Ziet ernaar uit dat de A15 (waar Samsung "lead-customer") niet zo succesvol was, en vooral voor tablets geschikt. De A17 lijkt me een A15 maar dan ook geschikt voor telefoons. Leuk te zien dat Rockchip en Mediatek (die ook een "ARM abonnement" hebben en altijd de nieuwste van de nieuwste ARM-technologie mogen gebruiken) nu ook "leading customers" zijn.
Volgens mij was de A15 vooral niet zo succesvol omdat "Heterogeneous Multiprocessing" nog niet in de Linux-kernel verwerkt zat (daar zat destijds alleen SMP) toen de A15 uitkwam, daardoor was de big.Little implementatie van Samsung beperkt tot cluster-migratie (alle A15's
of alle A7's) en iets later
IKS, waarbij een A7 aan een A15 gepaard werd en als 1 core gezien werd. Onder andere door Mediatek en Samsung en met name met dank aan Linaro kan dat nu flexibeler en kunnen die onderling in alle combinaties gemixt worden.
Voor zo'n abbonnement (ARM subscription license), zie o.a.
dit Semiaccurate artikel. Dat Rockchip een subscription heeft vond ik ergens terug in de kwartaalcijfers van ARM Holdings, van Mediatek stond het ergens in een nieuwsartikel op internet.
(Bijna?) Complete ARM-Cortex A lineup voor een overzicht voor de mensen zoals ikzelf die door de al de cortexen het brein niet meer zien:
- Cortex A5 - opvolger van de baggertrage "ARM11 / ARM9 uit het paleolithicum", alleen interessant voor foontjes van minder dan $50
- Cortex A7 - low budget low power, kleinste die size, superpopulair in quadcore-opstelling voor gerenommeerde grote Chinese merken (Jiayu, Coolpad, Xiaomi etc) en whitebox-meuk.
- Cortex A8 - "prehistorisch", eerste Cortex A
- Cortex A9 - "mainstream high performance" - maar voor 2010 dan
- Cortex A12 - Opvolger A9 (?) - oa. Rockchip 3288
- Cortex A15 - Groot lomp high performance ding voor high-performance tablets anno 2012 (?), volgens mij in de enigszins geflopte Exynos 5250, hoewel die het in Chromebooks kennelijk wel weer goed doet. De A15 is niet zuinig genoeg foor foons.
- Cortex A17 - Vandaag door ARM aangekondigd, mijns inziens "Opvolger" A15 maar ook geschikt voor mobiele telefoons. S|A denkt dat 't de opvolger is van de A12, maar lijkt erop dat ze nu tegelijk komen.
- Cortex A53: 64 bit o.a. servers maar onder druk van Apple ook foons denk ik
- Cortex A57: 64 bit o.a. servers maar onder druk van Apple ook foons denk ik
Het verschil tussen de A12 / A17 is volgens S|A klein: De A12 is 40% sneller dan de A9, de A17 is 60% sneller dan de A9.
Ziet ernaar uit dat er 2 mu-archs zijn voor low budget (A5 en A7), 3 met ARMv7A (32bit instructieset) voor mid-segment (A12 t/m A17), en voorlopig 2 voor "hoog" segment (64 bit - gaat lekker meedrijven op de hype).
@mad_max - de enige die foute aannames doet bent u zelf.
Dat eerste zeg ik, dat tweede ontken ik niet, dat derde is kolder omdat het voor enigszins populaire telefoons alleen de Galaxy S4 is - en die heeft voor een deel Qualcomm SoC's.
Apple gebruikt helemaal geen Cortex micro-arch van ARM meer, dus dat ze de A57 zouden gebruiken is ook pertinente onzin. De micro-arch voor de Apple A7 heet
Cyclone, en geen ARM Cortex dus. Dat de A57 en A53 met ARMv8 (64 bit) alleen voor servers zijn ontworpen zeg ik ook al niet, maar de ARMv8 instructieset was oorspronkelijk wel gericht op datacenters en netwerk, zoals op de site van ARM
zelf te lezen.
[Reactie gewijzigd door kidde op 11 februari 2014 08:50]