Lead designer Civilization V begint voor zichzelf

Jon Shafer, de voormalig lead designer en principal programmer van het in 2010 verschenen Sid Meier's Civilization V, is weg bij Stardock. Shafer is voor zichzelf begonnen en zamelt geld in voor de ontwikkeling van At the Gates, dat de blauwdruk van Civilization lijkt te volgen.

Jon Shafer probeert via Kickstarter geld in te zamelen voor de ontwikkeling van At the Gates, een game die veel weg heeft van de eerste games uit de Civilization-serie. Spelers proberen in At the Gates een rijk te stichten dat het opneemt tegen andere startende beschavingen. De game speelt zich in de nadagen van het Romeinse Rijk af, wat wil zeggen dat spelers de val van het eens zo machtige rijk kunnen meemaken en zelfs bespoedigen.

Shafer heeft voor de ontwikkeling van het tweedimensionale At the Gates een nieuwe studio opgericht; Conifer Games, die voorlopig uit slechts drie medewerkers bestaat. Naast Shafer bestaat het team uit programmeur Jonathan Christ en art director Kay Fedewa. De drie huren freelancers in waar nodig. Doordat de studio zo klein is, heeft Shafer voor zijn project ook slechts 40.000 dollar nodig. De missie lijkt succesvol. Met nog 28 dagen te gaan, is al 35.000 dollar opgehaald.

Shafer lijkt bij At the Gates vast te houden aan een idee dat hij doorvoerde bij het laatste project waar hij aan werkte: Sid Meier's Civilization V. Hij maakte de tegels waarin het speelveld van de turn based game is verdeeld zeshoekig, waar ze in de voorgaande delen steeds vierkant waren.

Shafer werkte vijf jaar voor Firaxis. Hij begon als stagiair op de programmeursafdeling nadat hij al tijdelijk als bètatester in dienst was geweest. Als programmeur werkte Shafer mee aan twee uitbreidingen van Sid Meier's Civilization IV. Daarna werd hij gepromoveerd tot lead designer van Sid Meier's Civilization V. Shafer was daarmee verantwoordelijk voor het ontwerp van het spel. Naamgever en oudgediende Sid Meier was als adviseur bij de ontwikkeling van het spel betrokken en droeg de titel executive producer.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Kickstarter-video At the Gates

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

08-02-2013 • 12:05

36 Linkedin

Lees meer

Civilization krijgt mmog in Azië Nieuws van 26 oktober 2012

Reacties (36)

Wijzig sortering
Je merkt grondig het verschil tussen projecten dat gefinancierd worden door de grote studio's, en wanneer mensen op hun "eigen" werken.

Kickstarter heeft al een hoop game projecten intussen op de voorgrond gebracht. Iets dat vorige jaren onmogelijk gemaakt was, want je moest als game ontwikkelaar werk zoeken in een game studio, die dan weer afhankelijk is van geld schieters zoals EA, die een grote vinger in de pap hebben wat je ontwikkeld. Want banken willen je geen geld lenen voor game ontwikkeling meer deze dagen.

Ik zou zelf zeggen, dat het mensen zoals Shafer, enz zijn, die de game industrie nieuw leven gaan inroepen zoals in de oude tijden.

Je hebt een idee voor een game, Kickstarter. Het staat mensen aan, en je hebt je geld. Waartegen met game studio's ( en vooral hun geld schieters ): Wat je wilt een game ontwikkelen dat geen AAAAAA++++ titel is, met duizelingwekkende graphics, en dat we niet kunnen melken: Afgeschoten!

Als je ziet hoeveel projecten intussen Kickstarter al gepasseerd zijn. Waaronder veel genres dat we bijna als dood aanzagen: 4x games, adventure games, space sims ( Elite!! Wing Commander opvolger , alle, zelfde ontwikkelaar ), enz.

Ik zou zeggen, goede tijden op komst, vooral voor PC gamers, aangezien heel wat van de focus op PC game ligt ( of op Tablet games ). Het is verbazend hoe veel plezier je kan hebben aan een game zoals "FTL", iets dat je nooit zou zien in oa EA hun catalogus.
Het verschil is dan wel ook dat je bij een kickstarter finaciering je product eigenlijk al hebt verkocht. Een bedrijf als EA moet eigenlijk gokken of het spel wel of niet iets gaat opleveren. Voor de makers is het dus een betere manier om dan via kickstarter te gaan.

AAA games gaan hier wel niet vandaan komen, daar is gewoon veel te veel tijd en geld voor nodig, en als ik zie hoe het Wildman vergaat denk ik dat zelfs dat iets buiten het kickstarter bereik gegrepen was.

Als je kijkt naar de cijfers, dan is meer dan 4 ton en bijna 9k aan backers echt geen slecht bedrag. Er zijn zelfs 3 mensen die 10K willen geven. Maar meer dan 1 miljoen dollar ophalen, dat is gewoon erg veel geld.

Als het doel 5 ton was, dan denk ik dat ze het al gehaald hadden. Nu is het bijna afgelopen en ze zijn nog niet op de helft wat potentiele backers ook niet echt het idee geeft dat nu inschrijven nog zin heeft.

Maar, als je project duidelijk afgebakend is en je weet wat je wilt maken en dat binnen een aanzienlijk bedrag kunt doen, dan is kickstarter natuurlijk je redding.

Als beginende studio met geen bekende namen, dan zul je alsnog veel zelf moeten investeren om aan te tonen dat het daadwerkelijk iets kan en gaat worden. Een soort prototype financiering zou daar handig kunnen zijn.
Misschien zijn deze AAA games juist wel het probleem. Ze kosten gigantisch veel, en lijken steeds meer op elkaar. Persoonlijk vind ik de meeste AAA games niet leuk meer.

Gelukkig is zijn er indie devs en is er kickstarter die er voor zorgen dat er nog spellen komen met een beetje leuke en diepgaande gameplay.
Voor mij is een AAA titel tegenwoordig net zo veel waard als de gemiddelde 13-in-een-dozijn hollywood flick.

Negen van de tien zgn. Triple-A titels zijn in mijn ogen zielloos, lineair, bieden geen vrijheid en je wordt als speler getrakteerd op een spelwereld waarin elk extraatje als DLC wordt aangeboden en waarin van echte replay-value (replay value is voor mij niet een sloot achievements zoals 'spring over twintig hekjes', dat is de grootste onzin die men ooit bedacht heeft) geen sprake is. Want nee, voor die replay-value heb je nog niet betaald!

Hoe anders zijn de meeste indie-games, die gewoon een game neerzetten als een framework waarbinnen je als speler lekker zelf kunt klooien. Een Map Editor bijvoorbeeld, is een fenomeen dat je tegenwoordig nog maar zelden ziet. Terwijl het zo simpel is om er een bij te doen, ook bij grafisch wat zwaardere games en engines, kijk bijvoorbeeld naar Far Cry 3. Alleen slaat Far Cry 2/3 dan weer de plank mis omdat het te weinig diepgang heeft om de sandbox interessant te houden.
Je heb Kickstarter projecten en je heb Kickstarter projecten. In dit geval vind ik de vraagprijs te hoog voor wat er geleverd wordt, en niet te vergeten ze hopen pas juni 2014 te leveren (bijna ander half jaar). Daar komt bij dat $40k gewoon niet reëel is voor een team van drie man dat bijna 18 maanden lang moet ploeteren.

We hebben het hier over een 2D indie game met een vrij gelimiteerde scope wat een uiteindelijke prijs van $30 zou moeten krijgen. Daar moet je dan titels zoals bv. Torchlight 2, Unity of Command: Stalingrad Campaign of een Warlock: Master of the Arcane van $20 tegenover stellen, titels die imho van een hogere kwaliteit zijn dan wat ik hier op het scherm heb gezien. Voorgaande KS stelden imho een stuk schappelijker prijzen voor de projecten. Hell, ik heb minder neergelegd voor Civ V inc. alle DLC en de scope van Civ V is veel groter en imho veel gelikter...
Naast Shafer bestaat het team uit programmeur Jonathan Christ en art director Kay Fedewa. De drie huren freelancers in waar nodig.
Ik hoop dat ze er nog een baan naast hebben, want van 40.000 dollar ga je het met 3 personen en de sporadische freelancer echt niet lang uithouden. Los van zaken als salaris heb je ook nog operationele kosten etc.

[Reactie gewijzigd door Laurens-R op 8 februari 2013 12:40]

Kans is dat ze het bedrag met opzet redelijk laag hebben gehouden om zo te garanderen dat ze tenminste geld binnenhalen. Het is bij Kickstarter een minimum, niet een maximum. Als ik het zo zie (nu al 35k van de 40k opgehaald), gaan ze er ruim over heen.
Volgens mij wonen en werken ze met z'n drieën in één huis, ergens aan de rand van de bewoonde wereld. Dat kan flink in de kosten schelen. Maar 40.000 dollar is niet veel.
Volgens hun beschrijving op Kickstarter is de game praktisch klaar:
We’re very happy with the current state of the game!
Ze hebben alleen nog wat geld nodig voor de laatste eindjes: poetswerk, beta testing, PR? marketing?
Anoniem: 80466
8 februari 2013 12:10
Ik vond CIV V nogal saai.
Zag er wel aardig uit en de 6 kantige tegeltjes waren prima maar de gameplay was niet geweldig vond ik.
Volgens vele is dit gefixed met de expension Gods & Kings die laatst via Greenmangaming voor ongeveer 4 euro te krijgen was. Heb het zelf nog niet kunnen ervaren door tijd gebrek
Ik vind Civ V juist geweldig!

Enig minpuntje vind ik dat één spel tot aan overwinning wel 50 uur kan duren. Dat is misschien waarom jij het saai vind? Watmij betreft had het tempo hoger gemogen en zou een spel in 10 uur af te ronden moeten zijn.
De spelduur is inderdaad wel erg lang. Steeds als ik een pot civ heb gespeeld vraag ik me na afloop af waar mijn weekend is gebleven.
Inderdaad. Volledig zielloos in mijn ogen. Ik voelde nauwelijks enige verbintenis met de realiteit bij het spelen ervan. Nu was dat al enigszins zo met de voorgangers maar V is wel het toppunt. Alsof je Mijnenveger 2.0 speelt.
Hoezo is dat? Heb het zelf nog niet gespeeld maar heb ze wel in bezit. Komt het door de strategische aspect van de games?
Shafer is voor mij degen die Civ verpest heeft. Civ5 was gewoon zielloos, saai, te gemakkelijk en te simpel. (Ook simpelweg niet volledig af toen het werd uitgebracht, maar daarvoor is dan waarschijnlijk 2K of Firaxis voor verantwoordelijk.)
Zielloos? Ik vond eerder dat het even duurde om er "in" te komen. En de originele Civ V mistte wat aspecten tov Civ IV. Maar met de Gods and King expansion pack is het weer net zo goed als Civ IV.
Plus natuurlijk de hexagonale tegels, wat een enorme verbetering is, zoveel zelfs dat ik me afvraag waarom dat al niet eerder gedaan was.

(geen idee waarom deze post onder de verkeerde poster is gehangen, het is een reactie op Xzylvador)

[Reactie gewijzigd door Xenan op 8 februari 2013 17:20]

Civ 5 faalt voor mij bij het one unit per tile principe. Overzichtelijker, dat wel. Strategisch/tactisch gezien echter een drama; fatsoenlijk je arty/archers beschermen is er niet meer bij en zo word dus het militaire aspect de das omgedraait. Speel nu voor het eerst tot aan 1970 en ik verveel me dood. De spanning is weg, niks kan je vergeten; alles word je voorgekauwd.

Mijn enige grote vijand zal op het grotere continent en is sterker, al mijn troepen daan (20+) plus de vijf cities die ik had genesteld bij zwakkere broeders worden in een groot offensief van infantry en war-helicopters plus wat missile/arty spul van hem met groot gemak van de kaart geveegd. Vrijwel onmogelijk om eens strongpoint vast te houden. Zing het wel uit tot 2050, word 2de en dat alles met weinig denkwerk of strategic planning.

Hoe anders was dat met CIV3, waar de zwakkeren eerder jouw kant kiezen dan de kant van de sterkste. Waar je wel de vijand kon blokkeren met mindere nummers, mits goed uitgevoerd.
Waar je iig je ranged units veel beter kan afschermen.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 8 februari 2013 17:38]

Ik vond civ5 afzwakken naarmate je vordering maakt in het spel. Als je eenmaal in de modern age komt werd het in mijn mening een grote herhaling. Erg jammer.

Geef mij maar de originele colonization, of de pirates remake. Top games. Maar ik ben ook benieuwd wat dit gaat worden. Het zal wat meer indie zijn en daar hou ik wel van. Creativiteit over kwantiteit.
Heb je niet gewoon meer ervaring met Civilization dan vroeger? Ik heb eigenlijk nog nooit een deel gespeeld sinds Civilization II waarbij ik niet in mijn eerste game een domation victory heb behaald. Het blijft natuurlijk steeds hetzelfde spelletje.

Ik moet wel zeggen dat de (online) ai in Civ V zonder gods and kings vrijwel niets doet. Gelukkig is het met Gods and Kings een stuk leuker (GK heeft de ai 20 steden tegen de tijd dat hij er 3 heeft in vanilla).

In de single player lijkt er ook meer te gebeuren (flinke oorlogen gezien op de earthmap).

Overigens kun je sinds Civ IV online dus de uitdaging is altijd te vinden :) .

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 8 februari 2013 15:32]

Ben benieuwd. Vond Civ V een goed uitgewerkt spel. Hopelijk wordt zijn nieuwe project niet een slap vervolg daarop...
Het spel heeft een veel beperktere scope, het speelt zich af rond de vierde eeuw CE, het einde van het Romeinse rijk.
Dat is het Oost-Romeinse Rijk. Het West-Romeinse viel in 476 ongeveer
Precies, maar de tekst heeft het nergens over een oost of west romeins rijk! Het is dus goed mogelijk dat je als Ottomaans rijk tegen byzantium mag vechten.
Ik hoop wel dat de Civ-serie nog wel verder gaat. Het zou jammer zijn dat die daarmee aan het einde komt of dat de kwaliteit achteruit gaat.
Ik speel CIV altijd graag en zie het als de beste turn-based strategie-game.
Shafer was alleen bij het laatste deel belangrijk. De serie bestond voor Shafer en zal erna ook nog wel blijven bestaan.
Het lijkt me heel interessant hoe de seizoenen invloed hebben op de kaart, ik ben heel benieuwd naar de gameplay-ervaring met zo'n dynamische kaart :)
Zit toevallig net weer 's Civilization 1 te spelen. Blijft toch een briljante game :)
+1, fantastisch, DOS :-)
Alpha Centauri is ook leuk, vooral als je lekker met nukes aan de gang gaat en de zeespiegel flink gaat stijgen :)

Atlantis!
ik ben eigenlijk benieuwd kun je via zoiets als kickstart ook berichten sturen...

ik zou een goede Civ game wel heel cool vinden, maar dan moet het wel op linux native draaien...

wat ik me persoonlijk ook direct afvraag is of ie 'slim' genoeg is om de opensource civ engine te gebruiken en liever nog, te verbeteren.

free civ is best leuk maar ziet er nog erg prettig uit... en mist voor mij ook mega veel goede content.. als dit project daar op inhaakt ben ik best bereid te betalen.. als het closed source wordt mag ie van mij z'n rommel houden, ik zit niet te wachten op meer wine meuk op m'n pc.

[edit:]wat is hier nu weer oftopic aan, ??
nu steam onder linux draait native, en er al een freeciv engine is die best wel wat upgrades kan gebruiken van een stel professionals... hoe zou die vraag irrelevant zijn... stel dat je met jouw kickstarter geld indirect ook een opensource project mijlen verder kan helpen.. hoe is dat dan offtopic)...

[Reactie gewijzigd door i-chat op 8 februari 2013 13:41]

Het idee van een studio oprichten is dat hij zijn boterham er mee kan verdienen. Inzetten op linux en opensource is een luxe die een beginnende studio met beperkte middelen zich niet kan veroorloven.

@Hieronder
Vergeet niet aan de verdien kant te kijken (en natuurlijk de ervaring opgedaan tijdens Civ IV en V)... Met opensource lijkt het me lastig geld verdienen... Een windows game op steam uitbrengen is kat in het bakkie.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 8 februari 2013 15:27]

Of juist wel omdat het zorgt voor minder licentiegezeik, een betere ondersteuning (als je niks betaalt helpt Microsoft je echt niet met je D3D-problemen, internetfora staan best aardig vol met opensource-spul, en eventueel kun je ook zelf nog de code doorbladeren), en als je iets in een 'klassieke' taal in elkaar knutselt is compilen voor Linux net zo lastig als voor Windows. Alleen moderne kant-en-klaar-talen drijven op de Windows-only libraries...
Ik sla deze over, $25 voor een digital download vind ik veel te duur als ik kijk wat de game te bieden heeft. Voor beta access mag je zelfs $50 neer tellen. $1 of $10 slaat nergens. Hier is mijn geld, ik wil er niks voor terug |:( Lullige forum access, het gaat toch om het spel als je backed?

Ik back Godus voor $45 maar dan krijg ik wel 5x het spel (leuk om weg te geven) en het game design document. (Ben zelf bezig een game te ontwerpen) Tevens back ik Wildman maar dit loopt helaas niet echt lekker. 7 dagen om $600.000 op te halen :-(

[Reactie gewijzigd door Loev op 8 februari 2013 13:46]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee