Canonical kondigt Ubuntu voor smartphones aan

Canonical heeft een mobiele variant van het Ubuntu-besturingssysteem aangekondigd. Het op Linux draaiende OS zal zowel html5-webapplicaties als native apps gaan ondersteunen. De eerste toestellen moeten begin 2014 op de markt komen.

Het mobiele Ubuntu-besturingssysteem werd woensdag uit de doeken gedaan. De touchscreen-interface, die sterk leunt op de Unity-gui, gebruikt de vier hoeken van het scherm voor diverse bedieningselementen. Zo kan er gezocht worden naar content, terwijl ook een applicatieswitcher bereikbaar is door in een hoek met de duim een swipe-beweging te maken. De zoekfunctie zoekt zowel lokaal als op internet naar relevante content, zo belooft Canonical.

Binnen elke applicatie kunnen spraakcommando's worden gegeven. Daarnaast belooft Canonical dat de mobiele Ubuntu-variant niet alleen native applicaties zal ondersteunen, maar ook geschikt zal zijn om html5-webapplicaties te draaien. Verder worden er applicaties beloofd voor Facebook, Twitter, Google Maps, Gmail en Spotify. Ook zal Canonical op korte termijn een sdk uitbrengen, waarbij het bedrijf tevens aantekent dat veel Android-apps al op Ubuntu-systemen wordt ontwikkeld.

Canonical heeft nog geen toestellen of concrete deals met fabrikanten van smartphones aangekondigd. Wel heeft het bedrijf laten weten dat het verwacht dat de eerste Ubuntu-toestellen begin 2014 op de markt zullen komen, en het steekt niet alleen de hand uit naar fabrikanten maar ook naar mobiele operators. Canonical verwacht dat het OS het met name goed zal doen op de enterprisemarkt, omdat gebruikers op diverse platformen waarop Ubuntu draait centraal beheerd kunnen worden.

Als minimale systeemeis voor het Ubuntu-OS noemt Canonical een 1GHz Cortex A9-cpu, terwijl een quadcore-variant als 'high-end' wordt bestempeld. Een werkgeheugen van 512MB is de minimumeis, maar 1GB wordt geadviseerd. Voor de flashopslag wordt 4 tot 8GB aangeraden. Het OS heeft een Android-kernel als basis en draait zowel op x86- als ARM-processors. Ook zal er een dev-image voor de Galaxy Nexus uitkomen en het besturingssysteem zou relatief eenvoudig te porten zijn naar bestaande Android-smartphones.

Canonical stelt dat de high-end-versies van Ubuntu-smartphones ook een volledige desktopomgeving kunnen aanbieden met een aangesloten monitor door het toestel in een dock te plaatsen. Bedrijven zouden daarmee werknemers een smartphone kunnen geven waarna deze niet alleen dienst doet als een mobieltje, maar ook als een 'secure' desktop of thin client. Windows-applicaties zouden via een centrale cloudserver gestreamd kunnen worden.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

02-01-2013 • 19:20

133 Linkedin

Reacties (133)

133
127
82
8
0
20
Wijzig sortering
Sterker nog, volgens de reviewer van de hands-on(vanaf min. 1.10) worden er binnen enkele weken images vrij gegeven voor Galaxy Nexus telefoons zodat ontwikkelaars er mee aan de slag kunnen.


De kans dat we op korte termijn via XDA bruikbare custom roms kunnen verwachten is zeer groot _/-\o_

Edit:
En deze is van Engadget: http://www.viddler.com/v/ac8413f3?secret=106830881

Ziet er toch wel heel smakelijk uit :9

[Reactie gewijzigd door Miki op 2 januari 2013 21:45]

De beste preview van het nieuwe os door shultewood zelf en personna: www.engadget.com/2013/01/02/ubuntu-for-smartphones/

Ik ben met deze aankondiging niet zo zeer blij dat er een os uitkomt van Canonical, maar wel dat er weer een bedrijf is dat door heeft hoe je met een touchscreen moet navigeren, inderdaad door middel van swipe gestures. Web OS en Meego hebben dit allebei geprobeerd, maar zijn hierbij allebei helaas gefaald. De telefoons worden tegenwoordig namelijk steeds groter en daarbij is het ontzettend stom van OS ontwikkelaars dat er vast wordt gehouden aan het knopjes model, waarom moet ik met rechterduim helemaal naar de linker boven hoek gaan en in mijn geval dan 5.3 inch met mijn vinger te bewegen om een rot setting te veranderen. Nee, zo werkt dat met een muis en keyboard niet met een touchscreen waar alles naar gemak van de gebruiker kan worden ontworpen. DAt houdt in sat navigatiebalken, zoals in de browser van Wp8 ook gebeurd, naar beneden worden geplaatst, omdat een gebruiker MAKKELIJK MET DE ONDERKANT VAN HET SCHERM KAN NAVIGEREN. Ik hoop dat ook dat ze bij Ubuntu ook nog besluiten om de notificatiebalk naar beneden te verplaatsen, want dat lijkt mij zoveel handiger om deze te gebruiken en aangezien het toch linux is, zal dit wel verplaatsbaar kunnen zijn.

Ook hoop ik dat men een standaard methode kan vinden om de android market op Ubuntu te "hacken", aangezien ik de blackberry methode niet zo handig vindt. Het is bovendien ook prachtig dat ubuntu zichzelf makkelijk portable maakt naar huidige apparaten, zodat het in ieder geval makkelijk wordt voor developers om apps te maken zonder eerst een apart toestel voor ubuntu te kopen.

Bovendien ben ik ook erg benieuwd naar de echte performance van het systeem, aangezien ubuntu volgens mij "native" zal lopen, terwijl android een vm is. (Als ik hier een verkeerde aanname maak, mijn excuses)

Als het allemaal dus goed uitpakt, zou ubuntu android apps, native apps en html5 apps (tizen) kunnen draaien.

Het zou mij bovendien ook niet verbazen als hier hele aparte window managers op kunnen draaien, net zoals bij de desktop versie....

Nee, ik als verfent windows gebruiker, ben nog nooit zo enthousiast geweest over een echt linux os. Android reken ik hier niet in mee, aangezien ik de hele linux portie er een beetje verdoezeld in vind.... .

[Reactie gewijzigd door moh.moh op 2 januari 2013 21:51]

" waarom moet ik met rechterduim helemaal naar de linker boven hoek gaan en in mijn geval dan 5.3 inch met mijn vinger te bewegen om een rot setting te veranderen. "

Dat vind ik nu echt overdreven.
5.3", als ik u dat zie schrijven krijg ik het gevoel dat je 25km gelopen hebt helemaal bergop met 10kg op uw nek om dan weer helemaal uitgeput terug naar beneden te komen.
Mensen die mee doen aan de paralympische sporten hoor ik minder klagen.
Als ik zo moet denken, wij moeten helemaal van links naar rechts schrijven waarom niet gewoon alles op een hoop.

Enfin, laat maar want ik ben nu ook dood op van die paar regels schrijven.
Wat een luiheid en wat een commentaar, leeft gij wel graag?

[Reactie gewijzigd door onkeltje op 3 januari 2013 10:23]

Livestream met Q&A van de ontwikkelaars vind je hier:
http://www.omgubuntu.co.u...launch-omg-google-hangout

Ik vind dit echt een revolutie op zich, straks zijn desktop en smarthphone-os'en niet langer twee verschillende dingen maar is het allemaal 1.
Mooi he, iets wat Microsoft probeerd met windows 8, maar keihard falende is.
Implementatie is alles in deze situatie. Waar Microsoft in faalt is puur de interface. De Metro-Interface is voor veel mensen (vooral mensen die niet inuitief met sneltoetsen werken) een hinderlijk iets. Ze doen het liefst zo snel mogelijk een third party app installeren om de 'oude' Windows 7 interface te herstellen. Dat is echter wel weer een extra stap die wat ze 'standaard' (want zo voelt het) moeten doorvoeren om een Windows 8 machine te gaan gebruiken. Daarnaast had Windows 8 al een enorm slechte naam voor desktopsystemen voor het uit kwam en als dan niets is aangepast aan het punt wat slecht wordt gevonden dan blijft het bij uitkomen ook gewoon slecht.

Ubuntu Mobile daarentegen heeft een compleet andere, veel dichter bij conventione interface gekozen. Hun interface is duidelijk een afleiding van Unity en qua indeling veel dichter bij de mobile besturingsystemen van Android en iOS. Het is minder verfrissend maar wel vertrouwder voor mensen.
Ik vind deze plaatjes er bijzonder goed uitzien en ik zou uiteraard graag een nieuwe speler op de smartphonemarkt zien, maar ik vrees dat de concurrentie veel te sterk is en dat dit dus gaat floppen.
maar ik vrees dat de concurrentie veel te sterk is en dat dit dus gaat floppen.
Hangt nogal van de providers af. Als Ubuntu het goed aanpakt kunnen ze makkelijk het favoriete foon-OS voor providers worden, want veel providers zijn bang totaal afhankelijk te worden van Google. Veel gebruikers die bewust zijn van privacy-issues willen ook best wel overstappen - denk ik.

Het schijnt dat providers niet zo blij waren met Windows Mobile - omdat er Skype in zit, en met WhatsApp waren ze ook niet zo blij. Ze verliezen nogal wat inkomsten aan bellen en SMS'en. Met andere woorden: Ze boren graag nieuwe inkomstenbronnen aan.

Simpel voorbeeldje: Als Canonical het nu zo doet dat een Vodafone / KPN / whatever bijvoorbeeld 'webopslag' en mail-adressen gaat verhuren aan gebruikers en dit wordt meegenomen in het abbonnementsgeld, dan zou dit betekenen dat Vodafone / KPN / whatever wel aan Ubuntu verdienen, maar niet aan Android en Windows (want Microsoft en Google geven die immers gratis weg).

Als Vodafone / KPN etc. een beetje een slimme campagne voeren - waarin gebruikers duidelijk wordt gemaakt dat als ze geen iOS / Android gebruiken ze hun privacy weer terug kunnen krijgen en weer baas kunnen worden over hun data, zou het denk ik wel een bescheiden succes kunnen worden.

Anderzijds, NTT docomo, Samsung Electronics, Vodafone, Orange, Telefonica, Verizon Wireless en anderen hebben het al eerder geprobeerd met LiMo, en daarin hebben ze met z'n allen keihard gefaald.

Maar wel mooi dat "Er komt een nieuw besturingssysteem voor smartfoons, namelijk Ubuntu" gewoon keihard op het radio 2 nieuws voorbijkomt ;)
Even een kanttekening bij de privacy-issues: Ubuntu/Canonical stuurt al je locale search queries ook door naar de eigen servers, en deelt deze met Amazon om zo 'gepersonaliseerde advertenties' te kunnen aanbieden. Zie oa. http://www.fsf.org/blogs/rms/ubuntu-spyware-what-to-do
Je kan dit overigens wel afzetten, maar het staat standaard aan.
Dit betreft voor zever ik weet alleen Unhity in Ubuntu 12.10.

Of dit ook in het mobiele OS komt valt nog te bezien.
Aan de enerzijde heb je de mensen die Linux - verder dan Android, als ze al weten dat het Linux is - niet kennen, deze mensen zal je ook niet aanspreken. Android is bijna een werkwoord geworden net zoals googelen dat is.

Anderzijds heb je de fanatieken die het zeker zullen uitproberen en in mijn ogen, als ze goede keuzes maken kan het wel eens een zeer geduchte concurrent worden. Maar dan zouden ze beter nog eens goed nadenken over de GUI op de desktop. Want sinds versie 11 vind ik hem niet meer zoals vroeger.
Anoniem: 480033
@jerrixbe2 januari 2013 19:52
Och je hoeft linux niet te kennen om Android of Ubuntu te gebruiken op je telefoon... Hoeveel mac os x gebruikers kennen FreeBSD? Weinig, en is ook niet nodig.

Het lijkt er trouwens op dat canonical er een visie op na houdt. Zeker het gebruik van een mobiel als portable workstation lijkt mij bijzonder logisch.
Offtopic: Hoe kan 'android' als werkwoord gebruikt worden? Niet.

Onntopic: De systeemeisen die gesteld worden zijn erg interessant. Ik ga ervan uit dat de systeemeisen niet zo erg zullen toenemen in die twee jaar die het nog gaat duren voor we dit in de winkel zullen zien verschijnen, de hardware zelf daarentegen wel. Bied in mijn ogen potentie. Kabeltje in je telefoon en je kan via een externe monitor, muis en toetsenbord gewoon verder werken in een vertrouwde omgeving. Ben erg benieuwd!
Offtopic:
Ik Android
Jij Androidt
wij Androiden

;)
Nee ik weet het ook niet, maar jij vroeg erom.
Klinkt misschien raar, maar ik vindt juist dat er minder concurrentie moet zijn op smartphone OS gebied, het zijn er nu al eigenlijk veel te veel waarbij iOS, Android en Windows phone ohja en niet te vergeten blackberries OS. IMHO zouden ze zelfs gewoon de hardware en OS los moeten gaan trekken, zodat je zelf kunt kiezen welk OS je wilt op welke phone, dus als jij het graag zou willen dan zou je dus op een Samsung Galaxy SIII iOS moeten kunnen draaien en op een iPhone Android, dat zou het mooiste zijn...
Tijdens de presentatie stond er duidelijk 'Featured Stores' in het homescreen.
Ik vind toch dat ze wat teveel de commerciële kant opgaan, hetzelfde geldt voor hun desktop sinds 12.10. Gebruikers staan hier niet op te wachten vrees ik....
Ik ben ook een gebruiker en ik zit hier dan weer wel op te wachten! Commercie is niet per definitie negatief. Vele linux distro's krijgen al jaren lang niet de aandacht die ze verdienen, Canonical brengt daar toch mooi verandering in! Het sterke aan Linux is is dat als het je niet aan staat je er niet in mee hoeft te gaan en je net zo hard kunt storten op een van de andere honderd distro's. Door de commercie is er geld beschikbaar voor degelijke R&D waar heel veel mooie nieuwe initiatieven uit voort komen. Dit kan ik tot op heden alleen nog maar toe juichen. Dat dit momenteel via "featured stores" of "third party integration" gaat vind ik niet zo erg. Je inkomsten moeten toch ergens vandaan komen. Mede daarom betaal ik ook altijd een schappelijk $15,- aan Cannonical als ik weer eens een nieuwe Ubuntu distro download. We hebben het in feite (gedeeltelijk) zelf in de hand :)
Daar geef ik je gelijk in, dat dit geld via R&D goed besteed zal worden. Toch zou ik liever dan, zoals je aangeeft, $15,- betalen en als gebruiker niet meer willen lastig gevallen worden.

Ik denk dat niemand zit te wachten op een 'Featured search' in bv. 12.10, waar dit toch wordt aangeboden onder het mom van 'handige toevoegingen'. Het is al storend op een desktop, laat staan op een 4" scherm. Dat je een aankoop wordt gesuggereerd terwijl je in zijn eigen bestanden aan het zoeken bent, of gewoon nog maar een app zoekt op je homescreen, leidt bij mij alleen maar tot ergernis.
De laatste tijd lijkt elk bedrijf een mobiele versie van hun OS uit te moeten brengen.

Ik wil wel eens zien wat Canoical ervan bakt. Zelf draai ik Ubuntu 12.10, en ik heb Unity zo snel mogelijk vervangen met Cinnamon. Ik hoop voor ze dat het een stuk beter draait op de smartphones S:

Wat ik me ook meteen afvraag, en wat eigelijk wel een must is voor Canonical als ze willen dat dit slaagt: ondersteunt dit OS ook Android apps?

Anders krijg je het Windows Phone probleem - er zijn gewoon geen apps beschikbaar (al is dát nu aan het bijtrekken, want MS is een grote naam).
Anoniem: 382732
@Huismus2 januari 2013 19:34
De laatste tijd lijkt elk bedrijf een mobiele versie van hun OS uit te moeten brengen.
Logisch, als je blijft hangen bij PC OS-en dan kan je net zo goed stoppen. Dat is immers een krimpende markt.
Als ik het goed begrijp werken de Linux desktop apps in ieder geval wel, dus dan is er als begin tenminste een goed aanbod. Vraag is alleen of dit goed schaalt op een telefoon.
Het aantal applicaties voor Windows Phone is het laatste jaar verdubbelt. Er zijn er nu zo'n 150.000 beschikbaar ;)

EDIT: Woeps, was uiteraard een reactie op de post boven hierboven. Ach ja, het punt blijft geldig :)

http://crave.cnet.co.uk/s...ed-in-last-year-50010072/

[Reactie gewijzigd door HuRRaCaNe op 2 januari 2013 20:01]

Wat er op neer komt dat van iedere type app (bijvoorbeeld: buienradar) er vier varianten zijn. Dit in tegenstelling tot Android en Apple, daar zijn er circa 30 varianten van iedere app.

Meer apps != beter.

Hoeveel gebruik je er nou echt?
Anoniem: 470811
@kjast3 januari 2013 08:48
Eens, maar wat mij juist weerhoudt (o.a.) is dat ik niet echt zin heb om opnieuw te gaan betalen voor goede apps (zelfde leverancier) op een ander platform. Daarnaast schijnt Windows Phone over het algemeen wat duurder te zijn dan Android v.w.b. aanschaf van de apps.
Is dit nu de uitwerking van ubuntu.com/android, werd tijdje terug kenbaar gemaakt dat je daarmee een (native) ubuntu installatie krijgen die via een vm android applicaties zou aanroepen.

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 2 januari 2013 19:23]

Voor zover ik het begrijp zijn dit twee losse projecten, dit is een dedicated mobile OS a la WebOS/Maemo/Tizen/FirefoxOS/etc, geen desktop omgeving naast Android.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 2 januari 2013 20:14]

volgens mij staat er op de website van ubuntu dat dit pc os wel degelijk ingebouwd zit in het systeem. alleen zal het alleen beschikbaar zijn als je een quad core smartphone hebt.
In het artikel hierboven staat tot 2x toe "native applicaties" wat zoveel betekend als "gewone Linux applicaties".
Dus ja, Open office, een web-server, een CLI; in theorie zal het allemaal kunnen.

Natuurlijk is het ook nog wel wishful thinking. Al kan het in theorie, de hardware, je 'beltegoed' en je mobile bandbeedte zullen echt wel beperkingen opleggen.

Toch is het de stap waar veel tweakers op zitten te wachten het slechten van de muur tussen de pc en de telefoon (feitelijk niet meer dan een kleine pc) ;)
Jep, applicaties met een desktop interface. Daar zit iedereen op te wachten. Native betekend niet dat het desktop applicaties zijn maar dat het applicaties zijn die geschreven zijn voor het platform waar het op draait. (Zonder runtine environment, maar dat is ook eigenlijk aan het vervagen, .NET is imho ook native onder Windows en Dalvik onder Android ook).

Zo zijn iOS applicaties ook native.
Niet helemaal waar - Dalvik en .NET zijn nog steeds runtimes die bytecode interpreteren met alle voor- en nadelen vandien. Al zijn ze wel enorm geoptimaliseerd...
in theorie zal het allemaal kunnen
In de praktijk ook. De muur is allang weg.
Tweakers hadden in de zomer van 2010 al een volledig werkende Ubuntu op o.a. de HTC HD2.

Veel makkelijker en minder ingrijpend is om vanuit je Android apparaat een image van een virtuele machine met Ubuntu te booten. Op XDA kun je vinden hoe dat moet. Dan heb je altijd een echte computer in je zak!
Ik ben hier ook nieuwsgierig naar. Zou wel gaaf zijn zon os op je foon en dan in een Dock klikken en een heel pc os hebben
Dit kan in principe al met Android mobieltjes. Op youtube genoeg voorbeelden met bijvoorbeeld de Note 2. Echter is alles erg opgeblazen op een normaal scherm.

Als je dit ziet, ziet dat er veel beter uit. En ik denk zeker dat het goed mogelijk is met Linux om dit voor elkaar te krijgen. Immers mobieltjes worden zo krachtig.. Zeker straks de A15 cores voor de deur staan.

Ziet er goed uit de toekomst voor Ubuntu !! Ik wens ze veel succes :) Hopelijk komt er een leuke Ubuntu port naar bijvoorbeeld de Nexus mobieltjes of weet ik het. Ik ga het zeker proberen.

iOS en WP kunnen dit niet. Android wel en straks Ubuntu Mobile ook.
Het ziet er netjes uit, maar zoals Engadget al zegt;
Rather like Ubuntu for Android, this is still an idea looking for a device -- but as ideas go, our initial impression is that it looks like a bright one, especially if you dig Linux and open source.
Leuk, maar het is nog maar afwachten of er iemand in springt en er een telefoon voor gaat maken.

[Reactie gewijzigd door jip_86 op 2 januari 2013 19:47]

Op het einde van het filmpje wordt er gezegd dat het op elk telefoon werkt waar ook Android op werkt. Dus de telefoons zouden er al moeten zijn ;)
Nu alleen nog open bootloadertjes op de bestaande phones ...
Anoniem: 470811
@Dust2Dust2 januari 2013 22:54
Die zijn er zat. Asus, Motorola en HTC. In beperkte mate Samsung.
Het hele succes hang af van de telefoonfabrikanten. Als zij telefoons gaan verkopen met dit OS en het ziet er een beetje mooi uit en het heeft een mooi samsunglogootje ofzo dan wordt het wel verkocht. De meeste mensen kijken niet naar het OS (wij tweakers natuurlijker wel) dus het maakt ze weinig uit. Als beste voorbeeld kun je Bada van samsung nemen. De Wave zag er mooi uit dus kochten mensen het, terwijl Bada een draak van een OS is en heel weinig apps heeft/had. Nog steeds heeft Bada een relatief gezien groot marktaandeel en dat komt allemaal door het succes van die ene telefoon.
Anoniem: 382732
@FaberOne2 januari 2013 19:36
Dan moet dat OS wel iets bieden wat de rest nog niet biedt. Ook kan ik me voorstellen dat telefoonfabrikanten in het kader van patentissues liever met Google partneren. Mocht er iets fout gaan, dan heeft Google in ieder geval genoeg financieele mogelijkheden om te helpen. Een bedrijf als Canonical heeft dat niet. En er zit gegarandeerd functionaliteit in de mobiele Ubuntu versie waar andere een patent op hebben.
Ik denk dat bedrijven dit een leuke telefoon gaan vinden. Volgens mij kun je icm ubuntu cloud aardig wat controle over de telefoons krijgen.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee