Vergeleken met veel andere landen vraagt Nederland relatief weinig gegevens van gebruikers op bij Facebook. Dat blijkt uit het eerste transparantierapport dat de sociale-netwerksite heeft vrijgegeven. De Verenigde Staten vragen de meeste gebruikersgegevens op.
In de eerste helft van dit jaar werden door de Nederlandse politie en opsporingsdiensten 11 keer gegevens van in totaal 15 Facebook-gebruikers opgevraagd, terwijl dat er in België bijvoorbeeld al 150 dataverzoeken waren. De Verenigde Staten spannen de kroon, met tussen de 11.000 en 12.000 dataverzoeken van in totaal tussen de 20.000 en 21.000 accounts. Facebook mag niet specificeren hoeveel dataverzoeken er precies in de VS werden gedaan. In totaal werden er in de eerste helft van dit jaar van 38.000 Facebook-gebruikers gegevens opgevraagd.
Dataverzoeken van geheime diensten, zoals de AIVD en de NSA, zijn niet meegeteld; die verzoeken zijn namelijk geheim. Facebook zegt van plan te zijn om vaker transparantierapporten uit te brengen, en die rapporten bovendien vollediger te maken. De afgelopen jaren zijn steeds meer bedrijven begonnen met het vrijgeven van statistieken van overheidsverzoeken om data.
Facebook droeg na lang niet alle dataverzoeken gegevens van gebruikers over; in Nederland gebeurde dat in 36 procent van de gevallen. In België was dat 70 procent van de gevallen; in de Verenigde Staten werd in 79 procent van de gevallen data overhandigd. "We weigeren veel verzoeken, bijvoorbeeld als er juridische gebreken zijn of als er te veel gegevens worden overhandigd", schrijft de general counsel van Facebook, Colin Stretch. Aan sommige overheden is helemaal geen data overhandigd, waaronder landen met een twijfelachtige reputatie op het gebied van mensenrechten, zoals Bangladesh, Maleisië en Qatar.