Uiteraard mag Noctua niet ontbreken op de Computex. De koelspecialist gaf een update van zijn voortgang met active noise cancellation, maar toonde ook verbeterde koelers en ventilators.
Ik gebruik deze fans op een radiator en kan alleen maar aangeven dat ze precies doen wat je er van verwacht. Goede performance, zeer stil, vrij duur en een gruwelijk kleurtje.
Een vrij stille maar ook een aardig presterende fan met goede statische luchtdruk, voor processor koeling is dit waarschijnlijk een van de beste keuzes die je kan maken met deze combinatie, maar daar betaal je ook voor.
Vanwege de static pressure gekocht als heatsinkfan om een oude cpu-fan te vervangen op een Sythe Mugen.
Een dikke vette heatsink dus een beetje static pressure was wel op zijn plaats.
De Noctua koelt de 3,3 GHz Xeon E3 op ze dooie akkertje. Lekker stil ook. Prima koeler.
Pluspunten
Stil
Static pressure (in gebruik op cpu-koeler)
Niet overdreven duur, Prijs-prestatie dik in orde, zoals gebruikelijk bij Noctua.
Minpunten
Kleuren, maar ja, fan zit in de pc, dus niemand ziet het.
het kabelverlengstukje bleek defect te zijn, de fan doet niks met dit verlengstukje ertussen (rechtstreeks op de MB fanheader doet de fan het wel gewoon)
De F12 per definitie gaat al zo lang mee, dat de fan na ruim een decennium gemeengoed is. Nauwelijks weg te denken in een hoog-kwalitatieve build, waarbij kwaliteit/prestaties de drijvende kracht zijn met secundair, en niettemin, zeer goede geluidsproductie.
Mede dankzij de looptijd van de F12 sinds 2011 en vraag/aanbod in verhouding, is deze chromax variant prima aan de prijs ten opzichte van prestaties. Nog altijd een uitstekende 120mm optie en mijn go-to in elke build, mede dankzij de zwarte kleur en de divers gekleurde, rubberen shock absorbers.
Zelden grijp ik naar iets anders, getuige de gewenning op basis van uitstekende prestaties over meer dan 10 jaar tijd (!), zo is de F12 chromax anno 2024 nog steeds een uitstekende keuze vanuit technisch perspectief.
Deze universele trendsetter gaat voor mij uitstekend als case fan front in, rear out, bottom in en top out. Subliem als radiator fan, uitstekend als allrounder.
Pluspunten
Bouwkwaliteit: onbetwist en ongeëvenaard sinds de inceptie van de F12 in 2011.
Kwaliteit/prestates meer dan gerechtvaardigd in uitstekende verhouding; trendsetter, benchmark, schoolvoorbeeld.
Geluidsproductie prima in orde: nauwelijks hoorbaar en hoeft niet hard te gaan om goed te presteren.
Jarenlang dé benchmark voor een 120mm fan met uitstekende statische druk; bewezen effectief.
Luchtstroom ruim voldoende. Na zoveel jaar is de techniek vanzelfsprekend verbetert, zie de A12x25, desalniettemin een uitstekende keuze in verhouding tot aanschafprijs.
Chromax shock absorbers: all-black of zwarte fan met accent kleur.
Degelijke fans, houden mijn case goed koel. Goed regelbaar d.m.v. PWM en daardoor zeer stil te houden. Ondanks lage toeren wel een zeer voelbare luchtstroom, dus luchtverplaatsing is er zeker. Boven 1000 RPM worden ze wel hoorbaar, en bij volle snelheid domweg luidruchtig.
Veel accessoires in het pakket, o.a. Y cable, low noise adapter en ophangrubbertjes.
Kleur moet je van houden, daarom zowel plus- als minpunt.
Goede fans met veel accessoires en koeling. Gekocht voor mijn kleine kast en de fans zijn erg "low profile". Na 5 jaar wel lichtelijk versleten. Vervangen met de NF-F12.
De bouwkwaliteit is super zoals bekend van Noctua, en ze blazen goed veel lucht, maar begrijp werkelijk niet waarom iedereen hem stil vind. Wat een ongelofelijk lawaai maken alle 2 die ik gekocht heb. Ook vervelende
klank op zich. Gaan daarom retour winkel. De A12x25 en BeQuiet SilentWings 3 en 4 zijn vrijwel geruisloos vergeleken deze bij dezelfde airflow. Maargoed deze F12 is dan ook al een erg oud en achterhaald model.
Pluspunten
Noctua bouwkwaliteit
Noctua extra's in de verpakking, Y-splitter, verlengkabel, LowNoiseAdapter, rubber pins, enz
Hele fijne fans, goede kwaliteit, maakt op 100% speed wel flink geluid, maar met aangepast fanprofiel heel stil te houden met voldoende airflow en druk.
Meegeleverde verlangkabel is niet heel lang, let op in grote kasten.
Leuk die gekleurde opzetrubbers, maar zie de meerwaarde er niet van in.
Pluspunten
Compleet geleverd
Goede kwaliteit
Goede airflow/pressure met aangepast fanprofiel (dan ook stil)
Heerlijke fan, eigenwijze kleur, stil, veel kabels zoals splitter en montagespullen meegeleverd, goed regelbare snelheid en zeer betaalbaar.
Levering binnen 24 uur vanaf Megekko.
Verplaatst op zowel lage als hoge RPMs al veel lucht en doet zijn werk relatief stil. Maakt mijn Cooler Master Hyper 212 Black Edition een stuk stiller ten opzichte van de standaard fan.
erg mooie stevig, goede kwaliteit, alleen erg teleurgesteld over het feit dat hij lastig te monteren was schroefjes die erbij zaten paste niet goed en de rubbers waaren er bijna niet op te krijgen. uit eindelijk heb ik dit uit besteed, omdat het mij niet is gelukt
Ter vervanging van 4 Yate Loons aangekocht om op een 480-radiator te bevestigen. In combinatie met low-noise adaptors zo goed als niet hoorbaar met een zeer degelijke air-flow. Vele malen beter dan de SP120's van Corsair en de Yate Loons die ik tot nu toe gebruikt heb. Zeer tevreden.
Erg goede ventilatoren zijn het, van hoge kwaliteit met veel extra's, hoge statische druk van 2,61 mm H₂O, en dat maar op 1500 RPM, wat ze ideaal maken voor op radiatoren, met anti vibratie bij de gaatjes, geven maar 22,4 dB bij 1500 RPM.
Gewonnen op een LAN party, maar al snel uit de kast gehaald vanwege vervelende zoem. Ventilator overduidelijk aanwezig op volledige snelheid, veel te veel geluid.
Een hele stille fan. Op een draaisnelheid van 300rpm koelt deze zo'n drie graden beter dan en NF-P12 PWM. Een drietal van deze boven elkaar zien er mooi uit in eem zwarte kast.
Pluspunten
Koelvermogen
Weinig geluid
Minimale draaisnelheid van 160rpm en dan echt niet niet te horen
Dure fan, maar het geld waard. De afwerking is subliem, van de doos tot de fan en de accessoires. Op PWM lekker stil tot licht hoorbaar. En de kleur, ja, ik vind het wel wat hebben.. :)