Dat mensen niet voor een ander product gaan dan wat standaard is meegeleverd is omdat ze niet beter weten.
Klopt, en velen willen gewoon gebruiken 'wat iedereen gebruikt'. Dat is het soort mensen dat een netbook met Linpus Lite (Acer) of Xandros Linux (Asus) koopt en vervolgens gaat klagen dat er geen windows op staat.
Ik ken ook mensen die IE7 gebruiken omdat ze daarmee geleerd hebben om met tabs te werken. Dat Firefox al 4 jaar eerder tabs had
(,diens voorganger Phoenix 6 jaar eerder) en Opera 8 jaar eerder en dat beiden voordelen hebben boven het toch wel logge* IE7.
(* op een antiek systeem zoals zij dat gebruiken met te weinig geheugen en veel te weinig processorkracht, het openen van een IE-venster duurt minuten)
Mensen willen vooral compatible zijn, kunnen doen wat anderen ook kunnen. OpenOffice en LibreOffice mogen nog zo goed zijn, als in hun omgeving iedereen MS Office gebruikt en alleen dat 100% compatible is, willen ze ook MS Office en niets anders, ook geen MS Works of Office Starter want ook die kunnen niet alles van MS Office goed openen.
Op enkele Linux distributies na heeft elk OS standaard een browser en een mediaplayer mee.
Klopt, ool de meeste Linux-distributies hebbeb die maar je kunt die daarin dus eenvoudig verwijderen of vervangen, een distributie kiezen met een andere keus voor browser en mediaspeler of een distributie kiezen die kaal is.
Als ze geen IE meegeven of geen mediaspeler dan gaan mensen ook klagen want dan werkt het niet meer volledig out of the box zoals ze willen

Klopt, hoe minder ze moeten doen hoe beter. En alles wat er niet op staat moet met het invoeren van een CD-rom of DVD-rom of een download er op te zetten zijn, leifst automatisch, zonder beveiligingen.
Bij WordPerfect was het trouwens nog net anders, die hebben ze met agressieve marketing en lage prijzen uit de markt proberen drukken, Word zat niet standaard in Windows. WordPerfect was in het nadeel omdat programmeren voor Windows nog een pak moeilijker was (Microsoft had daar geen last van aangezien zij alles in eigen huis hadden).
Bij WP was er niet één schuldige en één oorzaak. Lage prijzen en marketing zijn niet zo'n probleem. Feit was wel dat Microsoft het bestaan van Windows naar buiten toe zo lang mogelijk geheim heeft gehouden. Windows 1.0 en 2.0 ben ik ook nooit in het wild of in een winkel tegen gekomen. Toen 3.0 uit kwam waren was ook MS Office zo goed als klaar. De standaardprogramma's waren toen nog Harvard Graphics, DBase III, Paradox, Lotus 1-2-3, Quattro Pro en WP 5.1, SPSS en SAS, allemaal DOS-versies.
(al bestaan SAS en SPSS al sinds de jaren '60 op diverse platformen)
Een tweede feit is dat na de introductie van Windows (3.0) niet alleen Wordperfect maar bijna al deze standaard-programma's niet meer aan de bak kwamen. Lotus werd overgenomen door IBM en Smartsuite met 1-2-3 en Wordpro leidde daarna nog een tijdje een marginaal bestaan tot het opgevolgd werd door een spinoff van OpenOffice. Harvard Graphics bestaat niet meer en QuattroPro is samen met Paradox
onderdeel van Corel's suite en de Borland richt zich nu op een heel andere business.
Een derde feit is dat Wordperfect, deel heeft uitgemaakt van Borland Office (1.0 en 2.0), Novell Perfect Office for Windows 3.1x, PerfectFit Middleware, Novell appware, Corel Wordperfect Suite for DOS, Corel WordPerfect Suite 7 (twee versies) en 8. en daarna Corel Wordperfect Office. Al die verandereingen hebben niet veeol goeds gedaan voor de stabiliteit van de code.
Een vierde feit is dat o.a. Novell Microsoft heeft aangeklaagd voor anti-competitief gedrag (en ze waren niet de enige) en er zijn aanwijzigen dat Microsoft code in windows heeft opgenomen specifiek bedoeld om Wordperfect slecht te laten werken.
Zoiets hadden ze ook al eerder gedaan m.b.t. o.a. DR-DOS.
Daardoor dat er nu ook voor elk programma dat Windows mee installeert er wel een paar honderd gratis/betalende en betere alternatieven zijn.
Het is maar dat je het weet.
Netscape was ook beschikbaar voor andere besturingssystemen, hebben deze andere besturingssystemen hier dan ook geen rol in gespeeld

Windows is behoorlijk dominant en dat was destijds nog sterker, Linux en FreeBSD waren nog geen alternatief.
Microsoft begon de browseroorlog wel, maar ik kan me moeilijk voorstellen dat een programma zoals IE een degelijke andere browser volledig uit de markt kan bombarderen, dat doet het nu namelijk ook niet

Mizilla/Phoenix/Firefox kreeg van het begin af aan zowel de voormalige Netscape liefhebbers als de volledige open-source-beweging op hun hand. Ook Chrome/Chromium kan rekenen op de sympathie van een deel van de open-source-gemeenschap en voegt daar nog een behoorlijke marketing aan toe.
IE was er ook voor Mac. Tegenwoordig zijn er ook veel gebruikers die niet eens weten wat Windows is, laat staan dat ze weten wat een browser is. die klikken gewoon op het icoontje dat ze denken dat hoort bij Google en verder interesseert het ze ook niet.
Geef ze iets anders en als het werkt en ze hoeven er geen moeite voor te doen dan zijn ze tevreden. Is het werkgerelateerd, en dus hetgeen ze willen doen MOET ook, dan zijn ze tot iets meer inspanning bereid maar het moet allemaal niet te moeilijk worden.