Facebook faseert 'onvindbaarheid' in zoekmachine uit

Facebook maakt werk van het verwijderen van een feature waarmee mensen zichzelf in de zoekmachine van de sociale-netwerksite onvindbaar konden maken. De komende weken wordt de optie definitief uitgefaseerd en is iedereen vindbaar.

Het einde van de optie was al eerder aangekondigd, en de feature werd sinds december vorig jaar ook al niet meer getoond bij gebruikers die deze nog niet hadden ingeschakeld. In de komende weken wordt de optie echter ook uitgeschakeld voor Facebook-gebruikers die hadden ingesteld dat ze niet via de zoekmachine van Facebook gevonden mochten worden, zo schrijft de chief privacy officer van Facebook, Michael Richter.

Volgens Facebook gebruikt een kleine minderheid de privacy-optie. Richter benadrukt dat de optie er weliswaar voor zorgde dat gebruikers niet meer via de zoekmachine konden worden gevonden, maar dat er nog veel meer manieren zijn om op iemands timeline te komen. Het is daarom beter om de inhoud van het profiel zelf af te schermen, stelt de privacy officer. Daarnaast meent Richter dat de feature er soms voor zorgde dat gebruikers dachten dat de zoekfunctie niet goed werkte, doordat ze hun vrienden niet konden vinden.

Door Joost Schellevis

Redacteur

11-10-2013 • 07:34

121 Linkedin

Reacties (121)

121
119
97
6
0
6
Wijzig sortering
Eerlijk is Eerlijk, Als je een profiel op een sociaal netwerk aanmaakt, met als doel niet gevonden te worden...dat is voor mij een beetje als een auto kopen en hem enkel aanduwen.
Sommigen maken een profiel aan om in contact te blijven met een selecte groep vrienden en wilden verder niet publiek te vinden zijn.
Met de huidige privacy settings kan je alsnog prima blokkeren dat mensen je vinden (of in ieder geval identificeerbaar kunnen vinden). Door ongeveer alles op prive te zetten is het bekend dat er een persoon met die naam een profiel heeft, maar niet hoe hij/zij er uit ziet, wat de persoonlijke gegevens zijn en wat er gepost is.
Je kan inderdaad redelijk wat blokkeren, het is alleen zeer lastig om alles goed in te stellen aangezien alles verstopt is achter de menu's. Facebook zorgt er voor dat alles steeds makkelijker vindbaar is tenzij je er expliciet tegen bent. Enkel willen delen met vrienden is een van de lastigste dingen op Facebook. En veel mensen hebben dan ook (onbewust) een volledig open profiel naar de buitenwereld. Iedereen die je foto's kan bekijken en kan zien wat jij doet in je leven.
Zelf heb ik er dan werk van gemaakt alles dicht te gooien maar je moet er wel behoorlijk wat moeite voor doen.

Het grootste breekpunt is dat je content amper kan verwijderen. Je moet dat post voor post doen en er is geen optie om content vanaf X dagen definitief te verwijderen. Vrienden kunnen dus zeer makkelijk door je timeline scrollen en precies achterhalen wat jij op een bepaalde datum gedaan of gezegd hebt. En als je profiel publiekelijk is kan iedereen zo door je leven heen scrollen.

Ik heb hier zelf wat aan gedaan via onderstaande methode:
Firefox: http://www.mozilla.org/nl/firefox/new/
+
Greasemonkey: https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/greasemonkey/
+
Script: http://userscripts.org/scripts/show/151426
=
Facebook opschonen.


Het duurt even voordat alles echt weg is, hij kan namelijk enkel verwijderen wat ingeladen is en soms blijft hij even hangen. Echter na een uurtje prutsen was mijn gehele geschiedenis opgeschoond en zijn alle posts, reacties en likes weg.
waarom post je dan als je het daarna weer wist?
daarbij heb ik mijn familie, mijn vrienden, mijn beste vrienden, mensen van het werk, mensen van school, enzovoorts allemaal ingedeeld in groepen en kan ik vanaf elke post, mobiel of web, zeggen wie het wel. en wie het niet mag zien. ik kan zelfs individuele personen ingeven. En er zit een knop op je profiel waarmee je snel kan zien hoe jou timeline er bij een ander uitziet.

dus het is echt wel goed genoeg geregeld vind ik
jah echt super..... :F
- verwijderde content, wordt niet verwijderd
- verwijderde afbeeldingen, zijn nog tot in de eeuwigheid opvraagbaar
- privacey instellingen die je zelf hebt ingesteld, worden terug gezet naar default of open wanneer facebook dat wil
- push notificaties en betaalde content
- plaatsen van content wordt herhaaldelijk publiekelijk gezet, terwijl profiel toch echt ingesteld staat op 'alleen mijzelf' of 'alleen vrienden'
- facebook werkt de illusie dat jij in control bent - maar dat is alles behalve, lees de AV/PP maar eens!

download je profiel, nadat je alles verwijderd hebt, .... .wat blijkt, alle data is er nog. is echt wel goed geregeld man!

Kijk aub; Terms and Conditions May Apply zie H92! voor actuele link uitzendinggemist

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 11 oktober 2013 10:11]

Die documentaire was gisteren nog nop NED3, en nu via Uitzendinggemist te zien: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1373500

Vooral dat stuk over real-time controleren van verkeerde combinaties van termen vond ik wel erg.
Facebook verwijdert de content wel, maar neemt flink de tijd daarvoor. Althans, dat staat in: https://www.facebook.com/legal/proposedsrr

De rest van je opmerkingen, zeer mee eens. Ik was al geruime tijd bezig met het afschermen van mijn profiel, omdat ik gewoon wat dingen wil delen met een groepje mensen. Maar elke keer worden de settings gewijzigd, of features worden anders ingericht, waardoor je profiel weer open staat.
de kans dat je 1 keer een fout maakt mbt een post waarbij mensen iets zien wat je niet wilt is heel groot als je dat doet via jouw methode.

gewoon meerdere accounts nemen 1 voor ieder doel. 1 voor werk 1 voor prive. en niet te vergeten een pseudoniem te nemen als naam. ik snap werkelijk niet waarom de meesten mensen gewoon met hun echte voor en achternaam op facebook staan ingeschreven.

ik kan er met mijn pet niet bij dat mensen dit vrijwillig doen....
Ik speelde vroeger veel spelletjes, en die wil ik nu weg. de "wis alle activiteit" van facebook zelf werkt namelijk niet.

Ik kan ze natuurlijk ook gewoon hiden, maar het is vooral voor mezelf
Ga er vanuit dat je het script een keer of 10 moet starten, voordat het grondig weg is; facebook laat neit altijd alle content zien.

Per run, krijg je andere content gepresenteerd, en naar 10x draaien ofzo is je timeline schoon en alle content verborgen/verwijderd afhankelijk van jouw instellingen.

maar uiteindelijk werkt het wel

@to_tall, true, very true - maar het is niet meer inzichtelijk voor een werkgever/familie/vrienden (enkel voor jezelf, wanneer je jouw profiel downoad, krijg je de door jou verwijderde data terug ......)

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 11 oktober 2013 09:24]

Toch is weg niet echt weg... FB bewaart toch nog alle gegevens.. en de rechten op foto's filmpjes e.d. geeft je aan FB ;)

Dus weg is schijnweg. en nog steeds benaderbaar voor 3e..
Nope, het duurt alleen enkele weken voordat het ook bij de CDN weg is. Heb dat destijds getest toen ik mijn account verwijderde.
Wat er eigenlijk gebeurt is dat alle verwijderde content wordt gemarkeerd zodat het niet meer op Facebook zichtbaar is, terwijl het bestand nog wel beschikbaar is on-disk bij de CDN (het direct pad kun je nog steeds benaderen). Eens per twee/drie weken wordt elke (virtuele?) CDN schijf 1-op-1 gekopieerd, waarbij alleen de niet-gemarkeerde data wordt overgezet. Hierna wordt de 'oude' disk gewiped en weer opnieuw gemount.
De reden dat ze het zo doen is simpel: een delete operatie kost teveel tijd (Facebook krijgt elke dag 350.000.000 nieuwe foto's binnen) en het filesystem kan ook erg gefragmenteerd raken, waardoor users een slechte performance ervaren. Met bovenstaande methode los je dat op.
kan de bron helaas niet meer vinden, stond eens in een Facebook presentatie
Toch zullen bepaalde foto's die gemarkeerd worden bewaard blijven. Die kunnen doel worden voor advertentie doeleinden. Rechten zullen bij FB liggen. Gezien foto rechten worden gegeven aan FB.. Zeg niet dat alle foto's daar doel van worden maar de kans bestaat zeker wel.

Ook andere posts kunnen daar doel van worden. Best gevaarlijk als je bedenkt dat bepaalde gegevens zo makkelijk geplaatst worden.
Voor inhoud waarop intellectuele-eigendomsrechten rusten, zoals foto’s en video (IE-inhoud), geef je ons nadrukkelijk de volgende toestemming, afhankelijk van je privacy- en app-instellingen: je verleent ons een niet-exclusieve, overdraagbare, royaltyvrije, wereldwijde licentie om alle IE-inhoud te gebruiken die je plaatst op Facebook of in verband met Facebook (IE-licentie). Deze IE-licentie eindigt wanneer je jouw IE-inhoud of je account verwijdert, tenzij je jouw inhoud hebt gedeeld met anderen en zij de inhoud niet hebben verwijderd.
Verwijderen lijkt me afdoende aangezien daarmee de 'licentie' eindigt. Vergeet ook niet dat Facebook lelijk onderuit kan gaan door oude foto's te gebruiken. Zo was er laatst een rel toen een foto van een meisje werd gebruikt voor online-daten, terwijl ze zelfmoord had gepleegd. Dus ook voor Facebook is het niet risico-loos.

[Reactie gewijzigd door TDeK op 11 oktober 2013 10:15]

Jij bepaald zelf of je foto gebruikt mag worden voor marketing doeleinden!

http://tweakers.net/ext/f/xeviTepSx73TB4e8g3MJT46L/full.png
http://tweakers.net/ext/f/OZH7yHSMTBzO3fvLMrmudndq/full.png

Als je de settings niet doorleest/bekijkt dan kan het inderdaad worden gebruikt, maar 90% van de gebruikers laat de standaard instellingen gewoon staan waardoor je je foto inderdaad voorbij kunt zien komen in een bericht.

Deze instelling bestaat naar mijn weten al minimaal 3 jaar en zo lang staat hij bij mij dus gewoon zoals op de foto's staat weergegeven.

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 11 oktober 2013 12:03]

Ja, gebruik van het type "je bezoekt een site en ziet dat bepaalde Facebookvrienden deze site leuk vinden". Niet al te schokkend IMO. Het is niet alsof je profielfoto ineens op een billboard langs de A2 staat.

Daarnaast kun je via de privacy settings vrij simpel controleren hoe je FBpagina er uit ziet voor een willekeurige bezoeker (openbaar), vriendenlijst, iemand die je geblokkeerd hebt, etc. Daar hoef je geen greasemonkeyscriptjes voor te draaien.
Toch zullen bepaalde foto's die gemarkeerd worden bewaard blijven. Die kunnen doel worden voor advertentie doeleinden. Rechten zullen bij FB liggen. Gezien foto rechten worden gegeven aan FB.. Zeg niet dat alle foto's daar doel van worden maar de kans bestaat zeker wel.

Ook andere posts kunnen daar doel van worden. Best gevaarlijk als je bedenkt dat bepaalde gegevens zo makkelijk geplaatst worden.
Nee, FB krijg niet de rechten van de foto, en bij verwijderen stop je de IP License op de foto, dus mag niemand hem meer gebruiken onder die voorwaarde, ook FB niet.

Althans zo was het toen ik voor laatst keer op FB kwam, heb geen FB meer. :)

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 11 oktober 2013 11:46]

Ik ben zelf bezig geweest om mijn FB op te schonen en kan beamen dat ik ook tot weken erna nog eens door de timeline heen scrolde, mijn content tegen kwam.

Dit kon ik telkens verwijderen, disliken en verbergen. Tot op de dag van vandaag houd ik elke week een cleanup ronde en kom af en toe nog een post tegen van tijden terug. Het is niet boeiend wat ik vertel daar maar elke week even een cleanup is handiger dan 2 jaar gaan deleten en daarbij zit alls nog vers in je geheugen dus als je iets verdacht ziet of mist dan valt het meteen op..

Toch ben ik zeker dat, ook al hebben ze me wijs gemaakt dat ik heb het kunnen verwijderen het daar toch aanwezig is op bepaalde manieren.

Dit omdat als ik nu een FB backup maak, ik nog steeds content in die backup terug zie die ik `dacht` verwijderd te hebben.

Maarja, het is facebook maar.

@ de vraag "waarom post je dan als je het daarna weer wist?":
Omdat het kan en het is een gewoonte bij mij geworden om af en toe eens op FB wat te spammen of te vertellen hoe nutteloze dingen ik af en toe doe.

[Reactie gewijzigd door TweakerCarlo op 11 oktober 2013 15:17]

Poeh, ik heb dat allemaal met de hand gedaan. Heb stapels scriptjes geprobeerd en macro's geprobeerd op te nemen om mijn timeline en activity log te legen, maar allen hielden ermee op naar 2 of 3 posts. Uiteindelijk dus maar een paar uur voor gaan zitten om ze één voor één te verwijderen. Levert wel een mooie lege timeline op.

Inmiddels gewoon mijn Facebook account maar gesloten, ik ben er wel klaar mee. Alleen sneu dat er bij mijn vrouw opeens niet meer staat dat ze getrouwd is :+
Als je de uitingen van Snowden hebt gevolgd weet je dat het nooit definitief weg is. Verwijderen betekend enkel dat het onzichtbaar wordt voor iederen. Facebook beschikt zelf nog wel over alle informatie die je ooit hebt geplaatst.

OT:
Het stoort mij persoonlijk steeds meer hoe beetje bij beetje facebook de opties tot privacy inperkt. Weet iemand een goed alternatief?
Anoniem: 469887
@Tsurany11 oktober 2013 10:05
Ik ben er een tijd mee aan het klooien geweest, maar ik krijg het niet aan de praat.
http://www.facebook.com/*gebruikersnaam*/allactivity
Ga naar bovenstaande link (vervang *gebruikersnaam* door je eigen naam). Je kan hier tevens komen door via je timeline naar activiteitlogboek te gaan.

Als het script goed geïnstalleerd is zie je aan de linkerkant een nieuwe optie met de naam "Clear Timeline". Hiermee kan je berichten verwijderen. Hij verwijdert dan alle berichten die zichtbaar zijn op de pagina. Je moet dus zorgen dat er veel berichten zichtbaar zijn. Wat helpt is flink naar beneden scrollen zodat er veel berichten op de pagina staan. Dan kan het programma lekker zijn werk doen.

Heel geweldig werkt het niet, hij loopt af en toe vast. Dan moet je even de pagina verversen en hem opnieuw uitvoeren. Bij mij kreeg ik regelmatig runs met 100-200 verwijderde berichten per keer dus het gaat een stuk sneller dan handmatig verwijderen. Je ziet aan de counter naast "Clear Timeline" hoeveel er verwijdert is.
Anoniem: 469887
@Tsurany16 oktober 2013 12:24
Nope, no luck. Ik ben maar met de hand begonnen. Wat een werk, en wat een tijdverspilling is het eigenlijk geweest door de jaren heen.
Je moet facebook in het engels zetten, anders wilt ie niet heb ik willen merken.
Anoniem: 406359
@Tsurany11 oktober 2013 20:30
@Tsurany hoe heb je dit script werkend gekregen? Dit is een oude en die werkt niet voor mij.
Ik heb hier zelf wat aan gedaan via onderstaande methode:
Firefox: http://www.mozilla.org/nl/firefox/new/
+
Greasemonkey: https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/greasemonkey/
+
Script: http://userscripts.org/scripts/show/151426
=
Facebook opschonen.
Iemand dit al voor elkaar gekregen? Ik gebruik de laatste script van Fabian last update Aug12,2013.
Of voor de spellen :p
Ben ik volkomen mee eens.
Ik werd gek van vriendschapverzoeken van kennissen.
En dan wordt men boos als je ze continue weigerd.

Ik gebruik daarom ook nepnamen.
Alleen intimi weten wie er werkelijk achter de nepnaam schuil gaat.
Sommigen maken een profiel aan om in contact te blijven met een selecte groep vrienden en wilden verder niet publiek te vinden zijn.
Probleem is alleen dat op FB vrienden van vrienden ook op je profiel kunnen kijken of je reacties zien die jij elders geplaatst hebt. De onvindbaarheid door de zoekfunctie is slechts beperkt.
edit: poeh gaat hard hier :P
Gé Brander
@Iwamoto • 11 oktober 2013 07:42
Sommigen maken een profiel aan om in contact te blijven met een selecte groep vrienden en wilden verder niet publiek te vinden zijn.
Precies, zoals ik. Als ik ga solliciteren wil ik niet dat mijn Facebook daarbij betrokken gaat/kan worden. Wat ik privé doe en zeg gaat ze helemaal niks aan, maar toch wordt je er op afgerekend en snap je niet dat je nooit ergens op gesprek hoeft te komen. Slechte zaak, dus gewoon onvindbaar maken. Maar helaas, deze perfecte optie wordt er dus uit gesloopt ... slecht!! En ook al probeer je nog zoveel af te schermen er is dan nog gewoon veel te veel zichtbaar/achterhaalbaar.

Facebook zou die opties by default eens op veilig moeten instellen, dan gaan mensen wel op zoek hoe ze het zichtbaar moeten maken, maar nee, standaard staat alles open en de meesten vinden het dan wel best .. je kunt van wildvreemden de meest privé foto's achterhalen, van hun jonge kinderen en baby's aan toe, met wie ze om gaan, waar ze heen gaan, hoe hun huis en inventaris eruit ziet, geo data eruit halen en even gaan winkelen! .. nogmaals, slechte zaak en slecht dat mensen zo weinig om hun eigen privacy geven. En dat zelfs nog zonder PRISM .. |:(

[Reactie gewijzigd door Alfa Novanta op 11 oktober 2013 12:45]

Dan zet je toch geen gegevens van jezelf er op en post en like je toch gewoon niets? dan is er verder ook niets te vinden. kun je wel contact houden via de messenger.
Ben ik niet met je eens. Je kunt best een profiel aanmaken om alleen met familie of vrienden te communiceren. Voldoende mensen die familie hebben in Australie, Nieuw Zeeland of een ander land dat niet om de hoek ligt.

Het is dan fijn om op de hoogte te blijven van hun en jouw reilen en zeilen. Dan hoeft heus niet de hele wereld te weten dat je op facebook zit.
Het feit dat je een Facebook hebt of aanmaakt betekend niet dat "de hele wereld weet dat je op Facebook zit." Het is niet alsof Facebook in de kranten aankondigt dat jij een profiel hebt aangemaakt. Alleen mensen die actief naar jou op zoek zijn (en je dus blijkbaar al kennen, anders weten ze niet waar ze naar moeten zoeken) kunnen je vinden.
Dat mensen jou kennen betekend nog niet dat: A. jij die mensen kent, B. op die mensen zit te wachten.

Als je wat bekender bent door bv een publieke functie dan kan ik me voorstellen dat je niet prive gevonden wilt worden op bv facebook.

Er zijn platformen waarop ik het geen probleem vindt om benaderd te worden (bv linkedin) maar mijn facebook is voor een select gezelschap.

Ik ken ook iemand die dezelfde naam heeft van een veroordeelde geweldpleger. Het vervelende is dat deze kennis regelmatig werd benaderd door mensen die dachten dat hij de deliquent was. Op mijn aanraden staat zijn eigen profiel nu verborgen, gewoon om het gezeik tegen te gaan. Hij is vast dankbaar dat Facebook hem nu weer doelwit maakt van fouten van anderen,.
A: correct
B: je kunt je profiel nog steeds afschermen voor niet-vrienden. Het enige dat die "stalkers" nu te weten kunnen komen is dat je een profiel hebt, maar nog steeds niet de inhoud ervan. Het feit dat je een profiel hebt is vaak al lang bekend, omdat je genoemd wordt of getagged bent in berichten van anderen.
Dat is juist maar is snap ik niet goed waarom Facebook een bestaande functie wil verwijderen. Als de functie toch "slechts door enkelen wordt gebruikt" (wat ik niet helemaal geloof) dan laat je die functie toch lekker in stand.

Het is voor mij (en anderen) eenvoudiger om redenen te bedenken om de functie in stand te houden dan redenen om de functie te laten verdwijnen.

Het enige dat mensen/stalkers nu te weten kunnen komen... dat is een interessante. Is het mogelijk om je profielfoto uit te schaken bij de zoekresultaten?
Anoniem: 463321
@-RetroX-11 oktober 2013 10:48
Ze kunnen straks inderdaad je profielfoto zien. En ook alle berichten en foto's die je niet goe afgeschermd had. Ik heb ben menigeen dicht dat een gesloten profiel te hebben nog genoeg gezien gekregen. Het is namelijk ook zo'n gedoe om continu de privacy instellingen bij te houden. Dus er glipt wel eens wat doorheen.
Goed om te weten. Het bijhouden van settings is een flinke klus máár je hebt er wel invloed op.

Door het verdwijnen van de functie kan men dus behalve je naam ook je profielfoto traceren. En daar heb je dan geen invloed op.
Goed om te weten. Het bijhouden van settings is een flinke klus máár je hebt er wel invloed op.

Door het verdwijnen van de functie kan men dus behalve je naam ook je profielfoto traceren. En daar heb je dan geen invloed op.
Je kan gwn meerdere profiel foto's nemen waarbij je alles behalve een nietszeggende op friends only zet, that ought to work...
Dat zou een aardige oplossing zijn. Bedankt voor de tip!
Ik kan me voorstellen dat het in stand houden van zo'n functie de ontwikkeling van nieuwe functies remt. Overal moet worden gecontroleerd of een gebruiker die instelling wel/niet aan heeft staan. Het weghalen van zo'n functie die door slechts weinig mensen wordt gebruikt houdt de boel schoon.

Een profielfoto is inderdaad openbaar, maar je kunt daar ook een nietszeggend plaatje instellen als je daar mee zit. Overigens was die foto altijd al openbaar, alleen kan die nu iets makkelijker worden gevonden.
Er zitten mooie stukjes techniek in het hele facebooksysteem. Een filter op de zoekresultaten is nu niet echt een technisch hoogstandje.

Zelfs als ik dat meeweeg als een serieus argument zit ik nog steeds met de privacy van de profielafbeelding. Ik kán natuurlijk een andere afbeelding instellen maar het zou facebook sieren om daar dan een instelling voor te maken. Dat zijn zeer kleine aanpassingen die privacy bewuste gebruikers tegemoet komen.
wat kan facebook daar dan aan veranderen? het zijn gewoon idioten die iemand op de naam beoordelen: ooh dat was hij! ja, meerdere hondjes heten fikkie

facebook is écht niet opgezet om die ene kennis doelwit te maken, dus zulke opmerkingen vind ik maar raar...
Mijn opmerking is een reactie op HuHu. Hij stelt dat alleen mensen die jou kennen naar je zoeken. De voorbeelden die ik gebruik illustreren het tegendeel.

Dat jij 'zulke opmerkingen' raar vindt moet je zelf weten. Je zou ook de moeite kunnen nemen om goed te lezen en te zien dat de wereld groter is dan jouw denkbeeld.

Om je openingsvraag maar even te beantwoorden: wat kan facebook daar aan veranderen: de functie laten zoals deze is. Dat was nu net de hele aanleiding tot dit nieuwsitem.

Maar laat ik voor de aardigheid de vraag ook even omdraaien: heb jij er last van als ik mijn profiel verborgen heb? Zo ja, dan ben ik heel benieuwd naar jouw argumenten.
Nou ja mijn profiel staat ook redelijk dicht en ik plaats geen gekke dingen op mn FB.. maar als consultant die elke week of maand bij een andere klant zit.. Is dat toch niet fijn. ik grbruik een alias die niet makkelijk te vinden is.

Maar toch vervelend als een klant via via op je profiel kan komen.. Dan zijn de foto's op een vakantie niet zo goed meer.. Kortom beter opletten wat je post kan je geld kosten indirect ;)

Zo heb ik ook het profiel van mijn verhuurder gevonden. En hem ook aangesproken dat hij beter wat meer tijd aan het oplossen van mijn gebreken in mijn woning moet besteden dan elke dag 2 uur lang lunchen bij een of andere toko in amsterdam en om op FB te gaan klagen over huurders.. :+
Alle argumenten die je hier noemt kun (moet?) je oplossen middels de privacy-instellingen van Facebook. Of je wel/niet gevonden kunt worden middels de zoekfunctie staat daar los van. Het is wel zo dat als je je privacy-instellingen niet goed hebt staan, mensen dat nu makkelijker kunnen vinden. Maar die vindbaarheid is niet de oorzaak van het zichtbaar zijn van je vakantiefoto's voor niet-vrienden.
Probleem zit zich nu meer dat mensen ook zich aanmelden bij bedrijven. Dus een collega van mij die is lid van een werkgevers groep. En heeft jou toevallig toegevoegd aan FB..

Leuk denk je.. Maar een klant gaat dus kijken bij die werkgevers groep. Kan jou niet vinden dan maar via aangemelde gebruikers in die groep op zoek naar jou. Ik kan je verhalen vertellen over hoever somige HR mensen gaan om alles over je te weten kunnen komen. Dan nog kan je alles verborgen hebben. Maar dan nog kunnen ze veel Informatie over je weg trekken bij vrienden van je die wel een openbaar profiel hebben.

Ik heb om die reden daarom ook geen collega's of werkgevers vermeld op FB.. wel op Linkedin. Maar daar ben ik ook een stuk profesioneler ;)
Je kunt ervoor zorgen dat alle!!! Foto's en berichten waarin jij bent getagged goedgekeurd moeten worden voordat het ook op jouw wall terecht komt.

Als je je foto's alleen beschikbaar stelt voor vrienden, dan zullen buitenstaanders deze niet kunnen zien.
Om sociale media te gebruiken met familie moet je ze allereerst zover krijgen... probeer al tijden mn ma aan iets van sociale media te krijgen om voor makkelijker contact (mn familie woont in NZ zoals je al als voorbeeld gaf).

Tsjah... moet wel zeggen... als je prive wat met je familie wilt doen wat betreft sociale media, neem dan een sociaal media platform dat ervoor is gemaakt. Neem bijvoorbeeld FamilyLeaf... soortement FB, maar dan alleen voor familie. Niks geen gezeik met "zal ik die wel niet accepteren"...
Je kan wel roepen als je het daarvoor gebruikt, gebruik dan dit. Maar zo werkt het niet, als je er niet vanaf weet dan ga je het ook niet gebruiken.

Waarom denk je dat je mensen wel kan overtuigen om FamilyLeaf te gebruiken maar niet Facebook?
Anoniem: 426248
@Iwamoto11 oktober 2013 07:46
Nee, het is alsof je in de jaren '80 een telefoonaansluiting neemt en jezelf dan niet in het telefoonboek laat zetten.
Niet iedereen die Facebook gebruikt, gebruikt het ook als hoofdzakelijke manier van communiceren, net zoals dat met de vaste telefoon vroeger ook was.
Bedoel je een geheim nummer nemen? Dat kwam anders regelmatig voor hoor.
Ben ik niet eens. Een profiel op een sociaal netwerk kan je ook aanmaken met als doel voor de gerelateerde bedoeld. Dus het hoeft niet altijd openbaar te zijn.
Ik vind een auto kopen enkel om hem aan te duwen een minder raar idee dan om vervolgens gedwongen te worden om er in te rijden. Om maar even in te gaan op je analogie die ik in de eerste instantie niet vind kloppen.
aangezien er bij steeds meer sites, acties e.d. vereist wordt dat je een social media account gebruikt, zou het aantal fake account best nog eens hoog kunnen liggen
Ik heb facebook voor communicatie met vrienden. Verder hoeft niet iedereen mij te vinden. Misschien is het beter te stellen dat ik vooral in de stad rij, en jij ook op de snelweg :)
Ik zit op FB om contact te houden met een club kennisen en vrienden in europa en amerika. Verder heb ik compleet niets met de (anti) sociale onzin. Ik heb totaal geen behoefte om gevonden te worden.

Voor mij dus exit facebook. Het zal niet gemist worden. :/
Dat vind ik een slechte zaak, als je gevonden wil worden dan mag je dat toch zelf bepalen. Ze kunnen zelf wel zeggen dat de optie slechts or weinig werd gebruikt maar dat valt natuurlijk bijna niet te controleren.
Dat vind ik een slechte zaak, als je gevonden wil worden dan mag je dat toch zelf bepalen. Ze kunnen zelf wel zeggen dat de optie slechts or weinig werd gebruikt maar dat valt natuurlijk bijna niet te controleren.
Dat kan je zelf bepalen door Facebook gewoon niet te gebruiken. Zolang je gebruik maakt van een dienst van een partij (en zeker een Amerikaans bedrijf) moet je niet gek op kijken als de filosofie van dat bedrijf na verloop van tijd niet meer aansluit bij jouw wensen. Dan rest je twee dingen: of blijven gebruiken, of naar de concurent gaan. Heerlijk, marktwerking. ;)
Marktwerking is in theorie natuurlijk geweldig, maar in de praktijk zijn er wat tekortkomingen. Zoals het feit dat Facebook een dermate groot marktaandeel heeft, dat het moeilijk zal zijn om over te stappen naar een concurrent, tenzij je vrienden en familie dat ook doen. Anders zit je wel leuk op een ander platform, maar wel in je eentje. Daarnaast moeten er alternatieven zijn die bieden wat ontbreekt bij het product dat je nu gebruikt.

Of was dat sarcasme, die opmerking over marktwerking?
Probleem is dat steeds meer bedrijven er van uitgaan dat je wel een Facebookaccount zult hebben en dit eisen voor het gebruik van hun diensten.
Maar ik wil helemaal geen Facebookaccount, ik zie het nut er niet van in. Het mag dan leuk speelgoed zijn voor bedrijven, marketeers, slaafse consumenten en aandachtshoeren, maar ik val niet in een van deze categoriën. Bovendien is er weinig sociaals aan Facebook, doe mij maar echte vrienden.
het is een sociaal netwerk. waarom zou je niet gevonden willen worden?
zoals beschreven in het artikel: het is beter om je profiel af te schermen, zodat niet iedereen meteen alles kan zien :)
Anoniem: 126717
@bonus11 oktober 2013 08:51
maar dat valt natuurlijk bijna niet te controleren.
Ik ga er binnenkort achterkomen. Ik had mezelf onvindbaar gemaakt, de mensen die ik eventueel op mijn lijst wil hebben staan er toch al. Collegas en dergelijke hoeven niet bij me rond te neuzen en al helemaal geen verzoeken te sturen. Die worden allemaal geweigerd, ik houdt prive en werk strikt gescheiden.
Niet dat ik veel op FB te vinden ben, of het niet aan alle kanten dichtgetimmerd heb, maar toch...
Anoniem: 279971
11 oktober 2013 08:09
Als ik een solicitatie gesprek aan zou gaan , wil ik ook niet dat mijn profiel gevonden wordt...
Geen profiel is tegenwoordig bijna even verdacht als een "slecht" profiel. Je bent dan automatisch een paranoïde privacy-liefhebber, of je hebt geen sociaal leven, of je bent te oud, of een combinatie van bovenstaande.
Nou dat lijkt me wel wat kort door de bocht.

Paranoide privacy-liefhebber:
Paranoide en privacy-liefhebber zijn 2 verschillende dingen. Dat je waarde hecht aan je privacy of liever niet hebt dat iedereen vanalles over je kan vinden op Facebook (zonder eerst een uur bezig te zijn allerlei privacy-instellingen te wijzigen) wil nog niet zeggen dat je paranoide bent.

Geen sociaal leven:
Je kan lang discussieren over hoe sociaal een social media als Facebook nu echt is. Persoon A heeft geen Facebook maar gaat op zaterdagavond met zijn vrienden op stap, persoon B zit zaterdagavond de hele avond op Facebook. Wie is er socialer?
Er zijn vele andere manieren om contact met mensen te onderhouden dan Facebook. Telefoon, whatsapp, email, real-life gesprekken...

Te oud:
Ik ben 20, dat lijkt me niet al te oud. Sowieso is er niemand te oud, want iedereen die enigszins zelfstandig is kan een Facebook-account aanmaken (dat is geen rocket-science ofzo, gewoon wat gegevens invullen en klaar), of heeft familieleden die hen daar bij kunnen helpen.
Veel ouderen hebben wel email en/of doen aan internetbankieren, maar hebben geen Facebook. Nu zitten veel van hun vrienden/kennissen ook niet op Facebook dus is de drempel om ermee te beginnen ook wat hoger, maar zou het niet zou zijn dat juist deze mensen veel meer waarde hechten aan persoonlijk contact?

Ik herken mezelf in geen van bovenstaande 3 punten. Als een toekomstig werkgever er tijdens een sollicitatiegesprek over begint kan je toch altijd nog uitleggen waarom je geen Facebook-profiel hebt? Het lijkt me dat een werkgever je op dat punt niet af gaat wijzen hoor..
Sterker nog, ze mogen je niet afwijzen voor het niet hebben van een Facebookprofiel, maar ze mogen je ook niet afwijzen vanwege je leeftijd.

Kans bestaat dus gewoon dat ze je waarschijnlijk niet willen hebben als je geen Facebookprofiel hebt omdat ze dan dus minder over jou weten dan de andere kandidaten die dat wel hebben. Ze geven je vervolgens een of andere niet discriminerende reden als afwijzing.

Anderzijds zijn er ook al zat kandidaten gefaald omdat ze juist wel een Facebookprofiel hadden. Ik zelf vind een Facebookprofiel alles behalve representatief. Kijk bijvoorbeeld eens naar een profiel van een van je beste vrienden. Hoeveel komt dat nu overeen met hoe jij hem kent?
Anoniem: 463321
@SirBlade11 oktober 2013 10:55
Geen profiel is tegenwoordig bijna even verdacht als een "slecht" profiel. Je bent dan automatisch een paranoïde privacy-liefhebber, of je hebt geen sociaal leven, of je bent te oud, of een combinatie van bovenstaande.
Of je hebt in de echte wereld een druk sociaal leven met echte vrienden en daardoor geen tijd voor rondhangen op zogenaamde sociale sites.
Als het 'niet-verdacht-willen-zijn' een reden voor je is om op Facebook te gaan staan dan is er toch iets grondigs mis.
Of je besteed je tijd zinnig!
Brrr een privacy-liefhebber, het klinkt zo bijna als een misdaad.
- privacy-liefhebber... check
- geen sociaal leven... check
- te oud... check
Oei :+

Eigenlijk is het gewoon heel simpel:
- Alles wat je op internet zet blijft er potentieel voor altijd op staan.
- Moet je persé iedere brainfart van je vrienden cq. "vrienden" weten? En zij van jou? (ja je kunt dingen beperken, maar toch)
- Ik heb wel wat beters te doen... Tweakers lezen bijvoorbeeld.
Of je zorgt dat je gewoon fatsoenlijk reageert op internet, want wat op internet staat, blijft op internet. Dat Facebook je vindbaar maakt is niet zo heel gek. Als je een sociaal profiel hebt, heb je een voetafdruk en die getraceerd kan worden. Dan kan je hoog en laag springen over privacy, maar dat komt neer op schreeuwen om aandacht in een woestijn.

Ook hier op Tweakers zijn je comments gewoon zoek-/vindbaar op Google. Misschien niet met naam en toenaam, maar je nickname gebruik je misschien ook ergens anders. Ook zo kan je weer getraceerd worden.
Facebook gaat zelfs niet zover als Tweakers. Uw facebook text posts, foto's, video's worden niet geïndexeerd in Google.

Mijn facebook profiel bestaat enkel uit mijn echte naam en voornaam. Verder geen foto, geen wall posts, geen likes etc. Ik zie in mijn geval geen enkel probleem met mijn privacy.
Mijn facebook profiel bestaat enkel uit mijn echte naam en voornaam. Verder geen foto, geen wall posts, geen likes etc. Ik zie in mijn geval geen enkel probleem met mijn privacy.
Maar je echte naam is al een ernstig privacylek. Gebruik een nickname doe je op andere forums toch ook ? Aan je vrienden vertel je toch wel dat jij dat bent.
Een leeg profiel met je echt naam aanmaken vind ik juist wel slim. Zo hou je die officiële identiteit zelf in de hand zonder meer informatie dan je naam prijs te geven.
Of je zorgt dat je gewoon fatsoenlijk reageert op internet
Dat is natuurlijk geen valide argument. Hoewel je mag verwachten dat er je fatsoenlijk gereageerd wordt is het niet bruikbaar als inzet voor een dergelijke discussie.

Als ik dat argument namelijk wel als valide zou gebruiken en jouw profiel even bekijk kom ik tot 2 mogelijke conclusies:
- jij reageert nooit fatsoenlijk op internet want je hebt zelf geen gegevens zichtbaar in je tweakers profiel
- jij gelooft je eigen argument niet

Dus hoe hoog of laag ik ook spring, ik snap je punt over "what is put on the net, stays on the net" maar je uitleg heeft wat bewerking nodig.
Hahaha, "een kleine minderheid", want iedereen wil door iedereen gevonden kunnen worden. Ik geloof er niks van.
Idd ik heb deze optie ook aan staan, facebook is voor mn vrienden en niet voor mensen die ik niet ken
Die optie vinden dien je al een handleiding te hebben. Gaat voor gemiddelde gebruiker te ver. Logisch dat het minder werd gebruikt.
Jammer. Ik ben inderdaad iemand van de Brander reactie. Heb 10 vrienden en dat is het. Hoef helemaal niet gevonden te worden door die 10 tallen anderen :)

Daarnaast kan ik mij beroepshalve voorstellen dat er mensen zijn die niet graag gevonden worden op facebook. Uiteraard is de reactie "nou dan maak je maar geen profiel aan". Ik vond het oude blokkeer systeem top. Stoppen met facebook dan maar.
Tientallen? Honderden miljoenen bedoel je. Ik heb de vindbaarheid ook uitstaan. Maar belangrijker vind ik nog dat ik niet in normale zoekmachines (Google/Bing) gevonden wil worden. Is deze functionaliteit nu ook van de baan? Zo ja, dan maar Facebook verwijderen.
Je kunt alleen maar binnen Facebook gevonden worden, tenzij je anders hebt aangeven.
Ik ben wel binnen FB te vinden, maar (nog) niet via Google/Bing. Althans mijn profiel is niet te vinden... De openbare berichten (zoals T-mobile, ABN, etc) zijn wel te vinden. Je moet dus accepteren dat je gevonden kan worden als je op publieke (wereldwijde) berichten reageert.
Anoniem: 463321
@Kiswum11 oktober 2013 10:58
En straks ben je dus dus óók via Google te vinden. Daar gaat het bericht en deze hele discussie namelijk over.
Dit is een plaatje uit een van mijn reacties:
http://tweakers.net/ext/f/HPK3kDo3lBbsavvWfOX1jkY7/full.png

Ik ben wel via Facebook te vinden, maar niet via een zoekmachine als google.
Een vriend van me is op beide manieren te vinden, hij heeft het waarschijnlijk niet zo ingesteld als ik nu heb.

Zolang jij dus de instelling zo hebt ingesteld dat je niet via zoekmachines gevonden wilt worden, dan gebeurt het (vooralsnog), dus niet. Tenzij jij op openbare berichten reageert.

Dit Tweakers bericht + reacties gaan erover dat je vanaf nu binnen Facebook gevonden kan worden (,deze optie heb ik onlangs zelf uitgeschakeld waardoor ik wel via FB gevonden kan worden. De optie om via een zoekmachine gevonden te worden staat nog uit).
De optie om niet via je naam gevonden te worden had ik tot voor kort ook (onbewust) aan staan. Dit heb ik waarschijnlijk aangezet toen ik mijn account 3 jaar geleden had geopend.
Daarnaast heb ik de volgende optie ook aan staan:
http://tweakers.net/ext/f/MMqzaaUg1CMzhkYcqsyZUWQK/full.png
http://tweakers.net/ext/f/HPK3kDo3lBbsavvWfOX1jkY7/full.png

Daarmee kun je volgens mij niet via andere random zoekmachines gevonden worden.

Dit is de inhoud van de settiing waar het in dit bericht over gaat van december 2012:
Retiring the old “Who can look up my timeline by name?” setting

Everyone used to have a setting called "Who can look up my timeline by name," which controlled if someone could be found when other people typed their name into the Facebook search bar. The setting was very limited in scope, and didn't prevent people from finding others in many other ways across the site.

Because of the limited nature of the setting, we removed it for people who weren’t using it, and have built new, contextual tools, along with education about how to use them. In the coming weeks, we’ll be retiring this setting for the small percentage of people who still have it.
Het is nog steeds ontzettend simpel om een 'fake' account met nepnaam aan te maken op Facebook. Ik hoef niet zo nodig mee te doen aan de hype, maar heb wel een account om de fotoalbums van enkele vrienden te kunnen inzien, omdat ze te lui zijn die foto's elders te uploaden.

Edit: Quote is onbedoeld.

[Reactie gewijzigd door Notlupus op 11 oktober 2013 08:42]

Ik zag dat je je echte naam kunt gebruiken, maar dat je een alias kunt gebruiken, bijvoorbeeld je nickname. Ik weet niet of je dan op je echte naam + alias gevonden kan worden of alleen op je alias.
Anoniem: 463321
@Kiswum11 oktober 2013 11:00
Ik zag dat je je echte naam kunt gebruiken, maar dat je een alias kunt gebruiken, bijvoorbeeld je nickname. Ik weet niet of je dan op je echte naam + alias gevonden kan worden of alleen op je alias.
Al zou het nu alleen je alias zijn, wie zegt dat facebook dat over een tijdje ook niet aanpast?
Ik lees dat vele mensen zaken willen delen met een select gezelschap en daarbij soms moeite hebben om dit op de juiste manier af te schermen.

Begrijpelijk, maar ik persoonlijk bewandel nu juist de omgekeerde weg: ik doe alles publiekelijk. Mijn "code" is dat als ik niet wil dat iedereen het kan zien, ik het niet op internet zet. Aangezien ik alles publiekelijk post, ben ik daar uiteraard voorzichtig in. Ik zal nooit posten dat ik op vakantie ga. Ik zal ook nooit fotos gemaakt van vrienden (bijv op een terras) posten, want dat vind ik simpelweg onbeleefd.

Het voordeel is dat ik me niet over settings hoef druk te maken. Het andere voordeel is dat je heel wat minder onzin uitspuugt waar eigenlijk niemand op zit te wachten.
Anoniem: 463321
@Knippr11 oktober 2013 11:03
Dan bekijken we toch al die minder correcte dingen via de profielen van je vrienden. :+
Daar heb je een heel goed punt, en daar erger ik me dan ook mateloos aan. Als voorbeeldje: we zijn afgelopen zomer in de Maas gaan zwemmen. Een van de dames legt een filmpje vast en post dit meteen op Facebook.

Daar sta je dan in je blote pens, ongevraagd op internet en gedeeld met de wereld. Ik vind dat uitermate onbeschoft, maar het is gewoon niet tegen te houden.
Ik heb me altijd al afgevaagd waarom ze dit überhaupt aanboden. Vind het vrij logisch dat ze het er uit halen. Vrienden vinden is 1 van de dingen waar Facebook juist allemaal lastige algoritmes voor heeft zitten ontwerpen. Hoewel minder privacy natuurlijk altijd vervelend is, hoort deze functie niet thuis op een social site.

Offtopic: weet iemand of je als je dit ingeschakeld had nog wel gevonden werd door die "ken je misschien ..." mailtjes van Facebook?
Mijn vrienden weten mij wel te vinden zonder Google zoekfunctie en de mensen die mij niet kunnen vinden, hoeven mij ook niet te vinden. Ik zit echt niet te wachten op vriendenverzoeken van mensen die in een grijs verleden kende of ex-collega's van toen ik 18 was. Dat soort verzoeken krijg ik nu al genoeg, zonder dat ik vindbaar ben in zoekmachines.
Laat ik het even anders stellen, meneer A neemt Facebook, hij heeft zichzelf altijd op onvindbaar staan maar daar komt nu een einde aan, het ergste wat ik me kan voorstellen is

"Hallo A, met Henk hier, gvd man, jij had toch geen Facebook ? ik kan je hier gewoon vinden man, denk maar niet dat ik je nu nog een vriendschaps verzoek ga sturen"
Als je het niet vraagt, dan weet hij het niet inderdaad ;)
Wat dat betreft moet je er niet vanuit gaan dat, wanneer je iemand niet kan vinden, die persoon niet op FB aanwezig is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee