Samsung introduceert Samsung 850 Pro-ssd's met 3d v-nand-flash

Samsung heeft dinsdag zijn eerste consumenten-ssd's met 3d-v-nand-geheugen op de markt gebracht. De consumentendrives met gestapeld flashgeheugen komen in varianten van 128GB tot en met 1TB op de markt en moeten vooral op prestaties concurreren.

De 850 Pro-serie ssd's bestaat uit doorsnee 2,5"-drives die als onderscheidende eigenschap 3d-v-nand-flashgeheugen hebben. Bij dit type chips stapelt Samsung meerdere lagen geheugencellen op elkaar, wat tot efficiëntere ontwerpen leidt. Dit maakt onder andere dat Samsung het geheugen op een 3xnm-procedé kan fabriceren, wat goedkoper is en minder technologische obstakels oplevert dan de 21nm- of 19nm-productie van andere flashchips. Voordeel daarbij zou volgens Samsung zijn dat de levensduur van de chips langer is.

Door het ontwerp van de cellen beschikken de 850 Pro-drives over betere prestaties dan die van voorgaande ssd's op basis van conventioneel flashgeheugen, ondanks het gebruik van een groter procedé, claimt Samsung, terwijl ook het stroomverbruik verminderd zou zijn. Het huidige 3d-v-nand-geheugen heeft een capaciteit van 128Gbit, maar Samsung zegt de capaciteit bij gelijk procedé flink op te kunnen voeren, naar wel tot 1Tbit per chip.

Bovendien werden voor de eerste generatie van het 3d-geheugen, die vorig jaar voor enterprise-drives in productie ging, nog 24 lagen gestapeld en weet Samsung voor de consumentenmodellen nu al 32 lagen te stapelen. De 850 Pro-serie is vanaf deze maand verkrijgbaar, met prijzen die in lijn zouden liggen met die van de 840 Evo-serie. Uit de eerste testen blijkt de 850 Pro-ssd's sneller zijn dan de meeste ssd's, maar niet rapper dan de 840 Evo. De langere levensduur en de extra garantie maken de drives wel geschikt voor bijvoorbeeld werkstations.

Drive850 Pro840 Pro840 EVO
Controller MEX MDX MEX
Nand 40nm 3d v-nand 21nm mlc (vlak) 19nm tlc (vlak)
Capaciteiten 128GB, 256GB, 512GB, 1TB 64GB, 128GB, 256GB, 512GB 120GB, 250GB, 500GB, 750GB, 1000GB
Garantie 5 jaar 5 jaar 3 jaar

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

01-07-2014 • 10:21

49 Linkedin

Reacties (49)

49
44
29
4
0
11
Wijzig sortering
Er is ook een review te vinden bij de buren. :)
http://be.hardware.info/r...b-review-terug-aan-de-top

Blijkbaar een uitzonderlijk goede high-end harde schijf. Redelijk hoge prijs vergeleken met huidige SSD's, maar dan ook goede prestaties!
Goede review inderdaad, net zoals die van AnandTech. Release date en Amerikaanse prijzen zijn ook al bekend.
nl.hardware.info
Samsung heeft zojuist tijdens haar SSD Global Summit 2014 aangekondigd dat de 850 Pro SSD's vanaf 21 juli beschikbaar zijn in 53 landen. Amerikaanse adviesprijzen voor de 128GB, 256GB, 512GB en 1TB versies zijn $ 129,99, $ 199,99, $ 399,99 en $ 699,99. Europese adviesprijzen zijn nog niet bekend.
Ik verwacht dat de schijven €130 gaan kosten voor de 256GB versie.
Helaas zijn er (nog) geen prijzen bekend in de pricewatch.

Volgens Anandtech is de garantie zelfs tien jaar...

[Reactie gewijzigd door Nas T op 1 juli 2014 14:22]

De EVO ... misschien. De Pro's zullen hoogstwaarschijnlijk gewoon de genoemde dollarprijzen zijn maar dan in euro's. Dus $ = €.

Er zit niet zo gek veel verschil tussen de prijsverlopen van de generaties. De 830 en 840 begonnen beiden ruim boven de 200 euro. Ik heb mijn 830 destijds op een dieptepunt gekocht voor 179 euro (in de winkel). Niet de goedkoopste want er was nog een webshop die er een tientje onder zat. Dit was echter excl. verzendkosten. De goedkoopste 840 Pro staat nu voor 168,45 euro (incl. verzendkosten) in de pricewatch.

Dit is geen daverend verschil met de vorige serie en ik verwacht dat dus ook niet met de volgende.
Als ik naar de twee reviews kijk bij de buren en anandtech, dan blijkt de hoge prijs toch wel gerechtvaardigd. Het geheugen blijkt van uitzonderlijke kwaliteit, waardoor ze op 150 TB writes zijn geclassificeerd. Dat is ongeveer dubbel als wat we gewend zijn. Maar ze blijken zelfs nog veel sterker.

Er staat:
In fact, Samsung said that they have a 128GB 850 Pro in their internal testing with over eight petabytes (that is 8,000TB) of writes and the drive still keeps going, so I tip my hat to the person who is able to wear out an 850 Pro in a client environment during my lifetime.

De reden dat ze "slechts" 150 TB gespecificeerd zijn, is dat samsung zakelijke gebruikers liever naar de duurdere enterprise oplossingen wil laten gaan, die duurder zijn en power loss protection hebben.
50GB per dag schrijven betekend een levensduur van 6+ jaar. En wie schrijft nu dagelijks zoveel data weg. Ik blijf er bij. De hele discussie over de levensduur van ssd's is nu nog steeds niet relevant (uitgaand van een betrouwbaar merk).
Mooie review maar jammer dat Samsung niet meehelpt aan de vooruitgang van storage (voor consumenten). Persoonlijk zou ik veel liever zien dat we z.s.m. van de SATA300/SATA600 aansluitingen, kabels en controllers afstappen en overgaan op PCI-e voorzieningen.

De fysieke omvang van de storage kan dan kleiner, de doorvoorsnelheden liggen (over het algemeen) hoger en zowel producenten als consumenten tillen het hele PC-platform naar een hoger niveau waardoor zometeen ook de acceptatie / produktie & kostenplaatje van zaken als DDR4 aanzienlijk beter zal zijn.

Ja, ik heb nu 1 SSD en die draait al een jaartje of 2. Het eerste wat ik ga doen volgend jaar is over naar een mainboard met minstens 2 M2-sloten of een Intel P-serie voor opslag.
Ik hoop dat je begrijpt dat dit in veel gevallen gewoon niet haalbaar is, want in heel veel systemen is geen PCI-E beschikbaar (niet aanwezig of geen ruimte om wat in te prikken), denk aan laptops, small formfactor PCs, etc. Met een SATA aansluiting kom je gewoon een heel eind. Samsung produceert ook gewoon andere type SSDs (M2), maar daar zie je ook al dat de prijzen iets hoger liggen omdat de vraag/aanbod gewoon veel kleiner is.

Een hoop mensen kopen juist een SSD om een betsaand systeem nog wat leven in te blazen, vaak zijn de CPU/RAM snel genoeg...
Ik heb een sli configuratie met 2 dubbel slot videokaarten. Hierdoor worden alle bescgikbare pcie sloten bedekt en dus niet meer bruikbaar. Als de hele hdd en ssd markt gaat overstappen op pcie dan hebben velen van ons een probleem. Ik debk dat het beter is om een standaard in sata te vinden die dezelfde snelheid kan leveren als de pcie bussen. Ipv sata 4 uit te brengen met 2x de snelheod van sata 3 zouden ze beter gelijk een bandwith van 10x zoveel of meer moeten inbouwen zodat dit gelijk weer een hele tijd mee kan. Ik heb zelf 2 kingstons sata3 600mbit in raid0 deze schijven halen een lees snelheid van ruim 850 MB/sec. Dit is altijd nog een optie als je echt performance wil maar tegen de huidige sata techniek aan loopt te hikken. Echt ideaal is het echter niet. Daarnaast ben ik van mening dat het niet altijd uit maakt hoeveel bandbreedte dat je hebt. Het is leuk dat je 1.2 GB per seconden kunt lezen en schrijven. Maar als de ssd grote moeite heeft met kleine bestanden dan heb je er in de meeste gevallen maar weinig profijt van. Als ik kijk dat mijn 2 ssds in raid0 850 MB/sec lezen maar eigenlijk bij het opstarten van bf4 maar 3 sec sneller in het spel is dan mijn 2de langzamere pc met een enkele samsung evo ssd dsn is de iops in mijn ogen vele malen belangrijker. Het enige waar veel bandbreedte handig voor is, is om bijvoorbeeld films van een paar gb te kopiëren. Helaas moet de bron waar je het vanaf haalt of naar toe schrijft ook zo snel zijn anders heb je er nog weinig aan.
Minstens 2 M.2-sloten, dat ben ik nog niet tegengekomen. Bestaat dit al? Is er ergens te lezen dat ze komen?
Langs de ene kant komen moederbordfabrikanten nu met SATA Express waarbij dus ook 2 PCI-Express lanes beschikbaar zijn, aan de andere kant heb je moederborden met ofwel mSATA danwel M.2 aansluitingen, en daarvoor maakt Samsung reeds SSDs. Voor de SATA Express is het gewoon een kwestie van tijd.
Let wel, M2-sloten hoeven niet per definitie sneller te zijn dan SATA600.. zeker niet zoals op veel huidige boarden waar maar 1 lane gebruikt wordt bij m2... En er zijn natuurlijk ook maar een beperkt aantal lanes, waarvan je videokaart er ook al een zwik gebruikt, meerdere videokaarten en je hebt dan nog een behoorlijk probleem..
Hier ook nog een review van Myce:

http://www.myce.com/revie...pro-1tb-ssd-review-72135/
As an operating system drive, the Samsung 850 Pro 1000GB SSD is pretty hard to fault. Performance is outstanding and the SSD proved to be very stable during the testing period.The new 3D V-NAND is a huge step in the right direction in my opinion. Endurance is much improved over the current crop of planar MLC NAND. Plus as added bonuses you also get a boost in NAND performance, and lower power consumption.

Rapid mode is a nice inclusion, and does boost performance in the real world. My only worry with the increased amount of system memory made available for caching data (up to 4GB) is one of a system crash and data loss. However, even although the new version of Magician (4.4) was a beta, it proved to be very reliable and stable.You should keep in mind that the Samsung 850 Pro SSD I have tested in this article is an early sample. So between now and the 850 Pro’s official launch, there is still time for Samsung to tweak the firmware and get even more performance from this series of SSDs.

As it stands, the Samsung 850 Pro series of SSDs should certainly be on your shortlist, if you are intending to buy a Prosumer SSD in the near future.Improving on the very successful 840 Pro series of SSDs was always going to be a difficult task for Samsung. With the new 850 Pro however, Samsung appears to have succeeded in this task.
Verder heeft Samsung ook nog een enterprise drive aangekondigd, die Myce getest heeft met een professioneel SSD test apparaat, daarover zeggen ze:

http://www.myce.com/revie...ata-enterprise-ssd-72125/
The Samsung 845DC PRO is an outstanding drive, which offers class leading performance for intensive random write workloads together with excellent endurance.
Al met al lijken Samsung SSDs het erg goed te doen en ik raad ze tegenwoordig ook vaak aan!

[Reactie gewijzigd door Snikker op 1 juli 2014 21:41]

Anoniem: 515121
@Dima_20051 juli 2014 10:50
Het valt me op dat ze op hardware.info spreken over 10 jaar garantie op de Samsung 850 Pro en hier van 'slechts' 5 jaar. Ben dus benieuwd welke van de twee juist is.
volgens http://hothardware.com/Re...GB-and-1TB-Review/?page=1 zeggen ze ook 10 jaar limited. dus denk 10 jaar.
ik denk dat ze in dit geval wel gelijk hebben http://hothardware.com/Re...GB-and-1TB-Review/?page=1 hun geven ook 10 jaar limited aan.
Ook de review van Anandtech heeft het over 10 jaar. En dat is de meest respectabele review site die ik ken imo.

[Reactie gewijzigd door Bonez0r op 3 juli 2014 11:09]

Ik ben benieuwd naar de prijs van de 1TB versie… daarmee heb ik in 1 klap genoeg opslag én een bak snelheid om "U" tegen te zeggen! Als die EVO al betaalbaar is met 512GB, zou 't me niets verbazen als die 1TB ook relatief flink gezakt is in prijs.
[Update 9:03] Samsung heeft zojuist tijdens haar SSD Global Summit 2014 aangekondigd dat de 850 Pro SSD's vanaf 21 juli beschikbaar zijn in 53 landen. Amerikaanse adviesprijzen voor de 128GB, 256GB, 512GB en 1TB versies zijn $ 129,99, $ 199,99, $ 399,99 en $ 699,99. Europese adviesprijzen zijn nog niet bekend.

[Reactie gewijzigd door jesper86 op 1 juli 2014 10:35]

Er is alleen wel een groot verschil, de EVO is tlc én is op 19nm gebakken, de 850 Pro schijf is op 3xnm en vermoedelijk mlc. Dat betekend dat deze 850 een véél grotere die heeft (voor zover je bij flash echt over een die kunt spreken) en dus hogere materiaalkosten (heeft).

Dat er bij dit 3D-nand gestapeld kan worden is leuk voor de prestaties en de capaciteit, niet voor de prijs.

@hieronder: als je stapelt heb je toch ook een hoger materiaalverbruik? In totaal heb je dus een groter oppervlak. Door het 3x-nm proces is je materiaalverbruik ook veel hoger. Zie bijvoorbeeld dit schema

[Reactie gewijzigd door ktf op 1 juli 2014 10:40]

Doordat er gestapeld wordt krijg je juist een kleinere die. De productie is wat moeilijker (lees duurder). De materiaal kosten hoeven dus zeker niet hoger te liggen. Grote kans dat ze juist lager zijn.

@ hierboven.
Het gaat erom hoeveel chips ze uit een waver halen. Hoe kleiner de oppervlakte des te meer chips, des te goedkoper.

[Reactie gewijzigd door winwiz op 1 juli 2014 10:40]

De buren hebben het over 70 cent per GB. Kom ik rond de 700 euro uit voor een 1TB SSD, dat is mij persoonlijk nog veel te gortig. Zeker als je voor rond de 200 euro een 512GB SSD kunt kopen is dat een veel slimmere keus. Heb je meer ruimte nodig? Prik er nog een 512GB SSD naast.
Inderdaad, deze zijn veel te duur.

Leuk om te zeggen dat je een snelle hebt, maar ga je dat echt merken? Denk het niet.
Hoe bedoelen ze betere prestaties? De huidige Pro en Evo serie zitten veelal aan de limiet van Sata-600... Of bedoelen ze heel wat anders dan lees- en schrijf snelheid?
Ze bedoelen dat als je naar de werkelijke snelheid gaat kijken, dus niet puur kijken naar de benchmark maar naar de snelheid waarmee programmas draaien, dat deze 850 serie inderdaad een procentje of wat sneller zijn dan de snelste tot nu toe (dat was de samsung 840 pro)

Je kan dit aflezen aan de pcmark7 score.
Maakt dat noemenswaardig verschil dan? Ik heb de 840 Pro 256GB x2 op het moment en ik zie ook met bestanden overzetten dat ik toch wel echt aan de limiet geraak. Ik hoopte eigenlijk dat er of een nieuwe snellere Sata technologie kwam, of dat ze gingen beginnen met PCI-E SSD's, maar helaas.
Dit is dan wel superieur spul. Er wordt 10 jaar garantie gegeven en 150 TB schrijfcapaciteit. En dan dus dezelfde prijs als de oude 840pro. Dat is toch een behoorlijke vooruitgang.

Verder zijn dit nu ook de snelste SSD's (SATA) op de markt.

Met dit alles staat Samsung toch behoorlijk sterk.
Vijf jaar garantie en een 256GB variant voor ongeveer 200 euro is niet verkeerd. Is wel wat prijziger dan andere schijven op dit moment, maar wellicht dat de 'adviesprijs' wat hoger ligt dan de uiteindelijke straatprijs.

In ieder geval weer een leuk alternatief erbij voor de volgende build.
In dit nieuws bericht staat 5 jaar garantie,
Maar Hardware info meldt toch echt:

Wat zeker niet onvermeld mag blijven is de garantietermijn die Samsung voor de 850 Pro SSD's hanteert: maar liefst 10 jaar!
Wordt het alleen maar beter van..
mooie techniek, en goede specs. Maar ik zou persoonlijk toch voor 99% van de gevallen voor de X100 gaan. dan heb je 2x zoveel opslag, en de prestatieverschillen in PC mark zijn dan maar ~2.5%. 10 jaar garantie: dan gebruik ik echt die SSD niet meer. dus voor mij is de keuze simpel. en denk dat dat voor de meeste consumenten geld.
Deze drives op een PCI express-slot, zou heel erg vet zijn. De rek is wel uit de Sata 600 poort.
Ok en bah:
Samsung heeft officiëel nog geen plannen om een PCI-Express gebaseerde serie SSD's in de losse verkoop beschikbaar te maken.

[Reactie gewijzigd door Dj Neo Ziggy op 1 juli 2014 11:47]

snap ik ook wel. Dat zou voor een kannibalisatie van de eigen markt zorgen. Samsung levert al PCIe SSD's aan bedrijven als Apple dus ze kunnen het wel. Echter zou een 256GB SSDtje dan al vele malen sneller en krachtiger zijn als een 840/850 pro. De markt daarvoor krimpt dan enorm.
Mooi begin voor de lang verwachte prijsoorlog. Een van de weinige oorlogen waar ik als consument achter kan staan :+
Hoe bedoel je?? Dit artikel gaat over de introductie van de Samsung 850, de snelste consumenten ssd voor het moment (en de duurste gezien de prijzen).
40nm - da's dus betrouwbaarder, of vergis ik me?
En geen TLC maar nog altijd MLC - 2 bits per geheugencel dus - minder risico op errors en bad-blocks.
Dan mag de prijs iets hoger zijn, 'k zal hem betalen.
van de buren:
"Samsung heeft zojuist tijdens haar SSD Global Summit 2014 aangekondigd dat de 850 Pro SSD's vanaf 21 juli beschikbaar zijn in 53 landen. Amerikaanse adviesprijzen voor de 128GB, 256GB, 512GB en 1TB versies zijn $ 129,99, $ 199,99, $ 399,99 en $ 699,99. Europese adviesprijzen zijn nog niet bekend."

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee