Een meerderheid in het Europees Parlement heeft zich tegen voorstellen uitgesproken die lidstaten zou verplichten om illegale goksites te blokkeren. Wel moeten goksites meer doen om jongeren te weren en om gokfraude bij sportwedstrijden tegen te gaan, zoals matchfixing.
Het Britse conservatieve parlementslid Ashley Fox had voorstellen gedaan in reactie op een roadmap van de Europese Commissie waarin wordt aangestuurd op een pan-Europees en geharmoniseerd beleid voor het reguleren van online gokken. In de amendementen van Fox werd aan lidstaten onder andere gevraagd om onderling witte en zwarte lijsten uit te wisselen waarin respectievelijk legale en illegale goksites zijn opgenomen. Ook zouden de lidstaten onderling methoden moeten delen waarin wordt beschreven wat goed werkende blokkeermethoden zijn.
De voorstellen van Fox hebben het niet gehaald in een resolutie die naar de Europese Commissie zal worden gestuurd, zo meldt Heise. Onder andere burgerrechtenorganisaties als de EDRi hadden geklaagd over de blokkadeplannen, terwijl zelfs voorstanders van het reguleren van online gokken stelden dat blokkades niet alleen ineffectief zijn maar ook duur.
Het Europees Parlement sprak zich wel uit voor maatregelen om de toegang tot goksites voor jongeren te bemoeilijken. Zo zouden er plannen opgesteld moeten worden voor online identificatie zodat de leeftijd gecontroleerd kan worden. Daarnaast spreekt het Europees Parlement zich uit voor maatregelen om gokfraude bij sportwedstrijden tegen te gaan. Daarbij wordt onder andere naar matchfixing gekeken.
Om gokverslaving tegen te gaan moeten spelers ook de mogelijkheid krijgen om zich vrijwillig op een lijst te plaatsen die hun vervolgens de toegang tot legale goksites ontzegt. Ook moeten lidstaten een keurmerk ontwikkelen dat op goedgekeurde goksites geplaatst zou moeten worden.
Binnen de EU is met name Malta zeer actief in het online aanbieden van gokmogelijkheden aan Europeanen. Op het eiland zijn meer dan 240 gokbedrijven actief en de toezichthouder heeft meer dan 400 vergunningen uitgedeeld. De goksector op Malta zou circa 7000 werknemers tellen.