De 27" 27GR95QE
Het 27"-scherm is voorzien van een oledpaneel dat een resolutie van 2560 bij 1440 pixels biedt. Met een formaat van strikt genomen 26,5 inch is dat een beetje op het randje: sommigen zullen liever een 4k-scherm gezien hebben, maar zonder scaling wordt alles dan wat klein. Het gamingscherm combineert die 1440p-resolutie met een hoge refreshsnelheid van 240Hz, waarbij zowel FreeSync (Premium) als G-Sync (Compatible) ondersteund wordt voor variabele refreshrates, in beide gevallen van 48 tot 240Hz. Het scherm ondersteunt HDR10 en moet een maximale helderheid van 1000cd/m2 halen. Het scherm staat op een V-voet met dikke pilaar en is aan de achterkant voorzien van instelbare ledverlichting, die overigens ook uit kan. Omdat de oled-schermen zo dun zijn, heeft LG de achterkant deels van metaal gemaakt. Daarmee voelen de schermen lekker stevig aan.
Poorten
De 27"-versie heeft twee HDMI 2.1-poorten aan de rechterkant, met ernaast een enkele DisplayPort, versie 1.4. De HDMI-poorten bieden de volledige bandbreedte van 48Gbps van de 2.1-standaard. Daar weer naast zit een S/PDIF-audiopoort, maar voor meer gangbare audio-opties zit in de onderrand een gecombineerde audiojack voor koptelefoon en microfoon. Terug aan de achterkant zit links een USB-hub, met een USB 3.0 Type B-ingang en ernaast twee A-poorten voor USB 3.0-verbindingen, waarmee USB 3.1 Gen 1-poorten van 5Gbps bedoeld worden. Helaas is het scherm niet via USB-C aan te sluiten en kun je het dus niet gebruiken als dockingstation.
:strip_exif()/i/2005739258.jpeg?f=imagenormal)
Ergonomie
Het scherm is linksom te draaien naar portretstand en uiteraard kun je het scherm vrij soepel op zijn voet omhoog en omlaag schuiven. Daarbij heb je een hoogtebereik van ongeveer 110 millimeter. Veel minder bereik zit in de draaibeweging: van links naar rechts kun je het scherm slechts 10 graden draaien en een knik naar voren van 5 graden en naar achter van 15 graden maakt de verstelbaarheid compleet. Aan de voet zit een bevestigingspunt om een kabelgeleider vast te klikken, zodat je je kabeltjes netjes weg kunt werken.
Bediening
Het menu is bijna uitsluitend te bedienen via de meegeleverde afstandsbediening. Je kunt het scherm aan- en uitzetten met het knopje midden onder het scherm en met wat kunst- en vliegwerk kun je enkele functies ontsluiten. Anders dan menig scherm is het knopje namelijk geen d-pad, maar een enkel knopje. Met een eerste druk activeer je het beperkte menu, en met volgende indrukacties loop je door de opties heen. Wil je een selectie activeren, dan moet je de knop lang ingedrukt houden. Het is logisch dat je veel naar de afstandsbediening zult grijpen, want dat is geen prettige manier van werken, nog los van het feit dat slechts een subset van de features te gebruiken is via de remote. Ben je die dus kwijt, dan ben je in de aap gelogeerd en kun je enkel inputs kiezen, volume aanpassen en helderheid hoger of lager zetten. Daar is overigens wel een softwarematige oplossing voor: je kunt het scherm bedienen met OnScreen Control.
De weergavemodi zijn, via de afstandsbediening, vrij uitgebreid. Je hebt twee Game-modi, twee zelfinstelbare calibratiepresets, een optie voor kleurenblinden, een hdr-effect, RTS- en FPS-gamestanden, een Vivid-stand en een Reader-stand. Die laatste is ook via een sneltoets op de afstandsbediening oproepbaar. Je hebt ook twee 'programmeerbare' knoppen op je afstandsbediening, waarmee je maar uit een beperkte selectie menuopties kunt kiezen. Al met al werkt de afstandsbediening prima en is het menu daar goed mee te gebruiken, maar het zou fijn zijn als je alle features ook zonder zou kunnen ontsluiten.
De 45" 45GR95QE
De 45GR95QE is wat vormgeving betreft in beginsel gelijk aan de kleinere 27GR95QE, maar heeft natuurlijk een veel groter scherm. Het 45"-scherm is bovendien extreem sterk gekromd, waardoor het zacht gezegd een opvallende verschijning is. De kromming bedraagt 800R, wat inhoudt dat de radius van de kromming 800mm bedraagt. Als de monitor een volledige cirkel zou zijn, zou die ongeveer 5 meter omtrek hebben. Daarmee is een 800R-scherm de scherpste kromming van verkrijgbare schermen: veel schermen hebben een radius van meer dan 1000R, waarbij de meeste schermen op 1500R zitten.
Bovenstaande foto is een detailopname van de subpixels van het oledscherm van de 45GR95QE, maar de 27GR95QE gebruikt dezelfde pixelindeling. Die verklappen een rwgb-lay-out, wat niet altijd de gelukkigste combinatie met alle software is. Bovendien is Microsofts Cleartype niet geschikt voor deze pixellay-out, dus daarmee los je problemen niet op. Door de relatief lage resolutie en de geringe afstand kun je individuele pixels, zeker in randen, goed zien. Bovendien oogt het beeld, vooral in wit en lichte grijstinten, nogal onrustig. Waarschijnlijk is dat aan de subpixellay-out te wijten. Ook heeft het scherm wat last van een fenomeen waar veel oledschermen last van hebben: banding. Bij lage helderheid zijn verticale strepen zichtbaar die door kleine verschillen in helderheid of kleur worden veroorzaakt. Soms kan dat na langdurig gebruik minder worden. De schermen zijn voorzien van een antireflectielaag die op bovenstaande foto's als wazige bubbeltjes zichtbaar is. Dat moet ervoor zorgen dat reflecties veel minder storend zijn dan bij QD-oledschermen met hun glimmende toplaag. In de praktijk hadden we in ieder geval van het kunstlicht op kantoor weinig last van reflecties.
De voet van de 45"-variant heeft dezelfde V-vorm als de kleine versie en ook de rgb-verlichting van het hexagon achterop is hetzelfde. Waar de resolutie van 2560 bij 1440 pixels voor het 27"-scherm nog net kan en resulteert in een pixeldichtheid van 111ppi, heeft het 45"-scherm een beduidend lagere pixeldichtheid. Met zijn 3440 bij 1440 pixels heeft de ultrawide een dichtheid van slechts 84ppi. Zeker omdat je wegens de extreme kromming vrij dicht op het scherm moet zitten, valt daardoor de lage dichtheid behoorlijk op. Dat is met het oog op de prijs en het formaat van het scherm wat ons betreft wel een misser.
Poorten en bediening
Wat poorten betreft is de 45"-variant opnieuw gelijk aan zijn kleine broertje. Je beschikt over twee HDMI 2.1-poorten, een enkele DP 2.0-poort en een S/PDIF-poort voor audio. Ook de ingebouwde USB-hub is identiek met twee downstreampoorten en geen C-ingang. Ook heb je in de onderrand een audiojack voor koptelefoon en microfoon, met in het midden een knop voor de menubediening.
Die bediening is, net als bij de 27GR95QE, via de monitor beperkt tot het volume en helderheid aanpassen en de input kiezen. Voor alle andere opties heb je weer de afstandsbediening nodig. De menuopties zijn identiek, met één uitzondering. Omdat het een ultrawide is, kun je twee inputs tegelijk gebruiken en de bronnen picture-in-picture weergeven. Daarbij heb je de optie om het scherm in twee gelijke helften te verdelen, of een van de bronnen in de rechteronderhoek weer te geven. Uiteraard kun je ook de twee inputs gescheiden houden en beide afzonderlijk op het volledige scherm weergeven.
De voeding van beide monitoren is extern, wat wil zeggen dat een adapterblok wordt meegeleverd. De 45GR95QE heeft een blok van 210,6W, terwijl de 27GR95QE een iets kleiner blok van 110W heeft. Het kleinere blok meet ongeveer 140x65mm, terwijl het grote blok 200x85mm groot is. De afstandsbediening van beide schermen is ongeveer 100x27mm groot. Om de CR2025-cel erin te vervangen, levert LG een klein schroevendraaiertje mee.