Android en iOS bedienen samen 94 procent van de smartphonemarkt

Op 94 procent van de verkochte smartphones staat Android of iOS. Dat heeft analistenbureau IDC becijferd. Microsofts besturingssysteem Windows Phone bezet een derde plek met 3,6 procent van de markt. BlackBerry's marktaandeel zou nog maar 1,7 procent bedragen.

Het wereldwijde marktaandeel van Android zit nog altijd in de lift, zo zegt IDC. Het steeg met zes procentpunt naar 81 procent. Dat van iOS nam juist af, net als dat van BlackBerry. Samen staan Android en iOS op 93,9 procent van de verkochte smartphones. De verkopen van Windows Phone lagen 2,5 keer hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, al moet opgemerkt worden dat de periode waarover het gaat, de zomer, vorig jaar voor Windows Phone matig was doordat Windows Phone 8 al was aangekondigd, maar nog niet was uitgekomen.

In absolute verkopen zou Android met de helft gestegen zijn van bijna 140 miljoen naar 211 miljoen smartphones in een kwartaal. Ook steeg het aantal verkochte iPhones met een kwart. Het duopolie van iOS en Android is vooral negatief voor de categorie 'andere'. Daarin zitten onder meer besturingssystemen die niet meer worden toegepast in nieuwe smartphones, zoals Bada van Samsung en Symbian van Nokia.

Wereldwijd werden er volgens IDC 40 procent meer smartphones verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat komt vooral door de gestegen verkoop van goedkopere smartphones. IDC constateert ook een toename in verkopen van grote telefoons. Inmiddels heeft een op de vijf verkochte smartphones een scherm groter dan 5".

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

13-11-2013 • 11:27

389

Lees meer

Reacties (389)

389
374
225
10
2
85
Wijzig sortering
Aparte kop, ik vind het veel interessanter dat er nu blijkbaar Android op 81% van alle verkochte smartphones draait, en dat het aandeel iOS (verder) daalt.
Procentueel daalt het aandeel iOS, maar de verkoopaantallen stijgen alleen maar. Dat betekent dat Apple hun producten in steeds meer landen ter wereld verkoopt, lijkt mij. Volgens mij is Android nog veel toegankelijker voor consumenten in Azië, want die Chinese smartphones zijn er zo goedkoop als onder de $100. Dat is met Apple niet het geval.

Wat procentueel gezien je marktaandeel is maakt, denk ik, niet heel veel uit als je nog altijd tientallen miljoenen per jaar verkoopt en een userbase hebt van honderden miljoenen gebruikers die nog altijd geld uitgeven aan software (apps) en je systeem trouw blijven. (van tijd tot tijd een nieuwe telefoon kopen en voor hetzelfde merk blijven kiezen) Ik denk dat Apple zich totaal geen zorgen maakt.

Pas wanneer het volgende staafje van Apple in de grafiek hierboven lager is dan het voorgaande moeten ze zich achter de oren krabben.

[Reactie gewijzigd door Xeanor op 22 juli 2024 14:15]

Ja, je moet altijd een beetje oppassen met marktaandeel cijfers. Ze zijn leuk om nieuws mee te maken maar het inzicht dat ze geven is maar beperkt. Voor bedrijven zelf zijn ze ook ondergeschikt aan installed base of revenue per device/revenue per user. Het probleem met marktaandeelcijfers is dat ze heel tijdgebonden zijn omdat het iets zegt over de verkopen tijdens een bepaalde periode, niet over het bezit door consumenten. Tijdens het launchweekend van de iPhone 5s/5c had iOS waarschijnlijk een marktaandeel van boven de 90%, in de dagen erna daalt het weer naar iets normalers. Tijdens een launchweekend van de Galaxy S4 had Android waarschijnlijk weer een marktaandeel van boven de 90% om daarna weer te dalen naar iets normalers.

Als app developer is marktaandeel bijvoorbeeld niet zo relevant. Je wil liever weten wat het meest gebruikte mobiele OS is, marktaandeel kan je daar niets over vertellen, daarvoor moet je bij installed base zijn.

Als CFO of belegger is marktaandeel niet zo boeiend omdat je liever weet hoeveel een bedrijf verdient per toestel of gebruiker. Je kunt 90% van alle gebruikers hebben, als vrijwel niemand daarvan betaald is een bedrijf met 5% van alle gebruikers die wel allemaal flink betalen het meest succesvol. Het hangt er een beetje vanaf hoe je het segmenteert maar sommige analysten berekenen het verlies van Google's mobiele avontuur voorlopig op twee miljard dollar. Voordat die winst gaan maken met Android kan nog wel even duren. Ze geven het gratis weg en moeten alles terugverdienen met RPU, daar moet je een hele lange adem en diepe zakken voor hebben. Android is een groot succes geweest voor Samsung, voor Google voorlopig nog niet.

Daarnaast zijn er dan nog leuke inzichten zoals overstappers. Als meer personen overstappen van merk A naar B dan van merk B naar A dan zul je zien dat op de lange duur merk B groter wordt, ook al lijken de marktaandeelcijfers dat in eerste instantie niet te zeggen.

Of denk aan vervangingscyclus. Als merk A één jaar mee gaat en merk B twee jaar dan worden er bij 100% brand loyalty (dus geen overstappers) twee keer zoveel product A verkocht als product B terwijl ze allebei dezelfde installed base hebben en houden. A groeit dan niet, ondanks dat ze consequent twee keer zoveel verkopen.

Kortom, marktaandeelcijfers zijn leuk voor nieuws, voor echte analyse zijn ze maar beperkt geschikt (daarom hoor je er ook zo weinig over buiten de consumentenmedia).

The Guardian heeft dit onlangs nog mooi uitgelegd: Why an 80% market share might only represent half of smartphone users

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 22 juli 2024 14:15]

Een ware iOS excuus neef :X
Natuurlijk zit er in je verhaal een grond van waarheid in, maar je verdraait de boel wel heel erg. Wat denk je at er gebeurt als je steeds minder verkoop op de totale markthoeveelheid.? Precies, stapje voor stapje neemt het aantal daardwerkelijk gebruikte toestellen af. Dan kan je nog zoveel mooie woorden schrijven, maar dat is wat nu met iOS gebeurd.
Wat denk je at er gebeurt als je steeds minder verkoop op de totale markthoeveelheid.? Precies, stapje voor stapje neemt het aantal daardwerkelijk gebruikte toestellen af.
Volgens mij moet je het verhaal nog eens lezen want jouw aanname klopt niet. Je kunt uit marktaandeelcijfers niet afleiden wat er gebeurt met het aantal daadwerkelijk gebruikte producten. Daar heb je andere cijfers voor nodig, dat is nou juist het hele punt.

Je kunt van 99% naar 1% marktaandeel gaan en nog steeds een toename van het aantal daadwerkelijk gebruikte producten hebben. Zeker in jonge en snel groeiende markten is dat niet ongebruikelijk. Iemand die 'first to market' is heeft 100% marktaandeel maar houdt dat meestal niet lang en zal onherroepelijk dalen als er meer concurrentie komt. Echter, mits de voorsprong groot genoeg is en de verkoopaantallen aanhouden of zelfs stijgen zal het heel lang duren voordat een concurrent dezelfde installed base heeft. Ook als die concurrent een groter marktaandeel heeft.

Dat is de reden dat sommige bedrijven bewust een 'first to market' strategie hebben. Niet iedereen overigens, vaak is 'fast follower' ook een bewuste keus met weer andere voordelen en nadelen.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 22 juli 2024 14:15]

het marktaandeel daalt, maar de verkopen van IOS stijgen nog steeds. Het is dus gewoon gegoochel met cijfers om de 1 of de ander goed eruit te laten zien.
Hoezo gegoochel? Het zijn gewoon marktaandeel cijfers die elk kwartaal op tafel komen...
Statistieken is altijd gegoochel met cijfers. Marktanalisten vereenzelvigen marktaandeel = winst, maar apple is een vreemde eend in de bijt, want ook al slinkt hun marktaandeel (wat ze niet interesseert), hun (nu 3) phones verkopen meer stuks dan vorig jaar, en zijn goed voor het merendeel van het geld dat er aan smartphones verdient word.
Dus is het gegoochel. Maar ik wil het ook wel anders noemen -zeg het maar- het komt op hetzelfde neer :) . ("A rose by any other name would smell as sweet"-Shakespeare)
Inderdaad dat iOS en Apple samen 94% in handen hebben staat in schril contrast met dat Android alleen al 81% van de markt bedient...
Precies. Het verbaasde mij ook dat het eigenlijke aandeel van iOS (12,9%) nergens benoemd wordt. Het marktaandeel is volgens mij behoorlijk terug aan het lopen. Geeft maar weer eens aan hoe je met het goochelen met getallen bepaalde zaken rooskleurig kan neerzetten (samen 94%) en een ander opvallend onderwerp (iOS maar 12,9%) uit de luwte kan houden. Altijd opletten wanneer er met getallen gegooid wordt.
Hij is inderdaad wel heel erg anders als de kop van het IDC artikel in kwestie: "Android Pushes Past 80% Market Share While Windows Phone Shipments Leap 156.0% Year Over Year in the Third Quarter, According to IDC ". Zelfde cijfers, heel andere presentatie....
Anoniem: 145867 @CrisT13 november 2013 18:18
Er zijn ook een paar landen waar Android boven de 90% op de smartphones draait.
O.a.
-China en Zuid Korea.
Android was en is een opmars aan het maken in Afrika en Zuid Amerika.
Wat ik nu niet snap, de titel zegt 'smartphonemarkt' en daarna gaat het over de verkopen.

De smartphone _totale_ markt gaat toch niet alleen om de nieuw verkochte toestellen?

Als er nu 100k MacOS WoW clients verkocht worden en 50k PC clients, heeft de Mac dan 66%? Nee, want hele basis is nog steeds 10+ miljoen mensen.
Volgens mij haal je 2 zaken door elkaar. De titel van dit artikel is wel degelijk correct, aangezien dit met name betrekking heeft op de informatie van IDC, waar Android op dit moment een marktaandeel van 81% heeft en iOS 12.9%. Kortom: samen 93.9%.

De grafiek bij dit artikel en een deel van de tekst gaan over de verkopen van dit seizoen, die ertoe hebben geleid dat het marktaandeel van Android, iOS en de andere er nu zo uit ziet.
Nee, door het ontbreken van iets als 'in het derde kwartaal' of een duidelijkere aanduiding dat het over verkopen gaat en niet over huidige bezit is de titel inderdaad ambigu. Het is geen dramatisch probleem, in de tekst wordt het duidelijk, maar geeft wel verwarring. Ik denk dat een boel mensen nu denken dat 80% van de mensen een Android smartphone heeft wat dus zeker niet klopt. Een goed artikel hierover is al een paar maal gelinkt:

http://www.theguardian.co...tphone-users-google-apple
Klopt. Statistiek kan je uitleggen zoals je wilt.

Even een leuke (bewust foute) aanname uit de grafiek:

Het grote aantal verkopen van Android telefoons wijst er dus op dat consumenten vaker een nieuw toestel moeten aangschaffen. Ergo Android telefoons gaan veel sneller stuk dan iOS toestellen.

Een andere (bewust foute) conclusie:
iOS toestellen zijn blijkbaar dermate slecht verkrijgbaar dat het aantal verkopen achterblijft bij Android.

Kortom: een simple statistiek zegt net zoveel als een zak met aardappels in een fietsenschuur.
Je hebt gelijk, dit hele artikel gaat over de verkopen van het afgelopen kwartaal. Het afgelopen kwartaal behaalden iOS en Android samen 93,9% van de markt qua verkopen.

Alle kwartalen cumulatief gezien tot nu toe ligt dat percentage heel anders. Het onderstaande heb ik niet volledig uitgezocht aan de hand van cijfers, maar zijn grove schattingen. Cumulatief zitten we misschien al rond de 2,5 miljard smartphoneverkopen, waarvan Android dan 40% heeft, iOS 22%, Symbian 16% en de overige merken zoals Windows Phone, Blackberry, Palm, Windows Mobile, etc, verdelen de overige 22%.

Over de komende jaren is de verwachting dat het percentage van Android hoger wordt, en de rest daardoor niet echt kan stijgen en/of zelfs daalt. Dat betekent niet dat de rest het slecht doet, maar gewoon dat Android de cijfers uit z'n verband trekt.

@Moi_in_actie hierboven
Volgens mij heb je het fout begrepen, tenminste zoals je het uitlegt lijkt het daarop. :)

[Reactie gewijzigd door SidewalkSuper op 22 juli 2024 14:15]

Eigenlijk is dat niet gezond die monopolie positie van Android.
Dat klopt, anderzijds is het ook niet zo probleem omdat Android niet een partij is. Problematisch is eerder het gigantische aandeel van Samsung in de Android verkopen
Hoe is Android geen partij?

Android == Google. Wat goed is voor Android, is goed voor Google, en ik moet eerlijk zeggen dat ik daar niet meer zo fan van ben als ik in het begin was. Met Google die een steeds grotere claim legt op het OS met het lanceren van "Google Play Services" (!= de Play Store), een closed source app, welke een groot deel van het OS vervangt (interessant artikel erover hier), sluit google een steeds groter deel van Android af.

Hun laatste paradepaardje: elk telefoonnummer waardoor een Android 4.4 user wordt gebeld wordt doorgestuurd naar de alwetende Google servers (bron), was voor mij de druppel. Ik zit nu om mij heen te kijken naar een alternatief voor Android, maar er is zo weinig. Apple ben ik ook weinig van gecharmeerd, ik zou het ongezond vinden als Microsoft op de Mobiele markt ook een grote macht krijgt, en Firefox OS en Ubuntu Touch hebben vooralsnog geen Whatsapp.

Daarom zit ik nu serieus te twijfelen om een Nokia met S40 of Symbian te kopen, maar eigenlijk hoop ik dat Whatsapp zijn services naar Firefox OS of Ubuntu Touch uitbreid (heb ze al een mailtje gestuurd, en als iedereen dat nou doet (=> support@whatsapp.com), dan is het hoogstwaarschijnlijk zo gepiept.. :) ), of nog beter, dat een andere, meer privacy georiënteerde chat-app de standaard wordt.

[edit]
n.a.v. reacties hieronder even zinnetje over WP toegevoegd (wat ik niet wil omdat ik het ongezond zou vinden als MS een net zo grote macht op de mobiele markt zou krijgen als ze nu op de desktopmarkt hebben) en mijn grotere voorkeur voor een privacy aware standaard i.p.v. WhatsApp.

[Reactie gewijzigd door kramer65 op 22 juli 2024 14:15]

Gewoon een ASOP Rom of iets als Cyanogen Mod gebruiken, daar worden veel van dat soort nare dingen eruit gehaald. Sterker nog, Stock CM heeft niet eens de google play services, enkel de open source compenten, en ik meen de dialer ook een andere is dan die van google.

Gecombineerd met F-Droid heb je een prima bruikbare telefoon, volledig android en toch transparant. (Liefst wil je eigenlijk replicant, maar de support hiervoor is wat klein).

Dat je vervolgens een whatsapp wil (wat privacy technisch zo lek als een mandje is, al je telefoon nummers (van al je contacten) gaan naar whatsapp servers o.a., dus even 'slecht' als google) kun je dat overwegen om te nemen, gewoon als apk installeren of toch de playstore + whatsapp installeren.

Wees alsjeblieft iig niet zo naief dat dit anders gaat bij iOS en WPhone. ALs je privacy wat waard is en je wilt het niet op straat smijten heb je dit zelf enig sinds ook in de hand.
Natuurlijk is het modden een goed verweer tegen de verzameldrang van Google, maar je beperkt je daardoor nogal door de grootste en veiligste app-store voor Android buiten te sluiten, en het is (mede daardoor) slechts een klein percentage dat hier gebruik van zal maken. Zelfs met de schatting van Arnoud heeft 53% van de verkochte smartphones in q3 2013 Google Play Service erop staan.

En wees alsjeblieft niet zo naïef om niet in te zien dat Google meer dan 90% van zijn inkomsten verdient met jouw spullen proberen te verkopen door je overal en nergens te profilen. Op Apple en Microsoft is ook vanalles aan te merken, maar zeker bij Apple zijn de profiling- en add-inkomsten minuscuul.
android is ook goed voor ms . want android levert ms voor elke verkochte telefoon 10-15 euro op . maar goed . op dit moment zijn er maar 2 goeie alternatieven en dat zijn ios en windows Phone toestellen . de rest wat je opnoemt zit nog in de ontwikkeling is net nieuwe nog niet verkrijgbaar of word niet meer gemaakt. aangezien je geen fan van ios bent denk ik dat windows Phone overblijft he. en wat betreft privacy ik denk niet dat er ook maar 1 os is wat je privacy niet schend op wat voor manier dan ook. er moet nu eenmaal geld verdiend worden . de nieuwe osen schrijven zichzelf niet he dus dat kost geld . en uiteindelijk is er gewoon geen os wat daar niet aan mee doet. we zitten nu eenmaal in een tijdperk waar iedereen alles te weten kan komen van iedereen . en daar moeten we gewoon mee leren leven want dat zal in de nabije toekomst echt niet gaan veranderen . ook niet met een nieuw os ..

[Reactie gewijzigd door style2k op 22 juli 2024 14:15]

want android levert ms voor elke verkochte telefoon 10-15 euro op
Reken daar maar niet op. Met de grootste android leverancier Samsung heeft Microsoft een wederzijds patenten deal en is het maar de vraag of er uberhaupt een cent door Samsung aan Microsoft betaald hoeft te worden. Vermoedelijk heeft Samsung hoogsten een verplichting aangegaan om een aantal Windows Phone toestellen uit te brengen.
ook als ze een deal hebben levert het ms geld op . hoe je het ook wend of keert ,of ms nu geld krijgt van samsung voor de pattenten die in android zitten of dat ze de pattenten van samsung in ruil daarvoor mogen gebruiken . dat is toch geld wat niet uitgegeven hoeft te worden extra . dus hoe dan ook winst voor ms .
windows doet juist hetzelfde, emails, skype(als je een link verstuurd via skype maakt een microsoft server verbinding met die url, dit is getest door mensen die hun eigen server opzette), en apple doet juist hetzelfde
het is kut voor onze privacy maar er zijn geen goede alternatieven, misschien firefox OS, die doen niet mee aan die praktijken maar het is nog afwachten wat het os gaat brengen, en of het ook in de high end markt gaat komen want het richt zich zeer sterk op de <100$ markt
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @kramer6513 november 2013 12:05
Hoe is Android geen partij?

Android == Google. Wat goed is voor Android, is goed voor Google, en ik moet eerlijk zeggen dat ik daar niet meer zo fan van ben als ik in het begin was.
Daar stap je wmb iets te makkelijk overheen. Wat IDC meet zijn totale Android-verkopen en dus niet alleen verkopen van smartphones met Google-services erop. Het is lastig te achterhalen hoeveel dat er zijn, maar in het kwartaal waarover dit bericht gaat meldde Google zelf 1,5M activaties per dag - en dat is inclusief tablets.

Als je dat maal het aantal dagen in die drie maanden doet (92) kom ik op 139 miljoen Android-toestellen met Google-services. Daar moeten tablets af en eventueel wat stijging gedurende het kwartaal erbij. Laten we er een schatting van maken en zeggen dat tussen 135 en 150 miljoen Google-services-smartphones tussen gezeten hebben.

Dan zijn er nog altijd tussen 72 en 87 miljoen Android-smartphones zonder Google-services verkocht - dat gebeurt in landen als China, India en Rusland - en grofweg een op de drie Android-smartphones heeft dus niets met Google van doen.

Google is de meest machtige partij binnen Android, dat is zonder meer waar, maar vanuit Nederland - waar elke Android-smartphone een Google-smartphone is - kan je beeld vertekend raken. Android behelst in grote delen van de wereld iets heel anders dan Google-services op een telefoon, en dat blijkt duidelijk uit de cijfers.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 22 juli 2024 14:15]

Vergeet in die berekening niet dat het geschatte schipments zijn; veel high-end samsungs zijn populair genoeg om shipments = sold waar te maken, voor veel andere is dat maar de vraag. Het getal smartphones zonder Google-services zou dus best lager kunnen zijn.
De kans is klein dat het we ooit te weten komen...
Waarom geen Windows Phone 8? Ubuntu of Firefox OS zou mij ook wel wat lijken, maar dat is nog te vroeg.
Ik ben het overigens van harte met je stelling eens.
Op mijn nexus 5 is het eerste wat ik heb uitgeschakeld alle connecties met google+. Ik heb geen facebook met een reden en ik begrijp je punt. Het is grotendeels echter ook uit te zetten.

Ook zie ik in je reactie geen Windows staan, wat voor mij best een mogelijkheid zou kunnen zijn als er al betere telefoons op de markt waren voor een aantrekkelijke prijs, aangezien de quadcore en 1080p schermen daar pas zijn vrij gegeven.
http://www.connecta2.im/
Hiermee heb je "whatsapp" op je Firefox OS device
Android staat niet gelijk aan Google. In China worden alle Android-telefoons geleverd zonder Google-apps.
Je kan kijken naar Jolla. Ik zit er zelf ook aan te denken maar ik heb net een nieuwe telefoon gekocht 8)7 Anyhow, het is een prachtig besturingsysteem, maar nog best wel fors in prijs (400 euro). De telefoon heeft matige specs, maar dat maakt niet uit, het os is buttery smooth. Ik vind de telefoon niet zo mooi, maar daarentegen het os prachtig.
Dan stap je over naar BlackBerry. Kan what's app op en hebben meer tools om privé privé te houden dan de anderen.
Even een lolletje.

Binnenkort kan je, je Android telefoon activeren door in te loggen met je Google + account.
google account = google+ account
dus technisch gezien doe je dit al
dat is het niet, ik heb een google account zonder google+ en dat hoop ik ook zo te houden!
Bij veel google accounts is dit wel het geval, en als je (sinds een jaar of twee) een google account maakt, komt daar ook automatisch een google+ account bij
Dus als ik het goed begrijp is de reden dat je geen Windows Phone wil dat je niet wil dat Microsoft ook op de telefoonmarkt gaat domineren? Really?
Ja. Is dat vreemd?

Ik vind het feit dat Microsoft op de desktopmarkt al grofweg twee decennia de bijna-monopolist is, computing in zijn geheel geen goed gedaan heeft. Naast het feit dat ik het heerlijk vind werken, het virusvrij is en een "app store" voor Linux al lang bestaat (apt-get) kies ik voor (Ubuntu) Linux omdat het open source is.

Open source wil niet alleen zeggen dat ik de bron kan lezen als ik wil, maar ook dat anderen erop door kunnen bouwen. Wat wij zijn en hebben als mensheid is grotendeels het gevolg van een millennialange evolutie van theorieën en ideeën. Doordat wij ideeën en technieken zoals het wiel, de elektrische motor, en de benzinemotor vrij en zonder restricties kunnen gebruiken ontstaat er vooruitgang. Wij staan zogezegd op een ladder welke is opgebouwd door de generaties voor ons. Ik vind het een inherent vreemd idee om zo'n ladder op een bepaald moment af te sluiten met als argument dat een bepaalde partij (vaak niet de bedenker) de laatste sport van de trap heeft geclaimd. Hij heeft geprofiteerd van alle ideeën ervoor, maar deelt zijn idee niet verder.

Ik dus bewust voor open source. Ook in situaties waarin dat misschien minder convenient is, vind ik het op de lange termijn de beste optie. Meer gebruikers zorgen voor meer developers aandacht, en zo voor een verbetering van de software. Daarom gebruik ik zoveel mogelijk Linux en was ik ook zo content met het open source Android. Nu dat echter steeds minder open source, en bovendien weinig privacyvriendelijk meer is, ben ik op zoek naar iets nieuws. En om bovengenoemde redenen kies ik dus bewust niet voor Windows of Mac OSX, maar ben ik op zoek naar een meer open alternatief zoals Firefox OS, Ubuntu Touch, of misschien dus Jolla.

En dat, zouden meer mensen moeten doen.. ;)
Ok, duidelijk... Ik ben blij dat je het verder uit hebt willen leggen en ik heb begrip, respect en waardering voor je positie.

De reden dat ik in eerste instantie op je post reageerde was dat het net leek alsof je vanwege je overtuiging alleen geen Windows Phone wilde. Nu je hebt uitgelegd dat dat net zo goed voor IOS en ook voor Android geldt (omdat dat eigenlijk niet of nauwelijks of in ieder geval steeds minder te maken heeft met het idee achter Open Source). Nu begrijp ik wat je precies bedoelde... :)
Dan zou ik je Blackberry 10 aanraden. Ik hoop toch wel dat je dat je dat hebt overwogen? De Z30 is een geweldig toestel. Het OS werkt snel, is gebruiksvriendelijk en de BB Hub is echt een feature die veel consumenten aanspreekt. Daarnaast heeft de Z30 de beste speakers die er op dit moment te vinden zijn in een toestel. Absoluut het overwegen waard.

[Reactie gewijzigd door emporio81 op 22 juli 2024 14:15]

Dat klopt, anderzijds is het ook niet zo probleem omdat Android niet een partij is.
Pardon ?
Android = Google, ongeveer zoals Windows = Microsoft en iOS = Apple.
Dat Android op linux gebaseerd is en grotendeels open source is, verandert daar niets aan. Google houdt het strak in handen.

[Reactie gewijzigd door edwingr op 22 juli 2024 14:15]

Het =-teken wordt hier wel misbruikt zeg.

Dat Android van Google is wil nog niet zeggen dat het hetzelfde is.
Specifiek omdat je Android nog steeds ook kaal kunt krijgen en gebruiken zonder google apps en zonder Google diensten. Zoals je bron aangeeft is dat voor de meeste gebruikers lastig, maar niet onmogelijk. Bij iOS is het wel onmogelijk.

Nett zoals Windows VAN Microsoft is maar niet gelijk is aan Microsoft (zelfde voor iOS = Apple.)

De indruk die je daarmee wekt is dat een product per definitie onlosmakelijk verbonden is met alle andere producten van het bedrijf.
Exact.

Mensen lijken maar te vergeten dat Android een opensource OS is die niemand in handen heeft, dat Google hier flink een stempel op zet is niet een probleem, uiteindelijk is Android kaal gewoon goed.

Het OS dat het gross gebruikt is dan ook Google Android, een Android versie die met de nodige meuk van Google wordt geleverd.

Persoonlijk ben ik dan ook een groot voorstander van Android, de mogelijkheden en het opensource karakter kan tot hele grote dingen leiden (denk aan volledige bediening van al je elektronisch apparaten in je huis - doordat Android opensource is kan dit zelfs op de simpelste en goedkoopste producten), terwijl ik over Google Android erg negatief ben.
Enerzijds zegt Google namelijk dat het allemaal open moet zijn en hekelen ze MS en Apple, anderzijds zitten ze constant restricties op te leggen, verwijderen ze nuttige apps terwijl ze die massale hoeveelheden rotzooi laten staan (incl malware) en de store mag alleen geinstalleerd worden wanneer de fabrikant een heel pakket aan Google applicaties installeerd.

Het is allemaal wel begrijpelijk natuurlijk, ze willen geld zien, maar waar Android een prachtig product is, is Google Android dat gewoon niet, daar laten ze zien dat op bepaalde manieren ze steeds meer naar MS en Apple aan het groeien zijn.
Google heeft juist in android 4.x functies uit het OS gesloopt en in eigen service apps gestopt.
Daardoor neemt de bruikbaarheid van een kaal android os af en moeten telefoonmakers steeds vaker wel met Google een deal sluiten.
Telefoons zonder Google diensten ( en met name zonder Google play) zijn in de westerse wereld zelfs zo goed als onverkoopbaar.

Ik denk nog zeldzamer dan de mediaplayer vrij versie van windows die Micrsoft in europa levert.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 22 juli 2024 14:15]

Ik geloof je direct, zelf heb ik al laatste 4.0 gebruikt op een tablet, en daarna niet meer.

Dessalnietemin blijft Android een mooi product met veel mogelijkheden, maar de ontwikkelingen van Google zijn zorgwekkend m.b.t. het opensource karakter.

Het zou dan ook heel kwalijk zijn als we dit zouden verliezen, MS is met WP afgestapt van een OS die flink te tweaken was en met andere OS'en die het niet gehaald hebben, is Android nog de enige die wel goed te tweaken valt.

Kanttekening daarbij is natuurlijk wel dat we erg gewend zijn aan al die app stores, met oudere OS'en wisten we niet beter dan alles zelf te installeren.
De indruk die je daarmee wekt is dat een product per definitie onlosmakelijk verbonden is met alle andere producten van het bedrijf.
In de praktijk exploiteert Google het Android platform. Dat je het OS op zichzelf ook zonder Google zou kunnen gebruiken verandert dat niet. Het ging mij er alleen om dat je niet kunt stellen dat Android niet 'een partij' is want dat is het in de praktijk wel, Google is die partij.
Bij een aantal custom roms dien je alsnog gapps te installeren, ook wel de Google Apps genoemd. Dus dat gaat niet helemaal op.
Ik zie het wel als probleem.

Google heeft toch een aardige invloed in android.
Ik vergelijk android nu met windows dat op de desktop een vergelijkbaar marktaandeel heeft.

MS moet browserkeuzescherm verplicht aanbieden, in android kan google doen en laten wat ze wil.
Samsung is idd ook een sterke partij met groot marktaandeel en dat is niet gezond. De consument betaald uiteindelijk de rekening door vaak duurdere prijzen.

Nu roepen de google fanboys in koor, ja maar het is gratis dus wat zeur je. Als je in sprookje geloofd is het idd gratis. Je betaald google met jou profiel en alles wat je doet bewaren ze. Het kost je dus je privacy maar dat maakt velen schijnbaar niet uit.
Persoonlijk gok ik dat Apple and Microsoft ook al tijden een profiel bij houden, want dat is de enige manier om geld te verdienen. Profiel informatie kunnen ze ook goed gebuiken om hun producten te laten evalueren.

Privacy is altijd een beladen onderwerp maar uiteindelijk komt het neer op marktwerking, kortom: een kwestie van vraag een aanbod. Persoonlijk vind ik het raar dat mensen wel alle aanbieding/informatie willen krijgen maar dat ze willen er niks voor geven. Iedereen weet dat de markt zo niet werkt. Dus je geeft geld of je geeft privacy.

De subtiliteit zit erin welke prijs er aan privacy wordt gehangen en daar heb je dezelfde marktwerking weer. Meerdere bedrijven betalen geld voor die informatie en die inkomsten liggen waarschijlijnk hoger dan een gebruiker overheeft voor zijn privacy.

Dan kan je alleen maar concluderen dat alle bedrijven die producten aanbieden profielen willen maken. Want die profiel data is handelswaar.
Apple zelf zegt:
Perhaps most important, our business does not depend on collecting personal data. We have no interest in amassing personal information about our customers. We protect personal conversations by providing end-to-end encryption over iMessage and FaceTime. We do not store location data, Maps searches, or Siri requests in any identifiable form.
Mogelijk liegen ze, maar ik denk het niet. Als ze informatie bij zouden houden, zouden ze simpelweg niks zeggen i.p.v. een onnodige glasharde leugen te begaan door het tegenovergestelde te beweren.
Ze moeten iets zeggen. En ja ze hebben al gelogen. Die kaart gemist waar iemands locatiegevens van een half jaar stonden. Zelfs met ontkenning op toestemming locatiegegevens.. Dat maakte het helemaal kwalijk.
De gegevens hebben ze, de vraag is in hoeverre Apple iets met de informative doet.
Die stonden op de computer van de gebruiker zelf opgeslagen en niet op de servers van Apple. Daarnaast was het een bug die ze later opgelost hebben.
"in any identifiable form" ze verzamelen het dus wel, maar niet aan de persoon gekoppeld, maar aan een ander nummertje.
Persoonlijk gok ik dat Apple and Microsoft ook al tijden een profiel bij houden, want dat is de enige manier om geld te verdienen. Profiel informatie kunnen ze ook goed gebuiken om hun producten te laten evalueren.
Of ze profielen bijhouden om te verkopen weet ik niet, maar het lijkt me meer dan duidelijk dat Apple vrijwel al hun inkomsten haalt uit de verkoop van hardware. Profielen zijn dus duidelijk niet de enige manier om geld te verdienen.
Apple verdient ook aan advertentie en heeft daarvoor ook haar eigen advertentieplatform. Blackberry is momenteel de enige beetje serieuze speler die geen advertentieplatform heeft (afegezien van firefox OS en Jolla).
Persoonlijk gok ik dat Apple and Microsoft ook al tijden een profiel bij houden, want dat is de enige manier om geld te verdienen.
Dat zie je denk ik fout. Google verdient voorzover ik weet geld aan twee zaken, het leveren van zoekfunctionaliteit aan bedrijven en het verkopen van gepersonaliseerde advertenties. Ik weet niet hoe de verhouding precies ligt, maar ik kan je wel vertellen dat Google zonder zijn advertentieinkomsten (en dus het verkopen van de gegevens van gebruikers van Google diensten) een fractie zo groot zou zijn als dat het momenteel is.

Bij Microsoft is de verkoop van advertenties juist marginaal t.o.v. de verkoop van hardware, software en diensten, al is het inderdaad ook wel een inkomstenbron(netje) en of Apple ook maar 1 cent verdient met het verkopen van gebruikersgegevens vraag ik me sterk af. (andere reacties zeggen van wel, dus dat zal dan wel).

Dat is dus het grote verschil. Google is het vooral om je gebruikersgegevens te doen, bij Microsoft en Apple is dat een (kleine) bijzaak, als het uberhaupt al een rol speelt (Apple) en dat is de enige reden dat Google Android en al die andere ""gratis"" diensten ""gratis"" weggeeft (met gratis tussen dubbele aanhalingstekens).

[Reactie gewijzigd door Yalden op 22 juli 2024 14:15]

Ik vind het overigens ook raar dat MS een browserkeuze moet geven. Ik ben van mening dat dit ook op OS X zo zou moeten zijn.

Natuurlijk zijn te grote bedrijven eigenlijk altijd onwenselijk want ze worden te machtig. Android is alleen erg open en wordt sowieso met verschillende browsers geleverd en kan met en zonder google apps worden geleverd en/of gebruikt, waarbij dat met iOS natuurlijk veel geslotener is.

Vrijheid is er met google wel, al is de praktijk dat linksom of rechtsom de gewenste info bij Google belandt en wij als consument het product zijn van Google. Overigens geldt dit ook voor iOS gebruikers: Je googelt tenslotte nog steeds, of gebruikt google maps. Misschien een gmail account. En voor andere diensten zijn het andere grote bedrijven waaronder apple zelf die graag alles van je weten.

Ik denk dat als je heel strict bent met je privacy je bijna wel kan stoppen met het gebruik van een smart phone of anders een kale Android moet pakken.
Maar OS X heeft geen machtspositie op de OS markt, dus kunnen ze ook hun positie niet misbruiken (zoals wel werd geoordeeld over MS).
Anoniem: 286841 @XBL14 november 2013 11:41
Al had OSX wel het grootste markt aandeel, Apple verkoopt een totaal plaatje van hard en software. Je kan niet verlangen dat ze een browserkeuze dingetje mee leveren.
ja maar bij microsoft/apple betaal je misschien voor je besturingsysteem, maar dat betekent niet dat ze je je niet afluisteren, stuur een link door via skype etc en die link word opeens bereikt door een microsoft server(is getest) hetzelfde bij apple en je itunes profiel
Dat klopt, anderzijds is het ook niet zo probleem omdat Android niet een partij is. Problematisch is eerder het gigantische aandeel van Samsung in de Android verkopen
Anderszijds de OHA (open handset alliance) is vrij groot in het westen en bevat altijd alle Google Apps die verplicht op de telefoon moeten staan van Google. Waardoor ik Google wel redelijk eng gaat vinden.

Die chinese telefoonmakers gebruiken wel Android, alleen hier mogen geen Google Apps op staan (van de Chinese overheid). Dus deze versies of forks zijn daardoor eens stuk minder problematisch voor de monopoliepositie van Google. Omdat Google geen inkomsten krijgt van deze ontwikkelaars (dmv advertenties) of marktaandeel veroverd met hun apps.

Stel je voor dat Google stopt met het gratis uitbrengen van Android, kunnen deze fabrikanten alsnog Android laten draaien. Ze hoeven geen rekening te houden met de activiteiten van Google (al zou China wel zelf hun "forks" moeten gaan doorontwikkelen)

Tja en iOS is imho een goede enge concurrent van Google. Apple heeft dan wel minder diensten op iOS waarmee ze geld kunnen verdienen, maar is totaal niet open. Hiermee bedoel ik dat je een Apple product koop, alles van Apple is, van hardware tot software tot apps. Natuurlijk zorgt dit wel voor kwaliteit, anderzijds is er weinig ruimte voor andere andere software door de matige opties voor integratie hiervoor

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 22 juli 2024 14:15]

Apple heeft dan wel minder diensten op iOS waarmee ze geld kunnen verdienen, maar is totaal niet open. Hiermee bedoel ik dat je een Apple product koop, alles van Apple is, van hardware tot software tot apps. Natuurlijk zorgt dit wel voor kwaliteit, anderzijds is er weinig ruimte voor andere andere software door de matige opties voor integratie hiervoor
Je hebt gelijk als je het alleen hebt over de mogelijkheden om bijvoorbeeld je dailer of je toetsenbord te vervangen. Echter, als je kijkt naar 'gewone' apps, dan heeft iOS toch een van de, zo niet de gezondste en uitgebreidste markt voor 3rd party apps! Je opmerking slaat daarom toch echt volkomen de plank mis!
Dus deze versies of forks zijn daardoor eens stuk minder problematisch voor de monopoliepositie van Google.
In de praktijk forken deze fabrikanten Android helemaal niet, ze pakken gewoon de laatste versie van AOSP als basis. Google blijft de ontwikkelingsrichting van Android bepalen, net zoals bv Microsoft dat doet met Windows (ook al zouden ze een versie zonder Microsoft apps leveren). De enige die bepaalt waar Android naartoe gaat, is Google.
In de praktijk forken deze fabrikanten Android helemaal niet, ze pakken gewoon de laatste versie van AOSP als basis
Een fork dus. Je hebt gelijk wat betreft de ontwikkelingsrichting, dit bepaalt Google. Net als Mozzilla dit doet voor Firefox en het Gnome team voor Gnome.
ondanks de miljoenen die MS erin pompt blijft het een zielig kindje in de hoek.
Windows Phone is veruit de snelste groeier op de markt. 150% groei volgens de cijfers van IDC uit het artikel.
En Windows Phone is redelijk groot in de vijf grootste europese landen. (Recent 9,2 markaandeel volgens Kantar) en groeit nog steeds flink.
Niemand klaagt over het tekort aan apps, en ze missen veel basis features niet eens.
Op android missen ze dan weer de gratis MS Office of de gratis Nokia Drive off line navigatie (vergelijkbare navigon navigatie kost 60 euro) of Xbox live gaming en op android heb je, zeker op low end, geen enkele zekerheid over updates van je software.
Als ik morgen drie telefoons verkoop en gisteren één, heb ik 200% groei.

Windows Phone verkoopt in absolute aantallen nog zo weinig t.o.v. Android en iOS dat groeicijfers een vertekend beeld geven. Eén toevalstreffer (Lumia 520) en je groeit meteen als kool. Dit betekent dat er potentie in de markt zit, maar het betekent niet dat Windows Phone structureel hard aan het groeien is.

Let op: ik zeg niet dat WP niet structureel groeit, ik zeg alleen dat de huidige groeicijfers dat niet per se aantonen, daarvoor heb je veel meer informatie nodig. Misschien groeit WP wel structureel, maar daar is nog weinig over te zeggen zonder meer informatie.

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2024 14:15]

200% groei.. maar verder heb je helemaal gelijk ;)
TMC @hAl • 13 november 2013 12:14/13:38
Let op: ik zeg niet dat WP niet structureel groeit, ik zeg alleen dat de huidige groeicijfers dat niet per se aantonen, daarvoor heb je veel meer informatie nodig. Misschien groeit WP wel structureel, maar daar is nog weinig over te zeggen zonder meer informatie...
Jawel, dat zei je dus juist heel nadrukkelijk wél!
TMC @GAIAjohan • 13 november 2013 14:05
...
Echter, qua volume speelt Windows Phone nog steeds geen rol en vooralsnog wijst niks erop dat er significante groei in de pijplijn zit.
Maar goed, verder inhoudelijk:
Windows Phone bedient qua volume met name de low-end markt en niet de high-end markt (dure WP-telefoons verkopen nauwelijks, goedkope wel).
Geldt dat niet voor de hele smartphone markt (met uitzondering van IOS omdat IOS per definitie alleen op dure toestellen te koop was, totdat ook Apple met een goedkopere plastic versie kwam)? Worden er ook niet veel meer goedkope Android toestellen verkocht dan dure? Eigenlijk wek je met je uitspraak de indruk dat Windows Phone een budget systeem is, terwijl het per definitie juist duurder is dan Android omdat Android (zo goed als) ""gratis"" wordt weggegeven. Zijn de "high end"-Android toestellen niet vooral "high end" en dus duurder omdat Android veel duurdere hardware nodig heeft om echt soepel te draaien dan Windows Phone?
Ik denk trouwens absoluut niet dat de rollen van WP en iOS om zullen keren, maar daar heb ik even geen cijfers voor bij de hand.
Jawel, die cijfers heb je wel degelijk bij de hand... Ik persoonlijk heb ze je al meerdere malen op een dienblad aangereikt, net als anderen dat hebben gedaan overigens, maar jij blijft ervoor kiezen die cijfers te negeren en/of te ontkennen. Zeg dan dat jij ze niet overtuigend vindt. Prima, niks op aan te merken, maar doe niet net alsof je tegenovergestelde cijfers hebt die het tegendeel bewijzen...
Als je wilt kan ik ze opzoeken.
Ok, dan bij deze. I will call your bluff.... Zoek ze maar op en laat ze maar zien.

[Reactie gewijzigd door Yalden op 22 juli 2024 14:15]

Nee, Android en WP zijn niet hetzelfde. Laten we even feiten erbij pakken:

https://image.slidesharec...ide-19-638.jpg?1384158461

De ASP van Nokia's is stukken lager dan die van Android-toestellen, en t.o.v. de grote merken (Samsung, LG) nog veel lager. Dus Android (Samsung, LG) en WP (Nokia) zitten niet in dezelfde situatie.

Op basis van deze grafiek concludeer ik idd dat WP een budgetmerk is.

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2024 14:15]

Tweaker1234 zei: "Als dat zo doorgaat, worden de marktaandeel rollen Windows Phone en iOS omgedraaid. "

waarop jij zei: "Ik denk trouwens absoluut niet dat de rollen van WP en iOS om zullen keren, maar daar heb ik even geen cijfers voor bij de hand. Als je wilt kan ik ze opzoeken."

Waarop ik zoiets zei als: "Interessant! Laat maar eens zien die cijfers!"

...en dan kom jij met bovenstaande post waar ik helemaal niets van begrijp en IMHO geen touw aan vast te knopen is en een grafiek waaruit zou blijken dat Nokia goedkoper is dan Apple en dat Windows Phone daarom een budgetmerk is!?!?!

Ik voel me nu eventjes net Louis van Gaal...

Ik heb trouwens een afspraak nu, dus straks weer verder...

[Reactie gewijzigd door Yalden op 22 juli 2024 14:15]

Ik ging niet in op het laatste deel van je post, maar alleen de eerste, omdat jij vroeg of hetzelfde argument niet op ging voor Android. Nou nee dus. Dit heeft niks te maken iOS vs. WP.

De reden dat Windows Phone iOS niet in gaat halen is omdat Windows Phone simpelweg 4x minder verkoopt dan Apple. Nokia moet dus extreem veel meer verkopen willen ze Apple in halen en dat zie ik ze op korte termijn niet doen, als je de huidige groei extrapoleert zou dat ongeveer vijftien kwartalen duren, terwijl het niet aannemelijk is dat de groei vijftien kwartalen op rij blijft voortzetten aangezien de smartphonemarkt het punt van verzadiging aan het bereiken is.
" Nokia moet dus extreem veel meer verkopen willen ze Apple in halen ...
Voordat ik wegga nog snel: Onzin, om Apple in te halen hoeft er maar 1 Windows Phone meer te worden verkocht dan dat er iPhones worden verkocht in een bepaald kwartaal en dan heeft WP IOS ingehaald. Waarschijnlijk nog niet in totaal aantal verkopen ooit, maar wel qua marktaandeel in dat kwartaal... Marktaandeel is wat er op een bepaald moment/in een bepaalde periode wordt verkocht, niet wat er in het verleden is verkocht. De Ford T werd ooit meer verkocht dan welke andere auto dan ook... Wat is in 2013 het marktaandeel van de Ford T?
Ik heb het ook over marktaandeel. De groei van Nokia is vrij lineair met ~1,5 miljoen Lumia's per kwartaal (bron). Nokia zit op grofweg 9 miljoen toestellen in Q3 2013, Apple op ~35 miljoen (verschilt heel erg per kwartaal).

35-9/1,5 = 17,333

Afgerond in het voordeel van Nokia duurt het dus vijftien kwartalen voordat Nokia Apple evenaart qua marktaandeel in één kwartaal (dus precies hetzelfde als wat jij zegt). Hierbij doe ik dan nog de aanname dat Apple niet groeit (wat ook niet waar is). In de praktijk zal het dus nog veel langer duren dan 15 maanden voordat Nokia Apple zou kunnen evenaren.

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2024 14:15]

Windows Phone heeft structureel een marktbediening van low to high end gekregen. Ga er maar vanuit dat het een structurele verandering is.
iOS leunt zeer zwaar op de VS en Australie. In menig ander land is Windows Phone iOS voorbij. In Europa in Italie en dichtbij zeer op de hielen in Duitsland. Als dat zo doorgaat, worden de marktaandeel rollen Windows Phone en iOS omgedraaid. En Android zal voorlopig wel alleenheersend blijven.
Windows Phone bedient qua volume met name de low-end markt en niet de high-end markt (dure WP-telefoons verkopen nauwelijks, goedkope wel).

De rest van je argumenten zijn zwaar uit z'n verband getrokken of aantoonbaar onjuist. Ik weet bijna zeker dat jij je baseert op september 2013, een maand waarin iPhones bijna niet te krijgen waren omdat de 5C en 5S al in het begin van de maand werden gelanceerd en pas aan het eind van de maand uitgebracht. Tussentijds kon je enkel de iPhone 4S 8 GB krijgen.

Ik denk trouwens absoluut niet dat de rollen van WP en iOS om zullen keren, maar daar heb ik even geen cijfers voor bij de hand. Als je wilt kan ik ze opzoeken.

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2024 14:15]

Titel (de rest heb ik geen zin/tijd om te lezen sorry):
Why an 80% market share might only represent half of smartphone users
Dat gaat op als je inderdaad naar 1 kwartaal kijkt, het artikel gaat echter over meerdere kwartalen over meerdere jaren, en dat represent dus wel 99,999% van alle kopers!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:15]

Het bron artikel? Nee dus!
De 81% marketshare gaat alleen over de shipments in q3 2013! Dus alleen in q3 (het kwartaal voor de iphone 5s) en alleen shipments. Dat laatste vertekend ook nog eens, voor de iPhone en de high end Samsung devices zal wel zo'n beetje shipment = verkoop gelden, maar voor de rest zeker niet...

Serieus, het is een interessant artikel.
"En Windows Phone is redelijk groot in de vijf grootste europese landen. (Recent 9,2 markaandeel volgens Kantar) en groeit nog steeds flink."

Klopt, alleen blijft het marktaandeel in Nederland nog erg achter en veel tweakers gebruiken dat als maatstaaf voor de hele wereld. Maar dat komt omdat Nederland altijd achter loopt, en alles wat nu populair is in de grotere Europese landen komt hier pas over een paar jaar.
Ander punt is dat Nokia / Microsoft Nederland totaal onbelangrijk vinden, nieuwe toestellen worden hier pas laat geïntroduceerd, je ziet een minimaal aantal reclames in Nederland voorbij komen, dit komt omdat ze zich concentreren op landen als UK, Duitsland, Italië en Frankrijk, men heeft zoiets van als we die landen hebben dan volgt de rest wel, en gelijk hebben ze! En wat zie je, in die vier landen doet WP het ook zéér goed en gaan ze waarschijnlijk komende zomer IOS inhalen en de nummer twee positie overnemen.

De echte groei gaat in mijn ogen komen vanaf kwartaal 2 2014, we hebben dan WP8.1 die de concurrentie op functionaliteit aan moet gaan kunnen met de iPhone en Android, op App gebied zie ik op dit moment weinig problemen meer, wat ik mis is functionaliteit in WP en dat lijkt dan ook opgelost dus dan staat de weg open in mijn ogen voor grote groei!
"Ander punt is dat Nokia / Microsoft Nederland totaal onbelangrijk vinden, nieuwe toestellen worden hier pas laat geïntroduceerd, je ziet een minimaal aantal reclames in Nederland voorbij komen,"

Dit doen alle fabrikanten. Van laptops, televisies, tablets, etc. is Nederland altijd één van de laatsten in Europa. Omdat de markt veel kleiner is, en men in het buitenland nou eenmaal wat eerder nieuwe dingen koopt, waar we in Nederland liever even de kat uit de boom kijken.
Windows Phone begint juist marktaandeel te winnen. In bv Finland heeft Windows Phone een marktaandeel vna 38%, en in opkomende landen is het al tussen 10-30%.

Ikzelf zie niet in waarom ik zoveel apps moet hebben, je gebruikt er hooguit een paar, en de belangrijkste zijn ook gewoon bereikbaar op windows phone.
In een paar Europese landen was alleen in de maand september het marktaandeel >10%. Dat is een prima resultaat hoor, daar niet van, maar:

1. Het gaat absoluut niet richting de 30%, zoals jij het zegt.
2. Het zijn maar een paar landen in één maand, t.o.v. de totale markt is het een druppel op een gloeiende plaat.
3. De groei wordt voornamelijk veroorzaakt door de goedkope Lumia 520. Prima telefoon, maar deze wordt vooral vanwege de prijs/kwaliteit gekocht en niet vanwege massa's mensen die loyaal zijn aan Windows Phone. Kortom, deze verkopen zijn extreem volatiel, als er een Lumia 521 komt (ik verzin maar wat) en die is gewoon bagger, dan kan alle groei in 1x weer verdwenen zijn. Het is nog te vroeg om te zeggen of het hier om structurele groei gaat of om een toevalstreffer.

Zeg ik dat Windows Phone dood is en dat het geen kans van slagen heeft? Nee, misschien is de opmars van de 520 wel het begin van een veel grotere opmars (ik denk het niet, maar wie ben ik?). Zeg ik dat je deze statistieken met een korreltje zout moet nemen? Ja. :)

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2024 14:15]

Anderzijds zijn die 520-gebruikers misschien wel de early adopters die het WP-platform nodig heeft? Indien WP - puur hypothetisch - richting 20% zou kruipen dankzij die 520'ers, wil dat enerzijds zeggen dat ze een interessante afzetplatform worden voor app- en siteontwikkelaars, en anderzijds dat er een aanzuigeffect kan zijn: WP is gekend in het straatbeeld, en is daardoor niet langer onbekend dus onbemind.
De 520 is goedkoop, dat is niet het type toestel waar early adaptors over het algemeen voor gaan. 'Early adopters' is een term die over het algemeen van toepassing is op enthousiastelingen die dure, nog niet volwassen technische producten kopen. Het zou kunnen dat het hier een uitzondering betreft, maar ik denk het niet. :)

Ten tweede heb je niet veel aan die gebruikers. Een succesvol ecosysteem heeft veel nieuwe innovatieve apps. Je hebt dan veel ontwikkelaars nodig. Ontwikkelaars gaan waar het geld zit, en dat zit bij iOS. iOS-gebruikers betalen gemiddeld veel meer dan Android of WP-gebruikers, en dat komt o.a. omdat iOS-toestellen duurder zijn. Mensen die veel geld uitgeven aan hun toestel, zijn ook geneigd meer geld uit te geven aan apps. Kortom, als OS wil je juist de high-end markt pakken: daar zitten gebruikers die geld willen uitgeven in je app store zodat je meer ontwikkelaars trekt zodat er een innovatieve 'buzz' rondom je ecosysteem ontstaat.

Zo'n Lumia 520 is in feite gewoon de opvolger van de goedkope Nokia's van vroeger maar dan met Whatsapp-functionaliteit. Ze worden in feite niet als volwaardige smartphone benut.

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2024 14:15]

"dat is niet het type toestel waar early adaptors over het algemeen voor gaan. 'Early adopters' is een term die over het algemeen van toepassing is op enthousiastelingen die dure, nog niet volwassen technische producten kopen."

Onzin, die early adopters kunnen de Lumia 520 net zo goed kopen om als "enthousiasteling" een nieuw OS uit te proberen, waardoor het weinig uit maakt of je dan voor de 1020 of 520 gaat, behalve een beetje verschil in de kloksnelheid van dezelfde Soc.
Dat KAN, alles kan. Obama kan ook lid worden van de PVDA en RKC kan de Champions League winnen.

Ik denk echter niet dat het waarschijnlijk is om de redenen die ik aangeef. Early adopters vind je niet bij budgetmodellen, over het algemeen.
"Ik denk echter niet dat het waarschijnlijk is om de redenen die ik aangeef. "

En dat is de reden "early adopters kopen geen budgetmodellen?"?

Want? Ik heb zojuist aangegeven dat er een duidelijke reden is voor early adopters om de L520 te kiezen, maar omdat het met andere producten vaak niet zo werkt, zou dat nu ook niet werken? Rare redenatie.

Een early adopter is iemand die een nieuw product koopt of probeert omdat het nieuw is, niet omdat het duur is.

[Reactie gewijzigd door Brazos op 22 juli 2024 14:15]

Dan hebben wij beide een ander beeld bij 'early adaptors', early adopters zijn vaak mensen die als eerste nieuwe techniek uit proberen. Windows Phone is er al jaren. De term 'early adaptors' gaat hier gewoon niet op.
"......Windows Phone is er al jaren."

Aah, nu snap ik waarom je me niet begrijpt. Ten eerste is WP8 er nog maar 13 maanden, en werd WP 7.5 veelal overgeslagen omdat het geen upgrade zou krijgen, en het meteen al heel veel functionaliteit mistte.

Een early adopter is een hele groep consumenten die een product of dienst gebruikt voor dat de massa dat doet. Het is oorspronkelijk een marketingterm en staat aan het begin van de kromme van de productlevenscyclus. De te verstrijken periode binnen die product levenscyclus verschilt enorm per markt, maar ook per product/dienst.

"De term 'early adaptors' gaat hier gewoon niet op. "

Gaat gewoon nog steeds op dus.
Zo'n Lumia 520 is in feite gewoon de opvolger van de goedkope Nokia's van vroeger maar dan met Whatsapp-functionaliteit. Ze worden in feite niet als volwaardige smartphone benut.
Volgens mij gebruikt het gros van de gebruikers zijn Iphone of AndroidPhone van €500+ alleen voor Whatssapp en Facebook. Althans dat is wat ik regelmatig spot in het openbaar vervoer. 8)7
Dat kan, maar de feiten geven aan dat iOS domineert op het web en dat de AppStore veel meer geld oplevert dan de Play Store of Marketplace. Hieruit concludeer ik dat iOS-apparaten actiever gebruikt worden dan Android/WP-apparaten.
Dat komt omdat Android apps vaker gratis zijn, en als je ervoor moet betalen, meestal goedkoper zijn.

"maar de feiten geven aan dat iOS domineert op het web en..."

Welke feiten? Ik zie geen feiten? Of moeten we die zelf op zoeken?

"Hieruit concludeer ik dat iOS-apparaten actiever gebruikt worden dan Android/WP-apparaten. "

Dan zie je de verbanden niet goed. Meer omzet in een app store betekent niet een actievere user groep, alleen dat ze er meer geld aan verdienen.
Hier de feiten:

http://qzprod.files.wordp.../distimo1.png?w=640&h=296

Als je je bedenkt dat iOS <50% marktaandeel heeft maar dat, op Korea na, de omzet voor véél meer dan 50% uit iOS-apparaten komt, zegt dat genoeg toch?
Dan zie je de verbanden niet goed. Meer omzet in een app store betekent niet een actievere user groep, alleen dat ze er meer geld aan verdienen.
Nou, mijn stelling is dat hoe meer omzet per gebruiker, hoe meer activiteit per gebruiker betekent. Is toch logisch? Mensen die actief voetballen geven meer geld uit aan voetbalschoenen, mensen die als hobby autorijden hebben geven meer geld aan hun auto dan mensen die het alleen als functioneel vervoer zien.

Je kan het er mee oneens of eens zijn, maar zomaar zeggen 'dat ik de verbanden niet goed zie' vind ik wel erg kort door de bocht. Stellen dat mensen meer geld uitgeven aan dingen waar ze actief mee bezig zijn vind ik geen gekke gedachte, en als jij het wel een gekke gedachte vind zie ik graag een betere onderbouwing dan 'je ziet de verbanden niet goed'.

En hier een grafiekje van usage share waarbij iOS > Android:

http://www.netmarketshare...tom=iOS,Android&sample=38

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2024 14:15]

"Nou, mijn stelling is dat hoe meer omzet per gebruiker, hoe meer activiteit per gebruiker betekent. Is toch logisch?"

Logisch als indicatie, maar dit heeft absoluut niks te maken met de uiteindelijke activiteit per gebruiker per platform. Ik zeg vervolgens ook nog waarom, omdat Android apps vaker gratis zijn en/of goedkoper zijn dan IOS apps, en dan zie je verbanden nog niet. Je leest dus waarschijnlijk niet goed.

"Mensen die actief voetballen geven meer geld uit aan voetbalschoenen, mensen die als hobby autorijden hebben geven meer geld aan hun auto dan mensen die het alleen als functioneel vervoer zien."

Lekker kort door de bocht, en wederom vol met onjuistheden. Een bankdirecteur rijdt in een Mercedes AMG om naar zijn vergaderingen te gaan, die geeft meer geld uit aan auto's dan iemand die als hobby een oude Golf opleukt.

Ook van voetbal hangt het ervan af, sowieso al van de leeftijd. Een jong iemand met rijke ouders zal meer/duurdere/nieuwe voetbal spullen kopen dan iemand uit een bijstandsgezin, terwijl de tweede misschien wel meer voetbalt, maar zijn spul tweedehands of via inzamelacties krijgt. Er zijn zoveel externe invloeden in zon vergelijking, dat je hem niet kunt maken. Simpeler kan ik het niet brengen.

"....vind ik wel erg kort door de bocht."

Over kort door de bocht gesproken, jij trekt conclusies op basis van iets wat misschien wel of misschien niet een indicatie zou kunnen zijn.
r is maar één toestel zo duur als de iPhone en er is ook maar één OS wat zoveel geld oplevert per gebruiker als iOS en jij weigert dit verband te erkennen?

Er is gewoon een correlatie tussen toestelprijs en engagement per gebruiker. Dat blijkt a) uit de feiten en b) je kan het logisch beredeneren.

Dat er meer gratis apps gebruikt worden kan wel zijn, maar ook het aantal apps in de AppStore en het aantal downloads zijn bovengemiddeld gezien het marktaandeel van iOS/Android, niet alleen de omzet per gebruiker. Bron.

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2024 14:15]

In je hele post van drie alinea's zit maar 1 zin die niet direct aantoonbaar feitelijk onjuist is, en dat is:
Mensen die veel geld uitgeven aan hun toestel, zijn ook geneigd meer geld uit te geven aan apps
Overigens weet ik niet of die ene zin daardoor feitelijk wél juist is... Ik kan alleen niet direct aantonen dat hij feitelijk onjuist is...

Nu vraag je je misschien af waarom ik de hele tijd op jou reageer TMC, en dat is omdat ik je er steeds op betrap met feitelijke onjuistheden te strooien, en dat stoort me. Je weet het goed te verstoppen, maar zo'n beetje elke post van je in een topic die over telefoons gaat is anti-Windows Phone.

Dan vraag je je misschien af waarom ik niet reageer op al die andere gebruikers die anti-Windows Phone of anti=Microsoft posts plaatsen... Dat is omdat die niet nét doen alsof ze feitelijk en objectief zijn...

Ik heb nog steeds de hoop dat we op Tweakers.net, in tegenstelling tot veel andere "populaire" sites, feitelijk met elkaar in discussie kunnen gaan. Gebruik je het liefst Android of IOS, prima, moet je helemaal zelf weten, maar het steeds bashen van Windows Phone/Microsoft, en dan vooral met feitelijke onjuistheden, daar erger ik me kapot aan.
Vreemd dat jij het hebt over 'feitelijke onjuistheden' terwijl ik helemaal geen feiten heb genoemd. Ik gaf slechts mijn mening + onderbouwing. Die kan niet 'incorrect' zijn, je kan het er hoogstens niet mee eens zijn. Ik bash Windows Phone niet, ik breng alleen nuance aan. Als je het niet met mij eens bent, ga dan de discussie aan, maar beschuldig mij niet van 'feitelijke onjuistheden' als ik simpelweg een mening geef.

Dat ik negatief over WP overkom, is waarschijnlijk omdat WP-enthousiastelingen vaak blind zijn voor de feiten en het succes van WP overschatten.

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2024 14:15]

Vreemd dat jij het hebt over 'feitelijke onjuistheden' terwijl ik helemaal geen feiten heb genoemd. Ik gaf slechts mijn mening + onderbouwing.
Klopt inderdaad, het zijn geen feiten maar persoonlijke meningen, gepresenteerd als feiten, maar in werkelijkheid feitelijke onjuistheden, danwel misvattingen.
Als je het niet met mij eens bent, ga dan de discussie aan, maar beschuldig mij niet van 'feitelijke onjuistheden' als ik simpelweg een mening geef.
Waar ik je "van beschuldig" is het als feiten presenteren van persoonlijke meningen, en van misvattingen (een misvatting is een persoonlijke mening die is gebaseerd op een feitelijke onjuistheid). Inderdaad ga ik daarover de discussie met je aan en toon ik, net als bijvoorbeeld Brazos, precies aan waar je een persoonlijke mening presenteert als een feit en waar je persoonlijke mening is gebaseerd op een feitelijke onjuistheid.
Dat ik negatief over WP overkom, is waarschijnlijk omdat WP-enthousiastelingen vaak blind zijn voor de feiten en het succes van WP overschatten.
Zo zou je het óók uit kunnen leggen en ik begrijp dat je dat zelf inderdaad ook doet, maat ik denk dat logischer (en juister) is dat jij door je negativiteit blind bent voor de feiten (zoals bijvoorbeeld dat "de cijfers" niet aantonen dat WP groeit).
Een bijzonder goed artikel over Marketshare.

http://www.theguardian.co...tphone-users-google-apple

Je kunt lezen dat het gewoon nergens op slaat en dat je er helemaal geen conclusies uit mag trekken.
Er is een 521, en die verkoopt even goed. Kunnen we jou argumenten ook niet toepassen op het overgrote deel van de Android gebruikers? Daarbij kloppen zijn statistieken gewoon, jij haalt er echter iets bij waar hij niks van heeft gezegd, in Finland zit Windows Phone al zeer hoog, en het marktaandeel van Windows Phone gaat zeer zeker makkelijk naar de 30% in verschillende ontwikkelingslanden.
Je hebt gelijk dat ik hem een beetje woorden in de mond legde. Feitelijk gezien verkondigde hij geen onzin.
Ik heb het niet over Europa. Ik heb het over Finland en opkomende markten.
India, Vietnam etc etc.

Ja, de Lumia 520 zorgt voor de goede statistieken, en ik denk dat de Lumia520 juist een startschot kan zijn voor meer acceptatie van Windows Phone.

Oveirgens doet Italië het ook niet slecht. Verder waren dit niet de cijfers van september, maar van heel Q3 uitgevoerd door Canalys.
Dat mag je denken, maar voor jouw gedachte is geen feitelijke of statistische onderbouwing.

Dat is mijn punt: die 'goede berichten over marktaandeel' zeggen vrij weinig en ze kunnen makkelijk een vertekend beeld van de werkelijke situatie.
Strict genomen heb je gelijk, als er maar één persoon bijkomt heb je al 'meer acceptatie'.

Echter, qua volume speelt Windows Phone nog steeds geen rol en vooralsnog wijst niks erop dat er significante groei in de pijplijn zit.
TMC, jij en ik waren het er al over eens dat we het niet met elkaar eens waren, en dus ga ik wat dat betreft niet meer met je in discussie, maar als je zegt "vooralsnog wijst niks erop dat er significante groei in de pijplijn zit" dan is dat een feitelijk onjuistheid en daar wil ik dan nog wel even op reageren en wat dat betreft hoef ik alleen maar te wijzen op de grafiek in het artikel waar heel duidelijk te zien is dat WP wel degelijk sterk aan het groeien is. Nog duidelijker zichtbaar is dat als je bedenkt dat de grafiek cijfers weergeeft over de jaren 2009 t/m 2013 en dat Windows Phone pas in oktober 2010 op de markt kwam terwijl IOS en Android allebei al in 2007 werden gelanceerd. Ik begin me dan eerlijk gezegd ook een beetje af te vragen waarom je zo je best lijkt te doen te bewijzen dat WP "nooit iets zal worden".
Android is van Sept 2008 volgens wikipedia.
We hebben allebei gelijk denk ik...

Volgens Wikipedia werd het Android platform in november 2007 vrijgegeven (wat ik ook zei), maar de eerste telefoon met Android erop verscheen pas oktober 2008 (wat inderdaad veel relevanter is)

dank je wel voor je correctie!

Wat natuurlijk verder ook nog relevant is, is dat Windows Phone niet ineens helemaal uit het niets kwam maar eigenlijk een soort reboot is van Windows Mobile wat op zich nog veel ouder is.


Mijn post was dus veel beter geweest als ik bijvoorbeeld had gezegd dat de grafiek nog duidelijker zou laten zien dat WP wel degelijk aan het groeien is als de grafiek cijfers liet zien die bijvoorbeeld in 2006 begonnen ipv in Q3 2009.

[Reactie gewijzigd door Yalden op 22 juli 2024 14:15]

"WP zal nooit iets worden"

Lees je mijn posts wel? Of WP iets wordt kan ik niet zeggen, ik zeg alleen maar dat je op basis van huidige gegevens niet kan zeggen dat WP structureel groeit.
Dan ben ik erg benieuwd wat jij op basis van de huidige gegevens wél kan zeggen want "veel mensen" trekken ik persoonlijk trek dus juist wéldegelijk preciés dié conclusie uit die cijfers.
Op basis van de huidige gegevens kan je zeggen dat Windows Phone een prima kwartaal achter de rug heeft, maar één kwartaal maakt nog geen zomer. Je moet afwachten of de groei zich doorzet. Als ze volgend kwartaal weer een dergelijke groei doormaken, dan begin ik erin te geloven, tot die tijd is het één datapunt i.p.v. een trend. :)

Ik ben skeptisch omdat de groei behaald wordt door goedkope toestellen. De concurrentie is daar groot en klanten zijn minder loyaal, aangezien de hoofdreden de prijs is. Dit in tegenstelling tot Samsung en Apple die hun groei beha(a)l(d)en met relatief dure toestellen.

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2024 14:15]

Apple heeft alleen maar dure toestellen, maar Samsung haalt zijn volume uit de goedkope toestellen! Er zijn meer iPhone 5 dan Galaxy S4 toestellen verkocht bijvoorbeeld...
Anoniem: 508432 @TMC13 november 2013 23:58
Je doet net alsof samsung het niet van de goedkopere toestellen moet hebben, maar Windows wel! Ik ken meer mensen met een duurder Windows toestel dan met een goedkoop toestel, maar dit zijn natuurlijk geen cijfers. Laten we afwachten en wie weet loopt 50% volgend jaar met een Windows phone :P
Euhm, er zit een groot verschil in de ASP (average selling price) van Nokia en Samsung. Bron.

Samsung ASP: $300
Nokia ASP: $110

Nokia is dus ruim twee keer zo goedkoop als Samsung, gemiddeld.
Ik begrijp en respecteer je mening.

De reden dat ik denk dat de groei van WP nu pas echt gaat beginnen is vanwege een aantal factoren;
  • Ten eerste denk ik dat een negatieve factor in de groei van WP tot nu toe is geweest de soms in mijn ogen bijna hysterische anti-WP stemming. Die stemming is langzaam maar zeker in ieder geval aan het minderen. Misschien omdat er steeds meer mensen zijn die er tegenwicht aan geven.
  • De tweede reden was en is helaas nog dat het aanbod van apps, vooral in de breedte, in vergelijking met IOS en Android duidelijk minder is. Dat verschil wordt steeds kleiner en dus steeds minder een tegenargument. Kwalitatief gezien komen er steeds meer (vooral vanuit Nokia) zeer hoogstaande apps uit die een directe vergelijking op kwaliteit met IOS en Android apps meer dan aan kunnen. Nokia Drive is maar een voorbeeld, er zijn er veel meer.
  • Wat volgens mij de groei van WP enorm zal doen toenemen is de Xbox One en de tweede en waarschijnlijk derde generatie van Surface. Het is (o.a. door mij) al vaker gezegd, maar volgens mij is hét sterke sellingpoint van WP dat het leeft in een compleet eco-systeem, van desktop op de PC, via tablet tot op de console met een zeer vergelijkbare interface op al die verschillende platformen en een bijzonder sterke integratie tot zelfs symbiose als de Surface en de WP telefoon straks bijvoorbeeld integraal deel gaan uitmaken van bijvoorbeeld spelletjes op de Xbox One
  • Een apart te noemen troef is Skype. Al bij veel mensen zeer populair, maar binnenkort een integraal en enorm belangrijk deel van het in vorige punt genoemde ecosysteem.
  • [i]En dan tot slot denk ik dat als in de loop van 2014 de tegenargumenten verdwijnen en de sterke en unieke sellingpoints van WP echt goed duidelijk worden dat een positieve vicieuze cirkel tot gevolg zal hebben.
Ik verwacht dus geen 15 kwartalen van lineaire groei voor WP maar een veel kleiner aantal kwartalen exponentiele groei totdat IOS is ingehaald (iets dat Apple volgens mij ook aan ziet komen en vandaar de nieuwe plastic "budget-iPhone") en dat feit alleen zal volgens mij die exponentiele groei alleen nog maar verder versterken. Maar goed, zoals ik van de week ook al tegen je zei, TMC; De tijd zal het leren... Voor nu is het van mij net zo goed als van jou slechts speculatie... Wat me daar bij jou alleen zo aan stoort is, zoals ik ook al zei, dat jij jouw mening steeds als feit presenteert, en dat je mensen zoals ik, die het niet met je eens zijn, uitmaakt voor bijvoorbeeld blinden... Maar je bent in de laatste dagen aanzienlijk van koers verandert vind ik. Wat je nu zegt; "Als ze volgend kwartaal weer een dergelijke groei doormaken, dan begin ik erin te geloven" geeft aan dat je je in ieder geval hebt opengesteld voor een van jouw mening afwijkende of tegenovergestelde andere mening, en daarvoor wil ik je graag een compliment maken... Bij deze dus.

[Reactie gewijzigd door Yalden op 22 juli 2024 14:15]

Ik begrijp en respecteer jouw mening ook, alleen je leest niet goed wat ik zeg.

Ik herhaal mezelf:
Zeg ik dat Windows Phone dood is en dat het geen kans van slagen heeft? Nee, misschien is de opmars van de 520 wel het begin van een veel grotere opmars (ik denk het niet, maar wie ben ik?).
Waar zeg ik precies dat WP niet gaat groeien? :o

Het enige wat ik zeg is dat je op basis van de gegevens gepresenteerd in dit nieuwsbericht niet kan zeggen dat WP lekker gaat. Het kán zijn dat WP lekker gaat, maar '30% marktaandeel in Finland' is geen datapunt dat dat ondersteunt, daarvoor heb je véél meer data nodig en die is er simpelweg niet. Wat ik wél met enige nauwkeurigheid kan zeggen is dat WP iOS niet op korte termijn in gaat halen. Betekent dat dat WP niet groeit? Nee, iOS is ongelofelijk groot en mocht WP iOS enkel evenaren, dan is het al een grote speler. Je hoeft iOS niet te in te halen om groot te worden.

Wat rest zijn logische beredeneringen en voorspellingen, zoals jij doet. Daar kan je het mee eens of oneens zijn. Er is vooralsnog alleen geen data die jouw mening ondersteunt, maar dat wil niet zeggen dat jouw mening onjuist is.

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2024 14:15]

Ja, kom op hee... dit is nu de derde keer geloof ik he...
TMC
@Yalden • 14 november 2013 09:16

Waar zeg ik precies dat WP niet gaat groeien?
hier:
TMC @GAIAjohan • 13 november 2013 14:05
...
Echter, qua volume speelt Windows Phone nog steeds geen rol en vooralsnog wijst niks erop dat er significante groei in de pijplijn zit.
Inderdaad doe ik een beredenering en een voorspelling, en dat zeg ik er ook bij, dat het mijn mening is. Als jij dat ook zou doen, inplaats van jouw mening steeds als feit te presenteren, dan had deze hele discussie niet plaatsgevonden.
Gast, ik zeg dat vooralsnog niks er op wijst, dat betekent dus dat er momenteel geen informatie beschikbaar is die op structurele groei wijst. Dat die informatie er niet is, wil toch niet zeggen dat de GROEI er dan ook niet is? Jezus...
Relax TMC, rustig adem blijven halen... Denk aan een tropisch strand met kabbelende golfjes.... aaaaaaaaaadem halen... goed zo! :)
De apps zijn juist alles. Het draait erom welk OS de meeste en beste functionaliteit bied. En dat is het OS met de beste app store. Android bied de meeste functionaliteit. Echter blijven zij achter bij IOS omdat ze geen kwaliteits keurmerk hebben/gebruiken voor de apps. Waardoor er veel waardeloze apps in de store verschijnen die de hoogwaardige apps verdringen. En tevens op de smartphones terecht komen, waar ze voor instabiliteit zorgen, wat de gebruikers ervaring verziekt.

De enige reden waarom ik uit de voeten kan met mijn Surface Pro tablet is dat ik legacy apps kan draaien in de desktop omgeving. Als ik genoegen moest nemen met wat in de appstore beschikbaar is had ik er geen klap aan.

[Reactie gewijzigd door Seth_Chaos op 22 juli 2024 14:15]

"De apps zijn juist alles."
Dit verschilt voor iedereen. Ik kan op mijn Lumia 920 alles wat ik ook op mijn Nexus 4 kon. Het ligt aan je gebruik en je behoeftes. Met Android kun je over het algemeen meer, maar als je het niet gebruikt heeft het ook geen toegevoegde waarde.
Dat klopt als een bus. Daar staat tegenover dat je niet weet wat je allemaal moet missen, als het je nooit wordt aangeboden in de appstore.
Android heeft over het algemeen wel 30x dezelfde applicatie. Uitgebracht door een andere ontwikkelaar, ik denk dat je bij MS minder keuze hebt maar uiteindelijk dezelfde functionaliteiten hebt.
Wellicht dat bepaalde games niet te verkrijgen zijn in WP.
bij android installeer je ze gratis (met reclame) bij Windows moet je gewoon altijd betalen... reden genoeg om voor android te gaan voor velen
Noem eens een voorbeeld.. Ik zou namelijk geen voorbeeld weten.. Alle apps die ik op mijn Windows Phone heb zijn namelijk gratis.
Skype, NOS Teletekst, Facebook, Linkedin, Twitter, MS Office, Brandstofverbruiksmeter, Rabo bankieren, Whatsapp is voorlopig nog ff gratis, zaklamp, regenmeter..

Ik heb verder eigenlijk niks nodig, en ik mis ook niks. Terwijl nog veel andee apps gratis verkrijgbaar zijn, denk aan Adobe reader, Nu.nl, Maps, Fitsservice, buienradar etc etc

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 22 juli 2024 14:15]

AE Fruit Slash, gratis (op WP 7.x, geen idee op WP8) en volgens mij praktisch identiek aan Fruit Ninja.
Bij android had ik bij de meeste apps een kl*te reclame of een 'light' versie waarvoor de geavanceerde functies ik de 'pro' versie moest kopen. Bij WP8 heb ik alle apps die ik op android ook gebruikte (en meer!) zonder ook maar 1 reclame.

99.9% van de tijd dat iemand met smartphone X aankomt met nieuwe app dit // niewe fucntie zo, kan ik dit gewoon nabootsen op mijn telefoon, vaak genoeg zonder ook maar een app te installeren. Het enige wat WP zogoed als niet kan is samenwerken met een smartwatch. Laat dat mij nou net helmaal koud, zo'n smartwatch.

"de apps zijn alles // OS met beste appstore wint"
Beste ja. Beste =/= meeste apps
Iets met kwaliteit en kwantiteit.

Bij mijn persoonlijke ervaring is de enige ervaring wat van mindere kwaliteit is op Windows Phone: Youtube. En dit komt omdat Google Microsoft aan het trollen is(google zijn goed recht) en niet door een gebrek van het OS.
Nu heb ik gister echt een goed werkende youtube vervanger geïnstalleerd op mijn Surface rt. Ik was al een tijdje aan het zoeken anar een youtube app en ik denk dat ik hem heb gevonden :+ Ben alleen vergeten wat de naam van deze app was. Zal hem vanavond, als ik thuis ben hier posten. Op mijn Wp gebruikt ik youtube HD die evengoed werkt als de "normale" youtube. een aanrader van mijn kant!!

Edit: De YouTube app heet Hyper. http://hyper-app.com/

[Reactie gewijzigd door Grono112 op 22 juli 2024 14:15]

Bedoel je misschien MetroTube? Deze gebruik ik en werkt erg fijn moet ik zeggen. http://www.metrotubeapp.com/
bij android installeer je ze gratis (met reclame)
en malware...


Mobile malware on the rise in Q3, 97% targets Android
In Q3 2013, some 259 total mobile threat families and variants have been detected across the popular mobile OS's, with a shocking 252 of them being found on Android. The remaining 7 are found on Nokia's aging Symbian OS, while equally as shocking, no threats have been reported for iOS, BlackBerry, or Windows Phone.
Misschien wel, misschien niet. Er zijn een aantal basis dingen die iedereen wilt. Whatsapp is belangrijk bijvoorbeeld.
Alleen apps is bij lange, lange na niet alles. Ik zie liever een goed beleid rondom apps:
Kijk ik in Google Play, dan word ik doogegooid met vanalles. Veel apps werken niet/half, ondersteuning is nauwelijk te vinden.

Vroeger had ik Maemo, dat met repositories werkte. Repositories betekenen een bepaalde kwaliteit. Geen shitload aan apps, goede ondersteuning en daarin had ik ook alles behalve een officiële whatsapp (maar wel een werkende 3d party app).

Ik hoop dat Jolla snel met zijn smartphone met Sailfish komt. Alles wat op Android draait, draait ook op Jolla Sailfish. Het is snel, stabiel en open (in tegenstelling tot Android en iOS).
Hopelijk brengt dat een doorbraak op de markt....het is nodig...
Dat klopt als een bus. Daar staat tegenover dat je niet weet wat je allemaal moet missen, als het je nooit wordt aangeboden in de appstore.
Je mis toch iets omdat je het nodig hebt, niet andersom. ;)

Andersom is alleen bij dingen die je niet echt nodig hebt maar gewoon leuk zijn om tijd te verdrijven of handige zijn maar niet echt nodig.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 22 juli 2024 14:15]

Als ik een APP store nodig moet hebben om te zien wat ik allemaal mis dan is inderdaad is goed MIS maar dan wel met mijn "behoefte"
als mij verteld moet worden wat ik nodig heb, heb ik het niet nodig
Ik ben het volledig met jou eens.

Ook ben ik het eens met Seth_Chaos betreft het kwaliteitskeurmerk, wat Android niet heeft, en wat Windows Phone wel lijkt te hebben. De apps die in de store voorkomen zijn wellicht vele malen minder dan de Play Store, maar zijn praktisch altijd van hoge kwaliteit. Waar ik bij Android wel 3 of 4 apps moest installen/uninstallen tot ik de juiste had gevonden, heb ik bij Windows Phone vrijwel altijd direct de juiste.

Ook ik mis geen apps op mijn Lumia 920. Afgezien van Simpsons Tapped Out :P

Daarnaast werkt Windows Phone vele malen vlotter vergeleken met Android. Praktisch geen laadtijden, en dat op een dual core 1.5 ghz processor.
Sluit ik mij volledig bij aan. Het is wel jammer dat Windows Phone vaak een paar weekjes moet wachten. Microsoft zelf lobbyt veel voor apps. Alleen al het Nederlandse kantoor benadert actief bedrijven om apps te maken en betaalt daar aan mee.

Wat ik nog mis op WP8:
- Blackboard
- Candy Crush Saga
- Scoupy

HERE Drive+ maakt daarentegen alles goed.

Maar ik zou nooit meer terug willen naar Android. Het is kiezen tussen rommel (Samsung, HTC, goedekope shit) en/of je privacy opgeven (Google).

[Reactie gewijzigd door valpa op 22 juli 2024 14:15]

Wat naïef om te denken dat je persoonsgegevens wel veilig zijn bij Microsoft. Ik ben het met je eens dat Google niet heel zorgvuldig omspringt met de privacy van haar gebruikers. Zeker nu door dat gedoe met die Google+ profielen.
Maar uiteindelijk is je data onder geen enkel OS veilig voor programma's als XKeyscore en PRISM. Wil je echt garantie dan moet toch alles weer op papier in de kluis achter het schilderij.
Ik geef mijn privacy liever op aan overheden dan aan bedrijven.
"De apps zijn juist alles. Het draait erom welk OS de meeste en beste functionaliteit bied."

Het draait erom wat de consument voor functionaliteit wil, dat is voldoende. De meeste mensen staan echt niet in de winkel aan de verkoper te vragen "wat is het meest uitgebreide systeem met de meest uitgebreide functies?"

Verder is de smartphone markt, net als veel andere markten, erg onderhevig aan populariteits- verkopen. Omdat veel mensen om je heen met een Samsung telefoon lopen, koop jij ook maar een Samsung telefoon omdat 90% van de mensen geen flauw idee heeft wat een resolutie is, wat een goede camera is, of wat een soc. inhoudt, en ze ook geen zin hebben dat uit te zoeken.

Voor de rest bezit ook WP8 genoeg functionaliteit voor de meeste mensen, en zelfs unieke functionaliteit, wat andere platformen niet hebben (HERE, Office), maar dat is wat meer op professioneel gebied, en niet als bejeweld, wordfeud of andere kinder spelletjes die er op Android dan weer heel veel zijn, daar zit de populariteit dan wel weer in de weg.

Maar er zijn ook mensen die daar minder waarde aan hechten, en bijvoorbeeld meer waarde hechten aan een stabiel, betrouwbaar en intuïtief OS en die mensen stappen over naar WP8, maar dat zijn alleen nog maar de "early adopters" omdat het toch allemaal nog wat nieuw is, en Microsoft gewoon te laat was.
Windows RT heeft dan ook een andere app store dan Windows Phone...

Maar voor Windows Phone 8 zijn juist al enorm veel verschillende apps beschikbaar. Het zijn in totaal mss minder apps dan voor iOS en Android, maar voor op die stores heb je juist extreem veel keus, waarvan maar een klein deel echt gebruikt wordt. en DAT deel is juist beschikbaar voor WP.
Het draait erom welk OS de meeste en beste functionaliteit bied.
Daarmee ben ik het grotendeels eens, al zijn er ook nog andere factoren zoals onder andere bijvoorbeeld gebruiksgemak.
En dat is het OS met de beste app store.
Daarmee ben ik het niet eens. Het beste OS zou zijn een OS dat helemaal geen app store nodig heeft omdat in het OS zelf al alle functionaliteit zat die je kon wensen. Dat OS bestaat niet en zal waarschijnlijk ook nooit bestaan, maar er zitten wat dat betreft wel duidelijke verschillen tussen IOS, Android en Windows Phone. Van Android zou je kunnen zeggen dat het als OS meer te "customizen" is, zeker vergeleken met IOS en van WP zou je kunnen zeggen dat het binnen het OS meer functionaliteit biedt dan IOS en Android (ok, je hebt nog geen rotation lock, maar het biedt binnen het OS wel integratie van bijvoorbeeld LinkedIn en Facebook en diverse messagingsystemen)
Echter blijven zij achter bij IOS omdat ze geen kwaliteits keurmerk hebben/gebruiken voor de apps.
Ik ben juist van mening dat Apple achterblijft. Bij Android bepaalt de gebruiker het kwaliteitskeurmerk. En niet een preutse, betuttelende, Amerikaanse censor.
Apple heeft een filter op de app store zitten, wat de grootste troep buiten houdt. Google heeft dat niet.

Apple eist specifieke iPad versies van zijn softwareleveranciers, Google doet dat niet. Vandaar dat veel apps op Android tablets eruitzien als opgerekte telefoon apps, omdat... het opgerekte telefoon apps zijn!

Op een iPad ziet elke app er gewoon goed uit, dankzij het beleid van Apple.

En over preutsheid... Amerikanen zijn hypocriet, dat is een feit. Een beetje bloot is taboe, maar geweld is geen enkel probleem. So what? Als jij bloot wilt zien op je iPad, dan surf je toch naar een porno site toe? Daar heb je geen app voor nodig!
fanboi-reactie.

Een filter die troep buitenhoudt, staat of valt bij de definitie van 'troep'

Wat de een troep vindt, is voor de ander een musthave. Bij mijn weten hebben alle serieuze app-stores regels m.b.t. malware en dergelijke. M.i. is dat de enige regelgeving die nodig is.

Je opmerking over software op een apple tablet vs. een android tablet ben ik zelf nog niet tegengekomen. Voor mij gaat het er in veel gevallen voornamelijk om dat de software doet wat het zegt dat het doet, uiterlijk zal me worst wezen. Zo zijn wij dus twee gebruikers met verschillende prioriteiten.

Je laatste paragraaf is natuurlijk gejat van Steve "you're holding it wrong" Jobs
Anoniem: 499360 @rwa6613 november 2013 23:55
Alsof Google geen Amerikaanse censor. Google gaat met zijn Play store steeds meer richting iOS. Het enige dat niet met iOS mee evolueert zijn de dev's. Android blijft ondanks het monopolie van Android nog steeds een afterthought.

Ik zie hier dan ook heel de conversatie tussen Android en Windows fans over apps en dan denk ik bij mezelf waar zijn die twee nou over bezig? Voor goede apps is er maar één adres: iOS!
dat van finland kan miscchien kloppen ondanks NOKIA. maar voor de rest van de wereld geloof ik niets van. windows phone bereikt geen eens 20% marktaandeel buiten finland :O T' is gewoon onmogelijk tot de zover ik geïnformeerd ben. het gaat hier om telefoon's dus geen tablets of pc's bij tellen.
Heb jij al ooit een tablet of PC gezien met Windows Phone?
ik reageer hier op meneer die 10 tot 30% marktaandeel telt op windows phone buiten finland. :) en ja omdat het mogelijk is om windows phone in een smartphone te booten zou het mogelijk zijn op tablet maar dan wordt er over phablet gesproken. O-) phonesystem (met phonesytem heb is het over het hele systeem dus os,umts,...) in a tablet makes PHABLET. 8-)

[Reactie gewijzigd door gss709s op 22 juli 2024 14:15]

Er zijn echter geen tablets met Windows Phone.
:( het gaat om mogelijkheid. O-) maar eh _/-\o_ hou het maar zo want,..... als we hiermee verder gaan belanden we op flamebaits. 8-) Blijf cool.
Volgens mij is het over grote aandeel van Android cheap-ass telefoons. Zo'n beetje alle aldi en chinese telefoons draaien op Android.
Samsung had laasts al aangegeven dat 35% van hun verkopen high end waren, trek dat door naar de andere merken en je zit op 35% van 211 miljoen = ongeveer 70 miljoen high end Android toestellen per kwartaal :)
Dan ligt het er maar net aan wat ze als High end beschouwen.
Volgens tweakers waren er namelijk 40 miljoen S4's in een half jaar verkocht. Is de S3, S2 dan ook nog high end? Zoals ze ooit waren? Is de S4 mini ook high end?
Het is dus een beetje 'Wij van wc eend"
Dan ligt het er maar net aan wat ze als High end beschouwen.
Dat geldt ook voor jouw opmerking :) Wat is high end? Is er uberhaubt wel een echte afscheiding die universeel gebruikt word? Of bepaald iedereen dat voor zich?

Maargoed Samsung gaf aan dat het om toestellen boven een bepaalde prijs ging, de prijs waarmee ze rekende weet ik niet uit me hoofd, het artikel zal ik later proberen terug te zoeken...

De S2 en S3 lagen al lang onder die prijs en zullen dus niet mee gerekend zijn...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:15]

Ik zeg alles met 1GB geheugen, dualcore SOC en een scherm groter dan 4.3" ;)
De cijfers van samsung doortrekken is niet zo realistisch.
Diverse Android leverancier in azie leveren namelijk geen high end versies. Die die zitten 100% op low end of mid-range apparaten.
Misschien dat samsung dat (ook) zei, maar ook google kwam met dat getal.
[quote]According to a new research study conducted by Google and Compete, 35 percent of cell phone purchases are driven by consumers’ desire to have the “latest and greatest device”. This number is up 10 percent from last year,[...]
http://www.androidauthori...e-consumer-survey-191976/
Als je kijkt bij het bron-artikel zie je dat de gemiddelde prijs voor een Andoid smartphone in een jaar gedaald is van 313 in q3 2012 naar 268 dollar in q3 2013. Bij iOS is dat van 675 naar 635 dollar in q3 2013.

edit: ik had de Android en Other categorie verwisseld. Scheelt zo ongeveer de helft. Nog steeds een flink verschil, maar lang zo groot als ik eerst dacht.

[Reactie gewijzigd door curumir op 22 juli 2024 14:15]

Volgens mij worden Chinese telefoons (diegene die in China blijven en geen play store toegang hebben) niet tot de verkoopaantallen gerekend.
Hoezo niet? China (en India) zijn juist de markten waar Android het sterkste, doordat de fabrikanten niets aan Google hoeven te betalen (ze leveren de telefoons zonder Play Store/Google Apps), en Apple en Microsoft nog geen dual-sim ondersteunen.
Er is onderscheid in Chinese telefoons en (Chinese) telefoons bedoeld voor China zonder toegang tot de play store/google account.
Deze laatste wordt niet gerekend in de getallen van google, die neemt alleen de telefoons mee die geactiveerd worden. Dus ook als jij een samsung S4 koopt, maar deze om wat voor reden dan niet activeert bij google, telt hij niet mee.

Echter ik zie dat het artikel praat over verkochte toestellen, niet geactiveerde. De vraag is wel hoe dat bureau in de onoverzichtelijke Chinese telecom wereld aan hun cijfers komt.
Cheap ass telefoons? Als je kijkt hoeveel stuks van de S3, S4, Note II, Note III zijn verkocht, denk ik niet dat er sprake is van een overgroot deel aan Android cheap-ass telefoons. Als dit wel zo is, zegt dat alleen maar iets over hoe toegankelijk het Android platform is. Begrijp je punt dus niet echt met deze stelling... :z

iOS is niet heer en meester in het hoge segment. De beste tijd heeft iOS wel gehad en uit peilingen blijkt dat iOS op zijn retour is. De groei neemt sterk af, al helemaal als je dat vergelijkt met Android.
Qua WP moet ik je gelijk geven. Heel even van Android overgestapt naar WP, wat een drama! Slechte updates, weinig apps, slechte browsers, langzaam, heel beperkt en zo kan ik nog wel even door gaan. Dat mensen bepaalde apps niet missen of hier jaren op willen wachten is mij nog steeds een raadsel. |:(
Ik wil toch even een aantal kanttekeningen plaatsen bij jouw opmerkingen. Met name het zogenaamde "op z'n retour zijn" van IOS zie ik toch echt niet. Procentueel gezien vlakt de groei inderdaad af maar er is nog steeds groei. In absolute aantallen verkoop Apple nog steeds elk jaar weer meer iPhones dan het jaar er voor.

IOS doet het uitstekend in het hoge segment. Er is geen enkel Android toestel dat zo vaak werd verkocht als de iPhone 5 of meer recentelijk de iPhone 5S. Samsung doet het ook erg goed met bijvoorbeeld de S4 en de Note 3, maar in absolute aantallen moeten die toch echt onder doen voor de iPhone. Om nog maar te zwijgen van partijen als HTC, Sony en LG die alleen in de marge mee doen als het aan komt op verkoop aantallen in het hoge segment.
iOS is niet op z'n retour, dat is een fabeltje wat je alleen gelooft als je kortzichtig kijkt naar marktaandeel.

Belangrijk gegeven: iPhone zit alleen in het mid-end/high-end segment terwijl de markt juist groeit in het low-end en mid-end segment.

In absolute zin groeit de iPhone trouwens nog altijd zeer hard hoor. iPhone 5 launch weekend: 5 miljoen sales. iPhone 5S launch weekend: 9 miljoen sales. Geen groei? Ok.

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2024 14:15]

"iPhone 5S launch weekend: 5 miljoen sales. iPhone 5S launch weekend: 9 miljoen sales. "

Wat is het nu, 5 of 9 miljoen? Zit nogal een verschil in.

"....wat je alleen gelooft als je kortzichtig kijkt naar marktaandeel."

Ááh, en de verkoopresultaten van twee dagen zeggen natuurlijk meer dan een kortzichtige blik op de cijfers van de afgelopen jaren....
Eerste was iPhone 5, is nu gefixt.

En inderdaad, absolute cijfers zeggen in dit geval meer dan relatieve cijfers. Er zijn overigens veel meer indicatoren die aantonen dat de iPhone nog elk jaar meer verkoopt (zoals euh, het aantal verkopen bijvoorbeeld).

Iig klopt de zin 'iOS is op z'n retour' totaal niet.
"En inderdaad, absolute cijfers zeggen in dit geval meer dan relatieve cijfers."

Absolute cijfers zijn op het gebied van marktaandeel, zij het aantal gebruikers of aantal verkochte toestellen, wel wat meer dan verkoopresultaten van twee dagen. Een gegeven dat op zichzelf een leuke nieuwswaarde heeft, maar statistisch in dit geval niet interessant is.

" .....absolute cijfers zeggen in dit geval meer dan relatieve cijfers."

Relatieve cijfers zijn gebaseerd op de absolute cijfers, ik vraag me dan af waar het volgens jou verkeerd gaat. Is dat op het moment dat het om verkopen van meer dan twee specifieke dagen gaat? In dat geval ben je gewoon aan het doel redeneren.

"...Iig klopt de zin 'iOS is op z'n retour' totaal niet. "

Ik weet het niet, ik heb de cijfers niet bestudeerd, maar "extreme lunatic" doet gewoon een uitspraak aan de hand van de cijfers die er in dit artikel staan, en daarmee heeft hij gelijk. Jij geeft vervolgens helemaal niks behalve een zwakzinnig "...iOS is niet op z'n retour, dat is een fabeltje..."

Na zon zin wordt het tijd die uitspraak ook te gaan bewijzen, anders snap ik niet waarom je zegt dat "extreme lunatic" ongelijk heeft op basis van gebakken lucht.
Wat doe je moeilijk? Ik zeg dat iOS niet op z'n retour is omdat de verkopen nog altijd stijgen. Met twee seconde googelen zie je dat zelf ook.

http://www.xbitlabs.com/i...aapl_q4_fy2013_iphone.png

Zoals je ziet is er nog altijd groei. In Q4 2013 zijn er 15% meer toestellen verkocht dan in Q4 2012. Die cijfers gebruik ik als onderbouwing voor mijn statement 'iOS is niet op zijn retour'.

Als je hebt over 'op z'n retour zijn' (wel of geen groei) dan zeggen absolute cijfers gewoon meer dan relatieve cijfers omdat de markt geen constante is.

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2024 14:15]

Ik zeg ook "Ik weet het niet, ik heb de cijfers niet bestudeerd,..."

Daarnaast is "op zijn retour" nogal een brede uitspraak, dat hoeft niet persé te betekenen dat het niet meer groeit, en het hoeft ook niet te betekenen dat het krimpt.

Ik reageer alleen op de vorm hoe je het brengt, niet op wat je brengt. Dat kon überhaupt niet, want je bracht niets inhoudelijks. (geen bron, argument, uitleg, interpretatie, niks dus).
Ik bracht feiten die gewoon kloppen, als je zelf twee seconde googlet zie je dat ik gelijk had. We zijn hier op Tweakers, niet op een academische conferentie. Het is geen rocket science om te bedenken dat iOS niet op z'n retour is als YoY er nog gewoon groei in zit, cijfers die gewoon op Tweakers en nu.nl hebben gestaan (makkelijk beschikbaar dus).

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2024 14:15]

"Ik bracht feiten die gewoon kloppen,...."

De enige "feiten" die je bracht was een link met het aantal verkochte iphones per kwartaal. Vanaf dat punt gaat het mis.

Je brengt geen cijfers van het aantal verkochte Android telefoons, je brengt geen cijfers van het aantal "overige" verkochte telefoons. Met andere woorden, gebaseerd op bovenstaande gegevens weet je niet wat de markt doet en heeft gedaan. Je kunt dus het aantal verkochte iphones niet vergelijken met het marktgemiddelde. Je kunt hieruit dus niet concluderen dat de iPhone wel of niet op zijn retour is.
Je hebt het tegen Brazos, maar ik wil er toch even op reageren; In de periode (was het ongeveer een jaar?) tussen dat de eerste iPhone uitkwam en het moment dat de eerste Android telefoon uitkwam werd en was Apple/IOS de onbetwiste Wereldkampioen in de wereld van smartphones. Vanaf het moment dat de eerste Android uitkwam tot nu is de positie van IOS teruggevallen van de eerste plaats met een enorm gat tot de tweede, derde, vierde, enz naar waar het nu staat, op een tweede plaats met een enorme achterstand op de nieuwe Wereldkampioen Android. Het is maar de vraag hoe lang IOS die tweede plek achter Android nog vast kan houden zonder ook nog WP voor zich te moeten dulden. Als je het op die manier bekijkt kan je weldegelijk zeggen dat sinds de hoogtijdagen van onbetwist Wereldkampioen zijn tot nu waar IOS moet vechten om niet ook die tweede plaats kwijt te raken sprake is van "op zijn retour zijn".
In de periode (was het ongeveer een jaar?) tussen dat de eerste iPhone uitkwam en het moment dat de eerste Android telefoon uitkwam werd en was Apple/IOS de onbetwiste Wereldkampioen in de wereld van smartphones.
Dat is simpelweg onjuist. iOS heeft *nooit* een groot marktaandeel gehad. In den beginne waren namelijk Symbian en RIM nog heel populair, later is hun rol overgenomen door Android. Bron, een plaatje t/m 2011. Waar zie jij precies dat iOS de onbetwiste wereldkampioen is?

Wanneer kom jij eens een keer met bronnen/feiten als je iets beweert trouwens? Word een beetje vermoeiend om jouw beweringen steeds te moeten ontkrachten.

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2024 14:15]

Ik snap prima wat het verschil is tussen een veronderstelling en een feit, hoef je mij niet uit te leggen.

Echter, laten we het inhoudelijk houden: wat bedoel jij met 'wereldkampioen'? In plaats van de discussie te ontwijken en uit te leggen wat het niet betekent, kan je beter de discussie aan gaan en uitleggen wat het volgens jou wel betekent.

Want als jij bewust vage termen gebruikt zodat jij van elke bron waarmee ik aan kom ga zeggen dat het niet klopt omdat jij iets anders bedoelde, wordt het nooit wat hè. Er is immers geen grafiekje waarin 'de mate van wereldkampioenschap per OS' wordt aangegeven.

iOS heeft nooit een groot marktaandeel gehad, zowel qua installed base als qua units shipped.

Het enige waar ik moe van word is dat jij bewust vage termen gebruikt zodat je niet met feiten hoeft aan te komen. 'Wereldkampioen', wat is dat nou? Leg eens uit.
Dat had je beter meteen kunnen doen, vragen wat ik precies bedoelde ipv er maar vanuit te gaan (veronderstellen) dat ik het over marktaandeel had (misvatting).

Met Wereldkampioen doelde ik op populariteit. De eerste iPhone was een revolutie op smartphone gebied. Toen hij voor het eerst uitkwam was dat een sensatie. "Iedereen" moest toen een iPhone hebben en in de publieke opinie was er maar één échte smartphone, de iPhone. iPhone was Wereldkampioen.

Vervolgens kwamen de Androids die qua populariteit de iPhone zo'n beetje verpulverden, een feit dat je in bijvoorbeeld het marktaandeel terug kan zien. Android werd de nieuwe onbetwiste Wereldkampioen onder de smartphones...

