De iPhone 16e is een aanrader voor vrijwel niemand, omdat hij zoveel functies mist ten opzichte van andere iPhones. Als je graag MagSafe-accessoires gebruikt, dan kun je de 16e overslaan, want die ondersteunt hij niet. Als je AirTags gebruikt, moet je deze telefoon ook niet hebben, want die ondersteunt hij ook niet volledig. Als je graag foto's maakt, kun je ook beter een andere iPhone hebben. Hij heeft maar één camera aan de achterkant en dat is ook nog eens niet de beste camera. Het scherm is prima, maar duidelijk een paar jaar oud. De accuduur is prima, maar niet spectaculair. Hij is iets goedkoper dan een iPhone 16, maar het verschil is niet groot. Bovendien kun je voor dezelfde prijs een iPhone 15 kopen, die completer is. Daarmee is dit voor heel weinig mensen de aantrekkelijkste iPhone. Veel mensen zijn beter af met een iPhone 15, tweedehands 15 Pro of een iets duurdere iPhone 16. Lees verder »
Lees de uitgebreide review en reacties
Gemiddelde gebruikersscore
Ik ben super tevreden met mijn iPhone 16e! De telefoon voelt erg prettig aan en doet precies wat ik ervan verwacht. Ik heb bewust gekozen voor dit model, omdat ik niet veel waarde hecht aan het allernieuwste, maar wel graag een iOS-toestel wilde dat goed samenwerkt met mijn MacBook Pro. Face ID werkt uitstekend en maakt ook Apple Pay heel gemakkelijk en veilig in gebruik. Een ander groot voordeel is dat ik eenvoudig mijn agenda kan delen met mijn vrouw, die een iPhone 15 Pro gebruikt. Voor mijn dagelijkse taken zoals bellen, WhatsAppen en e-mails versturen is deze iPhone meer dan perfect. Ook de accuduur is indrukwekkend: zelfs bij zwaar gebruik gaat de telefoon bijna twee dagen mee. Kortom: een ideale keuze voor wie een betrouwbare, soepele en gebruiksvriendelijke iPhone zoekt zonder de hoofdprijs te betalen.
De prijs is hard aan het dalen en daardoor wordt deze mobiel opeens interessant. Goede telefoon, voelt erg degelijk aan en alles loopt lekker snel. Batterij veel beter dan mijn oude SE2020. Camera ziet er ook scherp uit, zeker als je geen influencer/fotograaf bent, dan is deze camera prima. Scherm ziet er goed uit, maar is wel significant groter dan mijn SE2020. Te groot voor mij, maar beter dan veel andere schermen die vaak al 6,3 inch zijn.
De iPhone 16e voelt bijna identiek aan de iPhone 12, met als nadeel het ontbreken van de groothoeklens. De batterijduur is beter, maar de prestaties voelen nauwelijks anders aan. USB-C is een handige toevoeging, en dankzij een providerkorting was dit een betere deal dan een refurbished 14 Pro.
Stap gemaakt van een versleten iPhone 14 Pro Max naar de 16e. Het design valt mij erg in de smaak en ik vind het verschil van 73 gram een verademing. Veel hoesjes hebben ook niet meer te maken met de camera bump en mijn toestel ligt vlak op het bureau met een simpele Spigen case. Geoptimaliseerd opladen tot max 80% wordt gebruikt en ik haal het einde van de dag, zonder dat ik batterijbesparing automatisch aanzet op 15% met opdrachten.
Ik heb werkelijk ieder model gehad in de afgelopen 2 jaar (hobby) en ik ben na een week gebruik erg tevreden met de 16e. ‘S nachts draadloos laden gaat prima met een MagSafe case en ik mis niets wat mijn 14 Pro Max te bieden had. Mogelijk dat ik de groothoeklens wel eens zou kunnen missen.
A18 -1 core, eigen modem, camera… werkt uitstekend.