'Apple gebruikt alternatief hdmi en usb in nieuwe MacBook Pro'

Apple zou volgens een nieuw gerucht in april een forse upgrade willen doen van de MacBook Pro. De nieuwe Pro-laptops moeten de eerste worden met Light Peak, dat geldt als alternatief op bedrade technieken als usb 3.0 en hdmi.

De nieuwe MacBook Pro's zouden bovendien niet langer worden uitgerust met een optische drive voor cd-roms en dvd's, zo luidt het gerucht, dat door de site Three Guys And A Podcast de wereld in is geholpen. De nieuwe MacBook Pro's zouden op het gebied van features meer afstand moeten nemen van Apples consumentenlaptops, onder meer door het inbouwen van een ssd van 512GB.

Light Peak moet op relatief korte termijn een alternatief vormen voor elektrisch bedrade kabels als hdmi-, usb- en netwerkkabels. De signalen worden via optische vezels verstuurd, waarbij het originele protocol gehandhaafd blijft, wat de implementatiedrempel voor fabrikanten moet verlagen. Dit maakt het bovendien mogelijk om verschillende signalen, zoals een hdmi-videosignaal en een usb-signaal, tegelijk over dezelfde kabel te versturen. De huidige, door Intel geproduceerde modules beschikken over twee zend- en twee ontvangstkanalen, waarvan de snelheid 10Gbps per kanaal bedraagt. In toekomstige versies kan deze snelheid tot 100Gbps worden verhoogd.

Het gerucht klinkt aannemelijk, omdat Intel eerder aankondigde dat Light Peak begin 2011 voor het eerst in producten zou worden gebruikt. Het zou kunnen dat Apple de eerste is die de techniek toepast, maar begin januari worden op de CES ook veel aankondigingen van nieuwe laptops verwacht: wellicht dat sommige daarvan ook al ondersteuning hebben voor Light Peak.

Het is onduidelijk hoe betrouwbaar het gerucht is. Hoewel Apple de afgelopen jaren een bastion bleek waaruit alleen bewust informatie naar buiten werd gelekt, bij voorkeur via grote kranten, is dat de laatste tijd anders. Zo belandde veel informatie over de iPhone 4 maanden voor de aankondiging op straat en ook was er veel over de nieuwe MacBook Air-modellen bekend voordat ze werden geïntroduceerd.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

27-11-2010 • 15:10

308 Linkedin

Lees meer

Intel introduceert Thunderbolt-interface Nieuws van 24 februari 2011
'Intel ondersteunt usb 3.0 in 2012' Nieuws van 25 januari 2011
'Apple komt met kleinere MacBook Air' Nieuws van 17 oktober 2010

Reacties (308)

308
290
184
5
0
10
Wijzig sortering
Mooi dat ze pionier willen zijn met nieuwe technieken, maar waar blijven dan de producten met lightpeak?
Optische drive gebruik ik sowieso nauwelijks, en voor de enkele keren dat het nodig is kun je net zo goed een externe drive gebruiken

[Reactie gewijzigd door Stef_Venner op 27 november 2010 15:17]

Als er geen computers komen komen er geen producten die het ondersteunen, een beetje het kip-ei probleem.
Als er geen computers komen komen er geen producten die het ondersteunen, een beetje het kip-ei probleem.
Wat ik me afvraag is hoe de bekabeling van Light Peak eruit gaat zien.

Glasvezel is voor de normale consument niet praktisch, het is in verhouding duur en erg kwetsbaar. En reken maar dat Intel niet zomaar je kabel in gaat ruilen als er een knik van een centimeter in zit...

Voor zover mij bekend kunnen plastic vezels (POF) nog geen snelheden van 10-40Gbps aan. Dus daar ben ik even benieuwd naar, net zozeer naar hoe ze de connectors voor dat soort glasverbindingen 'consument-proof' gaan maken.

Mochten ze die problemen oplossen, dan gaan binnen de kortste keren de Gigabit-switches en thuisnetwerken ook veranderen.
Waarschijnlijk gebruiken ze wél plasticvezels, en wordt de lengte beperkt. Plasticvezels kunnen prima 10Gbps hebben over bijvoorbeeld 1,5m - dat is immers een erg lage snelheid voor glasvezel. Waarschijnlijk moet er dan wel multi-frequency-coding worden gebruikt (meerdere golflengten licht).

Dit is een heel ander soort light-based transmissietechniek dan glasvezel ethernet-interconnects.
10 Gbit is niet een erg lage snelheid voor glasvezel. Het is niet helemaal state of the art meer maar een paar jaar terug was het dat nog wel. Meer dan 40 Gbit is nog niet commercieel verkrijgbaar over 1 fiber te duwen zonder WDM technieken (Die Light Peak niet gaat gebruiken).
Voor zover mij bekend gebruiken ze gewoon POF, en de kabels zien er een beetje uit als SATA kabels (breed en plat). Voor eerste proof-of-concepts heeft Intel USB connectoren gebruikt, ik neem aan dat er een nieuwe vorm voor komt om verwarring te voorkomen.


Volgens mij heb ik dit gerucht trouwens ook een paar maanden geleden al eens gelezen, dat Apple komend jaar lightpeak zou gaan gebruiken in hun laptops/desktops.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 27 november 2010 19:49]

Het zou helemaal geen slecht idee zijn om zo'n usb connector te gebruiken, met een hybride poort in de laptop. Zo heb ik ook een audio jack/toslink poort in 1 op mijn huidige MBP. Scheelt weer gaten, daar houdt Apple wel van.
Voor eerste proof-of-concepts heeft Intel USB connectoren gebruikt, ik neem aan dat er een nieuwe vorm voor komt om verwarring te voorkomen.
De Light Peak is puur data, veel apperatuur heeft ook stroom nodig, dus het is zeer goed mogelijk dat ze een aangepaste USB kabel vorm nemen. Op die manier hoeven ze ook geen extra poort op de al zeer druke backplate van een moederbord te plaatsen.

We krijgen dan een soort USB+LightPeak poort, ongeveer hetzelfde princiepe als op sommige geluidskaarten waar er een 3.5mm audio poort zit die dan tevens dienst kan doen als optische S/P-DIF poort via een adapter.

