Amerikaanse politicus vraagt NSA metadata oud-bestuurder te overhandigen

Een Amerikaans congreslid heeft een verzoek ingediend bij de NSA om metadata te overhandigen van een oud-bestuurslid van de federale belastingdienst, de Internal Revenue Service. Dit doet hij om eventuele strafbare feiten bij de dienst boven tafel te krijgen.

Congreslid Steve Stockman diende het verzoek vrijdag schriftelijk in bij de veelbesproken dienst, zo schrijft ArsTechnica maandag. Daarmee wil de politicus metadata van alle mailaccounts van oud-bestuurslid Lois Lerner van de Internal Revenue Service boven water krijgen. Het gaat om data van januari 2009 tot april 2011.

Stockman wil met de informatie achterhalen of Lerner zich schuldig zou hebben gemaakt aan strafbare feiten. De dienst staat namelijk sinds vorig jaar onder toezicht nadat de Internal Revenue Service bepaalde politieke partijen zou hebben bevoordeeld.

Het verzoek van Stockman volgde enkele uren nadat de federale belastingdienst liet weten dat het alle mailtjes van en naar Lerner was verloren. De dienst kon de bewuste mailtjes naar eigen zeggen niet tonen, omdat een computerstoring die zou hebben gewist.

De inzet van de NSA door de politicus is niet bepaald onomstreden. De dienst kwam vorig jaar uitgebreid in het nieuws nadat uit informatie van klokkenluider Edward Snowden bleek dat de dienst met het zogeheten Prism-programma directe toegang had tot servers van grote Amerikaanse internetbedrijven. Dit leidde wereldwijd tot maatschappelijke en politieke verontwaardiging.

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

16-06-2014 • 20:36

32 Linkedin

Reacties (32)

Wijzig sortering
Even wat achtergrond: Stockman is een Republikein (en overigens voorstander van de NSA!).

De Republikeinen zijn momenteel boos op de IRS na een 'schandaal' waarin de IRS (de belastingsdienst) een campagne voerde om misbruik van de tax exempt status (je organisatie registreren als charity of religieuze organisatie om geen belastingen te betalen op je inkomsten) aan te pakken, voornamelijk door allerlei politieke vehikels en lobbygroepen.

Er wordt gezegd dat de IRS daarbij vooral rechtse/Republikeinse groepen zou hebben aangepakt en de Democratische/linkse/progressieve groepen met rust zou hebben gelaten. Bewijs is daar niet voor, wel zeer sterke aanwijzingen. Men hoopt met die metadata bewijs te vinden.

Blijkbaar wilt Stockman voor de verandering de NSA eens laten luisteren naar het Congres, hoewel hij het principe dat niemand de NSA controleert wel steunt.

Overigens is hij zelf ook in opspraak gekomen voor nogal schimmige financiële constructies. Een mogelijk verband?

Een beetje hypocriet. Maar goed, het is goed dat tenminste de IRS wordt gecontroleerd. Nu de NSA nog...

[Reactie gewijzigd door Silmarunya op 16 juni 2014 22:02]

En wie controleert de controleurs? :X
Theorie: het parlement of equivalent controleert de overheid, wij verkiezen het parlement en controleren het dus impliciet. Ook het gerecht heeft uiteraard een belangrijke rol in de vorm van misdrijven na te gaan en te vervolgen.

Over het algemeen is dat een principe dat goed werkt, ook in de VS; vandaar dat de IRS nu in het oog van de storm zit. Alleen de NSA is blijkbaar vrij van enig overzicht...

Dat is overigens waarom ik tegen de praktijken van de NSA ben: wat ze doen is nooit gecontroleerd door de magistratuur en al evenmin bevolen door het parlement. Was dat wel het geval, zou ik er al veel minder probleem mee hebben.
Neuh, er zijn 27 toezichthoudende commitees in het Huis en de Senaat die de NSA controleren en die blijkbaar hun goedkeuring geven aan wat de NSA doet, dat is een van de redenen dat het zo stil is in de politiek in de VS over de NSA.
Congresleden kregen, zelfs na expliciet verzoek, geen inzage in wat de NSA nu eigenlijk deed. Die committees waren dus de facto onwetend en onmachtig, en een aantal leden ervan hebben dat met hand en tand proberen veranderen.

Ongerelateerd hieraan begon in 2009 ook de FISA zich ernstige vragen te stellen, opnieuw zonder daar iets mee te kunnen doen.

Het hele NSA-schandaal plaatst de inlichtingendiensten in een slecht daglicht, maar het Congres op zich niet; dat deed alles wat het kon (zijnde: niets).

Men moet oppassen de schandalen rond de NSA niet te veralgemenen naar de Amerikaanse overheid, laat staan naar de VS als natie.

[Reactie gewijzigd door Silmarunya op 16 juni 2014 21:44]

Het hele NSA-schandaal plaatst de inlichtingendiensten in een slecht daglicht, maar het Congres op zich niet; dat deed alles wat het kon (zijnde: niets).
Nonsense. Het Congres heeft de wetten goedgekeurd die de NSA mogelijk maakte. Het Congres had die ook weer kunnen afbreken. Als Het Congres geen inzicht kreeg had Het Congres de NSA moeten ontbinden.

Zeggen dat ze niets konden doen is aperte onzin. Ze hebben de wetten zelf gemaakt, ze hadden die wetten ook zelf kunnen aanpassen of afschaffen. Dat hebben ze niet gedaan dus hebben ze niet alles gedaan wat ze konden.

De NSA bestaat bij gratie van de overheid van de VS. De overheid van de VS bestaat bij gratie van de bevolking. Dat de bevolking onwetend, of zelfs dom, is is geen reden om de NSA níet te veralgemeniseren. Je moet niet de fout maken om alle amerikanen de "schuld" van de NSA te geven maar de VS als natie wel.
Precies, en om die reden is onze politiek stil over de AIVD, de Britse politiek stil over activiteiten van hun dienst en de Duitsers ook niet boos over bijvoorbeeld hun chronisch afluisteren van de Duitse beurs, etc.

En zélfs de verontwaardiging over de buren is vaak gespeeld, want men weet dat men het zelf ook doet, of in ieder geval wil doen.

Van je eigen politiek hoef je geen verandering te verwachten. Die moet komen van commerciele bedrijven die binnen de gegeven ruimte van de wet proberen in ieder geval de spionage via de voordeur (gerechterlijke bevelen) ipv achterdeur (aftappen datalijnen) te laten gebeuren.

Je ziet daarin dan bepaalde bedrijven voortvarend te werk (Google, Microsoft, Ziggo, Twitter) gaan of op zijn minst pogingen doen (Yahoo, LinkedIn) maar sommige andere (KPN) gewoon niets doen.
Wat wil hij met metadata gaan doen dan? Niet echt concreet genoeg om iemand te veroordelen.
Naar mijn inzien een beetje een populistische move

[Reactie gewijzigd door Capstie op 16 juni 2014 20:48]

Het is enkel politiek.

De achtergrond is dat de Amerikaanse belastingdienst extra streng was voor 'rechtse' clubjes, en soms letterlijk jarenlang aftrekposten tegen zat te houden. Dit waren veelal kleine organsiaties die lokale campagnes voor politieke figuren en partijen organiseerden.

Onderzoek toonde aan dat het bijna enkel 'rechtse' clubjes waren, en zelden 'linkse' clubjes die doelwit waren. Inzage in de concrete eisen liet zien dat het vaak belachelijke eisen waren tov de bedragen en de schijn van express aanpakken kwam al snel naar voren. Uiteraard is dat een zeer grote zaak als ambtenaren op basis van hun persoonlijke politieke voorkeuren extra of juist minder streng mogen controleren. Zowel van de Democraten als Republikeinen waren er dus diverse kamerleden die onderzoek eisten.

De ambtenaren in kwestie hebben allen onder ede verklaard van hogerhand opgedragen te zijn dit te doen, en het zelf ook belachelijk te vinden wat voor eisen en andere zaken men moest vragen. De vraag is dan dus tot hoe ver dit ging.

Deze hoge ambtenaar in kwestie beweerde dat het het eigen intiatief van een lokale belastingdienst afdeling was. Ofwel hij wist niets. Maar uit emails met het congress bleek dat hij wel degelijk actief met enkele Democraten had gemailed over het specifiek aanklagen van dat soort rechtse politieke clubjes. Rook, maar is er ook vuur?

Welnu, nu blijkt toevallig ??? opeens de email van deze persoon kwijtgeraakt in een storing ...

De NSA zal deze data niet hebben (of moeten toegeven tegen de wet in US citizens ook gemonitored te hebben), dus is het enkel om te proberen de aandacht op deze zaak niet te laten verslappen. Terecht overigens, want los of je nu links of rechts bent, een ambtelijke overheidsinstantie mag nooit partij trekken in het politiek systeem van meningen.
En een van belasting vrijgestelde organisatie mag geen politiek bedrijven dan wel politieke doelstellingen hebben, daarbij, er is vastgesteld dat zgn. 'liberale' organisaties net zo zwaar werden gecontroleerd.
Klopt, vandaar dat er best onderzoek gedaan mag worden. Maar wel eerlijk.

Overigens riep men eerst als verdediging dat het beide kanten waren, en er bleken uiteraard ook wel wat linkse clubjes onderzocht. Maar er bleek niet niets aan de hand te zijn. De kwantiteit van aantal onderzochte 'rechts' vs 'links' was écht zeer zwaar verstoord.

Overigens kan er best uit komen dat er niets aan de hand is. Misschien zochten dit soort 'rechtse' clubjes de rand van de wet ook daadwerkelijk vaker op. En ja, natuurlijk zijn er mensen die dit als politiek middel tegen Obama gebruiken. Dat is helaas politiek in de meeste landen ter wereld. Maar deze zaak heeft wel degelijk een luchtje.

Overigens kan het best wel toevallig zijn.

http://www.washingtonpost...-key-witness-lois-lerner/

Dit suggereerd dat de IRS gewoon een slecht ICT backup beleid had.
Misschien zochten dit soort 'rechtse' clubjes de rand van de wet ook daadwerkelijk vaker op.
Het is sowieso een feit dat rechts niet alleen graag met de ellebogen werkt ten koste van de minderbedeelden maar er ook nog eens trots op is. Geen wonder toch, dat ze dan vaker tegen grenzen aanlopen?
Vrij nauwkeurig relaas.
Aanvullend nog de verklaring van Lois Lerner zelf die tijdens ondervraging door een overheids commissie gebruik maakte van haar recht tot zwijgen en daarna uitgebreid ging vertellen dat ze onschuldig was.
Dat er nu zaken kwijt raken en mensen dingen vergeten leidt tot allerlei speculaties maar het grondig onderzoeken is op deze manier onmogelijk en zal uiteindelijk tot niets leiden.
Dit waren veelal kleine organsiaties die lokale campagnes voor politieke figuren en partijen organiseerden.
...
Onderzoek toonde aan dat het bijna enkel 'rechtse' clubjes waren, en zelden 'linkse' clubjes die doelwit waren.
Meer specifiek: organisaties die formeel geen politieke doelstelling hebben en daarom bepaalde belasting niet hoeven te betalen, maar waarbij oa vanwege de namen van die organisaties de verdenking was dat die wel politiek actief zijn. De IRS behoort in dan onderzoek te doen naar die organisaties, en dat deden ze ook. En dat betrof niet alleen rechte organisaties maar ook progressieve-.


New Records: IRS Targeted Progressive Groups More Extensively Than Tea Party
http://thinkprogress.org/...22/irs-records-tea-party/

"A series of IRS documents, provided to ThinkProgress under the Freedom of Information Act, appears to contradict the claims by Rep. Darrell Issa (R-CA) and his House Oversight and Government Reform Committee that only Tea Party organizations applying for tax-exempt statu..."
Anoniem: 600291
@Capstie16 juni 2014 20:52
Afhankelijk van eventuele geheimhoudingsplicht die er op de data zit als hij deze krijgt, kan hij hiermee:
- contacten identificeren en waar nodig benaderen;
- duidelijk maken dat de NSA de eigen bevolking ook bespiedt;
- laten zien hoe ver de NSA is gevorderd met het koppelen van verschillende email-adressen aan een enkele identiteit.
Stockman is een rechtse politicus, zijn enige doel is 'bewijzen' dat Obama de IRS heeft opgedragen om rechtse groeperingen zwaarder te controleren. Hij wil oa. Obama tot aftreden dwingen. Hij is er ook van overtuigd dat de NSA als een soort van backup dienst van de overheid fungeert.
Straks een persbericht van de NSA dat ze door een "technische storing" alle metadata hebben verloren van en naar Lerner ;)
De US geeft jaarlijks $52 miljard uit aan de inlichtingen diensten, daarvan gaat ongeveer de helft naar data vergaring. De kans is dus groot dat ze iets van de informatie hebben, maar iets in mij zegt dat er inderdaad 'toevallig' van de IRS niets werd bijgehouden...

Idem voor de IRS. Zij verschuilen zich veel te makkelijk achter een 'technische' mankement. Moet je zelf eens zoiets bij de belastingsdienst proberen |:(

Afwachten dus wat dit onderzoek geeft... Het zou mij niets verbazen als het uiteindelijke resultaat zal zijn dat de NSA nog enkele extra miljarden krijgt om méér/beter data te verzamelen. De IRS biedt haar excuses aan en belooft het nooit meer te doen. Daarmee is de kous af... nothing to see, move along.
De IRS is geeb burger, en hoewel er een grote kans is op ' aanslagen' van deze belastingdienst :P is dat niet het soort waarnaar de NSA op zoek naar is. DUs om tijd/snelheid te winnen zouden ze inderdaad overheidscommunicatie kunnen filteren uit hun vangnet.
Daarnaast is het de vraag hoe deze geheime informatie gebruikt kan/mag worden in het normale rechtsverkeer.
Aan de andere kant is er ook een precedent van een aangeklaagde die de NSA vroeg om telefoonlogs van zijn verloren mobiel die zijn onschldigheid zouden moeten bewijzen. (geen idee waar daarop geantwoord was trouwens)
"De dienst kon de bewuste mailtjes naar eigen zeggen niet tonen, omdat een computerstoring die zou hebben gewist."

}:O We kunnen wel de hele wereld bespioneren, maar dit lukte ons niet. ;(
In dit geval refereert de term "De dienst", naar de IRS ofterwijl de amerikaanse belastingdienst, dus niet de NSA.

[Reactie gewijzigd door Vastloper op 16 juni 2014 21:02]

En die heet niet Internet Revenue Service zoals het artikel beweerd, maar Internal Revenue Service.
eerder in het artikel staat het wel (1x) juist. gewoon een spellcheck error ofzo.. beter ff melden via 'geachte redactie' op het forum dus!
Laat me raden...

De NSA gaat gewoon zeggen dat ze geen Amerikaanse burgers volgen en die info dus niet hebben.

gevolgd met een 'kuch, kuch" geluidje.

Ikzelf voel een bronchitis opkomen....
Als je dan om gegevens vraagt bij de NSA dan zijn ze 'verloren'? Riekt naar willekeur.
Nee, de IRS zegt dat ze verloren zijn. De politicus vraagt een kopie op waarvan hij denkt dat de NSA die heeft.
Het is wel geniaal als ze die shit gewoon even aanleveren vanaf 2009.

Alsjeblieft, anders nog iets? We hebben eventueel ook nog 2008 en 2007.
De dienst kon de bewuste mailtjes naar eigen zeggen niet tonen, omdat een computerstoring die zou hebben gewist.
Dat geloof je zelf toch niet, wel iets te toevallig...
Anoniem: 387522
@SuperDre17 juni 2014 10:37
Op deze manier Is het onmogelijk om mensen nog ergens verantwoordelijk voor te houden. Ik vind dat ze alles uit de kast moeten halen om dit te onderzoeken. En zeer zwaar straffen als ergens de wet Is overtreden. Dat een Republiekeinse politicus het nu via de NSA probeert Is prima, krijgen we daar ook wat meer inzicht in.
Ik vind het Nederlandse afluistergeval waarin tapes opeens 'niet bestonden' nog steeds erg kwalijk. Hoe minder mensen met dit soort dingen weg komen wereldwijd, hoe beter, want het steekt elkaar allemaal aan.
Technische storing, hmmm. Mijn inziens hebben zij alle systemen minimaal dubbel uitgevoerd en worden er snapshots van data gemaakt waarmee verloren data gerecoverd kan worden. Zelfs Midden en grootbedrijven hebben dit standaard op het menu staan.

Ik blijf me ook verbazen dat dit soort informatie in de pers terechtkomt. Propaganda ten top.

Zucht.

Peter
Anoniem: 387522
@pspaan7717 juni 2014 22:58
Helemaal met je eens. Als nou een van de vele personen (dat moeten er toch echt veel zijn) die hier direct of indirect aan meewerken anoniem een kopietje van de e-mails naar een goede kant zouden sturen. Of gebruik wikileaks. Er zijn ict'ers, beleidsmedewerkers etc., maar ook ontvangers van de e-mails met bijbehorende ict'ers, beleidsmedewerkers etc. etc.. Ik snap dat je niet zoals Snowden je leven wil opgeven, maar helemaal stil blijven is toch ook echt niet goed te praten? Ze kunnen niet allemaal omgekocht zijn, zijn ze dan te bang gemaakt?
Koekje van eigen deeg. Goede ontwikkelingen. Hopelijk gaat dit in het voordeel van het terugwinnen van privacy werken, wanneer NIEMAND veilig is voor big brother praktijken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee