Google komt met Android Wear-besturingssysteem voor smartwatches

Google heeft een versie van Android aangekondigd met de naam Wear die bedoeld is om op smartwatches te draaien. De software richt zich op fitness, navigatie en biedt integratie met Now. Motorola en LG hebben al smartwatches met Android Wear aangekondigd.

Het nieuwe mobiele besturingssysteem werd aangekondigd via Googles blog. Het gaat om een aangepaste versie van Android die is geoptimaliseerd voor 'wearables', waarbij de nadruk ligt op slimme horloges. Volgens de internetgigant is de software gericht op fitness, zoals het bijhouden van snelheid, tijd en afstand tijdens het sporten. Daarnaast kunnen gebruikers via spraak communiceren door 'Ok Google' uit te spreken.

Tevens krijgen gebruikers notificaties van apps wanneer zij de smartwatch gekoppeld hebben met een smartphone. Zo kunnen berichten worden doorgestuurd naar het horloge en worden updates van sociale-netwerksites doorgegeven. Daarmee lijkt Android Wear vergelijkbare functionaliteit te bieden als bestaande smartwatch-modellen, zoals de Gear-serie van Samsung.

Fabrikanten gaan met Google samenwerken om smartwatches met Android Wear op de markt te brengen. Motorola en LG hebben aangekondigd met slimme horloges met het OS te komen. Google heeft een demonstratievideo vrijgegeven waarin het model van Motorola is te zien. Het model is rond, net als een conventioneel horloge en wordt door de fabrikant de Moto 360 genoemd. In de zomer van dit jaar moet de smartwatch verkrijgbaar worden, waarbij de meeste details over de specificaties nog ontbreken.

LG laat weten dat het in het tweede kwartaal van dit jaar een smartwatch met Android Wear op de markt brengt; de LG G Watch. Verder heeft de fabrikant nog niets losgelaten over de specificaties. Informatie over de gebruikte hardware moet in de komende maanden volgen, aldus LG. Eerder wezen geruchten erop dat het gaat om een model met 1,65"-scherm en resolutie van 320x320 pixels.

Naast LG en Motorola stelt Google dat er meer fabrikanten zich hebben verenigd achter Android Wear. Zo zouden Asus en Samsung ook werken aan smartwatches met Android Wear. Samsung kondigde onlangs de Gear 2 en Gear 2 Neo aan met het eigen Tizen-besturingssysteem.

Android Wear is momenteel als developer preview beschikbaar. Ontwikkelaars kunnen de preview downloaden om zo hun apps geschikt te maken voor het nieuwe besturingssysteem. Google stelt later nog api's beschikbaar te maken voor ontwikkelaars. Wanneer de definitieve versie van Android Wear uitkomt is niet bekendgemaakt.

Door RoD

Admin Mobile

18-03-2014 • 18:58

85 Linkedin

Lees meer

Asus kondigt ZenWatch-smartwatch aan Nieuws van 3 september 2014

Reacties (85)

85
76
58
3
0
1
Wijzig sortering
De Moto 360 (met Android Wear) wordt deze zomer gelanceerd en ziet er super goed uit.
http://moto360.motorola.com
http://youtu.be/dnerqDWwVgg
De Moto 360 is inderdaad een mooi horloge. Maar ik blijf me afvragen hoe groot de markt hiervoor is. Hij is per definitie kleiner dan die voor smartphones, totdat ze stand alone worden, en dan nog.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit de laatste practical joke van Steve Jobs is. Het gerucht verspreiden van een "iWatch" waar iedereen op springt, kapitalen uitgeeft aan R&D en die dingen verkopen voor geen meter. En Apple? Die is gewoon bezig met heel andere dingen. Steve Jobs ligt op z'n wolk in een deuk om zijn final practical joke,
Totdat er wel degelijk een markt voor blijkt te bestaan en Apple achterop loopt. Volgens dit http://emarketingblog.nl/...watch-the-next-big-thing/ artikel gaan er in 2015 flink meer smartwatches verkocht worden.
Tja, Apple was ook niet de eerste met smartphones of tablets, en toch waren ze in beide gevallen de partij die de markt deed openbreken. Als eerste zijn is niet per sé een voordeel.
Jij bedoelt dat later instappen niet perse een nadeel hoeft te zijn :) Ten minste dat is wat jouw post onderbouwd...
Mogelijk, mits goed uitgevoerd wil ik misschien ook wel een wearable device. Maar omdat een marketing artikel het zegt... de mensen die zulke prognoses maken zitten er vaker naast dan niet.

Niet dat ik niet denk dat er een markt voor is (hij is in ieder geval groter dan de Google Glass markt in zijn huidige opzet). Maar omdat een persoon op een blog wat roept, is het nog geen feit natuurlijk.
Onder andere Sony had al een Android smartwatch voordat de geruchten over Apple überhaupt de kop op staken.
Ik weet het, ik heb een Sony Smart watch 1. Maar er waren ook tablets voor de iPad ;-)
Tja who knows of dit een laatste practical joke van Steve Jobs was :). In ieder geval was het wel zo dat zelfs voor de iWatch geruchten de kop opstaken er stillaan al vaart kwam in de ontwikkeling van smartwatches. De Apple geruchten hebben wss wat voor de vlam in de pijp gezorgd maar met of zonder iWatch geruchten hadden we nu ook sowieso een reeks smartwatches gehad hoor. De technologie is er namelijk eindelijk klaar voor (allé de batterij technologie is een randgeval want over het algemeen neemt het nog altijd teveel plaats in).

[Reactie gewijzigd door Chip5y op 18 maart 2014 19:48]

Oh, is het weer iets dat St.Jobs heeft uitgevonden? Ik had in de jaren '90 al een smartwatch van Seiko. Ok, ik had het losse model.maar je had er ook een die je als horloge kon dragen. Het is allemaal al lang uitgevonden en nu is de electronica klein genoeg om er hele leuke dingen mee te doen.

Apple/Jobs hebben bar weinig uitgevonden. Eigenlijk alleen maar marketing grappen en een mooi design. That's it. De rest is tweedehands. Al lang door anderen uitgevonden en aangekocht/ door Apple. Jobs was wél een hele goede spotter van nieuwe dingen en zag mogelijkheden waar anderen die niet zagen. Een visionair. Maar uitvinden...nah...dat deden anderen voor hem.
Maak je niet zo druk.
Ziet er inderdaad echt super goed uit! Dit kan de smartwatch markt wel eens heel snel volwassen maken, super!
Heeft ook veel weg van de concept art van een anderhalve week geleden die door iedereen geprezen werd: http://www.theverge.com/2...rcular-smartwatch-concept
Eerste goede ontwerp wat ik zie en waar ik zelfs mee rond zou kunnen lopen ja, dit begint er al op te lijken. Beter dan een mini-smartphone om je pols zoals de Galaxy Gear of het horloge in het laatste plaatje want dat ziet er echt niet uit.
Bedankt voor de linkjes, hij ziet er echt geweldig uit. Normaal ben ik niet zo erg van smartwatches maar deze lijkt me echt geweldig, zelfs als je het smart gedeelte nooit gaat gebruiken is hij nog steeds leuk :) .
Alleen bij de pagina van Motorola valt me een ding op, je kan onderin de pagina het horlage 360o rond draaien, waarbij het me opvalt dat de achterkant van het horloge blauw is, weet iemand of daar iets bijzonders mee is?
Ziet er super uit, maar damn... wat een marketing gelul altijd in die filmpjes :D
Het ziet idd goed uit en mooi vormgegeven. Hopelijk beter dan die halfproducten die Samsung uit brengen. Met een goeie accu erbij, dan ik heb wel oren naar.
Als die niet al te duur wordt moet ik wel zeggen dat ik interesse voel. Het is zeker wel een mooi ding. Erg strak. Het grootste probleem met deze apparaten is dat ze in de regel net zoveel kosten als een goede smartphone. Ik ben gewend aan een accessoire minder kwijt te zijn dan aan de telefoon waar het voor bedoeld is.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 18 maart 2014 23:09]

Heel vet, maar eerst in de praktijk zien en dan geloven.

Beelden die we nu zien zijn geen real-life demo's en ben vooral benieuwd naar de accuduur.

Er is wel goed nagedacht over de UI door Google, dus dat is al een pluspunt. Nu alleen hopen dat nieuwe functionaliteiten in updates niet hetzelfde 'android-update-syndroom' krijgen als smartphones dat hebben. Mensen doen over het algemeen toch langer met een horloge dan telefoon.
Anoniem: 469228
@Chip5y18 maart 2014 23:22
oh my, dat ziet er mooi uit, eindelijk MOOIE horloge's die ook slimme functies hebben ipv slimme funcies maar dan op een matig uitziend rechthoekig doosje.
dit is echt de eerste smartwatch waar ik den van hmmm dit kan nog wel eens wat worden.
Qua design ziet het er echt goed uit in mijn ogen. Natuurlijk heeft iedereen een andere smaak maar voor mij is dit tot nu toe de betere horloge vergeleken met al die andere zoals samsung etc etc...
lol, die eerste site is volgens mij expres gebroken voor IE. Alle knoppen zweven in het rond.
Hopelijk zullen traditionele horlogemakers nu ook aandacht gaan geven aan smartwatches...
Voor een firma als Casio is de stap natuurlijk niet zo groot, maar als belangrijke merken voor de traditionele horlogemarkt als een Fossil (mainstream) maar ook een Hublot (luxe) smartwatches gaan maken zie ik deze dingen snel sociaal geaccepteerd worden. Nu valt het namelijk nog steeds heel erg op als iemand een (spuuglelijke) Pebble om heeft.
Ik denk dat er heel veel de boot gaan missen. Net zoals in de Camera wereld was gebeurt.
Ik denk dat het makkelijker is voor technologie bedrijven om een Smartwatch te maken dan voor de originele horlogemakers zoals Casio. Motorola heeft in dit geval al zeker 90% van de technologie aanwezig om een smartwatch te maken, Casio heeft zowat alleen het design team. Ik denk eerder dat ze gaan samenwerken met technologie bedrijven/een bestaand bedrijf over gaan nemen.
De eerste Pebble mag je zo noemen, maar de 2e generatie (Steel) niet. Dat had net zo goed een vierkante Fossil horloge kunnen zijn.
Ik ben benieuwd wat voor mobiel je aan deze watch moet koppelen.a
ik neem aan dat het niet werkt met iOS.

Bijvoorbeeld 4.4 kitkat of hoger?
ik denk minimaal 4.1. Je moet wel Now hebben
"The Android Wear Preview app is compatible with Android 4.3 and higher and is not available for the Android emulator."

Weet niet in hoeverre dit ook zal gelden voor de finale release maar het is een indicatie.
iOS lijkt me moeilijk. Tenzij Google een manier vindt om het te koppelen aan hun search app dat dan ook kan smsen en bellen. Maar zeker in het begin zou ik er niet op rekenen. Er lijken mij te weinig mogelijkheden voor integratie van noodzakelijke features.

[Reactie gewijzigd door Chip5y op 18 maart 2014 20:12]

verwachten dat het met ios zou werken is hetzelfde als een iwatch met android niet dus
Bij Google weet je het echt niet, mogelijk zijn er technische beperkingen. Maar als het even kan proberen ze het wel. De apps die standaard meegeleverd zijn met Android zijn bijvoorbeeld allemaal beschikbaar op iOS. En dit zijn geen goedkope/eenvoudige ports, maar dit zijn volwaardige apps.

Van Apple verwacht ik niet dat dat ze andere apparaten ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door Kwastie op 18 maart 2014 19:57]

Vraag mij af hoeveel deze horloges kunnen en hoe afhankelijk ze van je smartphone en google now zijn (dat laatste vreet batterij zeker op een Nexus).

En dan natuurlijk de accu duur van het horloge zelf en de snelheid ervan.
Vind je? Ik heb Google Now aanstaan, maar ik haal makkelijk een dag met mijn Nexus 5.

Ik denk wel dat je smartphone sneller leeg zal gaan, omdat de smartwatch afhankelijk is van de 3/4G verbinding van je smartphone.
Als ik op wifi zit dan kom ik een dag doorheen, met 3G (vol bereik) alleen als mijn telefoon naast ligt anders voor 13 uur weer aan de lader en met slecht data bereik nog sneller.
Slecht bereik zorgt er inderdaad voor dat je telefoon heel erg snel leeg gaat. Maar onder normale omstandigheden zou je makkelijk een dag moeten halen. Dit zijn door mij behaalde resultaten.

Overigens had Anandtech de iPad Air als hotspot gebruikt, en die hield het 24 uur uit. De iPad Air heeft een 8827 mAh batterij. Als je even het OS wegdenkt en simpel uitgaat van mAh dan zou een Nexus 5 met 2300 mAh maar ~6 uur uithouden.
Mijn Pebble is verbonden via bluetooth met de telefoon en met huidige bluetooth standaarden kost dat per dag nog amper batterijcapaciteit.. Een dag met of zonder mijn Pebble scheelt 's avonds nog geen 5%.

Ik neem aan dat je voor een nieuw ontworpen horloge niet je toestel 24 uur per dag als hotspot moet gaan gebruiken, dat gaat prima via bluetooth.

"Vraag mij af hoeveel deze horloges kunnen en hoe afhankelijk ze van je smartphone en google now zijn (dat laatste vreet batterij zeker op een Nexus)."

Hij gebruikt gewoon dat van je telefoon, niet dat er 1 keer Now op je telefoon draait en 1 keer op je horloge, zal dus niet veel batterij vreten :)
Ik heb hier na een uur of 11 nog 44% over bij mijn S3, en ik heb nog Plants VS Zombies 2 gespeeld (wat volgens mij 100% CPU gebruikt of zo, of in ieder geval uitermate inefficiënt lijkt te werken). Ik vraag me af wat jij op de achtergrond hebt draaien, of misschien is je accu kapot.
Nou niks behalve whatsapp.

Dan nog mijn accu gaat veel langer mee als Google Now uit is dus dat is sowieso de boosdoener.
Ik denk dat je dan even moet kijken naar een app die op de achtergrond meedraait.
Ik heb laatst google now uitgeschakeld, en mijn Nexus 5 houdt het nu ruim 2 dagen uit. Bij normaal gebruik, geen zware games, puur Tweakers, NOS, chatdiensten en wat andere lichte apps.

Ontopic: die Motorola 360 ziet er wel echt top uit! Vooral als je hem vergelijkt met de huidige lichting (Samsung) smartwatches. Als hij onder de 200 euro is, koop ik m direct!
Ben heel benieuwd, die moto360 zou ik best om doen en gebruiken. Hopelijk gaan andere app-developers etc er snel mee aan de slag, zoals Facebook, Whatsapp, Nu.nl, Amber Alert, Unified Remote, Strava, etc. Al duurt het nog wel even voordat de eerste horloges op de markt liggen.

Wel apart trouwens dat ze eerst Google Glass naar buiten hebben gebracht (nog niet echt gereleased natuurlijk) en nu pas dit, je zou eigenlijk andersom verwachten qua evolutie van (wearable) devices.
Ze willen de markt spreiden denk ik, niet iedereen wil een ding zoals Google Glass.

Vraag mij af of deze versie van Android dan ook uiteindelijk de normale op de Glass vervangt.
Dat zou goed kunnen. Wearables impliceert meer dan alleen horloges.
Erg knap die Moto 360!
Altijd gezegd dat ik smartwatches maar onnozel en lelijk vind maar deze zou ik toch wel dragen.
Helemaal mee eens. Dit is de eerste smartwatch die ik graag zou willen hebben.
Wearables hebben een toekomst, maar voorloopig plaats ik toch kanttekeningen bij als het gaat om battery life. Ik persoonlijk laad nu een smartphone, ereader en laptop op. De het moeten opladen frequentie van de ereader valt natuurlijk reuze mee. Maar de laptop en smartphone is wel een gedoe vanuit een jaarlijks perspectief. Komt daar nog een wearable (of twee) bij, wordt behoorlijk irritant lijkt me. De enige wearable waar ik voorloopig echt brood in zie zijn die puur op healthtracking gericht zijn. Voornaamlijkste reden is dat he apparaat minder obtrusive is, meer betaalbaar is, en minder keer per jaar in een contact moet. Ik zelf ga om deze reden ook voor de Fitbit Flex (ding kan het ongv 5 tot 7 dagen op een charge uithouden als ik de reviews moet geloven).

Mr.Obvious: wat de hele mobile electronica industrie dingend nodig heeft is een batterij revolutie om exponentieel meer mogelijkheden te kunnen bieden aan consumenten over apparaten.
Zo dacht ik ook, maar aan de andere kant moet het gewoon makkelijk zijn.
Als ik ga slapen doe ik mijn horloge toch af, als ik hem gewoon ergens op kan leggen zodat hij draadloos oplaad is het geen probleem. Als je hem net als de eerste Gear op moet laden is het een ander geval.
Die ronde smartwatch van motorola is wel een mooi ding. Lijkt me de perfecte combinatie van technologie en 'luxury'

[Reactie gewijzigd door FappieeeNL op 18 maart 2014 19:07]

Ben wel eens benieuwd of dit verder invloed gaat hebben op de smartwatches die Sony en Samsung vandaag de dag in de winkel hebben.

Misschien is dit wel off topic maar ik ben eens benieuwd wanneer Nokia (of een andere fabrikant) met een smartwatch komt die met Windows Phone werkt.
Wel een vierkante dan mag ik hopen? Past precies zo'n tegeltje in dan
Wow. Ziet er indrukwekkend uit. Vooral de ronde Motorola versie. Hopelijk komen deze toestellen ook uit in België en moet er niet weer maanden gewacht worden. Als deze watches niet meer dan 200 euro kosten koop ik er meteen één.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee