MediaTek kondigt soc met vier Cortex A17- en vier A7-cores aan

MediaTek heeft de eerste samples van de MT6595 gereed, waarmee het bedrijf de directe concurrentie met de Snapdragon 800 en 805 wil aangaan. De soc is op ARM's big.little-architectuur gebaseerd en bevat vier Cortex A17- en vier A7-cores. Ook is er hardwarematige h.265-versnelling.

De vier krachtige A17-cores lopen op 2,2GHz tot en met 2,5GHz, terwijl de zuiniger A7-rekenkernen hun werk op 1,7GHz doen. Het grafische rekenwerk wordt door een Rogue PowerVR-gpu verricht. De soc is opgetrokken rond het big.little-concept van ARM, waardoor de A17-cores het zware werk kunnen doen, maar de chip onder minder zware belasting het met de zuinige A7-cores afkan. Daarnaast is er ondersteuning voor Heterogeneous Multi-Processing, zodat de mogelijkheid er is alle acht cores te belasten of elke andere combinatie van cores in te zetten.

Verder is de MT6595 volgens MediaTek zelf de eerste octacore met lte-ondersteuning die hardwarematig 4k-content op basis van de h.265-codec kan verwerken. Ook kan de chip overweg met 20-megapixelcameramodules en kunnen er schermen met resolutie van maximaal 2560x1600 pixels aangestuurd worden. Tenslotte zou er ondersteuning voor draadloos laden via zowel inductie als via magnetische resonantie aanwezig zijn. De soc moet in de tweede helft van 2014 in smartphones en tablets verschijnen en dan op prijs de concurrentie met de in highend-toestellen veelgebruikte Snapdragon 800 en 805 aangaan.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

11-02-2014 • 07:29

50 Linkedin

Reacties (50)

50
50
33
7
1
14
Wijzig sortering
klinkt iig netjes,

4 core A17 en dan companion A7 cores, goed dat heeft samsung ook gedaan maar dan met de A15 cores.

maar vooral de powerVR chip vindt ik interessant gezien deze aan Apple constant zulke sneller GPU's weet te leveren, dus ben benieuwd wat Mediatek ermee gaat doen, maar klinkt in elk geval een stuk beter dan de rest van hun lineup :)
Ziet ernaar uit dat de A15 (waar Samsung "lead-customer") niet zo succesvol was, en vooral voor tablets geschikt. De A17 lijkt me een A15 maar dan ook geschikt voor telefoons. Leuk te zien dat Rockchip en Mediatek (die ook een "ARM abonnement" hebben en altijd de nieuwste van de nieuwste ARM-technologie mogen gebruiken) nu ook "leading customers" zijn.
Volgens mij was de A15 vooral niet zo succesvol omdat "Heterogeneous Multiprocessing" nog niet in de Linux-kernel verwerkt zat (daar zat destijds alleen SMP) toen de A15 uitkwam, daardoor was de big.Little implementatie van Samsung beperkt tot cluster-migratie (alle A15's of alle A7's) en iets later IKS, waarbij een A7 aan een A15 gepaard werd en als 1 core gezien werd. Onder andere door Mediatek en Samsung en met name met dank aan Linaro kan dat nu flexibeler en kunnen die onderling in alle combinaties gemixt worden.

Voor zo'n abbonnement (ARM subscription license), zie o.a. dit Semiaccurate artikel. Dat Rockchip een subscription heeft vond ik ergens terug in de kwartaalcijfers van ARM Holdings, van Mediatek stond het ergens in een nieuwsartikel op internet.

(Bijna?) Complete ARM-Cortex A lineup voor een overzicht voor de mensen zoals ikzelf die door de al de cortexen het brein niet meer zien:
  • Cortex A5 - opvolger van de baggertrage "ARM11 / ARM9 uit het paleolithicum", alleen interessant voor foontjes van minder dan $50
  • Cortex A7 - low budget low power, kleinste die size, superpopulair in quadcore-opstelling voor gerenommeerde grote Chinese merken (Jiayu, Coolpad, Xiaomi etc) en whitebox-meuk.
  • Cortex A8 - "prehistorisch", eerste Cortex A
  • Cortex A9 - "mainstream high performance" - maar voor 2010 dan
  • Cortex A12 - Opvolger A9 (?) - oa. Rockchip 3288
  • Cortex A15 - Groot lomp high performance ding voor high-performance tablets anno 2012 (?), volgens mij in de enigszins geflopte Exynos 5250, hoewel die het in Chromebooks kennelijk wel weer goed doet. De A15 is niet zuinig genoeg foor foons.
  • Cortex A17 - Vandaag door ARM aangekondigd, mijns inziens "Opvolger" A15 maar ook geschikt voor mobiele telefoons. S|A denkt dat 't de opvolger is van de A12, maar lijkt erop dat ze nu tegelijk komen.
  • Cortex A53: 64 bit o.a. servers maar onder druk van Apple ook foons denk ik
  • Cortex A57: 64 bit o.a. servers maar onder druk van Apple ook foons denk ik
Het verschil tussen de A12 / A17 is volgens S|A klein: De A12 is 40% sneller dan de A9, de A17 is 60% sneller dan de A9.

Ziet ernaar uit dat er 2 mu-archs zijn voor low budget (A5 en A7), 3 met ARMv7A (32bit instructieset) voor mid-segment (A12 t/m A17), en voorlopig 2 voor "hoog" segment (64 bit - gaat lekker meedrijven op de hype).

@mad_max - de enige die foute aannames doet bent u zelf.
Dat eerste zeg ik, dat tweede ontken ik niet, dat derde is kolder omdat het voor enigszins populaire telefoons alleen de Galaxy S4 is - en die heeft voor een deel Qualcomm SoC's.

Apple gebruikt helemaal geen Cortex micro-arch van ARM meer, dus dat ze de A57 zouden gebruiken is ook pertinente onzin. De micro-arch voor de Apple A7 heet Cyclone, en geen ARM Cortex dus. Dat de A57 en A53 met ARMv8 (64 bit) alleen voor servers zijn ontworpen zeg ik ook al niet, maar de ARMv8 instructieset was oorspronkelijk wel gericht op datacenters en netwerk, zoals op de site van ARM zelf te lezen.

[Reactie gewijzigd door kidde op 11 februari 2014 08:50]

A17 is een uitbreiding van de A12. Eigenlijk is de A17 een A12 maar dan met coherency en dus ondersteuning voor Big.Little. De A17 is fors sneller en een beetje zuiniger dan de A9 en veel minder krachtig dan de A15. Een echte mid-range chip dus.
A17 moet de plaatst van de A15 innemen lijkt me, samen met zijn counterpart A7 een big.LITTLE combinatie vormen. De A17 lijkt daarmee de letterlijk de A15 op te volgen, A9 heeft namelijk geen counterpart om big.LITTLE combinatie te vormen.

"The Cortex-A17 processor, in combination with its high-efficiency counterpart Cortex-A7 processor, provides an ideal solution for mobile devices in 2015 and beyond, bringing the heterogeneous processing benefits of big.LITTLE Global Task Switching (GTS) to the mid-range market."

http://www.arm.com/produc.../cortex-a17-processor.php

We schuiven weer wat op, A17(A15) word midrange en A9 budget, al was de A9 al behoorlijk budget geworden laatste jaar, dual core A9 zitten al in tablets van 90 euro of minder.

Edit/
A17 is krachtig dan de A15, en met minder stroom verbruikt.

A17 = 60% sneller dan A9 (klok voor klok)
A15 = 40% sneller dan A9 (klok voor klok)

Zie bovenstaande link en dan de preformance tab.

"The Cortex-A17 processor is optimized for maximum performance for mobile mid-range power budgets. The Cortex-A17 processor reaches a single thread performance of 60% over the Cortex-A9 processor, making it the fastest mid-range solution available."

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 11 februari 2014 12:39]

Holly crap wat zitten er veel foute aannames bij. :D

A17 is opvolger van A15, extra zuinig gemaakt en wat kleine verbeteringen.
A53 is de little in de big.LITTLE A53 A57 combinatie. Zeg maar de A7 van de volgende generatie.
A15 was groter dan A9, maar nog steeds gewoon geschikt voor in high end telefoons, alle high end telefoons maken er gebruik van, al dan niet aangepaste versie zoals de Snapdragon.

Apple heeft zijn chip uiteraard gebaseerd op A57, apple heeft die licht aangepast. A57 is gewoon voor high end mobile apparaten(telefoons, tablets, etc) bedoeld en zeker niet alleen voor servers, men kan er een server chip mee maken maar ook gewoon telefoon chip, staat al jaren in de planning ver voordat apple begon met haar A7 chip. Staat nota bene op ARM website dat A57 ook voor smartphones bedoeld is.
fout is hij helemaal niet, je verduidelijkt alleen maar ... :?

En Apple past het ARM design altijd een klein beetje aan. De basis is keer op keer nog altijd het ARM ontwerp.
fout is hij helemaal niet, je verduidelijkt alleen maar ... :?

En Apple past het ARM design altijd een klein beetje aan. De basis is keer op keer nog altijd het ARM ontwerp.
Lees je nu alleen de Apple alinea? :D

Staat toch duidelijk dat hij A53 en A57 als server chip ziet die wellicht onder druk van apple voor telefoons gebruikt gaat worden. Dat is complete onzin, A57 was altijd al voor mobieltjes, tablets, etc ontworpen, nadat die klaar was heeft apple dat ontwerp gepakt en daar wat relatief kleine dingen aan veranderd en haar A7 mee gemaakt.

A53 is helemaal bedoeld voor zuinigheid voor mobile appraten, dat is de opvolger van de A7 en moet de A57 bijstaan in big.LITTLE combinatie. Waar dus eerst A7 en A15 combinatie voor bedacht waren. A53 en A57 zijn de directe opvolgers van de A7 en A15.

A15 was niet alleen voor high end tables, dat is ook gewoon fout.

En dan heb ik het nog niet over de overige fouten die erin staan, had geen zin om alles te gaan opnoemen.

Dus nee is meer dan alleen verduidelijken, is letterlijk fout wat er staat. Verduidelijk zou duiden op iets wat wel klopt maar niet duidelijk genoeg uitgelegd word, of aanvulling nodig heeft.

Edit/
@NovapaX
Nee het zijn meer en deel gewoon ARM ontwerpen met wat aanpassingen, ze sleutelen er wat aan maar niet gigantisch dat je kan spreken van echt andere chip. En natuurlijk is de chip zelf 100% anders opgebouwd, moeten immers ontwerp geschikt maken voor het procedé van een van de semiconductors. Moet dus kijken naar schema van arm. Je krijgt niet van arm een sheet die je dan kan geen belichten, dat zal je zelf moeten maken of laten maken. Als ze switchen van ene semiconductor naar andere moeten ze het ontwerp vaak helemaal opnieuw maken en geschikt maken voor dat proces.

meestal sleutelen ze iets aan de registers en plaatsen ze er wat bij van derde(extra coprocessor van ander bedrijf bijv. ), dat zijn simpele aanpassingen, maar ze gaan echt niet hele nieuwe ALU en FPU opbouwen in korte tijd, dat doet Intel of AMD niet eens die borduren voort op oude ontwerpen en verbeteren die steeds, het is zeer lastig om heel nieuwe chip vanaf de grond af aan te maken, daar gaan vele jaren overheen met vele test chips.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 11 februari 2014 12:23]

U kan van alles en nog wat beweren over de A7 en of het wel of niet van ARM gelicenseerd is, feit is dat we het niet weten (want voor uw bewering dat ze wel een hele reut A57 overgenomen hebben levert u geen bron) dus daarover discussieren heeft weinig zin. Ik kan ook zonder bronnen beweren dat u ongelijk heeft en Apple wel zelf de ALU en FPU heeft ontworpen, omdat het logisch is en juist daar veel winst te halen valt (wat in het geval van de FPU denk ik ook zo is).

Nergens zeg ik dat de A15 alleen ontworpen is voor tablets, alleen maar dat hij alleen in dat segment gebruikt wordt en in de Exynos 5250, en daar waren nogal wat problemen mee. Dus u neemt foutief aan dat ik iets bedoel dat ik niet schreef.

Als u dan beweert dat er fouten staan, leer ik hier graag van, maar noem ze dan op met bronnen erbij, daar schieten zowel andere lezers als ik meer mee op dan een "loze" boodschap dat het "fout" is, of niet falsificeerbare aannames over een FPU of ALU die Apple al dan wel niet zelf maakt.

[Reactie gewijzigd door kidde op 11 februari 2014 16:03]

tegenwoordig niet meer hoor. Het enige is dat de ARM instructieset de basis is.
De daadwerkelijke ontwerpen wijken meer en meer af van de ARM ontwerpen en ik geloof dat de A7 vrijwel geheel een custom design is.
De Cortex-A5 wordt gepositioneerd als de ARM9/11 vervanger en zou met name voor industriele toepassingen interessant zijn. Bijvoorbeeld Freescale heeft een Cortex-A5/M4 dualcore waarbij de A5 voor OS+HMI bedoeld is en de M4 voor de realtime processen.
De contactpersoon van Freescale vermoedt echter dat de A5 nu de A7 er is niet bijzonder interessant meer is.
Het blijft een vreemde strategie. Samsung heeft bewezen dat zo'n octacore niet voor grote verbeteringen zorgt en Apple bewijst dat een dual core ook heel snel kan zijn.
Dus maakt het blijkbaar niet zo veel uit? Dus waarom zouden ze het laten?
En Windows 95 en Office 97 bewijzen dat je op een single core PC met 300 Mhz en 64 MB geheugen ook al heel veel kan doen. Zullen we met zijn allen maar teruggaan naar die tijd?

Stilstand is achteruitgang. Zie IE6.
Het blijft een vreemde strategie. Samsung heeft bewezen dat zo'n octacore niet voor grote verbeteringen zorgt en Apple bewijst dat een dual core ook heel snel kan zijn.
Samsung komt binnenkort al met 1440p toestellen (Apple is nog niet zover en kan dat nog compenseren met zijn software). Dus met oog op de toekomst is het zeker goed dat deze soc ontwikkeld wordt, zeker als je weet dat H265 is ingebouwd.
Dat je zuinige cores de taken laat waarnemen als er weinig rekenkrecht gevraagd wordt kan ik begrijpen maar waarom moet je dat 4 zuinige cores hebben. Welke 'lichte' toespassingen hebben baat bij multicore processors en kan hetzelfde niet bereikt worden door één van de vier big cores aan te zwengelen terwijl de andere 3 uitgeschakeld staan.

@Croga: Helder, bedankt

[Reactie gewijzigd door Polshoogte op 11 februari 2014 09:05]

Dat je zuinige cores de taken laat waarnemen als er weinig rekenkrecht gevraagd wordt kan ik begrijpen maar waarom moet je dat 4 zuinige cores hebben. Welke 'lichte' toespassingen hebben baat bij multicore processors en kan hetzelfde niet bereikt worden door één van de vier big cores aan te zwengelen terwijl de andere 3 uitgeschakeld staan.
Een telefoon is per definitie sterk geschikt voor multithreading. Er moet altijd geluisterd worden naar inkomende telefoon/berichten, continue Wifi standby, bluetooth standy, etc. Dat zijn allemaal relatief eenvoudige taken die goed door meerdere cores uitgevoerd kunnen worden. Één grote core is hier veel slechter in.

Er is ooit geprobeerd 1 low power core met 4 high power cores te combineren maar daar bleek dat die ene low power core het werk al snel niet aan kon. 4 low power cores verbruiken nogsteeds beduidend veel minder dan 1 high power core en dus is gekozen voor de 4*4 optie.
Denk toch liever dat Linux ARM developers, Mali GPU willen hebben in plaats van closed PowerVR. Omdat er weinig open source drivers voor PowerVR zijn.
Kijk maar naar allwinner SoC. De ARM chips (a10, a13, a20) met Mali zijn veel populaider dan die met PowerVR (a31, a80): http://linux-sunxi.org

[Reactie gewijzigd door LamSchaap op 11 februari 2014 09:00]

Denk toch liever dat Linux ARM developers, Mali GPU willen hebben in plaats van closed PowerVR. Omdat er weinig open source drivers voor PowerVR zijn.
Kijk maar naar allwinner SoC. De ARM chips (a10, a13, a20) met Mali zijn veel populaider dan die met PowerVR (a31, a80): http://linux-sunxi.org
Ik denk dat de Linux ARM developers waarschijnlijk nVidia met meeste gaan prefereren. Ik in ieder geval wel.
nieuws: Nvidia voegt Tegra K1-ondersteuning toe aan opensourcedriver Nouveau

De ARM Mali drivers zijn inderdaad veel opener dan de PowerVR varianten. Ik heb gehoord dat ARM van plan is om closed source binary 3D drivers voor Linux te gaan leveren. Dat is een stap in de goede richting.
maar vooral de powerVR chip vindt ik interessant gezien deze aan Apple constant zulke sneller GPU's weet te leveren, dus ben benieuwd wat Mediatek ermee gaat doen, maar klinkt in elk geval een stuk beter dan de rest van hun lineup :)
Dat klopt tegenwoordig al niet meer. De Adreno 320 en 330 uit de Snapdragon 600 en 800 series zijn al sneller dan de gpu in de Apple processors. Die slag is dus al ingehaald. Dat moet ook wel, want in Android en WP moeten ze inmiddels veel hogere schermresoluties aansturen.

Klopt wel dat iPhones lange tijd snellere gpu's hadden, naar dat lag volgens mij niet per se aan PowerVR. Die zat bijvoorbeeld ook in de Atom Z2760, maar daar was het weer traag. Het lag dan eerder aan het aantal cores en de kloksnelheid. Dat kon waarschijnlijk ook bereikt worden met bijvoorbeeld een Mali gpu, waar je alles zag van 1 tot en met 4 cores en verschillende snelheden.
Betekent dit dat MediaTek inmiddels de concurrentie (en dan met name Quallcomm) voorbij gestreefd is? Octacores met A17 kernen, 4g en ondersteuning voor belachelijke resoluties. Kan iemand wat meer details geven over de gpu, hoe verhoud die zich met bv de high-ends van Quallcomm?
De GPU is uit de PowerVR Series6XT van het Engelse Imagination Technologies, de Apple A7 SoC heeft een 'soortgelijke' GPU uit dezelfde serie.

http://withimagination.im...xt-gpus-go-rogue-ces-2014
Zie ook Anandtech: http://www.anandtech.com/show/7335/the-iphone-5s-review/7

Tot nu toe is dit kennelijk de snelste GPU voor mobiele apparaten als gekeken wordt naar Basemark X 1.0, al kan het komen omdat iOS beter geoptimaliseerd is voor PowerVR 6XT;

http://results.rightware.com/benchmarks/basemark_x-1_0

De MT8135 voor tablets heeft ook al een "6 serie" PowerVR, te weten een 6200-serie: http://www.androidheadlin...-powervr-series6-gpu.html

Zolang we niet weten welke GPU uit de PowerVR 6 series het is, valt hier eigenlijk moeilijk iets over te zeggen: Die van Apple is quadcore geoptimaliseerd voor performance, die van de MT8135 afhankelijk van of het een PowerVR 6240 of 6250 is geoptimaliseerd voor minimaal oppervlak of ook performance, van deze nieuwe 6595 dus helemaal onbekend welke PowerVR.

[Reactie gewijzigd door kidde op 11 februari 2014 10:57]

Waar gaat dit uberhaubt heen.. Vroeger was ik de bom in de klas... Met een Intel Pentium 2 333 mhz... O-)
Alles wordt sneller, beter, gaver, maar het is z'n doel al tijdje voorbij geschoten. 1080p op 4inch, octo core apu voor h264 streaming, en van dat alles.. blijft de batterij duur van de eerste nokia's nog altijd beter dan hedendaagse Phone..
Als de batterijduur leidend was qua gebruikservaring zaten we nu nog met zijn allen naar een klein monochroom schermpje te turen. Tijden veranderen en de mobiele markt ontwikkelt zich. Telefoons worden allang niet meer uitsluitend voor bellen gebruikt, de nadruk ligt op surfen en video's kijken. Logisch dat de resolutie en de grootte van de schermen steeds omhoog gaat.
Das niet helemaal waar, als je kiest voor een wat minder snelle chip en een grotere accu zoals bv Lenovo's P780 dan kan je wel degelijk terug naar de tijden van Nokai dumbphones en Blackberry's die drie dagen megingen.
Anoniem: 547741
11 februari 2014 07:32
Tijd voor een telefoon met een 23" scherm, kan ie als desktop dienen.
Waarom? Hij kan toch gewoon fungeren met een HDMI uit op een monitor of je TV? Welkom to the future. Die kant gaan we gewoon op, of beter nog, gewoon draadloos.

De toekomst is dat je voor 99% van de computertaken van een thuisgebruiker straks helemaal geen desktop meer nodig hebt. Alleen voor zeer specialistisch werk zoals zwaar gamen misschien. De kracht van een telefoon is voor browsen, tekstverwerken etc. etc. gewoon meer dan voldoende. Toetsenbordje er aan via bluetooth en gaan met die banaan.
En voor zwaar gamen heb je straks ook geen PC meer nodig, aangezien de Consoles hier nu veel dichter tegenaan gaan hangen. Ook de mobiele devices en ARM gebaseerde apparaten worden steeds capabeler als het gaat om gaming.

Je hebt gelijk dat de PC teruggedrongen lijkt te gaan worden naar een niche, waarin zeer speciale taken nog hieraan verbonden worden, maar ik denk dat je meer moet denken aan CAD, High end Video en Foto bewerking. De kracht van een PC vervanger komt pas echt naar voren, wanneer Android/iOS echt goed geintegreerd kunnen worden in bedrijfsnetwerken. Dan gaat de PC op de werkplek teruggedrongen worden tot servers met virtuele werkplekken of iets dergelijks. (deze beweging is al gaande).

Dat betekend wel dat er voor ons tweakers steeds minder ruimte overblijft om lekker te spelen met de nieuwste hardware in een PC.....
Ik zie ook wel toekomst voor windows. Juist de hybride eigenschappen van windows zijn dan krachtig. In telefoon modus heb je apps en als je de telefoon aansluit op je scherm kan je werken in de desktop modus. Met 1 device kun je dan 90 % van je taken af.
Dat is hetzelfde als mensen hopen van de iPhone met een ingebouwde projector of iets dergelijks.

Ik denk dat het toch meer richting virtuele werkplekken die je kunt benaderen via je mobile device. Ik denk niet dat de mobiele os'en op korte termijn echt voorbereid gaan worden op desktop werken.
Voor de mensen die niet weten wat de Rogue PowerVR-gpu is (en ook niet duidelijk neer gezet is door Tweakers) het is de Power VR Series 6 GPU met 2 TMUs/cluster.

En die komt uit 2012 en 2013.

http://en.wikipedia.org/wiki/PowerVR#Series_6_.28Rogue.29_2

http://www.imgtec.com/powervr/sgx_series6.asp

Hoop dat ze daar de snelste voor gebruiken, maar daar heb ik een harde hooft in, ze zullen denk ik wel de langzaamste versie gebruiken van die GPU's.

Net zo als ze gedaan hebben met de snelle MediaTek MT6592 1.7/2 GHz octa-core, die een langzame Mali-450 MP4 @ 700 MHz heeft, die 7000 +/- Punten haal met Ice Storm (720P) 3DMark op een 1280x720 resolutie, wanneer je ziet dat ze ook de CPU en Mem en opslag en zo meten dat hij wel goede scores krijgt in Antutu 27000 +/-
Waarom is dit een reactie op mijn bericht over virtuele werkplekken?
Ik snap je reactie niet helemaal in de context waarin deze nu geplaatst is....
Wat dat betreft zie ik het dan liever terug komen als de Ubuntu Edge. Dan is je telefoon de computer waar je een scherm en randapperatuur op aan kan sluiten:
http://i.i.cbsi.com/cnwk....ubuntu_edge_2_610x334.jpg
Anoniem: 547741
@iMars11 februari 2014 19:24
Precies wat ik bedoel, super ontwikkelingen eigenlijk.
Is het dan geen all-in-one met een simkaartje?
Als ze mooie support voor custom roms gaan leveren ben ik helemaal blij. Who needs Samsung of Qualcom?
Gebasseerd op het moment en verleden kan je het vergeten.
MediaTek geeft de sources niet uit dus is het hoogst haalbare Android 4.2.1/2 wat praktisch bijna alle Android toestellen hebben die je uit China kan halen.
Ik heb nog wel goeie hoop door Oppo en Cyanogenmod. Maar ben bang dat ik je gelijk moet geven voor nu :( .
Nieuwe chip betekent doorgaans ook nieuwe Android versie bij Mediatek, dus goede kans dat dit met Androud 4.4 uit komt (en dan geen verdere updates meer krijgt).
Die kans zit erin, maar momenteel met de huidige SoC's is Android 4.2 de enige mogelijkheid.
MediaTek timmert flink aan de weg.
ze zijn er snel bij met een soc met dit concept.
verwachtingen waren dat de A17.A7 soc's pas in de loop van 2015 gepusht Zouden worden aan het eind van dit jaar of begin 2015.
Ben benieuwd naar de prestaties hiervan, voor de komende generatie van Android-sticks ziet deze er wel goed uit, kan je 4K-content hardware decoden voor je tv.
ja, want de gemiddelde persoon met een tv kleiner dan 50" heeft ook echt wat aan 4K-content.. 4K is alleen interessant als je echt naar grote formaten tv's gaat (en daarmee bedoel ik dan minimaal 50" en groter).
Ik geef je daar volkomen gelijk in, maar er zijn hier ook mensen die graag 4K op een 5-inch scherm zien en daarvan zeggen dat ze absoluut wel het verschil zien...

Ik wou dan ook eerder zeggen dat het knap is dat er hogere resoluties ondersteund worden en dat H265 ondersteuning in de toekomst zeker belangrijk wordt.
Heb zelf een tablet met een mediatek processor. 4 x a7 . maar t werkt prima voor surfen en gamen. Ben benieuwd of je zelf kan bepalen of je wel of niet gebruik wilt maken van bigg little concept. Bijv als je weet dat je hem lang wilt gebruiken dat hij alleen op zn a7 werkt. Gebruik je hem thuis. Dat je dan het big little concept gebruik.
dit soort apparaten worden dan echt haast computer vervangers... in combinatie met WIDI een beste batterij en bleutooth muis en toetsenbord en KLAAR :D
Hopelijk zit in deze nieuwe chipset een snelle GPU, want MediaTek staat erom bekend dat ze veelal verouderde GPU's gebruiken. Zelf heb ik een telefoon met de MT6577 (2x 1.0GHZ A9). De CPU is inderdaad snel zat maar de GPU laat het toch écht afweten: Met een PowerVR SGX 531 kom je niet ver in 2014. Ook de MT6589 schijnt het met een PowerVR SGX 543 op 1920x1080 érg slecht te doen.
Neem dan ook geen 1080p telefoon :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee