Gebruikers Galaxy Nexus kunnen eind februari Ubuntu testen

Gebruikers van de Galaxy Nexus kunnen eind februari een image downloaden van Ubuntu Phone OS, het smartphoneplatform van Canonical. De Google-telefoon van vorig jaar is voorlopig de enige hardware die de telefoonversie van Ubuntu kan draaien.

Behalve de installeerbare image komt de broncode dan ook beschikbaar, meldt OmgUbuntu op basis van uitspraken van Alan Pope, een ontwikkelaar die bezig is met Ubuntu. Gebruikers van de Galaxy Nexus kunnen dan de eerste publieke testversie van het besturingssysteem installeren. De eerste telefoons waarop Ubuntu Phone OS voorgeïnstalleerd staat, komen naar schatting begin volgend jaar uit.

De testversie zal nog niet compleet en bugvrij zijn; de spraakcommando's ontbreken nog en ook de downloadwinkel voor apps is nog niet actief. Daarnaast werken andere apps, zoals de browser, vermoedelijk nog niet zonder grote bugs.

Canonical presenteerde Ubuntu voor smartphones vorige week. De interface leunt zwaar op input via veegbewegingen. Van boven af worden notificaties getoond, terwijl met veegbewegingen vanaf de linker- en rechterzijkant tussen apps kan worden gewisseld. Canonical heeft nog geen toestellen of concrete deals met fabrikanten van smartphones aangekondigd. Canonical stelt dat de high-end versies van Ubuntu-smartphones ook een volledige desktopomgeving kunnen aanbieden met een aangesloten monitor door het toestel in een dock te plaatsen. Bedrijven zouden daarmee werknemers een smartphone kunnen geven, waarna deze niet alleen dienstdoet als een mobieltje, maar ook als een 'secure' desktop of thin client. Windows-applicaties zouden via een centrale cloudserver gestreamd kunnen worden.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

08-01-2013 • 10:31

42 Linkedin

Submitter: markusclaas

Reacties (42)

42
42
35
4
0
2
Wijzig sortering
'Alan Pope, een ontwikkelaar die bezig is met Ubuntu' wordt in het artikel vermeld. Waarom niet gewoon zeggen dat hij bij Ubuntu's moederbedrijf Canonical werkt (als 'Engineering Manager in Product Strategy')?

Als het over open source software gaat dan wordt vaak de indruk gewekt dat de ontwikkelaars goedbedoelende amateurs zijn die in hun vrije tijd nog wat knutselen aan een paar projecten, terwijl veel ontwikkelaars van open source software gewoon in dienst zijn bij grote bedrijven als Google, Oracle (erfenis van Sun, maar toch), Mozilla, Canonical, Novell en Red Hat.
Jammer, niet op de Nexus 7

Nou is dat ook geen telefoon, maar wel een Nexus apparaat. Zal wel met de Nvidia drivers te maken hebben in de Nexus 7.

@hieronder: De rom community. In mijn ogen is daar een hoop gehobby en zijn er slechts enkelen die een echte bug solving bijdrage leveren aan de Android community.

De Android kernel zoals door google gepubliceerd is open source. Daar zullen de juiste drivers voor de hardware bij gecompileerd moeten worden.
En dat zal nou juist 1 van de 2 grote uitdagingen van Ubuntu Phone OS worden: de hardware vendors meekrijgen zodat de software geoptimaliseerd kan worden voor specifieke hardware, of dat nou handset makers of chipset makers zijn.
Je ziet hier al het probleem ontstaan doordat er maar 1 telefoon wordt ondersteund, en nog wel de oude Nexus versie.

Daarnaast zal Canonical een applicatie ecosysteem moeten opbouwen om gebruikers een echt alternatief te kunnen geven. En zoals we met Windows Phone zien: dat is nog niet zo makkelijk, zelfs niet als je Microsoft heet en bergen geld hebt.
Ubuntu heeft het voordeel van de linux basis, die ontwikkelaars voor Android er wat bekender mee zouden moeten kunnen maken, hoewel er bij Android ontwikkeld wordt voor een Java vm, en niet linux an sich.

Ik hoop dat het een mooi alternatief wordt, en denk dat Canonical zich vooral op voornoemde twee punten moet richten wil het een verschil kunnen maken in de markt.

[Reactie gewijzigd door bas-r op 8 januari 2013 11:05]

De reden dat dit op de GNexus gaat verschijnen is zeer waarschijnlijk omdat al lang een representatief telefoontoestel is met een gepubliceerde Linux-kernel. Het kost vrij veel moeite om een nieuw OS te porten, zeker als dat OS nog in ontwikkeling is en aangepast moet worden voor de ietwat afwijkende Android-kernel. Daarom is het verstandig van Canonical geweest om voor de Galaxy Nexus te kiezen.

Waarschijnlijk zal de ROM-community in samenwerking met Canonical ook vrij snel images gaan ontwikkelen voor de Nexus 4, 7 en 10 en waarschijnlijk ook meer populaire toestellen. Ik denk dat zodra een toestel Cyanogenmod kan draaien dat het mogelijk moet worden om Ubuntu erop te draaien als Ubuntu echt as-is op een Android-kernel kan draaien.

[Reactie gewijzigd door DCK op 8 januari 2013 10:38]

kleine correctie,
android draait op een linux kernel.

ja, er is even een aparte fork geweest maar de android code zit inmiddels gewoon weer in de mainstream kernel.

maw, er is geen ''android kernel' (meer).

overigens,
als de source wordt vrijgegeven zal dit binnen no time ook op andere toestellen draaien... en ik ben errug benieuwd..
Wat ik wil zeggen is dat hoewel er inderdaad geen aparte Android-kernel meer bestaat, dat de Linux-kernel in Android-apparaten wel wat anders is dan de Linux-kernel waar Ubuntu normaal op draait. Het is geen enorm verschil, maar er zullen wat aanpassingen nodig zijn.
Volgens mijn zit android juist al tijdje standaard in linux kernel verwerkt. Android zit dus in elke linux kernel vanaf versie 3.3, het is dus precies hetzelfde kernel. ;)


nieuws: Android-code zit nu in Linux-kernel
Ugh, dit is niet hetzelfde. De configuratie van een desktop-Linux-kernel en de Android-kernel zijn anders, en er wordt gebruik gemaakt van verschillende low level graphics en power management. Hoewel alle code inderdaad in dezelfde repository staat, is het niet dezelfde binary die er op de verschillende systemen draait.
Anoniem: 124882
@DCK10 januari 2013 18:13
Nogal wiedes, als je identieke code compileert voor ARM en voor x86 krijg je twee verschillende binaries.
Je kan met een beetje creatief hobby-en wel al de "normale" versie van Ubuntu draaien op de Nexus7 :-)
Of gewoon omdat Ubuntu maar voor één apparaat een image vrij geeft.

Namelijk het ontwikkel toestel voor Android van 2011, daarvoor zijn veel ontwikkelaars en dus veel mensen die het OS kunnen gaan testen en helpen verbeteren.

Daarnaast zijn de meeste Vanila Android roms een poort van een Nexus toestel wat betekend dat ze indirect ook een hoop andere toestellen kunnen bereiken.

Canonical is hier dus gewoon super slim bezig, door dat ze alleen voor de Nexus een image uitgeven besparen ze zichzelf een hoop werk terwijl ze de hele custom rom community aanspreken om met Ubuntu aan de slag te gaan.
Er is een Ubuntu For Nexus installer die de volledige ubuntu op je Nexus 7 zet. Deze word ondersteund door Canonical (het bedrijf achter Ubuntu). Maar wel opgepast, het is namelijk nog een test versie... Vooral leuk om mee te spelen.

In de keynote is gezegd dat er waarschijnlijk ook een tablet versie word gemaakt van de Ubuntu Phone interface.
In de video in het linkje (20min) wordt aan het eind gezegd dat het ook Android Kernels & drivers ondersteunt....
Anoniem: 118425
8 januari 2013 10:39
Je toestel in een doc als thin client, ik weet niet of Ubuntu de eerste is maar het is wel een vorm van briljant. Al je contacten altijd op 1 plek, je kan van je plek af terwijl je je citrix (bijvoorbeeld) sessie gewoon open laat, thuis naadloos verder werken... uiteraard is dit wel weer een stukje bedreiging van de privesfeer, want hoe "vrij" ben je als je per definitie je werkplek op zak hebt, en er zullen wel werkgevers zijn die dit als excuus gebruiken om je vaker in privétijd lastig te vallen, maar voor iemand als ik die veel thuiswerkt, soms naar de klant gaat en bijna nooit op kantoor komt zou het echt ideaal zijn.

Stel je voor, deze ubuntu variant op een padfone achtig apparaat... telefoon in de tablet, tablet in de dock op kantoor, en op je bureau werken met twee schermen. Tablet mee voor mobiel werken, alleen telefoon meenemen voor de bereikbaarheid cq noodgevallen, en thuis nog zo'n dock. Ideaal!
ik weet niet of Ubuntu de eerste is
Motorola deed dit eerder met hun "Webtop" software, en Asus probeerde het met hun Padfone 1 icm een 24" monitor dock. Helaas geen groot succes.

Ik denk dat het pas echt gaat lopen als WiDi in smartphones zit. Geen docks, geen kabels, gewoon een Bluetooth keyboard/mouse en draadloos scherm, en werken maar.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 8 januari 2013 11:27]

Zelfs de Nokia N95 kon zoiets al dmv een kabel aan een TV en een BT toetsenbord kon je mailen en word documenten bewerken.
OK, maar die had niet echt een speciale desktop mode, dat was gewoon een opgeblazen telefoonscherm. Het idee met deze concepten is dat je niet meer in een telefoonmenu zit, maar een volwaardige desktop op (bv) 1920x1200 draait, met muis support, volwaardige browsers, etc. In feite dat je niet meer ziet dat je op een telefoon draait.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 8 januari 2013 15:52]

En zo zou je hem prima als thinclient kunnen gebruiken op het werk. Dat van nokia kun je inderdaad niet echt vergelijken met het concept van ubuntu.
Naja ik denk ook wel dat ubuntu als voordeel heeft dat het als het goed is beschikbaar word op meerdere toestellen. Daarmee bereik je zowiezo al een groter publiek neem ik aan :)
Anoniem: 118425
@Dreamvoid8 januari 2013 12:25
Het zou natuurlijk wel makkelijk zijn maar ik zou het zelf fijner vinden als het dock dan toch nog bedraad is. Gewoon een dock met een vaste keyboard en muis eraan, het blijft toch op je bureau staan (zeker op kantoor) en dan kan de batterij van je muis of keyboard ook niet leegraken. Als het dock dan zelf een bluetooth functie heeft zodat het ook werkt als je je toestel er niet inklikt, maar wel de mogelijkheid open laat om hem er wél in te klikken zodat hij kan opladen, dan ben ik er wat mij betreft wel.
Ik zie de voordelen er ook wel van ! Als ik nu kijk lopen mensen bij ons met 1.laptop voor thuis van de zaak 2. smartphone van de zaak. 3. vaste werkplek op de zaak. en dan lopen er nog een aantal met iPads.

Als dit goed uitpakt wat ze beloven kan dit alle bovenstaande devices vervangen ! Ik ben zeer benieuwd en het begint wel te jeuken om een nexus aan te schaffen en er mee te gaan testen !
A “low end” Ubuntu Phone will require, at a minimum:

Dual-core A9 ARM Processor
1GB of RAM
4GB Flash Storage + SD
800×400 WVGA Screen
Multi-touch

To run the phone with ‘convergence’ enabled (a fancy way of saying ‘you can dock it and it will run a full desktop) the requirements are a bit higher:

Quad-core A9 ARM Processor
1GB of RAM
32GB Flash + SD
Minimum of 720p screen resolution
Multi-touch
persoonlijk vind ik het een mooi idee, en systeem maar verwacht dat het zeer weinig draagvlak krijgt. Zolang er geen fabrikant is dit hierin mee gaat is het gedoomed te mislukken. De enige serieuze meerwaarde is 'mobiele desktop'. Maar op mobiel vlak, hebben ze Android, Ios en WM. Zie niet in hoe dit met open armen ontvangen wordt.

Zie her eerdere ubuntu-tv, ubuntu-android en nu ubuntu-mobiel. Hardstikke leuk op papier, maar in prakijk niet even nuttig of inzetbaar. De 'tweaker' komt er wel uit, maar een serieus marktaandeel zal niet behaald worden.

Begrijp dat Canonical zich wel onderscheiden tussen de 1001 andere linux smaakjes. Vraag is of dit de juiste weg is. Is het slim om je ontwikkelingen te focusen hierop? Kan men niet beter hun desktop doorontwikkelen en daarin unieke features/functies implementeren om onderscheidend te zijn? Laat ze liever hun desktop/server OS wat optimaliseren. Unity kan nog veel bijgeschaafd worden, cpu load bij booten, gay functie als shopping-lens etc. Ze hebben nog zat te doen maar richten dan op dit soort niche projecten ......

Net zoals bij de eerder genoemde systemen waren er 0 fabrikanten die hierin mee gaan. En zonder fabrikant, kun je nog zoń mooi stukje software hebben....

Vooral op /. is men erg sceptisch; http://news.slashdot.org/.../ubuntu-phone-os-unveiled

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 8 januari 2013 10:47]

Ik ben met je eens dat ze op z'n minst een hardware partner moeten vinden, en ook minimaal deals moeten maken met mobiele providers. Maar Canonical beseft zich dat zelf ook natuurlijk, ze hebben ook al aangegeven gesprekken te voeren.

Om dit echter als niche te bestempelen ben ik het niet mee eens. PC's zijn een krimpende markt, mobieltjes en tablets groeien. Smartphones zijn in absolute aantallen al de grootste, en in 2013 worden er naar waarschijnlijkheid meer tablets dan laptops verkocht. Willen ze relevant blijven (of beter gezegd, hun relevantie vergroten), dan moeten ze hier juist op inspringen!

PS.: Slashdot lijkt mij niet echt een goede graadmeter hier, daar zijn ze skeptisch tegenover alles wat mobiel is en alles wat geen GNU/Linux draait :p
ik zeg het wel vaker,
vergeet bedrijven...

zodra iets opensource is heb je geen bedrijf meer nodig.. de community is zo razendsnel met ontwikkelen daar kan geen bedrijf tegen op.

toen de galaxy note 2 uit kwam was er een paar dagen later al de eerste custom rom voor te krijgen.

ik vermoed dat iedereen die een custom rom heeft geflashed juist voor een linux phone OS te porren is... en dat zijn me nogal wat mensen..

de XDA website alleen al heeft een slordige 4 miljoen leden...

en die populariteit zullen de fabrikanten op hun beurt weer oppikken.

het grote verschil met de desktop is dat mensen ten eerste dat verdomde windows OS nog steeds ongevraagd mee geïnstalleerd krijgen, zowel op het systeem als op de factuur dus is het erg lastig om dat uit iemands systeem te krijgen is die niet beter weet.

smartphones zijn nog steeds een relatief nieuwe markt waar die OS afhankelijkheid eigenlijk alleen een beetje bij Apple bestaat... en wat Apple ook doelbewust nastreeft.

durf zelfs verder te gaan en te zeggen dat android de aanjager is voor algehele linux acceptatie en als linux ook fatsoenlijk games gaat ondersteuenen dat windows thuis verdwijnt ten behoeven van linux.

ik zie nu al de kracht van linux op mijn galaxy note 2 omdat met de linuxonandroid app ik al simultaan een volledige linux desktop kan draaien samen met mijn hdmi out en bluetooth muis+keyboard heb ik gewoon een volledige pc tot mijn beschikking.

dit is dan wel via chroot methode maar als ik android er definitief af zou kunnen gooien dan eerder vandaag dan morgen.

maw,
in de toekomst vervangt je smartphone volledig de desktop, laptop en tablet.

je komt thuis en prikt je phone in de cradle en op je grote scherm heb je desktop.

je neemt em mee in de auto en je hebt een soundsystem, navigatie etc..

je neemt em mee op vakantie en je prikt em in het hotel weer aan de tv aldaar...

je neemt em mee naar je werk en, prikt em in de cradle en laad een remote Xsessie van de kantoor server..

etc.. etc..

het grote voordeel is dat iedere linux app die je zou willen hebben bij wijze van spreken al 20 geleden gemaakt is en out of the box al werkt...

repo toevoegen en gaan met die banaan.

en dat alles gratisch.. enkel de hardware betaal je nog voor in de toekomst.
zodra iets opensource is heb je geen bedrijf meer nodig
Behalve dan al die bedrijven die de Linux kernel, de applicatie frameworks, en de applicaties schrijven natuurlijk.

Je bedoelt waarschijnlijk: "zodra iets opensource is, hoef je nergens meer voor te betalen."

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 8 januari 2013 17:09]

jij denkt dat canonical.. of redhat.. of samsung.. of..
alle kernelcode en alle linux applicaties heeft geschreven?

eh.. nee...

een bedrijf als canonical gooit die kernel en applicaties in principe enkel in een samenhangend geheel met een eigen jasje er omheen.

meer niet...
nou goed, ze zullen natuurlijk zelf ook wat bijdragen maar een ruime meerderheid van al die applicaties en kernel code wordt gewoon door programmeurs wereldwijd onbetaald en in hun eigen vrije geschreven...

daarbij.. er zijn genoeg distributies waar niet eens een bedrijf achter zit...

dat is nu het hele punt van opensource...

om opensource te begrijpen moet je eigenlijk alles even vergeten wat je hebt geleerd en het bedrijfs-perspectief loslaten.
das vaak waarom open source als eng wordt gezien.. niet begrepen en zelfs belachelijk gemaakt..

there is no spoon.. only soup.
Weer misinformatie. Veel ontwikkelaars werken WEL betaald aan de kernel omdat bedrijven zoals RedHat, Ubuntu, HP wel degelijk deze ontwikkelaars betalen.
Er zijn ook veel ontwikkelaars die geheel gratis hun bijdrage leveren, maar werken aan drivers en kernel is niet per definitie onbetaald!
Anoniem: 472322
@Qunix8 januari 2013 22:26
http://www.youtube.com/watch?v=sLtcj7FdIYA

Ik denk ook dat dit een succes zal worden. Zolang er liefhebbers zijn die graag Linux draaien zullen er een gebruikers zijn die hun Android wel willen ruilen voor Ubuntu. Zelfs indien Canonical geen hardwarepartners vindt dan nog zullen ze miljoenen gebruikers vinden die Ubuntu Phone OS gaan installeren en gebruiken.

Even wilde dingen redeneren: Linux heeft ongeveer 1% gebruikers, stel dat deze lijn ook doorgetrokken wordt naar het mobiele OS gebeuren ... Er zijn ongeveer 1 miljard gsm-gebruikers dat geeft een potentieel van 10 miljoen klanten ... Toch niet mis voor een bedrijf zonder hardwarepartners :-)
Wel cool om te zien dat de mobile device markt meer en meer op de desktop/laptop markt begint te lijken. Je koopt een device en kiest vervolgens zelf welk OS je erop zet. Hopelijk zorgt dat ervoor dat de EOL periode van devices (veel) langer gaat worden, want vaak is het de software die EOL wordt terwijl het device nog prima mee kan (denk aan de iPhone 3G).
Canonical stelt dat de high-end versies van Ubuntu-smartphones ook een volledige desktopomgeving kunnen aanbieden met een aangesloten monitor door het toestel in een dock te plaatsen. Bedrijven zouden daarmee werknemers een smartphone kunnen geven, waarna deze niet alleen dienstdoet als een mobieltje, maar ook als een 'secure' desktop of thin client.
Dat is wel een mooie eigenschap. Ligt in de lijn der ontwikkeling dat mensen de telefoon voor steeds meer dingen gebruiken. Of het veel gebruikt gaat worden betwijfel ik echter. Ik hoop wel dat de telefoon niet op een bepaalde PC modus oid. gezet hoeft te worden maar gewoon in de telefoon modus kan blijven.
Daarnaast zou er wel genoeg geheugen in de telefoon moeten zitten. Weinigen willen alles in de Cloud hebben denk ik. Opslag wordt dan ook wel een issue?

Het probleem voor Ubuntu zal hem niet in ieder geval niet in de prijs zitten maar in de user-switching cost: hoe lang het duurt voor (de gemiddelde) gebruiker er mee om leert te gaan.

[Reactie gewijzigd door JDillinger op 8 januari 2013 10:40]

Ik kijk uit naar de reviews van deze test software. Hopelijk doet Tweakers ook alvast de software reviewen om te laten zien hoe alles uit ziet. Niet iedereen zal immers een Nexus op schop hebben om het te kunnen testen. Alhoewel ik wel direct ben gaan kijken naar de prijzen van de Nexus.

Ik ben benieuwd in hoeverre deze testversie af is en hoe het functioneerd. Met name of de sidebars zo practisch zijn als in de video over doet komen. :)
Dit zou voor mij echt ideaal zijn. Mijn telefoon is met toetsenbord eigenlijk kwa hardware alles wat ik nodig heb. om onderweg even snel een bug te kunnen fixen zou het wel ideaal zijn als ik eclipse kan draaien. even aan een random monitor met hdmi hangen en toetsenbord erbij en ik kan aan het werk.
bij een tablet zou het zelfs allemaal op de tablet kunnen.
nu neem ik nog steeds mijn laptop overal mee naar toe voor het geval ik dat telefoontje krijg.


go ubuntu


ps ik werk 98% van de tijd op ubuntu
Dit is echt nog niet voor iedereen.
Je moet al verdomd goed weten wat je doet voor je dit OS kan gaan testen en afgaande op de gebreken in deze testversie is het toch echt iets voor die-hards.
Ik ben blij met elke ontwikkeling die het duopolie Android iOS wat doet afkalven en ik zie een goeie kans voor Ubuntu om een ernstige impact op de markt te hebben (in tegenstelling to bijvoorbeeld Firefox OS) maar ik kijk toch nog even de kat uit de boom.
Als Canonical nu nog kan ophouden met hun elke-versie-toch-weer-helemaal-anders benadering en zich focust op 1 grafische omgeving dan ben ik zeer hoopvol gestemd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee