De FBI heeft de websites van PokerStars, Full Tilt Poker en Absolute Poker offline gehaald en beslag gelegd op rekeningen. Elf personen, waaronder de oprichters van de sites, zijn aangeklaagd voor fraude, en illegale gok- en witwaspraktijken.
De websites van PokerStars, Full Tilt Poker en Absolute Poker zijn door de FBI offline gehaald omdat de websites zouden zijn gebruikt om fraude te plegen, miljarden dollars wit te wassen en voor illegale gokpraktijken. Naast het offline halen van de vijf domeinnamen die deze sites gebruikten is er ook beslag gelegd op circa 76 bankrekeningen in 14 landen. Er zijn in totaal 11 mensen aangeklaagd, waaronder de oprichters van de pokersites. De sites zijn de drie grootste pokersites op internet, zegt de openbaar aanklager.
Volgens openbaar aanklager Preet Bharara gaat het om miljarden dollars dat via omwegen van Amerikaanse gokkers naar de in het buitenland gevestigde pokerbedrijven is gegaan. Omdat Amerikaanse banken en creditcardbedrijven onwelwillend zijn geweest de transacties voor de pokersites te verwerken, werd er zaken gedaan via payment processors die de transacties van de gokkers verhulden als niet-bestaande orders voor buitenlandse winkels. De betalingsverwerkers ontvingen hier een hoge vergoeding voor en zijn ook meegenomen in de aanklacht.
Toen dit soort fraude in eind 2009 werd ontdekt, schakelden de pokerbedrijven over op het omkopen van kleine banken die het hoofd moeilijk boven water konden houden door de economische crisis. In ruil voor investeringen en bonussen namen deze banken de verwerking van online pokertransacties op zich.
Drie van de elf aangeklaagden zijn al opgepakt en zijn al voor de rechter verschenen of moeten dat in de loop van volgende week doen. De overige acht aangeklaagden zijn nog niet gearresteerd omdat ze niet in de Verenigde Staten aanwezig waren. Om deze personen op te pakken wordt er samengewerkt met Interpol.
Sites als PokerStars.com en FullTiltPoker.com zijn offline, maar onder andere url's als PokerStars.net en FullTiltPoker.net zijn de diensten nog altijd te bereiken. Het lijkt erop dat FBI alleen de .com-varianten heeft gevorderd.