Door Willem de Moor

Redacteur

Noctua op Computex

Stille prototypen en bekende modellen gespot

02-06-2015 • 17:51

36

Singlepage-opmaak

Active noise cancellation

Uiteraard mag Noctua niet ontbreken op een componentenbeurs als de Computex. De Oostenrijkse koelspecialist gaf traditiegetrouw een update van zijn voortgang met active noise cancellation, maar toonde ook een aantal verbeterde koelers en ventilators.

Al in 2012 liet Noctua weten aan actieve geluiddemping te werken en het liet tijdens de Computex in dat jaar een prototype van een processorkoeler met die techniek zien. Sindsdien is het een beetje traditie geworden dat de Oostenrijkers hun anc-techniek demonstreren op de beurs en laten zien welke voortgang er in het afgelopen jaar is geboekt.

Noctua demonstreert ventilator met noise cancellationNoctua demonstreert ventilator met noice cancellationNoctua demonstreert ventilator met noise cancellation

Voordat we die voortgang bekijken, geven we nog even een kleine reminder van hoe de anc-techniek, die Noctua samen met het bedrijf RotoSub ontwikkelde, nu eigenlijk werkt. Zoals wellicht bekend wordt bij anc gebruikgemaakt van een tweede geluidsbron die geluid produceert dat precies in tegenfase is met het geluid dat moet worden gedempt. In hoofdtelefoons wordt daartoe een microfoontje gebruikt dat omgevingsgeluid opvangt en met de luidsprekers wordt het geluid in tegenfase met het omgevingsgeluid weergegeven om dat te dempen.

Noctua's anc

Noctua's anc-techniek werkt op een vergelijkbare manier. Een microfoontje vangt het geluid van de ventilator op, waarna een stukje elektronica dat signaal verwerkt en een geluidssignaal voor de luidspreker genereert. Probleem is alleen dat het wat lastig is om een luidspreker in een processorkoeler te bouwen. Noctua's oplossing daarvoor is de ventilator, en dan specifiek de bladen ervan, als luidspreker te laten fungeren.

Een luidspreker werkt met twee magneten: een elektromagneet die door een vaste magneet wordt aangetrokken en afgestoten. Wanneer dat vele malen per seconde gebeurt, krijg je trillingen en dus geluid. De bladen van Noctua's koelers krijgen permanente, kleine neodymiummagneetjes ingebouwd op de punten van de bladen. In de casing eromheen zit een spoel, of elektromagneet, die de kleine magneetjes kan aantrekken. Zo vormt de rotor van de ventilator de luidspreker.
Anc: de speaker

Een product komt ook nu steeds dichterbij. Dit jaar is vooruitgang geboekt bij de productie van de aangepaste ventilators. Het inbouwen van de magneetjes vergt hitte en daar kunnen magneten slecht tegen. Inmiddels kunnen de magneetje succesvol in de bladen worden gefixeerd en ook de spoel kan worden ingebouwd met de gewenste afstand tussen beide. Bovendien is dit jaar voor een 120mm-ventilator gekozen in plaats van de originele 140mm-versie.

Noctua Computex: evolutie van anc-pcb'sNoctua Computex: oud anc-pcb

Eerder was het pcb, waarop de elektronica voor de signaalverwerking en -generatie zich bevond, nog groot en ondergebracht in een aparte behuizing. Dit jaar is voor een nieuwe chip gekozen, waardoor de elektronica geïntegreerd kon worden op het pcb van de rotormotor. Verder wordt gewerkt aan softwareoptimalisatie voor de aansturing van de techniek en wordt getest, getest en getest. Het is er nog niet, maar Noctua kruipt steeds dichterbij een processorkoeler met active noise cancellation. Dat moet dan een koeler opleveren die stiller is dan koelers zonder die techniek en die tegelijk beter koelt.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.