Detailhandel: veilingsites moeten zwarte lijst fraudeurs aanleggen

Volgens Detailhandel Nederland maken criminelen massaal gebruik van veilingsites om hun gestolen goederen te verkopen. De winkeliersorganisatie pleit er voor om een zwarte lijst aan te leggen, om criminele activiteiten aan banden te leggen.

Detailhandel Nederland stelt dat er in het afgelopen jaar voor 1,4 miljard euro aan goederen werd gestolen in winkels. Veel van deze goederen zouden, bewust of onbewust, door helers worden gekocht, waarbij veel gebruikgemaakt wordt van veilingsites, aldus de branchevereniging.

Detailhandel Nederland stelt dat er een landelijke zwarte lijst aangelegd moet worden, waardoor veilingsites criminele handelaren kunnen weren. Zo moet er voorkomen worden dat dieven hun gestolen waar online kunnen verkopen. Overigens stelt de winkeliersorganisatie dat dit ook voor goudopkopers en zwarte markten moet gelden. "Zwarte markten en veilingsites moeten verplicht zelf extra toezicht te houden", aldus Detailhandel Nederland. "Dit begint met het invoeren en naleven van een legitimatieplicht voor alle professionele handelaren op dit type markten."

Veilingsites die niet genoeg maatregelen nemen om criminele handelaren te weren, zouden volgens Detailhandel Nederland gesloten moeten worden. "Wanneer blijkt dat zwarte markten, veilingsites en goudopkopers bij herhaling een platform blijken voor helers en onvoldoende maatregelen treffen, moeten deze door de autoriteiten worden gesloten." Hiervoor wil de organisatie dat de wet wordt aangepast, zodat het gemakkelijker wordt om maatregelen te nemen tegen veilingsites die onvoldoende doen om het handelen door criminelen moeilijker te maken.

Door RoD

Admin Mobile

22-07-2012 • 11:40

64 Linkedin

Reacties (64)

64
63
46
2
0
1
Wijzig sortering
Ze wouden DigiD toch wat publieker maken? Dit lijkt me een geweldige toevoeging voor marktplaats. Dat mensen zich (optioneel) kunnen inloggen met DigiD. Marktplaats hoeft niks anders te hebben dan een unieke id voor die gebruiker (dus geen privacy issues hier). Gebruiker kan vervolgens advertenties plaatsen waarbij een 'verified' melding of iets bij komt te staan. Mocht er sprake zijn van oplichting, hoeft marktplaats deze unieke id (en voldoende bewijs) alleen door te geven aan de politie die wel extra gegevens kunnen inzien. Zelf kunnen ze die unieke id op de zwarte lijst zetten dan.

Je hebt alleen het probleem dat veel mensen toch geen DigiD gebruiken dus je kan het niet verplichten. De oplichters zullen het natuurlijk nooit gebruiken, maar zo heeft een koper in ieder geval meer zekerheid dat zijn net betaalde iPhone toch op zijn deurmat beland.
In de pratijk zal het toch wel weer niet haalbaar zijn, jouw idee.
Maar ik vind het persoonlijk een geweldig voorstel met potentie! :)

Zo kun je inderdaad een redelijk, goed te vertrouwen, zekerheid opbouwen.

[Reactie gewijzigd door mistervis007 op 22 juli 2012 13:29]

De overheid is zeker bezig met eHerkenning (dat is de 'commercieele' variant van DigiD), maar dat staat allemaal nog in de kinderschoenen en zal nog behoorlijk wat tijd nodig hebben..

Tuurlijk zou je gebruik van DigiD wel kunnen verplichten, immers elke nederlander heeft een DigiD en die heb je nodig om burgerzaken te kunnen regelen.
Anoniem: 325202
@Comgenie22 juli 2012 13:38
Ik zou dat marktplaats in ieder geval niet toevertrouwen. Marktplaats is nu eigendom van Ebay en Ebay is nu eigendom van Paypal. En ik heb zoveel problemen gehad met paypal dat ik eigenlijk nooit meer van marktplaats gebruik wil maken.
Ik heb ooit eens een vlieg rond mijn oren gehad, en sindsdien zag ik bijen rondvliegen, en omdat in de lucht daarond vliegtuigen vliegen, vlieg ik zelf nooit meer. Of anders gezegd, wat een raar idee. Marktplaats en eBay varen hun eigen koers. Paypal heb ik zelf nooit problemen mee gehad, maar was het PayPal waar je problemen mee had? Of met het feit dat je opgelicht bent, en paypal niet wou terug storneren?

Elke dag opnieuw proberen mensen via paypal iemand op te lichten, vandaar dat niet alles vanzelf gaat daar. Ik gebruik paypal nu al een klein 7 jaar en heb nog geen enkele problemen gehad, of misbruik.
Anoniem: 392755
22 juli 2012 11:59
Zou het niet makkelijker worden, moest er gewoon een europese (we hebben toch europa voor iets) database aangelegd wordt van gestolen serienrs. En dan een website waar je een serienr kunt ingeven, en direct kunt zien of het gestolen is of niet. Is dan zelfs gewoon toepasbaar op een echte 2e hands markt. Even gsm boven halen, en zien of die 2e hands lens die je wil kopen of die ooit gestolen is of niet bvb.

En dan verplichten van de serie nrs te vermelden, als je iets on-line verkoopt.

Ok, er bestaan zat producten zonder serienr en er zal dan misschien wel weer een markt komen, om serienr's te vervalsen. Maar het zou toch al een stap in de goede richting gaan.
Zodat anderen je serie nummer als gestolen kan aangeven? Lijkt me geen slim plan.
Anoniem: 392755
@HondaRacer22 juli 2012 13:01
Voor iets als gestolen beschouwd wordt, moet er natuurlijk wel eerst aangifte van gedaan worden. Alleen officiele instanties zouden serienummers mogen of kunnen toevoegen. Dat gaat al een pak moeilijker worden, dat anderen dat dan gaan aangeven, aangezien ze nooit een aankoopt van dat serienr gedaan hebben.

Maar ik zeg het, het aanmeldings plicht lijkt me onzin. Eerst al geen enkele privacy commisie die ermee akkoord zal gaan, en zelfs krijg je dit er door. Iemand die goederen kan stelen, kan een identiteit stelen ook.

En als je het probleem niet direct europees kan aanpakken, met de open grenzen is het ook complete onzin, dat dit alleen in nederland zou geprobeerd worden. Dan verkoop ik mijn goederen wel op een belgische 2e hands site, of ik nu een postpaketje naar nederland of belgie stuur, dat maakt ook het verschil niet.
Als je het vermelden van serienummers verplicht maak je het ook weer makkelijker voor anderen om dat nummer als gestolen of niet betrouwbaar op te geven. Imho heeft dat geen zin. De enige manier waarop dit zou kunnen werken is als een speciale instantie de serienummers zou aanleveren, bijvoorbeeld de politie. Dat heeft echter de consequentie dat er altijd aangifte gedaan moet worden (kost geld) en er eerst een soort eigendomsbewijs getoond zal moeten worden. Simpelweg een database met serienummers is makkelijk te maken maar de processen hier om heen zijn wat ingewikkelder.

En wat bijvoorbeeld met serienummers waar extra dingen of diensten aan vast hangen zoals software (licentie, downloads etc) en onderhoudscontracten, verzekeringen etc.

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 juli 2012 12:10]

Anoniem: 392755
@Bor22 juli 2012 13:05
Hoezo kost aangifte geld ? Het werk van de politie die er moet ingestoken worden, akkoord. Maar voor zover ik weet hier in belgie, als iets niet aangegeven is als gestolen, is het ook niet gestolen.

Dus dat blijft volgens mij hetzelfde
De tijd die een agent in het verwerken van de aangifte moet stoppen plus het feit dat de politie hier niet op is ingericht . Er zal mogelijk meer mankracht nodig zijn, een vorm van verifiactie, opslag en ga maar door.
In principe een goed idee. Maar vergeet niet dat serienummers volgens een bepaald algoritme bepaald worden, en je dus vrij makkelijk een nep serienummer op kunt geven. Een foto van het apparaat met serienummer zou al wat moeilijker zijn.

Het is niet mogelijk om heling helemaal tegen te gaan maar zo'n oplossing zou het inderdaad moeilijker maken om het apparaat te verkopen.
Zo moeilijk moet het niet zijn om a la IP-adressen, maar dan iets slimmer, aan de hand van een algorithme (zodat het niet logisch voorspelbaar is) batches europese serie-nrs aan fabrikanten uit te delen.
Smartphone-app die een barcode oid scanned, serie-nr opstuurt naar een web-service die antwoord met product-naam, fabrikant, fotootje erbij (zodat je kunt checken of het hetzelfde product is), hoe vaak dit serie nr al gequeried is, om te voorkomen dat ze eindeloos hetzelfde serienr hergebruiken, en uiteraard of hij gejat is.
Je kan makkelijk genoeg een nieuwe account aan maken. Ik ben meer voor een witte lijst. Hierop Vraag en Aanbod kan je de geschiedenis van de verkoper zien, en ook op ebay. Dat voelt wel zo prettig, je weet met wie je dealt.
Het grote nadeel is dan wel dat het voor een nieuwe verkoper moeilijker wordt zijn eerste verkoop te maken, immers heeft hij geen historie en gaat de klant liever naar een verkoper met. Een beetje hetzelfde verhaal als het ervaring vereist-verhaaltje, zonder ervaring in de branch mag je niet aan de slag, zonder baan in de branch krijg je geen ervaring.

Een legitimatieplicht, of wellicht je account eenmalig en onafhankelijk kunnen verifieren door middel van DigiD lijkt mij dan een beter plan.
Dat zal je zonder een witte lijst ook hebben. Kwestie van gewoon beginnen, ervaring zul je toch op moeten doen. Kan niet bovenaan de ladder instappen.
Als de nieuwe verkoper geen negatieve aantekeningen heeft, maakt dat niet uit.
Ooit verkocht ik mijn 1e ding op ebay, en pas een jaar en wat (2e hands items-) later had ik nog steeds 100% waardering.
Dit probleem bestaat al op Ebay: mensen kopen minder snel iets van iemand met weinig feedback. Toch is het niet een heel groot probleem: je krijgt dan gemiddeld wat minder voor je product, maar uiteindelijk is er wel iemand die het risico neemt, en na enige tijd be je over de drempel heen. Ebay heeft trouwens automatisch kopersverzekering voor het geval je bedrogen wordt (tot € 500, dacht ik), en dat verzacht het probleem ook behoorlijk.
Maar de geschiedenis van een verkoper zegt natuurlijk niets over de herkomst van de aangeboden producten.

Een crimineel kan een prima verkoopgeschiedenis hebben.
Dan koop je het te goeder trouw van die crimineel, ben je zelf niet strafbaar dus geen probleem.
Ik vind dit weer zo'n voorbeeld dat iedereen maar moet boeten voor een klein percentage.
Op die sites is het overgrote deel gewoon legitiem, die sites zijn ook niet opgezet om heling te faciliteren. Dat het gebeurt is een feit, maar om daar het platform nu weer voor aansprakelijk te stellen?
Laat ze maar actief gaan opsporen, dat kan aan de hand van dergelijke advertenties prima lijkt mij. Doordat er wat opsporing betreft geen zak gebeurt, kunnen deze sites hiervoor misbruikt worden. En nu willen ze ook nog dat die sites zelf politieagent en rechter gaan spelen.
Ik lees hier allerlei plannen die anderen moeten maken, tot en met het toevoegen van DigiD aan toe. Het probleem zit m volgens mij toch echt in de kopers van gestolen spullen.

Een oud gezegde luid:" zonder heler geen steler" een van de redenen waarom ik koop en verkoop bij Tweakers is de relatieve betrouwbaarheid van de gebruikers. De aangeboden waar en de aanbieders worden nauwgezet bekeken door de Tweakers en voorzien van comments, er is dus sprake van sociale controle en van waarden en normen.

Dat zijn volgens mij de drie belangrijkste zaken voor een nette maatschappij, de politie en justitie kunnen vervolgens helpen, maar wel in die volgorde.

Om jullie tot slot een handige opsporingstip te geven; noteer de Mac adressen van je spullen en zet deze in je aangifte bij diefstal of verlies.

[Reactie gewijzigd door Paul Baan op 22 juli 2012 16:33]

Anoniem: 64119
@Paul Baan22 juli 2012 15:24
Hier bij tweakers gaat anders ook met enige regelmaat het een en ander mis in de zin van oplichting, wel laten betalen maar nooit leveren, bedreigingen en intimidatie, gestolen spullen kopen zonder het te weten etc.

Gisteren vroeg ik een medetweaker nog naar de herkomst van de door hem aangeboden harde schijven. Ik kreeg een vaag meerkeuze antwoord waarbij de drives van 4 bronnen afkomstig zouden zijn. Sorry hoor maar wanneer je zelf niet meer weet waar de door jou aangeboden spullen vandaan komen zit er beslist een luchtje aan.
Ik haakte toen af waarna meneer boos werd en mij een probleem verweet........ :X

Marktplaats kiest er bewust voor om geen feedback systeem in te voeren zodat de omzet lekker hoog blijft. Dat resulteerd in de overvolle site: opgelichtopinternet en so wie so heel veel slachtoffers van oplichting, want ja indien je (onbewust) gestolen spullen hebt gekocht ben je ook opgelicht........

Overigens spelen er ook grotere belangen mee bij heling, denk alleen maar de 1 miljoen fietsen die ieder jaar worden gestolen en waar de fietsenhandel dus enorm blij mee is maar wij (de fietsers) per jaar ruim een half miljard euro aan kwijt zijn.

@Hieronder:

Het was inderdaad het hele verhaal, meneer verkocht 20 stuks nieuwe identieke drives met garantie. De BS communicatie van deze handelaar was ook nog eens behoorlijk agressief.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 64119 op 23 juli 2012 01:10]

Gisteren vroeg ik een medetweaker nog naar de herkomst van de door hem aangeboden harde schijven. Ik kreeg een vaag meerkeuze antwoord waarbij de drives van 4 bronnen afkomstig zouden zijn. Sorry hoor maar wanneer je zelf niet meer weet waar de door jou aangeboden spullen vandaan komen zit er beslist een luchtje aan.
Ik haakte toen af waarna meneer boos werd en mij een probleem verweet...
Uhh.. ik heb hier ook een zwik harddisks liggen die ik over de jaren heen gekocht heb, en ik zou ook echt niet meer weten bij welke winkels ik die precies gekocht hebt, ik koop mijn spullen normaal gewoon bij de op dat moment goedkoopste winkel en dat kan dus bv de ene keer een mycom zijn en de andere keer een zercom zijn, maar hell, het kan ook gewoon bij de mediamarkt zijn omdat ik daar toevallig was en dat in een opwelling hebt gekocht ipv eerst heel internet af te struinen voor de laagste prijs.
Dus dat de verkoper niet meer wist waar het vandaan kwam vindt ik echt helemaal niet zo raar. Maar in jouw geval zal de hele context en verhaal van de verkoper wel de reden zijn geweest, want daar kunnen wij niet over oordelen, maar als het dus is van: 'tja sorry maar dat week ik niet meer' dan vindt ik het maar een magere reden om niet van die gast te kopen..
Om jullie tot slot een handige opsporingstip te geven; noteer de Mac adressen van je spullen en zet deze in je aangifte bij diefstal of verlies.
Heeft amper tot geen zin, aangezien mac-adressen zo te veranderen zijn in veel devices tegenwoordig.. Beste is gewoon om je devices te markeren/graveren, een beetje het 'kenteken in alle ruiten graveren' principe, en dat dan in de aangifte erbij te zetten..
Anoniem: 217851
22 juli 2012 11:50
Ach, zag laatst nog een stukje docu, dit gebeurt overal ter wereld en valt niet tegen te houden, want als iemand een gestolen ipad2 voor 200 euro op internet zet is hij binnen 2 uur toch weg.
Dat kan men dan weer met een 'wantrouw dit lijst' van populaire -te goedkoop aangeboden- producten bijhouden, immers 'transacties' die voldoen aan wat kenmerken hoeft men niet te deleten maar bijv. 6 maanden bewaren.

Maar wat men ook verzint, crimi's vinden altijd wel een maas, terwijl de gemiddelde burger wel zijn privacy al kwijt is.
Is Detailhandel Nederland ook bereid om alle kosten van dit experiment te dragen?

Ik bedoel ik zie het plan al niet echt slagen, maar ik heb bovenal het idee dat dit gewoon een shot in the dark is omdat er iets moet gebeuren (volgens hun) en dat de kosten maar weer ergens anders neergelegd moeten worden, zodat als we het over een jaar aanduiden als gefaald dat hun met een nieuw "briljant idee" kunnen komen.

Laat ze het 100% zelf betalen en ze gaan er wel iets beter over nadenken.
Waarom zou het plan niet slagen? Het verschilt in werking niet veel van het Bureau Krediet Registratie (BKR) en die zijn al redelijk succesvol sinds 1965.
Je hebt in mijn ogen wel gelijk met het zelf betalen, ook daar is het BKR een mooi voorbeeld van, die is zelf door de financiële instellingen in het leven geroepen.
Anoniem: 286841
22 juli 2012 15:48
Ik heb wel eens melding gemaakt van aanbieden van illegale software (was een download only game, waar niet online mee gespeeld kon worden :z ). Gemeld bij zowel Marktplaats als een keer ook op Ebay. Ebay verwijderde de advertentie meteen, maar Marktplaats niet. Omdat alleen de copyrightholder dat kan doen :O
Ik heb regelmatig het idee dat Marktplaats helemaal niet veel aan de "minder betrouwbare" advertenties wil doen in de angst klanten / views te verliezen. Om deze reden is er ook geen verkopers beoordeling verwacht ik. Ook ik heb ervaring met aanmelden van evident niet betrouwbare en / of illegale goederen maar vaak gebeurt er helemaal niets mee. Juist dat is een van de redenen dat er op marktplaats een groot aanbod blijft door minder betrouwbare aanbieders.
Niet views die handelaren die kopen extra advertenties en betalen om hoger te staan in de lijsten. Of ze nu betrouwbaar zijn of niet, maakt ze kennelijk niks uit.
voor 1,4 miljard euro aan goederen is gestolen in winkels. Volgens de organisatie worden veel van deze goederen, bewust of onbewust, door helers gekocht, waarbij veel gebruikgemaakt wordt van veilingsites.
Zijn daar geen cijfers over? Ik weet nooit zo goed wat ik moet met 'veel'.

Legitimatieplicht, minder privacy, zwarte lijsten, sluiten van sites (waarschijnlijk het lieftst op autoriteit van een stichting en niet justitie) ... Klinkt allemaal een beetje eng. En wat voor nut gaat het dan hebben? De criminelen die die spullen hebben gestolen gooien ze dan weg? Of kiezen ze een ander kanaal van verkoop? Ik vind het wel een nobel doel, maar wel erg ingrijpend voor een twijfelachtig effect.
HOE wil men dit gaan doen?
Wat als men katvangers in gaat zetten? ip spoofen? telkens een andere naam/email adres?
Kijk de extremen, beetje digibete crimi's kan je wel weghouden en snel herkennen lijkt me maar omzeilen zal ook wel lukken.

Een succesvolle geo-lock zoals met pasjes van banken is in deze n.v.t.
Wéér een probleem wat veroorzaakt wordt door het gebrek aan identificatie online.

Op een echte markt mag ook niet zomaar iedereen zijn waar slijten, maar online wel. Marktmeesters en ventvergunningen bestaan niet voor niets.

En voor iedereen die het niet boeiend vindt: Dat duurt maar tot er van jou serieus wat gejat wordt.
Tuurlijk interesseert 9 van de 10 personen dit helemaal niet, zolang ze maar zo goedkoop mogelijk hun waar kunnen krijgen.. En ja, totdat ze zelf eens dan ipv hun tablet een stukje klei in de post krijgen...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee