Microsoft toont testversie gamestreamingdienst

Microsoft zou aan het eigen personeel een testversie getoond hebben van een dienst die veel lijkt op Sony's Gaikai. Tijdens de demonstratie werd Halo 4 gestreamd naar een Windows Phone en naar een goedkope pc. Op beide apparaten zou de game soepel gedraaid hebben.

The Verge hoorde van aanwezigen dat Microsoft voor de demonstratie een Lumia 520 gebruikte en dat het de vertraging bij het streamen van Halo 4 naar de telefoon beperkt wist te houden tot 45ms. Voor het besturen van de game had de consolebouwer via een koppelstuk een Xbox-controller op de telefoon aangesloten. Voor het streamen naar een pc werd een goedkope, niet nader gespecificeerde pc gebruikt. Microsoft heeft de dienst nog geen naam gegeven en deze zou zich ook nog slechts in de testfase bevinden.

Microsoft hoopt de dienst te kunnen gebruiken om backwards compatibility te bieden bij het spelen van oudere games op de Xbox One, de console die het later dit jaar op de markt gaat brengen. Bij de aankondiging van de nieuwe console liet Microsoft al weten dat het clouddiensten toe wil gaan passen, gebaseerd op Windows eigen Azure. Mede om die reden liet Microsoft bij de aankondiging weten dat de console permanent met internet verbonden moest zijn. Die eis heeft Microsoft inmiddels echter laten vallen.

De dienst die Microsoft demonstreerde lijkt een antwoord op Gaikai, de streaming dienst die Sony ruim een jaar geleden overnam. Sony wil de techniek van Gaikai vooral gebruiken om games te streamen naar PlayStation 3 en PlayStation 4, al heeft het bedrijf ook aangegeven dat het via Gaikai games wil streamen naar andere apparaten van Sony en naar apparaten van andere fabrikanten. Sony hoopt in 2014 te kunnen starten met het streamen van games naar beide eigen consoles.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

27-09-2013 • 09:59

66 Linkedin

Lees meer

Gaikai gaat volledige games streamen Nieuws van 23 januari 2012
OnLive gaat samenwerken met Google TV Nieuws van 12 januari 2012
Sony legt merknaam 'PS Cloud' vast Nieuws van 31 maart 2009

Reacties (66)

66
63
39
3
0
19
Wijzig sortering
Bij OnLive werkte het formidabel toen ik nog in België woonde. Hopelijk gaat MS het ook in China PRC aanbieden.
Zoiets verwachte ik al. Ik ben benieuwd wat het businessmodel word, zit dit gewoon bij XBL in als ik een 360 title koop op mn Xbox One of moet ik weer een ander abbo afnemen?
Gezien de kosten van Gold, verwacht ik dat er dan een premium abbo komt waar je games in kan streamen.
Als ze het goed willen doen maken ze het kosteloos voor gold gebruikers maar dat is wishfull thinking:)
Als ze het goed willen doen maken ze het kosteloos voor gold gebruikers maar dat is wishfull
waarom gold gebruikers, waarom niet gewoon alle eigenaars van de originele spellen ?
Gratis voor idereen zou mooi zijn, maar "There's no such thing as a free lunch."
Het is een extra service (als eiegenaar van de originele game kun je de game immers gewoon blijven spelen op de originele console), dus ik denk wel dat MS daar geld voor gaat vragen. Al hoop ik uiteraard dat het gewoon onderdeel uit gaat maken van Gold en er niet nog meer betaald hoeft te worden dan dat.
Gratis voor idereen zou mooi zijn, maar "There's no such thing as a free lunch."
Het is een extra service (als eiegenaar van de originele game kun je de game immers gewoon blijven spelen op de originele console), dus ik denk wel dat MS daar geld voor gaat vragen. Al hoop ik uiteraard dat het gewoon onderdeel uit gaat maken van Gold en er niet nog meer betaald hoeft te worden dan dat.
Je zou het natuurlijk ook kunnen doen om meer consumenten naar je platform te trekken. MS kan dat zeker gebruiken op dit moment. Misschien dat trouwe XBOX gebruikers dat er wel van weerhoudt om over te stappen naar Sony.
Het is niet des MicroSofts om het gratis te maken natuurlijk, het meeste zit achter een pay wall. Ik zou het echter geen rare keuze vinden om wat zieltjes terug te winnen.
Waarom zou je van de Xbox willen overstappen naar een Playstation? Voor die 100 euro die je nu extra moet betalen voor een One tov een Ps4? Kan me haast niet voorstellen dat dat een dealbreaker is voor de huidige 360 bezitters....
Nee maar gaikai met de volledige playstation library (volledige backwards compatible met vorige playstations dus, ps3 game in je ps4 douwen en spelen maar)en nu ~4(straks 6 met ps4) gratis games elke maand is al genoeg waard. Tenzij je natuurlijk voor exclusives zo graag bij xb wilt blijven.
Zal dan toch een voorwaarde aanzitten dat je gold moet hebben voor de streaming service. anders kan iedereen zonder gold deze optie gebruiken en dat is geziend de trend die MS volgt al een no go:)
Zelfde is de internet exploren, niet te gebruiken zonder gold.
Anoniem: 471645
@dasiro27 september 2013 12:23
Het is een nieuw systeem, je gaat je toch ook niet afvragen waarom je Call of Duty BO: 2 wel op de PC kan spelen maar niet op de Xbox. Je hebt maar voor 1 systeem het spel gekocht, niet twee.


En je kan het spel gewoon op de Xbox blijven spelen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 471645 op 27 september 2013 12:23]

Gratis? Je moet zelfs als je Internet Explorer of Netflix wilt gebruiken, betalen voor Gold.
Daarom gebruik ik mijn Xbox 360 alleen om te gamen en niks anders.
Je moet overal Gold voor hebben.
En aangezien ik online gamen niet doe, komt dat niet uit.
Microsoft die de console aanprijst als de console die de hele huiskamer moet vervangen, dat alleen nut heeft voor de mensen die ook online gamen ..
Dat zou wel erg vet zijn, als het gewoon bij Gold zit.

Je Xbox one games op je Surface tablet kunnen spelen als je niet thuis bent (of als de TV bezet is). Helaas heb je wel dik wifi nodig hiervoor denk ik.
Ik lees niks over Xbox One games. Het streamen gaat over 360 games...
Je hebt helemaal gelijk, Halo 4 is inderdaad een xbox 360 spel.
qua dik wifi zal wel er aan liggen of ze adaptieve streams gebruiken... Je hebt zeker full-had tablets maar de meeste zijn dat nog niet, dus een h264 stream met een resolutie van 1280x800 is goed te doen over het algemeen...
Full-hd zou ook nog wel kunnen volgens deze specs : http://technet.microsoft.com/en-us/library/jj688118.aspx
4Mbit video en halve mbit audio.... 4.5 mbit is zeer goed te halen ook op oudere (G) wifi netwerken..
Anoniem: 282488
27 september 2013 10:33
Microsoft zou aan het eigen personeel een testversie getoond hebben van een dienst die veel lijkt op Sony's Gaikai.

Onlive was al veeeeeeeeeeeeeel eerder op de markt met een streaming dienst. Is van de ontwerper van Quicktime maar helaas door te weinig marketing en te weinig support zijn ze vorig jaar op de kop gegaan maar zijn ze bezig met een doorstart.

Onlive was dus echt zelf ontwikkeld en niet gekocht zoals Sony doet.

Onlive was ook vernieuwend met het verdien model, bijvoorbeeld dat je volledige games eerst 60 min kon spelen voordat je het kocht. Of je kon een game 3 maanden huren.

Zonde dat het nooit los is gekomen (nog)
Is het mogelijk om jou bron te vermelden, vind dit wel interessant :)
ja he.. ik zou er ook wel meer over willen weten.. plz zet een link naar je bron @JediGeub
http://games.onlive.com/about

Can't decide? Play almost any game on the service for 30 minutes free—no discs, no downloads, no "lite" demos. That's the magic of OnLive: click and play. It's that simple.
ey, bedankt man. zodra ik tijd heb ga ik eens kijken.
Natuurlijk was OnLive eerder dan welke ook, maar in de context van het artikel zetten ze juist de referentie naar Gaikai, daar het een 'MS vs Sony' verhaaltje is.

OnLive (als ze uberhaubt die doorstart halen) zou de concurrent worden van nu beide services, maar zullen aan het korte eind trekken wegens gebrek aan kapitaal (iets wat Sony en MS genoeg hebben).

OnLive had 1 pluspunt, het waren PC games. Dus ze konden de grafische kant flink terugschroeven om het efficient op PC's te laten draaien (zoals 3-4x BL op 1 PC), maar kwam je al snel op kwaliteit console.. was het mij imho niet meer waard (laatste test was UK die ik heb gedaan).
Goeie reactie gooz, bedankt jij voegt veel toe!

Onlive sucks???

Ok je hebt het zeker geprobeerd? (Kan want ik heb zo een onlive console thuis staan) En je had zeker last van lag? Dat kan kloppen omdat alle servers in de US staan. Dus ja er is veel last van lag.

De belgacom deal die onlive reeds heeft is al rond maar de servers zijn nog niet geheel live.

Verder Onlive sucks?

Waarom? Ik zie alleen maar voordelen:

- Hardware onafhankelijk
- GFX schalen naar de beschikbare bandbreete
- Updates worden op servers gedaan dus iedereen heeft altijd en overal dezelfde game
- Try and Buy is meer dan een demo
- Games huren, speel wat je wilt voor een bepaalde periode
- Gamen achter een PC, voor een TV of op een tablet/smartphone
hmm, klinkt best grappig. en ja, t was te voorzien dat ze dit zouden doen na sony. ze kunnen tenslotte niet achterlbijven.
Groot verschil is momenteel dat MS Xbox One games streamed naar iets anders dan een console en Sony PS3 games naar de PS4.

Hoewel dit een voorbeeld is zou het natuurlijk voor MS een slimme stap zijn om Xbox Ones te verkopen.

Overigens verwacht ik dat Sony ook PS4 games gaat streamen, dat was tenminste af te lezen uit hun console loze toekomst beeld.
Ook zullen alle ps4 titels verplicht de vita voor remote play moeten supporten.
Als je het bericht hierboven leest, dan zegt tweakers al dat Sony dat al had aangegeven. Volgens mij vorige week of die week daarvoor gingen die geruchten al over meerdere apparaten.
Euhm Halo 4 is geen Xbox One game?
Enige wat sony doet is het streamen naar de psvita, wat Microsoft hier doet gaat nog stappen verder. Ze streamen het naar elk device wat de xbox companion app heeft en dat is dus een android/ios/wp8/Windows 8 telefoon, tablet en computer.

De gebruiker is dus niet verplicht een apparaat erbij te kopen want in de meeste huishouden zijn 1 van deze apparaten wel te vinden. Tevens zijn de meeste al stukken sneller dan de psvita qua hardware, dus wat wil je als gebruiker nog meer?

Microsoft heeft hier echt een goede troef in handen en laten zien dat je het niet alleen met hardware van de console redt, er moet ook een goede software en ondersteuning die er niet alleen uit is om hun accessoires te kopen, iets waar Sony om bekend staat (denk hierbij aan geheugen psvita).

edit:

Natuurlijk moet Sony laten horen dat ze het ook "hopen" te kunnen doen. Vraag mij af hoeveel we daar van kunnen verwachten, sinds ze lijkt mij niet willen dat niemand meer de psvita gaat kopen.

[Reactie gewijzigd door vali op 27 september 2013 11:25]

Lees het bericht hierboven nog eens goed....

Naar PS Vita streamen gaat over PS4 games, dat staat los van Gaikai namelijk. Sony Gaikai is voor het streamen van PS1, PS2, en ook PS3 games. Dit kan naar Sony apparaten en straks ook naar apparaten van andere fabrikanten.

Dus in dat geval doet Sony net iets meer, namelijk ook streamen vanaf de PS4 zelf naar Vita.
Ik zie niet wat ze meer doen? Ze speculeren hier dat ze het graag willen doen en niet dat ze het daadwerkelijk al kunnen. Op dit moment kunnen ze alleen games streamen naar de psvita en zijn android/IOS devices alleen voor extra scherm informatie.
“Speaking of the ultimate goal, we would like to deliver PlayStation games to all devices,” Yoshida began.

“So we’re considering various things like PC, TVs, Blu-ray players, smartphones, and tablets. We hope to continue to expand not only to Sony devices, but even to devices other than Sony’s.”
Dit kan dus nog jaren duren voordat ze het kunnen realiseren, terwijl Microsoft al druk ermee bezig is en al heel snel kunnen uitrollen. Het werkt namelijk nu al op de xbox360 en op de xbox one gaat het nog flink wat meer mogelijkheiden bieden.

Het is ook niet raar dat ze dit zeggen, ze kunnen natuurlijk niet laten blijken dat ze ergens mee achter lopen. Dat laten ze wel blijken met hun manier van marketing, altijd achteraf laten zien wat ze kunnen.

[Reactie gewijzigd door vali op 27 september 2013 11:34]

Het is geen kwestie van realiseren namelijk. Het is al mogelijk alleen is de focus nu eerst op Sony's eigen apparatuur. Die Lumia en PC waar Microsoft een test voor heeft gedaan valt ook onder hun eigen beheer. Er stond geen iPhone, iPad, of Samsung in het verhaal.

Ook hier gebruik Microsoft hun ''eigen hardware''. Gaikai komt in 2014, er staat nergens dat Microsoft dit eerder op de markt brengt, en ook niet in welke vorm.

Lijkt me sowieso dat Sony en Microsoft met andere fabrikanten aan het onderhandelen zijn om hun service daar te mogen releasen. Sony is ook een eigen hardware fabrikant, dus wanneer zij het alleen in eerste instantie voor Sony producten releasen dan hebben ze al een grote markt te pakken, de rest komt daarna wel.

Dus ja...Sony doet in dit geval iets meer, namelijk het ook kunnen streamen van PS4 games overal ter wereld naar je Vita. En Gaikai om je PS1, PS2, en PS3 games te streamen.

Edit: Het was van Sony al bekend dat ze dit gingen uitbreiden naar andere fabrikanten.

[Reactie gewijzigd door Recon24 op 27 september 2013 11:40]

Het is geen kwestie van realiseren namelijk. Het is al mogelijk alleen is de focus nu eerst op Sony's eigen apparatuur. Die Lumia en PC waar Microsoft een test voor heeft gedaan valt ook onder hun eigen beheer. Er stond geen iPhone, iPad, of Samsung in het verhaal.
Het moet wel degelijk gerealiseerd worden want het is nu alleen mogelijk met remote play, bij microsoft is dit de companion app en dit kan gewoon op iedere device werken. Dat het hier niet beschreven staat op tweakers.net kan ik ook niks aan doen.

In eerste instatie focust Sony op de verkoop van de psvita en zal daarna kijken om dit uit te breiden naar andere devices. Anders zouden ze zich erg in de vingers snijden. Het is een super handheld, maar de verkoop cijfers zijn nog steeds bedroevend laag.
Dus ja...Sony doet in dit geval iets meer, namelijk het ook kunnen streamen van PS4 games overal ter wereld naar je Vita. En Gaikai om je PS1, PS2, en PS3 games te streamen.
Dan moet je er wel 1 hebben :)

edit:
Remote play is inderdaad al mogelijk sinds de ps3, maar weinig developers maakte hier gebruik van (ze moesten dit ook ondersteunen). Pas vanaf de ps4 gaat dit zonder problemen. Heb zelf de psvita en heb het met paar spellen getest met de ps3.

De xboxone heeft op dit moment de mogelijkheid om game content naar je tablet/smartphone en pc te streamen zoals extra informatie en zijn zoals je in dit bericht kan zien bezig om de gehele game te streamen.

We praten beetje langs elkaar heen maar komt uiteindelijk op hetzelfde neer :)

[Reactie gewijzigd door vali op 27 september 2013 15:25]

Jij haalt 2 dingen door elkaar. Remote is al mogelijk vanaf de PS3 namelijk. De One heeft geen mogelijkheid om zijn games te streamen naar andere devices. De PS4 kan naar de Vita of zelfs ook PS Vita TV module streamen.

Gaikai is de Cloud/streaming dienst om games te streamen naar verschillende devices, dus Sony's apparatuur (TV's, Blu Ray spelers, mobile, tablets), en ook naar apparatuur van andere merken, alleen dit laatste zal niet direct beschikbaar zijn.
Vergeet de xperias niet die ook (deels) remote play gewoon supporten. En straks gaikai.
ms doet dus geen hol anders nu dan sony maanden geleden al aangekondigt heeft en al deels lange tijd gewoon heeft.

[Reactie gewijzigd door batjes op 27 september 2013 18:14]

Anoniem: 539986
27 september 2013 10:11
klinkt wel leuk maar waarschijnlijk in realiteit veel vertraging :|
dat zou best wel zo kunnen zijn. t is tenslotte steamen. en dat gaat niet altijd even soepel.
Heb jij Onlive vaak een slechte verbinding gehad maar dan ging eerder de beeldkwaliteit omlaag dan dat ik echt vervelende vertragingen kreeg. Slecht beeld hebben is natuurlijk ook storend.
Zelf heb ik daar niet zo'n last van, maar ik begrijp het als andere die dat wel hebben dit erg vervelend vinden.
Ach online gamen met unlagged overal geeft hetzelfde effect gezien half de wereld een bagger ping heeft.
Hahahaha, klopt helemaal. ping is op veel locaties bagger
Jammer dat er geen beelden van zijn vooral op een Lumia 520 is dit erg indrukwekkend. Alleen vraag mij wel af hoe ze de controls dan gaan uitwerken, aangezien het hier met een controller werd gedaan maar ga er niet vanuit dat dit in de uiteindelijke versie ook zo gaat zijn.
Controllers zijn volgens mij gebaseerd op het bluetooth protocol.
In weze zou je deze dus ook kunnen pairen met je telefoon.
Klopt alleen lijkt mij een scherm van een telefoon te klein om zeg maar neer te zetten en zo met je controller van een afstand een spel te gaan spelen. Er komt wel bijvoorbeeld een grote aan de 1520 met 6" daar zou dat misschien nog wel handig op zijn maar op een 520 lijkt mij het een beetje lastig worden. Vandaar dat ik mij dan afvraag hoe ze dit dan in de uiteindelijke versie gaan uitwerken. :)
Is dat bij Xbox controllers ook zo? Ik dacht niet dat dit bluetooth was (kan me vergissen natuurlijk), waarom had ik anders zo een speciale USB-ontvanger nodig op mijn pc?
Ideaal zou een houder zijn die je op je controller klikt en waar je dan je Phone op kan klikken. Dan hangt je scherm aan je controller vast en is het handig speler :)
Xbox is wifi, ps is bluetooth.
Maar dan zou je dus ook gewoon kunnen gamen op een windows RT als ze het daarvoor ook zouden gaan uitbrengen.
Even een hackje en je kunt gaan ;)
http://www.youtube.com/watch?v=xdV9ZCNR4JM

[Reactie gewijzigd door Daikirai op 27 september 2013 11:01]

Je snapt natuurlijk wel dat dit de Surface Pro is ?
Maar dan zou je dus ook gewoon kunnen gamen op een windows RT als ze het daarvoor ook zouden gaan uitbrengen.
Dit gaat natuurlijk gewoon werken.
Jup, daarom zeg ik 'even een hackje' (omzeilen van de desktoplock).

Hardwarematig zal het natuurlijk wat lastiger zijn om Skyrim hierop te draaien, maar de rest van de games moet geen probleem zijn.
Surface pro heeft geen desktop lock.
45ms is wel oké, maar hoever staat hun server dan? om de hoek ? als enige client ? Leuk voor hun maar vertelt niks, laat die streamingdiensten maar komen; Zodat we ze eens deftig kunnen uittesten;
Ja ze hebben natuurlijk onder ideale omstandigheden geshowed. De uitdaging zit m er in om ook onder niet ideale omstandigheden de boel vlekkeloos te laten werken.
Gezien ms al met gemak 3d gamen via rdp het internet over kan pompen met redelijke pings, is dit niet zo'n giga uitdaging voor ze, de uitdaging zal hem zitten in het mobiel telefoon gamen.
Vanaf mijn dikke pc naar een dunne kunnen streamen, dat lijkt me wel wat. Moeten er wel eerst in heel NL glasvezelkabels liggen voordat je dat soort grappen uithaalt, met die 3,5mbit die door mn telefoonlijn gaat kom je helemaal nergens. Ervanuitgaande dat dit verfelijkbaar is met de streaming in NVidias Shield.

Games naar een telefoon streamen lijkt me niet zo boeiend, controls gaan niet werken en het schermpje te klein om content gemaakt voor 24" monitoren te laten zien.
Ik vraag mij wel af wat het allemaal moet gaan kosten. Als ik zie dat ze voor PS4 spellen nu 69,99 vragen. Dan is dat in mijn ogen echt belachelijk. Mooie graphics zijn heel belangrijk. Maar Ninetendo laat al jaren zien dat speelbaarheid ook heel wat waard is. En als je dan die Humble Bundle's ziet. Dan ben ik blij dat ik (nog steeds, hoewel ik wel rond kijk) een PC gamer ben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee