Sailfish heeft toegang tot Android-apps via Russische app-winkel

Sailfish, het besturingssysteem van de Finse startup Jolla, krijgt toegang tot Android-apps via de Russische app-winkel Yandex. Gebruikers kunnen daarnaast apps via apk-bestanden sideloaden op een Sailfish-telefoon.

Yandex.Store bevat momenteel rond 85.000 apps, zegt Jolla. Dat is minder dan 10 procent van het aantal apps dat in de Play Store staat. De Android-apps draaien via een runtime die is ontwikkeld met Myriad, de maker van Alien Dalvik. De apps in de Yandex.Store leunen vermoedelijk niet op api's van Google, zoals de Maps-api of andere Google-specifieke diensten. Hoe Android-apps integereren met het notificatiesysteem en de besturing van Sailfish is onduidelijk. Op een afbeelding die Jolla heeft vrijgegeven is de Yandex.Store zichtbaar met een onaangepaste Android-interface.

De eerste smartphone met Sailfish moet nog dit jaar uitkomen in Finland. Jolla is in elk geval in gesprek geweest met KPN over de release van het toestel in Nederland, maar of dat ook tot een deal heeft geleid is onduidelijk. Jolla heeft veel mensen aangenomen die bij Nokia ontslagen zijn en daar aan MeeGo werkten.

Sailfish is een op Linux gebaseerd mobiel besturingssysteem. Jolla is slechts een van de vele bedrijven die werken aan nieuwe mobiele besturingssystemen. Naast Sailfish willen ook Tizen van Samsung en Intel, Firefox OS van Mozilla en Ubuntu Touch van Canonical een plekje op de smartphonemarkt veroveren. Van die concurrenten zijn alleen toestellen met Firefox OS daadwerkelijk verkrijgbaar, zij het nog niet in Nederland.

Sailfish-smartphone met Yandex.Store

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

13-11-2013 • 13:07

39

Submitter: Ossebol

Reacties (39)

39
38
29
4
1
4
Wijzig sortering
Leuk dat er concurentie komt, maar het kan ook tot versnippering leiden, waardoor er zoveel soorten Android komen, dat de kans dat een willekeurige app werkt op jouw apparaat steeds kleiner wordt.

Hoe veilig is zo'n Russische app-winkel, in vergelijking met de Play Store en eventueel die van Apple?
Sailfish OS is geen 'soort Android'. De enige overeenkomsten met Android zijn dat Sailfish OS gebaseerd is op Linux, dat het de runtime voor Androidapps en drivers voor Android bevat danwel kan bevatten. Het is geen Android-rom zoals Cyanogen.

Yandex is een bedrijf dat o.a. de grootste zoekmachine in en van Rusland runt. Het kan het zich niet zomaar permitteren om rotzooi te leveren. Dat Yandex Russisch is, betekent niet automatisch dat je daar vraagtekens bij moet plaatsen.

Edit: Beetje hard - en simpelweg onjuist - om Toff een -1 te geven alleen omdat hij iets niet goed begrijpt. De -1 is er voor trollen en flame wars, daar is hier geen sprake van.

Edit 2: taal

[Reactie gewijzigd door Wodanford op 24 juli 2024 09:09]

Een besturingssysteem dat Android apps kan draaien is toch volgens mij wel een "soort" Android hoor, zeker als het ook op Linux gebaseerd is. Dat het "onder water' wellicht anders in elkaar zit, gaat de gebruiker niet merken en dat er mogelijk ook "eigen" applicaties op draaien verschilt niet echt van de schil die de meeste fabrikanten over Android leggen toch?
Een besturingssysteem dat Android apps kan draaien is toch volgens mij wel een "soort" Android hoor, zeker als het op Linux gebaseerd is.
GNU/Linux is niet echt een "soort" MS Windows, ookal is het op Linux gebaseerd en kun je er meer Windows-applicaties op draaien dan op de meeste MS-Windows varianten (omdat Wine compatibiliteit heeft met veel meer verschillende Windows-versies).
Als ik aan een leek moet uitleggen wat Ubuntu is bv. Voor wie het begrip OS nieuw is, leg ik het toch uit als 'soort windows'. Maar goed, dat is niet het niveau dat we hier op t.net gewend zijn.
Oké, misschien had ik in plaats van "een soort Android" moeten schrijven "een OS dat ook Android apps draait op een smartphone", maar mijn redenatie, dat meer en meer afwijkende vormen van, nou vooruit, "ook Android apps draaiende operating systems" kunnen leiden tot versnippering en daardoor verzwakking van de positie van Android apps in de markt, die blijft IMHO gewoon staan. Dit los van de vraag of we zitten te wachten op nog een ander OS, genaamd Sailfish. Waarschijnlijk niks mis met Sailfish, maar om nu nog in te stappen in de markt zal je met goede argumenten moeten komen.
Het is nu al zo dat apps niet persé werken op alle Android toestellen (oké, smartphones die vanaf de fabriek draaien op het OS Android...). Zo hebben wij hier in huis 3 smartphones die op Android 4.x.x draaien, maar de mooie app Uitzending Gemist geeft op een ervan (een Samsung) beeld noch geluid. Als een developer met meer en meer dialecten rekening moet gaan houden, dan houdt het een keer op. Dat is iig wat ik bedoelde aan te geven.

[Reactie gewijzigd door Toff op 24 juli 2024 09:09]

Je kijkt er een beetje verkeerd tegenaan, sailfish is een totaal nieuw systeem waar ondersteuning inzit om daarnaast android apps te draaien. Er zijn ook 'native sailfish apps' die specifiek voor sailfish zijn gemaakt met de sailfish SDK. Als er in android ondersteuning komt betekent dat niet dat android een sailfish wordt omdat die deze apps kan draaien. Als je naar een android schil kijkt zul je altijd hetzelfde system settings tegen komen, hoog uit grafish wat anders en evt een andere indeling, de instellingen zijn anders, de launcher is anders, en sommige apps zien er niet het zelfde uit.
Een besturingssysteem dat Android apps kan draaien is toch volgens mij wel een "soort" Android hoor
Dus BB OS 10 ook? Die kan immers ook android apps draaien, terwijl dat toch echt QNX zijn. (Totaal niet Linux based, iets compleet anders). Niet echt. Het is leuk dat je via allerhande truukjes, emulatie en compatibiliteits lagen ook Apps voor een ander OS kan draaien (freebsd kan ook Linux en solaris binaries draaien bijvoorbeeld), maar dat maakt echt echt totaal niet een soort afsplitsing van het oorspronkelijke OS.
Helemaal veilig is een (Android)winkel nooit, maar de apps in deze Russische downloadwinkel worden door Kaspersky op malware gecontroleerd. Dat staat in ieder geval op hun site.
Het is alweer een tijdje geleden dat Kaspersky zélf het slachtoffer van hackers was, misschien dat ze nu ook andere websites 'schoon' kunnen houden...

nieuws: Kaspersky-site verspreidt nep-virusscanner na hack
nieuws: Hacker kraakt Kaspersky-website met sql-injectie
Is het raar dat ik hier nog nooit van heb gehoord?

Ik ken firefoxOS,ubuntuphone,dat ding van samsung enz,maarsailfish?
Jolla is al sinds 2011/2012 bezig met het ontwikkelen van Sailfish OS en een telefoon die daarop draait. Het OS en de SDK v1 zijn eind 2012 gepresenteerd, de telefoon is in mei 2013 aangekondig met een pre-order campagne.

Tweakers heeft hier dus wel degelijk aandacht aan besteed.

Het systeem bouwt voort op het werk dat Nokia heeft verricht aan Meego. De basis is open source Mer. Daarbovenop bouwt Jolla een eigen UI die vooral op Swypes is gebaseerd. Daarvan zijn al verschillende previews te zien op Youtube. Het echt onderscheidende t.o.v. Android, iOS en WP is de manier waarop multitasking is geïntegreerd. Apps zijn gewoon functioneel in het multitasking overzicht. Je kunt daar bijvoorbeeld direct in het overzicht van actieve apps naar het volgende nummer in de muziekspeler. (dus niet eerst muziekspeler openen, dan skippen en terug naar de andere app).

Het artikel verzuimt overigens te vemelden dat Jolla ook heeft aangekondigd dat het OS Nokia Here Maps en Navigatie zal bieden:

"Jolla announced an agreement to license positioning services and map technology from HERE, a Nokia business, to be used in Sailfish OS. This will provide users with up-to-date map data and rich location information, such as restaurants and hotels, from over 190 countries around the world."

Ik had eerst ook wel twijfels over de Russische app store, maar Yandex is ook een groot en serieus bedrijf. EDIT: Yandex.Store is overigens 'Powered by Opera' /EDIT Die kunnen zich ook moeilijk een schandaal permitteren. Daarnaast kunnen apps (zowel native Sailfish apps als Android apps) gewoon worden gepubliceerd in de eigen Jolla Harbour.

Al met al wordt Jolla zo al direct een rijk en functioneel platform. Ik ben blij dat ik in mei de stap heb genomen om een pre-order te plaatsen; ik kijk er erg naar uit...

Over het toestel. Dat heeft een design met 'Other Half'. Een soort verwisselbare achterkant die door gebruik van I2C technologie functies kan toevoegen aan de telefoon (mooi stukje Nederlandse vinding). Denk bijvoorbeeld aan een fysiek toetsenbord of een speciale cameracover.

Ik ben erg onder de indruk van wat Jolla tot nu toe als jonge start-up al heeft gepresteerd. Ik zal zeker die pre-order vervullen en hoop dat ze snel daarna met een update gaan komen.

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 24 juli 2024 09:09]

Kleine correctie, het zal wel HERE kaartmateriaal bevatten, niet HERE navigatie. Appello levert de navigatiesoftware (op basis van HERE kaartmateriaal).
Ubunuphone is er afaik niet (en komt er volgens mij ook niet wegens aflasten Edge)
De overige OS-en (firefox/sailfish) zijn vooral privacy veiliger omdat er geen grote NSA schoothondjes achter zitten.
UbuntuphoneUbuntu Touch komt wel, daar is een paar weken geleden de eerste stabiele versie van vrijgegeven. Maar heel veel valt er niet over te vertellen en hij werd ook erg slecht ontvangen omdat er nog een hoop features ontbraken. De telefoon die Canonical zou uitbrengen, die komt er niet. Daar hadden ze een kickstarter voor opgezet, maar daar is het target niet van gehaald.
Zie o.a.: nieuws: Canonical gaat Ubuntu Edge-smartphone niet maken en nieuws: Canonical brengt eerste stabiele Ubuntu Touch-versie uit voor smartphones

[Reactie gewijzigd door DeTeraarist op 24 juli 2024 09:09]

Volgens mij bedoelt ghost010 Ubuntu OS voor smartphones, niet een daadwerkelijke Ubuntu phone zoals de Edge. Dat OS is nog in ontwikkeling maar bestaat wel degelijk.
http://www.ubuntu.com/phone

Edit: DeTeraarist was me net voor.

[Reactie gewijzigd door Nomoi op 24 juli 2024 09:09]

Volgens mij gaat sailfish os op lang termijn Android inhalen
Want het probleem met Android is hetzelfde als dat al jarenlang is met ios
Ios en Android zijn al zo danig ontwikkeld dat er gewoon nog wijnig te veranderen valt
Ik draai nu cyanogenmod 11 op mijn s3 en moet zeggen van Android 4.0 tot en met 4.4 is er elke keer heel weinig veranderd
Hetzelfde met ios op ios 7 is eigenlijk enkel de skin aangepast onder de moterkap is er bij ios 7 ook niet zoveel veranderd
Geavanceerde gebruikers gaan voor vervanging zoeken omdat in mijn geval het Android os toch wat saai begint te worden (gebruik Android al 3 jaar)
En dan gaan deze gebruikers eerder uitkomen bij sailfish en mischien Ubuntu touch
En zo zal saifish waarscheinlijk zij entree maken je kunt ook Android apps draaien via sandbox of nu zelfs sideoloaden
Over een aantal jaren zal volgens mij sailfish os de huidige marktplaats van Android overnemen
Ik zelf ga waarschijnlijk als ik mijn volgende smartphone koop toch eerder gaan voor een sailfish
Maar ja dan moeten ze met betere hardware dan een dualcore processor komen.
Geavanceerde gebruikers
Nou, dan praat je over een heel HEEEEEEEL kleine groep.. Ik zie echt sailfish niet zomaar Android voorbij gaan, ik denk dat ze blij mogen zijn als er uberhaupt wat toestellen verkocht gaan worden.
Een tweaker zoals jij vergist zich gruwelijk in te denken dat jullie de doorsnee gebruiker zijn, dat zijn jullie verre van..
Persoonlijk zie ik ook niet echt het nut van sailfish boven Android, want noem nou eens een echt voordeel voor een NORMALE gebruiker waarom die sailfisch zou moeten gebruiken ipv Android..

Ik denk dan dat eerder mensen ubuntu touch zouden gebruiken dan sailfish (ubuntu hebben ze namelijk misschien al wel eens ooit van gehoort).. Maar zolang er niet in de winkels vollop telefoons (dus een hoop modellen) standaard geleverd worden met sailfish, wat ik dus echt niet zie gebeuren, zal sailfish nooit zo groot worden als android (of iOS)..
Zeg nooit nooit. Vooralsnog is nogal onduidelijk wat Sailfish precies gaat inhouden als OS op een smartphone. Maar dat neemt niet weg dat er echt wel wat is af te dingen op Android:

- te veel mogelijkheden wat leidt tot chaos op je smartphone
- Google wat steeds meer van je wil weten en steeds meer door je strot duwt, waar je niet op zit te wachten (naam en rugnummers tonen aan onbekenden, gedwongen gelijkschaling van diverse accounts, zoals op Youtube).

Maar dan is Windows Phone ook nog wel een redelijk alternatief. iOS ook, maar is meteen weer een stuk duurder voor veel mensen.

Persoonlijk vind ik het wel interessant: geen spionage en (naar ik hoop) maximaal beheer van je eigen smartphone. Mijn privacy is mij nog wel lief.
te veel mogelijkheden wat leidt tot chaos op je smartphone
Zoals? Ik kan een full desktop draaien op m'n mobiel, maar van chaos is geen sprake.

Jolla zal OOTB ook geen root-toegang hebben. Alleen als je dat wilt en snapt dan zet je dat aan. Doe je dat niet, dan blijf je in het veilige hokje zitten. Anders dan bij Apple en Microsoft heb je tenminste de keuze om zonder beperkingen je mobiel te gebruiken.
Ja al die 'spionage' is ook de reden dat google zoveel geld in Android heeft gestopt
Ze moeten zien hun investeringen in Android om te zetten naar winst en dat gaat enkel op die manier
Zo gaat het ook op facebook ze stoppen er zo veel geld in maar hoe verdien je het weer terug uit een gratis dienst die zogenaamde 'spionage' lijkt de enige\beste manier daarvoor
Ik accepteer je gevoel over Ubuntu touch en ik ben ook geen doorsnee gebruiker alles behalve zemfs
Maar jaren geleden gebruikte ik Android smartphones en had mijn vrienden erop gewezen dat een aantal jaren later bijna iedereen Android zou gaan gebruiken en werdt zoals verwacht uitgelachen want niemand had van Android gehoort
Als de mensen na een tijd geen grote veranderingen meer krijgen zoals tm. Ios 6 gaan ze voor alternatieven zoeken
Iedereen kent wel iemand die er iets van afkent en gaan kijken wat die persoon gebruikt
En dat gaat al een richting zijn en als ze dan nog wat uitgeven aan reclame zodat de features bekent worden zullen mensen een snelle nijging hebben om over te schakelen
Het probleem is dat Ubuntu touch geen Android apps ondersteund
Of we het nou willen of niet de geschiedenis herhaalt zich zo is het gegaan het nokia met Apple en met Android zal het waarschijnlijk ook zo gaan
Hmm, "ja hoor mevrouw, u kunt er gewoon apps opzetten vanuit een Russische AppStore."
Succes gegarandeerd bij de MM ;)
Ik denk dat je daar wel een punt hebt, veel malware word via officieuze kanalen verspreid, en het is eerder een niet-verkooppunt dan een verkooppunt.
Ik denk dat bij sommige gebruikers dit zeker wel succes oplevert voor de MM :P
Het is iemand in uniform, en dus betrouwbaar (volgens een onderzoek op Discovery) haha!

Ben wel benieuwd naar het OS, ziet er wel goed uit!
ik ben benieuwd of die android runtime nog gaat werken als google eenmaal voledig omschakelt naar de art-compiler ipv de dalvik vm
Misschien niet maar dat zullen ze dan waarscheinlijk wel opplossen maar ja wanneer gaat google overschakelen naar dalvik vm
ze zitten nu op een dalvik VM, ze gaan juist omschakelen naar een art compiler :) ze hebben een testversie van ART in 4.4 kitkat, die je kunt aanzetten via development tools
Dat is zowiezo het probleem als er alternatieve appstores bestaan.
Maar het is wel mooi dat er ook ondersteuning is voor Android apps. Het nadeel is natuurlijk dat er minder native apps voor sailfish ontwikkeld zullen worden. Waardoor mocht de android ondersteuning weg valt je weer met bijna geen apps zou komen te zitten.
Naast Sailfish willen ook Tizen van Samsung en Intel, Firefox OS van Mozilla en Ubuntu Touch van Canonical een plekje op de smartphonemarkt veroveren. Van die concurrenten zijn alleen toestellen met Firefox OS daadwerkelijk verkrijgbaar, zij het nog niet in Nederland.
Er zijn er natuurlijk nog meer. De Openmoko-lijn, die al sinds 2006 zo nu en dan een nieuwe telg op de wereld zet, is al beschikbaar. De nieuwste beschikbare versie is de OpenPhoenux / http://shop.goldelico.com/wiki.php?page=GTA04%20Complete, en er wordt gewerkt aan de Neo900.

Op de toestellen kan in principe elk besturingssysteem draaien dat voor Arm gecompileerd is. Beschikbaar zijn QtMoko, SHR, Android, Replicant, Debian en Quantumstep. Suse en een BSD-variant ook volgens mij, en er zijn op zijn minst gesprekken geweest met Sailfish-mensen en Firefox-OS developpers.
functioneel goed multitasking OS zie verder:
http://www.youtube.com/watch?v=mw-lZ_FqOYI

wil 't OS graag eens proberen
Leuke pogingen allemaal, maar als je alleen kijkt naar hoeveel ontwikkelaars Windows Phone al links laten liggen.. Hoeveel kans van slagen heeft een systeem dan? Probeer maar eens een smartphone te verkopen waarbij je moet uitleggen dat er niet mee "gewhatsappt" kan worden..
Lees het artikel nog eens goed, Sailfish kan Android-apps draaien, dus ook de Android-versie van Whatsapp moet geen probleem zijn.
Aah zie het! Had er overheen gelezen :+
Android apps
Volgens mij hoordt whatsapp daar ook bij
En het besturings systeem is nog niet beschikbaar dus het is normaal dat er o.a. geen whatsapp voor beschikbaar is
In 2008-2009 was Android 2,2 2,3 ook op dezelfde positie tegenover ios en kijk nu eens
Leuke pogingen allemaal, maar als je alleen kijkt naar hoeveel ontwikkelaars Windows Phone al links laten liggen.. Hoeveel kans van slagen heeft een systeem dan? Probeer maar eens een smartphone te verkopen waarbij je moet uitleggen dat er niet mee "gewhatsappt" kan worden..
Windows Phone weet gewoon maar weinig mensen te bekoren in development land, en dat geld ook voor BB OS 10 (helaas). Daar gaat je succes op staan en vallen, de 3rd party developers.
Ontwikkelaar coderus (bekend van Wazapp voor Meego) is al enige tijd bezig met Persecute, een whatsapp client met meer mogelijkheden dan de 'gewone' Whatsapp. :)

Op mijn Nokia N9 heb ik de keuze uit 4 (!!) WhatsApp clients.

[Reactie gewijzigd door DeVins op 24 juli 2024 09:09]

Ik vind dit wel een goede zaak. Als Nokia/Symbian fan volg ik de ontwikkelingen rond Jolla een beetje. Daarnaast heb ik inmiddels een Yandex mail-account omdat ik steeds wantrouwiger wordt ten aanzien van Google en het hele PRISM verhaal. De Amerikaanse overheid heeft geen toegang tot Russische servers. Maar ja, ik weet natuurlijk ook weer niet wat de Russen doen. In ieder geval ben ik altijd een voorstander van variatie en keuzevrijheid. Jolla en Yandex dragen hier aan bij.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.