Canonical heeft een mobiele variant van het Ubuntu-besturingssysteem aangekondigd. Het op Linux draaiende OS zal zowel html5-webapplicaties als native apps gaan ondersteunen. De eerste toestellen moeten begin 2014 op de markt komen.
Het mobiele Ubuntu-besturingssysteem werd woensdag uit de doeken gedaan. De touchscreen-interface, die sterk leunt op de Unity-gui, gebruikt de vier hoeken van het scherm voor diverse bedieningselementen. Zo kan er gezocht worden naar content, terwijl ook een applicatieswitcher bereikbaar is door in een hoek met de duim een swipe-beweging te maken. De zoekfunctie zoekt zowel lokaal als op internet naar relevante content, zo belooft Canonical.
Binnen elke applicatie kunnen spraakcommando's worden gegeven. Daarnaast belooft Canonical dat de mobiele Ubuntu-variant niet alleen native applicaties zal ondersteunen, maar ook geschikt zal zijn om html5-webapplicaties te draaien. Verder worden er applicaties beloofd voor Facebook, Twitter, Google Maps, Gmail en Spotify. Ook zal Canonical op korte termijn een sdk uitbrengen, waarbij het bedrijf tevens aantekent dat veel Android-apps al op Ubuntu-systemen wordt ontwikkeld.
Canonical heeft nog geen toestellen of concrete deals met fabrikanten van smartphones aangekondigd. Wel heeft het bedrijf laten weten dat het verwacht dat de eerste Ubuntu-toestellen begin 2014 op de markt zullen komen, en het steekt niet alleen de hand uit naar fabrikanten maar ook naar mobiele operators. Canonical verwacht dat het OS het met name goed zal doen op de enterprisemarkt, omdat gebruikers op diverse platformen waarop Ubuntu draait centraal beheerd kunnen worden.
Als minimale systeemeis voor het Ubuntu-OS noemt Canonical een 1GHz Cortex A9-cpu, terwijl een quadcore-variant als 'high-end' wordt bestempeld. Een werkgeheugen van 512MB is de minimumeis, maar 1GB wordt geadviseerd. Voor de flashopslag wordt 4 tot 8GB aangeraden. Het OS heeft een Android-kernel als basis en draait zowel op x86- als ARM-processors. Ook zal er een dev-image voor de Galaxy Nexus uitkomen en het besturingssysteem zou relatief eenvoudig te porten zijn naar bestaande Android-smartphones.
Canonical stelt dat de high-end-versies van Ubuntu-smartphones ook een volledige desktopomgeving kunnen aanbieden met een aangesloten monitor door het toestel in een dock te plaatsen. Bedrijven zouden daarmee werknemers een smartphone kunnen geven waarna deze niet alleen dienst doet als een mobieltje, maar ook als een 'secure' desktop of thin client. Windows-applicaties zouden via een centrale cloudserver gestreamd kunnen worden.