'Kodak doet patentportfolio in de uitverkoop'

Kodak heeft een deel van zijn patentportfolio naar verluidt in de etalage gezet. Een 'grote, strategische koper in de draadloze markt' zou al interesse hebben getoond. Deze partij zou de patenten kunnen gebruiken als extra munitie in patentzaken.

Kodak logoNadat eerder al geruchten gingen dat Kodak een deel van zijn patenten zou willen verkopen, lijkt de kogel nu door de kerk. Volgens Reuters heeft het technologiebedrijf een deel van zijn patentportfolio nu in de verkoop gedaan. Het zou gaan om ongeveer 1100 patenten, ongeveer tien procent van Kodaks gehele patentportfolio. De patenten zouden betrekking hebben op technologie voor mobiele apparaten als smartphones en tablets.

Er heeft zich volgens The Wall Street Journal al een geïnteresseerde partij gemeld bij investeringsbank Lazard, die in opdracht van Kodak de verkoop van het pakket patenten zou begeleiden. Het zou daarbij gaan om een 'grote, strategische koper in de mobiele telefoniemarkt'. Hoeveel geld met de verkoop van de patenten gemoeid zou zijn, is niet bekend.

Hoewel de potentiële koper niet bekend is, zijn volgens de krant een aantal opties mogelijk. De meest logische kandidaat zou Google zijn. Dat bedrijf maakte op 15 augustus bekend Motorola Mobility over te nemen voor een bedrag van 12,5 miljard dollar. Deze overname zou vooral zijn ingegeven door de grote hoeveelheid patenten op het gebied van mobiele telefonie van Motorola Mobility. Met de patenten van Kodak zou Google zijn positie op het gebied van patenten verder kunnen versterken.

Een andere partij die interesse zou kunnen hebben in de Kodak-patenten is Apple. Het bedrijf uit Cupertino is momenteel in een rechtszaak verwikkeld met Kodak over technologie voor het previewen van foto's op mobiele apparaten en een aankoop van de Kodak-patenten zou het einde daarvan kunnen betekenen. Naast Apple is ook RIM een aangeklaagde partij in deze patentzaak. De baas van Kodak heeft gezegd dat een positieve uitspraak in de rechtszaak een miljard dollar aan licentiekosten van de twee bedrijven zou kunnen opleveren. Apple gebruikt de laatste tijd zijn patenten echter vooral offensief.

Ook Samsung zou gebaat zijn bij de Kodak-patenten. Het Koreaanse bedrijf is momenteel in gevecht gewikkeld met Apple om Galaxy-smartphones en -tablets. Apple claimt dat Samsung met deze apparaten patenten op het gebied van design, verpakking en uiterlijk van de interface schendt. Een rechter in Duitsland verbood onlangs de verkoop van de Galaxy Tab 10.1-tablet in Europa, uitgezonderd Nederland, maar een week later op 16 augustus werd dit verbod weer opgeheven.

Samsung zou mogelijk ook geïnteresseerd zijn in Kodak-patenten op het gebied van digital imaging. Samsung maakt onder meer compactcamera's en begeeft zich in de markt voor compacte systeemcamera's met de NX-serie. Kodak ontwikkelt en produceert onder meer ccd-beeldsensors voor middenformaatcamera's.

Na het bekend worden van de voorgenomen patentverkoop sloot de koers van Kodak 26 procent hoger op 2,69 dollar per aandeel. Kodak deed de afgelopen jaren al eerder patenten van de hand. Zo verkocht het bedrijf onder meer zijn patenten op het gebied van oled aan LG. In totaal zou Kodak volgens Reuters tussen 2008 en 2010 1,9 miljard dollar met de verkoop van patenten hebben binnengehaald.

Door Pieter Molenaar

18-08-2011 • 12:46

55 Linkedin

Lees meer

Kodak stopt met inkjetprinters Nieuws van 30 september 2012
Kodak verkoopt Gallery-fotodienst Nieuws van 2 maart 2012
Kodak vraagt uitstel van betaling aan Nieuws van 19 januari 2012
'Kodak stevent af op faillissement' Nieuws van 5 januari 2012
Kodak verkoopt camerasensor-tak Nieuws van 8 november 2011
Kodak verkoopt oled-boedel aan LG Nieuws van 6 december 2009

Reacties (55)

55
53
39
3
0
10
Wijzig sortering
Als Google dit inderdaad koopt, hebben ze een goed flink patentportfolio... Hier gaan dan wel de nodige miljarden in rond.
Hangt er natuurlijk af welke patenten het allemaal zijn. Lijkt me niet dat ze in die 1100 patenten, al hun beste erin hebben gestopt. Zullen er ongelooflijk veel nutteloze tussen zweven. Maar uiteraard zoals in het artikel vermeld word, zitten er een aantal patenten bij die een 'oplossing' kunnen bieden voor die ongelooflijk irritante patentenruzie. Defensief al wel offensief. Van mij mogen Google en Samsung deze patenten samen opkopen. Ik begin me best te ergeren aan Apple.

(voorheen heb ik overigens Apple producten gehad overigens voor dat ik alles over me heen krijg)
Ga maar uit van een heel vieze, smerige portfolio.

Artikel heb ik eerder in de ochtend gelezen in de Wall Street Journal.
While Kodak struck settlements with many mobile-phone makers to use its digital-image-previewing patent, its licensing deals are usually done by product category. That means that in many cases those same mobile-phone makers would have to license the same patent again for use in a tablet, he said.
Geen wonder dat ze binnen 3 jaar bijna 2 mld bijeen hebben gesprokkeld. Wat ik ook niet begrijp is dat er blijkbaar rechters zijn die dergelijke eisen dus ook daadwerkelijk toewijzen.

Vraag me af wat er gebeurt zou zijn als een plaat met vier wielen gepatenteerd zou zijn.

edit; url werkbaar gemaakt

@MSalters

Het draait om grotendeels om dat patent.
Betreffend patent
http://patft.uspto.gov/ne...=PN/6292218&RS=PN/6292218
Lopende zaak
http://www.bloomberg.com/...ed-back-until-aug-30.html

[Reactie gewijzigd door Iblies op 18 augustus 2011 14:39]

Het lijkt me eerlijk gezegd (op basis van wat ik hier zie) dat de rechters geen keus hadden. Kodak is bepaald geen patent troll; ze hebben een serieus R&D lab waar ze jaarlijks vele miljoenen aan uitgeven. Daar komen echte patenten uit. De rechters moeten die dus erkennen. Dan kun je eventueel nog vragen stellen over de precieze licentievorm (hier dus blijkbaar per categorie), maar dat is een normale vorm van zakendoen die zeker niet bij wet verboden is. Patentvorm terecht, licentievorm gebruikelijk, deal done.

Aan de andere kant ben ik als techneut met een paar patenten op m'n naam niet ongelukkig met dit soort deals. Ze zorgen ervoor dat R&D niet als kostenpost worden gezien.
Google zou er goed aan doen, een poos terug is Sun door Kodak aangeklaagd met eis van een boete van $1 miljard voor het verkopen van Java.

Het bleek dat Wang Laboratories (door Eastman Kodak gekocht in 1997) bepaalde patenten had waar ze dachten dat Java inbreuk op maakte.

De zaak werd geschikt, en Kodak is flink binnengelopen.

Maar goed, "draadloze patenten" zijn natuurlijk een andere zaak.
Ik gok in deze op Apple.
Deze patenten van Kodak passen ook heel goed in de rest van het portfolio van Apple.
Bovendien kan Apple deze aankoop cash en per direct doen.

Google is een tweede, maar gezien hun afwachtende reactie bij andere biedingen lijken zij af en toe wat te slapen als het aankomt op patenten.

Wat duidelijk is, is toch wel dat dit een strategische zet is van Kodak.
Het lijkt er daarmee op dat zij zich juist weer willen richten op andere markten en zich langzaam aan terugtrekken uit de mobiele telfoniemarkt.

[Reactie gewijzigd door p0pster op 18 augustus 2011 12:57]

Op dit moment staat Google op scherp, mbt patenten. Een gemist portfolio kan de dood van Android bespreken. Na de overname van Motorola Mobility is er al rumoer gekomen binnen de hardware-partners. Google zal er alles aan doen om te zorgen dat ze Android kunnen beschermen. Echter is er al een stuk minder geld voor beschikbaar, bijvoorbeeld door de 12,5 miljard die ze kwijt zijn aan Motorola Mobility.
Houdt er rekening mee dat die 12,5 miljard dus wel bijna 2 jaar winst is van Google (6,5 in 2009, 8,5 in 2010).

De belangrijkste vraag is, zijn er bedrijven die koste wat kost willen voorkomen dat een tegenstander dit portfolio in handen krijgt. Ik kan me voorstellen dat bv. MS en Apple beide niet willen dat dit pakket ook naar Google gaat (vandaar dat een samenwerking me ook dit keer niet zou verbazen).

Ik zie dit portfolio niet naar de hoogte stijgen van de Nortel patenten, maar de huidige koude oorlog gaat dit pakket zeker opvoeren tot een prijs die het bij verre niet waard is. Als Apple dit écht wil hebben, dan krijgen ze het (vergeet niet dat ze nog 75 miljard in kas hebben), misschien dus wel in samenwerking met bv. Microsoft.
Een samenwerking is inderdaad denk ik de winnende partij maar dat kan ook HTC/Google/Samsung/LG zijn of inderdaad Apple/MS :)
Tsja. Google/+alle android handset makers zie ik niet zo snel gebeuren. Puur omdat zij het als een verantwoordelijkheid van Google zien om Android te beschermen. Daarbij geloof ik er dus totaal niet in dat de verhoudingen tussen Google en consorten op het moment zo goed zijn na de aankoop van "Hello Moto"...
Daarbij geloof ik er dus totaal niet in dat de verhoudingen tussen Google en consorten op het moment zo goed zijn na de aankoop van "Hello Moto"...
Beetje vreemde redenering, al de Android fabrikanten schreeuwen al weken om hulp vanuit Google, toen Google de Nortel strijd had verloren begonnen de fabrikanten helemaal te schreeuwen en nu presenteert Google een mogelijke oplossing van het probleem. Zie het zo, als ze gezamenlijk deze patenten kopen dan heb je uiteindelijk een mogelijke rechtszaak in de zin van Samsung (incl Google/Moto en de Kodak patenten) tegen Apple (incl de Nortel patenten), dan staan ze een stuk sterken dan wanneer het Samsung in zijn eentje zou zijn.

Nog beter zou zijn wanneer al de Android partners zich samen zouden optrekken, ik vermoed alleen dat dit niet gebeurd omdat veel fabrikanten ook goede banden met Microsoft willen onderhouden aangezien WP7 in de toekomst ook een grote rol kan gaan betekenen (zeker wanneer Nokia eindelijk komt met iets)
Ik denk dat de partners in de handset alliance echt geen problemen hebben met het aankopen van motorola door google, eerder tegenovergesteld: android staat zo weer steviger in zijn schoenen en google heeft er helemaal geen baat bij om motorola voor te gaan trekken mbt android ondersteuning.
Houdt er rekening mee dat die 12,5 miljard dus wel bijna 2 jaar winst is van Google (6,5 in 2009, 8,5 in 2010).
Hou ook rekening met het feit banken omzet en kas geil zijn. Al heb jij een hoge omzet en veel "eigen" geld in kas dan kan je gewoon enorm veel geld krijgen om mee te spelen. De echte bedragen die bedrijven zoals Google, Apple, Microsoft en Samsung kunnen betalen bij een eventuele overname is echt enorm (zolang ze het nut van het geld maar kunnen bewijzen tegenover de banken). Het is dus niet zo makkelijk om te kijken naar de inhoud van de kas en de winst die ze maken om te bepalen wat voor overname bedrag ze kunnen betalen
Was er laatst niet inderdaad een bericht dat Apple zo'n 75 miljard dollar in cash heeft... Die portfolio is gewoon een stukje rente :D
Juist omdat het vooral om imaging patenten gaat lijken vooral Samsung en Apple logischere kandidaten dan Google.
Misschien wel logische kandidaten, maar Samsung lijkt mij vooral een concurrent van Kodak. Kodak zal hen op z'n hoogst een deel van de patenten willen verkopen. Maar dat zal waarschijnlijk minder opleveren en niet interessant zijn voor Samsung. Samsung schrijf ik af als kanshebber.
Niet noodzakelijk. Als Google de patenten heeft en alle Android-telefoonbouwers een licentie "geeft", zetten ze daarmee Apple en Microsoft (Windows Phone) een hak (hoewel ik vermoed dat Apple en MS al wel licenties hebben op deze techniek en dat die geldig blijven als Google de bundel patenten zou kopen).

Inderdaad een briljante timing voor Kodak om juist nu hun patenten te verkopen.
Nee het gaat om:

De patenten zouden betrekking hebben op technologie voor mobiele apparaten als smartphones en tablets.
Zou HTC ook geen interessante partij kunnen zijn?
Ik twijfel of HTC hier genoeg geld voor heeft. Ik vermoed dat dit ongeveer 3-4 miljard gaat kosten. Of HTC dat redt, is maar de vraag.
Zelfs als we aannemen dat Motorola alleen werd gekocht voor de patenten komen we nog op een maximale waarde per patent van zo'n $500.000. Dat betekent dat deze patenten hooguit $550.000.000 waard zijn, iets meer ddan een half miljard. En Motorola had natuurlijk patenten die specifieker voor mobiele telefonie waren; dat was nu eenmaal hun core business.

Een tweede reden waarom die 3 miljard voor 10% onzin is, is de beurswaarde van Kodak: $723 miljoen. Je kunt dus voor minder alle Kodak patenten en de verantwoordelijke R&D medewerkers kopen.

[Reactie gewijzigd door MSalters op 18 augustus 2011 14:18]

Beurswaarde is niet gelijk aan de waarde bij een vijandige overname, daar komt altijd nog bovenop.

De baas van Kodak heeft gezegd dat een positieve uitspraak in de rechtszaak een miljard dollar aan licentiekosten van de twee bedrijven zou kunnen opleveren.

Als alleen de licenties op deze patenten al 1 miljard zouden opleveren, dan gaat een overname van bedrijf plus alle overige patenten iets meer kosten.

Vergeef me dat ik hier geen bedragen bij verzin
Op basis waarvan denk je dat het 3-4 miljard gaat kosten?
Slim moment om dit van de hand te doen, iedereen is in gevecht om patenten. En dan doe jij even wat patenten van de hand die er betrekking tot hebben:)
Wat "extra" argumenten" om een zaak te winnen, zeker als je wat aan de zwakkere kant staan. Dit kan in zo'n zaak net even dat zetje zijn dat je nodig hebt...
Ik denk dat ik wel weet wie hiermee aan de haal gaat ;)
Briljante timing van Kodak om dit te verkopen..
Precies. De grote jongens Apple, Microsoft en Google bulken op het moment van het (ongebruikte) geld, en zijn doodsbang voor patenten zaken. Da's een prettige positie voor verkopers.
Briljante timing van Kodak om dit te verkopen..
Ja idd. vanwege de patenten heeft Google pas Motorola gekocht voor 12,5 miljard.
Dat is ruim 60% boven de beurswaarde dus daar kan Kodak nu zijn voordeel mee doen.
Dit bericht sament met het bericht van gisteren van de eventuele zoektocht van samsung om dit soort bedrijven (of de patenten ervan) op te kopen samen met het feit dat apple samsung aanklaagt en kodak apple ook al heeft aangeklaagd doet vermoeden dat samsung misschien wel de grote kandidaat zou kunnen zjin. (wat een zin zeg)
Patentje wisselen is dan een stuk makkelijker en voorkomt dure rechtszaken

[Reactie gewijzigd door harley op 18 augustus 2011 13:00]

Samsung wil zijn kennis op software gebied uitbreiden, dus het verband met het bericht van gister is een beetje zoek. Neemt niet weg dat Samsung hoogstwaarschijnlijk hier wel geïnteresseerd in is omdat deze in tegenstelling tot de meeste andere partijen naast telefoons en tablets ook foto/video camera's maakt.
Ik hoop dat google ze krijgt, maar vermoed dat het apple is die nu al heeft aangeklopt.
Zeer goede zet van Kodak. Alhoewel ze nu natuurlijk deze patenten verliezen krijgen ze financieel maximaal rendement erop. Het zou met niet verbazen als er een biedingsoorlog gaat uitbreken. Vooral Google en Samsung zouden met name sterker eruit komen met het bemachtigen ervan.Aangezien zowel Google als Samsung APple als vijand hebben verwacht ik dat er iig iets mee wordt geregeld.

Apple zou een gegadigde kunnen zijn puur om hun eigen positie te versterken. Waant het gevecht tussen Apple en Samsung en Apple en Google is zo sterk dat de verliezende partij wel eens zeer zwaar aan het kortste eind kon trekken.
Dit alles zorgt er alleen maar voor dat iedereen er belang bij heeft dat het huidige patentensysteem in de VS blijft bestaan.
Niemand ziet graag zijn duur gekochte patenten waardeloos worden.

Ondertussen lijkt het idee dat patenten als een soort 'mutual assured destruction' gebruikt kunnen worden ook niet meer kloppen (lang niet alles is meer met een cross-licensing deal af te kopen zoals dat eerder meestal gebeurde) , dus vraag ik me toch echt af hoe lang dit nog door kan gaan.
Patenten kunnen ook 'langzaam' worden afgeschaft door ze gewoon niet meer toe te kennen, maar de bestaande patenten wel te handhaven.
directe edit:
Hiermee bedoel ik uiteraard alleen de categorie patenten die niet innovatief genoeg zijn. Naar mijn mening zijn dit in ieder geval de patenten op bepaalde ontwerpen (dit zou gewoon onder copyright moeten vallen), en alle triviale patenten als in/uitzoomen met 2 vingers, muisklikken en dergelijke.

[Reactie gewijzigd door thegve op 18 augustus 2011 20:07]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee