Klanten van Vodafone en T-Mobile in Nederland kunnen niet of nauwelijks getroffen worden door de 'simkaart-hack', waarbij binnen een paar minuten een telefoon via 'stille' sms'jes kan worden overgenomen.
De hack raakt geen enkele klant van Vodafone in Nederland, zo laat de provider desgevraagd aan Tweakers weten. Bij KPN is dat nog niet duidelijk. "Wij analyseren de hack momenteel, maar we weten nog niet of er klanten van ons vatbaar zijn voor deze hack", zegt een woordvoerder van KPN tegen Tweakers. T-Mobile zegt nog niet zeker te weten of er nog simkaarten in omloop zijn die vatbaar zijn voor de hack: "Het betreft technologie voor simkaarten die T-Mobile Nederland sinds 2002 niet meer levert", zegt woordvoerder Michael Vos tegen Tweakers. Klanten met een simkaart van voor 2002 kunnen vatbaar zijn, maar T-Mobile weet niet of die er nog zijn. Alle simkaarten met het logo van T-Mobile erop lijken dus veilig: Deutsche Telekom gebruikt die merknaam pas sinds 2003 in Nederland.
Als er veel klanten met een kwetsbare simkaart rondlopen, ligt het voor de hand die allemaal te vervangen voor veilige simkaarten, maar KPN wil nog niet ingaan op mogelijke maatregelen wanneer er klanten vatbaar blijken te zijn. "We zijn het eerst aan het uitzoeken en dat doen we uiteraard samen met de GSM Association, de koepelorganisatie voor providers en met Karsten Nohl, de ontdekker van de hack." Nohl zal zijn bevindingen delen op hackercongres Black Hat, dat volgende week plaatsvindt, maar hij lichtte maandag al een tipje van de sluier op.
De hack werkt met 'stille' sms'jes, berichtjes die providers naar telefoons kunnen sturen maar waar de gebruiker niets van ziet. Die sms'jes worden ondertekend met een sleutel van 56 bits; zonder die code kunnen geen bewerkingen op de simkaart worden uitgevoerd. Een deel van de simkaarten stuurt bij gebruik van een ongeldige code een foutmelding met een cryptografische handtekening terug. Die handtekening wist Nohl met behulp van rainbow tables om te zetten naar de sleutel van 56 bits die moet worden gebruikt om de sms'jes richting de simkaart te ondertekenen.
Daarna had Nohl evenveel macht over de simkaart als de provider, en kon hij bijvoorbeeld sms'jes onderscheppen en telefoongesprekken omleiden en afluisteren. Volgens Nohl is de aanval te doen met een doorsnee pc en duurt hij circa twee minuten. De aanval werkt enkel met kaarten die de verouderde DES-encryptiestandaard gebruiken. Een deel van de providers is overgestapt op 3DES, een verbeterde versie van de standaard.
De DES-standaard wordt al een jaar of vijf door makers van simkaarten niet meer gebruikt, waardoor het voor de hand ligt dat vooral oudere simkaarten kwetsbaar zijn. Nohl schat dat 750 miljoen simkaarten kwetsbaar zijn, al is het precieze aantal onduidelijk.