Nederlandse 'eerlijke' FairPhone bevat quadcore van MediaTek

De Nederlandse makers van de 'eerlijke' Android-smartphone FairPhone hebben de specificaties van het toestel bekendgemaakt. De smartphone met dualsimkaartsleuf gaat onder andere over een quadcore-soc van het Chinese bedrijf MediaTek beschikken.

De FairPhone beschikt over een MTK6589M-quadcore van MediaTek, die op 1,2GHz loopt. Verder heeft het apparaat 1GB werkgeheugen en 16GB opslaggeheugen, dat uitgebreid kan worden via sd-kaarten. Het scherm heeft een diagonaal van 4,3" en een resolutie van 960x540 pixels. Over het scherm is glas van Gorilla Glass-concurrent Dragontrail gelegd.

De afmetingen van de FairPhone zijn 123x64,5x9,8mm en het gewicht bedraagt 165 gram. De accu in het toestel heeft een capaciteit van 2000mAh en de cameraresolutie is 8 megapixel wat het backmodel betreft en 1,3 megapixel voor de tweede camera. Het betreft daarnaast een dualsim-toestel met micro-usb-poort en ondersteuning voor wifi, bluetooth en hspa 7,2Mbit/s. Ook zijn een fm-radio, ambient lightsensor en nabijheidssensor aanwezig. Een gyroscoop en kompas ontbreken.

De voorverkoop van het toestel is begonnen en op moment van schrijven zijn 1224 toestellen verkocht. Eerder lieten de makers weten dat de productie alleen begint als 5000 mensen een exemplaar bestellen. Als dat het geval is, wordt het toestel in september geleverd. De FairPhone wordt volgens de bedenker gemaakt door mensen die in betere omstandigheden werken dan bij de productie van andere smartphones. Bovendien is de telefoon zo veel mogelijk gemaakt van materialen die niet uit conflictgebieden komen. Strijdende partijen gebruiken daar de handel om aan geld te komen voor onder meer wapens en munitie. De FairPhone is een project van Waag Society uit Amsterdam, onder leiding van Bas van Abel. Het toestel werd vorige week aangekondigd.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

15-05-2013 • 11:02

88 Linkedin

Submitter: kaaschips

Reacties (88)

88
82
47
7
0
7
Wijzig sortering
Op hun eigen blog (http://www.fairphone.com/our-choice-for-production-partner/) hebben ze aangegeven te gaan werken met A'Hong (of changHong), wat mij tot dusver onbekend was: http://www.ahong.com/en/enproduct?pageNum=1
Lijkt qua specs op een compactere versie van hun V3: http://www.ahong.com/en/e...roductId=15&parameterId=1 maar daar zit dan wel een fors grotere batterij in van 3200 mah.
En ik had hier en daar al geruchten gelezen dat deze producent zich zou willen onderscheiden met grote batterijen, maar in deze fairphone lijkt de batterij toch eerder bescheiden, tenzij die MT6589 natuurlijk echt zo zuinig is als Mediatek beweert...
Changhong is in China erg bekend als televisie merk. De A'Hong telefoon tak had ik zelf nog nooit van gehoord maar er zit dus wel een groot bedrijf achter met de nodige ervaring en middelen.
Een gyroscoop ontbreekt, dat betekent dat hij het scherm niet aan de stand van de gsm kan aanpassen? Dat is wel vreemd voor een smartphone die voor de rest uitstekend uitgerust lijkt te zijn..
Hij beschikt wel over een 'gravity sensor', wat denk ik inhoud dat er wel een accelerometer in zit, maar waarmee geen 3d bewegingen te registereren zijn. Voor mij niet zo'n probleem eerlijk gezegd, de resolutie heb ik meer problemen mee.
Meestal is dit dan gewoon een simpele tilt sensor die alleen de richting aan kan geven. Dit werkt met een ruitvormige holte waar 2 fototransistors in 2 tegenover elkaar staande hoeken zitten. Verder bevat een derde hoek bevat een ledje en zit er een balletje in. Als je je telefoon draait zal het balletje in een hoek vallen. Door uit te lezen welke fototransistors licht opvangen en welke niet kun je bepalen wat onder is.

Voorbeeld van zon tiltsensor
Ik snap niet dat ze niet minstens een 720P of 1080P scherm in gedaan hebben en 2GB Ram, want de MediaTek MTK6589 heeft best een aardige snelle CPU en de GPU een PowerVR SGX 544 is helemaal snel, komt ongeveer in de buurt van een Samsung Galaxy S3 zijn GPU en HTC One X zijn GPU, want de UMI X2 heeft dezelfde CPU en dan ook GPU en die heeft gewoon een 1080P scherm met 2GB Ram, en die is nog goedkoop ook maar €230.96
Hij beschikt wel over een 'gravity sensor', wat denk ik inhoud dat er wel een accelerometer in zit, maar waarmee geen 3d bewegingen te registereren zijn.
Afhankelijk van de uitvoering (bijv 3-voudig, voor elke as één), kunnen accelerometers ook bewegingen in 3D meten.
Dat kan in principe prima met een accelerometer. Als ze ook een compas erbij hadden kan je in principe ook de complete orientatie van de telefoon bepalen. Een gyroscoop is 'alleen' nuttig om bij snelle bewegingen ook nog nauwkeurig de orientatie te bepalen. Als je bijvoorbeeld een telefoon met accelerometer heen en weer gaat schudden zal die redelijk de kluts kwijtraken wat boven en wat beneden is, met gyroscoop kan hij dan nog steeds meten hoeveel hij draait (echter weet niet zijn absolute hoek, dus daarvoor heb je dan alsnog een accelerometer/magnetometer nodig).
Ondanks de uitstekende uitrusting is hun 'speerpunt' van deze telefoon de Eerlijkheid. Ik vraag me dan ook af hoe 'eerlijk' de MT6589-processor (van MediaTeK) is aangezien bijna elke quad-core china-phone van nu er een aan boord heeft.

De afmetingen vind ik wel lekker handzaam voor een 4,3"-telefoon. De RAZR I van Motorola heeft ongeveer dezelfde lengte (122mm vs. 123mm.) :*)

De resolutie van het scherm (960x540 op 4,3") is prima te doen. En ik hoop dat de batterij lekker lang meegaat of dat er een grotere batterij (met bijbehorende backcover) uitkomt. Van de processor had ik wel liever de T-versie gezien ipv. de M-versie vooral omdat de GPU daarvan wat sterker is. :')
Ja daar heb je wel een punt, hoe eerlijk zijn de onderdelen eigenlijk, kunnen wel zoveel roepen. Waar halen die bedrijven hun grondstoffen? hoe gaan hun met hun personeel om ? hoeveel krijgen ze betaald?
Logische vragen bij een fabrikant die claimt eerlijk te zijn, en gelukkig hebben we Google om op zoek te gaan naar antwoorden. En zie daar:

http://www.fairphone.com/action-areas/

Ze definieeren 5 gebieden waar zij actief op zoek zijn gegaan naar "eerlijkheid", te weten materiaal, productie, ontwerp, verkoop en duurzaamheid. Op de aangegeven site kun je beknopt lezen hoe en met welke partners ze dit verder ingevuld hebben.
ik heb bas van abel als spreker naar de openSUSE conferentie in Praag gehaald, afgelopen jaar, en geinterviewd.. http://blip.tv/openSUSEtv...ing-open-products-6393501 het project is zeker erg serieus bezig, ze hebben veel van de plaatsen waar grondstoffen vandaan komen zelf bezocht etc...
..wat late reactie maar een andere speerpunt (in onze contreien) is toch wel de dual-sim.
Er is bij ons nog altijd een redelijke vraag naar moderne performante dualsim's. De keuze tussen de niet-import dualsim's (Ik vertrouw de chinese import niet meer na een behoorlijke tegenvaller. U krijg wat u betaald!) is momenteel nog altijd bedroevend laag.
Verder denk ik dat de die specs voor die prijs op dit ogenblik redelijk goed zijn. Dit toestel wordt ten vroegste pas in oktober geleverd dus dat punt zal wel nog een stuk achteruit gaan.

BTW: Ik bezit een dualsim (sim werkgever & sim privé) ik wil NOOIT nog iets anders!
Hij gaat 325 euro kosten, niet slecht voor deze specs. Ik vraag me af hoe in praktijk de batterij het uit houdt en of hij in de toekomst ook bij abonnementen wordt aangeboden. Ik kan me goed voorstellen dat hier een interessante markt voor is. Een 'groene' of 'faire' telefoon is een onverkend segement.

@Kevinwalter: De telefoon lijkt me dan ook prima vergelijkbaar met de One X. Aangenomen dat er enige meerwaarde (en kosten) zitten in het 'Fair' zijn van de telefoon vind ik de prijs zo gek nog niet. Koop eens een pak Fair trade koffie, die is veel duurder dan gewone koffie, dat is hier niet het geval.

[Reactie gewijzigd door brabbelaar op 15 mei 2013 11:11]

Voor deze specificaties is dat redelijk prijzig aangezien het hier vooralsnog om een onbekend merk gaat zonder noemenswaardig verleden in telefoon productie. Telefoons met betere specificaties importeer je uit China voor een veel lager bedrag. Deze chipset is dan ook een typische chipset die gebruikt wordt in budget telefoons. Het is dan wel een quadcore maar een van de trageren, de GPU is niet heel snel en het scherm is qua resolutie ook vrij matig.
Dit is een telefoon die je echt moet kopen omdat je iets geeft om het eerlijke productieproces, niet omdat de telefoon zo goed is. Bovendien, die chipset zal niet mensvriendelijk geproduceerd worden, dat is gewoon Chinese massaproductie.

De telefoon is zeker niet vergelijkbaar met de HTC One X. Laatstgenoemde beschikt over een scherm met hogere resolutie, NFC, kompas, snellere CPU en snellere GPU.

Trouwens, ik zie net dat het om de M versie gaat van deze chipset. De MT6589M dus. Deze versie heeft wat beperkingen qua resolutie, wat opzich niet spannend is, maar ook een beperking qua GPU kracht. De normale PowerVR SGX554 die in deze chipset gebruikt wordt draait op 286Mhz waar de M versie op 156Mhz gaat draaien. Deze GPU is dezelfde die gebruikt wordt in onder andere de Galaxy S4 (Exynos variant) en de iPad 4. Echter in deze gevallen gaat het om respectievelijk de tri-core 533Mhz variant en de quad-core variant (snelheid onbekend bij mij).
Dus je krijgt een GPU die welliswaar in high-end hardware zit, maar dan een variant met een enkele core op een zeer lage frequentie.

Elke fatsoenlijke quad-core China Phone die op dit moment interessant is heeft de normale MT6589 chipset met een 720p of 1080p scherm. Deze telefoons zijn voor 150-300 dollar te koop. Dat betekent dat je, om een FairPhone te kunnen maken, de prijs moet opschroeven naar ruim 300 euro en de hardware flink moet afzwakken.

Is dit dan echt bedoelt als serieuze telefoon of is het een paradepaardje van een paar idealisten met als enige doel te kunnen zeggen dat je een eerlijke telefoon hebt zonder dat het daadwerkelijk een goed product is? Alsof je Fairtrade koffie koopt die werkelijk niet te zuipen is, maar toch blijft drinken omdat het Fairtrade is.

[Reactie gewijzigd door Tsurany op 15 mei 2013 11:42]

Dat is een beetje erg kort door de bocht en zwart/wit gesteld. Je betaalt inderdaad voor het feit dat dit product "fairtrade" is. Maar om het nu te vergelijken met niet te zuipen koffie, gaat te ver. Dan zou het een single core, VGA scherm, en Android 2.1 moeten draaien.

Ik vind het een interessant product en bij een keuze van telefoon (en elk ander product) vind ik het prettig om te kunnen kiezen tussen aan de ene kant zo goedkoop mogelijk (met alle nadelige gevolgen van dien), en aan de andere kant iets meer geld voor een (hopelijk) duurzamer product, die ook langer mee zal gaan (als je de fabrikant mag geloven), omdat de componenten te verwisselen zijn.
niet te zuipen koffie
Waar baseer je dat op? Er is niks mis met eerlijke koffie, ook de smaak niet.
Nou, zoals je weet zijn er meerdere fairtrade achtige merken en die zijn gewoon goed. Maar die originele Fairtrade koffie (rood wit zwart) is niet te hachelen, weet ik uit ervaring.

OT: te duur voor datgene wat er geboden wordt (zie de china phones), tenzij Fairtrade 150 euro prijsverhoging veroorzaakt.

[Reactie gewijzigd door oef! op 15 mei 2013 14:37]

Anoniem: 382732
@oef!15 mei 2013 16:20
Dat die koffie niet te hachelen is komt niet omdat het Fair Trade is, maar omdat het gewoon slecht is verwerkt. Je kunt de allerbeste koffiebonen (fair trade of niet) binnen no time verzieken door ze te lang of te kort of te heet te branden en verkeerd te malen.
Anoniem: 118226
@Tsurany15 mei 2013 12:05
Misschien zit je wel vast aan deze hardware omdat je bij andere, snellere, hardware niet kan garanderen dat de grondstoffen niet uit een oorlogsgebied komen of door kinderhanden in elkaar gezet.

(nog even los van het feit dat de moderne supersnelle quadcores in telefoons alleen goed zijn om de eigenaar te laten opscheppen over de benchmark score)

Fairtradekoffie heeft ook even tijd nodig gehad en nu is er genoeg keuze om voor iedereen een bakkie naar smaak te kunnen selecteren. Bij de supermarkt bij mij om de hoek kan ik alleen nog maar fairtrade bananen kopen. Goede zaak en je hebt inderdaad in het begin een paar idealisten nodig die wat ongemakken voor lief nemen.
Anoniem: 16328
@brabbelaar15 mei 2013 12:45
De telefoon lijkt me dan ook prima vergelijkbaar met de One X.
Hehe, jij denkt quad core == snel? Een quad Cortex A7 is helemaal niet snel en al helemaal niet in vergelijking met een Snapdragon dual core Krait of een Tegra 3 (quad Cortex A9) zoals in de HTC One X zit.
Voor 3 tientjes meer heb je een HTC One X. Denk dus dat het meer om het idee gaat waar de onderdelen vandaan komen dan dat het goedkoop is.

pricewatch: HTC One X 16GB Grijs

@brabbelaar

Klopt, maar aangezien er in de HOX gewoon veel meer functies zitten. Zoals die missende gyroscoop, 720P scherm etc denk ik echt dat het te duur is. De Tegra doet het volgens mij ook stukken beter dan de Mediatek processor.

Tussen fair trade en normale koffie zit geen verschil. Het enigste verschil is inderdaad de prijs. Dat elke fabrikant genoeg geld krijgt. Daar betaal je dan idd voor.

[Reactie gewijzigd door kevinwalter op 15 mei 2013 11:23]

"Tussen fair trade en normale koffie zit geen verschil. Het enigste verschil is inderdaad de prijs. Dat elke fabrikant genoeg geld krijgt. Daar betaal je dan idd voor."

Bron??

En haal geen nieuwsberichten aan die zwengel aantonen, want dat is juist een bewijs dat er wel degelijk certificering & controle wordt uitgevoerd en er dus een branche is die op die manier produceert.
Bron is fair trade zelf...
Lever jij dan een Bron dat fairtrade geld ook daadwerkelijk bij de boeren komt? Dat bewijs is ook nog nooit geleverd.. En wel stiekem al de winst van die hoge prijzen innemen.
Lever jij dan een Bron dat fairtrade geld NIET bij de boeren komt? Dat bewijs is ook nog nooit geleverd. En een stuk makkelijker te bewijzen
Zo'n FairPhone is een nobel streven. Maar kan een klein, onbekend en nieuw bedrijf ook een goed werkend product zonder kinderziekten op de markt brengen? De concurrentie van reuzen als Samsung, Nokia en Lg is genadeloos.
Het is niet al te ingewikkeld als je niet voor een hoogvlieger gaat. De reuzen zoals Samsung werken met cutting edge technologie en moeten veelal het nieuwste van het nieuwste qua hardware gebruiken. Deze FairPhone kan gemaakt worden met bewezen technologieën en goedkopere hardware.
Een budget telefoon maken is tegenwoordig niet lastig meer. Van chipset tot camera tot accu, alles koop je in bij andere partijen. Zelfs assemblage kan je gewoon in zijn geheel uitbesteden, je hoeft enkel een boodschappenlijstje aan te leveren en wellicht een eigen behuizing te ontwerpen. Je kiest hardware van bekende fabrikanten waardoor Android drivers geen enkel probleem zijn. Kwestie van alle drivers in de ROM plaatsen en vertrouwen op de stabiliteit van deze drivers en Android zelf.
Gelet op de doelstellingen van deze telefoonmaker vraag ik me af of Mediatek dan wel een bedrijf is van onbesproken gedraag waar de medewerkers goed worden behandeld? Ik heb daar wel eens wat slechts over gelezen namelijk, maar kan dat niet meer vinden.

Iemand die dit bedrijf persoonlijk kent? Ik ken ze alleen van hun producten.
De Fairphone blog gaat voornamelijk over het zoeken van een productie partner. Verder staan er wat posts over Congo enzo op, maar over toeleveranciers kan ik niks vinden. Ze lijken vooral te vertrouwen op http://laborvoices.com, een Amerikaans bedrijf.

Vind het toch wel opvallend dat ze hier een Amerikaans aan Clinton gelieerd bedrijf voor nodig hebben. Zou het "fair" aspect een stuk meer waarderen als hier Nederlandse of Chinese NGO's bij betrokken waren.
Inderdaad. Er staat wel precies hoeveel megabits erin zitten, maa juist niet precies waar het gemaakt is en welke grondstoffen etc etc, alleen dat er een certificaat is maar hoe fair fair is kan ik nog niet bepalen. (dat of het staat op een uithoek van de website die ik nog niet gevonen hebt).
hou er ook rekening mee dat ze dit in stapjes doen - de eerste fairphone zal minder fair zijn dan de tweede (maar meer dan elke andere op de markt)
Gelet op de doelstellingen van deze telefoonmaker vraag ik me af of Mediatek dan wel een bedrijf is van onbesproken gedraag waar de medewerkers goed worden behandeld? Ik heb daar wel eens wat slechts over gelezen namelijk, maar kan dat niet meer vinden.

Iemand die dit bedrijf persoonlijk kent? Ik ken ze alleen van hun producten.
Welk bedrijf is smetteloos ?
Zelfs het Fosters Parents Plan, ook zo'n idealistische organisatie heeft hun naam veranderd naar Plan ...

( alsof naam veranderen helpt tegen dit soort zaken )
Anoniem: 16328
@FreshMaker15 mei 2013 12:49
Om zogenaamd goede krachten (zonder idealen) te kunnen aantrekken moet je ze ook goed belonen. Resultaat hiervan is dat topfunctionarissen van een goed doel vooral als eerste goed voor zichzelf zorgen en daarmee tonnen verdienen.
Maar als een goed doel een organisatie is waar vele tientallen (of meer) miljoenen omgaan volstaat het ook niet om iemand aan te stellen voor 50k per jaar. Een idealist die voor dat salaris wil werken EN in staat is om een complexe organisatie te leiden bestaat niet.

Je kunt beter iemand met veel ervaring (en een relevant netwerk) goed betalen; dat verdient zichzelf terug.
Klinkt erg goed! Jammer van het gyroscoop en kompas, zorgt er net voor dat je hem niet kan aanraden
Je klinkt wel heel specifiek; welke werkzaamheden/hobbies heb jij dat je dagelijks een kompas nodig hebt?
heb je de gyroscope ook niet nodig voor het automatische draaien van het scherm??
Hij kan daar wel bij helpen, maar primair doet de accelerometer dat.
Anoniem: 382732
@Sissors15 mei 2013 16:24
En zelfs dat heb je niet nodig om het scherm te roteren. Een simpel intern schakelaartje dat kan je daar ook voor gebruiken.
Zet er "Max Havelaar" op en je kan makkelijk 500 voor die Telefoon vragen!

Ontopic. Ik vind het verbazend dat ze een "groene" telefoon kunnen aanbieden voor die prijs.

Alles wat groen, milieuvriendelijk, en vooral werknemer vriendelijk is ga je als consument voor betalen.

Dat geeft toch wel een beeld over de ziekelijk hoge winstmarges van de grotere merken.. Zeker omdat de werkomstandigheden in hun fabrieken niet echt optimaal zijn
Ik vind het niet verbazend, Chinezen kunnen voor de helft van de prijs een vergelijkbare telefoon leveren dus om hem groen te krijgen zit er al een marge van 100% op. Er zijn genoeg Chinese modellen van merken zoals Umi, Lenovo, ZOPO, Iocean, THL, Star,... verkrijgbaar die vergelijkbare specificaties hebben (vaak nog wat beter) tegen een lagere prijs.
Dit is geen voordelig koopje, dit is een telefoon die je koopt voor de achterliggende filosofie.
Het verhaal op hun website over de supply-chain ziet er veelbelovend uit.

Het enige minpuntje dat ik kan vinden, is dat het kennelijk niet om een echt Nederlands product (qua fabricage en assemblage) gaat. Dat zou om meerdere redenen wel wenselijk zijn, en de productiecapaciteit is er of is te regelen. Waar het ding wel gemaakt wordt, kon ik zo snel niet vinden, of zie ik iets over het hoofd?

@hieronder: het productiegedeelte wordt kennelijk gewoon verzwegen, dat belooft weinig goeds (of ze weten het gewoon nog niet). Qua ontwikkelingsland geef ik je mee dat sociale werkplaatsen hier ook zitten te springen om werk. Vroeger werd daar echt veel electronica geassembleerd. Philips Dordrecht was ooit een voortrekker maar ook in recentere jaren elders nog wel.

Wat overigens een ijzersterke technische reden is om productie en ontwikkeling in hetzelfde land te houden of in elk geval op korte afstand vanelkaar: verhelpen van onvermijdelijke foutjes en bewaken van de product(ie)kwaliteit.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 16 mei 2013 18:11]

Anoniem: 382732
@mae-t.net15 mei 2013 16:31
Produceren in een ontwikkelingsland (mits onder goede omstandigheden) past beter bij de doelstelling van het bedrijf.
Geen onaardige keuze. Ik heb zelf een Cubot A890 met deze cpu en tot nu toe nog geen enkele hapering ontdekt. Accu is ook vrij zuinig, MAAR ik moet wel zeggen dat de telefoon soms echt heel warm kan worden...
Anoniem: 435630
@Narathan15 mei 2013 11:41
Cool! ik zat zelf ook te kijken naar de Cubot A890. Vind het een leuk foontje. Kun je mij vertellen hoe de camera is? Zowel in het donker als overdag enzo? En de GPS, werkt die goed? Je hoort vaak dat de china foons een slechte GPS fix hebben of er in iedergeval erg lang over doen...
Eigenlijk qua specs deze dus http://www.etotalk.com/lenovo-a820_p3758.html

Erg teleurstellend voor 325 euro.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee