Door Friso Weijers

Redacteur

Motorola Edge 40 Pro Preview

Afgeslankt topmodel met dun design

04-04-2023 • 13:00

36

Motorola Edge 40 Pro

Motorola is de laatste tijd goed op dreef in Europa. Samsung en Apple lijken onverslaanbaar als het om marktaandeel gaat, maar in de competitie om dat laatste stukje marktaandeel gooit de Lenovo-dochter alles in de strijd. Zo is Motorola een van de weinige fabrikanten met een heuse foldable, terwijl het met de Thinkphone een gooi doet naar het zakelijke segment. Uiteraard krijgt ook de reguliere high-end serie Edge een vervolg. Die opvolging gebeurt, zoals voor een Chinese fabrikant gebruikelijk, in een moordend tempo. Krap een halfjaar nadat de laatste toestellen in de Edge 30-serie in de winkels kwamen, is het nu alweer de tijd voor een toestel in de Edge 40-serie. Net als vorig jaar bijt een Pro-model het spits af. Kijkend naar de prijs, moet de Edge 40 Pro eerder de Edge 30 Ultra opvolgen; beide toestellen kosten 900 euro bij de lancering.

Hoewel de Edge 40 Pro Motorola's topmodel is, doet hij mee in een klasse waarvoor de concurrentie niet zijn beste toestellen naar voren schuift. De beste telefoons van Samsung, Apple en Xiaomi kosten tegenwoordig ruim meer dan duizend euro. Wat prijs betreft is de Edge 40 Pro nog het meest vergelijkbaar met de OnePlus 11. Dat bleek in onze recente review best een goed toestel, dat goed kon meekomen met de rest voor een scherpere prijs.

Motorola nodigde ons twee weken geleden uit op zijn kantoor in Amsterdam om de Edge 40 Pro alvast in de praktijk te proberen. In deze preview lees je onze eerste indrukken.

Afgerond scherm met hoge refreshrate

Sinds de originele Motorola Edge uit 2020 zijn de gekromde randen het kenmerk van telefoons uit de serie. Logisch dus dat de Edge 40 Pro ook een afgerond scherm heeft. Dat is een kenmerk dat bij Android-topmodellen nog steeds gebruikelijk is, al zien steeds meer fabrikanten daar vanaf voor iets minder dure modellen. Ik zou liever een plat scherm hebben, omdat afgeronde hoekjes leiden tot kleurverschuivingen langs de randen. Aan de andere kant betekent zo'n ronde rand dat het toestel wat smaller en fijner vast te houden is.

Motorola Edge 40 Pro
Motorola Edge 40 ProMotorola Edge 40 ProMotorola Edge 40 Pro

Motorola spreekt bij de Edge 40 Pro zelfs van een vierzijdig gekromd scherm, maar dat is wat mij betreft niet helemaal waar. Het schermpaneel buigt alleen aan de zijkanten af. Aan de boven- en onderkant loopt het glas rond toe richting het frame, maar is het scherm voor zover ik het kon zien niet gekromd. De ronding vanaf de onderkant draagt wel bij aan het comfortabele handgevoel. De afgeronde onderkant maakt bovendien dat swipes vanaf de onderrand fijner aanvoelen dan op andere telefoons, waar je soms duidelijk een randje voelt zitten.

Het 6,67"-oledscherm heeft een resolutie van 2400x1080 pixels, lager dan bij de duurste topmodellen, met 1200 of 1440 pixels aan de korte kant. Motorola ziet de 1080p-resolutie als optimaal gelet op het hogere energiegebruik van een scherper scherm. In plaats van het verhogen van de ppi, zet de fabrikant liever in op een hogere refreshrate. Toestellen van de afgelopen jaren hadden al een 144Hz-scherm, waar 120Hz de norm is, en bij de Edge 40 Pro kan het scherm zelfs op 165Hz verversen. Dat ziet er daadwerkelijk nog iets vloeiender uit dan 120Hz, blijkt uit een directe vergelijking. Ten opzichte van het verschil tussen 60Hz en 90Hz, of 90Hz en 120Hz, is wel duidelijk sprake van afnemende meeropbrengsten. Het is bovendien jammer dat de automatische instelling voor de refreshrate nog altijd geen gebruikmaakt van de hoogste refreshrate. Net als bij de Edge 30-serie werkt het scherm in zijn automatische modus op maximaal 120Hz. In de 165Hz-stand blijft het scherm altijd op 165Hz staan, wat de accuduur ongetwijfeld niet ten goede zal komen. De Edge 40 Pro heeft wel een gamemodus, die het scherm laat overschakelen op 165Hz als je aan het gamen bent. Voor de rest heb je er dus weinig aan.

Motorola Edge 40 Pro - Refreshrate-instelling scherm
De refreshrate-instellingen van het scherm van de Edge 40
Pro: voor 165Hz moet je per se de speciale stand activeren

Het scherm werkt minimaal op 60Hz, wat erop duidt dat Motorola geen luxe ltpo-oledscherm heeft ingebouwd. Dat merk je in de praktijk vooral door het ontbreken van een echte always-ondisplayfunctionaliteit. Het 'aod' moet worden geactiveerd door het scherm aan te tikken of het toestel op te tillen.

Waterdichte behuizing ligt lekker in de hand

De voor- en achterkant van het toestel zijn gemaakt van Gorilla Glass Victus. De achterkant heeft net als de Motorola Edge 30 Ultra een enigszins ruwe coating, met spikkeltjes die in de zon een beetje glinsteren. OnePlus gaf zijn 10 Pro en 11 eerder ook al dezelfde fijn aanvoelende afwerking mee. Het metalen frame loopt aan de zijkanten spits toe, zoals gebruikelijk voor een telefoon met afgeronde schermranden, en heeft een matte finish. De power- en volumeknoppen aan de zijkanten zijn daardoor nogal smal, maar klikken fijn. Ook de trilmotor van het toestel voelt goed aan, en kan de scherpe tikjes geven die je van een topmodel verwacht. Ik vond hem tijdens de korte hands-on alleen niet heel krachtig aanvoelen. De optische vingerafdrukscanner in het scherm zit naar mijn smaak nogal laag, bijna helemaal onderaan het scherm.

Door het spitse frame ziet het toestel er dun uit en voelt het ook zo aan, maar met een schuin oog op de specsheet blijkt het eigenlijk dikker dan bijvoorbeeld een Galaxy S23+ of OnePlus 11. Het gewicht van de Edge 40 Pro is ook vergelijkbaar met die concurrenten, al zijn duurdere topmodellen vaak merkbaar zwaarder.

Motorola Edge 40 Pro - Locatie vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner van de Edge 40 Pro zit aan de lage
kant.

Een van de hoofdpunten op de speclijst bij de Edge 40 Pro is de waterdichte behuizing (IP68): het toestel is in het lab gekeurd om een halfuur in anderhalve meter diep water te kunnen overleven. Een fijn stukje zekerheid dat al jaren gebruikelijk is op de dure topmodellen van Samsung en Apple. Ook Sony, Google en ASUS geven hun duurdere telefoons vaak een IP68-certificering, maar bij andere merken is hij vaker niet dan wel aanwezig. Pas vanaf dit jaar geeft Xiaomi zijn topmodellen een officiële IP-rating mee, terwijl de OnePlus 11 zelfs een stapje terug doet ten opzichte van zijn voorganger als het op waterdichtheid aankomt. De OnePlus 11 is alleen spatwaterbestendig.

Camera met nieuwe videofuncties

Het camera-eiland van de Motorola Edge 40 Pro steekt naar de huidige maatstaven niet ver uit en heeft grappig genoeg dezelfde afgeronde zijranden als de hele telefoon. De specificaties van de drie camera's staan in de tabel hieronder. Motorola heeft zo te zien de primaire camera van de Edge 30 Pro hergebruikt, terwijl de ultragroothoekcamera, telecamera en frontcamera veel overeenkomsten vertonen met die van de Edge 30 Ultra.

Toestel Motorola Edge 40 Pro
Primaire camera 1/1,5", 50 megapixel (1.0μm)
f/1.8, pdaf, ois
Ultragroothoekcamera 1/2.45", 50 megapixel (0.64μm)
f/2.2, pdaf
114-gradenbeeldhoek
Telecamera 1/2.6", 12 megapixel (1.22μm)
f/1.6, pdaf
2x 'zoom'
Frontcamera 1/2.33", 60 megapixel (0.61μm)
f/2.2

De specificaties van de primaire camera zijn gebruikelijk voor toestellen in de net-niet-topklasse. De duurste topmodellen hebben vaak een nog grotere sensor, met een anderhalf tot tweeënhalf keer zo groot oppervlak. Ten opzichte van goedkopere 'flagshipkillers' is vooral de rest van het camerasysteem luxer uitgevoerd. Zo is de ultragroothoekcamera voorzien van een 50-megapixelsensor. Deze kan ook worden gebruikt als macrocamera. Dat lijkt ook goede macrofoto's op te leveren, bleek bij een snelle praktijktest, al zal nog moeten blijken in hoeverre de opnamen zich verhouden tot die van andere toestellen. De frontcamera van de Edge 40 Pro is voorzien van een 60-megapixelsensor, met 4-in-1-pixelbinning die in 15-megapixelfoto's resulteert, met op het oog een goede scherpte en doortekening, zoals je van zo'n geavanceerde frontcamera mag verwachten. Het enige wat er nog aan ontbreekt, is variabele focus.

Motorola Edge 40 Pro - Camera

De telecamera is bij de Edge 40 Pro wel een beetje de sluitpost van het camerasysteem. De 12-megapixelsensor is vrij klein en zit achter een lens die slechts tweemaal vergroot ten opzichte van het beeld van de hoofdcamera, en niet beschikt over optische beeldstabilisatie. Het is niet verrassend dat het beeld bij verder dan twee keer inzoomen, snel onscherp wordt. Motorola ziet de telecamera vooral als ideaal voor het maken van portretfoto's, misschien de reden dat er een lens op zit met een grote lensopening voor een telecamera: f/1,6. Daarmee heb je wat meer natuurlijke bokeh.

Uiteraard kan de Edge 40 Pro ook extra achtergrondvervaging toevoegen om het effect van een losse camera te simuleren. Net als de Xiaomi 13-serie heeft de camera-app een serie 'portretlenzen' waarmee niet alleen bokeh wordt toegevoegd, maar gelijk ook een bepaalde brandpuntsafstand wordt gesimuleerd. Ik vraag me net als bij Xiaomi af of dat wel de beste keus is voor goede portretten; voor de 35mm- en 85mm-opties moet het toestel interpoleren en dat levert een minder scherp portret op. Alleen de 50mm-stand komt overeen met een echte camera op het toestel.

Horizonlock op de Motorola Edge 40 Pro

Behalve de portretstand, heeft Motorola dit jaar vooral verbeterde videofuncties toegevoegd. Zo is het nu mogelijk om op een onderwerp in je video te tikken om het in focus te houden. In de vlogmodus maakt het toestel opnamen met de front- en achtercamera's tegelijk, waarbij de frontcamera als picture-in-picture wordt getoond boven het beeld van de achtercamera. Het is aardig dat het kleine beeld alleen verschijnt wanneer de telefoon detecteert dat de persoon achter de camera praat, wat de stand onderscheidt van soortgelijke modi die al langer beschikbaar waren bij de concurrentie. Vermeldenswaardig is verder de nieuwe videostabilisatie met horizonlock. Zoals je hierboven in het filmpje ziet, blijft het videobeeld netjes rechtop staan, ook al draait het toestel heen en weer. Dat werkt in principe zelfs bij een volledige 360-gradenrotatie. Motorola heeft ook weer een slowmotionstand die full-hd-filmen bij 960fps belooft. Op papier is dat geavanceerder dan de concurrentie, maar eigenlijk ondersteunt de gebruikte soc die combinatie helemaal niet, dus daarvoor zal het toestel moeten sjoemelen met interpolatie.

Snelste soc, royale opslag

Motorola voorziet de Edge 40 Pro van de snelste soc van dit moment, de Snapdragon 8 Gen 2. Net als bij die voorganger komt er ook van de Edge 40 Pro maar één geheugenconfiguratie op de markt in Europa, met een royale 12GB ram en 256GB opslag. Die opslag is van het nieuwe en snelle UFS 4.0-type, net als bij de andere Snapdragon 8 Gen 2-toestellen van dit jaar die we tot nu toe hebben gezien. Net als de Xiaomi 13 (Pro) en OnePlus 11, maar in tegenstelling tot de Galaxy S23-serie, ondersteunt de Edge 40 Pro naast 5G ook Wi-Fi 7.

Motorola Edge 40 ProMotorola Edge 40 Pro

Op het nieuwste Motorola-toestel staat uiteraard Android 13. De fabrikant belooft drie OS-upgrades en vier jaar beveiligingsupdates. Net als bij andere Motorola-telefoons is de gebruikersinterface prettig vrij van opsmuk, en met de razendsnelle soc draait dat heerlijk vloeiend. Zoals gebruikelijk vind je wat Moto-exclusieve functies in de gelijknamige app. Zo kun je bepaalde toestelfuncties zoals de zaklamp activeren met een polsbeweging (Moto Actions), kun je de randen van het scherm laten oplichten bij een notificatie als het toestel uitstaat (Edge Light) en is er zoals gezegd een gamemodus met 165Hz-schermverversing. Uiteraard heeft de Edge 40 Pro ook Ready For, wat tevens betekent dat er een relatief geavanceerde, snelle USB-C-poort met beelduitvoer aanwezig is. (De OnePlus 11 heeft 'stiekem' een traag USB 2.0-exemplaar.) Als de Edge 40 Pro wordt aangesloten op een scherm of USB-hub, verschijnt een interface die je laat kiezen uit een desktopomgeving, een mediacenter-tv-omgeving, een videochatomgeving en een gameomgeving op het grote scherm.

Motorola Edge 40 ProDe Edge 40 Pro kan bedraad opladen met 125W, even snel als de Edge 30 Ultra en sneller dan het oude Pro-model. In het doosje, weer geïmpregneerd met de door parfumfabrikant Firmenich speciaal voor Motorola ontwikkelde geur die je bij de unboxing tegemoetkomt, wordt de oplader gewoon nog meegeleverd. Draadloos opladen is ook mogelijk, en dat gaat net als bij de Edge 30 Pro met 15W. Dat is een functie die bijvoorbeeld op de OnePlus 11 is weggelaten, maar op topsmartphones wel gebruikelijk is. In vergelijking met de concurrentie valt wel op dat Motorola, zoals vaker, kiest voor een kleinere accu van 4600mAh. We zijn benieuwd hoe de looptijden zullen uitpakken, hoewel de Snapdragon 8 Gen 2-soc in de toestellen die tot nu toe uitkwamen, zuinig blijkt en Motorola ook heeft gekozen voor een display met een vrij lage resolutie.

Voorlopige conclusie

De Motorola Edge 40 Pro is, bij afwezigheid van een Edge 40 Ultra, Motorola's topmodel voor begin 2023. Met de Snapdragon 8 Gen 2-soc, UFS 4.0-opslag en Wi-Fi 7-ondersteuning zijn de specificaties helemaal bij de tijd; op het gebied van camera en opladen liggen de specificaties tussen die van de Edge 30 Pro en Edge 30 Ultra, waarbij het nieuwe Pro-model wel evenveel kost als de oude Ultra-telefoon bij de introductie.

Dat smartphones steeds duurder worden, is een gegeven en met 900 euro is de Edge 40 Pro juist relatief schappelijk geprijsd ten opzichte van topsmartphones van de gekende concurrenten als Samsung, Xiaomi en Apple. Motorola heeft om dat prijspunt te kunnen halen andere concessies gedaan dan OnePlus bij de OnePlus 11. Het Motorola-topmodel is wel waterdicht en kan draadloos laden, maar heeft in plaats daarvan een minder scherp display zonder echte aod-functionaliteit en een mindere telecamera. We zijn ook benieuwd in hoeverre de relatief kleine 4600mAh-accu van de Edge 40 Pro in de praktijk uitpakt op de accuwerktijd. Motorola heeft ons al een sample beloofd dat in de komende weken moet arriveren, zodat we op tijd voor de volgende Smartphone Best Buy Guide alle cijfers op een rijtje hebben.

Reacties (36)

36
35
21
1
0
6
Wijzig sortering
Beetje jammer dat Tweakers niet in gaat op het software beleid van Moto. Want die is namelijk belabberd.

Dat zeg ik als Moto gebruiker, hiervoor de G5 Plus, nu de Edge 20.

De G5 Plus was voor zijn tijd echt een heel goed toestel, high end gevoel, mid-end prijs. De Edge 20 idem dito, 256GB degelijk snelle opslag, dikke camera's, deftig scherm en snelle (en relatief zuinige) soc. Bij andere fabrikanten was vergelijkbare specs gewoon 100 euro tot 2 keer zo duur.

Wel nadeel dat de fingerprint sensor een update of 2 geleden uitgeschakeld is (opties zijn ook gewoon weg), zonder info. Beetje zoeken en blijkbaar zijn er wat problemen mee. Minder, maar heeft ook faceunlock en smart unlock, dus niet zo'n ramp.

De kale Android is baas, er zitten wat fijne extra features in (smart refreshrate, chop flashlight, dubbele klik op unlock knop camera openen en nog veel meer.). Best goed uitgedacht IMO. Vooral die chop flashlight lijkt heel speciaal te zijn in smartphone wereld.

MAAR, ik zou deze telefoon nooit aan niet-Tweakers aanraden. Want over 1 jaar ben ik gegarandeerd de updates kwijt en aangewezen op de community support. Pluspunten voor Motorola dat ze wel heel goed de community roms supporten.
Een beetje een heftige reactie.
In het artikel staat duidelijk dat
3 OS-upgrades en vier jaar beveiligingsupdates.
Dat is gezien de prijs prima.
Dat zegt alleen vrij weinig, zeker gezien het hier om Motorola gaat (die in het verleden wel vaker dingen heeft beloofd waar ze zich niet (helemaal) aan hielden)

Ze hebben naar mijn weten hetzelfde belofte met de Edge 30 Ultra gemaakt, dat toestel draait nog steeds op Android 12 terwijl linksom en rechtsom de 2022 high end telefoons van concurrentie (want daar valt deze Motorola onder) al op Android 13 zijn.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 22 juli 2024 14:00]

Maar wie zegt dat hij de upgrade niet krijgt? Volgens mij krijgt de Edge 30 Ultra regelmatig security updates.
Misschien zijn ze traag met de upgrade, maar dat zegt niet dat het niet onderweg is. Verandering gaat niet over één dag.
Maar wie zegt dat hij de upgrade niet krijgt?
Dat heb ik ook nooit beweerd?

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 22 juli 2024 14:00]

Maar wie zegt dat hij de upgrade niet krijgt? Volgens mij krijgt de Edge 30 Ultra regelmatig security updates.
[...]
Ik weet niet wat de policy is bij deze toestellen, maar bij menig ander toestel hanteert Motorola (en ook andere merken) X maanden updates en Y OS updates.
Helaas is "Y" redelijk vaak hooguit "1".

Ikzelf heb de Motorola G200 5G, wat een heerlijk toestel is.
Echter dit toestel krijgt maar 1 OS update en helaas was dit eigenlijk al van Android 11 naar Android 12, amper een maand nadat het toestel uitgekomen was.
Als dit op een later moment na release was gebeurd, of de release van het toestel zeg maar 1 a 2 maanden later was geweest, zou ik dit minder erg hebben gevonden.
Nu voelt het wel een beetje vreemd, omdat het voor menig koper van dit toestel wellicht meteen al zou zijn gebeurd bij het nieuw uit de doos halen. Dan heb je dus effectief niet het gevoel/idee dat je ooit een update van het OS hebt gezien zolang als je het toestel gebruikt.

Aan de andere kant heb ik meer dan eens (en ook niet alleen bij Motorola) meegemaakt dat een OS update van een toestel echt serieuze issues met zich meebracht.
Bijvoorbeeld mijn Nexus 5x toestel had na een OS update een vrijwel onbruikbare bluetooth. Carkit en mijn 'Android Wear' horloge waren eigenlijk compleet onbruikbaar geworden tot ik een factory reset deed van het toestel.
Dit is pas vorig jaar ingesteld en alleen op geselecteerde top modellen van Motorola. De meeste toestellen krijgen nog steeds maar 1 OS upgrade en 2 jaar om de 2 maanden security updates, niet de beste in de industrie, helaas, gezien hun hardware en software verder best goed zijn. Heb zelf een Motorola g53 als goedkope werk telefoon en een Lenovo tablet. Ze lopen overigens met de OS upgrades vaak ontzettend achter op de competitie en het zou niet de eerste keer zijn dat ze ondersteuning voor een toestel vroegtijdig beeindigen

[Reactie gewijzigd door dgtazzman81 op 22 juli 2024 14:00]

Dat is sinds vorig jaar standaard bij de topmodellen van Motorola
Beetje jammer dat Tweakers niet in gaat op het software beleid van Moto. Want die is namelijk belabberd.
Volgens mij hebben ze dat beleid sinds de 30-serie aangepast (voor de high-end modellen, in ieder geval). Er staat ook in het artikel:
De fabrikant belooft drie OS-upgrades en vier jaar beveiligingsupdates.
Dat beleid is meermaals aangepast de afgelopen jaren. Na de G5 Plus beloofde ze ook veel beterschap en het beleid is nu op de Edge 20 niet donders veel beter. Security updates zijn wel iets regelmatiger, maar dit verschil is minimaal.

Software bugs zijn ook nog altijd duidelijk aanwezig, ondanks de fijne features, toch best wat kuren en ik loop er iets te regelmatig tegenaan.

Om b.v. die fingerprint scanner permanent te fixen moet ik naar LineageOS -.- Telefoon resetten helpt mogelijk en dan ook enkel tijdelijk.

Eerst zien, dan geloven. Ondanks dat ik best fan van Moto ben, ik zou hun toestellen enkel aanraden bij mede-tweakers, die het wel leuk vinden een beetje te (moeten) kloten.
Hier ook de Motorola Edge 20, maar herken me totaal niet in het vingerprintsensorprobleem. Wel dat de updates niet heel erg vlotten, Android 13 moet nog langskomen, maar goed dat wist ik voordat ik hem kocht. Voor de prijs was het het beste wat ik kon krijgen.
Beloftes zijn bij Motorola niets waard. Die hebben ze in het verleden wel vaker gebroken, bij de Z2 play bijvoorbeeld met het excuus dat het maken van een update te moeilijk voor ze was. Mijn G5 s Plus was ook een slachtoffer van hun drama update policy. Dus eerst zien dan geloven.

Als ik de keuze heb blijf ik ver weg van alles wat door een volledig chinese fabrikant geproduceerd wordt, update beloftes zijn daar niks waard, zelfde ervaring met xiaomi en de mi 9 lite de eu versie heeft nooit de beloofde update naar miui 12.5 gekregen, en als deze er inmiddels al is in ieder geval niet binnen 2 jaar nadat de andere versies die hebben gekregen.
Hier een Xiaomi 10T pro. Vanaf release eind 2020 android 10 en heeft nu 12. Na lang wachten toch Miui 14 onlangs ontvangen.
Terugkomend op het verdwijnen van een vingerafdrukscanner: dat zou voor mij gewoon reden zijn om het toestel per direct RMA te melden c.q. koop ongedaan te maken. Da's gewoon een heel veel gebruikte functionaliteit die je echt niet zomaar kan schrappen.

https://forums.lenovo.com...rprint-option/m-p/5155627

Schijnbaar ben je niet de enige en imho compleet onacceptabel.
Ik twijfel, ik had in mijn zoektochtje wel ergens gelezen dat het probleem niet bestaat in LineageOS en elke edge 20 het risico loopt dat die sensor gaat buggen en uitgeschakeld wordt en omwisselen niet echt een optie is. Ik mis de feature niet zo heel erg (eigenlijk alleen 's avonds in bed wanneer de face unlock door gebrek aan licht niet werkt en ik het toestel handmatig gelocked heb) en de edge 20 krijgt toch niet zo heel lang meer software updates, tegen die tijd wil ik over naar LineageOS.

Helaas zijn er weinig(geen?) andere toestellen in die prijsrange met vergelijkbare specs die aan mijn minimale eisen voldoen.

[Reactie gewijzigd door batjes op 22 juli 2024 14:00]

Beetje jammer dat Tweakers niet in gaat op het software beleid van Moto. Want die is namelijk belabberd.
<knip>
MAAR, ik zou deze telefoon nooit aan niet-Tweakers aanraden. Want over 1 jaar ben ik gegarandeerd de updates kwijt en aangewezen op de community support. Pluspunten voor Motorola dat ze wel heel goed de community roms supporten.
Goed om het aan te geven maar als ik eerlijk ben vind ik het software van alle telefoons maar belabberd, inclusief Pixel en Apple en andere merken die zich laten voorstaan op hun goede software. De ene fabrikant is een beetje beter op het ene gebied, de ander op het andere maar allemaal hebben ze forse tekortkomingen en beperkingen.

Ik ga er van uit dat ik vroeg of laat bij community support uit kom. Sterker nog, ik installeer onmiddellijk LineageOS op mijn nieuwe telefoons en ik heb niet de indruk dat ik iets te kort kom. In tegendeel, volgens mij ben ik beter af met de community support van LineageOS.

Als er eenmaal LineageOS geinstalleerd is zou ik niet weten waarom het niet geschikt zou zijn voor het grote publiek van niet-Tweakers. Buiten de installatie zelf is het niet echt anders dan iedere andere Android telefoon. Volgens mij is het grote publiek daarmee ook beter af want een nog werkende telefoon herinstalleren doen mensen niet snel. Als je een andere ROM wil kun je dat beter doen voordat je de telefoon in gebruik neemt. Als je verwacht dat er maar beperkte support zal komen kun je dus beter direct LineageOS installeren.

Om die reden staat (een andere) Motorola op dit moment bovenaan mijn shortlist voor een nieuwe telefoon.
In hoeverre heeft het installeren van Lineage OS invloed op bijvoorbeeld advanced features van de camera of DRM content? Dat soort dingen is mij nooit helemaal duidelijk, en voor mij een reden om geen telefoon van 900 euro (nou ja, adviesprijs) aan te schaffen. Op zich kan ik prima zonder de Samsung bloatware; juist fijn om alleen Google apps te hebben (zodat ik niet steeds de verkeerde "contacten" gebruik enzo).
In hoeverre heeft het installeren van Lineage OS invloed op bijvoorbeeld advanced features van de camera of DRM content?
Ik heb nog nooit iets gemist. Ik zal er eerlijk bij zeggen dat ik ook niet beter weet.
Ik heb geen idee welke "geavanceerde" features mijn camera heeft (of niet).
Volgens mij is dat ook vooral afhankelijk van apps en niet zozeer van het OS.
Op mijn (Motorola) telefoon gebruik ik momenteel de camera-app van Motorola. Ik heb nog niet gemerkt dat er iets mist of niet werkt.

Ik hoop dat DRM niet werkt want daar ben ik principieel tegen maar ik heb begrepen dat het wel werkt.
Mijn telefoon is er om voor mij te werken, niet voor Hollywood. Dat mijn eigen apparaat weigert om content af te spelen omdat ik blijkbaar niet te vertrouwen ben zie ik als belediging en diefstal.
Wat betreft de DRM geef ik je helemaal gelijk hoor, maar uiteindelijk ben ik ook een consument, en als er dingen niet willen afspelen of als de camera niet goed werkt dan heb ik niet heel veel aan een telefoon :)
Beetje jammer dat Tweakers niet in gaat op het software beleid van Moto. Want die is namelijk belabberd.

Dat zeg ik als Moto gebruiker, ....., nu de Edge 20.
Laat ik nu toevallig een paar uur geleden een update voor de P20 Pro hebben gekregen! [software update: S1RAS32.41-20-16-11 op 4 April om 14:57uur]
Het gewicht van de Edge 40 Pro is ook vergelijkbaar met die concurrenten, al zijn duurdere topmodellen vaak merkbaar zwaarder.
Leuk. Maar hoeveel weegt ie nu precies? Gewicht is voor mij wel een belangrijk element om mee te nemen - kan dit niet zo 1-2-3 uit het artikel halen.
Zo te zien volgens GSMARENA (https://www.gsmarena.com/motorola_edge_40_pro-12127.php), 199 gram. Redelijk gemiddeld gewicht dus. Mij net iets te zwaar, maar ten opzichte van een 234 en 240g van de S23 Ultra en 14 Pro Max respectievelijk best een lichtgewicht.
Ieder z'n ding natuurlijk, maar een iets zwaardere telefoon geeft mij het gevoel iets solide in handen te hebben en ligt voor mij dan ook prettiger in de hand, laat hem dan ook minder snel glippen/vallen :)
Ah ik ben niet de enige die daar naar kijkt 😊
Net zelf een paar kilo afgevallen door een COVID episode met koorts, dus voor mij ook weer belangrijk. Anders loop ik weer met een half-afgezakte broek :P
Wat is het nut van een ultra dun design als je een camera eiland hebt?
Ik denk dat de meeste mensen een telefoon voorzien van een hoesje.
Als het eiland dan in een cut-out van het hoesje valt, is deze per saldo alsnog flink dunner.
Als niet hoesjes gebruiker (al 20 jaar niet) zie ik dus het nut er niet van.
Antwoord op je vraag is dan:
Voor mensen met een hoesje heeft het wel nut.
Eiland stelt niks voor vergeleken met de 14 Pro Max die ik heb. Dan vind ik van deze Moto hem lekker subtiel.

Voor de rest best mooi toestel, maar zoals eerder geopperd, het updatebeleid is wat karig bij ze.
Mijn Moto9 krijgt nog geregeld een beveiligingsupdate, en volgende toestel wordt ook gewoon weer Motorola.
Ik heb een Edge 30 Fusion en er was van alles belooft qua software updates, maar na 7 maanden nog steeds geen software update. Beveiligingsupdates lopen vaak ook 2 a 3 maanden achter. Het is echt een fijn toestel, maar dit is wel de reden om helemaal geen Motorola te nemen. Er zitten al sinds het begin bugs in en qua camera is de kwaliteit ook niet altijd consequent (zelfde bij Edge 30 Ultra).

Dus ja, wel grappig dat ze weer nieuwe beloftes doen. Maar die komen ze gewoon niet na :')
Motorola moet lekker blijven doen waar het goed in was; Betaalbare middenklasse telefoons.
Voor 900 euro zou ik van mijn levens dagen geen motorola kopen.

Nog even de hardware daar gelaten, hun update beleid is ronduit belachelijk.
Zodra ik een beveiligings update krijg, is die al verouderd
Best een mooie telefoon met goede specs, maar dat gekromde scherm is voor mij een no-go.
Er zitten eigenlijk alleen maar nadelen aan zo'n krom scherm dus ik verbaas me er eigenlijk over dat het nog steeds regelmatig wordt gebruikt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.