Artiestenbonden hebben samen met de Consumentenbond en FNV Kiem een petitie tegen het downloadverbod overhandigd aan de Tweede Kamer. Buma/Stemra, waarvan de bonden deel uitmaken, is juist voor een downloadverbod.
Woensdag wordt het voorgestelde auteursrechtenbeleid van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie in de Tweede Kamer behandeld. Onderdeel daarvan is een verbod op het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal en het afschaffen van de thuiskopieheffingen. In aanloop naar de behandeling roeren de diverse kampen zich.
Zo overhandigden FNV Kiem, de Nationale Toonkunstenaarsbond en de Consumentenbond dinsdag een petitie aan de Tweede Kamer, die is ondertekend door tal van bonden van auteurs en artiesten, zoals de beroepsvereniging voor acteurs ACT, de FreeLancers Associatie, het Genootschap Nederlandse Componisten, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en de Vereniging van Letterkundigen.
"Het is tijd fundamenteel anders te gaan denken en te streven naar een auteursrecht dat niet uitgaat van verbieden en beperken, maar van licenties en vergoedingen", meent Erwin Angad-Gaur, directeur van de Nationale Toonkunstenaarsbond. De directeur van de Consumentenbond valt hem bij: "Een downloadverbod criminaliseert consumenten en is een inbreuk op hun privacy. We moeten de vrijheden van consumenten op het net beschermen, maar ook de rechten van artiesten respecteren."
Het is opvallend dat zo veel artiestenbonden tegen het downloadverbod zijn, terwijl de belangenbehartiger van de entertainmentsector, de NVPI, en auteursrechtenvereniging Buma/Stemra juist fel voorstander zijn van de verbodsregeling. Die eerste noemt het downloadverbod zelfs 'bittere noodzaak'.
De Nederlandse Uitgeversverbond, de Nederlandse Vereniging van Filmverhuurders en de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten scharen zich aan de zijde van de NVPI. "Er is geen tijd meer voor discussies over creatieve oplossingen. Er moet een nijpend probleem worden opgelost", stellen zij. Volgens de organisaties hebben de illegale platforms in Nederland 'kunnen floreren ten koste van de creatieve sector'.
"Het geopperde vergoedingenstelsel zal bovendien voor artiesten en auteurs nooit het inkomen uit normale digitale exploitatie – zoals downloads, e-books en streams - van hun werk kunnen evenaren en het is nu juist die normale exploitatie die ernstig te lijden heeft onder het illegale aanbod", stellen de belangenbehartiger en de uitgeversbonden. Bovendien zou rechtspraak hebben uitgewezen dat individuele uploaders aangepakt moeten worden als een downloadverbod uitblijft. Ze pleiten ervoor een thuiskopiestelsel naast een dowloadverbod te handhaven.