Canonical presenteert eigen smartphone met Ubuntu en Android

Canonical is van plan om een eigen Ubuntu-smartphone uit te brengen. Daarvoor is een IndieGogo-campagne opgezet die 32 miljoen dollar moet opbrengen. Het apparaat kan de mobiele en desktop-versie van Ubuntu draaien en heeft daarnaast Android aan boord.

Op de IndieGogo-pagina meldt Canonical dat er binnen een maand 32 miljoen dollar opgehaald moeten worden. Mocht dat doel niet worden gehaald, dan komt er ook geen eigen smartphone van Canonical, aldus het bedrijf. De smartphone gaat Ubuntu Edge heten en kost via IndieGogo 830 dollar. Wie via de financieringssite het toestel bestelt krijgt hem, mits het doel wordt gehaald, in mei volgend jaar geleverd. De eerste 5000 kopers betalen 600 dollar, omgerekend rond 460 euro.

Canonical heeft een render vrijgegeven van hoe het toestel eruit komt te zien. Daarop is te zien dat de Ubuntu Edge opvallend vierkant is. Volgens Canonical moet de Ubuntu Edge worden voorzien van een niet nader gespecificeerde 'snelle multicore-soc' en een 4,5"-scherm met een resolutie van ten minste 1280x720 pixels. De opslagcapaciteit is met 128GB opvallend groot, terwijl het werkgeheugen met een grootte van 4GB twee keer zo groot is als smartphones die nu op de markt zijn. Voor het maken van foto's zijn een 8-megapixel- en 2-megapixelcamera aan respectievelijk de achterkant en voorkant ingebouwd. Daarnaast kan de Ubuntu Edge overweg met lte, wifi, blueooth 4.0 en nfc. De behuizing van de Ubuntu Edge moet worden gefabriceerd uit één stuk metaal. Daarnaast is het scherm van het nog te produceren toestel gehard met saffier, waardoor krassen voorkomen moeten worden.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Opvallend genoeg heeft Canonical ervoor gekozen om zowel de mobiele versie van Ubuntu als Android mee te leveren. Met de Ubuntu Edge is het tevens mogelijk om vanuit Android de desktopversie van Ubuntu op te starten via een speciaal daarvoor ontwikkelde app. Op termijn moet het ook vanuit de mobiele versie van Ubuntu mogelijk worden om de deskopvariant op te starten. Op de manier wil Canonical de telefoon ook laten functioneren als desktopvervanger.

Volgens Canonical is er voor een IndieGogo-campagne gekozen omdat het bedrijf zichzelf niet als smartphonefabrikant ziet en het dus niet op grote schaal toestellen wil uitbrengen. Daardoor zal de Ubuntu Edge alleen via de IndieGogo-pagina verkrijgbaar zijn. Mocht de campagne een succes worden overweegt Canonical om vaker dergelijke projecten op te zetten.

Door RoD

Admin Mobile

22-07-2013 • 19:31

168 Linkedin

Reacties (168)

168
166
89
12
1
62
Wijzig sortering
- Dual boot Ubuntu mobile OS and Android
- Fully integrated Ubuntu desktop PC when docked
- Fastest multi-core CPU, *** at least 4GB RAM, at least 128GB storage ***
- 4.5in *** at least 1,280 x 720 *** HD Sapphire crystal display
***extremely hard glass + Best panel with combination of resolution, color accuracy, dynamic range. ***
- 8mp low-light rear camera, 2mp front camera
*** no megapixel hype, big sensor ***
- Dual-LTE, dual-band 802.11n Wi-Fi, Bluetooth 4, NFC
- GPS, accelerometer, gyro, proximity sensor, compass, barometer
- Stereo speakers with HD audio, dual-mic recording, Active Noise Cancellation
- MHL connector, 3.5mm jack
- Silicon-anode Li-Ion battery
*** extreme high energy density battery ***
- Crafted from single piece of metal.
*** unibody ***
- 64 x 9 x 124mm

Zo legde ze de specificaties uit in de video, ziet er veel belovend uit. Dit is op zijn slechts een unieke Android telefoon. Ik heb meteen een bestelling geplaatst op Indiegogo, het is een fixed campaign, dus je krijgt je geld terug als ze het niet halen.

Voor de eerste 5000 mensen (tot en met morgen) kost de telefoon maar 600 Dollar = 480 Euro.
Volgens Canonical moet de Ubuntu Edge worden voorzien van een niet nader gespecificeerde 'snelle multicore-soc' en een 4,5"-scherm met een resolutie van 1280x720 pixels. De opslagcapaciteit is met 128GB opvallend groot, en ook het werkgeheugen is met 4GB aan de hoge kant.
Hier heb ik wat op aan te merken:
- Het scherm heeft een resolutie van tenminste 300ppi, wat dus neer komt op tenminste 1280x720 maar het kan ook hoger zijn. Ze gaan echter voor de beste combinatie van het volgende: resolutie, color accuracy, dynamic range.
- Zowel "128GB is opvallend groot" en "4GB is aan de hoge kant is" klinkt alsof het concept net begrepen wordt. Dit apparaat is bedoeld om de grenzen op te zoeken en om te gebruiken als desktop computer, aangesloten op een monitor.

[Reactie gewijzigd door Gaming247 op 22 juli 2013 19:48]

Raised of $32,000,000 Goal
bron; http://www.indiegogo.com/projects/ubuntu-edge

Begrijp me niet verkeerd; ik ben groot voorstander van crowdfunding - echter heb ik mijn bedenkingen bij dit project:

Meest succesvolle project op kickstarter, is pebble met ~$10 miljoen.

Canonical wil nu het 3 voudige!! in 30 dagen ophalen. Ben een groot linux voorstander, maar twijfel over dit project:
• doneer gaat van $20 > $600 (huge leap)
• beperkte duur, 30 dagen voor 30 miljoen (impressive)
We’ve been working with manufacturers and carriers, so everything we need is already in place. - dus dat kost ook geen geld/tijd/aandacht

Hierop antwoord canonical:

Why set such a high funding goal?
It’s all about scale. To offer the final product at a competitive price we need to produce enough volume to bring the unit costs down. At the same time, we want to be selecting parts that are not yet proven for multi-million-unit production. This is the balance we found. A lower funding target might seem more likely to succeed, but the individual perk amounts would have to be significantly higher. We believe this funding target and these perk levels give us the best chance of success.
Het lijkt bijna alsof ze er al vanuit gaan dat het target niet gehaald gaat worden en dit enkel een marketing stunt is voor hun mobiele OS.
Anoniem: 145867
@ro8in23 juli 2013 12:41
Daar had ik nog niet aan gedacht. Maar je hebt wel een zeer goed punt!
Toch staat de teller nu al op 3.2 miljoen, 10 procent dus in 1 dag. Natuurlijk reageren de meeste enthousiastelingen direct, maar dit heeft nog best een kans van slagen.
Lijkt me ook een logische keuze dat ze de CPU niet vermelden, omdat er heel veel CPU-boeren moeite hebben met het op tijd produceren, nog afgezien van de mankementjes.

Sowieso kan de nu gekozen CPU in mei 2014 al verouderd aanvoelen...
maar waarom zou je dan nu al betalen voor een mobiel device waarvan je totaal niet weet welke cpu je ga krijgen. misschien krijg je een redelijke up2date cpu, maar met zelfde gang krijg je een cpu die nu al gebruikt word en in 2014 dus gewoon niet echt meer up2date is
De meeste mensen kiezen hun telefoon niet op de CPU.
Anoniem: 300525
@bantoo23 juli 2013 08:02
de mensen die dit soort apparaten aanschaffen, kijken hier juist wel naar. Dit apparaat is niet voor de meeste mensen. Ik ga het overigens wel vragen aan mijn vriendin; Zeg schat, wil jij een vierkant mobieltje met Android, Ubuntu mobile en Ubuntu Desktop? Zit ook 128 GB geheugen in!! Owja, het beeldscherm geeft de kleuren "realistisch" weer!
Nou ja als je hem als desktop PC wilt gebruiken gaat dat toch echt wel interessant worden....... anders hoeft er ook geen 4GB RAM in!
Anoniem: 145867
@huntedjohan23 juli 2013 07:54
Ik ga van een snapdragon uit. Minimaal de 800 serie.
Anoniem: 449164
@Simyager22 juli 2013 21:49
Dus wordt die pas later bekend. Gaat heel vaak zo bij dit soort projecten.
Klinkt alsof een Intel ValleyView SoC voor de hand ligt - de komende chips hebben Intel Gen7 gpu, en daar zijn goede open source drivers voor.
Anoniem: 449164
@Dreamvoid22 juli 2013 21:50
Maar die GPU zou wel een te slap kunnen zijn, dan is de Adreno 330 een betere optie denk ik.
Anoniem: 145867
@Dreamvoid23 juli 2013 07:55
Hmm, Intel X86 chipis zijn hedendaags nog steeds wel veel duurder dan een ARM. Ik weet niet of dat dat hem gaat worden.
Voor iedereen die 630 dollar omrekent naar 480 euro: vergeet niet dat je het importeert vanuit USA. Je zal dus wel 21%BTW en invoerrechten moeten betalen hier overheen. Je zal dus waarschijnlijk gewoon uitkomen op die 630 euro...

Los daarvan: €630,- vind ik een heel mooi bedrag voor een toestel met deze specificaties en materiaal gebruik. Vergeet niet dat een high-end telefoon nu ook al voor dit bedrag te vinden is. Alleen heb je nu ook nog eens 128GB geheugen en 4GB ram. Uiteraard is het nog de vraag welke telefoons er in mei op de markt zijn. Dat gezegd hebbende, ga ik er niet vanuit dat we dan high-end telefoons hebben met standaard 4Gb ram en 128gb geheugen. In mei zullen namelijk de opvolgers komen van de HTC One, Samsung S4 en Sony Xperia Z. Deze zullen echt niet zulke hoge spec-bumps krijgen. Dus dan nog zal deze telefoon zelfs in mei voorlopen, ga ik althans vanuit.
dat weet Je nog niet uiteindelijk moet je hier nog een jaar lang op wachten. Als je ziet hoe snel samsung op de ipad 2 gereageerd heeft dan kan het goed zijn dat een opvolger van de s4 gelijkaardige specificaties heeft.

nu is de vraag of dat wel nodig gaat zijn, je ziet dat canonical hiermee een elite toestel wil produceren. Ze zeggen duidelijk cutting edge technologie te willen gebruiken. En willen niet de grote publiek benaderen. Dus in hun geval is een cpu die in beperkte aantallen geproduceerd word geen probleem.
Als de grote gsm producenten dit niet als bedreiging zien kan het anders aflopen.

Volgens mij kan canonical het zich niet veroorloven om te concurreren met de grote producenten. Dit zal ervoor zorgen dat hun systeem minder rap gekozen zal worden voor productie.
Maar als ze hiermee het systeem populair kunnen maken loopt het een totaal andere weg. Omdat de consument die de edge niet kan kopen sneller een andere toestel met ubuntu gaat kopen.


Los hiervan; ik heb hel besteld binnen 2 uur na bekendmaking,
1 omdat ik ubuntu wil steunen,
2 omdat ik het produkt het waard vind
3 omdat ik wil dat dit een succes word.

Oorspronkelijk was ik meer geneigd op de jolla, maar ik ga mijn preorder cancelen. Dit gaat veel verder, en is een groter comunity.
Nu is het de vraag hoe Sailfish, Tizen hierop zal reageren.

[Reactie gewijzigd door acizane80 op 23 juli 2013 00:34]

Anoniem: 145867
@acizane8023 juli 2013 08:06
Ik denk dat Ubuntu awareness probeert te maken naar de Producenten toe. Net zoals WIndows doet met hun Windows tablets.

Laten zien aan de wereld wat Ubuntu kan betekenen voor de wereld en daardoor vraag te creëren.

Daarnaast bestaat ook nog gewoon het Ubuntu voor Android. Dat is gewoon Ubuntu op je Android toestel. En dat lijkt mij sowieso interessant.
Echter een PC heeft weer iets andere specs nodig als een telefoon. Vandaar meer RAM en meer Flash geheugen en tevens waarschijnlijk wel een intel hybride SoC?

Je hebt inderdaad hiernaast nog Jolla, Sailfish, Tizen en firefox OS. Enkel als ik kijk naar hoe het systeem van Ubuntu in elkaar zit vind ik het zelf de meest innovatieve OSen van deze groep nieuwelingen.

Vooral het Desktop concept en Edge Gestures vind ik mooi. Tevens het UI ziet er ook geweldig uit. Het mooie is dat dit gewoon een native GNU/Linux is.

En de laatste tijd merk je dat steeds meer bedrijven met een schuin oog naar Ubuntu kijken om support te leveren, games te maken en ga zo maar door!!

Ik denk dat Ubuntu zeer aan het groeien is. Ze hebben al veel contracten met vele landen en regeringen aan gegaan om een totale ICT oplossing te geven met daarbij support. Vaak vanuit het idee dat Microsoft geen oplossing is. Denk aan Chineese regering die klant is bij Ubuntu.
Ze bieden verzending gratis aan voor zowel de USA als UK.

Als ze van uit de UK leveren zijn die regels weer iets anders.

Ik meen te herinneren van de Raspberry-Pi dat wanneer het van uit de UK verzonden wordt wij, in europa geen extra belasting hoeven te betalen omdat het in/export europees geregeld is.

Ik kan er naast zitten dat er binnen europa juist direct belasting geheven moet worden..


In ieder geval als je geluk hebt en er niet bij de douane naar gekeken wordt wanneer je het uit America krijgt, krijg je geen heffing, dus niet die 21% hoeft te betalen.

O, en als je 21% optelt bij 480 kom je op €580,80, Iphones zijn meen ik nog steeds duurder.
Vanuit UK geen BTW !!! :-)
enig nadeel wat je met deze telefoon heb is dat het een OS heeft wat totaal onbekend is bij iedereen en dat het tot nu toe gewoon afwachten is of ubuntu voor mobiel devices gaat aanslaan of niet. denk dat met dat in het achterhoofd veel mensen de prijs toch wel dusdanig hoog vinden dat ze de kat eerst wel even uit de boom kijken.
Ik zou dat als een voordeel beschouwen. Ik word helemaal gek van die Android Apps die contact willen maken met mensen in mijn telefoonlijst die ik zelf niet eens meer ken en waarvan ik dat eigenlijk ook wel zo wil houden. Een systeem waar je min-of-meer gewoon applicaties op kunt draaien lijkt mij een stuk beter. Dan kan ik tenminste die applicaties voor 'de gek' houden en weet niet opeens een oud-collega hoe lang ik over de 5km doe of naar welke verderfelijke muziek ik luister.

Bovendien kan je gewoon open source tools draaien en niet die shareware meuk waar de App-Store/PlayStore mee gevuld is.

Het nadeel van Ubuntu (en waar ik bang voor ben bij deze telefoon) is dat relatief simpele dingetjes gewoon niet werken. Met Ubuntu kan je ook dagen zoet zijn met de brightness instellingen van je scherm om maar wat te noemen. Maar dit alles is slecht een excuus voor een lege portemonnee. Dit is de eerste telefoon waar ik zo'n fanboy van zou kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door arnem_ op 22 juli 2013 23:15]

je hebt dualboot met Android he. Je kan ervoor kiezen om enkel Android te gebruiken, en Ubuntu voor wanneer je het wil omtoveren in een desktop.
Lezen is ook een vak :)
Wat iedereen ook goed in acht moet houden is dat wanneer je naar de leverdata kijkt op Indiegogo, dat er vermeld staat bij de telefoon leveringen "May 2014".

De specs klinken, en zijn, voor nu uitermate hoog! Helemaal mee eens. Maar nu deze "minimale" specs bekend zijn, wat zal de Samsung S5 worden die in April uitkomt (uitgaand van een nieuw Galaxy S* elke april zoals de voorgaande 4), wat worden de nieuwe HTC whatever specs, de nieuwe Apple 6(?) specs... Nu zij weten waarmee Ubuntu op de markt gaat/wilt komen, zullen zij het overtreffen? Zullen ze hun standaard upgrade cycle aan blijven houden?

Kortom, de leverdata van de telefoon zelf zijn nog 10 maand (ongeveer) weg, dat is lang in de IT wereld. Alles kan zo nog veranderen waardoor de rest van de telefoons weer gelijk getrokken zijn met de specs van de Ubuntu Edge.
Gezien de extreem hoge target van 32 milj. lijkt me dit meer een publiciteitsstunt dan een serieuze poging om deze telefoon van de grond te krijgen. Nog ruim 31 miljoen US$ in 30 dagen? Lijkt me zeeeer onwaarschijnlijk dat ze dat gaat lukken.....

[Reactie gewijzigd door turbotony op 22 juli 2013 22:25]

Je vergeet, Amerika wordt nu ongeveer wakker, gevolgd door Australasia. Dit zou nog best eens kunnen werken. Door hun timing ontstaat er nu al een beetje een hype, die wordt doorgezet in de EU, die weer mensen over de hele wereld kennen.

Zo wordt dus Amerika wakker, die worden volgepompt met media berichten gekopieerd uit de EU, volgepompt met social media uit de EU, die ze ook weer verspreiden, vervolgens is de West Coast van de US aan de beurt, weer een hoop mensen, weer een hoop hype. Dit gevolgd door Australasia terwijl de hele hype bezig is, die zich dan mogelijk nog weer herhaald. Let maar op!

Mij lijkt het wel een realistisch doel met alle nerds in de wereld. Als dit een van vooraf aangekondigde actie was geweest had ik er ook even voor opgespaard en eraan meegedaan. Als het niet goed gaat, shit happens, geld terug, volgende keer beter.
Dat wel... maar ik gok dat ze toch binnen 1 dag aan de 80% moeten zitten. Want ze zullen het moeten hebben van early-adapters en techneuten. De normale mens koopt geen telefoon die hij niet kent en waar hij nog bijna 1 jaar op moet wachten.

Enige hoop die ze hebben om die groep te bereiken is als er een echte buzz ontstaat. Maar dan nog is het de vraag of mensen er dan aan mee gaan doen. 600/800 dollar is best wel een bedrag.
....de tijd zal het leren...
Het is nu aangekondigd, en je hebt een maand te tijd om er voor op te sparen :)
Anoniem: 145867
@rkeet23 juli 2013 08:09
Geef toe, dit is wel de ultieme droom telefoon van elke tweaker. :O

Laat alsjeblieft alle drivers opensource zijn !! Geen code blobs.
Het eerste miljoen was binnen in minder dan 5 uur. Dus wie weet of het gaat lukken... :) Ik hoop van wel.
Inmiddels zijn alle 5000 "koopjes" vergeven en zitten ze op ruim 3 miljoen. Nog 90% te gaan dus......gaat ze echt niet lukken....
10% gehaald binnen EEN van de 30 dagen is volgens mij een hele goede start!
Balen, had hem gisteren echt moeten bestellen voor die $600 ballen, jammer dat ze er geen week bedenktijd van hadden gemaakt :-S
Toptoestel voor die prijs...en dat zonder abo...
Er is nu een nieuwe optie voor $625!
Momenteel is 625 ook al niet meer mogelijk, 675 ook niet, hij kost inmiddels 725 dollar (+30), wat neerkomt op ongeveer €575
Ik zie dat er nu ook een "Double Edge" is als optie: 1400 USD en je krijgt 2 Edges. Dus 700USD/stuk.
Betekend dit in feite niet dat Ubuntu geen enkele fabrikant bereid kon vinden om een Ubuntu telefoon uit te brengen?
Neeh, ze werken nog steeds samen et fabrikanten en providers. Zie het als de Nexus van Google, maar dan Edge van Ubuntu ;) :+ .

[Reactie gewijzigd door Simyager op 22 juli 2013 20:03]

Ondanks dat het er wel goed uit kan zien ga ik Ubuntu toch niet steunen vanwege hun anti-community initiatieven, denk dan al aan Mir.
Eerlijk gezegd vind ik dat een beetje kortzichtig. Nu begint mij dus duidelijk te worden waarom ze Mir zo gepushed werd: om deze lancering mogelijk te maken. Community initiatieven (Wayland) zijn fantastisch maar soms moet je stappen zetten om een bepaald doel te bereiken en dan kan een community juist enorm vertragend werken.
Heb hem gebacked :)
Overigens alleen vandaag voor 630$ incl. verzendkosten (= ong. 490€) te bestellen!
+ BTW + importheffing = ongeveer 630 euro ;)
Canonical is een bedrijf uit de UK, en er gelden geen verzendkosten vanuit de US en UK, dus waarschijnlijk wordt het toestel vanuit de US en UK verstuurd.

Wat dus betekend dat we in Europa geen importheffing hoeven te betalen.

[Reactie gewijzigd door Gaming247 op 22 juli 2013 21:40]

Ze zijn afkomstig van Isle of Man, dat is geen UK, noch EU...
Anoniem: 513735
@Roadking24 juli 2013 19:10
Als ik me het goed herinner staat hun hoofdkantoor toch echt in Londen...
Vanuit de VS betaal je wel een importheffing (als je pakketje eruit gevist wordt), er is geen importheffingsvrije handel met de VS..
Ziet er leuk uit en zeker in combinatie met een dock is het ook vast prima als desktopvervanger te gebruiken, maar $ 830?
Dat is maar rond de 600euro, evenveel als high-end smartphones.
Niet als je de BTW erbij telt.
Anoniem: 513735
@_Pussycat_24 juli 2013 19:04
Canonical heeft al gezegd dat de btw daarbij in zit.
Vergeet niet dat een 64GB iPhone 5 $880 kost. Als ik zo moet gokken denk ik dat Canonical helemaal geen grote marge maakt op deze toestellen. Een oplage van 40.000 stuks geeft je niet heel veel schaalvoordeel, terwijl de specs zouden overdreven te noemen zijn als hij direct uit zou komen. Ik verwacht dat dit toestel nog prima competitief is met de high-end toestellen die begin volgend jaar op de markt zijn.

Ter info, ik heb een 64GB iPhone 4S die april 2014 "afgeschreven" is. Deze Ubuntu Edge heb ik zojuist gepreordered en dat gaat dus de opvolger worden :)
Apple maakt ook marge op hun toestellen, waarom denk je dat ze een van de rijkste bedrijven ter wereld zijn? Omdat ze hun toestellen gratis weggeven?

Hardware in de iPhone kost minder dan 200 euro, die dingen vliegen over de toonbank voor 650 euro. Houden ze 450 euro over voor marketing, belastingen en onderzoek.

De meerprijs die Apple rekent voor opslagkosten slaat kant nog wal, die geheugen chips zijn helemaal geen 100$ meer waard.
winst op alle iphone/ipad is ligt helemaal niet in de het verdienmodel; 30% op itunes - dat is waar ze rijk van worden. Die paar tientjes of 100euro op een toestel is leuk - maar vergeet niet dat er weer veel geswapt/gerepareerd etc. worden.

Apple pakt hun grootte geld uit de store
Anoniem: 449164
@synoniem22 juli 2013 21:51
Dat is evenveel als de iPhone 5 in Nederland.
Shuttleworth is zelf multimiljonair. Hij kon dit zelf wel 10x funden. Vind het zo gaar om dan toch een kickstarter te houden. Niet echt waar het voor bedoeld is volgens mij...
Mark is niet miljonair omdat hij 32 miljoen op een dag uit het raam smijt...
Uit het raam smijt? Zoiets heet investeren...
Investeren met een enorm risico.

De wereld zit geloof ik niet zo erg op het twintigste smartphone-OS te wachten. Dat het een echt Linux is zal maar weinig mensen wat uitmaken. De naam Ubuntu is niet bekend. Als zelfs het almachtige Microsoft nouwelijks voet kan vatten zie ik niet hoe Ubuntu dat wel zou kunnen.
Als je als ondernemer er niet de volste vertrouwen in hebt moet je er niet eens aan beginnen.
Als je ondernemer wilt blijven, moet je niet je eigen vermogen gaan inzetten, gedeelde smart is halve smart
Juist wel, anders komen dit soort projecten nooit van de grond, en zo zijn ze verzekerd dat ze de telefoons iig kwijt zijn.
Hij kan het zelf wel betalen, maar misschien is er niet genoeg animo voor dus 32 miljoen weggegooid...
Anoniem: 145867
@SgtElPotato23 juli 2013 07:57
Ik ben opzich wel positief over Crowdfunding. Het enige nadeel eraan is dat het zo lang duurt voordat je de telefoon daadwerkelijk hebt. En het geld al van je bank af is.
Hij zegt dat als er voldoende vraag is er tot productie word overgegaan.
Als hij dit zelf zou betalen heeft hij niet de zelfde publiciteit en ook niet de steun van al die lensen die nu reclame maken om tot een goede einde te komen.
Nu ziet hij ook gelijk hoeveel vraag er is achter een dergelijk product.
Dat is mijn punt eigenlijk. Het wordt nu alleen als publiciteitsstunt gebruikt, in plaats van om iets te doen wat ze zonder het geld niet gelukt zou zijn.
Jammer dat het zo een Exclusive crowdfunders only telefoon wordt en niet zo eentje die in de schappen komt te liggen. Ze zeggen het natuurlijk zelf dat ze niet in de mobiele markt willen stappen maar met bedrijven samen werken die wel in deze markt zitten. Nu zou ik wel willen weten over welke bedrijven of bedrijf het gaat en of wij ook zo een toestel kunnen verwachten(Als mensen die niet meedoen met de crowdfunding). Ik zou wel 830 dollar voor willen leggen, maar we hebben het wel over een mobiel die blijkbaar dus niet bedoelt is om aan de brede markt verkocht te worden helaas.

[Reactie gewijzigd door Phntm op 22 juli 2013 19:42]

Jammer dat het zo een Exclusive crowdfunders only telefoon wordt en niet zo eentje die in de schappen komt te liggen.
Zo interpreteer ik dat 'supporters' van Shuttleworth ook. Het is natuurlijk logisch dat 'funders' de eerste exemplaren ontvangen, maar als het daadwerkelijk een succes blijkt te zijn waarom dan niet gewoon meer produceren? Om de analogie met de auto-industrie, die hij zelf te berde bracht, maar te maken: Waarom dan een beetje gek lopen doen met een gelimiteerde serie?

De auto-industrie doet dat om vaak gekunsteld fors hogere prijzen te kunnen vragen voor een aantal exemplaren door ze kunstmatig exclusief te houden. Hier lijkt het een beetje een drukmiddel te zijn om toch maar nu zoveel mogelijk funding op te halen. Het grote probleem bij dit project is natuurlijk de factor tijd. Een klein jaar voordat je iets in handen hebt, waarbij dan ook nog alles volgens planning moet verlopen. Zoals ook door anderen al opgemerkt kan er in die tijd ontzettend veel gebeuren.

Zoals het nu gepresenteerd wordt zullen velen enthousiast zijn, en als je over 1 of 2 maanden zo'n ding in handen zou hebben zouden veel mensen dat er voor over hebben. Maar nu al voor 830 dollar intekenen, terwijl je weet dat ook de directe Linux-concurrenten Sailfish en Tizen gaan komen, dat gaat velen toch net wat te ver. Dan wil je, zeker voor dat bedrag, toch even weten hoe die allemaal in elkaar steken en wat de voor- en nadelen van betreffende systemen zijn. Hoezeer Shuttleworth ook op het sentiment inspeelt dat je tot een exclusief clubje gaat behoren.

Als verstokt Linux-gebruiker hoop ik overigens erg dat ze het gaan redden, maar ik kan me niet voorstellen dat er bij gebleken succes niet meer (vergelijkbare) toestellen beschikbaar zullen komen.
In de video zegt hij dat er gesprekken zijn met hardwarefabrikanten voor massaproductie in 2014 (op 28s in de video) http://www.youtube.com/wa...7k&feature=youtu.be&t=28s maar dit device laat al een aantal mogelijkheiden zien die grote fabrikanten nog niet standaard in hun hardware ondersteunen.
Anoniem: 463321
@Beuzelarij23 juli 2013 13:51
Het is natuurlijk logisch dat 'funders' de eerste exemplaren ontvangen, maar als het daadwerkelijk een succes blijkt te zijn waarom dan niet gewoon meer produceren?
Hoe ga je meten of het een succes is? Onder de funders zeer waarschijnlijk wel want die kopen dat ding al voor het gemaakt is. Het toestel zal toch eerst in de schappen terecht moten komen wil je kunnen zien of de normale mensch het product ook ziet zitten. Het is een beetje het kip en het ei verhaal.
Anoniem: 449164
@Phntm22 juli 2013 21:52
Als het een groot succes wordt zal de Edge misschien wel meer worden geproduceerd en ook worden verkocht door de providers.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee