Wil je begin 2023 een top-of-the-line ultrawide kopen voor gaming, dan is het zeer interessant om te kiezen voor een QD-oledmodel. Met prijzen boven de 1000 euro zijn ze niet goedkoop, maar ook niet extreem duur in vergelijking met een high-end gamingultrawide op basis van een lcd-paneel. Net als andere soorten oledpanelen bieden QD-oledpanelen extreem snelle responstijden, ongeëvenaarde kijkhoeken en natuurlijk een uitstekend contrast, waarmee hdr-beelden er gegarandeerd erg fraai uitzien. Alleen de beste lcd's met full array local dimming komen in de buurt wat hdr-beeldkwaliteit betreft. Voor zover die er al zijn kosten ze vaak nog veel meer dan de QD-oledmodellen in dit verhaal.
Helderheid is het pijnpunt van alle oledschermen, hoewel QD-oledmonitoren het stukken beter doen dan concurrerende woledschermen. Daarvan houdt de helderheid zelfs voor standard dynamic range-content niet over als een groot deel van het beeld wit moet zijn. Jammer aan de gebruikte QD-oledpanelen is wel de grijzige weergave van zwart als er licht op het paneel valt, haast zoals een oude plasmatelevisie. Ook het spiegelende paneeloppervlak is overdag niet ideaal. Voor desktopwerkzaamheden blijft de vreemde subpixelindeling met de daaruit resulterende color fringing een minpunt. Je kunt je ook afvragen in hoeverre een QD-oledpaneel bij dat gebruik op termijn last zal hebben van inbranden, hoewel alle QD-oledschermen voorzien in trucjes om retentie te voorkomen en diverse fabrikanten ook een vorm van 'inbrandgarantie' bieden.
Van de drie geteste schermen is de MSI MEG 342C QD-OLED het nieuwst en ook het duurst. Daarvoor heeft de fabrikant wel een zeer uitgebreid scherm afgeleverd. Bij sommige van die toeters en bellen vragen we ons af wat het nut ervan is, bijvoorbeeld de ingebouwde noisecancellation voor een aangesloten headset. Evengoed fijn is de aanwezigheid van een uitgebreide hoeveelheid kleurmodi, waaronder een stand voor AdobeRGB, die de andere schermen niet hebben, alsmede een uitgebreid aansluitingengamma met HDMI 2.1, USB-C met power delivery en een kvm-switch. Op het gebied van kleurafstelling zijn er nog verbeterpunten. In de sRGB-modus, die de beste weergave biedt voor 'normale' content, zien we schaduwen wegvallen, terwijl het scherm in de hdr-stand snel clipt naar wit. MSI zal die gebreken vast kunnen verhelpen met een toekomstige firmware-update, maar in combinatie met de hoge prijs zouden we voorlopig een van de andere opties overwegen.
Dell heeft in de vorm van de Alienware AW3423DWF het goedkoopste QD-oledscherm van dit moment, wat dit wat ons betreft het interessantst maakt. De goede eigenschappen van de QD-oledtechniek gelden immers niet minder voor dit scherm dan voor de schermen van andere fabrikanten. Daarbij is de kleurafstelling goed voor elkaar, met de beste sRGB-weergave van het stel en een hdr-weergave die kleurecht kan zijn, maar dat helaas minder is in de modus met de maximale helderheid. Het scherm staat op een stevige voet waarop het ook kan draaien; de verdere vormgeving en featureset zijn wat minimalistischer dan bij de concurrentie. Wat ons betreft niet erg, behalve het karige aansluitingengamma. Niet alleen het ontbreken van USB-C is jammer, ook zit er geen HDMI 2.1 op het scherm, waarbij zelfs de DisplayPort-ingang niet geschikt is voor de maximale resolutie en refreshrate als je 10bit-kleur wilt gebruiken. Zo lang je maar één pc en eventueel een console wilt aansluiten, hoeft dat in de praktijk geen groot probleem te zijn.
Met zijn superslanke vormgeving en het ingebouwde smart-tv-platform is de Odyssey G8 OLED de bijzonderste monitor van het stel. De aanwezigheid van smartfunctionaliteit is een leuk extraatje op een scherm dat eigenlijk op gaming is gericht, maar het hangt van je eigen verwachtingen af of je het echt op prijs stelt, er niet om geeft of het juist absoluut niet waardeert. Helaas gaat de dunne vormgeving ten koste van de stabiliteit. Bovendien zijn de aansluitingen op het scherm onpraktisch. USB-C is wel weer fijn, maar Mini DisplayPort en Micro HDMI zijn erg ongebruikelijk en voor de laatste levert Samsung bovendien geen kabel mee. De kleurafstelling van de Odyssey G8 OLED is prima, zowel in sdr als in hdr, en de prijs is gelet op de aanwezige extra's niet onredelijk.
- Dell Alienware AW3423DWF
- MSI MEG 342C QD-OLED
- Samsung Odyssey G8 OLED (34BG850)