Het spijt me niet dat ik een vage term gebruikte want die vage term maakte mijn punt super helder, dat jij steeds veronderstellingen doet zonder zelf in de gaten te hebben dat je veronderstelling eigenlijk een misvatting is... Zie je het nu zelf ook in of nog steeds niet? Moet ik het nog op een andere manier proberen uit te leggen?
Ik zie het in, maar het slaat nergens op hoor. Hoe wil jij 'populariteit' meten dan? Jij gebruikt steeds onmeetbare KPI's om je punt te maken. Lekker makkelijk, want er is geen enkele bron die jouw bewering ondersteunt of tegenspreekt, op die manier heb jij altijd gelijk want als ik met een bron kom zeg je gewoon 'dat bedoel ik niet'.

iOS is op z'n retour -> ik laat een grafiekje zien waar je ziet dat de sales nog steeds stijgen -> nee dat bedoel ik niet, jij doet een foutieve aanname. Ja, elke aanname is foutief volgens die logica aangezien 'de mate van op retour zijn' geen kwantificeerbare eenheid is.

iOS was wereldkampioen -> ik laat een grafiekje zien waarin Apple jarenlang consistent tussen de 10% en 20% schommelt qua sales -> nee dat bedoel ik niet

Sorry hoor, maar wat bedoel je dan wel? Populariteit? Ja wat is dat dan?

Het enige wat ik zie zijn mensen die met vage termen komen, ik kom met objectieve cijfers, en dan wordt er gezegd dat ik foutieve veronderstellingen maak. Pfffffffffffff... Je moet gewoon niet met vage termen komen als je niet weet wat je bedoelt. :)
En daar gaaaan we weer... Heb ik gezegd dat populariteit meetbaar zou zijn? Neen, dat is misvatting nummer...

hmmm, dat is meetbaar... Beste TMC... als jij graag iets meetbaars wil, ga ze even tellen! Je kan ze nu toch herkennen zeg je? Ga ze eens afvinken, jouw misvattingen in posts onder dit topic, en dan aan de andere kant de keren dat jij mijn feiten onderuit zou hebben gehaald zoals je daarstraks zei... Als je klaar bent dan hoor ik het wel... Tot straks!
Heb ik dan gezegd dat jij zegt dat populariteit meetbaar is? Nee, ik zeg enkel dat het niet meetbaar is (wat klopt). Absoluut geen misvatting dus. Misschien iets beter lezen?

Als populariteit niet meetbaar is, hoe weet jij dan in godsnaam dat iOS vroeger 'wereldkampioen was in populariteit'? Waar baseer jij dat op?

Ik heb geen enkele misvatting gedaan, ik probeer enkel vage subjectieve termen op objectieve wijze te kwantificeren. Als je beweringen doet over markten, marktaandelen en verkopen moet je gewoon met cijfers komen en niet met vage termen als 'wereldkampioen' en 'op z'n retour'.
TMC, ik vind het erg gezellig hoor, maar sommige mensen werken voor de kost, zoals ik, dus helaas moet ik me nu echt even met belangrijkere dingen bezig gaan houden.... Als je vanavond weer door wil dan hoor ik het wel he! Fijne dag verder...
Zo'n antwoord vermoedde ik al. Ik verwacht niet ik ooit nog antwoord krijg, maar oké.
Ik beloof je dat ik je vanavond antwoord geef op alles dat je me wil vragen... maak maar een lijstje of zo, doe je best! Moet nu echt aan de slag... tot straks!!
Grap is natuurlijk dat IOS in het high end segment nog steeds groeit wat de grote concurrent niet doet er blijkt ook dat er meer gebruikers overstappen van Android naar IOS dan andersom.
Waar is dat de groei in het high segment sterk is afgevlakt.

Je moet niet jou beeld over geslotenheid zien als het standaard beeld van alle gebruikers. Die geslotenheid is zeer betrekkelijk, het biedt ook enorme voordelen. Openheid heeft ook voordelen maar ook forse nadelen.
Je doet net of het daardoor niet fijn werken is met een iPhone.
Helemaal afhankelijk van wat je eisen zijn.

Uiteindelijk mikt IOS op een specifiek segment in de markt. De grootste aantallen worden verkocht in de midrange en lowrange en dat is niet de markt waar coor Apple brood in zit.
Wel knap dat iPhone met één model dan toch nog zoveel verkoopt in vergelijking tot die tientallen verschillende Android toestellen.

Is eigenlijk net als een rugby wedstrijd met één topspeler tegen een hele hoop middenmoot spelers.
Dit is niet knap. Er was voor lange tijd maar één iPhone beschikbaar. Bij Android is het wel anders. Je hebt keus uit veel toestellen en voor ieder is er wel wat wils. Sterker nog: Apple heeft dat ook geprobeerd. Helaas blijkt uit de verkopen van de iPhone 5c dat dat één grote mislukking was.

Dat klopt, het lijkt inderdaad op Android tegen de rest...
Het aandeel krimpt omdat er miljoen low-budget androids in china en india worden verkocht. Dat doet het marktaandeel krimpen.
De verkopen doen het aandeel krimpen, dat klopt. Apple kiest zelf voor woekerprijzen. De producten van Apple gaan 4/5 keer over de kop.
Dus ik begrijp je punt niet helemaal.
Bij Samsung gaan ze niet over de kop? Dan krijg je zelfs een plastic telefoon. Bij Apple krijg je premium bouwstoffen, aluminium en echt glas. Geen goedkope dunne plastic zooi.
hahaha, dunne plastic zooi en echt glas? Denk dat er bij Samsung nep glas op zit :)
Nee dan dunne aluminium "zooi" dat krast en deukt tenminste lekker snel. Volslagen zinloos tenzij je een vliegtuig bouwt. :)
Ennu...ik heb het woord Samsung niet in de mond gehad, dit ging over Apple's woekerprijzen...en ja daar zijn ze heer en meester in.
Goedkoop is relatief in deze.
Je hebt dure en goedkope versies.
In het apple segment alleen maar dure.
Leuk mode dingetje. en het glimt zo mooi natuurlijk.
Maar als we heel eerlijk zijn zal het over ongeveer 5 jaar het met apple stoppen.
Waarom? Steve is dood en die kan apple niet meer redden als ze weer dreigen onder te gaan. Akkoord ze maken mooie dingen maar echt nieuwe dingen uitvinden is er niet bij. Net als de meeste zijn ze goed in het betere jatwerk en dat goed verwerken in hun product.
In Finland ja, loool. Dat is de homebase van Nokia, daar kopen ze ieder jaar een nieuwe Nokia, dus dat zegt helemaal niets.
Het zegt pas wat als daar Android gaat domineren, want Nokia heeft daar inderdaad het "home market" voordeel. Net als Samsung in Zuid-Korea.
Hoeze er zijn 50 miljoen s3 zon 20 miljoen s4's zon 5 miljoen Note 3's zon 5 miljoen xperia z&zl's en 5 miljoen HTC one's verkocht
En dat zijn dan nog de best verkopende high ends en die zijn al met 90 miljoen dat is al bijna de helft hoezo goedkope smartphones een smartphone van 600-750 euro vind ik niet echt goedkoop te noemen
Dat is een vaak herhaalde misvatting. Alleen Samsung verscheept al meer dan 100 miljoen higher end (Galaxy Sx en Note) Android telefoons dit jaar. Daar komen alle andere merken (HTC met de One, Sony met the Z(1) en Z Ultra, LG met de G2, Acer Lquid S2, Nexus 5, Xiaomi Mi3 etc.) nog bij.

Het is wel waar dat bij Android modellen de spreiding uiteraard veel groter is en de gemiddelde verkoopprijs veel lager. Maar ook in de top is iOS dus niet langer met afstand de grootste.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 22 juli 2024 14:15]

Het is maar wat je als apps missen en basisfuncties missen wilt zien?
Ik mis in android weer de basisfunctie stabilitiet. Hoe vaak loopt een android phone wel niet vast en moet het weer eens gereset worden. Zoveel frustatie en irritatie gehad toen ik nog op android zat.
Mis je apps in WP? Jazeker, maar het zijn veelal hele specifieke apps. 95 % van de meest gebruikte apps in android zijn ook wel in WP te vinden of er zijn alternatieven voor. Waarom heb je 50 apps nodig om een foto te bewerken als nokia er 1 heeft die beter is dan welke dan ook?
Mis je basis functionaliteiten? Zou niet weten waar je het over hebt? Laat me raden rotation lock? Nog nooit gemist eigenlijk.

De punten die jij noemt zijn niks vergeleken met wat je er met WP ervoor terug krijgt. Stabiliteit en een hele fijne intuitieve platform dat imho beter is dan android. Vooral native integratie van facebook/twitter/linkedin/google/outlook/etc is ook erg fijn.

Maar ontopic, het is jammer dat er 1 platform is dat zo gehyped is dat het dominant is geworden. Een paar jaar geleden was dit nog IOS, daarvoor nog Blackberry, etc. Over een paar jaar kan het weer heel anders zijn. Ik heb altijd voorgelopen op de hypes, zo ook weer met windows phone verwacht ik.
Is al heel lange gelden dat ik problemen heb gehad wat betreft stabiliteit bij Android toestellen.
Basis functionaliteit die ik mis bij WP: fatsoenlijk BT mogelijkheden, waar kan ik in hemelsnaam de BT naam vinden van dat ding? Zie hem dan maar te vinden in een omgeving waar een stuk of 50 devices in de range liggen...
De BT naam is gewoon de naam van het toestel. En als je het wilt aanpassen maak je even een connectie met de pc om de naam aan te passen.
En weer software downloaden om dat te kunnen doen, voordat je dara achterbant ban je weer een uur verder met alles uitzoeken.. En je moet er een PC bij de hand hebben.
Als alleen de naam al op het scherm had gestaan was het al een stuk gemakkelijker.

Terwijl dit op android allemaal direct vanuit het het BT menu geregeld is.
Dit is ook bij Blackberry en het oude symbian wel beter geregeld, iOS is ook niet echt sterk wat betreft logica op BT gebied.

Dat is dus basis functionaliteit waar de gebruiker baat bij heeft ;)
Je hebt helemaal geen speciale software nodig om de naam te veranderen.
1. Koppel je telefoon met USB aan de pc
2. Ga naar Deze computer
3. Rechtsklik op de telefoon en kies ´hernoemen´. Dan wordt ook meteen de Bluetoothnaam veranderd.

That´s it :?

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 22 juli 2024 14:15]

weer wat geleerd ;)

Maar je hebt er nog steeds een pc voor nodig.. Niet echt voor de hand liggend, dacht dat je er zune (of hoe heet dat pakket) voor nodg had.
Nu zitten we hier op het werk wel allemaal op Ubuntu :P
"....dacht dat je er zune...."

Dat was bij WP 7.5 zo, maar niet meer vanaf 8.0
De punten die jij noemt zijn niks vergeleken met wat je er met WP ervoor terug krijgt. Stabiliteit en een hele fijne intuitieve platform dat imho beter is dan android. Vooral native integratie van facebook/twitter/linkedin/google/outlook/etc is ook erg fijn.
Veel mensen vinden het echter helemaal niet intuïtief of fijn. Die native integratie vinden velen ook eerder verwarrend dan handig ('Facebook chat in de Peoples hub, maar Whatsapp weer niet, huh?')

Windows Phone is zeker stabiel en goed ontworpen, maar het is een misvatting dat iedereen het gebruiksvriendelijker vindt dan Android.
Windows Phone is zeker stabiel en goed ontworpen, maar het is een misvatting dat iedereen het gebruiksvriendelijker vindt dan Android.
Dat zégt hij ook niet. Hij zegt júist dat "in his humble opinion" het gebruiksvriendelijker is. Jij bent juist degene die zijn persoonlijke mening steeds als onbetwist feit presenteert. Bijvoorbeeld:
Veel mensen vinden het echter helemaal niet intuïtief of fijn. Die native integratie vinden velen ook eerder verwarrend dan handig ('Facebook chat in de Peoples hub, maar Whatsapp weer niet, huh?')
Veel mensen? Hoeveel? 20? 30? een miljoen? Heb je cijfers van het percentage gebruikers van Windows Phone dat WP eerder verwarrend dan handig vindt? Is dat 1%? 50%? 99%? Kortom, het zoveelste voorbeeld van een post van jou waarin je je persoonlijke mening (om niet te zeggen misvatting) presenteert als een vaststaand feit, heel toevallig ook weer in het nadeel van Windows Phone. De pot verwijt de ketel terwijl de ketel (in dit geval) juist helemaal niet zwart is!

[Reactie gewijzigd door Yalden op 22 juli 2024 14:15]

'Veel mensen vinden...'

Gebaseerd op persoonlijk ervaring, moet ik daarvoor cijfers hebben? Nee is gewoon mijn ervaring. Ik presenteer helemaal geen mening als feit, ik constateer gewoon dat ik heb gezien dat velen WP niet beter/fijner dan Android.
Precies! Uitsluitend gebaseerd op jouw persoonlijke ervaring ipv op cijfers of onderzoek... De definitie van een persoonlijke mening ipv een vaststaand feit...

maar gepresenteerd als een vaststaand feit... Want; "Veel mensen vinden" in plaats van "ik vind"... De enige reden dat je zegt "veel mensen vinden" in plaats van "ik vind" is om net te doen alsof het niet slechts je persoonlijke mening is maar een vaststaand feit, danwel een algemeen geldende opinie...
Ik zeg ook nergens dat het een vaststaand feit is, dat is iets wat je zelf hebt verzonnen. Dat ik zeg 'veel mensen vinden' is omdat ik daadwerkelijk de ervaringen van veel mensen bedoel en niet slechts mijn eigen mening.
"TMC
@Yalden • 13 november 2013 18:19

'Veel mensen vinden...'

Gebaseerd op persoonlijk ervaring, moet ik daarvoor cijfers hebben? Nee is gewoon mijn ervaring."

"Dat ik zeg 'veel mensen vinden' is omdat ik daadwerkelijk de ervaringen van veel mensen bedoel en niet slechts mijn eigen mening. "

Wat bedoel je nu eigenlijk, om 18:19 is het je eigen ervaring, en om 18:35 is het "de ervaring van veel mensen". Geen touw aan vast te knopen dus.

"Ik zeg ook nergens dat het een vaststaand feit is,..."

"maar het is een misvatting dat iedereen het gebruiksvriendelijker vindt dan Android. "

"is" is geen onzekere, het is ook geen mening, dat staat vast.

"Ik vind..." of "waarschijnlijk..." of "Ik denk..." was in dezen juist geweest. Maar nu presenteer je dus jouw eigen ervaring (en soms de ervaring van velen, dat hangt ervan af hoe laat het is) als een vaststaand feit.
"Hoe vaak loopt een android phone wel niet vast en moet het weer eens gereset worden." Euhm, 0 keer? Ik heb het nog niet meegemaakt in ieder geval en ik zit al op Android sinds de HTC Dream. Er zijn wel eens apps die vastlopen maar dat heb je ook op WP en IOS.

Ik heb mijn toestel wel eens moeten resetten omdat ik zelf heb lopen kloten met firmware maar dat ligt aan mij, niet aan het Android platform.
Dan krijg je een HTC One V om eens te proberen. Als je slechts 1x per dag hoeft te resetten is het weinig :'(
Juist dát ding heeft me doen overstappen naar Windows Phone.

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 22 juli 2024 14:15]

Natuurlijk wel: Google met al hun services zoals Search, YouTube enz.
Dit allemaal te wijten aan 2 dingen denk ik zo, vraag & aanbod.
Android telefoons zijn verdomd goedkoop te krijgen en is al om bekend, van de vlagschepen van HTC, Samsung en de Nexus lijn. Waardoor mensen die zich er niet in verdiepen sneller voor Android gaan dan bijvoorbeeld WP.

Aanbod, hoeveel "high end" mobieltjes onder de 5" worden er tegenwoordig nog uitgebracht. Als je de latest&hottest wilt hebben kom je snel op grote mobieltjes uit.


Offtopic:
Dat klopt, anderzijds is het ook niet zo probleem omdat Android niet een partij is. Problematisch is eerder het gigantische aandeel van Samsung in de Android verkopen
Android is volgens mij wel een partij en wel die van Google.
En dat vind ik juist zo beangstigend zeker met het laatste nieuws omtrent Google/android.

Als de NSA afluistert dan is het allemaal maar vreselijk erg en moeten we ingrijpen. Want o wat een schande dat een inlichtingendienst doet waarvoor die is op gezet...
Maar als Google al het mogelijk van je apparaat wilt weten voor het installeren van een willekeurige applicatie dan kraait geen haan. (GPS locatie, Compas, ingaande en uitgaande telefoongesprekken, telefoonlijst, contactpersonen, datagebruik.. etc.etc.)

Zelf zie ik liever een verdeling van ongeveer
±35% iOS
±35% Android
±20% Windows
±10% Andere mobiele OS

En nee ik keur de acties van de NSA en soortgelijke niet goed ik keur ze zelfs af maar het gaat even over de verhoudingen tussen wat de NSA doet en wat Google met Android allemaal doet qua privacy en data verzameling. En dan ben ik van mening dat we onnozel bezig zijn door alleen te kijken naar de NSA praktijken terwijl de meeste als een stel schapen gewoon alles accepteert wat hun mobiel van ze vraagt.
Daarnaast snap ik dat alle grote OSen data vergaren, maar wederom Android was de partij waarover het eerst ging.

[Reactie gewijzigd door GeKo op 22 juli 2024 14:15]

"Waardoor mensen die zich er niet in verdiepen sneller voor Android gaan dan bijvoorbeeld WP."

Ik heb wat gespeeld met een WP en zou hem niet willen hebben, ik vind de interface irritant, en dat kun je bij WP niet wijzigen.. Android is gewoon veel krachtiger en veel beter in te stellen naar je eigen wensen, dat is ook iets wat veel mensen willen.
En jij hebt je er dus in verdiept..

Daarnaast denk ik dat het instellen een kwestie van smaak is.
Wij kunnen onze "desktop" ook wijzigen alleen gaan wij dan de lengte in en moeten we scrollen. Waar je bij Android de breedte in gaat. En hoe icoontjes eruit zien is ook een kwestie van smaak. Persoonlijk vind ik de uniformiteit van de "tiles" bij WP veel fijner ogend dan verschillende icoontjes (rond, vierkant, symbolen) bij android.
Android is gewoon veel krachtiger en veel beter in te stellen naar je eigen wensen, dat is ook iets wat veel mensen willen.
Krachtiger/beter, veelzijdiger of meer bedoel je denk ik?
Toe gegeven android is veel meer aan te passen dan WP maar wederom een kwestie van smaak. Persoonlijk zie ik het nut er niet van in om alles maar te wijzigen, en gebruik/wil het daarom ook niet.
Anoniem: 399299 @Guusrr13 november 2013 11:59
Android is net als wat Windows desktop was in de periode van Windows 3.1 tot en met Vista. Slecht van kwaliteit maar toch gebruikt iedereen het. De grote massa denkt gewoon niet na en loopt achter de rest van de kudde aan.

De vraag is wat zou het marktaandeel van Android zijn als Google het niet gratis* weg zou geven? Google zit legitieme aanbieders gewoon in de weg met hun verdienmodel. Gelukkig komen partijen als Samsung, Canonical en Microsoft met alternatieven als Tizen, Ubuntu phone en Windows Phone.

*sponsored by ads
Dat klopt maar het neemt niet weg dat andere fabrikanten het op de android markt ook goed kunnen doen waarbij je met ios bijvoorbeeld aan een hardware fabrikant vast zit en een sony niet zomaar ios toestellen zou kunnen maken.
Anoniem: 499360 @Guusrr14 november 2013 00:00
Dat klopt, anderzijds is het ook niet zo probleem omdat Android niet een partij is. Problematisch is eerder het gigantische aandeel van Samsung in de Android verkopen
Wat een onzin is alweer. Het Android monopolie is bijna grotendeels één partij namelijk Google. Het is hetzelfde verhaal als met Windows. Daar had je ook zogezegd verschillende partijen maar het kwam er gewoon op neer dat Microsoft een monopolie had. Nu heb je dat met Google en dat is gewoon slecht voor de consument.
Precies. Het is nooit gezond als één partij de markt bepaalt.
Ik vind ook het argument dat er verschillende leveranciers zijn niet opgaan, omdat het toch Google blijft die zijn hele infrastructuur aan je opdringt.
En nog vind ik het vrij onzinnig om Android monopolie te noemen. Monopolie wordt vaak als negatief afgeschreven, maar ga er eens bij na; android is gratis; als het geld had gekost kon er actief misbruik worden gemaakt van de monopolistische positie, maar dat is dus niet het geval. In dit geval is het misschien zelfs positief, er schuilt een gigantische community achter Android, en de ondersteuning van uit de developers hoek is enorm.
Gratis zou ik het niet willen noemen. Je levert je met huid en haar over aan Google, die zijn netten steeds verder sluit en steeds meer data vergaart. Er komt een moment dat ook de grote massa ontdekt dat het niet gezond is om alles wat je doet in de handen van één partij te leggen. Ik wil maar zeggen: natuurlijk zijn Apple en Microsoft ook niet heilig. Maar spreidt die gegevens in elk geval een beetje!
Tja, dat is alleen maar subjectief te noemen. Ik persoonlijk vind het absoluut geen negatief iets wat google doet. Ik vind dat ze relatief helder zijn in wat ze wel en niet aan informatie van je bewaren, en ik zie ook wel in dat het ook ten goede komt van Android. En zolang ik er niet op achteruit ga mogen ze wat mij betreft hun gang gaan, en mocht je er toch problemen mee hebben, er zijn genoeg manier om dat soort diensten uit te schakelen.
Bovendien. Wie profiteert er enorm van android: Microsoft. Dus van elk verkocht androidtoestel gaat een deel van de opbrengst naar het steunfonds voor mislukte mobiele concurrerende ondernemingen.
wat is gratis ?? tegenwoordig is er nix meer gratis. ook android niet . android kost google veel geld om te blijven updaten. android kost de producent van android toestellen ook veel geld aan pattenten etc. en dat word echt wel doorberekend aan de klant . dus het kost wel degelijk wat geld.
android is gratis
Alleen voor fabrikanten in China die niet in de Open Handset Alliance zitten en hun telefoons niet in het Westen verkopen. De rest moet gewoon de Google apps meeleveren, en daarvoor betalen. Ook zit er diverse andere gepatenteerde technologie in Android waar voor betaald moet worden.
Een fabrikant van Android compatible smartphones moet lid worden van de OHA, maar buiten dat hoeven ze niet te betalen voor Android of de extra services die mee komen met dat lidmaatschap.

Nokia was zelfs een zaak tegen Google begonnen omdat ze het oneerlijk vinden dat Google Android gratis weggeeft aan OEM's.
welke partij bepaalt de markt dan volgens jou? Volgens mij is er niet een partij om de markt die zo dominant is dat anderen geen kans krijgen.
Ik zie precies wat ik al tijden zeg; Windows Phone profiteert van het verlies van Blackberry. Kijk maar naar de tabel; iedere keer als WP iets meer had was Blackberry minder populair en omgekeerd.

Windows Phone iets meer = Blackberry iets minder. Blackberry iets meer = WP iets minder.

Lijkt wel of die twee systemen yin en yang zijn momenteel, totdat een van de twee de ander consumeert.
Dat wil nog niets zeggen, het is niets omdat je iets afleid uit gegevens, dat dit voldoende is om een correlatie te hebben.
Stel dat ik per kwartaal ga kijken hoeveel fietsers er over de weg rijden, dan merk ik dat in de periodes van winter er minder fietsers zullen zijn dan in de zomer.
Is dat omdat het in de zomer mooier weer is? Of omdat iedereen in de zomer vakantie heeft en buiten komt? Je kan beide veronderstellen, maar besluiten dat het A of B is zonder meer informatie te hebben, is onbetrouwbaar.
Link het eens aan de bovenstaande reacties. Verschillende personene suggereren dat het succes afkomstig is van de Lumia 520. Wat kàn kloppen, maar ook niet meer dan een suggestie is.
Jij beweert dat het gelinkt wordt aan Blackberry. Dan kan ik met deze twee veronderstellingen besluiten dat de vroegere Blackberry bezitter plots maar 150 euro meer uitgeeft aan zijn smartphone (want Blackberry = Lumia 520). Nonsens natuurlijk.

De groei blijft voor Microsoft indrukwekkend. De groei is niet enkel te danken aan de Lumia 520, maar ook de verkopers welke eindelijk kennis van het product krijgen, en een geïnteresseerde koper eindelijk kunnen bestaan in hun keuze. Dat de markt blijft groeien en Windows Phone een goed product blijft voor mensen die voor de eerste keer een smartphone kopen, is eveneens interessant.
Dat er nog heel wat potentieel aanwezig is, mag duidelijk zijn nu eindelijk de hoogste resoluties en snelste processors ondersteund zullen worden. Want tot op de dag van vandaag koop je nog altijd een vrij groot bedrag voor 'relatief verouderde' hardware. Misschien een reden waarom een Lumia 520 dus wel goed verkoopt, en een 920 net wat minder. Maar dat is speculatie, geen correlatie. :-)
Kan je beter mee stoppen, want het gaat nergens over. Geblazen lucht zonder onderbouwing. Kijk maar eens naar de marktaandelen per land ;)
het monopolie
zelfst.naamw.Uitspraak: [monoˈpoli] Verbuigingen: monopolie|s (meerv.) officieel recht om als enige iets te doen of te verkopen
Volgens mij snap je het begrip monopolie niet helemaal.

Als klant heb je de keus, en als zoveel klanten voor Android kiezen, doen ze duidelijk iets goed.

[Reactie gewijzigd door Koos Ofzo op 22 juli 2024 14:15]

Echter, toen Microsoft met Windows 95% marktaandeel had was dat niet goed.. Terwijl Linux toen al bestond.. 8)7
Dat ligt er natuurlijk aan hoe je het bekijkt. Het Microsoft-argument (op PC's dan) gaat hier deels wel op. De positie van Windows werd immers een aantal jaar geleden ook aangepakt omdat Microsoft te dominant was. Althans, dat was de beeldvorming destijds.

Het werkelijke probleem was niet de dominantie, maar het feit dat Microsoft acties ondernam om de concurrentie buiten te sluiten. Ook buiten het eigen platform (vandaar die onzinnige oplossingen als het browserkeuzescherm...)

Bij mijn weten is het hele principe van Android (tot op heden althans) geweest dat het heel erg open werd gelaten. Google kan, voor zover het Android betreft, niet echt verweten worden dat ze de concurrentie op onaanvaardbare manier dwars zitten.
Hmm.... En hoe zit dat dan met een goed werkende native Youtube-app in Windows Phone die continu door Google wordt kapot gemaakt, of wederom nieuwe commercial eisen?
Is dat niet ´concurrentje pesten´?

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 22 juli 2024 14:15]

Volgens mij wordt de oorsprong van dat Youtube-'probleem' nogal bepaald door wie je er naar vraagt. Beide partijen geven elkaar daarin de schuld en het is voor buitenstaanders gewoon niet te zeggen wie schuld heeft. Feit dat twee concurrenten niet optimaal samenwerken zegt op zich natuurlijk niet alles.

Wat je met commercial-eisen bedoelt snap ik niet zo goed.
Oh, MS had begin oktober een app uitgebracht waar ook commercials zouden worden vertoond, zoals Google eiste.

Binnen een dag weg omdat ie om onduidelijke rden niet in Google´s policy past..

Dan maar YT´en via de mobiele browser, daar heb je sowieso geen reclame en werkt prima.

Een mooie Youtube tegel-link op je startscherm, waarna YT meteen start in de browser. Dan maar geen advertentie-inkomsten voor Google. Bovendien ziet zo´n website-tegel er nog erg mooi uit.

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 22 juli 2024 14:15]

Als Google morgen wil dat alleen Android toestellen YouTube kunnen gebruiken, dan kunnen ze dat. Dat is een monopoly.
En ze 'gebruiken' die nu al heel zichtbaar met de YouTube app voor Windows Phone app, VP8 codec (Xbox verhuizing) enz.
Daarom is het niet raar dat de grote concurrenten minder afhankelijk van Google diensten willen worden.
Als Google morgen wil dat alleen Android toestellen YouTube kunnen gebruiken, dan kunnen ze dat. Dat is een monopoly.
Dat is geen monopolie, er zijn veel meer video sites dan alleen YouTube.
Waarom zou dat niet gezond zijn? Android is open genoeg, zodat verschillende fabrikanten/ontwikkelaars er hun eigen ding mee kunnen doen. iOS daarentegen is hoofdzakelijk ontwikkeld door 1 onderneming en verder mag er praktisch niets aan gewijzigd worden.

Het is aan de consument te beslissen welke systeem het best bij hem past, zowel qua gebruiksvriendelijkheid als qua prijs. Zo te zien is Android de strijd aan het winnen. Het is aan de concurrenten om met iets beters te komen of te blijven aanmodderen :).

Ikzelf ben een Android fan, maar mensen die kiezen voor andere systemen kan ik zeker begrijpen. Zelf vind ik Windows Phone ook wel prettig werken, maar aangezien ik toch maar met 1 smartphone tegelijk kan bellen, kies ik toch Android. Apple ben ik niet zo voor, voor het gesloten karakter houd me tegen.
Ikzelf heb ook Android, hiervoor had in Windows Phone, werkt ook uitstekend maar Android is idd meer open en meer apps zijn er op te vinden. Ikzelf ben ook geen fan van Apple, de iphone's zijn zeer goede telefoons (wel te kleine scherm).
Ik heb Windows Phone geprobeerd, besturing systeem werkt perfect! Helaas jammer van het aanbod in de store en apps komen veel later uit dan bv op android of iOS.
de wp app store is wat minder gevuld . maar voor de meeste belangrijke apps zijn er wel of er is een alternatief voor. ik zelf heb ook een windows Phone maar het gebrek aan een paar apps wil ik niet omruilen voor de gebruikers ervaring wat gewoon goed is in wp8. daarbij de paar apps die ontbreken komen ook wel . de store is nog steeds aan groeien . dus ook dat is een kwestie van tijd he :)
Anoniem: 145867 @style2k13 november 2013 13:11
Muha, ik heb het aanbod gezien van App's op WP. De Kwaliteit is velen malen lager dan op iOS en Android.
nu is de kwaliteit ook al veel lager ?? nou dat valt zat mee de kwaliteit is gewoon goed . mss is echt een app proberen te gebruiken . eeh mss uberhaubt is windows Phone proberen voor je er zo negatief over bent ???
nee de kwaliteit is goed zat hoor de apps werken gewoon en heel eerlijk de hoeveelheid bagger apps voor ios en android zijn er ook zeker wel . dus dat kun je niet vergelijken.
Mwho, apple was altijd niche markt, want te duur.
Met de iPod en telefoons snoepten ze wat klanten er bij.
Microsoft had monopolie, die is nu aan het inzakken, tablets, pc's met name...
En android is opensource, dus monopolie...? waar? hoe??
Apple zou ik niet echt een niche markt willen noemen, is een tijd een grote speler geweest op de markt, loopt nu alleen flink terug, waarschijnlijk idd door de zeer hoge prijzen en toch wel enkele issues die men gehad heeft (doet je naam meestal geen goed).

Microsoft heeft nooit een monopolie gehad, sterker nog, is altijd een kleine speler geweest. Windows Mobile heeft nooit enorm veel aandeel gehad, pas met Windows Phone begint het een beetje op te klimmen.
En android is opensource, dus monopolie...? waar? hoe??
Ehm, wat heeft dat met elkaar te maken? Alsof je geen monopolie zou kunnen hebben als je opensource bent? Natuurlijk kan dat wel.
Apple zou ik niet echt een niche markt willen noemen, is een tijd een grote speler geweest op de markt, loopt nu alleen flink terug.
Ik zie hun grafiekje anders nog steeds met dezelfde stappen oplopen en dat is dus niet teruglopen. Dat de Android fabrikanten samen harder stijgen is niet verwonderlijk, die pakken veel meer marktsegmenten.
Verkochte aantallen =! marktaandeel.
Nee dat snap ik, maar als de rest harder groeit dan jij wil dat nog niet zeggen dat jij krimpt.
Microsoft is wel groter geweest in de smartphone markt, maar dat was rond 2007. Nog verder terug was Symbian de grootste en Palm deed toen ook nog mee. Blackberry heeft ook een redelijk hoogte punt gehad. Microsoft was zelfs aan het groeien en toen kwamen iPhone en vlak daarna Android telefoons.

Hier een plaatje uit 2007

http://www.roughlydrafted...-us-market-share-q3-2007/

edit:
@wildhagen
Inderdaad, daar heb je dan weer gelijk in. Ze waren in 2007 wereldwijd gezien nog altijd groter dan Apple in 2007. Jammer dat Nederland er niet los bij staat. Ik weet dat er in 2007 hier bij mij op het bedrijf ook veel Windows mobile draaide. China en India als opkomende markt gebruiken ook heel veel Android en zullen ook in bovenstaande cijfers een grote rol spelen. In 2007 ging het om +/- 32 miljoen smartphones per kwartaal en nu hebben we het al over 260 miljoen.

[Reactie gewijzigd door PuzzleSolver op 22 juli 2024 14:15]

Maar dat is alleen in de VS, daar hadden ze tijdelijk idd een iets groter marktaandeel. In de rest van de wereld speelde WM geen rol van betekenis, wat je ook heel goed op dit plaatje terugziet (groen is WM).

Maar wereldwijd (want daar gaat het hier om) was, ook in 2007, Windows Mobile maar een kleine speler, zie het plaatje in de link hierboven (het groene is dus WM) :)

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 14:15]

WM had toen een marktaandeel van 12%. iOS heeft nu een marktaandeel van 13%.

En toen telden ze al die Nokia feature phones nog als smartphones.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_operating_system
Opmerking van IDC zelf in het bronartikel:
iOS, despite seeing its total volumes increase and reaching new record third quarter volumes, saw its market share decline during 3Q13, most likely due to soft demand in the weeks leading up to the launch of iOS 7 smartphones. Still, if the 9 million units sold during the last week of September is any indication of future adoption, iOS stands to reap another record quarter in terms of volumes, market share, and year-over-year growth.
Het flink teruglopen is ook volgens IDC nog niet echt aan de orde... Ondanks dat het de afgelopen jaren keer op keer wordt verkondigd.
Ik : " En android is opensource, dus monopolie...? waar? hoe??"

wildhagen : "Ehm, wat heeft dat met elkaar te maken? Alsof je geen monopolie zou kunnen hebben als je opensource bent? Natuurlijk kan dat wel. "

Het is geen lock-in zoals met apple en MS wel veelal is.

Elke fabrikant kan een eigen android versie in elkaar knutselen voor hun telefoons.
Ik zie android sowieso niet als monopolist.

Ja, het is een veel gebruikt OS, dat pas kwam NA iOS en MS en al vlot door steeds meer klanten in allerlei varianten en hardware gekocht wilde worden, open source.
TIs net als bij auto's: het merendeel rijdt in een betaalbare bak, er zijn minder mensen die een dure luxere auto rijden. Zo'n verrassing is het dus niet dat Android een groter marktaandeel heeft, een groter deel van de bevolking kan een toestel met dat OS in huis halen, want er zijn zeer goedkope instappers te vinden.
Privacytechnisch vind ik Google enger dan Apple..maar per saldo zal het mekaar wel niet veel schelen :P
iPhone 4 8G/4S zijn ook gewoon betaalbare bakken. Gratis bij een abonnementje.
Ze zitten alleen niet in de 150-250 prijs range.
Daarnaast hebben vele landen (nog steeds) provider gestuurde markten. Vandaar dat in de US iOS een onevenredig goede marktaandeel heeft vergeleken met de rest van de wereld.
En android is opensource, dus monopolie...? waar? hoe??
Dat wordt helaas wel steeds minder. Meest recentelijk nog de nieuwe launcher die (voorlopig?) exclusief voor de Nexus 5 blijft.
Open source, waarom zou dat geen monopolie kunnen hebben? Een monopolie van Android is net zo erg als een monopolie van Windows, het boeit geen reet of het nu open of closed source is, er is nog altijd maar 1 partij die bepaald wat er nu ook daadwerkelijk in komt. Open source geeft wat dat betreft meer een vals gevoel van vrijheid. Ja, je kan in de code kijken, maar wat dan nog? Het is niet dat iedereen zelf even gaat beginnen compileren. En of buitenstaanders meer inspraak hebben? Ik betwijfel het. Er is nog altijd maar een kleine kern die bepaald wat er zal worden gedaan.
Ik zou niet weten waarom dat niet gezond is, net zoals Windows op de PC werkt Android prima op telefoons. Mocht je dat niet vinden, dan neem je toch Mac OS X en bij smartphones een telefoon met iOS. Er is altijd nog keuze.

[Reactie gewijzigd door calvinturbo op 22 juli 2024 14:15]

Mocht je dat niet vinden, dan neem je toch Mac OS X en bij smartphones een telefoon met iOS. Er is altijd nog keuze.
Alleen moet je dat dan niet al te hard op deze site vertellen, want dan ben je per definitie niet iemand die bewust heeft gekozen maar een meelopend isheep die zo dom is om in de marketing van apple te trappen en volslagen krankzinnig is om zoveel te betalen voor iets wat "veel slechter is, want lager specs" ;)
Hoezo, monopoly positie van Android?

Iedere fabrikant heeft de keus of hij voor een nieuw uit te brengen smartphone voor Windows, Android of een zelf te ontwikkelen OS kiest hoor. Er is niemand die een fabrikant dwingt om Android te gebruiken.
Maar als je eenmaal voor Android kiest heeft Google meer-en-meer drukmiddelen voorhanden, tot op deals zelfs, die je niet meer terug laten gaan.

Zoek het maar, kwam paar dagen geleden nog langs in de comments (met link).
Een mooie long read.
Het Android "ecosysteem" is ondergebracht bij de OHA en daar zijn een hele zooi bedrijven lid van.
Gelukkig dan maar dat Android geen bedrijf is maar een open source OS.
Anoniem: 442208 @TMC13 november 2013 13:13
Android is een merknaam van Google, welke ze niet kunnen hebben registreren omdat zij niet de eerste waren die met die naam op de proppen kwamen. Android staat voor een platform (OS vindt ik een beetje beperkt, maarja tis maar net wat voor definitie je neemt) dat door Google (en wat vriendjes) wordt gemaakt. Als het Google goeddunkt dan wordt een gedeelte (altijd acteraf) ge-opensourced. Dat betekent dat Google nadat ze weer een versie verder zijn en deze vaak of zelf of via een andere vendor hebben verkocht op Android telefoons deze misschien voor de community beschikbaar maakt, zoals bijvoorbeeld nooit is gebeurd met versie 3.2.

In mijn mening is Android verre van een compleet open source platform. Het wordt niet door de community ontwikkeld, het wordt door Google ontwikkeld, en de delen die Google eventueel ten toon wil spreiden worden geplubliceerd onder een open source license. En dat zal steeds minder worden, lees dit maar eens:

http://arstechnica.com/ga...by-any-means-necessary/4/
AOSP is gewoon open source.
Gelukkig dan maar dat Android geen bedrijf is maar een open source OS.
Android wás een bedrijf, Android Incorporated, totdat Google het bedrijf overnam en het daarmee dus een onderdeel van het bedrijf Google werd.
Daarom wil Google Android ook stapsgewijs veranderen in "Google Android".
Geen AOSP meer, maar een Google product.

Dan hebben ze inderdaad een best grove monopolie positie.
Waarmee ze heel veel leren over het gedrag van hel veel mensen.
Onzin, ze hebben genoeg concurrentie van Apple en Windows Phone gaat alleen maar groeien, en neemt naar verwachting de 2e positie in in de loop der jaren. Van aan monopolie positie is dus geen sprake.
Eigenlijk is dat niet gezond die monopoliepositie van Windows op de desktopmarkt.
Een smartphone kun je nog per OS kiezen (Android, iOS, WinPhone) een computer niet eens daar wordt Windows door je strot geduwd.
Valt mee, Android is Opensource en daarom is het niet zo erg om die als monopolie te hebben.
Maar waarmee Google nu bezig is om hun services als een soort laag op Android te maken, dat wel closed source is.. Dat is niet zo mooi.

Maar voor de rest is het totaal niet erg als een Opensource "iets" dominant is.
Samsung kan dat doorbreken met Tizen. Als ze hun komende Galaxy series met Tizen uitrusten kan het snel gaan. Veel mensen kopen namelijk een Samsung en geen Android.
Veel mensen kopen een smarthpone waar ze de apps op kunnen draaien die ze willen draaien. Besturingssysteem en merk zijn daaraan beide ondergeschikt.

Zolang Tizen geen goede marketplace heeft, zullen Samsung-gebruikers (in jouw toekomstschets) massaal van het merk afhaken en overschakelen op HTC/Sony of Apple.
Ik denk dat je dat van de marketplace overschat, als de standaard apps alles voorzien voor de grote massa zit het goed.
Vooral een ding als whatsapp of soortgelijk zal belangrijk zijn.
Uhm, ik bedoelde met 'een goede marketplace' natuurlijk niet de marketplace zelf, maar de aanwezigheid van die apps.
Anderzijds, als Tizen tegenvalt, kopen mensen dadelijk geen Samsung meer. Je bestverkopende lijn met een nieuw ecosysteem uitrusten is best een riskante onderneming. Vergeet daarbij ook niet dat een deel van de sterkte van een mobiel OS zeker de beschikbare apps zijn, en dan steekt Android mijlenver boven Tizen uit.

Ik zie zelf niet echt veel graten in Android als "main" OS, aangezien het niet echt hardwaregebonden is, en genoeg verschillende merken hun "eigen" versie ervan uitbrengen. Bovendien is het best moeilijk om een volledig nieuw OS te lanceren, want developers bewegen om voor nog maar eens een ander OS hun apps te schrijven, is ook niet gemakkelijk: kijk maar naar Windows Phone. Het is een prima mobiel OS, maar de app store is nog steeds een kale bedoeling.
Tizen zou in staat zijn om alle Android apps te draaien.
waarom is dat geen goed idee? er zijn 10 tallen merken telefoons waar consumenten uit kunnen kiezen, en niemand verplicht ze om een Samsung te kiezen.. Het is ook niet zo dat Samsung erg unieke dingen in hun producten heeft zitten dus wat let de consument?

Je brengt het alsof het een ernstig iets is als consumenten een Samsung kopen, maar als je het mij vraagt is er niets mis met Samsung en zijn vrijwel al hun producten van goede kwaliteit en zijn ze scherp geprijsd. Mischien is DAT wel de reden dat mensen voor Samsung kiezen, heeft niets met monopolie te maken
Weet je wel wat een monopolie inhoudt? dat de concurrentie zo zwak is, is niet hun probleem.
Volgens mij is dit meer een oligopolie ;)
Het is geen monopolie positie, omdat je keuze hebt.
FYI, dat was geen verplichting maar iets waar Microsoft voor gekozen heeft.
Een heel groot verschil met wat je denkt.
De browser keuze was een verplichting. En dat lot kan Google ook overkomen gezien er al aanklagingen richting Google in behandeling zijn.
Conclusies;

1 Ios phones zijn peperduur, misschien is de reden van hun lage aandeel wel gewoon de kostprijs van ee Iphone. Wat als Apple Iphones van 200 euro zou verkopen?

2 WP8 ; nasleep van vorige mobile systemen is denk ik nog te groot, WP8 is tov alle andere systemen extreem gesloten voor tweakers, zelfs een niet tweaker moet soms genoegen nemen met het gesloten karakter , maar aan de andere kant extreem stabiel en imho veeeeel makkelijker te gebruiken dan Android voor een smartphone -leek, dat is dus nu ongveer iedereen die een nieuwe gsm aanschaft, want de smartphones zijn goedkoop tegenwoordig. Met WP8 kanje namelijk niks verkeerd doen, gewoon omdat het systeem het niet toelaat. Dus ik begrijp niet warom WP8 niet sneller doorbreekt.

Grootste nadeel is niet dat er minder apps staan in de store, maar dat al die apps toch maar hetzelfde kunnne, net omdat de hele SW zo afgesloten is. Je kan bvb een battery app in tig kleuren vinden, maar geen enkele kan ook maar iets meer dan een andere.

3 Android is DE OS voor een Smartphoner; all eapps die in de store staan, kan je bovendien wel altijd ergens anders gratis vinden, dus Android phones zijn niet alleen beterkoop dan Ios phones, maar alle apps zijn ook nog eens gratis te vinden, ja magnie

Dus; monoplie van Android gaat nooit door de markt zelf doorbroken worden, tenzij iemand wettelijk of zo gaat ingrijpen.
Als Apple nieuwe Iphones voor 300 euro ging verkopen zou hun marktaandeel zeker 15-20% hoger zijn. Zo niet meer.

Het kleine scherm, hoewel door sommige zeer geliefd, is toch aan populariteit aan het inboeten ten opzichte van 4,3 inch + schermen. Dus daar kan Apple ook winst pakken.

Waarom niemand Windows wil? Wellicht omdat het teveel afwijkt van het iOS/Android principe om op icoontjes te klikken. Ironisch genoeg lijken iOS en Android meer op het bekende Windows desktop (tm 7) daarin dan het Windows for Smartphones systeem zelf.

[Reactie gewijzigd door horizon1978 op 22 juli 2024 14:15]

Maar Apple wil dat (nog) niet doen. Al ben ik er van overtuigd dat ze onder druk van de markt wel eens moeten aankomen met een goedkopere telefoon (rond de 250€, lager zullen ze nooit gaan). Ik zie de iPod Touch er nog uitgaan en vervangen worden door een goedkopere iPhone. Maarja, dat zijn natuurlijk allemaal maar speculaties :)
WP ~4%
IOS ~ 13%
Je kan het beter over Android hebben ;)
yep ben het helemaal met je eens maar niet alleen windows nasleep is te groot , een grote reden dat het niet sneller groeit is dat mensen niet iets nieuws willen proberen . daarbij is windows Phone besturings systeem eigenlijk zo dat het vloeiend draait op mindere hardware . en consumenten snappen dan niet waarom ze een mobieltje moeten kopen met een single of dual core processor als er ook mobieltjes zijn met quadcore processors en meer geheugen . puur omdat ze geen weet hebben dat windows Phone op lagere hardware gewoon beter draait als android op snellere hardware. en er zijn nog steeds mensen die overal horen dat er minder apps zijn en die gelijk denken o dan zal die app niet op een wp8 toestel zitten , die denken dat er bijna geen apps zijn op wp8 maar ook dat is puur gevoed door mensen die het steeds weer aanhalen in reviews als heel groot nadeel waar het nadeel echt niet zo heel groot is .dus mensen kijken naar snellere hardware en naar apps . en kijken niet verder dan hun neus lang is.
3 Android is DE OS voor een Smartphoner; all eapps die in de store staan, kan je bovendien wel altijd ergens anders gratis vinden, dus Android phones zijn niet alleen beterkoop dan Ios phones, maar alle apps zijn ook nog eens gratis te vinden, ja magnie
Sad.

Het mag inderdaad nie, maar is ook nog eens oerstom als je een gezond app-ecosysteem wilt voor je Android telefoon. En je loopt natuurlijk risico op virussen als je je in andere app-markten gaat begeven.
het is best wel erg als ik om me heen kijk.
ik ken geen enkele android gebruiker die weleens heeft betaald voor een app.
terwijl alle ios gebruikers (iphone en ipad) regelmatig een itunes kaartje kopen.

ik zeg niet dat dit representatief is voor de gehele android of ios markt maar het feit dat je makkelijk een app koopt voor ios tov android speelt zeker wel een roi in het feit dat mensen naar alternatieven zoeken.

dit zorgt er denk ik wel voor dat de developpers liever investeren in een ios app dan een android app al heeft android een marktaandeel van 81%
Welke Smartphonebesturingssystemen vallen onder "Andere" eigenlijk?
FireFox OS bijvoorbeeld. Of Samsung's eigen Tizen.
Maar die worden beide nog niet verkocht toch ?

Ik denk eerder, Symbian of Asha of Bada (Sailfish?)(Windows RT?)
Bada, Tizen, Firefox, Symbian, en ga so maar door.
Symbian, Bada, FirefoxOS, Ubuntu, Tizen, Windows Mobile, andere niche produkten etc :)
Android / Google is op dit moment gewoon bezig met heel veel verbeteren. Dat spreekt mensen aan blijkt.
Nee, de gewone consument kijkt naar de prijs. Als op al die toestellen Windows Phone zou staan, zouden ze dat gebruiken. De gewone consument kent Android amper. Ze kennen alleen Samsung, en heel mss HTC. Ik zie rond mij dat ook Nokia weer in de lift zit. Vooral met hun 520. Snel toestel voor een lage prijs.
Diegene die wel veel willen uitgeven aan een smartphone kopen vooral een iPhone en hier en daar een enkeling met een Samsung S3 of S4. (wegens het grote scherm)

[Reactie gewijzigd door kdhoe op 22 juli 2024 14:15]

Wat koopt een tweaker dan volgens jou?
De meerderheid gaat naar Android uiteraard. (Ik ben zelf iPhone gebruiker, maar sta open om elk os eens te testen. Daarvoor heb ik hier oa. een Chinese android liggen om wat mee te spelen).

Maar een tweaker bepaalt niet het marktaandeel van telefoon ossen, daarvoor is het percentage tweakers te laag. ;)

[Reactie gewijzigd door kdhoe op 22 juli 2024 14:15]

Hier en daar een Sx? Meer dan 100 miljoen van de S en Note reeks dit jaar. Dat alleen gaat al richting totale iPhone verkopen, zeker als je daar de duurdere modellen van Sony, HTC, etc. nog bij optelt.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 22 juli 2024 14:15]

Je hebt het zinnetje "ik zie rond mij" vergeten te lezen. Smartphones met grote schermen zijn een stuk populairder in Azië dan hier in Europa. En zoals we allemaal weten zijn Aziaten met heel veel :) Ik zal je genoemde verkoopcijfers dan ook zeker niet in twijfel trekken.
Tja, ik kan dan ook bijzonder weinig met dat soort anekdotes. Zeker omdat 5 inch schermen en groter in mijn omgeving gemeengoed zijn.

Ook in NL (en in de rest van de EU) is Samsung marktleider en de S modellen gaan hier net zo goed als warme broodjes.
Moet ik je inderdaad gelijk in geven!
Nee, de gewone consument kijkt naar de prijs. Als op al die toestellen Windows Phone zou staan, zouden ze dat gebruiken...
Ik ben het deels met je eens. Een belangrijke groep consumenten op de smartphone markt zijn jongeren en voor veel van die jongeren is hun smartphone iets dat ze gebruiken om hun identiteit mee uit te dragen, vergelijkbaar met bijvoorbeeld fans van een bepaalde voetbalclub of aanhangers van een bepaalde muziekstroming/band/artiest. Voor deze groep is denk ik de prijs veel minder van belang dan het imago dat bij het bepaalde toestel hoort en deze groep zal dus voor een heel belangrijk deel op dit moment geen Windows Phone willen hebben omdat dit veel minder "cool" is dan een iPhone of, momenteel, vooral Android.

[Reactie gewijzigd door Yalden op 22 juli 2024 14:15]

Android / Google is op dit moment gewoon bezig met heel veel verbeteren. Dat spreekt mensen aan blijkt.
Wel of geen Android speelt helemaal geen rol, veel mensen willen gewoon een goedkoop toestel en dat blijkt ook duidelijk uit het IDC rapport.

Dat wordt nog eens bevestigd door de gebruiksstatistieken, het grootste gedeelte van die enorme schare Android toestellen wordt gebruikt als dumb-phone.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 22 juli 2024 14:15]

Nee, de meeste mensen kopen wat andere mensen kopen. Dat geldt overal, dus ook voor smartphones.
waarom heeft niet iedereen een iPhone dan? Ik denk dat het veel diversere aanbod aan Android smartphones (meerdere merken, prijzen van 100-700 euri, verschillende groottes, etc) een heel sterke invloed heeft op de verkopen. Apple heeft alleen hele dure modellen, de Windows Phone telefoons zijn pas relatief recent op de markt, en Blackberry loopt achter de feiten aan (los van het feit dat ze heel lang uberhaupt geen nieuwe telefoons hadden).

Het is dan niet meer dan logisch dat er meer Android telefoons verkocht worden
Ik denk dat het veel diversere aanbod aan Android smartphones (meerdere merken, prijzen van 100-700 euri, verschillende groottes, etc) een heel sterke invloed heeft op de verkopen.
Zoals duidelijk uit het IDC rapport blijkt is niet de variëteit maar prijs de belangrijkste factor.
Ter aanvulling: dit is vooral duidelijk in de gemiddelde toestelprijs die uit de onderste grafiek te halen is: $625,- voor iOS en $268,- voor Andoid in q3 2013.

Edit: Dank Jortio. Fout gekeken. Ik heb de prijzen aangepast. Hierdoor is het verschil minder groot.

[Reactie gewijzigd door curumir op 22 juli 2024 14:15]

Kijk nog eens, $125 is voor "overig", $268 voor Android.
Nou, dan klopt het toch wat ik zeg? "Iedereen" wilde eerst een iPhone, maar die zijn zo duur dat men naar een alternatief kijkt. Dankzij de early adopters is dat nu dus Android geworden. "Iedereen" koopt nu een Android. Als je iets anders wilt (Windows Phone is eigenlijk het enige alternatief), dan moet je dat echt weten, anders vind je ze niet. Tot om een of andere reden Windows Phone hip wordt en overal wordt gepromoot. Dan gaat "iedereen" dat kopen.
Anoniem: 145867 @RoJan13 november 2013 18:19
Valt mee, Die blokken moeten je ook aanspreken hea. Veelal vinden mensen die blokken lelijk. Er zijn maar enkelen die echt staan te juigen daarom.
Ik zie het nut niet om het bericht in te luiden met Android + iOS =>93%. iOS is net zoals de anderen in race voor de troostprijs. Android en iOS hebben ook geen collaboratie, dus waarom worden ze samengetrokken?

Titel moet zijn: Android => 82%.

of: Android vs iOS vs WP => 82% vs 11% vs 4%.
Ik zou dan op z'n minst Android vs iOS vs WP => 81% vs 13% vs 4% schrijven. Als je dan toch precies wil zijn.

En troostprijs.... Mag ik dan een troostprijs van je?
Qua aandeel in q3 2013 in verkopen is het verschil inderdaad groot. Als je kijkt naar omzet is het verschil stukken kleiner:
211.6 * 268 = 56.709
33.8 * 625 = 21.125
Oftewel 57 miljard voor Android vs 21 miljard voor iOS in omzet. En dan heb ik het nog niet over winst, dat zal in het voordeel van Apple uitvallen om eenvoudige reden dat er op gemiddeld 625 dollar meer winst zit dan op 268 dollar...

Alleen naar marktaandeel kijken is eenzijdig, en hoe graag sommige mensen het ook anders zouden willen zien; iOS en Android zijn de twee mobiele OS'en waar het tegenwoordig om draait. WP maakt nog een kans, en als Samsung ooit Android vervangt door Tizen wordt die zeker ook interessant maar vooralsnog gaat het over Android en iOS.

edit: ik had de Android en Other categorie verwisseld. Scheelt zo ongeveer de helft. Nog steeds een flink verschil, maar lang zo groot als ik eerst dacht.

[Reactie gewijzigd door curumir op 22 juli 2024 14:15]

Van alle Android leveranciers maakten alleen Samsung en HTC winst (en HTC maakt barely winst). Het is ook erg moeilijk om je te onderscheiden als leverancier als je OS gelijk is aan die van je concurrent. Ben benieuwd hoe lang al die Android leveranciers nog toestellen blijven uitbrengen waar ze geld op verliezen. Fijn dat je marktaandeel groeit, maar als dat gepaard gaat met meer verlies dan heb je er niet veel aan. Samsung is in het Android segment dominant. Samsung en Apple verdelen de winst.
http://www.businessinside...ustry-profit-share-2013-7

...In de markt voor televisietoestellen is ook al een behoorlijke shake out geweest, en nog steeds vallen er partijen af die al jaren verlies maken. Samsung is daar marktleider, en de enige die winst maakt = dominant. Verwacht dezelfde afvalrace binnen de Android aanbieders.
Nergens in het bericht wordt er gerept over omzet of winst. Het bericht gaat puur en alleen over marktaandeel. En zelfs als het wel over omzet of winst ging; waarom zou je ze dan samentrekken? Het zijn concurrenten van elkaar! Of gaat het er hier alleen maar om om aan te tonen hoe klein het marktaandeel van WP is? Dan moet je kopje zijn:

WP marktaandeel => miniscule 4%

Ik ben niet de mierenneuker uit aan het hangen, ik probeer alleen te begrijpen waarom er zo'n cryptische subjectieve titel wordt gekozen voor een aantal duidelijke en objectieve cijfers.
In het bronartikel staat meer info, waaronder een gemiddelde prijs per toestel. Vermenigvuldig dat met het aantal verkochte toestellen et voilà! Ik breng het erbij omdat ik vind dat ondanks dat Android natuurlijk een fenomenaal marktaandeel had in q3 2013, opmerkingen over troostprijzen voor Apple slechts een deel van de werkelijkheid belichten. Het is stukken complexer dan 2 getallen.

Waarom deze titel.. Geen idee. Android en iOS zijn ondanks de verschillen in aandeel de twee meest dominante mobiele OS'en, en een titel met iOS en Android doet het wellicht beter in de views. Het initieert in ieder geval discussies ;)
Beetje off-topic dit maar waarom zijn deze besturingsystemen allemaal Amerikaans? Op het stervende BB-os na komen alle OS uit de VS. Ik snap dat de IT industrie daar erg groot is maar is er nou geen enkele partij in China, Japan, Z-Korea, EU die hier tegengas kan geven?

Het lijkt mij niet gezond dat de ontwikkeling van alle OS onder Amerikaanse wetgeving vallen. Zeker met het oog op de Snowden onthullingen...
Niet alle besturingssystemen voor smartphones zijn afkomstig uit de VS hoor. Bada en Tizen zijn van Samsung en dus uit Zuid-Korea.

Symbian kwam van oorsprong uit Groot-Brittanië.

Ubuntu for Phone is van Canonical, uit Groot-Brittanië.
Tja, dat kan best zo zijn maar alle OS die jij opnoemt hebben samen niet meer dan een paar percent marktaandeel en nog minder bekendheid.

Onze enige hoop lijkt dus gevestigd op Ubuntu Phone OS. Jammer dat hun kickstarter toen niet gelukt is.
Wat ik me afvraag, er draaien natuurlijk meer apparaten Android, zijn deze ook opgenomen in bovenstaande grafiek?
Nee, dit gaat alleen om de smartphone-markt. Zaken als tablets, PC"s, featurephones etc zijn hierbij dus niet inbegrepen.
Android, iig de Android Kernel zonder VM zie je ook gebruikt worden in de Embedded wereld met QT Framework erbovenop in plaats van Dalvik.

Daarnaast zie je ook wel eens Android op TV's, Tablets, en af en toe in andere huishoudelijke apparaten.
Ik vind het heel ´schattig´ dat de monopoly van Android als ´goed´ wordt omschreven door velen omdat er toch wel verschillende fabrikanten zijn...

En Microsoft dan? Met Windows? In de pc markt had je ook verschillende fabrikanten, Dell, Packard Bell, Compaq, HP etc etc, en daar wer de monopoly van MS verguisd omdat de klant geen keuze zou hebben, terwijl Linux al jaren en jaren bestaat..


Als je zo beredeneert is de monopoly van Android eigenlijk wel vergelijkbaar met Windows vroeger.

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 22 juli 2024 14:15]

Met dat verschil dat het iedereen vrij staat om Android aan te passen en er een 'nieuw' OS van te maken. Alleen voor de Google diensten zit je vast aan Google Play Services.
windows pas je ook aan met een soort schil
ik zie het verschil niet zo
Deze verschillende fabrikanten kunnen toch de Source niet zelf aanpassen... dat is totaal anders.
Een Opensource monopolie is wel anders als een Closed Source monopolie. Je moet altijd maar ja en amen slikken van die ene fabrikant. Bij Android dus niet.

In Theorie zou Microsoft Android Source kunnen pakken...
En daar al hun services op kunnen bouwen en hun eigen app store en hun eigen e-mail APP en Bing als zoekmachine etc.

Dus het is helemaaaaaal niet eenzelfde monopoly. Daar vergis je je in.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 22 juli 2024 14:15]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.