uit houden ze (gemiddeld) over als er 1000 W netstroom in gaat.
Mooi zou het zijn om dat na 5 jaar nog eens te bekijken.
Een oudere cel heeft een andere laad karakteristiek als een nieuwe.
De capaciteit hoeft dan niet eens veel af genomen te zijn.
Accu in/uit zit rond 5-7% met tot 0.5C (C=capaciteit van accu's) gebruik, maar dat is maar een deel van het verlies je , het andere deel is de hybride omvormer die 24/7 wordt gebruikt en daarmee kom je op rond 10-12% en dat is fors in absolute getallen hebben je het voor mijn systeem over 110-140kWh/maand waarin ca 1000-1300kWh/maand doorheen gaat (meeste dagen 1 cycle en soms 2 cycles per dag, als en 2 lage moment dynamische uurtarieven in een dag zitten) .
Het keuren van een zelfbouwaccu lijkt mij een hachelijke zaak. Hoe weet je of de accu's van goede kwaliteit zijn, wat de herkomst is, of ze goed verbonden zijn, of de verbindingen goed aangeperst zijn, of de behuizing voldoet etc.? Er is geen enkele protocollaire productiecontrole.

Verder is het natuurlijk een teken aan de wand dat zelfbouw veel goedkoper is dan massaproductie. Daar zit wat achter, en dat heeft waarschijnlijk met de bouwkwaliteit te maken.

Je moet goed weten wat je doet, maar zelfs dan zou je het niet moeten willen tenzij je de accu in een afzonderlijk en onbewoond pand onder kunt brengen.

Dat gezegd hebbende zijn dit natuurlijk prachtige projecten.
Zelfbouw is goedkoper dan massaproductie.
Dit is toch heel eenvoudig?

- Geen dure productie en R&D machines die betaald moeten worden.
- Geen personeelskosten.
- Geen fabrieksgebouw kosten.
- Geen R&D kosten, het meeste hebben een aantal knappe koppen op het internet al voor je gedaan.
- Geen distributie kosten (buiten de aanlevering van PostNL/DHL naar jou huis)

Dit zijn een aantal redenen waarom het goedkoper is.

En dan heb je als zelfbouwer ook nog vaak de keuze materialen te kiezen die eigenlijk overgedimensioneerd zijn en het daar door langer volhouden dan productie artikelen. Een producent zit er tegenwoordig niet op te wachten dat hun product het 30/40 jaar vol houd.

Plus der komt nog bij dat mocht er een technische defect optreden aan de installatie, de bouwers hem zelf kunnen repareren. Dit scheelt weer in Nederland veel te hoge reparatie kosten.
Zelfbouw is goedkoper dan massaproductie.
Dit is toch heel eenvoudig?

- Geen dure productie en R&D machines die betaald moeten worden.
- Geen personeelskosten.
- Geen fabrieksgebouw kosten.
- Geen R&D kosten, het meeste hebben een aantal knappe koppen op het internet al voor je gedaan.
- Geen distributie kosten (buiten de aanlevering van PostNL/DHL naar jou huis)
Je vergeet:
- Geen additionele partijen die winst willen zien (bovenop de kosten).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:30]

Precies dat!
Grijpgrage aandeelhouders is ook zeker een groot probleem in deze tijd.
Een ZZP'er of MKB'er wil ook winst zien. Daar is niets mis mee, maar het draagt wel bij aan de totale kosten voor degene die een thuisaccu-installatie wil hebben.
Ik snap wel dat er factoren zijn die fabrieksproductie duurder maken dan thuis iets in elkaar zetten. Toch is er iets raars aan de hand. Weinigen van ons bouwen hun eigen wasmachine, stofzuiger, tv, warmtepomp of auto. Dat komt omdat thuisbouw daar geen voordeel biedt.

Waarom kan een fabrikant, met zijn schaalvoordeel voor inkoop, dit niet realiseren bij thuisaccu's? Mag je de kwaliteit van een thuisproject wel vergelijken met de kwaliteit die een fabrikant levert? Op welk materiaal zou een fabrikant kunnen bezuinigen zodat het product wat minder lang meegaat?
Zit het prijsverschil niet vooral in de veiligheidsmaatregelen die een fabrikant moet nemen, de keuringen, de garantie en de productaansprakelijkheid voor als het mis gaat?
@andreetje en @KanedaNLD zoveel goedkoper is het ook niet om zelf te bouwen.
Tenminste, als je ziet waar je (vooral in Amerika en China) de complete accu's kan kopen een beetje zoals de Pylontech maar dan goedkoper. Daar kun je niet zelf voor bouwen, en al helemaal niet als je jezelf een uurloon toekent.
Nu zijn de prijzen weer ietsje hoger, maar laten we zeggen dat je voor 1300 dollar zo'n 5kWh accu kon kopen, die in al gewoon in een nette behuizing zit. Domba geeft aan 3100 euro voor 14.4 kWh te hebben uitgegeven.
Het schiet niet echt op en, ondanks dat we soms kunnen klagen over Chinese kwaliteit, prefereer ik wel een server rack accu behuizing boven een zelfbouw houten hokje.

Edit: Waar je wel veel mee bespaart is het zelf kopen van omvormers en deze te installeren.

[Reactie gewijzigd door !null op 22 juli 2024 13:30]

Dat zijn niet alleen de cellen, maar ook gereedschap wat ik niet standaard heb als een perstang, din kabelpersschoenen, kabel, Seplos BMS, zekering en DC 250A zekeringautomaat, en dubble terminals per pool.

De S16 Eve lf280k DIY is inwendig 70mm2 bekabeld voor aan een busbar met 480A 48-56V laad/ontlaadstroom voor een setup met twee Deye SUN12k's een volgende lf280k DIY is ca €500-600 goedkoper te doen
Ja dat snap ik. Maar het verschil is ook weer niet heel erg groot ten opzichte van een paar Pylontechs (ligt wel beetje aan moment van kopen, prijs is best op en neer gegaan), of in het buitenland van die EG4 dingen of weet ik het wat.
Ja je bent goedkoper uit en je kan iets meer zelf bepalen, maar veel is het niet. En, hoewel jij goed op de hoogte bent, is het gewoon een kans dat mensen fouten gaan maken als ze dit bouwen. Een paar doorverbonden Pylontechs is een stuk veiliger wat dat betreft.

Ik bedoel dus niet dat jouw setup onveilig is, die zal goed zijn. Maar als 100 mensen zoiets gaan bouwen gaat er her en der iets met minder kwaliteit/veiligheid opgeleverd worden.
Terwijl als die 100 mensen allemaal rack accu's kopen, het toch veiliger is.

Dus weinig prijsvoordeel, wat voor de gemiddelde persoon niet de moeite waard is vanwege kans op onveiligere setup.
Een standaard of een paar standaarden tussen server rack accu en hybride omvormer zou al helpen,
Als ook dat de server rack accu's met met enige veiligheid marge gebouwd zouden diene te worden en inwendig niet te dunne bekabeling hebben dat ze ook die 0.5C ofwel 2 uur continue benut kunnen worden en geen componenten gebruikt zijn die >100 graden worden, (of tenminste op buitenkant een max rating 0,2C of 0,5C max x uur continue)
Er zijn flink aantal fabrikanten die vernikkelde messing onderdelen gebruiken ipv vernikkeld koper (de prijs is ongeveer evenveel goedkoper als de soortelijke weerstand hoger is, zoals busbars om cellen te verbinden of terminals op de front) op het oog zie je het verschil niet of aluminium met laagje koper erover.
Maar op moment je met milliohm meter gaat meten, is wel duidelijk waar die straalkacheltjes vandaan komen (P=I^2*R) bij hogere stromen zoals in mijn systeem van tot 100A per accu-pack, in een multi-setup gaat het wel problemen geven,
Meer dan 2 accu-pack (server rack) in daisy chain kun je niet aansluiten, voor meer gebruik een busbar waar alle accu's opzitten en eventueel een shunt voor meting en extra zekering tussen zijde waar hybride omvormers zitten, zoals lynx systeem van Victron

Voor een eindelijke setup zoals mijn systeem met 480A aan laad/ontlaadstroom, het ziin maar beperkt aantal componenten in een accu-pack, maar gaat wel voor problemen zorgen als fabrikant voor prijs is gegaan en dat zie niet vanaf de buitenkant

[Reactie gewijzigd door Domba op 22 juli 2024 13:30]

Ja daar ben ik wel mee eens. Ik zou zelf overigens bij dergelijke vermogens voor een hoog voltage systeem gaan.

Ondanks die nuance van jou (over lagere kwaliteit in somige rack accu's), ben ik nog steeds van mening dat er al een groot deel is gedaan aan veiligheid, waar een zelfbouwer een stap over kan slaan of verkeerd uit kan voeren.
Met die Pylontechs worden ook al flinke setups gebouwd moet ik zeggen, dat lijkt toch wel goed te werken. En de rest implementeert ook dat protocol, dus dat is een soort standaard geworden.

Let wel, ik heb ook mijn eigen systeem gebouwd hoor. Zelfs ook van NMC accu's uit een gecrashte EV. (staan buiten)
En ik vond dat ook leuk en leerzaam. Maar ik ben wel wat kritisch als het komt op zelfbouw, zeker voor kleinere systemen.
Pylontech voor een groter systeem is met een controller en die is prijzig, hoeveel zullen die als ze het in eigenbeheer opzetten, ook aanschaffen?
Voor een ander merk server racks met BYD cellen, viel ik van de stoel, de prijs was €1600 excl BTW voor die controller, wat slechts €100 minder was dan de prijs van de server racks accu's modules (die voor elke 6 of ? aan te bevelen was)
Ja het telt allemaal wel op. Maar ik vind het bij de grotere systemen met hogere vermogens toch wel mooi om over te stappen op hoog voltage. Liefst nog zoveel mogelijk doen op hoogvoltage DC doen zoals ook je auto laden, maar dat staat nog in de kinderschoenen :+

Ik heb zelf dus ook een 48v systeem, maar als ik het verander wordt het waarschijnlijk een hoogvoltage systeem. BMS wordt daar wel duurder van. Tenzij je dus weer EV spullen gaat hergebruiken.
HV thuisaccu laat ik mijn vingers, dat voltage vind ik niet geschikt voor DIY.
Zelfde voor losse standalone thuis accu's niet voor aan een hybride omvomer.
Voor aan hybride omvormer is DIY wel goed te doen en die kits met kast voor de cellen is eigenlijk assemblage en zitten in uurtje of 3-6 in elkaar. (Ik heb zelf nog een kast gemaakt)

De nadruk ligt hier op zelfbouw van de thuisaccu, maar eigenlijk gaat het om de inpassing, gebruik en daar hebben alle vijf wel verschillende benaderingen.
Weinigen van ons bouwen hun eigen wasmachine
https://timbuktuchronicle...urce-washing-machine.html
stofzuiger
https://www.myminifactory.com/object/3d-print-101108
tv
Die kan ik wel verklaren: het maken van panelen is te ingewikkeld voor een hobbyist, al zijn er wel projecten van mensen die losse panelen kopen en integreren omdat ze smart TV's beu zijn.
warmtepomp
https://diyheatpump.net
of auto.
https://elinux.org/OSVehicle
Dat komt omdat thuisbouw daar geen voordeel biedt.
Integendeel, dat komt omdat het moeite kost en lang niet iedereen de vaardigheden heeft (of wil opdoen) om het wél te kunnen. We leven in een kapitalistische maatschappij, wat in jip-en-janneke taal wil zeggen dat iedereen doet waar die goed in is, die arbeid omzet naar geld, en met dat geld de gewenste producten en diensten koopt waar de consument minder goed in is.

Wat overigens wel meetelt is dat de bovenstaande voorbeelden allemaal behoorlijk ingeburgerd zijn en vele jaren aan ontwikkeling hebben doorgemaakt. De energiecrisis - wat een primaire motivatie is achter deze accusystemen - is pas net een paar jaar actueel.
Gelukkig schreef ik "weinigen van ons". Ik had eigenlijk willen schrijven: niemand doet dat ;) :)
Dat zijn wel erg leuke projecten die je gevonden hebt!

De markt voor thuisaccu's zal zich inderdaad nog moeten ontwikkelen.
Gelukkig schreef ik "weinigen van ons". Ik had eigenlijk willen schrijven: niemand doet dat ;) :)
Ik wist dat die zou komen, maar ben vergeten om daar op voorhand op te reageren: we hebben het hier ook maar over 3 5 tweakers natuurlijk. Ik denk dat de aantallen zelfbouw stofzuigers e.d. fors hoger liggen dan het aantal accubouwers (in ieder geval de wasmachines, blijkbaar is dat echt een populair ding voor preppers).

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 22 juli 2024 13:30]

En nee, een wasmachine bouw ik niet zelf. Denk ook niet dat mijn vriendin zoon houten hok van een wasmachine zou gebruiken.
Ik probeer hem wel zelf te repareren, dit is echter een ander topic.
Op welk materiaal zou een fabrikant kunnen bezuinigen zodat het product wat minder lang meegaat?
Elektrische componenten kiezen die net voldoen aan de vermogens die er doorheen gaan.
Hier door kun je vaak een levensduur van een artikel bepalen. Sterker nog, ook daar zit een R&D team achter. Kwantiteit boven kwaliteit (dit is iets wat VAG zelfs openlijk heeft toegegeven)

Het is voor merken veel goedkoper en interessanter om een paar toestellen die binnen de garantie defect gaan te vervangen en nieuwe toestellen te verkopen na 6/7 jaar. Dan een toestel te bouwen die makkelijk 25 jaar mee gaat.
Eigenlijk te triest voor woorden voor een product waarmee we de CO2-uitstoot willen verlagen....
Zit het prijsverschil niet vooral in de veiligheidsmaatregelen die een fabrikant moet nemen, de keuringen, de garantie en de productaansprakelijkheid voor als het mis gaat?
Of zit het prijsverschil niet (met name) in de winst die een fabrikant rekent bovenop de totale kosten? Daar is niets mis mee, maar het wordt maar al te vaak niet genoemd in deze discussie. Keuringen van een serie apparatuur doe je over de hele serie en de prijs wordt verwerkt in de units die verkocht worden. Kosten van garantie en aansprakelijkheid worden met behulp van een risicoanalyse verspreidt over alle verkochte eenheden. Hetzelfde met benodigde veiligheidsmaatregelen in het ontwerp. Dat zal niet per eenheid honderden euro's zijn als er veel eenheden verkocht worden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:30]

Dat zou ook kunnen. Dan zou er onvoldoende geconcurreerd worden, want het prijsverschil is groot.
De hoge kosten zitten hem in het feit dat het nog in ontwikkeling is en er in principe nog helemaal niks is vastgelegd / afgesproken over grootschalig particulier gebruik. Er zijn geen standaarden en geen richtlijn voor de grootte van de installatie. En schaalvoordeel op accu's is echt miniem helaas, (auto) accu's zijn eigenlijk alleen maar duurder geworden terwijl daarin de laatste 20 jaar toch weinig in is veranderd :P
Dat zal wel met de grondstofprijzen te maken hebben. Maar die hebben natuurlijk ook invloed op zelfbouw.
Hoogleraar Rotmans voorspelt zware tien jaar: ‘Grondstofprijzen stijgen met duizend procent’
https://wnl.tv/2022/09/16...-met-duizend-procent/amp/
Zet het aantal besteedde uren eens tegenover je uurtarief, dan is massaproductie altijd goedkoper. Je moet de tijd er wel voor nemen (en hebben).
Goedkoper in aanschaf maar vergeet de tijd niet. Als je zelf bij elkaar opgeteld 25u bezig bent om alles correct en kundig aan te sluiten kost dit je ook wat...
Als het hobby is, valt dat natuurlijk prima te verdedigen ;)
Klopt maar toch... Als je een zzp electricien in huurt tikken die uren ook aardig aan ;).
Zeker weten. Maar dan is het geen zelfbouw meer!
Gaaf! Ik ben (nog) niet toe aan een thuisaccu, maar wil asap de loodaccu's van mijn camper vervangen voor LiFePo4. Toevallig gister al heel veel uitgezocht, maar een paar dingen vind ik nog lastig. Misschien wat mensen hier die tips hebben?

Ik kijk naar 4x 230AH, of 4x 280AH, 3.2V cellen. Gewoon de welbekende blauwe blokken.

Vraag 1:
Waar zou ik deze cellen moeten kopen? In Nederland lijkt NKON wel de enige (betaalbare) leverancier. Ik lees veel over Alibaba (Niet aliexpress) maar is het daar een beetje te doen om slechts 4 cellen te bestellen? Leveren dergelijke partijen ook daadwerkelijk uit EU vooraad zodat ik binnen 3-4 weken iets heb?

Vraag 2:
Hoe selecteer ik een veilige en betrouwbare BMS? Ik denk iig tot 150A nodig te hebben (omvormer voor nespresso) Er lijkt zo weinig te koop. Vooral van bekende (nederlandse) webshops. Alleen Daly zie je vaak, maar dat is ook gewoon chinees spul. Hoe weet je dat je iets goeds hebt?
Gaaf! Ik ben (nog) niet toe aan een thuisaccu, maar wil asap de loodaccu's van mijn camper vervangen voor LiFePo4.
Let er wel op dat LiFePO4 niet echt opgeladen kan worden als het vriest. Doe je dat wel, dan gaat de accu stuk. Iets om rekening mee te houden als je je camper ook in de winter gebruikt en de accu op een plek zit waar het koud kan worden tijdens het laden :)
Een redelijke BMS laat niet toe dat je oplaadt bij te lage temperaturen en er zijn verwarmingsmatjes die tussen de cellen passen zodat het ook bruikbaar is bij lage temperaturen zoals camper (RV)
Misschien is het handig voor TS om een paar YT van SunFunKits DIY te bekijken.
Liionstore.nl kun je vragen.

Bms: daly, seplos, jk; zijn merken die prima zijn. Op yt zijn vele die er reviews van hebben gemaakt.
Direct bestellen bij de first grade reseller is mogelijk.
Doe eens een kijkje bij diysolarforum.com onder de subforum "DIY LiFePO4 Battery Banks"
Nadeel hiervan is als je geen eigen huis hebt je afhankelijk bent van wat de verhuurder doet
Leuk artikel heren!
Ik ben zelf erg benieiwd naar manieren van warmte opslag. Speel zelf met het idee (zwager experimenteert al) om warmte op te slaan in goed gesioleerde ibc met daarin basaltgrind.
Warmtewisselaar op een hybride warmtepomp etc.
Ik heb gewoon de installateur gevraagd een netjes systeem op te leveren, werkt perfect.
Plus de verzekering denkt in geval van brand, iets wat met zelfbouw rommelen niet vanzelfsprekend is. Just saying..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.