Door Friso Weijers

Redacteur

QD-oledmonitoren voor gaming Round-up

Samsung, Dell en MSI gaan de strijd aan

29-03-2023 • 12:00

110

Singlepage-opmaak

Conclusie

Wil je begin 2023 een top-of-the-line ultrawide kopen voor gaming, dan is het zeer interessant om te kiezen voor een QD-oledmodel. Met prijzen boven de 1000 euro zijn ze niet goedkoop, maar ook niet extreem duur in vergelijking met een high-end gamingultrawide op basis van een lcd-paneel. Net als andere soorten oledpanelen bieden QD-oledpanelen extreem snelle responstijden, ongeëvenaarde kijkhoeken en natuurlijk een uitstekend contrast, waarmee hdr-beelden er gegarandeerd erg fraai uitzien. Alleen de beste lcd's met full array local dimming komen in de buurt wat hdr-beeldkwaliteit betreft. Voor zover die er al zijn kosten ze vaak nog veel meer dan de QD-oledmodellen in dit verhaal.

Helderheid is het pijnpunt van alle oledschermen, hoewel QD-oledmonitoren het stukken beter doen dan concurrerende woledschermen. Daarvan houdt de helderheid zelfs voor standard dynamic range-content niet over als een groot deel van het beeld wit moet zijn. Jammer aan de gebruikte QD-oledpanelen is wel de grijzige weergave van zwart als er licht op het paneel valt, haast zoals een oude plasmatelevisie. Ook het spiegelende paneeloppervlak is overdag niet ideaal. Voor desktopwerkzaamheden blijft de vreemde subpixelindeling met de daaruit resulterende color fringing een minpunt. Je kunt je ook afvragen in hoeverre een QD-oledpaneel bij dat gebruik op termijn last zal hebben van inbranden, hoewel alle QD-oledschermen voorzien in trucjes om retentie te voorkomen en diverse fabrikanten ook een vorm van 'inbrandgarantie' bieden.

Van de drie geteste schermen is de MSI MEG 342C QD-OLED het nieuwst en ook het duurst. Daarvoor heeft de fabrikant wel een zeer uitgebreid scherm afgeleverd. Bij sommige van die toeters en bellen vragen we ons af wat het nut ervan is, bijvoorbeeld de ingebouwde noisecancellation voor een aangesloten headset. Evengoed fijn is de aanwezigheid van een uitgebreide hoeveelheid kleurmodi, waaronder een stand voor AdobeRGB, die de andere schermen niet hebben, alsmede een uitgebreid aansluitingengamma met HDMI 2.1, USB-C met power delivery en een kvm-switch. Op het gebied van kleurafstelling zijn er nog verbeterpunten. In de sRGB-modus, die de beste weergave biedt voor 'normale' content, zien we schaduwen wegvallen, terwijl het scherm in de hdr-stand snel clipt naar wit. MSI zal die gebreken vast kunnen verhelpen met een toekomstige firmware-update, maar in combinatie met de hoge prijs zouden we voorlopig een van de andere opties overwegen.

Dell heeft in de vorm van de Alienware AW3423DWF het goedkoopste QD-oledscherm van dit moment, wat dit wat ons betreft het interessantst maakt. De goede eigenschappen van de QD-oledtechniek gelden immers niet minder voor dit scherm dan voor de schermen van andere fabrikanten. Daarbij is de kleurafstelling goed voor elkaar, met de beste sRGB-weergave van het stel en een hdr-weergave die kleurecht kan zijn, maar dat helaas minder is in de modus met de maximale helderheid. Het scherm staat op een stevige voet waarop het ook kan draaien; de verdere vormgeving en featureset zijn wat minimalistischer dan bij de concurrentie. Wat ons betreft niet erg, behalve het karige aansluitingengamma. Niet alleen het ontbreken van USB-C is jammer, ook zit er geen HDMI 2.1 op het scherm, waarbij zelfs de DisplayPort-ingang niet geschikt is voor de maximale resolutie en refreshrate als je 10bit-kleur wilt gebruiken. Zo lang je maar één pc en eventueel een console wilt aansluiten, hoeft dat in de praktijk geen groot probleem te zijn.

Met zijn superslanke vormgeving en het ingebouwde smart-tv-platform is de Odyssey G8 OLED de bijzonderste monitor van het stel. De aanwezigheid van smartfunctionaliteit is een leuk extraatje op een scherm dat eigenlijk op gaming is gericht, maar het hangt van je eigen verwachtingen af of je het echt op prijs stelt, er niet om geeft of het juist absoluut niet waardeert. Helaas gaat de dunne vormgeving ten koste van de stabiliteit. Bovendien zijn de aansluitingen op het scherm onpraktisch. USB-C is wel weer fijn, maar Mini DisplayPort en Micro HDMI zijn erg ongebruikelijk en voor de laatste levert Samsung bovendien geen kabel mee. De kleurafstelling van de Odyssey G8 OLED is prima, zowel in sdr als in hdr, en de prijs is gelet op de aanwezige extra's niet onredelijk.

Lees meer

Reacties (110)

110
110
43
6
0
58
Wijzig sortering
Ik heb zelf een QD-OLED voor mijn TV en is erg mooi, maar zal deze niet gebruiken als monitor. Door het gemis van de White subpixel bij QD-OLED panelen zijn deze panelen meer vatbaar voor burn-in. Meer info op de RTINGS youtube channel (https://www.youtube.com/watch?v=my1lyUE7WVM).

Dit komt om de kleur wit te tonen, alle 3 subpixels moet gebruiken. Bij statische content is dit gewoon heel zwaar, de WOLED panelen van LG hebben hier minder last van. Bij normaal TV gebruik zal dit minder een issue zijn.