Dat wil dus niet zeggen dat er geen aparte LightPeak poort komt (net zoals S/P-DIF ook zijn eigen poort heeft), maar een combinatie met USB voor de aanvoer van stroom via dezelfde kabel maakt gewoon teveel zin.
Je ziet op notebooks ook vaak hybride eSATA/USB poorten.
Intel kondigde zelf aan dat het tot de eerste helft 2011 zou duren tegen dat ze een eigen product op de markt zouden brengen. Het zou nogal raar zijn zouden ze Apple bv. een half jaar voorsprong geven op de implementatie en verkoop van de technologie.

Het is van september geleden (dit jaar !!) dat intel prototypes heeft getoond van commerciële producten. En mei (ook dit jaar), dat ze er voor de eerste keer mee afkwamen in een laptop (een in-house project).

De producten met lightpeak zijn er waarschijnlijk al maar intel zal ze niet op de markt willen loslaten vermoed ik. Waarschijnlijk zal op hetzelfde moment als deze supposed mbp een cinema display met LP poort worden bekendgemaakt, zoals apple gedaan heeft met de mini-displayport.
Ik snap niet waar je dat vandaan haalt dat Intel de producten niet zou loslaten op de markt.

De producten worden niet door Intel ontwikkeld maar door producenten die apparatuur ontwikkelen zoals Samsung, LG, Sony enz enz.

Als Intel de specificatie heeft vrijgegegeven dan zijn de fabrikanten vrij om deze te gebruiken.

Je denkt toch niet dat Intel fabrikanten gaat tegenhouden die geld hebben geinvesteerd in hun product?

En Apple staat bekend om dat ze dit soort nieuwe technieken als een van de eersten gebruiken en misschien dat daarom Apple als eerste hiermee komt.

Andere fabrikanten zijn misschien ook in staat Lightpeak producten uit te brengen maar de geschiedenis leert dat nieuwe technieken vaak niet snel worden opgepikt door veel fabrikanten zoals Displayport, DVD Drive, Bluray, LCD Monitors, SSD's, Touchscreens enz enz.
Die OEMs gaan waarschijnlijk wel de Intel chips gebruiken voor LightPeak. Dat betekent dat Intel bepaalt wanneer het spul op de markt komt. Ik kan zo gauw niet vinden of de standaard open of licentiekosten vrij is, zo niet kunnen de OEMs zelfs niets anders dan afwachten.

Ik denk overigens niet dat Intel uitrol tegenhoudt: het spul is gewoon nog niet af. Met een specificatie ben je er nog niet, er zal nog hard- en software ontwikkeld moeten worden, en vooral: heel grondig getest.
Eerste helft 2011 is ook exact wanneer de volgende generatie MBPs uit moet komen. Laat in die tijd, dat wel.
Intel kondigde zelf aan dat het tot de eerste helft 2011 zou duren tegen dat ze een eigen product op de markt zouden brengen. Het zou nogal raar zijn zouden ze Apple bv. een half jaar voorsprong geven op de implementatie en verkoop van de technologie.
Ik dacht de reden waarom Apple voor intel is gegaan dat het ook kon afdwingen dat het veel vroeger gebruik kon maken van nieuwe technologie... De precieze details ontglippen mij nu even maar ik ben een redelijk zeker van dat er ook zo'n overeenkomst was.

Dus in deze is het niet echt verrassend moest apple een van de eerste zijn die gebruik maakt van lightpeak.
Apple had Intel gevraagd dit te ontwikkelen.
Het zou me juist niets verbazen als Apple dit dus als eerste mag gebruiken...
broodje aap verhaal
http://news.cnet.com/8301-13924_3-10363956-64.html
Zowieso zou het een verschrikkelijk slechte stap zijn van Apple om zoiets door een ander te laten ontwikkelen als je met verschrikkelijke cash-overschotten gerust zelf iets kan ontwerpen, designen en dan uitbrengen.

Jobs zou dat feit trouwens zeker niet laten liggen op zijn keynotes, moest het van Apple zijn. Dan hadden we nog eens een keynote van hem gezien die niet alleen leuk en entertainend is, maar ook vernieuwend.
Die zijn er al, usb3.0 en hdmi. Je hebt denk ik alleen een verloopje nodig (daar heeft Apple patent op geloof ik; het zoveel mogelijk gebruiken van verloopkabeltjes :) ) om het aan te sluiten op je MBP.
Wel een actief verloopje, dus dan is de kans groot dat ze weer vrij duur worden.

Maar inderdaad, het klopt dat Apple heel graag zou weinig mogelijk poorten op z'n laptops doet, en daarom ook zo veel mogelijk dingen doet met multipurpose poorten en dan zo nodig een verloopje als je moet praten met iets gelijksoortigs. Dat heeft verder neits met kostenbesparing te maken en maar een beetje met stevigheid van het chassis (ieder gat is tenslotte weer een gat), maar vooral veel met sexy.
Als je kijkt naar de displays van apple integreren ze veel kabels in 1. Zo heeft de huidige versie een oplaadaansluiting voor je Macbook, een USB kabel en een displayport kabel.

Zoiets kan straks iedereen eenvoudig met Light Peak, elk apparaat kan dan niet alleen meerdere virtuele kabels in 1 hebben maar ook als verlengstuk dienen, zo kan je bijvoorbeeld je monitor via je scanner aansluiten.
Logisch dat Apple de optische drive eruit gooit.
Zoals je zelf zegt wordt die zelden gebruikt, en Apple mikt op online verkoop van software met hun nieuwe OSX Lion, waardoor de optische drive in hun ogen zowiezo overbodig wordt.
Ik denk dat ze een heel goed argument er tegen hebben met externe DVD drives.

Een USB DVD Drive kost geen drol meer tegenwoordig dus waarom zou je het meedragen als je het thuis kan laten.'

En ik denk dat er erg sexy laptop designs mogelijk zijn zonder optische drives.

Denk aan SSD's in RAID, SLI met 2 GPU's, grotere accu's of gewoon compactere designs.

In combinatie met flinterdunne OLED schermen zouden er echt ubergeile designs mogelijk zijn.
Dingen als SSDs in RAID en SLI GPUs is puur voor PC liefhebbers die niet genoeg hebben aan 1 van de meest high end producten van dat soort. Als je meer/snellere opslagruimte hebt, neem je een grotere SSD, niet twee. Als je meet grafische kracht wil, stop je er een betere GPU in, niet twee. Het blijft wel een laptop.

Hopelijk gebruiken ze de ruimte voor accus, daar heb je wel wat aan.
Je hebt neem ik aan de binnenwerk plaatjes van de iPad en de Air gezien (en zelfs de iPhone 4) -- Apple is een koning in vrijgekomen ruimte opvullen met batterijen.
Ik denk dat je niet helemaal snapt wat Apple aan het doen is.
Apple is nog steeds primair een hardwarevendor.
Dat betekent dat het in hun belang is om zoveel als ze mogelijk kunnen maken hun klanten af te schermen van andere hardware vendors.

Apple is altijd al bezig geweest om hun computerplatform(en) af te schermen.
Vroeger al hadden ze overal propietary stekkers aan om niet compatible te zijn met PC hardware.
Nu, met het success van de iPhone en iPad, zijn ze hardnekkig een softwareplatform aan het afschermen.
Alleen zit Apple nu wat desktops en laptops betreft op het Intel platform en dat is ze teveel een PC.

Dus maken ze deals met Intel zoals nu met Lightpeak om hun platform incompatible te houden met beschikbare en technologieen.
Denk bijvoorbeeld aan EFI, en nu dus light peak.
Aangezien Apple nog steeds vooral een hardware vendor is is dit goed voor apple.
In de nabije toekomst zul je dus weer al je peripherals bij apple moeten halen.
En eventuele 3rd party vendors zullen weer eerst met apple moeten gaan praten (door het afnemen van licenties) om Apple compatible te kunnen worden.
Ondertussen gaat PC land waarschijnlijk over op USB3 .

Tevens is dit voor Apple een manier om te laten zien hoe vooruitstrevend ze zijn.
Door nieuwe coole technologien te introduceren geven ze hun klanten een rechtvaardiging voor hun over het algemeen veel te dure desktops en laptops.
Het is een prima manier om het superioriteitsgevoel aan te wakkeren bij fanboys, ondanks de gebrekkige 3rd party ondersteuning.

Al met al business as usual voor Apple, historisch gezien.
Denk bijvoorbeeld aan EFI, en nu dus light peak.
Want EFI is proprietary? Nee, het is MS die met Longhorn EFI ondersteuning zou gaan doen, maar dit hebben geschrapt, en het vervolgens met Windows 7 nog niet geïmplementeerd hebben. Of heeft Win7 het wel?

Dit gaat gewoon over nieuwe standaarden. Hetzelfde als ten tijde van USB. Apple kwam met eerste iMac, alleen maar USB, terwijl Dell, HP etc, nog steeds standaard PS/2 toetsenborden leverden en nog 5 jaar lang floppy drives in hun PC's stopten.

FireWire was gewoon een betere technologie dan USB. USB was goedkoper en daardoor geschikt voor muizen, toetsenborden en andere low-power en low-performance apparaten. FireWire is duurder, mede omdat er een aparte controller chip op het bord moet. USB verbruikt meer CPU met het kopieren vanaf een externe HDD. Dit is met de huidige CPU's niet meer merkbaar.
light peak is niet voor Apple alleen...
Dat is een broodje aap verhaal. Dit zal dus ook op pc's te vinden zijn. Je hebt een hele hoop tekst, maar die is bij deze niets meer waard.

http://techresearch.intel...verview%20Sept%202010.ppt
In deze presentatie van Intel spreekt met bv over een PC en helemaal niet over een Apple.
We zien quotes van Mensen van HP, Sony, Western Digital, Lacie, maar helemaal niets van Apple. Dus denk heus niet dat Apple hier pionier is, samen met hun komen de andere fabrikanten. En wie weet eerder.
Een optische drive heb je niet heel vaak meer nodig, toch lijkt me het vervelend als die er niet meer in zou zitten
Af en toe een dvd'tje afspelen, zou ik toch wel missen denk ik
"Af en toe een dvd'tje afspelen, zou ik toch wel missen denk ik"

Apple wil dat jij je video's online gaat kopen.
Een DVD speler inbouwen is niet zo handig dan.
Dan koop je hem niet?

Moet zeggen dat ik het nog niet gemist heb op mijn netbook.
Maar op een netbook zou ik ook niet snel een DVD'tje gaan kijken. Dan is een TV veeel prettiger, bij een notebook hangt het erom. Ik mag graag tweakers checken tijdens een film :)
Met die Tb hdd's & GB home netwerken van tegenwoordig is de installatie van het OS het enige moment dat ik de drive nog gebruik. Zelfs films e.d. is gewoon 1 keer het dvdtje rippen naar de HDD en dan netjes voor altijd onbekrasd in de hoes. Kan me voorstellen dat dvd's nog wel meerwaarde hebben voor devices on the go.
Ook OSsen doe je gewoon via USB of FireWire. Heb gewoon mass storage klaarliggen voor W7/OSX.6/Linux.
Tsja, ik kan mij nauwelijks meer herinneren dat ik de DVD drive in m'n Macbook heb gebruikt. Eigenlijk alleen voor het installeren van OSX, en nu dat bij de nieuwe Air met een USB-stick kan, lijkt me dat een prima manier voor de volgende Macbook versies. Ik zie er wel wat in, het bespaart enorm veel ruimte in de Macbook, maakt het geheel lichter, de SSD idem, het geheel kan veel dunner worden gemaakt, er kan minder stuk, etc. Als je eenmaal een wifi-N netwerk thuis hebt liggen zoals ik, dan is wireless eigenlijk gewoon the way-to-go, zelfs m'n automatische backups gaan via wifi naar m'n servertje en dat loopt vlot genoeg.

Ik denk dat dit weleens een interessante upgrade kan worden voor m'n 2008 Pro.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 27 november 2010 15:24]

Je kan altijd al via USB stick installeren hoor. Je kan de image van de installatie-cd heel makkelijk naar een USB stick branden. Toegegeven, moet je wel ergens OS X hebben draaien, maar als je een mac koopt heb je dat toch wel. :-)
Iedereen die een mac koopt heeft al een mac (of zelfs maar een pc)? Daar vergis je je toch hogelijk in denk ik.
Als je een Mac koopt, heb je dan toch een Mac om een eventuele USB stick mee te maken? Ik heb nog geen Mac gezien waarbij je nog het besturingssysteem zou moeten installeren.
Inderdaad, maar dat geeft ze weer meer plaats om andere dingen in te steken, of om hun laptops kleiner en/of dunner te maken.
Bovendien moet je dan een externe optische drive aanschaffen, bij voorkeur bij Apple zelf en betaal je meteen nog meer aan Apple.
Kortom: ze hebben er wel over nagedacht ;)

Het beste van al is ook dat de Macbook Air zonder optische driver duurder is dan de standaard macbook, omdat die dunner is en ze er minder in steken :')
* Malantur blijft lekker bij zijn Macbook

[Reactie gewijzigd door Malantur op 27 november 2010 15:21]

Ik zou eigenlijk best wel mijn DVD-drive kunnen missen.
heb ik in het laatte jaar maar 2 x gebruikt, bij mijn desktop, die gewoon los op mijn bureau ligt. Goed voor een desktop heeft het geen zin, om die er uit te laten...
Maar bij een notebook zou er zo een veel grotere accu inpassen, of misschien een grotere koeler, voor een stillere ervaring, speakers, en wat kan er nog meer in?
En voor die 2-3 x gebruik je dan toch dat erne ding? Hij moet er wel een beetje mooi uit zien en de kabel moet er zeg maar in zitten ofzo, dat je die er uit kunt trekken.
Dan kun je hem zo in de boekenkast doen :) .
Nee joh, je levert een optische drive in maar bekijk het zo; je krijgt er een strakkere design voor terug.

Daarnaast help je Apple hun aantal RMA's te verminderen.

Dat is toch ook wat waard?

(/sarcasme)
Daar hoeft geen sarcasme aan te pas te komen. De optische drives die Apple gebruikt zijn van bijzondere kwaliteit. De meeste computer/laptopfabrikanten zullen wél een paar centen meer betalen voor een werkende drive.

Daarnaast is het natuurlijk leuk dat Apple een exclusive deal heeft met Intel. Wat mij dan altijd weerverbaast is dat het halve leger van Apple gebruikers de concurrent later beschuldigt van kopieergedrag omdat ze dan ook Light Peak gaan gebruiken in hun apparaten, terwijl het toch echt Intel is die dit mogelijk maakt.
Zeg je nu dat Apple extra bespaart op hun DVD drives waardoor ze relatief vaak stuk gaan? Dat heb ik nog niet eerder gehoord eerlijk gezegd.
Ja dat zeg ik hier inderdaad. Er zijn genoeg gevallen bekend dat drives ineens niet meer schijfjes lezen. Als je je Google er op naslaat zul je ook genoeg gebruikers tegenkomen die problemen hebben met hun Matshita drive.
Anoniem: 366402
@sypie30 november 2010 14:13
Raar, uit deze reply maak ik twee dingen op:
- Kapotte Apple hardware.
- Mensen die kennelijk toch regelmatig hun drive gebruiken (hoe merk je anders dat hij kapot is?)
Ik zou het geweldig vinden zonder Optical drive. Scheelt in gewicht, heb er liever een SSD voor in de plaats qua geld en batterij ivm remote werken.
Voor de meeste mensen zijn MBP's gewoon consumentenlaptops, maarja misschien gaat de MBA die vervangen of zoiets dergelijks.

512TB in zo'n kleine MBP! Kost vast miljarden dollars :').

E: Ja hoor, thumbs down omdat ik een grapje maak.

E2: Ik vraag me sowieso trouwens af of een 512GB SSD niet veel te duur is. Zo zorgen ze er inderdaad voor dat de consumenten geen MBP meer kopen, maar ik denk nou ook niet dat bedrijven massaal MBP's voor hun werknemers gaan aanschaffen.

[Reactie gewijzigd door Thomas op 27 november 2010 15:22]

Helemaal mee eens.
Er is niet zo veel "pro" aan een Macbook pro. Voor mij betekent "pro" bijv. dat er een docking station connector op zit. Een delete toets, een tweede muistoets en wat meer USB poorten en dat soort dingen zou ook wel prettig zijn. Helaas ontbreken deze zaken bij de MBP. En als ze echt iets bijzonders willen maken; monteer eens een IPS panel ipv van de matige TN panelen die er nu in zitten. (zou ik wel van Apple verwachten maar tot nu toe heeft alleen IBM dat ooit gedaan)

De MBP is gewoon een hele mooie consumenten laptop. (niks mis mee overigens maar het is geen "pro")
Voor jou is Pro dus vast blijven zitten in 1980. Dat is leuk voor jou, maar voor de rest van de wereld is Pro iets wat betekent dat hetgene waar het over gaat gecertificeerd en bewezen is voor bepaalde taken die een Pro uitvoert.

Verder is docking station vrij nutteloos, behalve als je soft- en hardware beperkt is tot het gebruik via ouder-dan-usb technologie. Dan heb je nog het feit dat een laptop/notebook voor onderweg is, en dat je, als je hem in een dockingstation zet, net zo goed even lightpeak kan aansluiten voor je 10GbE, USB en DP verbindingen. Dat is goedkoper, sneller en standaarden-gebaseerd. Dat is Pro, docking niet.

Tweede muistoets fysiek aanwezig hebben is niet meer van nu, dat was na 2005 al niet meer echt nodig, je hebt daar software-based detectie voor, en soms zelfs (zoals apple dat doet) firmware-based, zodat het met elk OS werkt. Verder zijn IPS panelen al lang door Apple (om even Apple-specifiek te doen) in apparaten verwerkt, dus daar kan je je klagerij ook niet kwijt, meer USB poorten slaat nergens op als je met een docking-station idee in je hoofd zit, en als je dan zo veel USB apparaten aan wil sluiten op een mobiele computer, dan kan je je afvragen of je slim bezig bent. Neem je altijd 3 printers, 5 externe USB schijven, 2 muizen, 9 toetsenborden en 8 scanners mee op reis? De meeste mensen sluiten niks aan, of soms eens een USB Mass Storage apparaat of een netwerkkabel. Pro's nemen dan nog wel FireWire 800, om dat dat een robuuste, snelle poort is voor digitaal materiaal, maar USB, zelfs met 2 poortjes kan je alles doen wat je wil. (Stel dat je bijvoorbeeld een muis, los, en meerdere apparaten wil aansluite, dan sluit je de muis direct aan, en de rest op een hub. Als je je computer dan mee neemt is dat een kwestie van 2 kabels - maar jij wil eerst 20 kabels trekken voor dat je weg kan?)

USB en Docking is heel mooi voor consumenten, en fake pro's, maar voor het echte werk zijn er al jaren betere technologieen, en de komende aansluitopties met bijv. LightPeak overschaduwen vrijwel alles wat er nu is.

Naast het feit dat je als Pro niet op een laptop Pro gaat zitten doen als je een keuze hebt (dus stel dat je in Afrika zit te filmen, dan wil je wel een Macbook Pro hebben en geen Air of een of andere gare Dell/Acer/enz om je apparatuur goed mee te combineren), want als je niet mobiel pro hoeft te doen, heb je gewoon een workstation klaar staan voor al je taken.
"Dat is leuk voor jou, maar voor de rest van de wereld is Pro iets wat betekent dat hetgene waar het over gaat gecertificeerd en bewezen is voor bepaalde taken die een Pro uitvoert."

En waar is de MBP dan wel voor geoptimaliseerd?

In het voorbeeld wat jij aandraagt (filmen in Afrika) zou ik toch echt geen MBP willen hebben. Hier thuis gebruiken wij een MBP uit 2008 (naast een VAIO uit hetzelfde jaar) en regelmatig moet ik de muistoets weer met een papiertje zien los te krijgen. Een kruimeltje ertussen en hij zit vast. Ik kan me voorstellen wat er gebeurt op een stoffige vlakte in Afrika. Daar moet je dus een Panasonic Toughbook mee naar toe nemen en niet een MBP.

Fotobewerking dan? Wijs me een Apple macbook aan met een IPS paneel aan, hebben ze nooit gemaakt (nogmaals, ik hoop eigenlijk dat ze dat wel een keertje maken :9~ ). Daar is de MBP dus ook niet voor geoptimaliseerd. (gelukkig zit er tegenwoordig wel een SD kaart lezertje in).

Meten, data-acquisitie? De huidige 15" MBP heeft geeneens een expresscard sleuf, laat staan een PCMCIA sleuf (oud, maar bij gebrek aan wat beters zou het prettig zijn).
Snelle ADC kaarten en andere interfaces kun je dus vergeten.

Kantoortoepassingen? Dan zou (en daar blijf ik bij) een docking station toch wel errug handig zijn. Heb je wel eens een moderne kantooromgeving met flexibele werkplekken gezien? Daar stikt het vaak van de dockingstations. Blijkbaar is daar bij Mac gebruikers wel behoefte aangezien er allerlei halfbakken aftermarket knutsels te koop zijn. Misschien dat lightpeak er verandering in gaat brengen maar dat werd dan ook wel hoog tijd.

Kortom, een MBP is niet zo heel "pro". Als je OS-X nodig hebt heb je geen andere keus en is de MBP gewoon de krachigste laptop die je kunt kopen, en nog een prachtig ontworpen laptop ook. Maar het is mijns inziens geen "pro" volgens jouw definitie.
*proest.*
Voor mij betekent "pro" bijv. dat er een docking station connector op zit. Een delete toets, een tweede muistoets en wat meer USB poorten en dat soort dingen zou ook wel prettig zijn
Je hebt de nieuwste Apple 24" LED cinema schermen niet gezien?
http://www.apple.com/nl/displays/
Waarmee je eenvoudig je Mac aansluit op scherm, waardoor je 4 USB poorten extra krijgt. je webcam werkt en je laptop opgeladen wordt.
Zeg maar een dockingstation.

Jij hebt sinds 2005 - zoals Johnkeates aangeeft - geen Mac meer aangeraakt blijkbaar.
Mac hebben al geruime tijd een 2e muisknop.
Iets beter weggestopt dan bij een Windows laptop, dus daarom zie je deze misschien niet.
http://www.apple.com/nl/macbookpro/features.html
MultiTrackPad heeft dit.
Ehm, muistoetsen? Je hebt toch (hopelijk) 4 vingers? Iedere vinger die je extra gebruikt is een andere functie, ook bij het klikken met 2 vingers. Dus ja, een echte hardwarematige toets is onnodig. Kwestie van wennen.
Ow, u wilde ook nog een docking station? Kijk eens aan: http://www.hengedocks.com/
Ziet er goed uit. Zo goed heb ik ze nog niet gezien. Tot dus toe was je als MBP gebruiker veroordeeld tot iets als dit http://www.bookendzdocks....dy_Apple_Macbook_Pro.html :'(
Toch kan je ook dit geen "echt" dockingstation noemen,meer een soort van "kabelhouder". Heb je ook gelezen dat Hengedocks is ontstaan uit frustratie van het gehannes met kabels? Het zou netter zijn als Apple dit van meet af aan zelf zou verzorgen; fabrikanten als Dell, Sony, Toshiba, HP enz hebben dit allemaal wel, waarom Apple niet?

[Reactie gewijzigd door 225812 op 28 november 2010 17:13]

De MBP is ook niet gericht consumenten of grote bedrijven met veel medewerkers. Mensen die een MBP kopen zijn vaak specialisten die met bepaalde applicaties werken (bijv. de applicaties uit huize Adobe) zoals grafische ontwerpers of beeld/geluidbewerkers(die beroepen zullen vast ook een naam hebben, ik kom er even niet op). Als dat soort medewerkers al in een bedrijf voorkomen, zijn dat er maar enkele. Een doorsnee kantoormedewerker heeft helemaal geen MBP nodig, daarvoor voldoet een normale MacBook ook prima. Of een Windows-laptop, vanwege de veel voorkomende interne Windows servers.
Ik heb als 15-jarige ook een 15" MacBook Pro gekocht hoor ;) Maar ik merk wel dat ik de Superdrive niet echt gebruik of ga gebruiken. Daardoor mogen ze hem er van mij in het volgende model wel uithalen. Als het de hardware tenminste ten goede komt :)
Er zijn ook veel mensen die de superdrive gewoon loshalen en vervangen door een extra 2.5" HD, dus een SSD+HDD combo intern meestal. Apple heeft inmiddels een dergelijke setup ook zelf in het assortiment in de vorm van de Server versie van de Mini.
:D Als 15 jarige kocht ik een Commodore VIC20 Met een maarliefst 16Kb RAM pack

[Reactie gewijzigd door LessRam op 27 november 2010 22:21]

Beats de 5kb onboard memory! :P
Dat hele pro is gewoon onzin geworden... Wat dat betreft heeft Thomas gewoon gelijk want buiten de MBP heb je als enige optie de airs en de 13" macbook. Wil je een groter scherm dan 13" dan is er gewoon geen enkele keus buiten de macbook pro.
Als dit bericht dus waar is en ze willen de pro meer elite (en dus duurder) maken dan zullen ze waarschijnlijk ook wel weer met meer gewone macbooks komen.
Op dit moment is 512GB SSD nog relatief duur. Over een half jaar als Apple dit gerucht gaat bevestigen dan hebben ze vast wel weer een voordelig tarief bij de andere afdeling van Intel voor de SSD's. De prijs daarvan gaat immers ook al langzaamaan naar beneden?
intel heeft geen 512 in de SSD roadmap
En Apple gebruikt ook geen Intel, maar Toshiba chips met Toshiba controllers.

Als Lion ondersteuning heeft voor Trim worden de Intels wel interessant.
Dat hangt er maar net vanaf welke consumenten de winkel binnenkomen. Deze mobiele consument oriënteert zich nu op een Sony VAIO Z ter opvolging van zijn MacBook Pro omdat Apple de laatste tijd niet helemaal meekomt met de beeldresolutie en de geplaatste processoren in haar 13" segment. Verandert de huidige technologische achterstand op deze deelgebieden van Apple binnen afzienbare tijd dan kunnen de mannen uit Cupertino blijven verkopen. En ja, er draait op de huidige MacBook Pro ook een virtuele Windows 7 onder Parallels Desktop 6 naast OS X 10.6.5. Soms moet ik zelf kunnen constateren waar mijn klanten tegenaan lopen. Bovendien heeft Microsoft in mijn ogen prima werk afgeleverd met Windows 7.
:)
De consumenten die zo hard naar de cijfers kijken, zijn juist de consumenten die nooit echt iets met de specificatie zullen doen..

Er zijn een paar types die een MBP kopen:

1. De Pro die een apparaat moet hebben dat bewezen is in zijn/haar vakgebied

2. De consument die een bepaalde complete gebruikerservaring zoekt

3. De consument die 'een mooie laptop' wil, en dan kiest tussen glas en alu vs plastic

2 en 3 hebben dus niets met de "Pro" te maken in Macbook Pro, 1 is de Pro die hem ook echt Pro gaat gebruiken. Die hebben niks aan 'ja maar laptop XYZ heeft een nieuwere CPU', want dat is voor hun geen item dat taken in een hogere kwaliteit laten verlopen. Je kan zeggen dat een nieuwere CPU altijd beter is, maar dat is alleen het geval als de software ook mee gaat, en dat is vaak niet zo. Verder is het OS ook heel belangrijk, en als je Mac OS X moet hebben, en je bent Pro bezig, dan wil je niet hackintosh-achtig doen, maar een systeem waarbij je je leverancier kan bellen en een uur later weer verder kan als je ondersteuning wil hebben. Dat kan alleen met de hardware die Apple levert. Je kan het een beperking noemen, maar je kan het ook een beheersing van variabelen noemen. En laat dat nou juist iets zijn wat bij Pro's heel belangrijk is.
Met de hoeveelheid Flash die Apple inkoopt zullen ze het vast wel voor dumpprijzen krijgen.

Fabrikanten zouden zelfs bereid zijn om het aan Apple met verlies te verkopen om puur de fabrieken draaiende te kunnen houden.

En Apple koopt Flash chips en soldeert die zelf in hun Iphone, Ipod, Ipad dus waarschijnlijk wordt deze SSD zoals bij de Macbook Air ook via een module in de laptop geplaatst.

Apple hoeft dus helemaal niet veel te betalen voor SSD's.
Ik vraag me af of Light Peak daadwerkelijk zo goed gaat werken. Op papier kan Light Peak wel mooi met HDMI- en USB-standaarden overweg, maar ik vraag me af of het straks wel lekker compatible blijft met allerlei apparaten die al op de markt zijn en je als gebruiker wel gewoon wil blijven gebruiken.
Ik zit er niet echt op te wachten om alle externe storage te gaan vervangen bijvoorbeeld als ik een apparaat met Light Peak ga kopen.
Ik denk dat je je om niks druk maakt :)

Ik ga ervan uit dat USB, HDMI en dergelijke door alle producenten gewoon volgens de richtlijnen wordt geimplementeerd. Als Light Peak zich dan ook gewoon aan die richtlijnen houdt, wat mij niet meer dan vanzelfsprekend lijkt als Apple op zo een technologie inzet, zal er gewoon de mogelijkheid zijn een usb-hubje voor Light Peak te maken. Gewoon een apparaatje met Light Peak verbinding naar de pc, en een aantal usb/hdmi/whatever-poorten voor de oudere apparaten. Op het moment dat apparaten uitkomen die alleen nog Light Peak aansluitingen hebben, kan dat ook niet meer duur zijn. Net zoals usb-hubs, die krijg je nu ook al een paar jaar voor 10 euro.
Ja, een USB hub, een hdmi/displayport/whatever omzetter, een sata omzetter, etc, etc, etc.
Je zult dus moeten bijbetalen om niet-light peak apparaten aan te mogen sluiten, puur omdat de stekkers niet compatible zijn.
lightpeak is ook om een soort dockingstation met daarop al je legacy aansluitingen met 1 kabel op je PC aan te sluiten. en natuurlijk zullen er langzamerhand ook native lightpeak apparaten verschijnen
Nee, dat is het niet, dat zal pas in de toekeomst zo zijn.
Zoals je namelijk in het artiekel kan lezen hebben de huidige light peak chips ruimte voor twee datastreams. Een dockingstation zou nu dus nog meerdere light peak verbindingen vereisen.
Ja inderdaad, want als ik nu geen HDMI en USB meer heb dan kan ik een hoop niet meer aansluiten en om nu alles eerst via mijn netwerk naar mijn computer met USB te sturen en dan de gegevens door et sturen, of te streamen naar een andere computer die wel HDMI heeft lijkt me zo'n omweg en totaal niet energiezuinig
ik had persoonlijk ook liever 2 harde schijfen mijn laptop gehad dan 1 en een optische drive dus dat is een goed punt :)
Precies, zo'n optie zou top zijn voor een laptop. Een SSD voor OSX en een harddisk voor gemakkelijke uitbreiding en data.
Dan is zo'n Seagate Momentus XT handiger: SSD en HD in 1 2.5" behuizing.
Die heb ik inderdaad, maar dat is nog maar 4GB aan flash, maar het model is zeker interessant.
Ik zit er ook over na te denken om mijn optical drive te vervangen en dan een SSD er in te zetten voor het OS. Zie hier de mogelijkheid: http://www.mcetech.com/optibay/
Je kon bij die dell latitudes toch ook al de optische drive uitwisselen voor bijv. een accu of een hdd. Dat vind ik een betere oplossing (kun je zelf bepalen wat je op dat moment nodig hebt).
Anoniem: 131162
@Steyn_E27 november 2010 19:53
dat kon vroeger bij de powerbooks g3 ook inderdaad, wel makkelijk, alleen jammer dat daar nooit een standaard voor bedacht is.
Dus uit je Macbook pro komt een glasvezel kabel met aan het eind een aantal USB poorten, een HDMI (of mini display port) aansluiting? Ik kan me (nog?) niet voorstellen dat zoiets handig is.
Anoniem: 335608
@mashell27 november 2010 16:39
Wat denk je van 1 aansluiting voor alle randapparatuur? Dat zou ik echt een uitkomst vinden. Geen aparte kabel meer voor audio, video, data. Gewoon alles via 1 kabel.
USB bestaat al lang hoor?
En allemaal met een andere stekker, je printer met een grote vierkante, de kaartlezer met een mini, je telefoon met een micro. Dat de aansluiting aan de computerkant universeel is maakt het niet minder irritant op het moment.
Da's de andere kant van de kabel..... De computer zijde is altijd dezelfde. Dit geintje kan net zo goed bij LightPeak gebruikt worden. En dan ben je net zo ver van huis.
LightPeak --> MicroUSB
LightPeak --> MiniUSB
LightPeak --> USB
LightPeak --> vierkante USB (hoe heet die eigenlijk)
LightPeak --> Micro Lightpeak
LightPeak --> Mini LightPeak
LightPeak --> LightPeak
LightPeak --> HDMI
etc......
Genoeg inkomsten te genereren voor randapparatuur.
Anoniem: 229719
@LessRam28 november 2010 10:41
Nu ook nog een stukje iAppeltaart erbij, stukje iSlagroom, iWater en je bent klaar.

Monopolisering is triest, wat de reactie van LessRam maar weet laat zien.
Monopolisering is triest, wat de reactie van LessRam maar weet laat zien.
5% marktaandeel is bij mijn weten geen monopolie... :?
En jij denkt dat USB andere aansluitingen al vervangen heeft zoals DVI, HDMI, Displayport, Firewire, Ethernet, SPDIF, Component, PS/2 ?

USB was ooit bedoeld om alles te vervangen maar is eigenlijk een erg slechte design met veel te veel overhead, de daadwerkelijke bandbreedte van USB kan nooit worden gehaald en er zijn alsnog tal van andere aansluitingen die USB moeten aanvullen op punten waar het tekortkomt.
USB was bedoeld om alle seriële randapparatuur verbindingen goedkoop te vervangen. En inderdaad je muis, toetsenbord, printer, memory stick enz. werkt allemaal via USB.

Het was nooit bedoeld om de monitor connectie te vervangen dus die is nog HDMI.

USB werk veel efficiënter van bijvoorbeeld Firewire en heeft geen aparte CPU nodig, vanddar dat het zo snel aansloeg. (Firewire bestond langer en had een hogere bandbreedte maar kon minder en was duurder)
HDMI is lame, want het is gewoon DVI/DP maar dan met DRM, en DRM is de lame-heid in HDMI. Verder zijn de connectors te zwaar voor hun sockets, en heb je geen ondersteuning voor echte hoge resoluties. Wie op het moment HDMI gebruikt voor beeld, kan net zo goed VGA gebruiken.
Wie op het moment HDMI gebruikt voor beeld, kan net zo goed VGA gebruiken.
Je bedoelt dat je dan net zo goed DVI kan gebruiken. Het verschil tussen DVI/HDMI en VGA zie je namelijk wel degelijk.
HDMI heeft ondersteuning voor hogere resoluties dan dvi-dual link.
USB heeft niet 1 aansluiting, maar 1 *type* aansluiting. Dat is nogal een verschil.

Afgezien daarvan moet je toch echt ook nog je monitor aansluiten en je ethernet.
nee, light peak is bijvoorbeeld 1 kabel naar je scherm waar dan ook usb poorten inzitten, alles gaat dus via 1 kabel
Hmm met mac os gebruiken mensen minder vaak dvd omdat het niet echt nodig is bij mac os, bij windows daartegen heb je games en software dus daar is dvd speler echt nodig.

Blu-Ray in laptops is wel niet nodig vind ik, en al helemaal op laptops met resolutie van 1366x768
ehm, daar heb je toch hdmi/lightpeak/displayport voor? Gewoon aansluiten op je tv.
Nee, want voor mac zijn geen games en software te verkrijgen of die komen niet op cd/dvd?

Vlees nog vis natuurlijk en een optische drive is dan ook totaal onafhankelijk van het os als je het mij vraagt.

Het punt is ook niet of het er nog wel is, maar meer of de gebruikers/consument er nog baat/vraag naar hebben.

Een 13 inch heb je voor de mobiliteit, niet om spaceshuttles naar de maan te sturen.
Als die optische drive plaats maakt voor een grotere batterij of betere processor, dan ben ik aan boord.

Wie mist er tegenwoordig nog zijn floppy drive? Ik denk dat cd/dvd die kant ook op gaat en kleine laptops net als netbooks zonder geleverd gaan worden.

Voor het noodzakelijke kwaad heb je voor een paar tientjes een externe usb dvd schijf.
Klopt, Spaceshuttles naar de maan sturen gaat nog altijd met een 32bits computertje met 1MB geheugen. Een MBP is overkill en bovendien te zwaar. :)
Slechte keuzes.

Geen optische drive? Ik gebruik de optische drive in mijn MBP regelmatig, sterker nog, ik had hem niet gekocht als er geen optische drive in zit. Software komt op DVD's, moet je weer gaan rommelen om het over te zetten op USB of een externe drive hebben. Verder gebruik ik de drive regelmatig om CD's af te spelen op feesten, of om CD's te rippen als ik zelf een nieuwe CD gekocht heb. CD's en DVD's branden doe ik er regelmatig mee, en een DVD kijken op zijn tijd is ook heel fijn. Ik zou nog eerder zonder de optische drive in mijn desktop PC kunnen dan zonder de optische drive in mijn MBP.

Weer een andere aansluitstandaard voor video? De overgang van mini-DVI naar mini-displayport (en na vele voorgaande overgangen) was ook al jammer. Leuk dat ze een nieuwe technologie willen omarmen, maar daarvoor moet je wel weer dure verloopjes aanschaffen. Ook lever je daarmee de mogelijkheid in om je laptop op een standaard tv aan te sluiten omdat ze vinden dat s-video etc ouderwets zijn. Bovendien is de connector natuurlijk de Apple variant op de standaard, dus geen displayport maar mini displayport. Dus zelfs om een normale monitor met displayport-kabel aan te sluiten moet je een duur verloopje hebben, die Apple zelf niet eens verkoopt omdat zij dan weer liever hebben dat je een Apple Cinema scherm koopt.

En Apple kennende komt er geen standaard lightpeak connector op de nieuwe modellen, nee, dat zal wel weer micro-lightpeak of zoiets zijn waardoor je weer peperdure verloopjes moet aanschaffen.

Ik snap nog steeds niet hoe ze dit als Pro kunnen positioneren. De pro wil toch juist meer connectiviteit in plaats van dat er zoveel mogelijk connectors uitgesloopt worden? Het expresscard slot was ook al vervangen door een SD-card lezen, wat natuurlijk als groot voordeel wordt gepromoot, maar ik zie niet in waarom dat Pro is.
Anoniem: 181786
@MadEgg28 november 2010 12:25
En Apple kennende komt er geen standaard lightpeak connector op de nieuwe modellen, nee, dat zal wel weer micro-lightpeak of zoiets zijn waardoor je weer peperdure verloopjes moet aanschaffen.
Want ze gebruiken nu ook een andere dan de standaard USB connector, of een andere dan de standaard Firewire connector? Nee. Ga dus mar lekker verder met het uit je nek praten.

Zodra het woord Apple valt op Tweakers gaan ze opeens de meest vreemde uitspraken doen die op lucht gebaseerd zijn maar als waarheid gepresenteerd worden. Rare jongens die Tweakers.
Niet op lucht gebaseerd. Hebben de iPod, de iPhone en de iPad standaard USB-connectors? Nee, dat is een dock-connector. Om op de dure iPad USB apparatuur aan te sluiten moet er eerst een dure connector komen.

Idem voor het mini-DVI van eerder, idem voor het mini displayport van vandaag. Ik zie niet in waarom dat nu anders zou zijn. Bovendien is het wel degelijk een mini-firewire connector die op mijn MBP zit, waarvoor ik ook weer een verloopje heb moeten aanschaffen om die te gebruiken.
Anoniem: 181786
@MadEgg28 november 2010 14:02
De I producten hebben geen standaard USB aansluiting nee, en dat heeft ook zo zijn redenen.

De aansluitingen op de computers zijn echter allemaal volgens de standaard. Geen enkele aansluiting op mijn iMac wijkt af. En ook een mini-x is een standaard. Maar blijf vooral stilstaan in de tijd. Vernieuwing en verbetering is eng.
Ja, het zijn allemaal wel standaarden, maar wel standaarden die alleen Apple gebruikt. Met geen andere reden dan dure verloopjes te kunnen verkopen. Want het is echt niet zo dat een gewone displayport aansluiting niet in de zijkant van de MBP had gepast.

Vernieuwing en verbetering is niet eng, dat is prima. Maar het zou leuk zijn als Apple eens een iets langere termijn plan maakt en niet elke anderhalf jaar een nieuwe serie connectors introduceert/toepast. De plannen voor LightPeak lagen er eerder ook al, dus als ze daar per sé naar toewilden hadden ze ook de oudere aansluitingen wat langer kunnen aanhouden totdat dat rijp voor gebruik was.

Je kunt hier lang of kort over discussiëren, maar met al je argumenten kun je het nog steeds niet minder aannemelijk maken dat Apple expres regelmatig switcht van connectors om de dure verloopjes te kunnen slijten en zo incompatible mogelijk met mainstream te zijn.
er zijn meerdere grafische kaarten en schermen met mini-displayport
Die groene appelzweem misschien eens van je bril poetsen en dingen met een objectieve kijk beoordelen.

Heb zelf een macbook pro 13 inch en bij mijn ouders staat een 17 inch dell.

Zou hem niet willen ruilen, maar verkondigen/goed praten dat apple geen andere/aparte aansluitingen gebruikt is de grootste onzin.

De dell heeft een hdmi en vga aansluiting en kwam geleverd met een hmdi/dvi converter.
Als het aan apple lag, had ik dus al drie converters gekocht en ben ik 100 euro verder.

Rare jongens die appels.
Tsja, het is maar hoe je professionele leven er uit ziet. Mijn software komt namelijk via het netwerk, niet op DVD. Ook gaat mijn baas vreemd opkijken als ik in zijn tijd CDs ga rippen, DVDs ga kijken of m'n laptop op een TV ga aansluiten om een videotje te kijken.

Qua connectiviteit heb ik voldoende aan wifi en USB. Toegegeven: ik heb inderdaad in elk geval 1 verloopje nodig: Mini-DisplayPort naar VGA, om m'n MBP op de beamer aan te kunnen sluiten.
Light Peak en SSD klinkt als een enorme stap vooruit in snelheid. Ik neem aan dat Light Peak dan direct een goede kans heeft om de nieuwe standaard te worden i.p.v. USB?
Even een lekenvraagje: Light Peak kan dan én USB én HDMI vervangen? Klinkt ideaal...
usb, hdmi, netwerk.
Eigenlijk elk data signaal.

Je hebt dan nog wel voeding nodig voor je apparaat, maar als je je fibertje in de monitor stopt, zit daar natuurlijk stroom in voor je usb muis (oh die was al draadloos natuurlijk!)
Goeie kans dat de ACD tegen die tijd ook een Light Peak naar USB krijgt zodat je nog maar twee kabels hoeft aan te sluiten (MagSafe + LightPeak).
Dat ze eindelijk wat meer features in hun Pro reeks gaan steken, vind ik prima. De 13" Macbook Pro is gewoon zielig, het is amper meer dan een aluminium versie van de gewone Macbook.

Lightpeak vind ik best ok. Maar het weglaten van een optische drive zou gewoon stom zijn. Wie wil er nu een "pro" laptop die niet eens de mogelijk heeft om optische media te lezen/schrijven?

Och ja, het zijn maar geruchten. Ik hoop in ieder geval dat ze het wel bij het rechte eind hebben wat betreft de uitbreiding van de featureset.
Ik denk dat langzamerhand optische drives gaan verdwijnen, net als floppy drives een aantal jaren terug. Veel content kan online worden gedownload (denk aan zakelijke software en games), en het OS zou je op een USB stick kunnen zetten (wat Apple volgens mij ook al doet). Zo komt er weer ruimte vrij voor meer batterij/storage/koeling.
Documentatie branden en weggeven op CD/DVD is waar een optische drive nog vaak voor gebruikt wordt.

Daar is een USB stick nog niet zo handig voor. (Duur, raakt makkelijk weg en herschrijvbaar)
eens.

Ik wilde eerst een mbp 13" nemen (13" vind ik een super maatje), maar een mba 13" is nagenoeg hetzelfde.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee