Het weren van buitenlandse goksites en mobiele kansspeldiensten is niet in strijd met het Europese recht, zo heeft de Hoge Raad geoordeeld. Het Britse Ladbrokes moet de toegang voor Nederlanders blijven blokkeren, zoals monopolist Lotto eiste.
De Hoge Raad heeft alle klachten van het in Engeland gevestigde Ladbrokes ongegrond verklaard en het beroep van de site verworpen. Daarmee moet de blokkade die de site voor Nederlandse internetters heeft ingesteld, van kracht blijven. De voorzieningenrechter beval in 2003 tot die blokkade in een zaak die Lotto was begonnen. In volgende uitspraken kwamen hogere rechtsinstanties tot dezelfde conclusies.
Lotto heeft in Nederland als enige partij een vergunning voor het aanbieden van kansspelen via het internet en het bedrijf moet daarvoor aan allerlei eisen voldoen. Ladbrokes hoefde dit niet en daardoor zou sprake zijn van oneerlijke concurrentie en overtreding van de Wet op de kansspelen, luidde de claim. Volgens de Britse site overtrad de Nederlandse staat Europese wetgeving met het staatsmonopolie op onlinegokdiensten. Voordat de Hoge Raad tot een vonnis kwam, had het daarom enkele vragen aan het Europese Hof van Justitie uitstaan.
Het was onder andere de vraag of het introduceren van nieuwe kansspelen en adverteren door Lotto wel strookte met het terugbrengen van gokverslaving. Het Hof van Justitie liet vorig jaar weten dat dit prima naast elkaar kan bestaan en dat het aan de rechter in een lidstaat is om na te gaan of het niet te ver gaat voor een restrictief kansspelbeleid. Ook besliste het Europese Hof van Justititie dat een lidstaat een vergunning mag weigeren, ook als die aanbieder van gokdiensten in een andere lidstaat wel een vergunning heeft gekregen, zoals in het geval van Ladbrokes. Dit zou geen inbreuk op een vrij verkeer van diensten zijn.
De Hoge Raad komt daarmee eveneens tot de conclusie dat de Nederlandse staat zijn inwoners mag beschermen tegen het risico van fraude, criminaliteit en gokverslaving door een verguning voor het aanbieden van kansspelen via het internet en telefonie te weigeren.
Staatssecretaris Teeven van Justitie had aanvankelijk plannen om het online gokken op de Nederlandse markt te liberaliseren, waardoor ook buitenlandse sites hier actief konden worden. Een Kamermeerderheid vond echter dat er te weinig aandacht was voor gokverslaving in de plannen.