[Reactie gewijzigd door swuaN op 22 juli 2024 14:47]

Natuurlijk is de test van Rtings pas eigenlijk net begonnen, maar ik vind het wel bijzonder dat door enkelen als tegenargument wordt verwezen naar claims van de fabrikant alsof dat een betrouwbare bron zou zijn. Of dat andere argumenten worden gebruikt die, in theorie, ervoor zouden moeten zorgen dat QD-OLED's minder snel burn-in symptomen zouden moeten vertonen. Juist daarom is het zo goed dat Rtings deze praktijktest doet, want de eerste onderzoeksresultaten tonen aan dat QD-OLED's gevoeliger lijken te zijn voor burn-in vanwege het ontbreken van de witte subpixels en (niet te vergeten) het feit dat QD-OLED's een hogere (piek)helderheid hebben.

Als ik de reacties op de resultaten van Rtings bekijk of de verschillende fora lijkt het alsof veel mensen het er niet over willen hebben of met andere niet zo sterk beargumenteerde redenen komen waarom het allemaal wel meevalt.

[Reactie gewijzigd door mar88vdv op 22 juli 2024 14:47]

Ik vermoed dat Samsung gewoon meer fans heeft dan LG en die willen gewoon graag dat het waar is.
Er worden bij de qd OLED panelen, maar 1 kleur gebruikt, en juist dit zorgt er voor dat er minder vlug burn in is. Bij de eerste panelen, gebruikte men 3 verschillende kleuren, die elk andere slijtage ondervinden. Volgende generatie gebruikt witte en deze nieuwe qd OLED gebruiken blauwe OLED. Door blauwe OLED te gebruiken, kan men de blauwe filter laten vallen en kan men dus helderder gaan dan met de witte OLED of ze minder helder laten branden voor dezelfde helderheid als de witte OLED.

[Reactie gewijzigd door Fly666 op 22 juli 2024 14:47]

Alleen in combinatie van de kleurenfilter valt het effect van de blauwe subpixels weg en kan er erg snel burn-in optreden.
Burn in is onvermijdelijk bij OLED, maar komt enkel door de kracht hoe hard de pixel brand. Men houd ook bij, hoe hard en hoe lang een pixel gebrand heeft en gaat door de tijd, die pixel harder en harder aansturen om dezelfde hoeveelheid licht te hebben. Omdat er maar 1 OLED kleur wordt gebruikt, is dit voor alle pixels hetzelfde. Bij de eerste OLED, had je 3 verschillende OLED kleuren per pixel, waar men dit voor elke kleur apart een tabel moest bijhouden met hoe hard en hoe lang deze pixel heeft gebrand. Rood en groen slijten ook veel sneller dan de blauwe of witte. Voordeel van de blauwe ten opzichte van de witte, om dezelfde lichtsterkte te bekomen, dat men minder hard moet branden (omdat men niet door die blauwe filter verlies heeft) en deze langer kan meegaan...
Alleen in de praktijk lijkjt QD-oled flink sneller in te branden.
..dat is dus niet waar.
Volgens het artikel dus wel.
Bij oledschermen is iedere pixel zijn eigen lichtbron en dat betekent dat sommige beeldpunten na verloop van tijd meer kunnen gaan slijten dan andere, waardoor nabeelden zichtbaar worden: het gevreesde inbranden. Zeker QD-oledschermen lijken er gevoelig voor te zijn, blijkt uit de retentietest van de website Rtings.

[Reactie gewijzigd door jhnddy op 22 juli 2024 14:47]

Ik heb ook een QD-OLED TV, maar je moet die link naar Rtings een bekijken. Ze hebben er ook een tussentijdse Youtube video over gemaakt. QD-OLED lijkt bij statische beelden er gevoeliger voor te zijn. Ze gebruiken daar als voorbeeld als je de hele dag CNN ofzo aan hebt staan waardoor er een balk of een logo de hele tijd op dezelfde plek staat. De Sony en Samsung QD-OLEDS hebben na schokkend veel branduren op diezelfde zender eerder burn-in getoond dan de LG W-oled varianten.

Voor algemeen TV gebruik maakt dit niet uit. Want dan wisselt het beeld continue en als je iets op pauze zet dan zet de TV zelf een screensaver aan.

Wat de starter probeert te zeggen is dat je op een monitor werkzaamheden of wellicht bepaalde games kunt hebben die in het scherm altijd hetzelfde kader laat zien in lichte kleuren. Of als je weg loopt en powersavings uit hebt gezet. Dan loop je hetzelfde risico.

Dit betekent niet dat je ze niet kunt gebruiken voor PC, maar je moet goed nadenken of jouw gebruiksstijl er aan bij kan dragen.
Rtings heeft een zeer uitgebreide test gedaan, en het legt het flink af tegen Woled.
Maar zou je dan technisch gezien niet nog altijd "burn in" (lees: Ongelijke slijtage) kunnen krijgen? Elementen die altijd wit zijn, zullen dus feller moeten branden dan elementen die altijd donker zijn. In theorie zou je dan op den duur dus niet per sé een gekleurde afdruk waarnemen, maar wel een patroon in de vorm van gereduceerde helderheid.

Burn-out zou eigenlijk nog een passender benaming zijn voor OLED issues wat dat betreft.
Dacht dat het juist minder burn in risico heeft? Ben zelf op zoek naar een nieuwe monitor maar de markt ie niet echt ideaal momenteel..
Volgens de fabrikant (Samsung Display) zouden ze inderdaad minder burn in risico hebben.

Dit is ook de reden dat dell, iedergeval bij mijn AW3423DW 3 jaar burn-in garantie aanbied.
Samsung claimed dat hun VA panelen ook geen burn-in kunnen vertonen en doen dit toch i clusief mijn CRG9
Dell geeft gewoon 3 jaar garantie incl burnin.
Ik heb al een aantal maanden een Samsung Odyssey G8 OLED in huis. Mooi scherm, slechte software.

Mijn tip, verbind hem niet met WiFi daar wordt de software een stuk trager van.

Verder veel terugkerende problemen.
- Via display port soms geen signaal als de PC "wakker" wordt (Win+P is soms do oplossing). De USB-C input heeft hier geen last van (maar daar gebruik ik MacBook).
- Input switchen is soms lastig (moet via afstandsbediening).
- Soms regenboog kleuren aan de onderkant van het scherm bij switchen HDR->SDR of andersom. Refresh rate aanpassen en terugzetten lost het op.
- Volume gaat vanzelf omhoog. Dat zie je middels een notificatie.
- Zowel mijn Desktop als Mac worden in de inputs aangegeven als "PC", je kan het renamen in de interface maar regelmatig gaan de namen van de inputs weer terug naar de default "PC". Dat maakt input switchen lastig (want welke van de 2 is het nu?). Inmidels ben ik er achter dat DP altijd links van de USB-C staat, maar het blijft vervelend.

Allen veel voorkomende problemen, Reddit staat er vol mee. Desondanks een prachtig schern, wil je USB-C met PD en een gaming/high refresh rate scherm zijn er verder ook weinig to geen alternatieven.

Hopelijk worden bovenstaande problemen middels een FW update verholpen, maar ik zou er niet op rekenen :+

[Reactie gewijzigd door Jay-v op 22 juli 2024 14:47]

Toch raar dat mensen een flinke bak geld uitgeven aan een computerscherm met allerlei problemen en daar dan schijnbaar genoegen mee nemen terwijl wanneer ze bijvoorbeeld een nieuwe auto aanschaffen al binnen een week bij de dealer staan wanneer één portier wat harder dichtgeduwd moet worden dan de andere, met het verzoek om dat onmiddellijk op te lossen.
Als jij mij kan wijzen op een fossiel of elektrisch aangedreven product zonder enige consessie dan applaudiseer ik voor je.
Dit! We accepteren zoveel van dit soort randapparatuur. Ik verbaas me ook altijd over hoe kritisch men dan is op Apple hardware. Daar mag een laptopscharnier nog niet piepen, terwijl andere merken soms verschrikkelijk slechte scharnieren gebruiken. Dat doen we dan af met: maar Apple is veel duurder.

Maar dit scherm is ook prijzig. Voor dat geld vind ik dat we dezelfde standaarden mogen hanteren.
Anoniem: 1745418 @trash__29 maart 2023 15:32
Toyota corolla _/-\o_
Zelfs na 17 jaar probleemloos 🥳
Dat is mooi, maar je consessie is een Toyota ;)
Compleet met je eens.
Als de software zodanig slecht is dat input niet goed wordt gedetecteerd of een scherm niet in staat is om de instellingen te bewaren.
Zou ik hem inderdaad hebben teruggestuurd.

Nadelen die bij het type scherm horen, zijn natuurlijk iets wat gewoon bij de techniek hoort en daar een keuze in is.

Wel heb ik niet het idee dat die nou echt een goed alternatief is voor high-end led schermen. De voordelen van een goede oled zijn nauwelijks terug te vinden in deze dure schermen.
Het is misschien niet echt een goede vergelijking, maar waarom niet een kleine 4K oled van LG (of ander merk) neerzetten die in mijn ogen meer te bieden heeft dan deze schermen.
Precies dit. Ultra Wide, USB-C PB, High Refresh Rate, OLED of eventueel IPS. Dan blijft de Samsung en de MSI over.

De MSI was niet te koop toen ik deze kocht, er is dus simpelweg geen andere keus (100hz VA was het enige en dat is nou niet echt een vergelijking).
Dell doet ook gewoon 165hz 10 bit.
Ik had ook graag wat meer vergelijking gezien met andere schermen, meer voor en nadelen. Input lag is er bijvoorbeeld eentje, OLED schermen hebben zeer lage input lag en hoe vergelijkt dit zich voor gamen bijvoorbeeld t.o.v verschillende IPS / Led schermen?
De voordelen van een goede oled zijn nauwelijks terug te vinden in deze dure schermen.
Hoezo niet? De pluspunten bij alle drie de monitoren zijn bijna volledig hetzelfde:
  • Uitmuntende hdr-weergave
  • Razendsnelle responstijden
  • Zeer brede kijkhoeken
Dit zijn toch de typische OLED voordelen? En daar krijg je de QD nadelen bij: "Colorfringing door afwijkende subpixelindeling" en "Zwart wordt grijzig bij omgevingslicht"

Waar ik me aan stoor is dat dit in mijn ogen meer TV's dan monitoren zijn. Noem me ouderwets maar een monitor hoort geen OS/Wifi/speakers en zeker geen afstandsbediening te hebben, maar wel goede uitgebreide aansluitmogelijkheden.
Ik heb de Alienware en er zitten geen speakers, OS, of Wifi op. Ook geen afstandsbediening. Heb ik ook totaal geen behoefte aan.

Het color fringing viel me de eerste dag ontzettend op, maar nu zie ik het niet meer, zelfs als ik ernaar zoek. Ik vraag me af of dit door een of andere driver minder zichtbaar is geworden.
Nou, dat gevoel had ik dus ook na de laatste firmware update. Ik dacht dat het tussen mijn oren zat, maar aangezien jij het verschil ook ziet lijkt het erop dat er wat aan gedaan is. Toch maar eens wat dieper induiken.
Als er meer keuze was geweest in dit segment was hij zeker retour gegaan. Echter ondanks alle kleine gebreken is dit veel beter dan elk ander scherm wat aan mijn eisen voldoet.

Mocht de firmware niet gefixed worden dan is het de eerste en laatste Samsung monitor die ik aanschaf :-).
Hier een Iiyama 34 inch gaming scherm 144hz van rond de 600, ik ben echt op zoek gegaan naar een plat scherm en daar is de keuze vrij moeilijk. Maar wat ik wil zeggen is dat het instellingsmenu van het scherm alleen met de knopjes op het scherm kan bedient worden die er lastig achter zitten, echt een prutssysteem en anno 2023 vind zeer amateuristich overkomen dat je niet menu op het scherm krijgt die je met je muis kan instellen.
Heb je wel enig idee wat er voor nodig is om dat voor elkaar te krijgen? Dan moet er aardig wat elektronica bijgezet worden, als het überhaubt technisch al mogelijk is. En hoe meer elektronica er in gepropt wordt hoe duurder het scherm wordt.
Ok, dat had ik me ook afgevraagd maar kon me dat moeilijk voorstellen, TV hebben het ook, zelfs de goedkoopste shit.
Over de MSI heb ik niet veel gelezen, maar de Dell heeft ook zijn eigen issues. Ik ben zelf kersverse eigenaar van de G8 OLED en ik ben zelf ook tegen een aantal issues aangelopen die Jay-v beschrijft.

In HDMI heb ik last van momenten waarin het scherm helemaal zwart wordt. Na enkele seconden heb ik weer beeld en is het afwachten op de volgende 'blackout'.
Met de meegeleverde DP-kabel heb ik dit probleem niet.
Het volume issue heb ik nog niet gehad, wellicht omdat ik het scherm niet gebruik voor zijn speakers. Daar heb ik andere apparatuur voor.

Al met al, is dit nog het mooiste scherm wat ik ooit heb gehad. Er zijn wellicht LCD's op de markt die een hogere piek hebben wanneer het gaat om HDR, maar ik vond dit scherm al aardig fel kunnen gaan.
Daarmee moet ik wel zeggen dat ik wat heb zitten kloten in Windows 11, waardoor dit scherm als een 1000 nits wordt gezien en niet als 400. Daarin zit namelijk degelijk verschil. Zowel in Hitman en Cyberpunk is dit scherm een genot. Iets wat ik niet snel met een ander scherm heb, gewoonweg omdat het uniek is aan (QD)-OLED.
In HDMI heb ik last van momenten waarin het scherm helemaal zwart wordt. Na enkele seconden heb ik weer beeld en is het afwachten op de volgende 'blackout'.
Ik had exact hetzelfde probleem op mijn LG OLED TV. Paar kabels die ik had liggen geprobeerd, maar uiteindelijk zorgde een nieuwe kabel dat er geen problemen meer optraden.

Ik heb na veel speurwerk de Dell op mijn wenslijstje staan maar wacht nog even op een prijsdaling.
Wil graag een QD-OLED monitor, maar niet een Ultrawide en denk dat ik niet de enige ben.
Hoezo niet? Ik heb zelf wel een ultrawide, dus ik heb natuurlijk een duidelijke voorkeur...
-Productiviteit - Fijner, twee excels naast elkaar is geen probleem.
-Gamen (MMORPG) - Fijner, alle schermpjes aan de zijkanten.
-Gamen (Single player) - Fijner , wijdere scherm zorgt voor meer immersie.
-Films kijken - Fijner, geen zwarte balken.

Snap niet waarom de standaard niet al langer naar ultrawide is gegaan :)

[Reactie gewijzigd door Valandin op 22 juli 2024 14:47]

Ik heb dan zoiets van: "waarom dan niet een groot 16:9 scherm?"
Dan heb je een scherm die net zo breed is al een ultrawide, maar dan boven en onder extra scherm. Ik zie 21:9 een beetje als een groot 16:9 scherm met grote bezels onder en boven :D
Ja, alleen zie je als mens ook meer breed dan hoog.
Dus ultrawide zorgt bij mij voor meer immersie en een prettigere werk ervaring, maar een groot 16:9 scherm vooral zorgt voor een 'Poh. Dit is eigenlijk wel te groot' ervaring, steeds dat op en neer kijken..

Heb zelf eerst een 40" 16:9 scherm geprobeerd.
Daarna dus naar 34" ultrawide gegaan omdat dat voor mij gewoon prettiger werkt.
Niet dat ik wil stellen dat een ultrawide absoluut beter is hoor, zoveel mensen zoveel wensen ;)
Vergelijk de hoogte van een 27inch 16:9 maar eens naast de 34inch Alienware 21:9...

http://www.displaywars.com/34-inch-21x9-vs-27-inch-16x9

Dan voel je je wel een klein beetje bedrogen; want ze hebben net zoveel hoogte.

Nog erger als je er een 21inch 4:3 naast zet

http://www.displaywars.com/34-inch-21x9-vs-21-inch-4x3

Desalniettemin ben ik super tevreden met mijn Alienware aw34dwf; maar toen ik mijn U2711 weghaalde voelde dit wel een beetje vreemd.

[Reactie gewijzigd door Ghostrider op 22 juli 2024 14:47]

Ja, dat is omdat je dan appels met peren aan het vergelijken bent. De diameter kun je enkel vergelijke als de beeldverhouding gelijk is. Een 15" scherm met 1:2 beeldverhouding zal ook hoger zijn dan een 34" ultrawide, maar dat gaat natuurlijk nergens over. Die verschillen zie je meestal ook dubbel-en-dwars terug in de prijs, dus jezelf bedrogen voelen is echt jezelf in de maling nemen.
Misschien niet helemaal duidelijk; maar als je dus nu een 27inch scherm hebt. En je verwacht met een 34inch ultrawide een veel groter scherm te kopen. Dan krijg je er enkel in de breedte een klein stukje bij.
27 naar 34ultrawide is dan dus niet heel veel groter.
Bijna 25% groter - dat vind ik best aanzienlijk. Ja, als je die ruimte niet aan de zijkanten verwacht of wenst dan kom je er zogenaamd "bedrogen" uit, maar dan heb je misschien ook wel een beetje een domme aankoop gedaan.
Ik wist dit van te voren; echter door het gebrek aan 16:9 oled de keuze gemaakt. Zoals ik reeds aangaf ben ik er uiterste tevreden mee.
79.38 cm breed voor de 34inchultra en 59.77 cm voor de 27inch

[Reactie gewijzigd door Ghostrider op 22 juli 2024 14:47]

Als je echt een groter scherm wil, kan je kiezen voor een 38 inch ultrawide met 3860x1600 resolutie.
Dan heb je net dat extra beetje hoogte erbij.
-Productiviteit - Fijner, twee excels naast elkaar is geen probleem.
idem, excell waar ik tenminste meer dan 50 rijen in 1 keer kan zien.en (ik overdrijf) niet enkel de formule bovenaan. Trouwens, op mijn 30" 16:10 passen ook makkelijk 2 excels naast elkaar.

-Gamen (MMORPG) - Fijner, alle schermpjes aan de zijkanten.
again, je kan maar amper in de verte kijken tenzxij je camera perfect horizontaal staat.

-Gamen (Single player) - Fijner , wijdere scherm zorgt voor meer immersie.
je ogen kunnen niet makkelijk meer scherp stellen op de edges dus dan zit je constant je ogen, hoofd én je muis te bewegen. PS, overschat niet hoe klein je echt goeie centrale visie is.

-Films kijken - Fijner, geen zwarte balken.
Veel te klein, dan kijk ik wel op mijn TV vanuit mijn luie zetel ipv achter een pc monitor.
Daarenboven.. youtube, allemaal zwarte randen.. Dat kijk ik veel meer via mijn monitor.

Nee, geef mij maar een fatsoenlijke 16:10
Ow, een 34" 21:9 heeft slechts 3,5% meer scherm dan mijn antieke 30" 16:10.
http://www.displaywars.com/34-inch-21x9-vs-30-inch-16x10

[Reactie gewijzigd door witchdoc op 22 juli 2024 14:47]

Tis maar wat je fijn vindt. Ik heb beide gehad en ik vind 27'' toch wel echt de max voor een beetje serieus gamen, uitzonderingen zoals sims daargelaten.

Er is een reden dat ze in de pro gaming scene altijd op 24'' of 27'' spelen. Met een gemiddelde afstand tussen speler en monitor moet je gewoon niet groter dan dat willen. Dan zit je namelijk constant met je hoofd te draaien. En je hoeft natuurlijk niet per se een pro gamer te zijn om gewoon goed te willen spelen.

Uiteraard is het 'immersive' aspect veel beter op een ultra wide. Dus voor zeer casual gamen kan het beter bevallen.
Inderdaad, ik zie ultra-wide niet zo zeer als "extra breed", maar meer als "minder hoog"
Alles hangt af waar je mee vergelijkt.
Als je een 27" 16:9 gewoon bent, dan is een 34" 21:9 exact hetzelfde met extra pixels in de breedte.
Dat doe ik niet, want dat soort afmeting schermen zijn over het algemeen ook van een andere orde in prijs, en daarom alleen al (imo) niet te vergelijken. Als je gaat vergelijken moet je dat (again, imo) wel doen met producten uit ongeveer dezelfde categorie, en dan ultrawides vergelijkt met normale breedbeeld schermen, zijn die ultrawides over het algemeen maar zielig klein (minder hoog), ondanks ze in het zelfde gebied van prijs en screen-estate zouden moeten zitten.
Je bent nog 3 dingen vergeten :P
  • Minder kabels; Je hebt meestal 1 kabel (mits het USB-C is en de monitor via USB-C ook upstream doet)
  • Neemt minder ruimte in beslag; 2 monitors van 27" met een grote voet heb je niet veel ruimte meer op je bureau
  • Audio / video bewerking; meer horizontale ruimte, zodat je minder hoeft te scrollen door je timeline
Sinds mei vorig jaar ben ik ook om naar een 34" ultrawide (MSI MPG Artymis 343CQR) en wil echt niet meer terug naar een MMS.
Het is echt fijn om 1 scherm te hebben en geen balkje te hebben in het midden van je gezichtsveld. Daarnaast ziet het er ook iets mooier uit en zorgt het ervoor dat het niet te rommelig is op mijn bureau.
Ook kan je nog bij de meeste ultrawides PbP (Picture-by-Picture) gebruiken, alleen wordt de beeldverhouding heel anders. Bij 34" ultrawide kom je richting de 4:3 verhouding. Zou je toch PbP willen maar dan met 16:9 verhouding, dan kom je bij de super ultrawides die een aspect ratio hebben van 32:9

De curve is vaak het grote verschil; met 1000R curve heb je tjdens het gamen het gevoel dat je erin zit, maar met office en web browsing kan het soms voor je ogen wel wennen zijn.

Zo te zien hebben alle 3 de schermen een 1800R curve. Wat het testen wel makkelijker maakt, gezien de curve een grote rol speelt met hoe je naar het scherm kijkt.
Helaas kan (of wil) niet iedereen wennen aan de curved ultrawide's, maar diegenen die zijn overgestapt, vragen zich wel af waarom ze de stap niet eerder hebben gemaakt 8)7

Het nadeel van de LCD-VA panelen die in de huidige ultrawides zitten, is o.a. backlight bleeding en dat er soms zwarte beelden meer grijsachtig uitkomen, afhankelijk van de invalshoek van een lichtbron (bureaulamp, zon, etc.)
Zodra de (QD)-OLED gaming monitoren goedkoper en beter worden, zou dat evt. wel een overstap waard zijn.
Ik heb liever hoogte in mijn werk.
Vind zelf op dit moment 32"@4k met lichte curve echt top werken
Dit artikel gaat over gaming monitoren, dus het is heel goed mogelijk dat u voor kantoorwerk andere voorkeuren heeft. Persoonlijk werk ik ook liever met 2*32“ 4k dan met 1 keer 38“, maar tijdens mijn werk speel ik ook geen games.
Omdat lang niet alle spellen er goed mee om gaan om maar iets te noemen. En zeker niet alleen oude.
Had een 32:9 Samsung oddessey. Maar ben weer terug op 16:9 vanwege dat ontzettend vervelende stretch. En ik miste gewoon echt wat in de hoogte. Vind ik persoonlijk veel storender als wat minder breedte. Zit dus op OLED tv als scherm. Met de 4K resolutie en powertoys om het scherm in te delen is ook roductiviteit prima te doen.
Ja, de zwarte randen met films zijn weer terug. Tv series daarintegen zijn veelal in 16:9. Daar wint de tv het dan weer.

Lang verhaal kort, ultrawide is niet alleen maar pluspunten.
Dubbel.

[Reactie gewijzigd door DiscoNootje op 22 juli 2024 14:47]

Hoewel ik sinds het eerste moment fan ben van m'n curved ultrawide, ben ik toch een beetje van mening veranderd, bij een 16:9 monitor krijg je, zoals photonman ook zegt, gewoon extra verticale ruimte.

Grappig dat je excel sheets noemt, want mijn primaire reden voor een ultrawide was dat ik één sheet 3440 pixels breed kan maken omdat 2560 niet genoeg was. Twee sheets naast elkaar kan prima op twee monitoren, dan heb je toch geen last van de bezels. Trouwens, twee sheets naast elkaar op zo'n scherm betekend dat ze maar 1720 pixels breed zijn, dat is minder dan FHD.

In gaming kan ik me wel voorstellen dat het minder immersief is, maar aan de andere kant hoef je je niet meer te storen aan de zwarte balken in cutscenes die in mijn ervaring meestal nog gewoon 16:9 zijn. En als je in het spel je FOV in kunt stellen, kun je toch precies hetzelfde effect krijgen? (als je monitor net zo breed is)

Wat betreft films kijken verbaasd me altijd dat dat als argument genoemt wordt. Kijken er echt zoveel mensen films op hun computer ipv op TV? Ik kijk alleen video's op m'n PC als ik daarnaast nog iets anders aan het doen ben. Als ik een film ga kijken zit ik toch liever op de bank ipv achter m'n bureau.

Of ultrawide ooit standaard wordt? Ik vraag het me af, want een boel fabrikanten moeten dan eerst met de prijzen gaan stunten voordat er genoeg verkocht zijn om de videomakers er van te overtuigen hun content in widescreen format aan te bieden.
Snap niet waarom de standaard niet al langer naar ultrawide is gegaan
Om dezelfde reden dat Battlefield 2 pas heel laat officieel 16:9 ging ondersteunen: er moet voldoende gebruikerspopulatie zijn wil het de moeite lonen, nog los dat het bij standaardondersteuning gevolgen kan hebben voor hoe je het scherm indeelt.

Bij Battlefield was daarnaast nog een deel van de argumentatie dat je met een breder scherm meer zag dan 4:3 gebruikers, iets waar ik het nog steeds mee eens ben.

Daarnaast zijn er praktische (wat kan ik kwijt op mijn bureau) en economische bezwaren (ultrawide kost nogal wat als je wat leuks wil).

En dan hebben we nog niet eens over het gebrek aan begrip van veel mensen van iets als aspect ratios.

[Reactie gewijzigd door skullsplitter op 22 juli 2024 14:47]

Omdat de standaard dus NIET naar ultrawide is gegaan, dus 90% van de games die ik speel + mijn PS5 die ik er op aan zou sluiten hebben van die lelijke overduidelijke zwarte vlakken ernaast, en minder performance voor op PC maar dat is ietsjes minder probleem voor mij.

Heb een 21:9 1080p scherm die ik had gekocht toen ik net een game PC had maar daar kreeg ik dus al die problemen mee, is dan wel top voor films.
Ultrawide wil ik idd niet, maar zou ik nog mee kunnen leven. Het curved gedoe hoef ik echter niet, dat is voor mij een no go (heb er meerdere uitgetest en vind het niks).
Dan moet je nog wachten; Ultrawide levert momenteel betere yields op uit de materialen.

Vooral met oudere games is het nog wel eens hit or mis met de FOV. Oudere games geven vaak een lagere FOV mee; je ziet dan dus minder hoogte. Terwijl je meer breedte zou verwachten te zien.

[Reactie gewijzigd door Ghostrider op 22 juli 2024 14:47]

Heb je daar een bron van (de betere yields)? En betere yields zijn één ding, de vraag ernaar een ander.

Volgens mij zijn alle productieprocessen en ontwerpen (op dit moment in ieder geval) geoptimaliseerd voor 16:9. Dat schaalvoordeel (lagere prijzen) hebben ultrawides niet. Ik vraag me af of en wanneer je per pixel evenveel zal betalen als voor een 'normaal' scherm.
Video van linus tech tips
Heb momenteel een 34" ultrawide en ben het hier wel mee eens. De beperkte hoogte is toch een groot minpunt in desktop gebruik. Zeker omdat het 30" scherm dat ik hiervoor gebruikte flink hoger was. Als je een 24" of 27" scherm gewend was is dat wellicht minder belangrijk.

Het blijft spijtig dat geen enkel 16:9 panel beschikbaar is tussen de 31" en 43" maten. Dat laatste is wel érg groot en ook met 4K kom je dan bijna onder de 100 PPI. En dat terwijl er in de 20-30 range van alles te vinden is.
16:9 tussen 31"en 43" *in OLED* bedoel je dan?
Heb hetzelfde. Ik zit te wachten op een 42 inch 4k QD Oled. Immers kan ik dan en 4K gamen maar ook op 3840x1620. Doe dat nu ook met mijn C2 42 inch.
waarom niet gewoon de c2 houden dan?
Het probleem dat ik heb met ultrawide is dat de verticale resolutie altijd bagger is.
Vaak wel. Al vind ik 1440P nog prima te behappen.
heb zelf al lang tijd Dell Alienware AW3423DW 1189 euro ( korting voor eerst 100 mensen 132 euro )

vind zelf super en heb totaal geen spijt van alleen die fan die in zit is wel minder. misschien keer RMA doe en als ik zie hoe veel uur per dag ik hem aan heb staan ivm ik maar 2x12 uur werk in weekend en 5 dagen per week vrij ben en speel veel game en heb tot nu toe totaal geen burn in.

vraag me af hoe fan is bij Dell Alienware AW3423DWF

[Reactie gewijzigd door Motaro op 22 juli 2024 14:47]

Ik heb de fan nog nooit waargenomen in de DWF; misschien even afwegen hoe belangrijk je de G-sync vind?
Ik heb mijn eerste AW3423DWF terug moeten sturen, omdat er een productie fout in zat. Soms zette ik het scherm aan en dan begon hij als een gek te blazen. Er zit dus wel degelijk een fan in.
Scherm werd netjes door Dell binnen 2 dagen al omgeruild voor een ander en met deze heb ik dat probleem niet. Ik hoor niet dat er een fan in zit.
Die fan is minder aanwezig, de grootste oorzaak van het draaien van de fan is de Gsync module die alleen in de DW zit.
De DW heeft 2 fans. 1 van het scherm en 1 van de gsync module. Bij de eerste firmware versies, ging de fan sneller aan en zou die ook vlug veel lawaai maken.
Ik heb zelf een DW met firmware versie 1.3 en heb de fan nog maar 1x weten draaien, na lang, een vol beeld met veel heldere wit te hebben op staan. Tijdens of na een HDR film te zien, of gewoon gebruik heb ik de fan nog nooit weten draaien.
Spijtig genoeg kan je de firmware zelf niet updaten en moet het scherm opgestuurd worden en doen ze het enkel gratis, indien er een echt probleem blijkt te zijn dat opgelost wordt met firmware update.
ik heb zelf heb 1.2 versie en wis niet dat 2 fans in zitten dacht al tijd maar 1 in zat
Ik ben sinds een week een tevreden bezitter van de AW3423DWF. Met een stille pc vond ik het een groot argument om niet de DW aan te schaffen omwille van de commentaren over de fan. Het klopt dat de DWF ook nog een fan heeft, maar niet de beruchte fan uit de DW voor diens Gsync-module.

Uiteindelijk de sprong gewaagd toen de monitor beschikbaar werd in een betere webshop die ik uit ervaring wel vertrouw (in het geval dat ik zou retourneren). Maar gelukkig: ik heb de fan in de DWF nog niet gehoord, zelfs niet na 6 uur gebruik. Ik las ook berichten over sommigen die coil whine noemden wanneer de RGB verlichting benut werd: ook hier geen last van, mijn DWF is alleszins stil. Er zullen natuurlijk wel productieverschillen zijn, keer op keer weer een lot uit de lotterij...?
Het blijft een enorme bak geld voor een 34".
Ik ben dan toch benieuwd hoe de verschillende normale 34" schermen zich verhouden tov deze QD-OLED's. Er zijn op moment zelfs 144hz schermen voor 349,- te vinden, en de oud vertrouwde LG 34GN850 is op amazon zelfs (maar) 609,-. Een van de beste IPS game schermen op de markt.
Tussen 450 en 600 euro zijn een legio 34" VA en IPS schermen met allemaal heel goede reviews... genoeg keus dus aan de midrange kant van de ultrawide schermen.
Veel ips schermen draaien maximaal 60hz. Dat schijnt voor serieus gamen wat weinig te zijn.
Ik game behoorlijk veel als gepensioneerde met veel vrije tijd. Het is maar wat je gewoon bent, nu ik sinds enkele maanden op 100hz speel valt het me op als ik terugschakel naar 60hz maar vind het niet echt storend. Mensen hebben jarenlang op consoles gespeeld aan 30fps en pas sinds kort doen die 60fps en dan nog met truukjes soms.

In mijn ogen is het perse op 240hz willen spelen een beetje als een fietser die persé een racefiets van 10000€ wil omdat die wat lichter is maar zelf 20kg teveel weegt.

Als ik al de nadelen van oled bij mekaar optel: Peperduur, rekening houden met burnin, knipperen, grijzig zwart bij omgevingslicht, lagere levensduur, na 4u vijf minuten niet verder kunnen (ja zeker fantastisch voor serieus gamen), onechte kleuren… Wat blijft er dan over? Oh hdr waarbij je verblind kan worden, en minder latency waarvan ik zeker ben dat geen kat ze echt kan aanvoelen, geweldig!
Dit is natuurlijk wel een heel gekleurd verhaal.

"Peperduur" is erg relatief. Een goede monitor gaat meerdere systemen mee, en met vanaf 1000 euro voor de Alienware valt dat nog best mee voor een topklasse monitor.

Rekening houden met burnin mag. Maar Dell en Corsair geven gewoon netjes 3 jaar garantie op burnin. En mijn Philips OLED gaat nu al 5 jaar mee zonder enige tekenen van burnin.

Grijs bij omgevingslicht ligt aan de implementatie van Samsung, en is geen algemene OLED eigenschap. De LG 27" heeft hier bijvoorbeeld geen last van.

"Onechte kleuren". Waar haal je dit vandaan? De meeste OLED schermen kun je instellen op een zeer accurate weergave. Wat is daar dan nog onecht aan?

Sorry, maar je verhaal klinkt een beetje als een rant.
Ik had het over de colorfringing op de tekst. Een scherm zou inderdaad meerdere systemen mee moeten gaan en daarom stelt die 3 jaar garantie tegen inbranden juist niks voor. Wat ga je doen als na 5 jaar blijkt dat ondanks er constant rekening mee te moeten houden je scherm toch ingebrand is? Nog 10 jaar zitten tandenknarsen of opnieuw naar je buidel tasten?
Ja ik zit met dezelfde vraag!

Ik heb momenteel een Acer X34 uwide met een IPS LCD, en ik vraag me af in welke mate deze QDOLED's een betere beeldkwaliteit bieden. Vooral dat grijzig zwart bij omgevingslicht geeft me niet direct vertrouwen...
het is een smak geld, maar ik ben van een LG 27GN850 geupgrade naar de Alienware AWF3423DWF en het is wel echt een aanzienlijk verschil qua kleuren en met name zwart natuurlijk
Ik gebruik het scherm puur voor gaming en zou nooit meer terug willen naar een IPS of VA paneel.
Of jij dit het geld waard vindt, is natuurlijk iets wat je zelf moet beslissen. Ik heb er absoluut geen spijt van

[Reactie gewijzigd door Wes1987 op 22 juli 2024 14:47]

OLED blaast IPS op alle fronten weg als het gaat om donkere content. Dat ziet er gewoon niet uit op IPS. Qua kleuren etc doet een goed IPS paneel niet onder voor OLED. Speel je bijvoorbeeld games als Dead Space of Diablo 4 dan wil je gewoon een OLED en komen de genoemde IPS panelen niet eens in de buurt. Speel je enkel kleurrijke games of boeien zwartwaardes / donkere details je niet dan is IPS meer dan prima.
Als nieuwe bezitter van de Alienware DWF uit deze review kan ik de vergelijking wel maken. Ikzelf kwam van een 16:10, 27", 60Hz scherm. Vrienden van mij hadden reeds 34" 144Hz ultrawide's dus ik wist wel wat ik mistte.

Mijn conclusie: Het grootste verschil voor mij was simpelweg het ultrawide 34" formaat en de hogere framerate (ik kwam van 60Hz). Dus om op je vraag te antwoorden: koop gerust een "normale" goedkope 34" ultrawide met hogere refreshrate! De meerwaarde van OLED is leuk, maar betekende voor mij alleszins niet dé grootste meerwaarde. Vooral als je weinig/geen HDR-content benut want enkel dan vind ik het OLED scherm pas écht tot zijn recht komen.

[Reactie gewijzigd door Terrestraeon op 22 juli 2024 14:47]

dank je wel voor je reactie. Het is idd lastig keuzes maken in het uitgebreide landschap van ultrawide's.
Ik heb nu een ultrawide IPS met een refresh van 60hz. Ik ben zeer tevreden over de kleurweergave, maar zou graag de stap naar een hoger refresh maken.
QD-OLED staat echt wel (een keer) op de wensenlijst, maar ik wil ook nog een nieuwe GPU.
Ergens moet ik keuzes maken. Ik ben dus ook erg benieuwd naar het verschil van 60hz naar 144hz
Met die Samsung scheelt het je weer stroom als je via de monitor netflix kijkt of iets anders en je kan vanuit je bed of een andere plek makkelijk kijken zonder op te hoeven staan om te switchen of volume te regelen. Ik zie er wel een markt in voor los gebruik.
10-bit kleuren zijn mogelijk tot 157Hz.

Zorz gaming heeft hier een goeie video over: https://youtu.be/TVdqxjUWLVg?t=817
Alle referenties staan in de description.

Met een beetje Tweaken lever je dus maar 8 Hz in voor 10-bit kleuren.

Hij laat ook nog meer Tweaks zien in zijn video.

Ik heb zelf de DWF nog niet, maar dat gaat binnenkort wel veranderen denk ik.
Die Alianware lijkt me met 157hz config inderdaad de beste monitor en ook nog eens doe goedkoopste van de 3.

gevolgd door die van Samsung als je geen tool wil gebruiken voor 10 bit, hdmi 2.1, usb-c en smart functies voor rechtstreeks streaming. hier betaal je iets meer dan € 100 extra voor.

Die van MSI lijkt mij niet interessant. en ook nog eens het duurste.
De 3 schermen krijgen de opmerking: zwart wordt grijzig bij omgevingslicht.
Zelf heb ik hier nog niets van gemerkt.
Er zijn reviews langs gekomen, waar er na verder testen door opmerkingen van gebruikers, boven is gekomen, dat de grijzige kleur werd veroorzaakt door de studioverlichting die men gebruikt voor de videoreview en dat men er eigenlijk geen last van had in normaal omgevingslicht zoals kantoor of bureau verlichting.
Van twee 24" schermen naar ultrawide, wat een genot, nooit meer terug.
ik ben al 2 maand aan het twijfelen over de Dell, maar kan het niet over mijn hart krijgen om het aant te schaffen. Gamen en werken met schrik voor burn in doe ik niet graag in mijn ontspanningsperiode. Ik vrees constant stress te hebben gewoon door de burn in, ik vrees dat ik dan "maar" in een lager segment moet kijken

[Reactie gewijzigd door dolly op 22 juli 2024 14:47]

Maar Dell heeft toch gewoon 3 jaar garantie?
ja, maar het gedoe van terug sturen vind ik beu, en tot voor kort was deze niet officieel beschikbaar in BE.
maar vooral constant de stress om het erger te maken, maar een terecht punt

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.