Roadmap nieuwe MediaTek-chipsets komt online

De roadmap van chipfabrikant MediaTek voor het komende halfjaar is openbaar gemaakt. De meest opvallende soc op de roadmap is de MT6592, die is voorzien van een octacore-cpu met een klokfrequentie van 2Ghz en een SGX6xx-gpu. Deze soc verschijnt eind dit jaar.

MediaTek logoIn de roadmap staan naast nieuwe socs ook enkele socs die al zijn uitgebracht, waaronder de MT6589, die onder meer al terug te vinden is in de Acer Liquid E2 en de Zopo C2. Die soc beschikt over een quadcore-cpu die draait op 1,2GHz en een SGX544-gpu. MediaTek-socs zitten steeds vaker in mobiele apparaten. Dat zijn met name goedkopere modellen, die afkomstig zijn van Chinese merken. Alle socs die op de roadmap staan zijn gebaseerd op de Cortex A7-architectuur en worden gebakken op 28nm.

De MT6582 en MT6572 zijn beiden gericht op het budgetsegment, waarbij de eerstgenoemde een 1,3GHz-quadcore-cpu heeft en de tweede een dual-core-cpu die draait op 1GHz. Beide socs hebben een enigszins verouderde mali400-gpu aan boord. De MT6572 is al sinds juni beschikbaar voor fabrikanten, maar is nog niet verschenen in een 'bekend' apparaat in Nederland, en de MT6582 moet ergens in het derde kwartaal verschijnen.

Socs die bedoeld zijn voor de hogere segmenten, de MT6588 en de MT6592, krijgen een PowerVR SGX6xx-gpu en verschillen van elkaar door gebruik van verschillende cpu's. Zo is de MT6588 voorzien van een quad-core-cpu met een kloksnelheid van 1,7 GHz en de MT6592 van een octacore-cpu die draait op 2GHz. Bovendien zijn de high-end-soc's gemaakt met 'high-k metal gates'.

In tegenstelling tot Samsung's octacores zou de MT6592 alle acht kernen tegelijk kunnen laten werken, al is het niet aannemelijk dat een smartphone alle acht kernen tegelijk kan belasten bij normaal gebruik. Een topman van Qualcomm noemde octacores in smartphones recent nog 'gekkigheid'.

Door Christophe van Bokhoven

22-07-2013 • 18:28

24 Linkedin

Submitter: Zenix

Reacties (24)

24
23
16
4
0
2
Wijzig sortering
Jammer dat mediatek nooit sources released, als ze dat nou eens zouden doen zou er een grote community kunnen komen rond deze devices. Nu is het vrijwel onmogelijk om bijvoorbeeld CM10 te porten, of om grote aanpassingen te doen aan het OS. Dit is ook de reden waarom er op XDA vrijwel geen aandacht is voor mediatek devices, wat ik zelf een groot nadeel vind...
Ik voorzie daar grote veranderingen in, zeker op XDA.
Het aantal topics over (chinese) MT phones groeit gestaag.
Wachtende op mijn Jiayu G4 kijk ik dagelijks even, en er blijft meer komen.

Net zoals ze voor mijn ancient LG P500 nog steeds ontwikkelen.
Die gasten weten wat goed is, zeker met onze feedback.

Man, wat mis de days dat ik ook nog meedeed...geen tijd meer voor
MediaTek doet zelf niet de broncode vrijgeven maar laat het vrij aan de OEM om dat te doen. Dit staat in in licentie header van de code:

http://forum.xda-develope...p?p=43220180&postcount=90

De copyright vermeldingen in de code spreken zich zelf nogal eens tegen.

Vandaar dat ACER, Alcater, etc. de broncode beschikbaar maken.

MediaTek ziet zich zelf als hardware boer en levert een "ontwikkel" platform mee, android + linux kernel, welke niet bedoeld is voor publiek gebruik.

Dat ze daarmee de GPL etc. overtreden dat interesseert ze niet. Ze zien geen meerwaarde in het sturen van patches naar de Linux Kernel en Android ontwikkelaars.

Er zijn overigens aziatische clubs die langzaam van mening veranderen. Samsung, Allwinnner. Laatst genoemde door aanmoedeging vanuit de EOMA-68 en het lunix-sunxi projecten.

Laten we hopen dat het ooit gebeurd.

De reden dat er toch weining interesse is vanuit CM en andere Modders is omdat MediaTek (nog) een kleinere afzet markt heeft en ze vaak in dual-sim toestellen zitten.

Android heeft standaard geen ondersteuning voor dual sim en MediaTek of OEM's laten de broncode voor dat stuk dus niet vrij. Wat ook niet verplicht is on de licentie van de Android software.

En een dual-sim toestel koop je toch voor de dual-sim. Een custom rom die dat niet ondersteund heb je weinig aan.

Oja PowerVR GPU zijn duivels. Imagination geeft maar zelden updates voor hun drivers. En de architectuur is dusdanig complex dat ze zelf moeite hebben met stabiliteit. Ook worden de PowerVR GPU's door de open source gemeenschap gemeden. Door de houding van Imagination en onmogelijk structuur van de GPU's.

De onmogelijk structuur zal er waarschijlijk wel voor zorgen dat ze zoveel kunnen met weinig verbuik.

Voor bijna alle andere GPU's op Telefoon's/Tablets/Embedded systemen wordt aan open source drivers gewerkt.
Maile (ARM), Tegra (Nvidia), Vivante, Ardreno (Quallcom) etc.

[Reactie gewijzigd door falcon1 op 23 juli 2013 12:00]

Deze roadmap laat nog niet de nieuwe a12 ARM designs zien. De verwachting is dat bedrijven als mediatek, rockchip en amlogic, deze a12's van ARM gaan gebruiken vanaf 2015.

De midrange devices kunnen hele mooie oplossingen (goede accuduur met +300 DPI scherm van 5-8" en 1080P playback) realiseren op deze opvolger van de huidige a7. De dige a7's komen net iets te kort naar mijn smaak.

Aangezien alle grote merken zelf bezig zijn met eigen ontwerpen en een flinke stap voor lopen is het komend jaar echt wachten op de nieuwe generatie midrange a12 SoC's met geïntegreerd LTE en/of Wifi. Of je moet je ondertussen laten verleiden door komende product aankondigen met Qualcomm SoC's.

Dus het is goed om te lezen dat Mediatek al wel op 28nm zit.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2013 00:22]

De A12 is alleen aangekondigt door ARM maar is nog lang niet af. ARM verwacht zelf dat SoC's met de A12 niet voor eind 2014 van de band zullen rollen en devices met een A12 pas begin 2015 beschikbaar zullen zijn.
Je hebt gelijk; zelfs nog meer redenen om voor wat meer high end te gaan. Dan kan ondertussen media playback / streaming op Android/linux i.c.m. deze goedkopere soc's wat meer volwassenen worden.

Knappe jongens als ze zonder A12 competatief kunnen zijn met Qualcomm als het gaat om 'bang for the money'. Natuurlijk mede dankzij google Nexus en komende Asus, LG en Motorola en zelfs Samsung producten.

Al deze merken zetten fors in op mid range gezien de groeimarkten.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2013 00:23]

Knappe jongens als ze zonder A12 competatief kunnen zijn met Qualcomm als het gaat om 'bang for the money'. Natuurlijk mede dankzij google Nexus en komende Asus, LG en Motorola en zelfs Samsung producten.
Hoezo? Voor de midrange/low end heeft Qualcomm ook gewoon Cortex-A7 producten, in plaats van hun high perforance Krait core. Ik zie niet in hoe een bedrijf als Mediatek problemen heeft om zijn A7 producten te plaatsen tegenover A7 producten van Qualcomm. Het zou dan op de GPU en andere onderdelen op de SoC aankomen, maar Qualcomm plaatst ook geen high-end GPU's op low end SoCs en dingen als LTE zullen er doorgaans ook niet op zitten, in ieder geval nog niet op dit moment. Er zijn ook genoeg Krait SoC's zonder LTE.
MediaTek timmert goed aan de weg in de low/mid-end segmenten. Redelijke processorkracht voor een laag prijsje, zodat iedereen aan een smartphone kan. Wel jammer dat er in dit soort telefoontjes vaak wel iets ontbreekt, zoals een scherm met hoge resolutie. Maar ja, wat niet is kan nog komen!
het gaat over chipsets, niet over de smartphones zelf. Deze kunnen gewoon 1080p aan qua resolutie en dat is ruim voldoende (zelfs de 1280*1080 is ook nog meer dan voldoende)
Anoniem: 325463
@Cassie78922 juli 2013 18:48
Umi/Zopo/iocean zijn het daar niet mee eens met mt6589T quadcores en fullhd scherm vanaf E158
Zodat iedereen aan de smartphone kan?
Pardon?

dat kan iedereen zowiezo. Zelfs met patsmerk. Genoeg goedgeprijsd spul op de markt.

En zo ook de chinezen met MT spul, waar niet iedereen mee gezien wil worden.
Goeie reso's ook, geen probleem.

MT phones zijn goed, en de chinezen maken er erg goede tels mee. Zie de eerder genoemden en niet te vergeten de Jiayu G4!

Nonetheless, MT maakt goed spul, en vergeet niet dat het zuinig met batterij omgaat.
Wat is er zo erg aan de zin "Zodat iedereen aan de smartphone kan?"
Niet iedereen heeft hetzelfde budget, en dit maakt het toereikender voor mensen met een minder budget...
Iedereen die aan de smartphone wil, zit dat al, en/of kan dat.
Ze zijn er voor lage prijzen. Al sinds vele jaren. Zoals de mijne.
Ik heb zelf toendertijd (2.5 jaar geleden) LG P500 gekocht hier, en mijn ouwe sim erin geduwd.

Maar uiteraard wil iedereen hier ook stoer zijn, en het nieuwste grootste koelste model hebben.
U noemt misschien 2de-hands S3 goedkoop. Ik noem nieuwe Indo (Chinese made) Smartphone voor 30 euro (met 2 jaar GRATIS abbo, als je maar je pre-paid blijft hervullen met 5 euro per maand) goedkoop.
Ik zou het nooit kopen, ik weet niet of ze het uihouden. Ik doe onderzoek voor ik iets koop.

En ga aub niet uw NL budget vergelijken met het gemiddelde budget hier (als u nu weet waar "hier" is)

Hier vele ripoffs die doen wat ze doen, maar waarschijnlijk niet lang.

De betere Chinese MT's doen dat wel. Prima spul, voor lagere prijs dan uw budget model.
het feit dat het hier op een nederlandse site wordt gepost doet het publiek van de site er onbewust aan denken dat dit een product voor de europese markt betreft.

het aantal toestellen dat hier bij ons te verkrijgen is met die chips zal heel beperkt tot helemaal geen zijn, terwijl ze bij jou waarschijnlijk vlot te vinden zullen zijn
het feit dat het hier op een nederlandse site wordt gepost doet het publiek van de site er onbewust aan denken dat dit een product voor de europese markt betreft.

het aantal toestellen dat hier bij ons te verkrijgen is met die chips zal heel beperkt tot helemaal geen zijn, terwijl ze bij jou waarschijnlijk vlot te vinden zullen zijn
http://tweakers.net/categ...GhiDKzMLQEkSZGxgoxdbW1gIA

http://tweakers.net/categ...AdFlijpJVtJK5oYGpUmxtbS0A

23 GSM's en 4 Tablets in de pricewatch met Mediatek chipsets, waarbij maar een enkele Chinese telefoon. Er zijn genoeg non-Chinese fabrikanten die inzien dat een quad-core Cortex-A7 met hoge frequentie een prima optie is voor een midrange product. Met ongeveer de IPC van een Cortex-A9, de functionaliteit van een Cortex-A15 en het verbruik van een Cortex-A5 is het een prima core. Gecombineerd met de Imagination PowerVR GPU's heb je een prima chipset.

Dus al met al denk ik dat je je redelijk vergist en dat we meer en meer Mediatek gebasseerde producten zullen tegenkomen in ons landje.
A7 cores zijn stukken zuiniger kwa performance/watt dan de A15 in veel high-end mobieltjes. Dat maakt deze socs zeer interessant, en het maakt ook een octacore in mobieltjes aannemlijker.
Psies! Maar dat schijnt niet veel tweakers (meer) te interesseren.
Well, op het Forum nog wel, op Frontpage niet...
Als ik deze roadmap bekijk dan komt Mediatek pas medio 1Q2014 met een soc die LTE ondersteunt?

Dat is laat imho. LTE ondersteuning begint voor veel mensen die een telefoon halen (en die zich een beetje informeren en er een tijdje mee willen doen) toch wel een vereiste te worden.
Maar LTE is voor velen echt nog niet zo belangrijk.
Lees: ..begint voor veel mensen.. en ..die zich een beetje informeren en er een tijdje mee willen doen..

Dat sluit dus in het geheel niet uit dat het voor veel mensen nog niet meetelt in hun overweging.
De wereld is groot. Verruim uw geest.
Een beetje een ongepaste opmerking imho.

Natúúrlijk zal het lang duren vooraleer LTE op veel plekken in deze wereld doordringt. Dat is enorm evident.

Maar.. In het land waar Mediatek z'n thuisbasis heeft (Taiwan) en het land waar ze voor een groot deel hun omzet halen (China) hebben ze er financieel echt totaal geen moeite mee om héél snel een LTE netwerk uit de grond te stampen waar een enorme markt mee bediend wordt, voor zover het niet al gewoon beschikbaar is.

Tel daarbij andere landen of gebieden op waar het uitrollen van LTE grote vaart heeft of grote vaart kan nemen in dichtbevolkte gebieden, zoals: India, Japan, Zuid-Korea, Zuidoost Azië, het Midden Oosten, Rusland, Europa, Noord-Amerkia, Oceanië, Brazilië, etc, etc, dan vallen de gebieden waar de penetratie van LTE lang op zich zal laten wachten behoorlijk in het niet qua mogelijke omzet.

[edit.]
Ik zie dat je in Jakarta zit. Ook in de meeste dichtbevolkte gebieden in Zuidoost Azië hoeft het echt niet lang te duren vooraleer er LTE uitgerold is. Ik ken de situatie niet in Indonesië, maar wel in Singapore, Maleisië, Thailand en op de Filipijnen. Op de Filipijnen is in de meeste dichtbevolkte gebieden al LTE beschikbaar. In Thailand is er een begin mee gemaakt en is het in een paar gebieden (waaronder Bankok) beschikbaar. In Maleisië is in dichtbevolkte gebieden op Malakka in ieder geval LTE beschikbaar. En in Singapore heb je overal LTE.

[Reactie gewijzigd door houseparty op 22 juli 2013 21:03]

laat ze maar eerst de gps issues oplossen
Genoeg telefoons met de mediatek MT6588 quad soc die een goed functionerende gps hebben. De problemen lijken dus vooral op het conto van de afnemers/telefoonfabrikanten te komen.
Heb een chinees met mt-6589 soc thl-w100, geen enkel probleem met de gps, fix binnen 20 sec.
Is super snel, dual sim standby, nl taal oob en was 140usd. met 2e battery en andere acc. Daaaaaaaaggg Samsung!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee