Nieuwe Toshiba Regza-tv verbruikt 0W in stand-by

Toshiba gaat half december een 32"-televisie uitbrengen die in de stand-by-stand geen stroom verbruikt. Dit is mogelijk gemaakt door het gebruik van Toshiba's nieuwe Eco Chip en een condensator met een grote energieopslagcapaciteit.

De Eco Chip in de nieuwe tv, de Regza 32BE3, luistert naar signalen afkomstig van de afstandsbediening. Wordt de tv uitgezet met deze remote, dan wordt de tv fysiek van het stroomnet afgekoppeld door middel van een relais. De tv verbruikt dan geen stroom. Drukt de gebruiker weer op de aan-uitknop, dan wordt de elektromagnetisch bediende schakelaar weer omgezet.

In de stand-by-stand wordt de Eco Chip gevoed door een in de tv ingebouwde condensator met hoge capaciteit. Deze chip heeft zelf genoeg aan een stroom van 95μA, aangezien alleen de ir-ontvanger 'actief' is en het relais moet worden bediend. Het is niet bekend hoe groot de capaciteit van de in de tv ingebouwde condensator is en hoe lang deze stand-by-stand volgehouden kan worden.

De Regza 32BE3 heeft naast de 0W-stand-by ook twee energiebesparende modi die de helderheid van de led-backlight met respectievelijk 50 en 75 procent verlagen. Volgens Toshiba wordt het beeld aangepast aan de lagere helderheid, zodat niet te veel wordt ingeboet op de kleurreproductie.

Het is ook mogelijk om automatisch naar de Eco Standby Mode te schakelen zodra gedurende drie uur de tv niet bediend is of er gedurende een kwartier geen inputsignaal door de tv is ontvangen. Mede door de gebruikte Eco Chip en de spaarstanden zou de tv 23 procent minder verbruiken dan de Regza 32A2, de voorganger van de Regza 32BE3. Het jaarlijkse energieverbruik van de Regza 32BE3 zou 45kWh bedragen.

De tv, die een resolutie heeft van 1366 bij 768 pixels, wordt vooralsnog alleen in Japan uitgebracht. Het is niet bekend of de tv ook naar Europa komt. Bij de voorganger was dat niet het geval.

Door Pieter Molenaar

29-11-2011 • 15:49

104 Linkedin

Reacties (104)

104
103
69
7
0
22
Wijzig sortering
Zo ken ik er ook nog wel eentje... Mijn telefoon gebruikt ook 0 watt omdat er een accu in zit.

Hoelang gaat deze ingebouwde condensator mee? En waarom gaan tv's (in het algemeen) eigenlijk op standby en niet gewoon uit? Is dat alleen om met de AB hem weer aan te kunnen zetten?

Is er nooit eerder iemand op het idee gekomen de IR los te koppelen van de rest van de tv zodat de tv zelf daadwerkelijk uit kan?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 48923 op 29 november 2011 15:52]

Beter dan de TV aan het lichtnet te laten en een voeding te gebruiken om die 95μA te leveren. Van 220 naar ~3V regelen gaat altijd met de nodige verliezen ook al is er maar weinig stroom nodig. Je zit als snel op 0,1 tot 0,5 Watt alleen voor de IR-ontvanger.

Als je kunt kiezen tussen een erg dure constructie met hoogfrequente buck-converters speciaal voor het standby gebruikt of een ultra-cap achtige condensator van 1 euro en een even duur relais, dan is die laatste oplossing ineens erg goedkoop.
een herlaadbaar 3,3V knoopcelletje zoals ook op het moederbord van je pc te vinden is, is anders een prima oplossing.
De lage spanning om dit op te laden is sowieso voorhanden voor de electronica.
Geen enkele nood aan een trafo of schakelende voeding dus!!

.

[Reactie gewijzigd door the_stickie op 29 november 2011 19:52]

Knoopcellen op het moederbord (de CR2032's) zijn NIET herlaadbaar. Zou ik ook zeker niet proberen. ;)
Dat is ook de reden dat die batterijtjes na een aantal jaren leeg zijn en je CMOS settings iedere keer gereset zijn als je je PC aanzet.
Die settings verdwijnen bij een lege batterij alleen maar als jij je PC ook van het net af haalt. Je PC staat, zolang de deze aan een actief stopcontact hangt, ook op standby en niet op uit. Je aan/uit schakelaar doet niets anders dan 2 contacten verbinden zodat de PC het signaal krijgt om aan te gaan.
De batterij in je PC is niet herlaadbaar. Aangezien een standaard knoopcel al gauw een jaar of 5 meegaat (vaak nog langer dan de PC zelf), is het een beetje onzin om een laadcircuit aan te gaan brengen.
Het opladen van de condensator kost nauwelijks energie en hij zal naar ruwe schatting meerdere dagen op standby blijven staan.

Overigens had Grundig zo ergens tussen 1996 en 2002, toen het nog Grundig was, een Eko-schakelaar die al bijna hetzelfde deed maar dan met het verschil dat je hem daarna niet meer op afstand kon aanzetten. Het relais was gecombineerd met de aan/uit-schakelaar. Een concept dat midden jaren '80 door een onbekende Italiaanse fabrikant ook al eens gemonteerd was als "armeluis-standby" op toestellen die hier als Multitech verkocht werden.

Indien je principieel tegen de aanwezigheid van een condensator bent, maar wel een 0W verbruik wilt hebben na uitschakelen op afstand, zou je misschien een tweedehands Grundig kunnen kopen (CRT, dat dan weer wel).
CRT verbruikt echter weer meer energie in vergelijking met een TFT paneel van ongeveer hetzelfde formaat, dat je die winst weer snel verliest.
Dat zou je denken, maar het klopt niet. De nieuwste generatie LCD is inderdaad zuiniger, maar een beetje goed gebouwde CRT volgens de toenmalige laatste stand der techniek is echt niet zo onzuinig.

32" CRT komt niet boven de 150W, 50Hz zelfs eerder rond de 100W. 28" komt niet boven de 100W uit en vanaf daar netjes omlaag richting 30W voor 14". Allemaal erg vergelijkbaar met de vorige generaties LCD-toestellen zoals veel mensen nog in huis hebben.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 30 november 2011 01:20]

Niet helemaal waar...

De truck hier is dat men een condensator gebruikt die gaan als het een beetje redelijke kwaliteit is vele malen langer mee dan een accu en ze hebben ook als voordeel dat ze in tegenstelling tot een accu veel langer hun maximale potentiële hoeveel energie kunnen opslaan ook kun je ze veel sneller opladen. Als groot nadeel hebben ze dat ze maar zeer weinig energie kunnen opslaan in verhouding tot een accu.

Het idee van het los koppelen zal er vast wel eerder geweest zijn maar met een chip die maar 95μA gebruikt is dat op eens een heleboel makkelijker geworden omdat je dan niet een accu nodig hebt en dus alle voordelen van een condensator kunt gebruiken. Het is dus best wel een grote stap in de goede richting deze oplossing zeker als andere het goede voorbeeld gaan volgen dan kunnen we eindelijk eens van het gezeur van de EU af zijn met hun eis van altijd maar lager en lager stand-by verbruik.

In het verleden was het probleem altijd dat er redelijk wat energie nodig was om het IR signaal af te vangen en vervolgens hier op te reageren en de relais om te gooien. Dus je had een accu nodig een accu die als groot nadeel had dat deze steeds maar een klein beetje ontladen werd om vervolgens weer op te laden. Ook was er het probleem van de lange oplaad tijd van de accu waardoor je na een vakantie de TV verplicht een paar uur aan moest laten staan om de accu op te laden. En meer van dat soort problemen... ook was er tot voor kort nooit een noodzaak om zo iets te doen omdat men simpel weg geen enkel probleem had met een stand-by verbruik van soms tot wel 10W.
In middels vinden we dat allemaal belachelijk en willen we liever een stand-by verbruik van >1W en nog liever van 0W. Nu is dat niet helemaal waar maar natuurlijk 0W stand-by is niet mogelijk omdat de chip altijd energie nodig heeft maar het staat marketing technisch wel erg mooi natuurlijk.
En waarom gaan tv's (in het algemeen) eigenlijk op standby en niet gewoon uit? Is dat alleen om met de AB hem weer aan te kunnen zetten?
Dat is inderdaad omdat Joe Sixpack (en soms ook Giesber Sixpack) niet genoeg moeite wil doen om naar de TV zelf te lopen.
Is er nooit eerder iemand op het idee gekomen de IR los te koppelen van de rest van de tv zodat de tv zelf daadwerkelijk uit kan?
Dat gebeurt hier (en in vele andere TV's ook) met het relais.
Inderdaad niks nieuws onder de zon, extra verbruik terwijl hij aan staan zodat hij tijdens standby niks uit het stopcontact trekt. Er flauwe, suggestieve en onjuiste kop van Tweakers.net. Hij verbruikt gewoon stroom uit standby, de bron van deze stroom is enkel veranderd.
Volgens mij snappen weinigen hoe een condensator werkt.... |:(

Die condensator loopt echt niet constant extra stroom te verbruiken ofzo. Een condensator laadt zichzelf meestal binnen mum van tijd op en blijft dan gewoon vol en 'verbruikt' dan niks. De wat grotere supercondensators kunnen echter, afhankelijk van het verbruik van de schakeling die er achter hangt, wel een behoorlijke tijd nog stroom afgeven.
En volgens mij snap jij de discussie niet...

Voor het opladen van de condensator is energie nodig, die je op een later tijdstip gebruikt (als de tv op standby wordt gezet).

De marketing-machine van Toshiba wil mensen laten geloven dat de tv in standby geen energie gebruikt, terwijl je eigenlijk de energie al vooraf extra in die condensator gestopt hebt.

Zelfde principe als een prepaid card: je stopt het er vooraf in en gebruikt het op bepaalde momenten, maar het geld ben je toch kwijt.
Maar dankzij die condensator moet die IR nu niet continu aan een voeding hangen. De omvorming van 230V naar de laagspanning die in de TV gebruikt wordt is niet efficiënt, zeker niet als er zo'n kleine stroom nodig is als voor zo'n IR led.

Dus je bespaart wel degelijk. ;)
De condensator wordt opgeladen als het apparaat toch al aan staat. Lage spanning is dan voor handen. Laat je een TV met netspanning op stand-by staan is er altijd een transformator aan het werk. Die zijn heel wat minder zuinig.

Ben het met je eens dat de winst miniem is, maar het scheelt weldegelijk.
Terwijl hij aan staat gebruikt hij inderdaad meer. Zeg 1 milliwatt. En dan in standbymodus dus echt niets meer. Dus zeker wel een nuttige besparing. Waar het omgaat is dat de voeding van de tv losgekoppelt kan worden.
Je hebt net iets meer dan 1 mw nodig om om zo een condensator op te laden hoor. een condensator 'slaat energie op'. Diezelfde energie kan je dus weer gebruiken om de tv te voeden tijdens stand-by. Dus moet je evenveel energie inbrengen als energie die je wil gebruiken. Die ingebrachte energie zal dus even groot zijn dan de energie die nodig is om een tv, die deze condensator niet bezit, in stand by te houden.

Eigenlijk nutteloos, gewoon koopjespraat.
Niet helemaal, hoe het precies werkt is uit dit bericht nog niet duidelijk, maar er wordt gesteld dat alleen de IR ontvanger stroom krijgt plus een speciale chip, de rest krijgt helemaal geen stroom, dat kan dus betekenen dat de rest geen stroom krijgt en je daar dus ook geen last hebt van lekstroom, dus dan wordt er daadwerkelijk minder verbruikt
Anoniem: 55563
@Wafje30 november 2011 05:13
Je hebt net iets meer dan 1 mw nodig om om zo een condensator op te laden hoor. een condensator 'slaat energie op'. Diezelfde energie kan je dus weer gebruiken om de tv te voeden tijdens stand-by.
Je kunt de condensator ook weglaten en de IR-ontvanger op het lichtnet laten functioneren. Op papier verbruikt de tv dan inderdaad gewoon stroom in de standby-stand maar netto maakt dat natuurlijk nul verschil. Het scheelt echter wel de productie van een grote condensator en dus energie bij de productie van de tv. Het is inderdaad niets meer dan een marketingverhaal. Een tv is geen mobiel apparaat en heeft daarmee altijd een stopcontact binnen bereik. Wat mij betreft mag dit best als voetnoot aan het artikel toegevoegd worden.
Dat het nuttig is wil ik zeker niet ontkennen. Echter de suggestie wordt gewekt dat we nu zonder energiebron een tv op standby kunnen laten staan terwijl we feitelijk gewoon een zuinige onboard energiebron hebben ontwikkeld. En eigenlijk niet eens een energiebron maar een tijdelijke opslag van energie. Dat is gewoon een heel ander verhaal en gelijk een stuk minder indrukwekkend.
Maar omdat je niet een heel voedingcircuit hoeft te gebruiken zal het vast wel wat schelen. Maar of het de moeite waard is vraag ik me wel af.

In ieder geval blijft dat ding dan niet stroom staan verstoken als je een tijdje op vakantie bent oid.
Inderdaad niks nieuws onder de zon, extra verbruik terwijl hij aan staan zodat hij tijdens standby niks uit het stopcontact trekt. Er flauwe, suggestieve en onjuiste kop van Tweakers.net. Hij verbruikt gewoon stroom uit standby, de bron van deze stroom is enkel veranderd.
Dit dacht ik in eerste instantie ook, maar eigenlijk is het toch best slim!

Normaal is er een AC>DC omvormer nodig om de IR-ontvanger constant te voeden. Een goedkope omvormer gebruikt dan zomaar 2-3 watt voor een IR-ontvanger die bijna niets gebruikt. Je kan dan een hoge kwaliteit omvormer inzetten om <0,5W te halen, wat veel fabrikanten nu volgens mij ook doen omdat Europa bepaalde standbynormen heeft opgelegd, maar die zijn veel duurder.

Een condensator is waarschijnlijk een vrij goedkope oplossing. De productie van een condensator is mogelijk ook minder vervuilend dan een hoge kwaliteit omvormer.

Het is dus zeker slim bedacht, maar de titel wekt inderdaad teveel verwachtingen. Ik ben uiteindelijk echter toch positief: ik was even bang dat ze er een zonnepaneel in hadden gestopt voor het standbyverbruik. Dat zou veel slechter voor het milieu geweest zijn gezien de levensduur van een TV, beperkte lichtinval en vervuiling van de productie van z'n paneel.

Met een zuiniger paneel valt echter nog ook nog veel winst te behalen.

[Reactie gewijzigd door Mentalist op 30 november 2011 01:48]

toshiba marketing 1
tweakers.net redactie 0
Dan kies je uiteindelijk toch zelf voor die paar euro's extra per jaar... Ik begrijp dan alsnog ten eerste niet wat er met de aloude 'uitknop' is gebeurt en ten tweede niet wat nou de moeite is om naar de tv te lopen en een knopje in te drukken... Je staat, zowel bij het aan als uit doen, tenslotte toch al. Of gaat de halve wereld eerst op de bank zitten om een minuut later te bedenken dat het wel mooi zou zijn als de tv ook aanstond 8)7 Daarnaast vind ik dit soort geforceerde 'milieubewuste' producten grote onzin, het gaat er niet zozeer om wat er met beschikbare energie gebeurt, maar meer om waar de energie vandaan komt.
Hier staat een Sony 37EX500 en die gaat niet eens volledig uit... Als je op de powerknop op de tv drukt gaat hij nog steeds in standby. Enkel bij het duurdere model (EX700) hebben ze een "Energy Saving Switch", wat neer komt op een oude getrouwe uit knop.

Toegegeven de tv gebruik in standby maar 0,2 Watt, wat voor mij best aanvaardbaar is. (14W als "snel inschakelen" aanstaat, maar die 5 seconden langer wachten zal het nu ook niet maken).
Als in weerwil van jouw mening 95% van de mensen toch niet de moeite neemt om naar de TV te lopen (ik ben er iig één van), dan is het toch maar goed als de TV zelf dan in standby-stand ook bijna niks gebruikt.

En hoezo is het plotseling slecht om het energieverbruik van apparatuur omlaag te brengen? Niet alleen de bron maakt uit, maar ook de consumptie. Ook windmolens moeten ook gemaakt en onderhouden worden en dat is ook geen milieuvriendelijk proces.
een mooie gedachte uiteraard, maar de technologische sector wil graag verkopen, dus willen ze ons hetzelfde (of meer) bieden met een minder gebruik
met jouw redenering zouden we allemaal een boek gaan lezen zodat er helemaal geen tv nodig is :)
Ja dat begrijp ik, maar in mijn ogen biedt Toshiba hier minder met een lager verbruik. De laatste keer dat een A-merk (zo mag ik Toshiba toch beschouwen) een nieuw tv model heeft ingevoerd met vergelijkbare specs is toch zeker 6-7 jaar geleden. Ik denk dan ook eerder dat we met Toshiba's redenering over een paar jaar allemaal een boek lezen, "omdat het verbruik daarvan 0 watt is" (eventueel gebruik van een lamp daargelaten natuurlijk). Dat we daarmee een halve eeuw teruggaan in de t(ijd)echniek schijnt er niet toe te doen.
dat kan maar dan zit je met je IR die nog stroom gebruikt, of je moet accu's/batterijen plaatsen in je tv. maar dan gebruik je meer stroom wanneer je de tv aan hebt om de accu's bij te laden.

maar vind het een strak plan om gewoon een aan uit schakelaar te hebben. dan loop je maar ff naar de tv om hem aan te zetten daarna kan je wel de afstandsbediening gebruiken.
Voordeel daarvan is dat wanneer je de tv uitzet je ook de afstandsbediening mee kan nemen om deze naast de tv te leggen, raak je hem ook niet kwijt :p
Als ze ervoor zorgen dat de adapter afgekoppeld is tijdens stand-bystand dan scheelt het wel degelijk veel "overhead"-energie. Maar je hebt gelijk; 0 is eigenlijk niet waar...
Kun je ook zelf wel doen trouwens. Ik heb een standby killer op mijn TV zitten. Gaat mijn TV in standby schakelt na 30 seconden de stroom uit middels een relais. Een sensortje laat hem weer aanspringen bij IR signaal. Gebruikt natuurlijk ook wel stroom, maar goed. Ik heb hem gekocht omdat ik tot voorkort nog een antieke CRT had die ik niet 's nachts aan durfde te laten ivm brandgevaar. Ik weet niet of die IR killer nu minder stroom gebruikt dan mijn nieuwe TV in standby, maar goed. Ik heb het apparaat nou eenmaal.
Is er nooit eerder iemand op het idee gekomen de IR los te koppelen van de rest van de tv zodat de tv zelf daadwerkelijk uit kan?
De Eco Chip in de nieuwe tv, de Regza 32BE3, luistert naar signalen afkomstig van de afstandsbediening. Wordt de tv uitgezet met deze remote, dan wordt de tv fysiek van het stroomnet afgekoppeld door middel van een relais. De tv verbruikt dan geen stroom. Drukt de gebruiker weer op de aan-uitknop, dan wordt de elektromagnetisch bediende schakelaar weer omgezet.
Mooie innovatie. Dat heeft mijn Beosystem 2000 uit 1985 ook. 8)7
Omdat de tv vanuit standby modus opstarten minder stroom verbruikt dan de stekker er in te doen en vanuit daar helemaal op te starten.
Ach, stroom opgewekt met kolen, verplaatst naar Duitsland, aangesloten aan een grote elektromotor die een generator aandrijft, waarna de stroom terug komt in Nederland, is ook groene stroom.
Ik ben benieuwd wie je dat verteld heeft, want knappe jongen als je dat gecertificeerd krijgt.
Een elektriciteit centrale die draait op stroom?
Kun jij me vertellen waar dat onzinnige apparaat precies staat?
Want ik geloof er geen woord van.
Ik snap dat niet, dat geneuzel over het standby-verbruik van TV's.

Tegenwoordig is dit verbruik al zo weinig dat een jaar standby niet eens 2 euro aan electriciteit kost.

En nou niet aankomen met milieu. Niet alleen boeit niemand dat wat, de fabrikanten willen groen zijn voor PR redenen en de consumenten zien alleen de energierekening. Daar komt bij dat je niet weet hoe goed/slecht iets is voor het milieu want het energieverbruik is niet het enige dat daar invloed op heeft. De gebruikte materialen, productieproces en dingen als logistiek hebben een net zo hoge invloed daarop, maar dat zegt niemand hardop natuurlijk.
Wel al eens van ErP/EuP wetgeving gehoord ?

< 0,5 Watt met een auto off functie vanaf 2013 verplicht is voor alle apparatuur in EU met een netstekker..

Daarom dat veel TV makers en andere bedrijven nu met rap tempo dit soort oplossingen aan het introduceren zijn.

Per huishouden is het niet veel, maar gerekend over een heel werelddeel gaat het ineens over veel kWh's en tonnen CO2.

En dat is waar ze de Europarlementariers natuurlijk weer erg gevoelig voor zijn.
Je vergeet dat een voeding die continu onder spanning staat, ook sneller slijtage vertoont.. Gevoeliger is voor defecten door stroompieken op het net... En ja zelfs brand kan veroorzaken in uitzonderlijke gevallen.

Allemaal dingen die voor het milieu significanter zijn dan 2 euro per jaar, maar ook af kunnen doen aan het gebruikscomfort.
Dan blijft het punt van BlackMage eigenlijk nog staan... Want bijvoorbeeld hoeveel tv's vliegen er nou daadwerkelijk in de fik? De schade op 1 plek is dan misschien groot, maar globaal gezien gebeurd zoiets ook maar 1 :100.000 ofzo?

http://www.brandweer.nl/b...lig_wonen/veilig_gebruik/

6000 woningbranden gemiddeld per jaar in Nederland en volgens dat artikel behoren tv's daarin nog niet eens tot de risico groep. Het is dus blijkbaar maar een heel klein gedeelte van die 6000, niet noemenswaardig zelfs. Die kosten zijn landelijk gezien en gemiddeld per inwoner bekeken dus nog veel lager aan 'schade' dan die 2 euro 'schade' door een standbymodus.

Het zijn allemaal marketingdingetjes... goedkoop te ontwikkelen en maar doen alsof je groen bent. Maar als je werkelijk bekijkt wat het in de praktijk uitmaakt dan werk je met cijfers (ver) achter de komma. Ik ben pas onder de indruk als het aan de andere kant een stuk minder wordt.... ik ga pas klappen als een flinke plasma nou eindelijk eens onder de 100w verbruik komt... de fabrikanten kijken naar de verkeerde kant van dat 'spectrum' en mensen trappen er vaak nog in ook, ze staan geen moment stil bij wat zoiets nou werkelijk doet... de sticker op de tv zegt 'groen' dus het is goed.

Mooi voorbeeld daarin zijn die lage weerstandsbanden voor je auto... die zelfs bij sommige auto's verplicht worden gesteld zodat ze een bepaald label kunnen halen. Die banden maken nog geen kwart liter verschil op een tank, slijter vaak ook nog harder door een andere rubber compound... Grote bandenhandelaren adverteren er niet eens mee, je vind geen tyrecenter waar men je zal adviseren dergelijke banden te monteren.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 29 november 2011 18:16]

Ik schrijf toch ook: in uitzonderlijke gevallen! Vergeet die brand dan maar, dat is meer voor Belgische bejaardenhuismanagers (die hebben CRT-TV's om die reden verbannen, terwijl waterkokers en electrische stoelen veel meer brandjes veroorzaken).

De punten waar het mij om gaat liggen meer richting slijtage en richting defecten door spanningspieken. De levensduur tot de eerste reparatie kan dan zomaar halveren. Op dat moment krijg je de milieubelasting van vervoer en reparatie, of de milieubelasting van weggooien en nieuw aanschaffen. Ook financieel zijn die momenten erg vervelend: In de huidige tijd van "boardswapping" beloopt een reparatie soms al een significant percentage van de vervangingswaarde van een TV, terwijl het besluit om dan maar een nieuwe te nemen natuurlijk al 100% van de vervangingswaarde kost. Een paar jaar eerder dan gepland.
2 euro keer miljoenen TV's = ongeveer genoeg om een energy centrale te kunnen sluiten in europa.
en dan komen daar al die andere dingen nog bij als telephone laders, top-set boxes, dvd/blu-ray spelers, versterkers, en weet ik wat nog meer aan thuis electronica.

alles bij elkaar toch weer een flink aantal centrales die niet gebouwd hoeven te worden in de toekomst.
Dat lijkt me een beetje optimistisch - stel een standby verbruik van 1W en 10 miljoen huishoudens, dat is 10 MW aan verbruik. Een beetje centrale is circa 700-1000 MW. Als je het groen wilt oplossen: 3 windmolens van 3.5 MW.
Misschien voor het voorbeeld dat je nu aandraagt niet, dan maakt die 2 euro niet zoveel uit, maar ik weet nog goed dat er in het begin-tijdperk van Ziggo HDTV een decoder was, de Humax 5050c (als ik het goed heb) die 24 Watt in standby verbruikte (!) en tijdens normaal gebruik nog meer.
Dus daar ben je grofweg 48 euro per jaar aan kwijt, stel dat je er twee hebt, maakt dat al bijna honderd euro etc.
Dat zijn behoorlijke bedragen, iets waar een CR2032 of een goede condensator een hoop uitmaakt. Ik begrijp uberhaupt niet, waarom fabrikanten dit niet atijd meenemen als key-voorwaarde in hun ontwerp, zo'n bypass is LTS-elektrotechniek niveau :')
x1.000.000 Apparaten wereldwijd bijvoorbeeld, tel uit je winst hoeveel er bespaart wordt!
Fabrikanten namen dat niet mee in het ontwerp, omdat ze failliet gaan als ze niet zo goedkoop mogelijk produceren. Dat wordt op zijn beurt veroorzaakt door de gemiddelde consument die vooral een lage aanschafprijs wil (never mind wat voor rommel het achteraf blijkt te zijn) en het concurrentiemechanisme waardoor de prijs onverantwoord ver zakt.
Zo kan ik het ook, gewoon de stand-by energie opslaan in een batterijtje. Dit ding heeft dus nog steeds standby gebruik alleen wordt de stroom op een ander tijdstip uit het net getrokken.
Dat klopt, echter als je toch eens verder kijkt en ziet dat het verbruik 95μA is (waardoor het ook makkelijk uit een condensator kan komen), dan is het verbruik als de eco chip bv 3.3V nodig zou hebben (wat niet ondenkbaar is), alsnog maar 0,000095 x 3,3 = 0,3 millliWatt of 0,0003 Watt. Alsnog een hele mooie prestatie!
Ja ja 0.0003 Watt aan de secundaire zijde in de TV zelf. Tel hier verlies van de power supply by op en je zit toch al weer op 0,1 Watt. Helaas is het vaak niet beter.

De condensator, meestal een gold cap kan best een lange tijd overbruggen. Tegenwoordig zijn er gold caps van 50 F.
Je zit met verlies helemaal niet op 0,1W. De condensator laadt zich heel even op (gedurende een seconde misschien wel een hele watt), zonder noemenswaardige extra rendementsverliezen in de voeding die op dat moment vele tientallen watts levert om het toestel te laten spelen. De 0,0003W die getrokken wordt, is waardoor hij langzaam leegloopt en niet wat hij continu trekt als het toestel aanstaat.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 29 november 2011 16:36]

Als het een condensator van daadwerkelijk 50F zo bedragen, is het niet 'heel even opladen'.

Tau = R x C, in het geval van een 50F condensator, heb je dus eigenlijk al minimaal 50 seconden oplaad tijd, maar dit zou enkel het geval zijn als de achterliggende schakeling maar 1 ohm weerstand heeft, wat niet zo zal zijn.

Dit is natuurlijk ook gelijk de reden waarom ze juist deze condensators gebruiken, het ontladen duurt even lang als het ontladen. Als de achterliggende schakeling een weerstand heeft van 1K ohm, dan zal de tv al ~14 uur lang in standy modus kunnen verkeren!
Ja ja 0.0003 Watt aan de secundaire zijde in de TV zelf. Tel hier verlies van de power supply by op en je zit toch al weer op 0,1 Watt. Helaas is het vaak niet beter.
volgens mij is het verlies in de voeding veel groter als er continue hele kleine hoeveelheden stroom gevraagd worden als wanneer er maar heel even wat extra word gevraagd, en daarna niks meer.
Dat is inderdaad een hele prestatie, en het is een heel goed idee om die energie te betrekken uit een condensator, omdat je anders alsnog een voeding nodig hebt om deze minieme hoeveelheid energie te leveren. Die voeding is op zich niet zo efficient, en gaat meer energie verloren laten gaan dan de standby zelf. Het is dus geen kwestie van "valsspelen", het is op zich een energiebesparende maatregel. Als de TV op volle kracht draait, dan is het laden van zo'n condensator praktisch geen extra belasting voor de voeding.
Zo kan ik het ook, gewoon de stand-by energie opslaan in een batterijtje. Dit ding heeft dus nog steeds standby gebruik alleen wordt de stroom op een ander tijdstip uit het net getrokken.
Daarom mogen ze ook alleen adverteren met '0W' en niet met 'geen stroom' of 'niets'. Dat zou namelijk misleidende reclame zijn, als ze zouden zeggen dat het ding niets uit het net zou trekken in standby dan kunnen ze achteraf op wazige schadeclaims rekenen.

Net zo goed als telecomproviders niet mogen adverteren met 'gratis' maar ze (vanuit de Reclame Code Commissie) verplicht zijn om het als '0 euro' op de advertentie te zetten, omdat er mogelijk nog kosten bij komen.

Desalniettemin verbruikt het ding minder dan de gemiddelde stekkerdoos met lampje, dus de ontwikkeling zelf is niet verkeerd.
Anoniem: 282252
29 november 2011 15:53
Ik wil niet zeuren hoor, maar als er een condensator in zit waar energie opgeslagen is, dan gebruikt deze TV natuurlijk wel wat in stand-by, alhoewel natuurlijk heel erg weinig.

Voor de rest natuurlijk wel een mooi concept en kan 'groene' producten alleen maat toejuichen!
dan gebruikt deze TV natuurlijk wel wat in stand-by, alhoewel natuurlijk heel erg weinig.
Dat niet alleen!
Tijdens het tv kijken gebruikt je tv dus extra stroom om dat ding op te laden.
Aangezien je altijd wat energie verliest vraag ik me af hoeveel je daadwerkelijk bespaard. Het zal geen 0W zijn in ieder geval.
Het grote voordeel hiervan is dat de spanning niet getransformeerd hoeft te worden.
Er gaat toch aardig wat verloren om van 220V naar 5V te gaan.
Bij energiemetingen aan zo'n TV voor certificering zie je dat verbuik dus niet en staat er daadwerkelijk 0 Watt op de power meter.

Daar gaat het uiteindelijk om.
Dat een TV als deze aan staat 0,5 Watt extra gebruikt maakt ook niemand uit.
Uhm, meeste apparaten gebruiken tegenwoordig 0,5-1W standby? Op grote schaal is dit natuurlijk een goede ontwikkeling, maar in een huishouden maakt dit niet echt uit.

Je zou aan de andere kant een relais moeten hebben dat genoeg prik krijgt van het IR lampje van de afstandsbediening om aan te gaan. Dat zou helemaal mooi zijn.
Reken eens door, 8760 uur in een jaar, ga er maar vanuit dat de tv daar gemiddeld 66% van niet gebruikt word. (In een standaard situatie waar mensen 8 uur slapen en 8 uur werken op een dag).

Dit komt neer op 5800 Wh ~5,8kWh

Dit à 20ct per kWh ....

misschien heb je toch gelijk :)

[Reactie gewijzigd door Tormbo op 29 november 2011 16:07]

We rekenen even door: TV+bluray speler+versterker+digitale tv decoder+magnetron

soms ook nog: wasmachine+wasdroger+printer+pc+consoles+ de rest

Het zijn allemaal van die luttele bedragen, maar in totaal is het toch best veel...

Ik hoorde dat een oude UPC decoder 15-20W in idle verbruikte, nou dat telt al helemaal aan.

Een tv is dus het begin, nu de rest nog.

[Reactie gewijzigd door DutchKel op 29 november 2011 16:37]

Nee hoor. Kijk maar eens naar een beetje recente laserprintertest. Goedkope (kleuren) laserprinters gebruiken makkelijk >5W. Schandalig, maar waar helaas.
Anoniem: 153298
29 november 2011 15:52
Tja, op deze manier verbruikt mijn laptop ook geen stroom als ik 'm niet aan de oplader hang. Wat is er mis met een uitknop op tv's?
die zit niet op de afstandbediening.
Jammer dat het scherm niet Full HD is... Ik begrijp dat deze tv puur voor een laag gebruik is ontwikkeld, maar dat is toch wel een afknapper. 1366 x 768 kan gewoon niet meer voor een 32 inch tv... Vraag me ook af in hoeverre hier markt voor is.
Edit:
Overigens "De Eco Chip in de nieuwe tv luistert naar signalen afkomstig van de afstandsbediening." Is dat niet wat elke tv met een ir sensor hoort te doen :? Of gaat bij vorige generaties van Toshiba tv's het geluid uit als je op bv 9 drukt.

[Reactie gewijzigd door Bansheeben op 29 november 2011 15:57]

Als ze toch heel zuinig willen doen hadden ze ook een zonnecel bij het infrarood kunnen plaatsen, dan voorzie je de tv gewoon van stroom wanneer je hem aan wil.

En waarom ze niet gewoon een extra knop/instelling maken dat je de televisie helemaal kan uitschakelen is voor mij een raadsel.
Wat als de condensator leeg raakt terwijl de relais het stroom blokkeerd?
er zal vast nog wel een knop op de tv zitten ;)
Toch een interessante vraag. Ik ga er van uit dat het relais in de uit stand staat als het niet geactueerd is. Dat wil zeggen: geen stuurstroom = uit. Anders zou de TV automatisch aan gaan op het moment dat de condensator leeg is, en dat is vast niet de bedoeling.

Maar de vraag is dan: hoe actueer je dat relais weer op het moment dat je geen energie meer hebt om dat mee te doen? Je moet iets doen met een paralelle 240V schakelaar of iets dergelijks, lijkt me. Die even indrukken kan zorgen dat er weer stroom naar de voeding gaat, die direct de condensator weer laadt, die vervolgens het relais kan schakelen zodat de handmatige schakelaar losgelaten kan worden. Andere suggesties voor hoe dit kan werken?
Waarschijnlijk stuurt die Chip een solid state relay aan wat ervoor zorgt dat de TV weer aan gaat.

Wellicht dat als de Cap te leeg raakt dat hetzelfde gedaan wordt. Na 10 uur zet je de TV even 10 seconden aan om de Cap weer op te laden. In energiemetingen die je dit niet want de standaard zal wel een testtijd voorschrijven van een uur of zo en geen 10 uur.
Toch een interessante vraag. Ik ga er van uit dat het relais in de uit stand staat als het niet geactueerd is. Dat wil zeggen: geen stuurstroom = uit. Anders zou de TV automatisch aan gaan op het moment dat de condensator leeg is, en dat is vast niet de bedoeling.
Afhankelijk van hoeveel stroom het kost om dat relais te bekrachtigen, lijkt het me juist een handige oplossing. Mocht dan die condensator leeg raken, dan schakelt de TV vanzelf even in, condensator laadt op en via een timer-circuit gaat ie automatisch weer terug in de 'koude' standby-stand.

Een andere oplossing kan natuurlijk zijn dat er een hardware-knopje op zit die het relais (of het 240V circuit) kort bekrachtigt zodat het Eco-circuit weer kan worden opgeladen, van daaraf kan (als de TV aan staat) de boel weer via het relais worden bediend.

Als je het ding uit de doos haalt krijg je ook geen volle condensator mee, of wel? ;)

Mij lijkt me de oplossing een stuk simpeler: In het artikel staat het niet 100% vermeld, maar het Eco-circuit lijkt me een apart gevoed systeem vanaf de 230V aansluiting. Als dat alleen actief is (in een low-power standby functie) dan hoef je alleen maar een SMPS'je te hebben die af en toe die condensator bijvult, en dat zijn een paar milli-watt uiteindelijk. Mijn Bang & Olufsen receiver heeft iets vergelijkbaars, daar zit een aparte microcontroller op de transformator die via een relais de versterker in- of uitschakelt.
"resetknop" om een bypass te creeeren?

Ik mis eigenlijk gewoon een lichtcelletje om de benodigde voeding te leveren voor de IR ontvanger. Kan natuurlijk prima complimentair zijn aan de condensator.
Dan valt dus per definitie de stroom van de relais en slaat de voeding aan. Ten gevolge daarvan wordt dus die condensator opgeladen en gaat de relais weer aan en dus de voeding van de tv weer uit.
Waarom verwerken ze niet een paar zonnecellen in een tv, die de Eco Chip chip voeden. Dat zou pas een oplossing zijn. Een condensator ertussen plakken, die laadt terwijl de TV aan staat, vind ik niet echt een `briljante' oplossing.
Goed werkend maar inderdaad niet briljant.

De eerste generatie afstandsbedieningen werkte met hamertjes en stemvorken, als een soort piano. Daar hoeven we niet naar terug, maar afstandsbedieningen zijn wel ideale apparaten om op beweging en licht opgeladen te worden.

De standbyvoeding van de TV zelf kan je inderdaad ook wel met licht laten opladen, eventueel in combinatie met dit systeem voor het geval het niet licht is waar het toestel staat.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 30 november 2011 18:51]

Los van wat hierboven al meerdere malen staat (dat er nog steeds standby verbruik is omdat de condensator ook opgeladen moet worden) is dit volgens mij totaal niks nieuws, mijn 2010 Panasonic TV schakelt ook via een relais als je hem op standby zet. Je hoort het relais gewoon aan en uit klikken als je het toestel in/uit standby zet. Het eniige verschil is dat het relais niet aan een condensator zit maar aan het lichtnet, maar dat maakt voor het stroomverbruik natuurlijk praktisch niks uit, hooguit een minimaal verlies in de AC-DC conversie.

Lijkt er op dat de T.net redactie er hier wel heel erg makkelijk ingetuind is. :+

Edit: @Countess
Zeker waar, maar alles bij elkaar gebruikt het toestel dat ik heb alsnog slechts 0.1W in standby. Wat mij betreft ben je dan echt het punt dat het standby verbruik nog iets boeit al wel een tijdje voorbij, als ik de TV 1 minuut aanzet gebruikt ie letterlijk al dik 2x meer dan een hele dag standby :+

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 29 november 2011 21:02]

In mijn Sony klikt ook een relais maar het gaat om het aan houden van de IR ontvanger. Die maakt via het relais de rest van de TV weer wakker.

Voor het voeden van de IR ontvanger heeft de TV natuurlijk wel weer standby verliezen..

[Reactie gewijzigd door xppieter op 29 november 2011 17:06]

hooguit een minimaal verlies in de AC-DC conversie.
voor hele kleine ladingen, is dat verlies helemaal niet zo minimaal in verhouding... zelfde geld voor voltage stepdown op hardware die gemaakt is voor vele grotere hoeveelheden energie.
Dan heb je niet begrepen wat hier al meerdere malen bovenstaat. Er is een miniem meerverbruik de eerste seconden-uren dat het toestel aanstaat. Dat is dus geen standbyverbruik.

Voorheen de duurdere modellen en tegenwoordig bijna alle TV's hebben inderdaad een losse standbyvoeding en een los relais, dat heb je goed gezien.

Probleem daarvan is echter dat je continu een vrij behoorlijke overhead hebt. Ruwweg 0,5W tot 5W gedurende de complete tijd dat de stekker in het stopcontact zit (standbyvoedingen blijven meestal actief als het toestel aanstaat). De verliezen daarbij zijn veel groter en langduriger dan dat je tijdens normaal bedrijf een condensator oplaadt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee