Noctua NH-U14S Review

TERW_DAN
3 maart 2014, laatste update op 3 maart 2014, 4.883 views

Noctua NH-U14S

Specificaties De koeler monteren (Intel LGA 115x) De koeler monteren (AMD AMx/FMx(+) Website en ondersteuning De testopstelling Benchmarks – stock Benchmarks – overclock Benchmarks – high RPM fan Prijs Tot slot De Noctua NH-U142S is een slanke towerkoeler met een 140mm fan erop. Eerder heb ik een aantal koelers met elkaar vergeleken, waaronder de Hyper 612s van Cooler Master en de be quiet! Dark Rock Pro. Deze zal ik met deze koeler vergelijken, maar ook met de Cooler Master Hyper 412s en met...

Pluspunten

• Koelvermogen
  • Installatiegemak
  • Geluidsproductie
  • Support

Minpunten

• Prijs

Specificaties
De koeler monteren (Intel LGA 115x)
De koeler monteren (AMD AMx/FMx(+)
Website en ondersteuning
De testopstelling
Benchmarks – stock
Benchmarks – overclock
Benchmarks – high RPM fan
Prijs
Tot slot

De Noctua NH-U142S is een slanke towerkoeler met een 140mm fan erop. Eerder heb ik een aantal koelers met elkaar vergeleken, waaronder de Hyper 612s van Cooler Master en de be quiet! Dark Rock Pro. Deze zal ik met deze koeler vergelijken, maar ook met de Cooler Master Hyper 412s en met zijn wat kleinere broertje, de NH-U12S die ik ook eerder heb gereviewd.

Het eerste dat mij opviel toen ik deze koeler uit wilde pakken is hoe degelijk alles al aanvoelt. Als je de doos openmaakt zitten er 3 doosjes in. Een voor de AMDbracket, de andere voor de Intelbracket en de laatste voor de koelpasta, kabeltjes en fanclips. Het enige verschil tussen deze en die van de NH-U12S is dat de doosjes hier net iets groter zijn, zodat ze goed in de doos passen waar de koeler inzit. Het monteren van de fans is verder ook hetzelfde, ze maken gebruik van dezelfde SecuFirm2 bracket om 'm vast te zetten.

Het voordeel van een slanke koeler is dat je een stuk meer ruimte hebt voor geheugen met hoge heatsinks. In mijn testsetup heb ik gebruik gemaakt van ADATA XPG geheugen met hoge heatsinks

De brackets voor een 2e fan worden netjes meegeleverd, inclusief een splitterkabel zodat je beide fans aan 1 PWMfanheader kunt hangen. Dit zijn de kleine dingetjes die het in mijn ogen wel helemaal afmaken. De fan die gebruikt wordt is een NF-A15 PWM van Noctua. Deze zijn ook los te verkrijgen, dus het is makkelijk om een tweede identieke fan erbij te zetten. Noctua is zo vriendelijk geweest om een extra 140mm fan mee te leveren voor deze sample, dus zal ik alle tests doen met zowel de standaardconfiguratie met 1 fan, als met de 2e fan erbij.

De behuizing heeft een wat kleinere behuizing dan een gemiddelde 140mm fan, doordat de schroefgaten wat verder naar binnen liggen, waardoor deze dezelfde afstand hebben als die van een 120mm fan. De hoeken zijn voorzien van rubbers, zodat de fan niet resoneert.

Specificaties
SocketsIntel
LGA2011
LGA1150/1155/1156
AMD
AM2(+), AMD3(+), FM1, FM2(+)
Hoogte165mm
Breedte150mm
Diepte52mm (zonder fan), 78mm(met fan)
Gewicht770 gram (zonder fan), 935 gram (met fan)
MateriaalKoper (basis en heatpipes)
Aluminium (koelvinnen)
Nickel afwerking
Heatpipes6
Garantie6 jaar
FanspecificatiesNF-a15 PWM
Max rotatiesnelheid1500rpm (1200rpm met LNA)
Min rotatiesnelheid300rpm
Max airflow93.4 m³/h (74,3m³/h met LNA)
Max geluidsdruk22.4dB(A) (18.6db(a) met LNA)
Power12V, 0.08A, 0.96W
AccessoiresLow-Noise Adapter (LNA)
NT-H1 koelpasta
SecuFirm2 Mounting kit
Antivibratiepads en clips voor een 2e fan
Metalen casebadge

Standaard wordt er geen bracket meegeleverd voor LGA1366 en LGA775, maar deze zijn wel via Noctua te krijgen. Dus de koeler is ook nog prima te gebruiken op oudere sockets met de bracket die gratis toegestuurd kan worden.

De Noctua NH-U14S is een flinke koeler, kijkend naar de hoogte van het ding, maar erg diep is die niet. Daardoor kom je niet in de knoop met geheugen met hoge heatsinks, zelfs niet als je er aan beide kanten een fan opzet.
De koeler is voorzien van 6 heatpipes, eentje meer als de NH-U12S, die verbonden zijn met een groot aantal lamellen om het koeloppervlak te vergroten en waar de fan tegenaanblaast.

Ondanks z'n grootte past hij nog prima in mijn Lian Li kast, die niet veel breder is dan de gemiddelde kast die er is. Er is niet bijzonder veel ruimte over, maar het past prima.

De koeler monteren – LGA115x
De montage heb ik gedaan op een Intel LGA1155 moederbord, de MSI MPower Z77. Het grote voordeel bij deze koeler vind ik dat de backplate voorzien is van schroefdraad. Hierdoor kun je het moederbord gewoon plat neerleggen met de backplate en daarop de bracket en de koeler schroeven. Bij veel andere koelers is het zo dat dit gedeelte aan de koeler zit, waardoor je het moederbord op de koeler moet leggen en dan vervolgens daarop de backplate weer vastschroeft.
De montage is exact hetzelfde als die van de NH-U12S koeler, dus een groot deel van de foto's kunnen bekend voorkomen :)

Nadat je de backplate op het moederbord hebt geplaatst heb je spacers die erover geplaatst worden. Deze zorgen dat de metalen brackets waar de koeler daadwerkelijk op vastgeschroefd gaan worden voldoende afstand hebben. De brackets worden vervolgens met 4 schroeven vastgezet. Dit is allemaal nog voordat je de koeler er daadwerkelijk opzet, wat het erg makkelijk maakt om het vast te schroeven, omdat je overal erg makkelijk bij kunt.

Vervolgens schroef je de koeler erop vast met 2 schroeven aan beide zijden van de koeler.

De koeler zit met klemmetjes vast die erg gemakkelijk los en vast te maken zijn. De fan moet je er vanaf halen wil je de koeler vastschroeven, omdat die boven de schroef zit. Maar de fan heb je er binnen 20 seconden gemonteerd, dus dat is maar een kleine moeite.

De tweede fan klikt net zo makkelijk vast als de eerste. En zelfs met de 2e fan zit geheugen met hoge heatsinks niet in de weg. De fan zit er wel tegenaan in dit geval, maar het past wel zonder dingen te verbuigen.

De koeler monteren – FM/AMx(+)
Voor de AMD montage heb ik een Gigabyte MA78GPM-DS2H gepakt. En daarmee stuitte ik op een probleem. De koeler montage gaat namelijk uit van een backplate met schroefgaten, en die zit niet bij dit Gigabytebordje, want die gebruikt nog plastic pushpins. Nieuwere borden zijn wel voorzien van metalen backplates met schroefgaten, waar de koeler aan vast te schroeven is, maar het model dat ik heb liggen dus niet. Zoals in de NH-U12S review was te lezen heb ik contact opgenomen met Noctua en een paar dagen later had ik een backplate in huis.

De installatie van een AMD bord is niet heel veel ander als die van een Intelbord, met als voornaamste verschil dat de gebruikte brackets iets anders zijn, en je die van bovenaf vastschroeft op de backplate in plaats van dat er schroefdraad op de backplate zelf zit.

De backplate aan de achterkant van het moederbord

Vervolgens worden hier 4 spacertjes geplaatst, boven de schroefgaten van de bracket.

De meegeleverde AMDbrackets kun je er vervolgens op vastschroeven.

En vanaf hier is het hetzelfde als bovenstaande installatie. Met 2 schroeven is de koeler vast te zetten, en klaar om vervolgens de fans erop te zetten.

Website en ondersteuning
Iets dat ik niet vaak meeneem in een review, maar ik in dit geval wel wilde vermelden is de ondersteuning van Noctua. Op hun site is een gigantische lijst aanwezig met de meeste moederborden waarbij staat of de koeler gaat passen, en als deze gaat passen of er nog specifieke problemen zijn met sommige features op moederborden, of waar je tegenaan kunt lopen bij het plaatsen. Zo uitgebreid als bij Noctua ben ik die nog niet tegengekomen. En dit is wel een toegevoegde waarde voor mensen die zeker willen weten dat het gaat passen en niet voor verrassingen willen komen te staan.

Verder wordt er vrij vlot gereageerd op hun supportmail, wat ook wel prettig is. Reacties kreeg ik ofwel dezelfde dag (dat wil zeggen, binnen een uurtje of 2), of buiten hun openingstijden vrij vroeg in de ochtend.

Testsetup
De testsetup die ik heb gebruikt is een Z77 MPower moederbord van MSI met ADATA XPG DDR3 geheugen en een Intel Core i5 2500K met een TDP van 95W.
De koelers die ik heb vergeleken zijn
Noctua NH-U12S
• Noctua NH-U14S
Cooler Master Hyper 612s
• Cooler Master Hyper 412s
be quiet! Dark Power Pro C1

De koelers op een rijtje

Iedere koeler is getest in 6 verschillende setups. Een meting tijdens idle, en tijdens SuperPi runs op 1, 2, 3 en 4 cores (dmv HyperPi), dus met een belasting van 25%, 50%, 75% en 100%.
De 2 Noctuas heb ik beide getest met een extra fan, en om te kijken of de lage RPM fans nadelig kunnen zijn op het koelvermorgen heb ik de fans ook vervangen door een enkele San Ace highRPM fan. Dit heb ik gedaan met de Noctua's en de Cooler Masters. Bij de be quiet! was dit niet makkelijk om te doen, omdat deze fan te dik is.
Alle tests zijn uitgevoerd op de standaard kloksnelheden van de 2500K, maar ook nog eens met een overclock naar 4.2GHz dmv OCGenie van de MPower Z77. Deze automatische overclockfunctie werkt op zich prima, maar gebruikt wel een relatief hoge vCore (1.3561V), waardoor de temperaturen ook wat hoger liggen.

Alle tests zijn gedaan met een niet ingebouwd systeem, met een omgevingstemperatuur van zo'n 18 graden. De temperatuur is hier redelijk stabiel, echt grote uitschieters zullen hierdoor niet in de benhcmark zitten.

Alle tests met de koelers met een enkele fan zijn gedaan in een push-setup. De tests met 2 fans op een enkele koeler zijn gedaan in een push-pullconfiguratie. Er was blijkbaar wat verwarring over de montage. De fans zijn geínstalleerd richting het I/Oshield in deze test, omdat het een opentestbed is. In geval van het inbouwen in een kast is het logischer de fan aan de andere kant te hebben zitten, zodat de warme lucht gelijk de kast uit kan. Maar dat is in dit geval geen belemmering.

Benchmarks – stock

Cooler Master Hyper 412S 50 °C
Cooler Master Hyper 612S 42 °C
be quiet! Dark Rock Pro 40 °C
Lager is beter

Temperatuur - 2500K stock - 4 core load (linpack)
Noctua NH-U12S - single fan 45 °C
Noctua NH-U14S - single fan 46 °C
Cooler Master Hyper 412S 56 °C
Cooler Master Hyper 612S 47 °C
be quiet! Dark Rock Pro 44 °C
Lager is beter

In de grafieken is te zien dat het een beetje stuivertje wisselen is tussen de NH-U12S en de NH-U14S, op stocksnelheden. Het verschil is ook iedere keer maar een graad, hooguit 2.
Een 2e fan toevoegen lijkt eigenlijk geen toegevoegde waarde te hebben, de kleine verschillen zouden al volledig aan de omgevingstemperatuur kunnen liggen (die hier geen perfecte constante is). Ten opzichte van de Dark Rock Pro zijn de verschillen ook vrij klein, met de ene keer een graad voordeel voor de Dark Rock Pro, de andere keer voor de Noctua.

Benchmarks – overclock
Deze benchmarks zijn gedraaid met een vcore van 1.336V, een stuk hoger dan de 1.1609 – 1.2460 die mijn 2500K standaard doet op de MPower Z77. De temperaturen liggen hierdoor ook een stukje hoger.

Temperatuur - 2500K OC - idle

Cooler Master Hyper 412S 64 °C
Cooler Master Hyper 612S 51 °C
be quiet! Dark Rock Pro 47 °C
Lager is beter

Temperatuur - 2500K OC - 4 core load (linpack)
Noctua NH-U12S - single fan 61 °C
Noctua NH-U12S - dual fan 59 °C
Noctua NH-U14S - single fan 58 °C
Noctua NH-U14S - dual fan 56 °C
Cooler Master Hyper 412S 84 °C
Cooler Master Hyper 612S 63 °C
be quiet! Dark Rock Pro 59 °C
Lager is beter

De 2500K heeft hier flink wat meer prik gekregen, waardoor er ook wat meer warmte wordt ontwikkeld. Hierbij heeft de NH-U14s een klein voordeel op de NH-U12S, en is hij voor mijn gevoel iets stiller, alleen is dat ten eerste lastig te onderbouwen zonder metingen, en ten tweede zijn de verschillen klein, want beide koelers vind ik juist erg stil.
Het toevoegen van een 2e fan lijkt hier wel wat voordeel te bieden, al is het vaak maar 1 of 2 graadjes.

Benchmarks – highRPM fan
De high RPM fan die ik gebruikt hebt is een Sayo Denki San Ace 109R1212H1071. Om je een idee te geven, de fans van de Noctua gebruiken 0.05A bij 12V, deze Sayo Denki fans doen 0.52A bij 12V, een factor 10 keer zoveel. En dat merk je ook wel in het geluid, want 10 keer zoveel herrie maken ze sowieso wel. De bevestiging van deze fans is een beetje houtje touwtje gedaan, omdat de standaard klemmetjes niet passen, omdat deze fans behoorlijk dik zijn. Maar voor een testsetup is dit prima te doen.

In de grafieken heb ik de 2 Noctua's gezet met zowel single fan, dual fan en de Sanyo Denki-fan in idle en de Linpacktest op stock en OC. De tussenliggende tests gaven geen andere spannende waardes, dus heb ik die niet allemaal in grafiekjes gezeet.

Temperatuur - 2500K stock - idle

Noctua NH-U14S - single fan 58 °C
Noctua NH-U14S - dual fan 58 °C
Noctua NH-U14S - Sanyo Denki 56 °C
Lager is beter

De Sanyo Denki fan heeft een voordeeltje op de NH-U14S, waarbij hij iets koeler is bij een overclockte CPU. Maar het verschil is erg klein, en zoals eerder gezegd lever je gigantisch veel comfort in omdat de Sanyo Denkifan gigantisch veel lawaai maakt, zeker ten opzichte van de zeer stille Noctuafans.

Prijs
De Noctua NH-U14S is niet de allergoedkoopste CPUkoeler die je zult gaan vinden, maar je krijgt er wel een behoorlijk degelijke koeler voor terug. Op het moment betaal je een kleine 60 euro voor deze koeler, en daarmee is hij nog steeds net wat goedkoper dan een be quiet! Dark Rock Pro, terwijl die gelijke prestaties levert.

Hij is dan wel weer een stuk duurder dan een Cooler Master 612s of 412s. In onderstaande grafiekjes staan de koelers met de prijzen (afgerond op hele euro's). De Noctuas zijn duurder dan de Cooler Masters, maar wel weer een stuk goedkoper dan de be quiet! die op dit moment verkrijgbaar is (ik heb zelf de Dark Rock C1, die is niet meer te verkrijgen, dus ik heb de prijs van de C2 gepakt). De Hyper 612s is niet zo goed meer verkrijgbaar, op dit moment nog maar bij 1 winkel.

KoelerPrijs
Noctua NH U12S51
Noctua NH U14S58
Hyper 612s35
Hyper 412s32
Dark Rock Pro C272

Tot slot
Deze NH-U14S heeft me aangenaam verrast, net als de NH-U12S vanaf het moment dat ik de doos opende. Alles voelt gewoon degelijk aan. En dat is het ding in gebruik ook. Het installatiegemak krijgt van mij echt dikke pluspunten en is voor mij eigenlijk al genoeg reden om deze koeler aan te raden boven een koeler zoals de be quiet! of Cooler Master Hyper 612s die met een backplate werken waarbij je aan de achterkant de koeler vast moet schroeven. Het is ideaal dat dat aan de bovenkant kan.

Als je moet kiezen tussen deze koeler en de NH-U12S, dan ligt de keuze denk ik vooral aan de hoeveelheid ruimte die je in de kast hebt, en of je daar plek hebt voor een 140mm fan. Het verschil tussen beide koelers is namelijk niet gigantisch groot, maar het prijsverschil is ook maar een paar euro, dus wat dat betreft is het een mooi kloppende verhouding.

Als ik kijk naar de prestaties van deze koeler ten opzichte van de duurdere Dark Rock, dan liggen die echt in het voordeel van de Noctua als we het afzetten tegen de prijs. De Cooler Master koelers winnen het op prijs, maar de prestaties daarvan zijn toch weer een stukje minder, net als de montagemogelijkheden. Maar eigenlijk zitten die koelers toch net in een wat ander segment.

Heb jij ook een Noctua NH-U14S?

Vraag & Aanbod

Noctua maakt hele goede koelers maar wat ik zelf nog een mogelijk minpunt vind is het kleurenscherma, Dat past namelijk niet bij de meeste andere componenten. (door de wit - bruine fans)
Dat vind ik zelf dan eerder een pluspunt dan een minpunt eigenlijk. Een keer eens wat anders dan die standaard zwarte fannetjes. En de kleurcombi van lichtbruin met bordeaux rood vind ik eigenlijk lang niet gek.
Ik snap wat je bedoeld, echter als je voor een zwart - rood kleurenschema gaat dan kan je al geen Noctua fans meer nemen. (als je het schema wil houden natuurlijk)

[Reactie gewijzigd door Djesse8999 op 23 juli 2024 14:39]

Prachtige review, waarvoor dank. Ik snap alleen niet waarom de cpu fan nu aan de achterkant van de computer zit, want nu blaast hij de warme lucht de computer in, bij mij blaast hij linea recta naar de fan achterin mijn computer zodat de warme lucht snel wordt afgevoerd.

Wellicht heb je een goede reden voor deze opstelling?

Wellicht heb je een goede reden voor deze opstelling?
Op een testbench maakt het bijzonder weinig uit welke kant je de lucht op blaast, omdat er toch geen kast omheen zit (en gezien de aansluitingen naar voren liggen op m'n bureau vind ik 't prettiger dat ik niet met m'n bakkes in de airflow zit :P)

In een kast blaas je naar achteren, dat is airflow technisch gezien het beste.
Ah, dat verklaart het natuurlijk, thanks!
Dank voor weer een fantastische review
Wat mij opviel is dat Noctua NH-U14S - dual fan soms (een beetje) meer temperatuur
produceert dan - single fan, :? Het is niet veel maar wel opmerkelijk.
Keep up the good work !
Dank voor weer een fantastische review
produceert dan - single fan, :? Het is niet veel maar wel opmerkelijk.
Keep up the good work !
Dat verschil is waarschijnlijk te wijten aan een schommeling in de omgevingstemperatuur.
Ik heb hier geen climatecontrol of iets dergelijks dat de temperatuur precies op 1 peil houdt, het kan een beetje schommelen. Ik heb de temperatuur wel in de gaten gehouden, en daar zat hooguit een paar graden verschil tussen.
Dus daarom kan het zijn dat er af en toe 1 graad verschil tussen zit. Het gaat met name om de grotere verschillen tussen de koelers.
Zou het door het relatief smalle koelblok komen (breedte) dat 2 fans niet zoveel nut heeft? Ik had wel grotere verschillen verwacht eigenlijk in push-pull vs 1 fan. Volgens mij maakte het hier wel 5 graden uit op een scyte ninja met 2 noctuas destijds, maar goed dat koelblok(of de vinnen althans) lijkt ook wel 2x zo breed (bijna 4-kant in afmetingen)

[Reactie gewijzigd door ToFast op 23 juli 2024 14:39]

Ik denk dat dat goed mogelijk is, dat je in verhouding te weinig oppervlak hebt dat meer airflow te weinig uitmaakt op het totale koelvermogen.
Mooie review :) Ik heb daarom de NH-U12S gekocht en gisteren in m'n nieuwe Cooler Master Silencio 652 gemonteerd. Makkelijke montage (daar kan Scythe nog wat van leren), super stil, ben er zeer tevreden mee. Dank dus voor het vele werk dat je gedaan hebt.

Wel nog een vraag. Heb jij enig idee welke fan van Noctua het meest geschikt is om te plaatsen in een kast? Volgens Noctua moet de 120 mm NF-S12A erin, maar die is verkrijgbaar als PWM, ULN en FLX.

Als ik het verschil zo zie is de FLX de versie die met meerdere adaptertjes geleverd wordt om de fanspeed te beperken, is de ULN de versie die extreem stil is, en de PWM heeft een 4 pins connector om via PWM aangestuurd te worden.
Professionele review.
Top!!!
Door o.a. deze review mijn Scythe Mugen 4 vervangen door de Noctua NH-U14S met extra Noctua NF-A15 PWM en nog geen seconde beklaagd.
Noctua is toch een niveau hoger dan de andere CPU koeler producten.
Gewoon door de bouwkwaliteit, afwerking, gemak van installatie en de vele details...
Zeer goede koeling en onhoorbaar, nu nog die lelijke bruine kleur aanpakken en top.
Fantastische review, je zou er je werk van moeten maken !
Mooi review, ik twijfel enorm tussen deze en de Dark Rock 3 maar ik denk dat ik toch voor Noctua zwicht.. Heb nog een aantal Noctua NF-A14 fans liggen dus wordt een mooie bruine/bordeaux match :D Nog steeds tevreden met de koeler?
Mooie nette review. Heeft mij over de streep getrokken! Ik ga in ieder geval voor 140mm :) mijn coolermaster stacker 810 heeft plek zat.

Nogmaals bedankt voor je hulp!