'Apple stapt volgend jaar over op Intels optische usb-alternatief'

Apple en niet Intel zou het initiatief hebben genomen om optische technologie te ontwikkelen die usb en andere datakabels overbodig kan maken. De fabrikant zou Macs en iPhones met Intels Light Peak-standaard uit willen rusten.

Intel demonstreerde vorige week op de IDF onder de noemer Light Peak een nieuwe optische standaard die een einde aan de kabelbrij moet maken omdat meerdere apparaten, zoals externe schijven en monitoren, met een enkel snoer verbonden kunnen worden. Light Peak kan gebruikt worden door fabrikanten van pc's en smartphones, maar Intel gebruikte bij de demonstratie op het podium een Apple-machine en dat blijkt niet zonder reden.

Apple heeft namelijk de aanzet gegeven om de technologie te ontwikkelen, claimt Engadget. De topmannen van beide bedrijven, Steve Jobs van Apple en Paul Otellini van Intel, blijken al in 2007 contact met elkaar te hebben gehad over een interoperabele standaard, waarbij Apple betoogd zou hebben dat optische connecties de beste keuze was. De wens van Apple zou zijn om zijn producten met een enkele Light Peak-poort uit te rusten die alle verbindingen voor zijn rekening neemt.

Apple zou de nieuwe standaard volgend jaar herfst al willen inbouwen in een Mac-systeem gericht op back-to-school-consumenten. In 2011 zou er een energiezuinige variant van Light Peak moeten verschijnen die op draagbare apparaten zoals de iPhone en de iPod gericht is. Een Apple-roadmap uit 2007 zou al spreken van een introductie van de optische standaard voor de smartphone en de mediaspeler om deze apparaten op een extern scherm aan te sluiten. Of en wanneer andere fabrikanten Light Peak gaan inbouwen is onbekend, maar Intel gaf tijdens de IDF wel aan met Sony samen te werken bij de verdere ontwikkeling.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

28-09-2009 • 16:17

111 Linkedin

Submitter: edwingr

Reacties (111)

Wijzig sortering
Als gebruiker van optische verbindingen vraag ik me af of dit wel beter zijn. Qua data kun je wel meer maar de mechanische belastingen van dat soort verbinding blijkt in de praktijk niet altijd even handig uit te pakken. Bijv een knikje is al genoeg om je kabeltje naar de filistijnen te helpen.
Een jaartje geleden ongeveer stond hier een artikel waarbij een nieuwe mantel werd getoond voor kunststof optische kabels, waardoor die veel meer belasting aan kon dan tot dan toe het geval was. Dat lijkt me een prima techniek voor deze Light-Peak technologie.
Dus 2 jaar naar de introductie van MiniDisplayport gaan we over naar de Light-Peak "standaard"? Dat wordt dan weer met verloopstukjes werken waarschijnlijk....
Ik denk eerder dat het een type bluray/hd-dvd oorlog wordt. Qua tijd zit de introductie straks niet ver bij elkaar vandaan.

Verder ken ik de specs m.b.t. stroomverbruik e.d. niet, maar het lijkt me wel heel handig als ik in de winkel nog maar 1 type kabel hoef te kopen en daarmee zo ongeveer elk apparaat aan kan sluiten. In elk geval is de doorvoersnelheid hoog genoeg om het aan te kunnen!

Weg met HDMI, Scart, D-sub, USB (langzaam... en te veel versies), ethernet, 3.5mm jack etc etc!
Dit is heel iets anders dan DisplayPort.

Deze interface is niet alleen voor video connecties. AC3, TCP/IP, USB en FireWire kun je erover sturen. Het vervangt niet de standaarden, het bied alleen een universele interface aan. Je opa hoeft zich niet meer af te vragen waar die USB- en HDMI kabels aangesloten moeten worden.

[Reactie gewijzigd door Abom op 28 september 2009 21:20]

Nou juist niet. Light Peak heeft als grootste voordeel dat je al die andere dingen eroverheen kunt gooien zoals je ook op het plaatje kunt zien. Je hebt nu dus geen aparte controllers nodig voor usb, firewire, etc. want dat gaat dan via Light Peak. Dat geeft leuke design mogelijkheden qua moederbord ontwerp. Je kunt echter nog prima usb, firewire, etc. aanbieden. Ook hier heb je weer een bepaalde flexibiliteit omdat je als het ware ook compatible bent met nieuwe technieken en makkelijker kunt schakelen. Met 10 Gbps als bandbreedte die naar de 100 Gbps te schakelen is binnen een aantal jaar zit je toch aardig goed met schaalbaarheid e.d. Je kunt dus prima al die dingen over 1 Light Peakje laten lopen.

Op Engadget staat overigens wat filmpjes die echt de moeite van het bekijken waard zijn omdat je dan een beter idee krijgt wat Light Peak is en hoe ze het bedoelen. Als je dat ziet dan is het best wel een erg coole techniek.
En in dat filmpje is ook te zien dat de kabel tot 100meter lengte mag hebben.
Dus straks staat de computer gewoon in de schuur en heb je enkel een scherm op je computerplek.
Dat kun je met 10GBit Ethernet over single-mode fiber ook, dus dat is niks nieuws. En de meeste protocollen die dat ding uitpoept zijn ook prima over een of ander protocol over Ethernet te doen.

Deze nieuwe standaard heeft echt maar een enkele reden: DRM.
Niet direct. Het is om het aansluiten van apparaten eenvoudig te maken. Ik vond FireWire zo ook al enorm gemakkelijk, je kunt gewoon apparaten op je bureau doorlussen ipv elke keer onder de bureau te kruipen of een onhandige hub nodig te hebben.

Het is een samenbrouwsel van USB 3.0, FireWire, ADB en FDDI waar nog andere apparaten kunnen op aangesloten worden. Apple verwerpt het idee van DRM zelf ook dus het lijkt onwaarschijnlijk dat ze er standaard DRM gaan overgooien. Waarschijnlijk zal het optioneel wel mogelijk zijn. Momenteel is het nog niet mogelijk om vb. USB en zelfs de meeste displayprotocollen (DVI, HDMI) op zoiets als een ethernet te kloppen (zelfs al heb je 100Gbit/s) want het zijn digitale streams en geen pakketjes. DisplayPort maakt het wel mogelijk om over te stappen naar een Ethernet-achtig protocol en dit is waarschijnlijk een voortzetting daarvan. Het zou via deze technologie mogelijk zijn om alle onhandige kabels (waar je een docking station voor nodig hebt) te verwijderen en gewoon met een stroom kabel en een van deze kabels een laptop om te zetten naar een desktop station.

Het is inderdaad weer een reden om over te stappen van oude hardware naar nieuwe hardware. Momenteel zijn de computers die we kopen voor de meeste mensen zwaar genoeg om al hun werk te voltooien voor de volgende 5-10 jaar, zelfs de 5 jaar oude PowerPC G5 is momenteel snel genoeg voor de meeste gebruikers in mijn kantoren en gaat waarschijnlijk niet vervangen worden totdat de rook eruit komt.

Hopelijk wordt dit niet iets zoals HDMI waar er DRM overgegooid wordt en hopelijk wordt het ook niet zoiets als ADB wat een mooi ontwerp was (een enkele kabel) door Wozniak maar door de rest van de industrie nooit gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 28 september 2009 19:45]

Niet per se DRM in de zin van het beveiligen van alle content tot aan de weergever (hoewel DisplayPort daar wel in voorziet). Maar goed kans dat Apple een of andere digitale ondertekening toe gaat passen zodat je Apple toetsenbord/monitor/muis/HDD ook echt alleen maar op een Apple machine past.

Doorlussen liet USB trouwens ook al toe (tot max. 127 apparaten op 1 chain), al hebben niet veel apparaten het uiteindelijk ingebouwd. Bovendien heb je een enorm groot nadeel met een optische verbinding van dit soort snelheden en lengtes: Zoiets is heel snel gruwelijk kwetsbaar, en het zal zeker een glas-kabel worden, want naar mijn weten zijn er nog geen 10Gbps POF (Polymer Optical Fiber, plastic dus) kabels op de markt, laat staan betaalbaar voor consumenten.
Waarvoor zou apple de markt voor hun producten willen beperken? Het zal hun een zorg zijn als je een Cinema display aan een windows PC hangt. Als ze dat ding maar verkopen.

Het is wat anders als het software betreft. Als je dat voor andere hardware wilt gaan aanbieden moet je het ook op zoveel mogelijk hardware configuraties testen en ondersteunen.
Het grote verschil is alleen dat dit geen echt protocol gebeuren is. Je moet het zien als een stukje hardware die ze bieden, zeg maar een medium. Zo kun je over utp kabel ethernet laten lopen maar ook tokenring of iets als telefonie in de vorm van pstn of isdn. Dat is dan ook de kracht van het systeem. Je kunt je oude usb, firewire, etc. apparatuur gewoon gebruiken omdat ze die protocollen gewoon over light peak gooien. Dat zijn dingen die je met 10 Gbit ethernet over single-mode fiber dus niet voor elkaar krijgt. Het gaat hier om meer dingen dan alleen ethernet.

Als je de filmpjes nou had bekeken dan had je dat ook geweten. Er wordt gewoon duidelijk uitgelegd en gedemonstreerd wat light peak is en hoe men het zou moeten zien. Het gaat erom dat we straks gewoon 1 type kabel/aansluiting hebben waarover we simultaan diverse protocollen zoals usb, firewire, displayport, ethernet, etc. kunnen laten lopen. Dat zou enorm veel gebruiksgemak opleveren omdat je niet meer gesprekken krijgt als "zie je dat groene stekkertje? die moet in dat groene gaatje" "ik zie geen groen stekkertje hoor!". Dat is straks te verkorten tot "zie je dat gaatje? daar moet die stekker in" "ok". In de praktijk blijkt dat babies en peuters prima in staat zijn om vormpjes in de bijbehorende gaten in de deksel van de doos te mikken. Volwassenen schijnen op moment dat je dat vervangt door een computer en een stekker volledig kwijt te zijn en zo ongeveer het iq te hebben van een of andere zaadje. Alsof hun hersenen gelei zijn. Dat soort geneuzel heb je straks niet meer. Afgezien daarvan zijn er ook andere mogelijkheden. Je kunt nu makkelijker dingen doorlussen omdat je er toch simultaan allerlei protocollen overheen kunt mikken. Dan kun je een scherm, een hdd, etc. gewoon in willekeurige volgorde aan elkaar knopen, de computer zelf bakt er dan wel wat van. Als men dat ook voor elkaar krijgt en aanbiedt dan levert dat weer heel wat leuke ontwerpmogelijkheden op voor de fabrikanten.

Dat drm is ook wel de meest debiele wat je maar kunt roepen en dat doe je ook alleen omdat je niet het flauwste benul hebt wat light peak nou is. Juist omdat je allerlei protocollen er gewoon overheen laat gaan is het wel verdomde lastig om drm toe te passen. We hebben het namelijk over diverse standaarden die bij organisaties als ieee e.d. zijn vastgelegd en die je niet zomaar kunt veranderen (er moet dan over gestemd worden). Welke vorm van drm had je dan willen toepassen? Als je de protocollen e.d. gaat veranderen dan werkt er niets meer aan usb/firewire/etc. spul waarmee light peak in het geheel dus compleet onbruikbaar en nutteloos wordt.
wtf heeft dit met DRM te maken? Serieus, hoe kom je tot die conclusie? Fijn dat je het ook zo goed onderbouwd.

Het is een universele interface, je kunt er (bijna) alles overheen sturen. Vervolgens kun je ervoor kiezen om via HDMI DRM toe te passen...maar deze interface heeft niets met DRM te maken.

Het gaat alleen maar om gemak voor de gebruikers. Mensen die niet zo handig zijn met computers vragen zich niet meer af waar ze het spul op aan moeten sluiten...er is maar één type aansluiting en alles werkt.

Als ik nu kijk naar de kabelbende bij mijn PC en entertainment set...echt een drama...

[Reactie gewijzigd door Abom op 28 september 2009 21:19]

Apple schrijft in een open brief dat ze van DRM op haar muziek af wil en dan zal ze zeker nu met DRM aan komen zetten?

Ik snap zo'n opmerking niet.
Volgens mij doen ze nog steeds aan DRM. Niet in muziek, dat hebben ze afgeschaft in de iTunes Store, maar in video nog steeds.

Staat me bij dat het niet mogelijk is om video's uit de iTunes Store af te spelen op een monitor die niet via een drm-enabled verbinding is aangesloten (zoals een extra monitor op een analoge VGA-aansluiting). Was een tijdje terug een klein relletje over.

Apple zelf is welliswaar niet echt voorstander van DRM, maar de content-providers (filmmaatschappijen dus) wel, en Apple is van hen afhankelijk om content aan te kunnen bieden in hun store.
En waarom heeft Apple nog geen blu-ray spelers ingebouwd? Juist, omdat ze OS X niet vol willen gooien met DRM.
Omdat Steve Jobs het al aanduidde als bag of hurt. Daarmee doelde hij op de nogal lastige licentiering van blu-ray waardoor het meer een hoofdpijn kwestie wordt om daar een licentie op te nemen om het dan op de Macs aan te bieden. Pas als ze die licentiezut voor elkaar hebben zul je het ook pas zien op Macs. Afgezien daarvan is blu-ray op dit moment nou ook niet bepaald goedkoop. Je zit nog steeds rond de 200~300 dollar voor een blu-ray speler (slot-in drive).

Apple doet op sommige plekken net als vele anderen aan drm omdat dat de enige manier is om dingen als dvd's af te spelen. Dat hebben we dus geheel aan de entertainmentindustrie te danken. We kunnen niet met en we kunnen op dit moment ook niet zonder omdat we het dan niet af kunnen spelen. Gelukkig is de muziek in de iTunes Store en elders al bijna geheel drm-loos, nu de films e.d. nog.
echt geen 200-300 dollar...
Nee
Omdat ze vinden dat de markt niet klaar is voor een Mac met blu-ray.
Gezien gewone huis, tuin en keuken pc's alsmaar kleiner worden zou dat 'nogal' een dwaze manier zijn om deze technologie te gaan gebruiken. Een beetje ruimte vrijmaken voor je pc lijkt me dan makkelijker dan een optische kabel te leggen.
Of gewoon een all-in-one kopen! (zoals de iMac) ^^
als tweaker is een imac niet zo handig vind ik persoonlijk.
ik werk zelf elke dag met imac's en performance gericht vind ik ze maar gemiddeld.

ook heb je bij imac's nog steeds kabels nodig voor externe schijven, toetsenbord, muis, projector's etc.

dus hiermee los je het ook niet op :)
Wist je dat er al draadloze toetsenborden en muizen bestaan en tegenwoordig een NAS ook bij meer en meer consumenten te vinden is?
neen, display port is een packtized protocol dat bij uitstek ook geschikt is voor optische verbindingen.
je kan over dit een minidisplayport/hdmi/dvi aansturen ;) mits je een ontvanger bordje/kasje bouwt.
het maakt eigenlijk niet uit welke standaard je wilt gebruiken, in theorie is alles mogelijk.

[Reactie gewijzigd door stewie op 28 september 2009 16:42]

Dit is erg interessant. Geen gezeur meer met verschillende kabel, maar gewoon alles Light-Peak. Dit gaat natuurlijk alleen werken als veel hardware makers het gaan aanbieden en de connector erg goedkoop/klein is. Dan nog krijgen we eerste een hele lange overgangsfase...
apple heeft echter een geintegreerd oplossing; iphone/ipod, apple-tv, mac, beeldscherm en zometeen wellicht de itablet. apple is dan ook goed gepositioneerd om deze standaard in te voeren en niet te wachten op bijvoorbeeld de ibm pc hardware industrie.

vergelijkbaar met toen de imac geintroduceerd werd met enkel usb en geen lpt en com poorten. daar heeft de pc industrie ook nog jaren over gedaan om dat nivo te bereiken.
Bij Mac fannaten misschien niet, maar In de PC-industrie wordt er wél geklaagd als een printer van 1 jaar oud niet meer ondersteund wordt door je nieuwe pc... Of je software die nog op een diskette staat opeens niet meer te lezen is zonder toebehoren te kopen.

Ik vond juist dat USB (3.0) zo goed bezig was vanwege backwards compatibility... eindelijk alles USB, hubjes overal, verlengsnoertjes heeft ondertussen iedereen... Samen met HDMI erg veelbelovend.

nee... moet er weer een 3e standaard bijkomen die het gaat omforceren om zo weer iedereen nieuwe kabeltjes en computers te laten kopen. Oké ik ken de technologie niet, en zou best kunnen dat ik me over 2 jaar schaam over deze uitspraak, maar ik zou liever alles via USB 3 zien gebeuren.

Ze kunnen beter de adapters eens standaard maken.

@ BreezerBoy
Ik ben niet pro innovatie omdat ik windows gebruik?... Je profiel zegt genoeg imo dus daar ga ik niet op in.

Je wordt net als al die modepopjes even hard beïnvloed om elk jaar weer wat nieuws te kopen. Typisch lomp consumentengedrag imo. Ik ben niet tegen innovatie, kijk eens naar het IT-stort in 3e wereldlanden, ik denk dat zij net als ik willen dat de stempel "innovatief" enkel mag geplaatst worden op dingen die het milieu verbeteren en de verspilzucht tegen gaan. USB was denk ik prima bezig. Volgende stap mocht van mij meteen draadloos zijn.

[Reactie gewijzigd door 108886 op 28 september 2009 18:22]

innovatie gaat boven backwards compatibility voor mij en daarom kies ik ook voor apple en neit voor windows.

edit@musback

kom niet met milieu aanzetten want toevallig gebruik ik wel een mac book pro en dat is een groene laptop: http://www.apple.com/macbookpro/environment.html

en ja dat is ook innovatie, jij verwart innovatie met blingbling ("modepopje", "lomp consumentengedrag") maar dat is te kort door de bocht!!!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 261542 op 28 september 2009 19:17]

Je moet dit eerder zien als de heilige graal van de computerwereld: 1 technologie, 1 kabel, 1 stekker en alles gaat eroverheen, whatever je maar wilt. Er zijn dus wel meer bedrijven dan alleen Apple die hier heil in zien.
Vreselijk onhandig, geen compoorten hebben op je laptop als je je switches wil configureren
koop een verloopstukje usb/serieel voor dit soort niche toepassingen of zorg ervoor dat je bij een moderne telecom operator komt te werken die over moderne apparartuur beschikt met remote access of in elk geval een lokale ethernet poort als console.
ik weet niet of je het doorhebt, maar ook moderne apparatuur moet je uit de fabriek eerst benaderen via een console poort (serieel dus). Pas daarna kun je 'm via ethernet verder benaderen.

Dat heeft 0,0 met modern te maken.
toevallig ben ik werkzaam in de telecom sector en een local console op ethernet is in toenemende mate gangbaar in dit wereldje.
Misschien dat jij je firmware en bootloaders zelf moet overzetten via JTAG oid, maar het is tegenwoordig gebruikelijk dat die ingebakken zijn vanaf de fabriek.
Voor die ene keer dat je je configuratie helemaal verneukt hebt kan je een usb-serieel dongle gebruiken. Beetje een switch ondersteund toch op z'n minst SSH en als je veel switches moet beheren zijn daar weer heel andere tools voor.
Ja want die lpt en com poorten zitten zo verschrikkelijk in de weg zeg!

Autofabrikant A heeft het tankdopje weg bezuinigd! geweldig! waren ze al in 20XX mee, de rest deed 't pas in 20XX +3 _helemaal super_

Nee lekker handig rotzooien met een verloop stukje tussen je toch al zo druk bezette usb poorten en in de kabel wirwar als je een stukje oude apparatuur wilt gebruiken (om maar wat te noemen)
Ik weet niet wat jij in huis hebt qua energie verspillende en milieubelastende apparaten, maar misschien dat het tijd wordt naar een wat modernere infrastructuur over te stappen.

Als je dat niet wil is dat jouw keuze, maar gooi dat niet met onzin die jij zelf nooit voor elkaar zou kunnen krijgen.
Apple en goedkoop, Hmm. Daarentegen zal de connector niet het probleem zijn maar eerder de controller waar de kosten in zitten.
Intel gaat het bouwen, Apple gaf de voorzet.

Dus de kosten zullen voor een zeer aanzienlijk stuk door Intel bepaald worden. Apple profiteert er alleen van door waarschijnlijk 'the first' te zijn. (tenzij ze beiden de patenten op hun naam krijgen)
Je krijgt geen patent voor een probleem, maar voor een creatieve oplossing. Dus als Apple nu een probleem heeft aangegeven, en Intel heeft een oplossing (speciale, goedkope Light Peak transceivers), dan zijn eventuele patenten dus voor Intel.
niet als ze de oplossing samen (en met Sony) ontwikkelen.

laten die 3 nou best redelijk goeie vriendjes en klanten van elkaar zijn?
Ja, Apple en Goedkoop ja.
Sinds ik mijn geld niet meer aan PC rotzooi uitgeef ben ik een stuk goedkoper uit.
Dus, apple nog goedkoper ?
Typische "Alles wat Apple doet is goed" reactie van een Apple-fanboy.
Als Apple een aansteker met Apple-logo zou maken en USB aansluiting koopt 'ie het ook en beweert dan ook nog dat het goedkoop is en dat de rest rotzooi is (staat er letterlijk). Lekker blijven schelden joh, schieten we allemaal erg veel mee op. Vaak is het schelden een soort verontschuldihing om de mooie design-spullen van Apple te kopen nadat de persoon in kwestie jarenlang heeft lopen afgeven op de 'oh zo dure rommel van Apple'. Maar dat is een mening en ik kan bovendien niet staven of dat ook opgaat voor retepvosnul.

Niets van aantrekken, maar gewoon blijven luisteren naar mensen die kritisch blijven op alles, dus op de PC-met-Windows èn op de PC-met-OSX (en inderdaad Apple is dus PC-met-OSX). Alles heeft zijn goede en slechte kanten.

edit: http://tweakers.net/searc...eacties&Query=retepvosnul
Voornamelijk MS-bash, dus het is me wel duidelijk zo.
Schiet je toch niks mee op kerel, kom op nou.

[Reactie gewijzigd door Jack Flushell op 28 september 2009 22:34]

De reactie van Deem is helaas van hetzelfde sneue niveau. Het Apple goedkoop/duur gebeuren kennen we nu zo onderhand wel en iedere vergelijking die gemaakt wordt is nu ook wel aan bod geweest en uitgewrongen. Wat hebben we nou uiteindelijk daarvan geleerd? Hetzelfde als wat de computer in War Games leert: het is niet boter kaas en eieren waarbij er geen winnende move is. Er is dus geen winnaar.

In dit geval heeft Apple er niet echt wat mee te maken. Dat wat er gepresenteerd is is een technologie van Intel. Dat Apple de aanzet zou hebben gegeven is niets meer en niets minder dan een gerucht die door Engadget de wereld in is geholpen. Het is overigens wel een interessant gerucht. Dan kan ik misschien nu wel een ander gerucht de wereld in helpen: aangezien Intel ook de drijvende kracht achter usb is, is dit natuurlijk de vervanger er van!...hoeveel van dat gerucht zou er nou waar zijn? ;)
Apple heeft er wel wat mee te maken. Waarschijnlijk hebben zij het ontworpen, ontwikkeld en gevraagd aan Intel om het verder te ontwikkelen. Ze hebben dus allebei geholpen met de ontwikkeling. Apple heeft trouwens FireWire gemaakt, een jaar nog voor de USB uitkwam ;).

[Reactie gewijzigd door Ken Frieser op 3 oktober 2009 19:38]

Jij post deze reactie vanaf een PDA of mobiele telefoon neem ik aan?
Apple computers zijn ook gewoon Personal Computers hoor.

Denk dat het nadeel van deze techniek is dat er ook een verwerkingseenheid in het aan te sturen apparaat moet zitten welke aan het begin redelijk prijzig zal zijn
oh jawel, verschillende kabels zal je nog steeds hebben. Alleen lopen ze allemaal naar een soort docking en die wordt dan via deze nieuwe aansluiting naar het apparaat gestuurd. kijk simpelweg naar de afbeelding en je weet al voldoende
Al de zoveelste poging om een universele kabel te maken. Laten we hopen dat er eens wat uitkomt, want het is natuurlijk heel handig.
Met USB is er anders een hele grote stap gezet. Dat dit niet alles afdekt is geen reden om nieuwe pogingen bij voorbaat al af te schieten.
Een nieuwe poging om één universele kabel te maken, maar het is niet USB 3...

Zie je de ironie in die zin? :)
Bovendien is het natuurlijk ook niet één nieuwe poging. We hebben ook HDMI en DisplayPort. En zo nieuw is DVI ook niet.

Maar misschien is dit hem wel. Dé kabel waar iedereen op zit te wachten.
Maar eerlijk gezegd ben ik bang dat ze te laat zijn. Als deze kabel nog moet komen... terwijl iedereen net een nieuwe platte TV heeft gekocht waar HDMI op zit... Op mijn TV zitten 3 HDMI aansluitingen. Ik zag nieuwe modellen waar er 4 op zitten. Het wordt ook prominent op de doos gezet en in advertenties genoemd, wat suggereert dat consumente dat blijkbaar heel belangrijk vinden. Ik vind het er naar uit zien dat HDMI de nieuwe standaard wordt voor video, zowel voor TV's als voor PC monitoren. Voor de overige appratuur hebben we al USB. Dus wat er dan overblijft?
Mensen die meer willen, of meer vrijheid, die willen geen HDMI only, of alleen maar USB.

Voor supersnelle data overdracht neemt men interne PCIe/SATA SSD's, voor beeldschermen DisplayPort, voor audio optisch, voor DV FireWire en voor een toetsenbord en muis USB.

Als elk van die standaarden in Light Peak komt, heb je maar 1 kabel nodig. (m.u.v. PCIe)

Dat de standaard consument een huis-tuin-keuken pc en lcd koopt voor 500 euro en dan met 1 HDMI kabel z'n scherm en de ingebouwde speakers aansluit.. tsja, dat is een bepaalde doelgroep :)
Ik heb de indruk dat Light Peak geen stroom doorgeeft... dit einde van de datakabelbrei betekent in dat geval dus een herleving van de stroomkabel/adapter brei...nu doet mijn scanner etc het nog zonder adapter / externe stroomtoevoer..
Niet apart, maar ingebouwde stroomdraden:

"In addition, Intel said it's working on bundling the optical fiber with copper wire so Light Peak can be used to power devices plugged into the PC, he said."
Bron
"in addition" en "said to be working on".

Oftewel het zit er standaard *niet* op en er wordt gezegd dat men er aan werkt. Ook weer niet zo hoopgevend hoor,
Gezien het feit dat er nog geen enkel Light Peak product is, is alles nog is die ontwikkelfase. En Intel is als lid van het USB forum ook best op de hoogte van USB3, wat wel powered is. Dus als ze daar niet al te hard op willen verliezen kunnen ze maar beter feature-compatible zijn.
Light Peak is voor sommige toepassingen zoals bijvoorbeeld de monitor best interessant.

Voor de verschillende randapparatuur totaal niet gezien deze grotendeels van spanning voorzien moeten worden. De gedemonstreerde Light Peak was puur een optische dataverbinding. De connector en "kabel" moeten dus nog aangepast worden om ook in een 5V te voorzien, of deze standaard gaat gewoon falen.
Lijkt me dus wel handig voor zo ongeveer alle randapparatuur.

1 optisch kabeltje van pc naar monitor, en in de monitor een ingebouwde (neem het even schandalig ruim) 8-poorts Light Peak hub. Een monitor zal toch wel altijd lichtnet nodig blijven hebben, en kan dus meteen alle poorten van stroom voorzien.

Daarna toetsenbord, muis, joystick, koptelefoon, gsm om te syncen, alles eigenlijk, gewoon in de monitor pluggen met korte kabeltjes.

Stoney: niets, maar dat beweer ik ook helemaal niet. Ik zeg dat het uitgangspunt me handig lijkt, of het nou techniek A of B is, maakt mij niet uit zolang er maar enigzins standaard is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 19339 op 29 september 2009 01:00]

Euh, wat is dan nu het revolutionaire verschil met, zeg, USB 3.0?

USB3 is snel genoeg om verkeer zoals Gigabit Ethernet, HD video, eSATA en ander multi-gigabit bandbreedte-vreters aan te kunnen.

Misschien dat de 'pijp' van de PC naar de eerste hub wat dikker zou kunnen, maar om dat optisch te doen is dan overkill. Laten ze maar eens specificaties maken zodat je bandbreedte van meerdere USB-snoeren kunt combineren (trunken).
Ik vraag me af of er dan aparte stroom draden bij zitten zodat je ook dingen kan laden en van stroom voorzien..
Niet apart, maar ingebouwde stroomdraden:

"In addition, Intel said it's working on bundling the optical fiber with copper wire so Light Peak can be used to power devices plugged into the PC, he said."
Bron
Ik snap het na het lezen van dit artikel en daarbij nog wat zoeken op o.a. Wikipedia nog niet veel van. Als ik het plaatje goed begrijp, kun je hier USB, Firewire en Display Port op aansluiten oid? En het is veel sneller dan die 3 opgenoemde, waardoor je bijv. je iPhone binnen enkele seconden zou kunnen syncen? Of zit ik helemaal fout :?
Het idee is inderdaad dat je 1 supersnelle kabel zou kunnen hebben, die voldoende bandbreedte heeft om van alles tegelijk over te brengen: video, maar ook andere protocollen zoals usb. Voor Apple is dit natuurlijk van belang omdat ze zoveel mogelijk draadjes willen wegwerken. Kijk naar wat ze met hun monitor doen, daar komt 1 kabel uit die zich in 3-en splitst: voeding, displayport en usb. Hiermee zou je dus displayport en usb samen kunnen pakken, weer een kabel minder. En je hebt dan ook nog snelheid zat om bijvoorbeeld je ethernetkabel in de monitor te prikken: als je je laptop dan inprikt aan monitor zit je gelijk aan het bedrade netwerk.

Voor iPods zou je inderdaad kunnen denken aan meerdere signalen (video, usb) over 1 kabel. Maar bij iPods is de kabel niet het zwakste punt. De snelheid waarmee je iPod de gegevens kan opslaan is eerder een beperking.
Hopen op snellere data houders. SSD's ofzo, misschien RAID-Flash geheugen?
Goede zaak van Apple . In 1997 had Apple alleen nog maar USB terwijl andere computerbouwers nog met het destijds antieke ps2 verbindingen. Ik denk dat de grafische wereld dit wel bevalt.
Dat zal de grafische sector even leuk gevonden hebben als toen Apple besloot Firewire te verdrinken zeker?

@ Frietsaus, koop een nieuwe macbook (pro) en je hebt je antwoord

[Reactie gewijzigd door 108886 op 28 september 2009 17:59]

Firewire is alleen weggeweest op de unibody MacBook. Die is al snel opgevolgd door de 13" MacBook Pro welke een FW800 poort had waardoor alle Macs weer over een firewire poort beschikten. Destijds liepen er geruchten dat dit de voorbode was dat Apple firewire ging afserveren. Ja en toen kwam de Mac mini 2009 uit en wat prijkte er op het lijstje van system specs? Jawel, een heuze firewire 800 poort! En daarmee waren de geruchten ook in 1 klap van de hand gewezen. De introductie van de 13" MBP gaf de genade klap voor die geruchten. Moraal van het verhaal: als je een tijdje onder een steen hebt geleefd dient het aanbeveling om eerst huiswerk te doen alvorens een poging te doen tot ranten. Owja, en voortaan niet meer zo geloven in roddel en achterklap.
Wanneer heeft Apple FireWire verdronken dan?
Op de Macbook Pro (13, 15 en 17) zit een FW800-poort, op de witte Macbook een FW400-poort.

http://www.apple.com/nl/macbook/specs.html
http://www.apple.com/nl/macbookpro/specs.html
en op m'n 20" iMac zit ook een FW800. (wat als voordeel heeft dat met een kabelverloopje, het ook gewoon FW400 doet).
@ musback, op alle macs die nu verkocht worden zit Firewire.
Misschien is een interface met als doel een specifieke applicatie wel de verkeerde manier. Het lijkt mij evengoed mogelijk een soort universele interface te maken die zichzelf kan aanpassen en in feite alle bestaande protocollen kan vervoeren. Ethernet, USB, je monitorkabel; uiteindelijk gaat het om 1tjes en 0tjes dus waarom zou elk apparaat zijn eigen kabel en/of protocol nodig hebben? Kan dat niet wat meer inventief?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee