Door Aryeh Loeb

Reviewer

Sid Meier's Civilization IV - Colonization

31-10-2008 • 13:29

27

Singlepage-opmaak

V.O.C.-simulator

'Sid Meier's Civilization IV: Colonization' is een lange en bovenal verwarrende titel. De game had beter Colonization 2008 kunnen heten, want het gaat om de remake van het in 1994 verschenen Colonization. Verder dankt de titel zijn naam aan het feit dat dit geesteskind van Sid Meier is ontwikkeld met de Civilization IV-engine. Colonization is echter een stand-alone game, je hebt Civ IV dus niet nodig om het te kunnen spelen.

Getest op: pc (exclusieve titel)

Zoals gezegd gaat het hier om een remake en het spel is voor een groot deel hetzelfde gebleven. Vier Europese landen, Spanje, Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland, zijn er op uit om de Nieuwe Wereld te ontdekken en te veroveren. Zie het als een V.O.C.-simulator, maar dan zonder schurft en rum. Het ultieme doel is gebieden in te pikken, er de onafhankelijkheid uit te roepen en de represailles die dit teweeg brengt af te wenden. Grofweg bestaat de game uit drie fasen. Als eerste dient een nieuwe kolonie te worden opgestart. Daarna moet de kolonie tot bloei komen en in de laatste fase breid je je militaire macht uit en roep je de onafhankelijkheid uit.

Sid Meier's Civilization IV: Colonization

*Stuyvesant

In de eerste fase vertrek je uit je basis, onder aanvoering van een historische leider. Elk volk heeft twee leiders om uit te kiezen. Voor Nederland zijn dit Adriean van der Donck en Peter Stuyvesant en Spanje heeft bijvoorbeeld Simon Bolivar, een van de grote Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijders. Elk land en elke leider bezorgen je een unieke bonus. Zo'n bonus bestaat er bijvoorbeeld uit dat immigranten sneller overkomen naar het nieuwe land of dat de inheemse stammen minder weerstand bieden. Met een schip, een soldaat en een pionier zoek je grondgebied en een goede plek om je te vestigen. Je sticht de eerste nederzetting en dan kan het spel echt beginnen.

Sid Meier's Civilization IV: Colonization

*Handel en wandel

Die eerste nederzetting moet groeien, wil je een kans op succes hebben. Handel en productie zijn in het begin het belangrijkst. De Nieuwe Wereld was rijk aan grondstoffen, zoals katoen en suiker, die in Europa schaars of niet aanwezig waren. In het productiescherm van je nederzetting kun je het terrein en de gebouwen beheren. Hier regel je welke grondstoffen worden opgehaald en welke er verbouwd en geproduceerd worden. Het is natuurlijk zaak om genoeg eten te produceren, zodat je meer kolonisten kunt huisvesten. Met extra mankracht werk je aan de rest van de handel en productie. Een kolonist kan houthakken of hout bewerken tot de planken die je nodig hebt om uitbreidingen voor de nederzetting te bouwen. Hier komt de inzet van specialisten om de hoek kijken. Een timmerman creëert namelijk twee keer zoveel planken, en een houthakker levert meer hout op, dan een 'gewone' kolonist. Het is een puzzel om alle poppetjes op de juiste plaats te zetten, vooral in het begin want dan kom je menskracht tekort. Gaandeweg wordt het belangrijk om de specialisten zo te plaatsen dat ze het meeste effect hebben. Naarmate de bevolking en het aantal nederzettingen toeneemt, wordt deze puzzel uitdagender en is micromanagement vereist om je nederzetting te voorzien van ruw materiaal en complete producten. Terwijl je nederzetting in ontwikkeling is, moet je voortdurend kleine wijzigingen aanbrengen. Dit is een van de leukste onderdelen van Colonization.