MediaTek introduceert quadcore-soc met mix van A15- en A7-cores

De Taiwanese chipontwerper MediaTek heeft een nieuwe system on a chip voor tablets aangekondigd die over twee Cortex A15- en twee Cortex A7-kernen beschikt. Via ARM's big.Little-techniek kunnen de cores individueel in- of uitgeschakeld worden.

MediaTek claimt dat de MT8135 de eerste soc is die gebruikt maakt van echte heterogeneous multi-processing via ARM's big.Little-technologie. Dat betekent dat elke core invidueel in- of uitgeschakeld kan worden en dat het ook mogelijk is om alle cores gelijktijdig draaiende te hebben. Als enkel de twee A7-kernen actief zijn, zal het stroomgebruik laag liggen, maar ook de prestaties zijn dan beperkt. Als ook de Cortex A15-kernen worden ingeschakeld, zal de chip flink meer prestaties kunnen leveren, maar het stroomgebruik zal dan ook toenemen.

Voor de grafische kant is MediaTek in zee gegaan met Imagination Technologies. De MT8135 is de eerste soc met een PowerVR-gpu uit de 6-serie: de G6200. Deze is volgens Imagination tot vier keer sneller dan de gpu's uit de vorige generatie. De G6200 ondersteunt alle gangbare api's, zoals OpenGL ES tot versie 3.0, OpenGL 3.X en 4.X en OpenCL 1.x.

Op draadloos gebied heeft de MT8135 ondersteuning voor bluetooth 4.0, gps, fm-radio en de Miracast-standaard, waarmee beeld via wifi naar een beeldscherm of tv gestuurd kan worden. MediaTek heeft niet bekendgemaakt wanneer de massaproductie van de MT8135 van start gaat of wanneer de eerste tablet met de chip uit moeten komen.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

29-07-2013 • 12:25

20 Linkedin

Reacties (20)

20
20
15
4
0
5
Wijzig sortering
Ik hoop alleen dat ze de gps problemen eens fixen. Huidige socs hebben daar toch veel problemen mee.
Het lijkt er sterk op dat de GPS problemen niet zo zeer bij MediaTek zelf vandaan komen maar veroorzaakt worden door inferieure antenne's in de telefoons. Diverse iOcean X7 gebruikers melden dat een sterkere antenne veel problemen heeft opgelost. Tevens melden veel ZOPO C2 gebruikers dat ze geen enkele problemen hebben met het GPS signaal. Het is dus nog maar sterk de vraag of de problemen wel veroorzaakt worden door de SoC en of ze niet komen door telefoonfabrikanten die half werk afleveren.
MediaTek heeft ook geen geschiedenis als producent van onder andere GPS apparatuur, dan zou het wel van den zotte zijn als ze die hardware niet goed kunnen ontwikkelen voor hun SoC's. Tevens is GPS hardware ook niet ingewikkeld, zolang de antenne maar goed is om alle signalen op te vangen.
Ik begin er zelf steeds meer van overtuigd te raken dat de GPS van de MT6589 SoC gewoon in orde is en dat de telefoonfabrikanten brolwerk afleveren.
Ik denk dat laatste ook. Zelfde met Rockchip chips en hun Wifi ontvangst. De problemen zijn vaak modelgebonden. Soms softwarematig, maar meestal gewoon door domme ontwerpfouten of slechte qc. Metalen ringen om een tablet die het signaal tegenhouden (Cube) antennes die verkeerd gevouwen zijn of simpelweg niet krachtig genoeg (diverse Ainols).

De chips zijn vaak gewoon in orde, dat blijkt uit de modelgebondenheid.
Als ze daarnaast nou ook eens hun broncode open sourcen dan is het helemaal een feest!
Helaas is een AOSP build, of wat voor cleane build dan ook altijd onmogelijk omdat Mediatek zijn sources niet vrijgeeft...
Inderdaad jammer dat ze bij MediaTek niet inzien dat dit een stijging kan betekenen voor de verkoop van MT smartphones.

Het zal niet gigantisch zijn gezien voor het overgrote deel van de smartphone gebruikers dit niet interessant is, maar het zou een kleine groep Tweakers/knutselaar toch wel blij maken! Zeker als er een paar developers mee aan de haal gaan en wat verfijndere ROMs uitbrengen voor deze chips.
Voor mij ook een dealbreaker. Hoe goedkoop zo'n apparaat eventueel ook zou zijn. Zonder mogelijkheid AOSP/CM absoluut geen interesse meer.
Verbazend dat een (tot nu toe) budget speler als Mediatek de eerste is met een PowerVR 6-serie gpu, ik had echt gedacht dat Apple de eerste zou gaan zijn...
Want?
Mediatek is een grote speler in hun vakgebied, en ARM processoren zijn eigenlijk het enigste wat ze produceren. Om een of andere reden hebben ze de bijnaam inferieure chips te maken maar de kans is groot dat je wel een apparaat hebt (gehad) met een chip van Mediatek erin.

http://en.wikipedia.org/wiki/MediaTek
Zolang niet bekend is wanneer de massaproductie van start gaat zijn ze de eerste speler met een aankondiging, niet meer dan dat. Het kan prima zijn dat Apple of Samsung allang de plannen heeft liggen maar dit nog niet openbaar heeft aangekondigd.

Daarnaast heeft MediaTek er een handje van om constant te weinig GPU cores in te zetten. De MT6589 had een enkele GPU core (SGX544) waardoor prestaties ver achterbleven bij Samsung en Apple aangezien die meerdere GPU cores gebruiken. Zo had Samsung in zijn Exynos Galaxy S4 de SGX544MP3 geplaatst, dat is de tripplecore variant. Apple gebruikte de SGX543 in dual- en tripplecore varianten voor diverse iPhones en iPads. Dan heb je wel (min of meer) dezelfde GPU maar zolang de concurrentie voor de dual-, tripple- of quadcores gaat zal je ze alsnog niet bijbenen.

Tevens had MediaTek er ook een handje van de GPU's op een te lage frequentie te laten draaien. De oorspronkelijke MT6589 had een enkele SGX544 aan 286Mhz en de MT6589T (turbo variant) had de SGX544 op 357Mhz. De tripplecore van Samsung draaide vrolijk op 533Mhz. Dat verschil is toch zeer groot. Meer cores en snellere cores, daar verlies je het altijd van. En het is niet alsof die MediaTek SoC's zo zuinig zijn want ook daar winnen ze het overweldigend.

Je kan dus wel de eerste zijn maar dat betekent niet dat je het concept ook goed gebruikt. Zolang ze te weinig cores toepassen en de GPU's te laag clocken zullen ze alsnog achterblijven op de concurrenten die dezelfde GPU gaan gebruiken.

Ik heb veel liever een snelle Snapdragon quadcore dan een trage MediaTek quadcore ook al beweert MediaTek constant de eerste te zijn met high-end quadcores. MediaTek heeft terecht de reputatie inferieure chips te maken, dat doen ze immers ook. De kwaliteit zelf is prima maar de snelheid is gewoon een stuk lager. Eerlijk is eerlijk, de prijzen zijn dan ook en stukje lager en qua bang for bucks zit je met MediaTek prima. Echter wil je puur naar processing power kijken zou ik eerder naar Qualcomm gaan.

MediaTek schreeuwt veel van de daken maar vooralsnog zitten hun SoC's enkel in budget telefoons en dan ook voornamelijk vanwege de lage prijs en de standaard dual SIM functionaliteiten waar ze ook de software voor meeleveren. Wilt MediaTek meespelen in de high-end klasse moeten ze dat ook gaan bewijzen en het niet enkel bij mooie plaatjes en aankondigingen houden.
''MediaTek schreeuwt veel van de daken maar vooralsnog zitten hun SoC's enkel in budget telefoons en dan ook voornamelijk vanwege de lage prijs en de standaard dual SIM functionaliteiten waar ze ook de software voor meeleveren. Wilt MediaTek meespelen in de high-end klasse moeten ze dat ook gaan bewijzen en het niet enkel bij mooie plaatjes en aankondigingen houden''
Dat is dan ook waar ze zich tot de laatste tijd ook op gericht hebben. De budget/lage mid end markt en dan met name Azië. Ze blazen soms wel wat hoog van de toren maar welke marketing afdeling doet dat niet als ze de kans krijgen ;).

Ze zijn heer en meester in low/mid end markt in Azië en beginnen langzamerhand wel uit te breiden richting de wat grotere merken die ook hier hun toestellen verkopen. Zie bijvoorbeld de geruchten rond: HTC, Sony. LG.
Stuk voor stuk nog geen high end toestellen en plannen maar wel gericht op de markt waarvan wordt verwacht dat deze nog blijft groeien.

Qualcomm heeft het in het mid en low end segment moeilijker met zijn marktaandeel waar Mediatek de laatste tijd blijft groeien. Dit komt vooral door de lagere prijs die ze vragen.

Zelf verwacht ik dat Mediatek het eerste ja(a)r(en) nog geen echte high end chips gaat uitbrengen omdat ze weten dat ze het hier niet gaan winnen.

De eerst volgende markt die ze willen gaan aanboren is de (Chinese) tablet markt.
Het gaat met de aankondiging van deze chipset niet lang duren voordat ze Rockchip een keer goed in het vaarwater gaan zitten.
Dit hebben ze met de oudere/andere chipsets (helaas) nog niet kunnen bereiken omdat deze tekort komen bij de RK3066/RK3188. Deze nieuwe chipset heeft op papier zeker de potentie om een geduchte tegenstander van rockchip te worden.
Toevallig sprak ik gisteren in Bonn (Duitsland) een Chinees die voor ZTE werkt en ZTE's moet verkopen aan Deutsche Telekom (T-Mobile) en Vodafone. Hij zei er het volgende over:

In China alleen al zijn 700 miljoen mensen die gebruik maken van mobiele telefonie en die willen nagenoeg allemaal een goedkope Dual SIM telefoon. In India is het niet veel anders. MediaTek richt zich met name op die markten in Azië en daar zijn ze echt heel, heel erg goed mee bezig.

Ik zei tegen hem dat Dual SIM ook in Europa (en de VS) steeds populairder begint te worden, maar dan ook vooral voor privé en werk in één telefoon. Dat bevestigde hij ook, maar de telco's in Europa proberen dit zo veel mogelijk tegen te gaan omdat het ook gebruikt kan worden om met de ene SIM goedkoop te bellen en de andere goedkoop te internetten. Kijk bijvoorbeeld naar de ZTE Grand X Pro. Ontworpen als Dual SIM, speciaal voor de Duitse markt slechts een enkele SIM.

ZTE bietet das Grand X Pro grundsätzlich mit Dual-SIM-Option an. Allerdings wird in Deutschland lediglich eine Variante ohne Dual-SIM-Slot vermarktet.

http://www.zdnet.de/88156...-pro-auch-in-deutschland/
Ben het totaal niet met je eens.
Mediatek maakt in mijn ogen erg goede soc's.
Ik heb nu een lenovo a820 met een quadcore mt6589 van mediatek.
Deze heeft de a7 structuur maar is wel op 28nm gebakken waadoor hij ongeveer even snel is als de a9 quadcore van de galaxy s3 en de tegra3 maar wel een stuk zuiniger.
Er wordt gebruik gemaalt van de 544mp gpu welke dual core is!!! en als ik hem vergelijk met mijn note 10.1 presteert deze gpu beter dan de mali 400 van de note.
Al met al is mediatek erg goed bezig.
Het lijkt erop dat MediaTek ook processors gaat maken die voor de grote merken interessant worden en niet langer alleen gericht op de (Aziatische) budgetmarkt. Als bij deze SoC het stroomgebruik van de A15's binnen de perken kan worden gehouden lijkt het zeker wel een interessante processor voor het middensegment, en heeft Qualcomm er misschien toch nog een concurrent bij voor zijn Krait-cores (nu nVidia, TI en in mindere mate Samsung een beetje hebben afgehaakt). Ik ben heel benieuwd of de GPU op kan boksen tegen de Adreno 330 of op zijn minst de Adreno 320!
Je ziet sowieso het laatste half jaar al dat de grenzen tussen de Chinese low/midend en de highend aan het vervagen is. Steeds vaker komen de Chinese tablet- en telefoonfabrikanten met highend processoren op de markt. Mediatek (en ik vermoet Rockchip binnenkort) zullen een aanbod in die highend moeten gaan verzorgen willen ze niet voorbijgestreefd worden door Exynos en Qualcomm varianten. Diverse Chinese fabrikanten weten die top processoren (restpartijen waarschijnlijk, mogelijk zelfs afgekeurde processoren) voor weinig geld op te pikken en te gebruiken in hun goedkope tablets en telefoons.

Mediatek zal liever zien dat ze zelf zo'n highend kunnen leveren voor 75% van de prijs van een Exynos of Qualcomm. Vermoed dat dat nu ook de bedoeling is en ik hoop dat de Chinese vrienden van Mediatek gaan volgen.
Die MediaTek jongens zijn lekker innovatief bezig, eerst een octacore en nu deze SoC. Hopelijk legt dit MediaTek geen windeieren en kunnen ze hierdoor de strijd met Qualcomm aangaan. Meer (echte) spelers is beter voor de consument.
Ze zijn wel echt met een flinke inhaalslag bezig de laatste tijd! Dit klinkt interessant, maar kan iemand mij vertellen waarom deze chip niet voor smartphones gebruikt zou kunnen worden?
Omdat er, volgens het schema, geen GSM/3G/4G modem op zit?

Maar het is natuurlijk gewoon mogelijk om een soc te maken waar dat wel op zit. Dit model is gewoon toegespitst op low-end tablets (qua prijs) en daar is 3G/4G niet per se nodig. Door de onderdelen daarvoor weg te laten (of misschien alleen maar uit te schakelen) kunnen ze de prijs drukken. Voor telefoons zal MediaTek weer andere soc's maken die wel deze vorm van connectiviteit hebben.
Ik vindt het een slimme mix en ga zodra die verkijgbaar is er een tablet mee bestellen, de gangbare api's worden ondersteund, laag energieverbruik, hoge benchmark scores(grafisch hoger dan huidige topmodellen) , m.a.w. goed genoeg voor dagelijks gebruik! Voor degene die zich afvragen hoe die ongeveer presteert in verhouding met de concurrentie, hier de volgende benchmarken

Geekbench v 2.4.3. 2895
GL 2.5 Egypt onscreen/offscreen 46/47 FPS
Vellamo 2755

Bron: http://www.youtube.com/wa...er_embedded&v=Kf_ZGDoEPMo

[Reactie gewijzigd door Willian40 op 29 juli 2013 15:08]

Waarom dan niet een RK3188 tablet?
Vergelijkbare prestaties en meer dan zat te krijgen ;)
Ziet er erg netjes uit! Ik ben nog niet zo onder de indruk van big.Little, maar nu er geen 8 acht cores aanwezig zijn, vind ik het wel minder overkill.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee