Laatste ssd in Duitse duurtest bereikt 9,1PB aan schrijfacties

Het Duitse c't heeft zijn ssd-duurtest stopgezet nadat het laatste exemplaar de geest gaf. Het ging daarbij om een Samsung 850 Pro, die in totaal 9,1PB of 9100TB aan schrijfacties heeft ondergaan. De test startte ongeveer een jaar geleden.

De Samsung-ssd heeft een levensverwachting van 150TBW, oftewel terabytes written. Uit de test kwam naar voren dat de meeste ssd's in de duurtest langer meegaan dan de fabrikanten zelf inschatten. Zo behaalden de tweede ssd's die als eerste faalden, in beide gevallen de BX200 van Crucial, minimaal 2,5 keer zoveel schrijfacties als door de fabrikant aangegeven. In de test ging het steeds om twee exemplaren van zes modellen rond de 250GB: de OCZ TR150, Crucial BX 200, Samsung 750 Evo, Samsung 850 Pro, SanDisk Extreme Pro en de SanDisk Ultra II.

De Pro-modellen van Samsung en SanDisk behaalden allemaal minimaal 2,2PB aan writes. Het tweede exemplaar van de 850 Pro kwam niet door ouderdom aan zijn einde. Volgens de testers viel een van de systemen door een stroompiek uit, waardoor de ssd samen met een SanDisk Extreme Pro niet meer te gebruiken was. Samsung introduceerde het model, voorzien van 3d-v-nand-flashgeheugen, ongeveer drie jaar geleden.

De voorganger van de ssd, de Samsung 840 Pro, was in 2014 de winnaar van een duurtest van Tech Report. Destijds behaalde het model in totaal 2,4PB aan schrijfacties voordat het onherstelbare fouten begon te produceren.

C'T ssd duurtest

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

26-06-2017 • 11:46

134

Reacties (134)

134
133
69
17
1
60
Wijzig sortering
Ik denk dat hier geen statistisch relevante conclusies uit getrokken kunnen worden wegens te kleine sample size. De Samsung SSD kon toevallig een heel goed examplaar zijn en de Crucial een minder goed.
Het is ook bullshit dit resultaat te vergelijken met de opgave van de fabrikant, want dat gaat ergens anders over.

Hoe vaker een SSD is beschreven, hoe korter ie de data kan vasthouden.
Is een SSD nieuw, dan kan ie t misschien wel 10 jaar vasthouden.
Schrijf je het maximum wat de fabrikant opgeeft, dan zou ie het minimaal 1 jaar moeten kunnen vasthouden. Dat is namelijk wat de JEDEC standaard voorschrijft bij die TBW opgave.

Dus ja leuk dat je er 9,1PB naar kan schrijven. Maar misschien dat ie na zoveel writes, hij de data nog geen dag kan vasthouden. En daar merk je natuurlijk niks van als je elk halfuur de schijf herschrijft.
Als je in de situatie zit dat de chips de boel niet zo lang meer kunnen bewaren dan dient de controller hier mee rekening te houden en zo nu en dan dingen te herschrijven, toch?

Als de bewaartijd nog maar een maand is, maar de disk staat elke week een paar uurtjes aan (en de controller doet z'n werk goed) is er nog niets aan de hand. Dat is natuurlijk geen veilige situatie maar de boel is wel bruikbaar.
Aan de andere kant hoef je het toch ook niet te verdedigen? De Crucial is veruit de voordeligste SSD en doet alsnog ruim 2.5x de genoemde hoeveelheid.

De "Pro's" worden in de markt gezet als duurdere high-end oplossingen en daar lijk je in de praktijk ook wat voor terug te krijgen. Hoewel statistisch misschien niet relevant is het toch min of meer het beeld wat ik zou verwachtten qua prijsstelling.

Als deze crucials "slechte" modellen zouden zijn gaan ze nog steeds ruim boven wat er geadverteerd wordt (en nog steeds ruim boven wat een gemiddelde gebruiker in 5-10 jaar gaat gebruiken)
Klopt. Maar Samsung heeft nu wel al 2 x gewonnen met de pro schijven. Dit kan nog steeds toeval zijn natuurlijk.
Niet alsin model X is beter dan Y
Maar je kunt dit wel gebruiken als statistiek voor mensen die bang zijn hun SSD te veel te gebruiken Dat je echt idiote hoeveelheden data moet verstoken om dit relevant te krijgen.
Ik vraag me af of het aan/uitzetten ook met de tijd impact zal hebben op zulke schijven. Heb je beetje flutmerk voeding, neem ik aan dat de 12V lijntjes lang niet zo stabiel zijn, dat zo'n SSD soms wat meer of minder krijgt bij opstarten.
Bij harde schijven zeker, vaak genoeg een HD gehad die na een power off/on niet meer wilde starten.
Als je ze had laten lopen hadden ze het nog gedaan.

Voor chips geld hetzelfde, het inschakelen/uitschakelen zijn de momenten waar "niet geplande" gebeurtenissen gebeuren, wat je zelf al aangeeft ene piek (of dip) op de voeding bijvoorbeeld. Een flutmerk voeding zal meer fluctuaties hebben, maar een dure voeding zal hier ook wel in minder mate last van hebben.

@heuveltje ze zetten spanning op de lijn, maar zodra een paar apparaten binnen te starten (een HD die opspint) trekken ze toch wel wat vermogen, een dipje zal bij een goedkope voeding dan toch sneller gebeuren. Die interne spanningsconverter krijgt dan ook op zijn lazer, na verloop van tijd zal die ook de geest geven dan.

[Reactie gewijzigd door ThaStealth op 23 juli 2024 09:43]

Dat kan ook liggen aan het smeermiddel liggen. Dit droogt uit over de tijd, en de hogere temperaturen versnellen dit proces. Zolang de HDD draait is dit geen probleem, maar zodra je de HDD stil staat dan heb je kans dat de wrijving te groot wordt voor de elektromotor.
Klopt. Is te onderbouwen doordat vastgelopen HDD's invriezen met een vochtvreter soms nog wel wil helpen om 'm weer aan de praat te krijgen.

Heb zo al een paar keer wat data kunnen redden.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 23 juli 2024 09:43]

Hoezo geldt voor chips het zelfde?

HDD's hebben een motortje dat moeite kan krijgen met opspinnen, zolang ze draaien zijn ze dan prima.
Natuurlijk moet je geen stroompieken op chips zetten (een motor kan daar vaak wel beter tegen). Maar als het binnen spec is en je overvoltage-protectie hebt en geen te hoge temperaturen, kan het veel lijden.

"Chips" slijten over het algemeen niet, geheugenchips kunnen een max aantal write cyclussen hebben. Maar opstarten/afsluiten is niet hieraan gerelateerd. Vziw is een inactieve SSD fysiek hetzelfde als een SSD die uit staat.

Wellicht dat je problemen met je capacitoren krijgt als die vaker op/ontladen, al zijn ze daar ook wel voor gemaakt...
Je bedoelt condensatoren, maar elk elektrisch component kan in principe slijten. Bij weerstanden en koperbaantjes is dit ver voorbij de theoretische gebruiksduur, maar niet bij complexe zaken als halfgeleiders en IC's. Niet voor niets gaan LED-lampen ook na verloop van tijd kapot. Dat is dan echt niet alleen een condensatortje die stuk gaat, anders zou je massaal LED-lampen kunnen recycelen door alleen de condensators te vervangen.

Daarnaast is het vrij gebruikelijk om bij de revisie van oude gameconsoles (C64 etc) ook bepaalde IC's te moeten vervangen die de tand des tijds niet hebben doorstaan.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 23 juli 2024 09:43]

.oisyn Moderator Devschuur® @Accretion26 juni 2017 13:32
"Chips" slijten over het algemeen niet
Dat is niet waar. Ze zijn niet supergeleidend, en dus ondervindt de stroom weerstand. Dit maakt ze warm, en door de hitte zetten ze uit. Door het continu uitzetten en krimpen door temperatuurschommelingen kunnen er weldegelijk fouten optreden in het materiaal. In dat kader is het ook voor chips beter om ze enigszins op temperatuur te houden door ze juist te laten draaien.
Chips slijten inderdaad wel degelijk. Maar ik moet wel zeggen dat krimp en uitzetten door thermische effecten een nieuwe voor me is (nou ja, dat gebeurd natuurlijk, maar ik heb er nog nooit van gehoord dat dit een effect heeft op de levensduur van een chip).

Wel heb je een hoop andere effecten waardoor chips effectief slijten: Electron-migration, NBTI, PBTI en HCI* voornamelijk. Nu is het wel zo dat deze effecten gewoon continue gebeuren, en niet erger worden als je ze vaak aan en uit zet. Behalve natuurlijk als je bijvoorbeeld een spanningspiek krijgt tijdens het aanzetten.

* Het zou een lang verhaal hier worden als ik deze uit leg voor alle lezers, maar laten we het erop houden: Chips slijten wel degelijk.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 23 juli 2024 01:28]

Chips slijten inderdaad wel degelijk. Maar ik moet wel zeggen dat krimp en uitzetten door thermische effecten een nieuwe voor me is (nou ja, dat gebeurd natuurlijk, maar ik heb er nog nooit van gehoord dat dit een effect heeft op de levensduur van een chip).
Een bepaade serie Macbooks hebben probleem met de soldering van de grafische chip.
Door het uitzetten en krimpen laten de soldeertjes beschadigd door de mechanische spanning.
Dus niet de chip zelf, maar de connectie nar de buitenwereld die het begeeft.

Bas z'n knutselblog: Repair Macbook Pro early 2011
Wat voor effecten heeft zulke slijtage?
Met een bepaalde goedkopere tablet heb ik ervaren dat deze steeds trager werd. Kan dat door chipslijtage komen of is dat onmogelijk?
Dat is onmogelijk, het zal aan de software liggen :). Bijvoorbeeld een processor, die doet simpelweg een bepaalde hoeveelheid berekeningen in een klokslag. Die hoeveelheid berekeningen die hij doet staat vast, dat is hoe de hardware werkt. De lengte van een klokslag is gekoppeld aan een kristal, dat specifiek erop zit omdat die een hele nauwkeurige klok kan genereren. Oftewel zijn rekenkracht veranderd niet hierdoor.

Door dit soort slijtage is wel dat intern in de processor de absolute tijd die hij nodig heeft om al die berekeningen te doen toenneemt. Dus wat dat betreft wordt hij langzamer. Echter hij hoeft pas klaar te zijn op het moment dat de volgende klokslag plaats vindt. Daar zit dan dus ook een marge op, zodat hij nog wat trager kan worden, voordat hij te langzaam is. Op het moment dat hij echt te langzaam is, dan komt er foute data uit, en zal de hele handel per direct crashen.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 23 juli 2024 09:43]

Ok thanks voor de uitleg :) en hetzelfde geldt voor geheugen (SSD, Flash)?
Crashes, rare artifacts op het scherm.
Wat ik weet is dat een deel van de 'slijtage' simpele diffusie is. Atomen reizen en dit gaat sneller bij een hogere temperatuur. De geleidende kanalen worden 'slechter', de weerstand neemt toe en de verliezen aan de omgeving worden groter.
De verslechterde signalen wordt gecompenseerd door de werkspanning te verhogen.
Dit leidt weer tot hogere temperaturen.
Om de temperatuur binnen de perken te houden wordt de kloksnelheid verlaagt.
En dat kan resulteren in een trager systeem.

Al zijn (volgens mij) software issues een veel belangrijkere reden. De meeste mobiele software wordt bar inefficiënt geschreven en updates gaan vaak uit van de nieuwste hardware.
Dit zie je bijvoorbeeld bij Apples iPads. Zo heb ik een zelden gebruikte iPad mini, het geüpdate besturingssysteem is al veel te zwaar voor de hardware.
Hmm, interessante artikelen kom je dan wel op uit.
Maar zijn deze vormen van slijtage daadwerkelijk zo significant?

10-20+ jaar, 24/7 is zeker niet onwaarschijnlijk voor een microcontroller.
Mijn punt is dat capacitoren, soldeerverbindingen of het product zelf eerder kapot gaat (of uit de tijd gaat).

[Reactie gewijzigd door Accretion op 23 juli 2024 09:43]

Het ligt aan het product, en hoe die gebruikt wordt inderdaad. En ze worden (als het goed is) meegenomen bij het ontwerp. Maar als je dan bijvoorbeeld je consumenten GPU 24/7 overgeklokt Bitcoins laat minen, dan kan ik me voorstellen dat hij zijn normale levensduur hierdoor niet haalt.

Het is een goed punt dat andere dingen ook gaan falen. Tegelijk ligt het natuurlijk aan de kwaliteit van die andere componenten. En als je bijvoorbeeld kijkt naar de automotive wereld, daar zijn de eisen aan hoe lang elektronica mee moet gaan simpelweg een stuk hoger dan in bijvoorbeeld je telefoon.

Onder de streep ben ik geen expert hierop, en houd ik mezelf ook primair bezig met analoge circuits. Maar het is zeker iets waar bij ontwerp (als het goed is) rekening mee wordt gehouden, en iets waar ook op getest wordt. (Uiteraard kan je niet 10 jaar testen voor je iets op de markt brengt, dus de levensduur wordt gesimuleerd door ze in een oven op hoge temperatuur een bepaalde tijd te houden).
Ik zat vroeger in de telecom wereld en daar werd elke chip werkend bekeken onder een warmtecamera om de zwakke plekken te vinden. Er zijn in die tijd zelfs gewoon bekende chips van bekende merken afgekeurd... Opgedampte geleiders over verschillende lagen werden soms vanwege de hoogteverschillen zo dun dat ze een warmtebron werden, en de werking van de chip over tijd konden beïnvloeden.
Niet enkel een warmtebron maar ook een verschil in weerstand en capaciteit dat de kloktellen verandert. Niet direct bij passieve circuits maar tegenwoordig tikken we aan de gigahertz aan waar een pF verschil "groot" is.
Wat vooral bij hardeschijven gebeurd die jaren draaien (bijv. in een datacenter) en uitvallen is dat het motortje zo zwak/versleten is geworden dat deze de schijf niet meer op toeren krijgt.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 23 juli 2024 09:43]

https://www.backblaze.com...ve-failure-rates-q1-2017/

Hier test van gebruik continue in datacenter. Tussen merken zitten leuke verschillen.
Telkens ik bij ons de pc van de gaschromatograaf moet rebooten vrees ik hiervoor. Ding is een p75 machine van pakweg 20 jaar oud.
Ach, als het belangrijk is heb je natuurlijk toch een backup.
Dat hebben we, een identieke machine ...
We vragen al jaren om vervanging, eindelijk lijkt er schot in de zaak te komen :)
Vergeet niet dat ze tijdens Windows gebruik, mits je de optie niet hebt uitgezet, voortdurend aan en uit gaan als je de pc even niet gebruikt.
Energieinstellingen na 20 minuten op stroom.
Is één van de eerste dingen die ik standaard afzet op een pc. Stamt nog uit het HDD tijdperk maar ergerde me dood aan telkens moeten wachten tot de schijf weer op toeren was. Ook gezien mijn pc gebruik was het niet erg goed voor de HDD denk ik. Soms wel tot tientallen keren per dag de schijf laten opspinnen ... leek me niet wenselijk.
Anoniem: 434383 @ThaStealth26 juni 2017 13:32
Dat heeft meestal te maken met het 'slijten' van de condensators. Condensators slijten door warmte. Dit zorgt typisch voor het probleem dat elektronica niet meer wil starten na dat het uit geweest is.
Condensatoren komen in vele soorten en maten voor. Condensatoren met natte elektrolyten drogen uit rn vormen kortsluiting. Keramische conddnsatoren hebben daar geen last van, echter die bereiken nooit de capaciteiten. Tantalium condensatoren daarentegen hebben geen natte electroliet en kunnen wel vergelujkbare waarden als natte elcos bereiken, echter die zijn ook weer een flink stuk duurder. Keuzes daar komt het dus op neer.
Bijna. Natte electrolytcondensatoren raken zelden kortgesloten, daar zijn vooral droge tantaaltjes berucht om. Als een elco uitdroogt loopt de impedantie op en de capaciteit terug, dichter in de buurt van onderbroken dan van kortsluiting. Zo lang ze warm zijn is dat effect minder (ook dan kan het opeens afgelopen zijn), maar eens afgekoeld krijg je ze hooguit nog weer even aan de praat door ze warm te stoken.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 09:43]

Bijna? Volgens mij haal jij de twee door elkaar. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Elektrolytische_condensator. Een hoge temp is slecht voornatte elco, electrolyr vedampt, folie maakt kortsluiting. Tantaaltjes gaan ook kort, maar levensduur meestal groter. Ik verwarde tantaal met keramisch

[Reactie gewijzigd door flossed op 23 juli 2024 09:43]

Bij harde schijven zeker, vaak genoeg een HD gehad die na een power off/on niet meer wilde starten.
Als je ze had laten lopen hadden ze het nog gedaan.
Tja, datzelfde zie je bij auto's. Maar dat komt meer omdat er bewegende onderdelen in zitten, waar een SSD dan weer geen last van heeft, omdat die ze niet heeft. In jouw voorbeeld (of de vergelijking met de auto's) zitten er bewegende onderdelen in, die na verloop van tijd ook slijten. :)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 09:43]

Ik kan dit beamen, recent had ik een week mijn pc uit laten staan waarna mijn harde schijf (18k power on hours) niet meer opspinde

Pas na een dag van dat ding aan laten staan en een aantal maal herstarten zonder dat het verscheen in de disk manager, kwam die onverwachts weer tot leven

[Reactie gewijzigd door Ketho op 23 juli 2024 09:43]

Voedingen zetten er pas spanning op de lijnen, nadat die gestabiliseerd is.
Dus dat zou al niet veel uit mogen maken.

Daarnaast verwacht ik nog steeds van niet. ze zullen allemaal nog een interne spanningsconvertor naar een lagere spanning hebben. en die maakt het niet veel uit of het 11.9 / 12v is
Dat is niet juist, het zou in ieder geval geen goed idee zijn, want condensatoren op het moederbord gaan bijvoorbeeld vollopen als de spanning komt en kunnen dan vanwege de hoge stroomsterkte zorgen dat de 12V iets in spanning zakt.

Het is juist andersom: Eerst komt de spanning, zodra die stabiel is geeft de voeding via de ATX-stekker het "power ok"-signaal af, waarna het moederbord gaat starten. Bij goedkope voedingen is dat gewoon een tijdsinterval, de voeding wacht even, en geeft dan power ok in de aanname dat de spanning inmiddels wel gestabiliseerd zal zijn.
"vroeger" trokken de full hight 5.25" 300MB scsi disks zoveel stroom dat het opstarten op volgorde van scsi id gebeurde met een interval van zo'n 10 seconden. als ze allemaal tegelijk zouden starten zou de voeding dat nooit hebben kunnen trekken, power good signaal of niet
Hahaha ja!!! ZOMG.
We zijn oud @dmantione :)
Voedingen zetten er pas spanning op de lijnen, nadat die gestabiliseerd is.
Dus dat zou al niet veel uit mogen maken.
Ik verwacht niet dat een el-cheapo voeding dat soort dingen doet. ;)
Zeker nog nooit een wang hang sho voeding gehad die veel mensen kopen "want goedkoop".

Die hebben geen enkele regeleing if beveiliging erin zitten.
SSD's zijn gewoon niet zo goed met power outages, door de manier waarop de metadata stores werken. Zie ook https://www.usenix.org/sy...fast13/fast13-final80.pdf voor de details; echt wel geinig om te lezen. Daarom hebben Enterprise SSD's ook van die mooie capacitors erop, die ervoor zorgen dat ze niet dood gaan op deze manier :)

Als je SSD continue aan het schrijven bent en je hakt de stroom eraf, heb je best een kans dat je dit probleem triggert.

Ik denk dat de 12V lijntjes niet zo veel doen in dit geval.
Het leuke is (als ik me goed herinner, het is even geleden dat ik deze presentatie las):
a. ze wilden niet vertellen welke SSD fabrikanten het betrof
b. zowel consumer als enterprise SSD waren geraakt.

Kortom: ze kaarten een serieus probleem aan, maar zolang je niet weet welke afdoende oplossing er voor is (voldoen power capacitors?) helpt je het niet veel. De consumer SSDs van crucials hebben powercaps, maar veel kleiner dan die van enterprise SSDs en veel te klein om een volledige write cycle af te maken (wellicht zelfs te klein voor de metadata + consistente cell write). Zitten die dingen daar voor de marketing, of hebben ze echt nut? Op anandtech was al ooit eerder geconstateerd dat iedere nieuwere versie van crucial (M4, M500, M550, BX200 etc) de powercaps kleiner werden. Zij stelden al de vraag wat de functie er van was.

En als ik me niet vergis, was er op tweakers een SSD specialist, met zijn eigen forum. Die heeft er volgens mij ook over geschreven (maar ik kan zijn posts niet meer vinden).
Dat was'm. Bedankt. Wellicht geheel toevallig, maar ook de laatste update van die blog was 2013 _/-\o_
En als ik me niet vergis, was er op tweakers een SSD specialist, met zijn eigen forum. Die heeft er volgens mij ook over geschreven (maar ik kan zijn posts niet meer vinden).
CiPHER's Storageblog: SSD betrouwbaarheid
;)

Edit: @marcel87 was me voor!

[Reactie gewijzigd door spNk op 23 juli 2024 09:43]

Ik moest vooral ook even lachen om de testopstelling (figuur 5 in de PDF).

Anyways, dit artikel (2013) heeft wat meer informatie over verschillende merken, waarbij alleen de Intel SSD's het lijken te overleven. De Intel 3500 series:
https://hardware.slashdot...el-s3500-passes?sdsrc=rel . Er is ook een reddit over dit onderwerp: https://news.ycombinator.com/item?id=6973179 . En ook in 2016 is zo te zien geexperimenteerd, maar dat artikel zit achter een paywall: http://dl.acm.org/citation.cfm?id=2992782

[Reactie gewijzigd door atlaste op 23 juli 2024 09:43]

Ach prikbordje, dat is niet supergoed voor hoogfrequent, maar wel gemakkelijk. Al oogt het plaatje niet echt professioneel...
Ik verwacht dat de stabiliteit van een voeding hier niet veel aan af gaat doen. Een SSD gebruikt waarschijnlijk alleen de 5V (of 3,3V indien aanwezig) uit de voeding en maakt daar zelf nog weer veel lagere spanningen van (0,9V, 1,2V of 1,8V).
Vergis je niet, een SSD heeft om data te kunnen schrijven hele hoge spanningen (~20V) nodig. Een significant deel van de grootte van de chip wordt gebruikt voor het maken van deze spanningen. Echter, ik zie niet direct waarom de stabiliteit van de voedingslijnen tot problemen zouden leiden voor de levensduur, behalve hoge spanningspieken misschien...
Buiten dat, hoe verhoudt dat zich tot een magnetiche schijf?
Om voor zo'n disk een vergelijkbaar aantal MB's weg te schrijven (a +/- 90MB/s) zou hij 1170 dagen achtereen moeten schrijven. Dat is bijna 3 volle jaren achtereen!

Ik betwijfel of een normale (consumer) disk 3 jaar achtereen continue data weg kan schrijven zonder gebreken te vertonen. Maw, SSD's zijn waarschijnlijk het betrouwbaarst tegenwoordig.
Ik denk wel dat je gelijk hebt. 150 PB aan schrijf acties op een ssd is echt wel heel veel. zeker als je deze als consument in je pc hebt zitten en heel af en toe eens een fototje wegschrijft of een spel installeert.

Ik vraag me af, ze hebben het over schrijfacties. Verslijt een SSD dan niet of bijna niet bij het lezen van data? Kun je dit "onbeperkt" noemen?
zover ik weet moet data die op disk staat af en toe ook verplaatst worden maar regelt de controller op een ssd dat zelf.
Het duurt veels te lang om op deze manier te testen. Daarom gebruiken ze tools die puur schrijven en dan weer de data verwijdert. In dit geval is een synthetisch tooltje dus geschikter dan een real life I/O tool.
SSD's verslijten inderdaad alleen tijdens schrijfacties. Dat komt doordat daarbij hogere voltages nodig zijn (circa 15 volt). Dit beschadigt de elektrische isolatie van de cellen.

Soms sneuvelt een SSD tijdens een lees-commando. Dat is toch het gevolg van schrijven: de SSD leest weliswaar succesvol een sector, maar dat succes is dankzij de error-correcting codes. Er is echtermaar een beperkt aantal bits per sector wat je met ECC kunt fixen. Na een ECC fout moet de sector daarom volledig herschreven worden. Dat kan vervolgens ook mislukken, en dan heb je echt een probleem. Een goede SSD houdt bij hoeveel reserve-capaciteit er nog is, en warschuwt ruim op tijd.
Dat is zeker mogelijk, en zou interessant zijn om te testen.

Plus uit/aanzetten kan ook tot bepaalde slijtage leiden.

Let wel op dat SSD's op 5V draaien in plaats van 12V. Dit geldt volgens mij ook voor 2.5" HDD's.
ssd`s gebruiken geen 12V.. echter gaat natuurlijk hetzelfde verhaal op met 5 volt
Goed nieuws, maar het is te hopen dat fabrikanten dit niet zien als een kans kwalitatief minder flashgeheugen te gebruiken/fabriceren. Veel elektronica is er immers op gemaakt om maar net de garantieperiode te overleven (al lijkt dit in de PC branche minder te spelen).
Nou kijk maar eens op de rommelmarkt of Tweakers V&A, het staat bomvol met decennia oude electronica.
Soms is decennia oud niet eens slecht.
Ik heb in de huiskamer al 2 TV's letterlijk versleten in krap 6 jaar, terwijl in de speelkamer elke dag een Philips LCD uit 2007 nog steeds prima werkt.
Deze staat zelfs vaker en langer aan dan de 'normale' familie TV

Hij is lomp, zwaar en niet echt 'plat' te noemen, maar werkt nog prima
Mee eens. Veel elektronica die tegenwoordig gemaakt wordt is bij lange na niet meer zo degelijk als vroeger. maargoed we willen dan ook steeds meer kunnen met een device. Vroeger had je een auto met een motor een gaspedaal rem en een stuur. Die dingen rijden nu nog rond en heten oldtimers. Tegenwoordig zit er meer elektronica in dan motor en zoveel sensoren en luxe dat de kans ook veel groter wordt dat er iets kapot gaat.
Mijn auto heeft een 'start' knop
Maar geen "override"
Als de knop het begeeft, kan ik niet starten.
De dealer gaf al aan, dat ik één van de weinige was die daarnaar vroeg, waarom zou een nieuwe auto niet starten ?
Technische gezien is dat argument ook van toepassing op een oude auto met een sleutel. Waarom is er geen "override" voor je sleutelcontact...

Ik stel voor dat je auto op zijn minst een reserve radiator moet hebben want als die kapot gaat, kan je ook niet meer rijden. Een reserve batterij. Een reserve ... Sorry maar je hebt overdrijven en overdrijven. Geen wonder dat de dealer verbaast was op je vraag.

Alles kan kapot gaan maar de meeste schakelaars goed gerust 100.000+ in en uit schakelingen voor ze het begeven.
Ik heb dat dus nu als probleem met mijn auto. Ik heb een start/stop knop zonder sleutel. Deze werkt alleen als ik mijn koppeling intrap. Nu herkende mijn auto niet goed dat de koppeling was ingetrapt, dus geen motor die ging draaien. Daar sta je dan... Na 20x de koppeling in trappen starte de auto uiteindelijk alsnog.

Auto is net 1 1/2 jaar oud.

[Reactie gewijzigd door hiostu op 23 juli 2024 09:43]

Terug naar de dealer? Mag hopen dat ze een sensor kosteloos repareren.

Maar dit probleem had je ook gehad als je een sleutel contact had gehad en de sensor op de koppeling defect was.
Traditioneel zal een auto met contact sleutel gewoon starten, die kijkt niet naar de stand van de koppeling. Als je de koppeling niet ingestrapt had dan zou deze even een hik geven en afslaan. Beetje het probleem van steeds meer geautomatiseerde systemen. Er is steeds meer dat stuk kan gaan en door een klein issue sta je meteen stil. Dat was ook het punt van FreshMaker.

Natuurlijk gewoon terug naar de dealer en laten repareren, maar je staat wel weer stil zonder dat er eigenlijk echt iets stuk is aan de primaire functies van de auto. Maar door een niet goed werkende sensor sta je toch ineens stil.
Mij is dat zelfs als 'truc' geleerd, mocht je auto ooit op een gevaarlijke plek stilvallen zoals midden op een spoorovergang en niet willen starten. Start zonder te ontkoppelen en probeer of de startmotor je auto (al hortend en stotend) net ver genoeg vooruit krijgt om buiten gevaar te zijn. Leuk dan als nieuwe auto's denken zo nodig slimmer te moeten zijn dan de bestuurder...
als ik stil zou vallen op een spoorwegovergang stap ik uit om te duwen en/of weg te lopen, als je blijft zitten met je focus op je startmotor en je merkt dat er een trein aankomt kan het spannend worden :X
Het is niet alsof dit een truc is die je minutenlang bezig houdt he... Je probeert het, werkt het dan ben je safe en sneller dan als je ging duwen, werkt het niet dan ga je wat anders proberen. En inderdaad, je blijft niet zitten als je een trein aan ziet komen.
De auto zelf wegduwen kan echter nog wel eens lastiger zijn dan je denkt als je op het spoor staat. Ook ben jij niet de enige persoon die het raakt he, als je nog geen trein aan ziet komen of je ziet dat je nog genoeg tijd hebt dan is het voor de mensen in die trein ook wel fijn als je probeert je auto aan de kant te krijgen in plaats van alleen maar weg te lopen.
Dat soort slimmigheid kan best nuttig zijn. Ik had een Ford Focus waarvan de oliekoeler lek raakte (Belgische wegen...). De motor besloot spontaan in noodloop te gaan, waarbij er niet in elke omwenteling brandstof werd ingespoten. Dat liep niet soepel, en het vermogen was ook wel weg, maar ik kon er mee thuiskomen.

En een SSD die besluit z'n snelheid te halveren zodat ik nog een backup kan maken zou ook welkom zijn.
Mij ook en 1x ook nodig gehad om van een (beetje) gevaarlijke plek weg te komen.
/edit was als reactie op hiostu bedoeld hierboven.

Nee hoor. We hebben hier als tweede auto een VW UP! met een normale sleutel, en die start niet als je de koppeling niet ingetrapt hebt.

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 23 juli 2024 09:43]

Traditioneel zal een auto met contact sleutel gewoon starten, die kijkt niet naar de stand van de koppeling.
Mijn oude PTcruiser kreeg ik toch niet aan de gang.
Na een paar keer proberen even gewacht, omdat ik dacht de boel verzopen te hebben, en opnieuw ... klik .... noppes ....
Mijn Pa gebeld, om met startkabels te komen, natuurlijk onvindbaar :+
uiteindelijk 'duur' moeten kopen omdat de Hema en Action ze niet hadden, stapt mij pa vóór het aansluiten in, en start in één keer :|

Wat deed hij anders .... hij parkeert zijn auto ALTIJD in de eerste versnelling, dus gewenning om de koppeling in te duwen.
Ik parkeerde altijd vrij + handrem ....

Lang en ( prijzig )lesje geleerd ...
Dat zijn dus allemaal technologieen die later toegepast zijn als extra "veiligheidsmaatregels". Dus de auto controlleert het systeem voor jou. Heel fijn en mooi, maar betekent allemaal weer extra dingen die potentieel kapot kunnen gaan, waardoor de basis van de auto niet meer gebruikt kan worden, terwijl daar niets mee aan de hand is.
Weet niet welk merk het is, maar Renault heeft daar wat op gevonden (die waren volgens mij ook de eerste die een auto met startknop leverden), daar kun je de auto namelijk starten door of de koppeling in te trappen, of de auto in zn vrij te zetten en de rem in te trappen. Dan moeten ze allebei al stuk zijn voordat het niet meer werkt.
Geen Renault, maar ik zal eens kijken of dat ook werkt. Staat in het display "trap koppeling in om te starten", vraag me dus af of het gaat werken.
Oké, success! En als het niet zo is, lijkt me dat een goed plan om in de software te stoppen. Die remlichtschakelaar zit er toch al. En die is (in tegenstelling tot die bij het koppelingspedaal) dubbel uitgevoerd.
Weet niet welk merk het is, maar Renault heeft daar wat op gevonden (die waren volgens mij ook de eerste die een auto met startknop leverden), daar kun je de auto namelijk starten door of de koppeling in te trappen, of de auto in zn vrij te zetten en de rem in te trappen. Dan moeten ze allebei al stuk zijn voordat het niet meer werkt.
Dat werkt in mijn 2016 clio anders niet hoor.
Kaart in slot, koppeling indrukken - rem indrukken = niets ... met of zonder handrem erop ..
Vreemd, bij onze Mégane werkt het wel zo. Staat de auto in een versnelling geeft ie aan dat je moet ontkoppelen om te starten, staat ie in z'n vrij staat er Rem+Start induwen. Maar ontkoppelen werkt dan ook gewoon. Handrem maakt inderdaad niets uit.
Het ging over starten zonder startknop
Anders kan ik gewoon starten in vrij, hoef geen pedalen te gebruiken ( mag wel )

FreshMaker in 'nieuws: Laatste ssd in Duitse duurtest bereikt 9,1PB aan schri...
Nee, ik reageerde op Hiostu omdat zijn auto niet meer wilde starten. Ik denk dat zijn sensor op het koppelingspedaal stuk is, niet zijn startknop. Die gaan eigenlijk nooit stuk, daar zie ik niet zo het probleem van. De sensors, die gaan nog wel eens stuk en de kaartlezers/rf ontvangers hebben wel problemen. Maar goed, het is sowieso niet zo'n enorm probleem. Dingen gaan nou eenmaal wel eens stuk, een ouderwets contactslot kan ook kapot gaan en verslijten. Heb t zelfs gehad met een Peugeot 205 diesel, en die is zo low-tech als het maar kan.
Eigenlijk zijn auto's juist een aanwijzing dat electronica steeds betrouwbaarder wordt. Ook bij een gebruikte auto's van 10 jaar oud doet over het algemeen alle (digitale) electronica het nog. Dat was vroeger met analoge componenten die verouderen niet zo.
Overigens is bij key less go niet de fysieke start knop maar de verbining met sleutel (voor het uitlezen van de code van de sleutel om zo de startonderbreker te kunnen bedienen) het zwakke punt.
Voordeel van die analoge elektronica is anders wel dat het nog gewoon te repareren is door wat componentjes te vervangen. Bij moderne auto's zit je meteen vast aan een nieuw onderdeel. En als die op zijn kun je misschien nog wel iets bij de sloop weghalen maar daarna is het gewoon over. Zelf namaken, zoals ze bij oldtimers nog wel eens doen met een ontbrekende carburateur oid, gaat je echt niet lukken.
De enige oldtimers die je nu nog ziet rondrijden zijn de modellen die niet kapot gegaan zijn door ouderdom. Dat zijn dus de uitzonderingen die het langer dan gemiddeld volhouden. Survivorship Bias noemen ze dat geloof ik
Decennia geleden was de kwaliteit (wat mij betreft) nog beter. Het is niet voor niks zo oud geworden.
We leven nu toch echt meer in een wegwerp cultuur, waardoor garantie niet altijd meer gehaald kan worden.
Goed nieuws dus. Maar ik ben heel benieuwd wat dit voor de gemiddelde consument betekent.
Dat ze meer hebben gekregen dan ze voor hebben betaald en dat fabrikanten het goed hebben in geschat mbt. garantie kwesties. Als laatste dat, wat als een groot nadeel werd beschouwd bij SSD's; betrouwbaarheid, hartstikke meevalt. HDDs zijn enkel nog logische voor grote hoeveelheid data; back ups etc.
Of voor grote hoeveelheden snelle data. Video editing met 10TB aan harddrives op 850MB/s is snel genoeg en goedkoper dan 10TB aan ssds.
Je vergeet de betrouwbaarste/goedkoopste oplossing voor backups: Tape :)
Anoniem: 249623 @WCA26 juni 2017 23:34
Dat ligt geheel aan de applicatie die je zoekt voor backups. LTO tapes zijn meer bedoeld voor cold storage, data dat je eens in de 2 jaar moet terughalen.
Dat ze evengoed backups moeten blijven maken. En dat doet men doorgaans niet.. ;)
ehh niks :) die krijgen toch geen 9100TB aan schrijfacties
Dat zegt trouwens ook niets, want constant gebruik doe je niet op een desktop en zal door het onregelmatig gebruik veel eerder stuk gaan.

Het constant aan/uit zetten is ook niet goed, en dat doe je niet met dingen zoals servers.

*typo

[Reactie gewijzigd door stewie op 23 juli 2024 09:43]

Voor een keer dat ze de levensduur te laag inschatten. Chapeau daarvoor , echt :) er dat ze het niet als marketing voor hun ssd's inzetten, want dit is echt wel goede reclame :)
Op een bepaaldemanier is dit ook een sillicon lottery, de winnaar ging in dit geval uitzonderlijk lang mee. Het gros van dit merk en type zal eerder de geest geven dus ik acht de kans klein dat deze prestatie voor marketing gebruikt zal worden. :)

Wel fijn om te weten dat SSD's lang meegaan.
Op een bepaaldemanier is dit ook een sillicon lottery, de winnaar ging in dit geval uitzonderlijk lang mee. Het gros van dit merk en type zal eerder de geest geven dus ik acht de kans klein dat deze prestatie voor marketing gebruikt zal worden. :)

Wel fijn om te weten dat SSD's lang meegaan.
Het gros? Als je het grote aantal kijkt dat hiermee getest is zou het, zoals jij het noemt 'gros' van 'dit merk' eerder de geest geven. Kan je dat ook staven met een of andere bron of is dit gewoon een aanname van je?

Vreemd dat dit niet bleek uit de test, waar verschillende SSD's getest zijn. Er zou dan toch wel minstens één ergens eerder gefaald hebben als ik jou redenatie volg? Kan je dat even verduidelijken? Want deze onafhankelijke test laat ons het tegenovergestelde zien.
Ik refereer natuurlijk aan de 9100PB, dat zullen de meeste schijven niet halen, dat laten tot op heden alle andere tests toch wel zien en dat zul je wel met mij eens zijn toch?

Dat één schijf (of wat mij betreft een handvol) dit haalt zegt dan ook niets over alle andere schijven. Dat het gros dit niet haalt is logisch, dat neemt niet weg dat SSD's langer leven dan fabrikanten zelf opgeven.

Geen aanname dus, komt voort uit alle tests die op dit vlak al zijn gedaan. :)
Maar ze gaan allemaal wel minimaal 2.5 keer langer mee dan de fabrikant aan geeft.
9100TB*, anders waren ze met gigabytes per seconde aan het schrijven :). Volgens mijn berekening (9100000000000 / (60 * 60 * 0x2221)) zaten ze maar op 289318B/s (282KB/s). Dat is best wel laag?
Se statistische kans dat het een extreem goed exemplaar was is nihil, net zo als de kans op een slecht exemplaar juist weer zeer hoog is. Misschien was de Samsung ook een slecht exemplaar, wie zal het zeggen.
Volgens de testers viel een van de systemen door een stroompiek uit, waardoor de ssd samen met een SanDisk Extreme Pro niet meer te gebruiken was.

Als je dit soort tests gaat doen, waarom dan niet even een UPS aansluiten?
Ze gebruikten een UPS. Er was geen spanningsuitval, maar een spanningspiek. Daar beschermde de UPS niet tegen.
Die zijn er wel degelijk....
Conclusie zelfs als dagelijkse power user zal de gemiddelde ssd lang genoeg meegaan tot alles in je case al lang verouderd is.
tegenwoordig wel. al moet ik zeggen dat ik laatst een OZC ssd kapot heb gehad en een week later de andere die ik beide tegelijk gekocht had. Nu zijn dit wel de eerste generatie SSDs die er waren dat zal ook veel schelen.
Conclusie zelfs als dagelijkse power user zal de gemiddelde ssd lang genoeg meegaan
Maar staat de data er na jaren in een doos in een la ook nog op. Bij al mijn harddisks wel. ;)
Bij hardeschijven en voedingen die jaren lang non-stop hebben gedraaid komen defecten meestal aan het licht als PC uit is geweest. Opeens start de PC niet meer goed op door rotte elco's in de voeding of de schijf werkt niet meer goed of spint niet op.

Edit: ineens stonden er 24 reacties ipv 1 beetje een dubbelpost dus.

[Reactie gewijzigd door Phenos2 op 23 juli 2024 09:43]

Dus voor de mensen die tot nog toe bang waren dat een SSD altijd een kortere levensduur heeft dan een standaard HDD is dit toch een mooi tegenvoorbeeld. Natuurlijk moet men deze test met een korreltje zout nemen mits er enorm veel factoren genegeerd werden. Het is niet gemakkelijk om "typical user behavior" te simuleren in zulke testen. (Denk maar aan temperaturen, de diversiteit aan files, schijf ouderdom, etc.)
Ik zit pas aan de 38TB op mijn 830 SSD na 5 jaar.
Dat zal wel goedkomen dus.
Wel grappig hoe veel zorgen mensen er over hadden in de tijd dat ik de 830 kocht.
Mijn 830 is ook ongeveer 6 jaar oud en heeft nog 93% levensduur, terwijl hij 3 jaar lang systeemdisk is geweest inclusief swapfile :)
Ik denk dat het lastig is en blijft om in te schatten hoeveel het gebruik is en wat je feitelijk gebruikt.
Dat is met branduren ook van lampen ook zo. Bijvoorbeeld 7.000 uur klinkt weinig maar, dat is voor een paar uur per dag nog heel wat dagen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.