Eerste FairPhones uitgeleverd aan kopers

De eerste kopers van een FairPhone hebben inmiddels het toestel uitgeleverd gekregen. Het gaat om duizend stuks van de 'eerlijke' smartphone, die door een Nederlandse initiatief is ontwikkeld. In de voorverkoop zijn 25.000 stuks besteld.

De uitlevering van de eerste duizend exemplaren werd door FairPhone bekendgemaakt via zijn blog. Inmiddels hebben enkele kopers al laten weten het toestel binnen te hebben gekregen. Het gaat om een eerste levering, waarbij er na de kerstdagen nog een nieuwe levering zal volgen. Uiteindelijk moet het uitleveren van de voorbestelde FairPhones ergens na nieuwjaar zijn afgerond. FairPhone heeft inmiddels een supportafdeling opgezet op zijn website.

FairPhone, een organisatie die is opgezet door Nederlanders, liet eerder al weten dat de eerste toestellen in december uitgeleverd zouden worden, nadat het toestel in de voorverkoop al werd uitverkocht. Aanvankelijk was het plan om minimaal 5000 stuks te verkopen en de levering in september te starten. De FairPhone bevat een MediaTek-soc met vier kernen en modelnummer MTK6589M. Er is 1GB ram en 16GB opslaggeheugen ingebouwd. Het scherm heeft een diagonaal van 4,3" en een resolutie van 960x540 pixels.

Volgens de bedenkers van FairPhone wordt het toestel gemaakt door mensen die in betere arbeidsomstandigheden werken dan makers van andere smartphones. Ook wordt er wat betreft de materialen zoveel mogelijk gekozen voor grondstoffen die niet uit conflictgebieden komen. FairPhone stelt dat het verdiende geld met de FairPhone wordt geïnvesteerd in het transparanter maken van de productieketen.

Door RoD

Admin Mobile

24-12-2013 • 13:39

71 Linkedin

Reacties (71)

71
62
51
11
1
1
Wijzig sortering
Leuk maar oude specs en het fair aandeel is voor mij te beperkt om het echt fair te noemen.

Wat "fair" betreft zouden er regels moeten zijn omtrent het minimum aandeel fair in een product. Zonder een te noemen aandeel kun je alles wel fair noemen.
Die regels zijn er bij andere fair(trade) producten ook wel, maar dat is een simpele keten. Zeg boer-coöperatie-chocoladefabriek-supermarkt-consument, dat is nog wel te behapstukken qua controle etc. Maar bij een mobiele telefoon wordt het praktisch onmogelijk zo'n niveau te halen, zeker tot op grondstof-niveau. Dan kan je de hele wereld over voor alle zeldzame metalen die er in verwerkt zitten, etc etc.
Het is dan ook niet meer dan een marketingtruuk om die telefoons aan de man te brengen.

Edit: ik ben normaal gezien niet van het editen van een reactie naar aanleiding van een slechte moderatie, maar in dit geval wil ik toch graag een uitzondering maken.

Wat is de primaire motivatie van de makers van deze telefoon? Zou het zichzelf verrijken zijn, of het verbeteren van de werkomstandigheden van mensen die het slecht hebben? Uiteraard gaat het hier primair om zelfverrijking, anders waren de telefoons wel tegen kostprijs vervaardigd.

Men zit eerst samen met het idee om samen een bedrijf te beginnen, in de eerste plaats om geld te verdienen. Daarna wordt er nagedacht over een methode om de produkten aan de man te kunnen brengen en het "fair" label wordt gebruikt als een verkoopspraatje - in meer bedekte termen, een USP. Maar het feit blijft: de mensen achter dit project willen in eerste instantie geld verdienen.

[Reactie gewijzigd door intGod op 24 december 2013 13:57]

Wat een negatief wereldbeeld zeg!

Is er iets mis met geld verdienen en tegelijk zorgen dat andere mensen het beter hebben? Zou het kunnen dat de ontwikkelaars in eerste instantie verontwaardigd waren over de situatie bij andere fabrikanten en dit initiatief begonnen zijn zodat zowel de arbeiders als zij zelf er beter van worden?

Het *zou* kunnen dat jouw stelling klopt, maar ook dan is er nog niet persé iets mis mee: geen probleem als de ontwikkelaar geld verdient, als er bij de produktie ook maar betere omstandigheden door komen.
Nee. Ik ben zelf ook ondernemer en wat ik kan missen investeer ik voornamelijk in opdrachten aan kleine, moedige zelfstandigen - vaak mensen met een uitkering die op eigen benen willen staan.

Ik pretendeer daardoor niet dat ik beter ben dan de wereld en ik plak ook geen labels op mijzelf om het allemaal aantrekkelijker of wereldkundig te maken.

"Fair" is een manier om de telefoon aan de man te brengen. Niemand zou deze telefoon kopen als het predicaat "fair" er niet op zou staan en als het gewoon een telefoon was die gemaakt werd door mensen die marginaal beter verdienen dan de mensen bij, oh, Foxconn.
Als we jou moeten geloven mogen direct alle liefdadigheidsorganisaties opgedoekt worden omdat er iemand of een aantal mensen er financieel beter van worden. Je kan op twee manieren een bedrijf runnen: maximale winst behalen en je niets aantrekken van de gevolgen die jouw winstbejag voor anderen hebben. Spijtig genoeg werken nog altijd minstens 90% van de bedrijven op die manier. Of je probeert winst te maken en tegelijkertijd ook aan de maatschappij te denken. Ik kies dan toch voor dit laatste. Er is niets mis met het maken van winst. De makers van de Fairphone moeten ook uit hun kosten geraken of ze kunnen hun bedrijf volgend jaar al opdoeken.

De makers van de Fairphone hebben in dit geval zeer uitgebreid onderzoek gedaan naar een zo "fair" mogelijk productieproces en gebruiken dat dan ook om hun toestel aan de man te brengen. Waarom zouden ze dit niet doen? En als ze hiermee winst kunnen maken, waarom dan niet? Zolang dat winst maken niet de grootste drijfveer wordt voor hun organisatie mogen ze van mij hun gang gaan. Als elk bedrijf op deze manier zou werken zou de wereld er al een stuk beter uitzien.

Maar nee, ze maken winst ? We nagelen hen aan het kruis en we blijven rustig verder doen zoals we bezig waren, want in de tijd van vandaag draait alles toch rond geld? Er bestaan toch geen mensen meer die wel goede voornemens hebben? Toch wel, en ze zijn een voorbeeld voor bijna elke andere onderneming.
Het brand nu op mijn lippen om te zeggen: "Dat is nobel van je, maar volgens mij doe je het alleen om die kleine moedige zelfstandigen in een kwetsbare positie helemaal uit te knijpen om er zelf flink beter van te worden. Je bent niet voor niets ondernemer, die grijpen kansen waar ze kunnen".

Ik ken je niet en kan dus zo heel gemakkelijk je motivatie in twijfel trekken, net zoals jij doet met de Fair Phone makers. Misschien doe ik je groot onrecht aan door dat te zeggen, of misschien sla ik de spijker op z'n kop.

Wat iemands werkelijke motivatie is zal alleen de tijd kunnen leren. Voor nu gun ik jou en de Fair Phone makers het voordeel van de twijfel. En misschien ben ik wel verschrikkelijk naïef, of ben ik nog niet vaak genoeg bedrogen.

Helaas lopen er ook veel bedriegers rond en die verpesten het voor degene met echt goede intenties. Daarom denk ik dat het goed is om soms ook te vertrouwen dat het echt gemeend is. Dat de telefoon nu is geleverd betekend in elk geval al dat er niet iemand met de kas op de Kaaiman elanden zit, dat lijkt me al een goed teken.
PPP: People, Planet, Profit. Een 'faire' productent is een producent die rekening houdt met het evenwicht. Een onderneming die zich niet richt op winst, kan niet bestaan, hoe investeer je anders, betaal je je medewerkers uit, volg je loonstijgingen op, start je een innovatie? Om een product op de markt te brengen heb je vooraf centen nodig. Om dit toestel te maken moeten ze onderzoek uitvoeren, bedrijfsbezoeken organiseren, alles nog voordat het eerste toestel verkocht wordt. Als start-up kan je lenen, daarna dien je zelf te cashen, door winst te maken dus.
Het faire zit in de correcte verhouding van de profit en people - planet. Met oog voor het milieu (in verhouding, je kan niet plots ongelofelijk groen zijn, de dag van vandaag) en voor medewerkers. Ik vind dit een erg mooi initiatief.

http://nl.wikipedia.org/wiki/People_Planet_Profit
Een duidelijk voorbeeld in een foute verhouding is bv. de (vroegere) productie bij Foxconn (waar o.a. Apple, maar ook andere westerse bedrijven produceren). Profit komt op kop, maximale winst (iPhone is een goed voorbeeld), met als gevolg dat de people schade oplopen (werkonstandigheden, loon, zelfmoord bij Foxconn, ...)
...En hoeveel winst denk je dat ze maken op deze telefoon? hij kostte ongeveer 400€. Dat is een stuk minder dan andere flagship telefoons, en deze is 'fair' gemaakt. Daarbij zijne ramper 25000 stuks verkocht. Hoe ligt dat in lijn met jouw 'het is puur voor het geld' kijk op de dingen?

Het is een fairtrade experiment. Als je denkt dat dit om winst gaat en een loze marketingtruc is heb je het product en de huidige markt niet goed bekeken: de oprichters van fairphone worden hier namelijk helemaal niet veel rijker van, ze konden even goed een gewone baan nemen, veel meer bracht dit project echt niet op.
Zeggen dat hun vlaggenschip zo goedkoop is vergeleken met andere fabrikanten is niet eerlijk, we hebben het over een telefoon die een paar jaar geleden misschien mee kon met de top maar nu is het zo ongeveer een leuke fairtrade budget Phone die voor €400 verkocht word.
Mag ik vragen waar je de cijfers van het bedrijf hebt kunnen inkijken? Mag ik ook vragen of jij weet wat de oprichters van dit bedrijf voorheen deden, of ze nog nevenactiviteiten hebben en hoe die bedragen zich verhouden tot hetgeen ze nu (al dan niet) overhouden aan de verkoop van dit product?

Daarbij is dit met de beste wil van de wereld geen flagshiptelefoon te noemen. Als het al met een vaartuig vergeleken moet worden dan is het hooguit een roeiboot.

[Reactie gewijzigd door intGod op 24 december 2013 14:19]

"Uiteraard gaat het hier primair om zelfverrijking" en "anders waren de telefoons wel tegen kostprijs vervaardigd" - je stelt wel wel lekker zwart-wit zeg! Zouden de mensen die dit product op de markt brengen wellicht ook een hypotheek hebben die betaald moet worden? Volgens mij maken de producenten het zo transparant mogelijk om een goed beeld te krijgen van het fair proces.
Dat laat alleen de kostenstructuur van de telefoon zien, niet van de bedrijfsvoering. Zo gaat er 17,75 naar personeels-, kantoor- en it-kosten, maar dat kan dus ook betekenen dat er 15 euro per telefoon naar de directie gaat, of wellicht maar 1 euro..
Het is een startup, dan heb je nog geen enkel idee hoeveel je er gaat verkopen, laat staan een volledige break down van alle operationele kosten! Wat verwacht je dan? Uitgesplitst op huur, papier voor de printer en koffie kopjes? Ik vind dit al erg uitgebreid.. ik ken weinig andere bedrijven die voor een product de prijzen zo specifiek openbaar maken.
Het hoeft ook niet heel specifiek, en niet eens gerelateerd aan de telefoon. Ik gaf ook alleen maar aan dat wat men nu naar buiten brengt totaal geen inzicht geeft in de bedrijfsvoering, enkel in het product.
En ik heb dan weer het idee dat mensen heel erg zoeken naar iets om op te hakken. Want als je als mensen met een beetje idealen ergens iets fout doet, dan is de wereld te klein, en doet het er niet toe dat je ook een aantal dingen aantoonbaar wel beter doet dan een willekeurige megacorporatie zonder scrupules.
Ja, inderdaad. Positieve activiteiten vergeten mensen het snelst. Er wordt meteen een hele lijst van negatieven zaken op een lijst gezet, of één negatief iets wordt uitvergroot. Terwijl de lijst met goede dingen, die misschien ook wel langer is, dan in het niet vallen.
De één zijn dood is de ander zijn brood.
Het gaat hier niet om de specs, dan is bijna elke telefoon beter of kun je elke willikeurige telefoon uit China kopen. Waarom zijn er mensen die biologisch vlees eten voor meer geld, terwijl het hetzelfde als normaal vlees smaakt.

Beweegredenen om deze telefoon te kopen zullen heel divers zijn. Imago, wereldverbeteraars of mensen die ze gewoon een hart onder de riem steken. De totaalprijs is hoog voor de specs, maar is een iPhone 4 dat ook niet (wellicht ongeveer vergelijkbaar qua snelheid etc.) en dat is toch ook gedeeltelijk imago en merk?
Pardon? Ze maken er (wellicht) winst op dus het is puur winstbejag? Wat voor boude uitspraak is dat nou weer? Als je met dit concept verder wilt en ook daadwerkelijk de wereld wil veranderen zal je kapitaal nodig hebben. Constant break-even draaien is (zeker voor een startup) een heel slecht idee, dan heb je geen buffer als je wilt investeren of het even slecht gaat.

Zelf hebben ze aangegeven dat er inderdaad wat aan te merken is op "Fair", een aantal dingen is domweg nog geen conflictvrij en eerlijk alternatief voor te vinden. Dan kan je twee dingen doen:

1. Wachten totdat de wereld uit zichzelf eerlijk wordt.
2. Gewoon beginnen met je bedrijf en hopen dat het concept "Fair" aanslaat.

Het is duidelijk dat de mensen achter deze telefoon voor nummer 2 hebben gekozen. Daarvoor niks dan respect.
Wat is de primaire motivatie van de makers van deze telefoon? Zou het zichzelf verrijken zijn, of het verbeteren van de werkomstandigheden van mensen die het slecht hebben? Uiteraard gaat het hier primair om zelfverrijking, anders waren de telefoons wel tegen kostprijs vervaardigd.
De gasten hierachter waren eerst bezig gewoon in kaart te brengen hoe de omstandigheden waren, daarna pas hebben ze besloten om zelf een telefoon op te zetten. En als je geen marge op je product hebt kun je het wel vergeten om als bedrijf te groeien terwijl ze het juist als een process zien om steeds fairer en fairer te worden... en ja, daar moet je wel degelijk voor groeien. Ze zijn zelf de eerste om te erkennen dat er nog veel werk te doen is in veel interviews en als ze zouden willen zouden ze ook best veel stiller zijn over veel van de imperfecties in hun 'fairheid'. Dat is ook waarom ze alleen 'adverteren' met relatief eerlijker dan andere smartphone producenten en daar hebben ze wel degelijk gelijk in. Veel keuzes die ze maken kan ik extreem waarderen en ik hoop dan ook dat het echt een success gaat worden :D
Jou beredenering klopt voor geen meter. Als je iets tegen kostprijs vervaardigd en er komen extra kosten bij door middel van fluctuaties in wisselkoersen, extra productie kosten (materiaal en arbeidskosten). Dan is elke tegenvaller gelijk voor eigen rekening. Is iets pas fair als een doodnormaal persoon die het bedenkt zonder geld van zichzelf er failliet aan gaat en het bedrijf na de run ook failliet is?

Je neemt altijd een marge om je tegen dit soort kosten te beschermen. Ten tweede ze hebben de kosten gewoon per telefoon en waar het naartoe is gegaan gewoon op internet gezet en er blijft niet echt veel over per telefoon dus erg rijk kunnen ze er niet van zijn geworden.

Er zijn twee dingen die jij moet doen. Minder uitspraken doen gebaseerd op je gevoelen en meer op daadwerkelijk controleerbare feiten. En ten tweede geen eigen bedrijf beginnen.
Tja, wie niet he, ze willen er aan verdienen 'de honden'.....
Maar dan zie ik toch liever een bedrijf dat ECHT natuur en milieu zo min mogelijk belast en werknemers normaal laat werken tegen normaal loon, i.p.v. uitknijpers, 'dieven', 'slavendrijvers'e.d.

[Reactie gewijzigd door notsonewbie op 25 december 2013 02:07]

Ik denk dat de weg naar een compleet 'faire' phone een lange is, en dat dit een stap in de juiste richting is. En ze geven duidelijk aan op welke gronden ze gebruik maken van faire grondstoffen en arbeidskrachten.
Het is wel een begin he! Je kunt ook inderdaad gewoon niets doen en alles zo laten, maar op deze manier trigger je misschien andere (grotere?) bedrijven om een beter beeld weer te gaan geven door te kunnen zeggen "wij zorgen dat onze producten zo mensvriendelijk mogelijk worden geproduceerd"
Klopt, maar als de werkomstandigheden van de mensen die dit in elkaar zetten veel beter is dan bij de concurrent dan is het al een goede stap.

Een complete fair phone wordt moeilijk, maar dit is wel een stap in de goede richting.
Anoniem: 449164
@bbob25 december 2013 00:14
Feit is gewoon dat deze telefoon met Fair in het achterhoofd is ontwikkeld en ook zo bedoeld is.
Volgens mij hebben ze zelf aangegeven dat het hele fair-concept met stapjes tot stand moet komen. Het lijkt mij in ieder geval erg moeilijk en heel duur om een 100% faire telefoon te ontwerpen en op de markt te brengen binnen enkele jaren. En als er iets snel veranderd is het wel de hardware van telefoons.

Overigens ben ik niet met je eens dat de Oostblokkers (in de meeste gevallen) hier worden uitgebuit. Het is een kwestie met veel haken en ogen maar dat terzijde.
Anoniem: 16328
@31802524 december 2013 13:50
Misschien moeten jullie je eens verdiepen voordat je een onzin reactie plaatst? Op de website van FairPhone zegt men zelf ook dat nog niet alles fair is maar dat er een eerste stap in de goede richting wordt gezet. De hele productieketen is in detail beschreven. Je kunt dan ook als koper prima zien hoe fair elk deel van de telefoon is.
Ze hadden de telefoon inderdaad almost-fair-Phone of a-little-bit-fair-Phone moeten noemen... 8)7
Het-Glas-Is-Halfvol-Phone? :P
Zou het niet een beter iidee zijn een soort arbeidsomstandighedenkeurmerk te verzinnen en EU-wijd te verplichten dat alle telefoons een sticker op de doos krijgen; rood voor Foxconn-achtige omstandigheden, een wat vriendelijker kleurtje voor humane werkplaatsen. Probleem is namelijk dat een hoop mensen zich best voor de omstandigheden in die fabrieken interesseren, maar toch ook graag een iets snellere telefoon hebben dan MediaTek mogelijk maakt.
Dat zou inderdaad een erg goed plan zijn, maar "de industrie" heeft hier weinig zin in. Dit is vanuit hun optiek zeer slechte pr, en het is te duur (afhankelijk waar je je morele waarden vandaan haalt) om de situatie echt te verbeteren.
Er is geprobeerd een dergelijk systeem in te voeren voor de voedsel industrie. Nadat er een paar miljoen naar de lobbyisten was gegooid is het plan afgeketst. Alleen in Engeland hoeven fabrikanten nu aan te geven hoe ongezond hun product is, maar wel op vrijwillige basis.
Anoniem: 449164
@Sjigy25 december 2013 00:17
Maar nog steeds worden en miljoenen sigaren verkocht, en nou is een telefoon een stuk minder kanker verwekkend dus dat kan er wel op denk ik.

Qua verslaving is de telefoon iig dan sigaren ;)
Dat is natuurlijk nogal subjectief, in landen waar ze deze dingen maken is een gefrituurde cavia normaal bij het avondeten, en is een 50 urige werkweek ook relatief normaal. De excessen bij Pegatron en Foxconn, van 60+ uur per week, stagiares die misbruikt worden etc zijn al bij wet verboden in China, dus daar hebben ze geen fairtrade achtige dingen voor nodig.
Subjectief, maar ook relatief. Je kunt misschien niet eerlijk beoordelen hoe goed die mensen het absoluut hebben, maar je kunt wel kijken of werknemers in een HTC-fabriek (ik noem maar wat) het beter hebben dan die van Huawei. Het gaat mij erom dat voor de consument zichtbaar wordt wat de betere optie is. Dat er geen goede is, dat stond vantevoren al vast.
Kan je beter verplichten bij wet! voor de working poor!
Ik zou me flink genaaid voelen als koper. Heeft echt te lang geduurd, specs zijn al lang niet meer spectaculair.
Het deze groep kopers waarschijnlijk niet alleen om de specs, maar meer achter met het idee dat de materialen eerlijk gewonnen worden uit mijnen en dat arbeiders redelijk betaald worden.
Anoniem: 357391
@emielsb24 december 2013 13:47
Want spectaculaire specs zijn het belangrijkste argument om specifiek deze telefoon aan te schaffen?
Ik denk niet dat je deze telefoon koopt vanwege de laatste specs. Dit zijn mensen die dit kopen vanwege het fairtrade gedachte.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 24 december 2013 13:57]

Anoniem: 449164
@emielsb25 december 2013 00:15
Je wist al van tevoren dat deze telefoon laat in 2013 zou worden geleverd en de specs waren vooraf bekend dus hoezo genaaid?
Specs zijn nooit spectaculair geweest ;). Ik vind wel dat ze hadden moeten kiezen voor een krachtigere SoC en een 720p beeldscherm. Dan hadden kopers tenminste waar voor hun geld gekregen.
Feit dat Fairphone daarvoor niet heeft gekozen, om binnen budget te blijven, wil ook misschien wel wat zeggen onder wat voor een omstandigheden deze onderdelen op dit moment gemaakt worden.

Alleen al het feit dat we even stilstaan dat telefoons niet zomaar uit de lucht komen vallen (en daarbij eigenlijk elk ander product) vind ik al hulde voor deze mensen die niet enkel "nadenken" over dit soort zaken maar ook een deel weten te realiseren. Ook al zijn het dan ook maar enkele 1000en toestellen (vs miljoenen galaxys en iphones) het zet ook deze grotere merken aan het denken.
Spijtig genoeg is het een mediatek chip. Dat staat garant voor een slechte GPS, daar heb ik genoeg ervaring mee. Maar goed, dit is natuurlijk een druppel op een hete plaat. We moeten echt toe naar een maatschappij waarbij de huidige schaarse grondstoffen niet meer gebruikt worden. Of een maatschappij waarbij we moleculen kunnen omvormen naar materie.

Dat mensen op een dergelijke manier worden tewerkgesteld in die landen ga je niet kunnen veranderen door een nieuw product te maken dat deze tewerkstelling niet gebruikt. Neen, want de vraag blijft hetzelfde. Deze order zou enkel een surplus zijn geweest op de reeds huidige vraag.

Toch is het een zeer mooi initiatief en het feit dat mensen zich hieraan willen committeren is niet een teken van "teveel geld hebben", maar wel van bewuste keuzes maken op het vlak van duurzaamheid en sociaal engagement.
Slechte GPS en de MediaTek processor (wellicht excl. de MT6589T) hebben eerder te maken met het ontwerp van het toestel en de tijd die aan de antennes is bestee. Tot nu toe werkt GPS prima op alle Hongmi toestellen met een Mediatek processor. Als je niet een paar extra euro's wilt investeren in een goede telefoon, dan is de kans groot dat er ergens geen/weinig aandacht aan wordt besteed. In dit geval was dat bij je MediaTek telefoon.
Telefoons hiero, dus heb het met meerdere aan de hand gehad. Natuurlijk is het met A-gps insta-fix, maar toch is dat onbruikbaar in het buitenland
De Hongmi heb ik getest zonder een Simkaart erin en met de originele Chinese rom erop (zonder de internationale fixes). Ik weet namelijk dat de multilanguage rom fixes bevat zoals een GPS fix, maar dat hoefde ik al niet te gebruiken om een app als Sportstracker te gebruiken.
Dat wilt dus zeggen dat de app werkt zonder dat de app je route weet en zichzelf dus niet aan kan passen zoals bij een navigatiesysteem.
Er zijn dus wel degelijk telefoons met een MediaTek processor waarbij GPS dus goed werkt, je moet alleen niet het goedkoopste van het goedkoopste willen, want dan wordt er simpelweg op kritieke dingen bezuinigd zoals het design van je GPS antennes (zoals bij Yiayu is gedaan).

Ik weet niet hoe goed deze FairPhone in elkaar zit, maar ik hoop dat GPS kan worden getest door de diverse Tweakers die er 1 hebben aangeschaft.
Dat willen ze ook gaan veranderen, maar op dit moment is Fairphone daar nog niet groot genoeg voor stond in een eerder bericht hier op tweakers.net.
Wat een simplistisch doosje:) Ik vind het wel cool dat ze nou zijn uitgeleverd en ben ook heel erg benieuwd naar de reviews van de telefoon!
Het is ook de bedoeling om het geheel zo goedkoop en duurzaam mogelijk te maken, leuk om te zien dat ze dan zelfs gaan bezuinigen op die paar centen :P voor een paar cent extra hadden ze bijvoorbeeld eerste klas gerecycled karton gehad.

[Reactie gewijzigd door rjpurk op 24 december 2013 14:31]

Bij dit soort duurzame verpakkingen gaat het niet alleen om de kostprijs en milieubelasting van de gebruikte materialen, maar er wordt vooral gelet op afmetingen.
Het is goed om te zien dat ze een erg kleine verpakking hebben, dit betekent dat je minder volume hoeft te verschepen, en daarmee kun je flink "bezuinigen" op de hoeveelheid CO2 die het per telefoon kost om ze vanuit taiwan naar het westen te halen.

[Reactie gewijzigd door u_nix_we_all op 24 december 2013 16:28]

Niet veel anders dan het doosje van de Xiaomi Hongmi. Belangrijker is dat het zijn functie vervult, de inhoud beschermen :)

Hopelijk zijn er Tweakers die er een besteld hebben en hun ervaringen kunnen delen.

[Reactie gewijzigd door Chocoball op 24 december 2013 14:45]

Anoniem: 320882
24 december 2013 23:06
Bij FairPhone is de telefoon niet het doel, maar 'slechts' een middel om inzichtelijk te maken onder welke vaak erbarmelijke omstandigheden de grondstoffen voor telefoons worden gedolven, en onderwelke vaak bedenkelijke omstandigheden de apparaten in elkaar worden gezet.

Wie hier gaat discussiëren over specs heeft het niet helemaal begrepen. FairPhone is een belangrijke stap naar telefoons die in maatschappelijk opzicht beter zijn, niet qua specs. 't Is dus eerst en vooral een MVO-project. Alle respect voor de bedenkers voor de manier waarop ze het project hebben aangepakt, want MVO is een ingewikkeld, taai en vaak onbegrepen onderwerp.
Niet helemaal mee eens. Het doel is volgens mij wel degelijk de telefoon, maar dan een telefoon met een maatschappelijk iets andere insteek. Het is echter niet hetzelfde als stickers van bv unicef (die koop je vooral om unicef te steunen met geld en met zichtbaar maken, maar niet omdat je de stickers op zich nodig hebt.) De bewustwording is volgens mij niet het doel, het bieden van de keuze is het doel.

Het draait verder inderdaad nadrukkelijk niet om de hipste, nieuwste specs. Het gaaat nadrukkelijk om een telefoon die is samengesteld zodat hij zich met gemiddelde (en niet de nieuwste!) smartphones kan meten, maar die qua uitwerking meer dan gemiddeld zoekt naar betere omstandigheden voor de werkers die het produceren.
Prima methode om de grote fabrikanten bewuster te maken van hun productieproces. In de toekomst zou dit best nog is een usp kunnen worden.
Okey. Alle liefde en credits voor de Fairphone tweaker die als eerste een fairphone review online heeft.

Of tweakers.net, prijsje voor de béste fairphone review uitreiken?
Zie dit als een begin van hopelijk een omslag in onze maatschappij. Wij als consument kunnen bepalen welke produkten en onder welke omstandigheden geproduceerd, gekocht gaan worden.
Heb me de laatste tijd zitten verbazen over de machts blokken en economische middelen welke (al jaren) toegewend worden om deze macht te vergaren en behouden, na wat gegoogled te hebben op NSA, The Company, Economic hitman etc. etc. Zulke initiatieven als FairPhone zijn perfekt. Mocht FairPhone zelf niet zo netjes zijn als ze willen doen voorkomen (wat ik zelf tenzeerste betwijfel), dan is er toch een punt gemaakt naar de concurrentie. We geven als consument duidelijk aan wat we willen en wat we niet accepteren. Ik hoop daarom van harte dat het een groot succes wordt, en we mogen ook wel trots zijn dat dit soort eerste initiatieven vanuit Nederland opgezet worden.
Stel iedereen verdient straks evenveel als in Nederland, dan wordt bijna alles onbetaalbaar. Mijn vrouw laat jurkjes maken in Nederland en daar betaal je gewoon 300 euro voor en dat is vooral uurloon van de kleermaker.

Dus andermans armoede is onze rijkdom.
duh zonder armoede is er geen rijk....
Het is de kunst dat de armste nogaltijd rijk genoeg zijn voor hun eerste levensbehoefte.
De kunst is om niet meer te willen hebben dan een ander. Onderzoek in de VS toont aan dat mensen liever 1 miljoen winnen als de buren een ton winnen, als dat ze zelf 5 miljoen winnen maar de buren 10 miljoen winnen. Het gaat mensen dus niet om rijkdom, maar om relatieve rijkdom. Het gaat er om dat ze meer hebben dan een ander en dat noemt men egoïsme...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee