Xbox One neemt laatste vijf minuten gameplay op - update

De Xbox One kan tijdens singleplayergames automatisch de laatste vijf minuten gameplay opnemen. Uit die beelden kan de speler vervolgens zelf een compilatie samenstellen en die uploaden. Tijdens multiplayersessies kunnen de laatste 30 seconden bewaard worden.

Dat de Xbox One gameplaybeelden kan bewaren, was al bekend. Hoeveel er opgeslagen wordt, maakte Ken Lobb, creative director van Microsoft Studios, bekend tijdens de San Diego Comic-Con, in een interview over fighting game Killer Instinct. Volgens Lobb staat de functionaliteit intern bekend als Project Upload. "Het idee is dat je altijd opneemt," legt hij uit. "De laatste vijf minuten gameplay worden altijd opgeslagen op je harde schijf." Spelers kunnen vervolgens uit die laatste vijf minuten segmenten kiezen en aan elkaar monteren. Het is zelfs mogelijk om via Kinect een voice-over op te nemen. Via Kinect kunnen ook extra beelden opgenomen worden, zodat bijvoorbeeld picture-in-picture mogelijk wordt.

Lobb erkent dat de optie vooral geschikt is voor het vastleggen van gameplaybeelden van singleplayergames. Microsoft heeft echter ook gedacht aan multiplayergames. Als de speler de voice command Xbox, record that geeft, bewaart de Xbox One de laatste 30 seconden gameplay, waar de speler later gebruik van kan maken. Lobb wijdde niet uit over de optie om gameplaybeelden te streamen.

Microsoft heeft een streaming-optie wel aangekondigd. Ook Sony wil het mogelijk maken dat spelers gameplaybeelden van de PlayStation 4 streamen. Net als de Xbox One bewaart de console van Sony ook gameplaybeelden op de harde schijf, die achteraf bewerkt kunnen worden. Sony kondigde in eerste instantie aan dat de console 15 minuten gameplay bewaart. Een week geleden was Neil Brown, hoofd van Sony's r&d-afdeling daar echter minder stellig over. De console zou in staat zijn om 'enkele minuten' aan gameplay op te slaan.

Update, 23 juli, 10:05: Sony heeft inmiddels opheldering gegeven over de uitspraak van Brown. De consolebouwer bevestigt dat de PlayStation 4 de laatste 15 minuten gameplay opslaat.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

22-07-2013 • 17:12

77 Linkedin

Reacties (77)

77
70
38
4
0
18
Wijzig sortering
Bronnengebruik is niet goed hier. Waarom geen research alvorens dingen geplaatste worden. Sony heeft misschien nog geen uur geleden herbevestigd dat de secundaire chip ervoor zorgt dat telkens de laatste 15min van het beeld zijn opgenomen. Ze hebben neil Brown verbeterd en ze hebben al sinds de aankondiging telkens weer 15min gezegd.
Waarom kan je niet gewoon heel je gameplay opnemen (niet automatisch weliswaar, maar door dit zo in te stellen) in plaats van enkel de laatste 5 minuten automatisch? :s
Wellicht kan dat, alleen dat is (nog) niet aangekondigd. Dit moet je zien als een 'always on' capturing, zodat je altijd een gave actie achteraf kan grabben. Daarnaast zal er vast wel een echte 'record' functie komen. Vergelijk het met een 'timeshift' en 'record' functie van een DVR...
Leuk hoor, mooi dat je je gave actie terug kan bekijken. Maar is ALTIJD niet een beetje overdreven? Kun je die rekenkracht en opslagcapaciteit niet beter anders benutten? Ik heb nog nooit spijt gehad dat ik iets niet gecaptured had...
Het ligt maar net aan welke methode ze gebruiken. Je kan natuurlijk iets als een 1080p filmpje opnemen, of gewoon data van movement, in dat geval is het puur een registratie van waar iedereen is, wat ze allemaal doen enz, dat is relatief ligt. Diverse spellen gebruiken dat tegenwoordig, bijvoorbeeld Call of Duty: Black Ops (en waarschijnlijk 2 ook)
Diverse spellen gebruiken dat tegenwoordig, bijvoorbeeld Call of Duty: Black Ops (en waarschijnlijk 2 ook)
De originele Quake had dat al destijds, inclusief games die daarop voortborduurden. De acties van spelers\events in die engine(s) toch al als 'commands' rondgestuurd, dus in feite was het niet meer dan loggen van die commands en later weer afspelen.
Het opnemen van de acties ipv. het beeld heeft zo zijn voordelen. Je kunt naderhand je camera positie kiezen. Wat natuurlijk handig is als je een specifieke scene wilt benadrukken in je video. En je kunt de opgeslagen beelden misschien later opnieuw afspelen met betere instellingen voor beeld (hogere resolutie/texturen etc).
Toch verwacht ik dat ze gewoon het beeld opnemen, dan hoef je alleen nog te knippen en je upload is klaar voor gebruik. (En de cloudservice past daar beter bij)
Anoniem: 271482
@pauluss8623 juli 2013 08:49
Het gaat nog wel wat verder terug dan dat, in oa. Wing Commander 1, 4D sports driving, Testdrive 3 konden dit ook, en nog eerder had MS flightsimulator 3.x deze functies al.
Maar als elke game het kan, legt dat nogal wat rare eisen op aan de gebruikte game engines.
Kans lijkt me groot dat er een filmpje wordt opgenomen, of mss als fallback.
Van de PS4 is al bekend dat er een aparte chip in de console zit die de video encoding doet, dit werd bij de presentatie vermeld. De XBox One zal wel iets vergelijkbaars doen. Movement data of controller inputs opslaan is praktisch gesproken onmogelijk, elk spel is anders gemaakt en kan random gebeurtenissen e.d. bevatten, inkomende netwerk data die het spelverloop beinvloeden, etc. Developers moeten doorgaans al behoorlijk veel moeite doen om dergelijke replay-functies binnen hun eigen spel goed te laten werken, laat staan dat de console het dus generiek voor elk soort spel zou kunnen.

Ik zou zelf trouwens ook liever zien dat elke sessie continu opgenomen kan worden, laten we zeggen totdat je de console uitzet of van spel wisselt, en dan de keuze heb om de video permanent te bewaren en of de console af te halen om er iets mee te doen. Zou namelijk wel leuk zijn als je van plan bent een of andere epische speedrun of een online toernooi ofzo te doen, die je later terug wilt kijken of aan iemand wil laten zien. Vijf minuten is echt te weinig vind ik.

Praktisch gesproken zou je een limiet van 12 uur ofzo kunnen nemen en dan gaan 99.999% van de mensen daar nooit overheen. Een uur of 12 aan gameplay video kost met een beetje fatsoenlijke compressie minder dan 25 GB, dus als je toch een 500 GB HDD hebt, waarom zou je de opname functies dan kunstmatig gaan beperken?

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 22 juli 2013 18:46]

Om dat soort compressie voor elkaar te krijgen moet je eigenlijk beschikking hebben over grotere stukken en/of toekomstige data, dus dan zou je de data die je eerst ongecomprimeerd hebt opgeslagen later weer opnieuw moeten bekijken. Dat kan wel maar dat kost aanzienlijk meer rekenkracht dan ongecomprimeerd of met eenvoudige compressie opslaan.
Gerenderde video comprimeert vrij goed, veel beter dan full motion video, en dat ziet er bij 10 mbit/seconde al heel acceptabel uit als je het met een standaard streaming codec encodeert. Pak daar de helft van en dan dan zullen weinig mensen klagen over de beeldkwaliteit. Op die bitrate zit je rond de 2.5 GB per uur aan video. Zou je naar 720p gaan (ook nog wel acceptabel voor screencasts) dan is het helemaal goed te doen. In feite heb je maar ongeveer 30 frames in het geheugen nodig voor bidirectional predicted frames (dus encoden met verwijzing naar vorige en volgende frames), wat op 1080p rond de 250 MB geheugen kost, ook goed te doen als je 8 GB hebt. Encoding tijd is niet relevant als er een dedicaties encoder chip in de console aanwezig is, als die maar minimaal tegen de 30 fps op Full HD resolutie aankan.

Ik denk dat het technisch niet zo'n groot probleem is dus ;-)
Als je beeldmateriaal opneemt tijdens het spelen van het spel, dan doe je dat in een formaat dat praktisch raw is, zoals bijvoorbeeld Lagarith. Opnemen in bijvoorbeeld h.264 is ondoenlijk, dat kost gewoon teveel processing power die gewoonweg niet beschikbaar is tijdens het spelen van een spel.
Dit voelt wel heel erg als, hmz de PS4 doet dit, dus dan moeten we het ook maar op de xbox doen, maar we krijgen het niet zo goed voor elkaar als op de ps4 dus dan doen we maar 5 min gameplay. Oh en online.... tsja wie speelt er nu nog online?

Ik zie hier het nut niet echt van in, voor de PS4 lijkt het er toch wat rooskleuriger uit te zien.
Niet alle developers willen dat hun gameplay opgenomen wordt;
Nee dat doen ze niet, aangezien elke game een andere implementatie heeft en dus support moet leveren.

Het lijkt mij vrij logisch dat ze gewoon 5min raw video opslaan en steeds aanvullen/verwijderen. Dat kost vrijwel geen rekenkracht, slechts HD write access, die je tijdens het gamen toch niet benadert aangezien het meeste in je geheugen staat.
Weet niet hoe het precies geimplementeerd gaat worden, maar de framebuffer zit normaal gesproken in het GPU geheugen, deze 'downloaden' naar de client zal toch op een of andere manier een belasting leggen op de GPU. Al is het alleen maar vanwege gebruikte bandbreedte. Of je het gaat merken is een ander verhaal natuurlijk.
Voor zover ik weet gebruiken de nieuwe consoles volledig 'shared memory', gezien de GPUs in de APU zitten.
Ja, maar dan nog heb je 'last' van DMA. Tenminste, als consoles ook zoiets kennen.
prima, maar het moet ook nog naar je display. Zet daar een encoder chip tussen die het nog terugstuurt naar de harddisk, en klaar?
Tweakers, Sony heeft altijd 15 minute beweert, waaruit leiden julie af dat Neil Brown ''enkele minuten'' heeft gezegd? Hij zei ''several''.
zie de link in het stuk, daar staat het. En wat denk je dat 'several' is in het nederlands? Verscheidene, enkele dus ;)
Dan moet een game dat wel ondersteunen en moet er daarnaast een soort van API aanwezig zijn in dat spel waarmee de Xbox die functie kan aansturen.
Leuk hoor, mooi dat je je gave actie terug kan bekijken. Maar is ALTIJD niet een beetje overdreven?
Jij weet wanneer iemand een meesterlijk actie gaat uitvoeren? :D
Je zal dus alles moeten filmen om nu net niet die ene meesterlijk actie te missen die je waarschijnlijk nooit meer zal maken. Zie het als doelpunt van de eeuw of zo, even niet filmen en je mist nu net dat doelpunt te filmen, lukt je maar eens in je leven en die kans is gemist. Snap dat bij spel iets minder belangrijk is voor meeste, maar voor sommige ook niet.

Je zal alles moeten opnemen, en dan is werken met buffer een hele goed oplossing, laatste zoveel minuten zal in meeste gevallen voldoende zijn, echt alles opnemen zal behoorlijke opslag vereisen als je veel speelt, niet echt praktisch.
De eerste xbox had al een game die hier gebruik van maakte. En moet zeggen, als je dit in een spel element kan gebruiken, is het best gaaf :)
Het gaat net zoals twitch werken, de service neemt het gewoon zelf op via servers. Je kan zo vrijwel alles opnemen zonder performance verlies.

De PS4 heeft daarbij ook nog een extra chip die de encoding doet zodat de zooi minder getaxt wordt.

Al met al zijn het maar slappe aftreksels van wat een PC uiteindelijk leveren kan. Maar het is tenminste wat.
Dat vind ik ook raar, en waarom dan voor multiplayer alleen de laatste 30 seconden?
Ik vind het ook vreemd. De meeste toepassingen voor online video's zijn toch immers voor multiplayer beelden? Of kiezen ze voor de 30 seconden omdat je bij MP doorgaans veel actie hebt, waardoor ze ervan uitgaan dat spelers steeds korte clips willen opslaan, in plaats van hele blokken van 4 minuten.

Bovendien wordt je dus gedwongen om direct het spel te verlaten als je iets wilt bewaren? Ik ben heel erg benieuwd naar hoe dit precies geimplementeerd wordt. Dan hoop ik op een knopje of simpele menu-optie om de 'afgelopen 30 seconden definitef op te slaan', waarbij er direct weer opgenomen wordt. Als je dan uit al die 30 seconden clips nog bewerken en samenplakken, lijkt me dat wel handig.
Ze dwingen je niet uit het spel te gaan en bewerken kan achteraf. Samen plakken weet ik niet, maar die andere zaken hadden ze al laten weten op E3 in een interview. Zelfs gedemonstreerd dacht ik.

Wel jammer dat het maar 30 seconden is bij multiplayer, toch wat kort. Een actie met de aanleiding erbij is toch al snel een minuutje of 2 heb ik gemerkt bij de Halo games. Ik hoop dat er een instelling kan aangezet worden om een hele sessie op te nemen (waarschijnlijk een beperking van de harde schijf, maar misschien kan op een externe langer dan.)
Nu is het terugzien van gamebeelden vaak een feature van games. Een losse game kan echter veel kleinere game datasets opslaan en dan de eigen game engine gebruiken om de game opnieuw te renderen.

Als dit echter een generieke oplossing is die voor alle games werkt dan zal de gameplay vanuit de gerenderde beelden moeten worden gehaald.
Dan gaat het op HD resolutie natuurlijk om heel veel niet gecomprimeerde data.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 22 juli 2013 17:30]

4 uur aan data na een sessie (of meer na een marathon), is een heleboel data.
Daarnaast gaan mensen meestal niet iets doelbewust opnemen, maar zodra een leuke actie zich heeft voordaan, hebben ze spijt dat ze het niet hebben opgenomen.

Trouwens, je weet momenteel niet wat wel en niet kan ingesteld worden


edit:woordkeuze

[Reactie gewijzigd door Soggney op 22 juli 2013 17:23]

Valt wel mee als het puur data is. Een Halo potje van een een half uur is maar een paar MB. Tenzij je het gaat renderen, dan is het een ander verhaal natuurlijk.
Daar geef ik je gelijk in, in TF2/CSS/CSgo/... kun je uren opnemen en dan kom je max aan een MB of 10, zolang je maar niet gaat renderen :p
ingame opnemen misschien, maar je zal geen avi of mp4 oid hebben
Ze zullen het wel gewoon als ingame video opnemen. Het ligt er natuurlijk aan welke codec er gebruikt wordt, maar ongelimiteerd opnemen zal voor te grote bestanden zorgen.
Ik zie voor mij persoonlijk het nut niet zo, waarom zou ik een spelletje willen opnemen? En waarom zou ik de gameplay van iemand anders willen zien? Dan wordt dat straks net als twitter, iedereen wil iets laten zien/roepen, maar niemand die er naar kijkt of luistert.
Marketing. Men wil dat jij je gamebeelden deelt met vrienden zodat ze enthousiast worden en ook de console/game gaan kopen.
Voor de kick? Voor uitleg videos?

Kijk eens een keer rond op youtube en zie hoeveel gameplay beelden hier wel niet op staan. Sony en Microsoft willen dit gewoon makkelijk voor je maken door ervoor te zorgen dat je geen externe hardware nodig hebt. ;)
Inderdaad erg zuining que tijd maar wellicht zit de gedachte erachter dat dit geupload moet worden. Met de grote van deze HD-filmpjes zul je snel een redelijk bestand hebben, al snel wordt dit een upload netwerk ipv multiplayer netwerk.
Zou wel mooi zijn als men besloot de laatste 5 minuten bijvoorbeeld te laten uploaden (of zelfs zelf te kiezen welke 5 minuten) van een helemaal opgenomen potje. Kan me wel voorstellen dat ook dan dit erg veel opslag kost.
Al is de uitleg niet erg duidelijk, volgens komt het neer op een Black Box-achtige functie (of gewoon Instant Replay), oftewel de afgelopen 5 minuten zijn altijd opgenomen dus als er iets gebeurt wat je wilt opslaan, heb je die mogelijkheid altijd.

Vind ik opzich wel een mooie functie, al hoop ik wel dat er ook nog een functie komt om vrij iets op te nemen :)
Anoniem: 633
@The_Max22 juli 2013 18:05
Die is er ook, als je xbox record zegt neemt de xbox automatisch 30 seconden gameplay op. dit blijft er dan ook opstaan en kun je later gebruiken. 30 seconden is niet lang, ben ik wel met de meesten eens.
"Volgens Lobb staat de functionaliteit intern bekend als Project Upload. "Het idee is dat je altijd opneemt," legt hij uit. "De laatste vijf minuten gameplay worden altijd opgeslagen op je harde schijf.""

Dat betekent dat je de harde schijf van de Xbox One regelmatig moet opschonen, want anders komt hij vol te staan met 5-minuten filmpjes van hoe jij een spelletje aan het spelen was.
Niet als hij dat stuk van vijf minuten weer overschrijft ;) Wat vermoedelijk het geval is.
Dat is natuurlijk niet het geval. Het komt er op neer dat mits je de afgelopen 5minuten van je gameplay niet handmatig opslaat, de hardeschijf constant rewrite. Anders zou je je totale gameplay in stukjes van 5minuten hebben...
Gaat dit niet (veel) resources kosten? Dit doet me denken aan dat capture-gedoe van GTA 4 waarbij ik het altijd uit had staan, want het scheelde me een hoop fps.
Bij de PS4 zit hier een dedicated chip voor ingebouwd. Xbox One durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar het zou wel logisch zijn.

Hetzelfde dat de meeste pc's tegenwoordig een dedicated chip voor 1080p decoderen hebben. Zo ook mn atom pctje. Ding is retetraag bij de meeste dingen maar voor wat hij moet doen, HTPC aansturen, doet hij perfect.
"De laatste vijf minuten gameplay worden altijd opgeslagen op je harde schijf."

waarom wordt het dan na 5 minuten weggepleurd?
als ik het zo lees wordt het in een blok van vijf minuten weggeschreven en gaat ie na vijf minuten gewoon bit voot bit over het 'oude' materiaal heen ja.

[Reactie gewijzigd door mveijden op 22 juli 2013 18:02]

"De laatste vijf minuten gameplay worden altijd opgeslagen op je harde schijf."

waarom wordt het dan na 5 minuten weggepleurd?
Omdat voor 100+ miljoen gebruikers die 5 minuten full HD video opslaan nogal veel bandbreedte en opslag kost?
15 minuten zou wel netjes zijn :) ideaal om een boss battle op te nemen en er mee te pronken :P

5 minuten is wat magertjes, imo.
Is niemand bezorgt om z'n privacy? Of laten we toe dat Microsoft ook de door ons gesponserde Xdoos-één gaat censureren - zodat er zeker geen "cameron-censuur-toestanden" voor volwassenen op gespeeld kunnen worden?
M.a.w. - hoe ver willen we dat de fabrikant van een console mag en kan gaan - en kunnen wij die betalen, daar controle over houden?
Niet - en dus doe ik niet (meer) mee. Zo eenvoudig is dat. Ik betaal, ik ben de baas, ik beslis!
|:(
Sony slaat zelfs 15 minuten op, wat zeur je nu...
Het neemt je gameplay op en slaat dat tijdelijk lokaal op zodat je het later alsnog kan uploaden als jij dat wilt. Wat is daar nou weer mis mee?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee