Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 374 reacties

Volgens veel Amerikaanse media is de iPhone 4 de beste smartphone op de huidige telecommarkt. Dat blijkt uit de reviews die woensdag zijn gepubliceerd. Vooral het design wordt geprezen; over het bereik wordt verdeeld geoordeeld.

De reviewers lijken het erover eens te zijn dat het design luxe aanvoelt. "Het design is aantrekkelijk en hij ligt goed in de hand", vindt Walt Mossberg van The Wall Street Journal. Het toestel zou bovendien solide zijn: "Na anderhalve week intensief gebruik en nadat hij diverse malen is gevallen, is er geen krasje te zien."

Ook het scherm ontvangt positieve kritieken, vanwege de scherpte. Bovendien heeft het precies de juiste grootte, merkt Boy Genius Report op. Hoewel de concurrentie inmiddels ook smartphones met grotere schermen heeft gepresenteerd, zullen mensen daar niet naar verlangen, denkt het blog.

De software werkt bovendien prima. De implementatie die Apple heeft gekozen voor multitasking, waarbij veel applicaties kunnen worden gepauzeerd en via notificaties updates kunnen ontvangen, zal voor veel gebruikers afdoende zijn, denkt David Pogue van The New York Times.

De meeste kritiek kwam er op het bereik van het toestel. Hoewel het volgens veel reviewers anders reageert dan de iPhone 3GS, merkte vooral Mossberg op dat veel gesprekken verloren gingen en het bereik niet overal goed is. Bovendien merkt Engadget op dat het notificatiesysteem van iOS ouderwets is en dat widgets ontbreken.

Al met al vinden veel reviewers dat de iPhone 4 de concurrentie op achterstand zet. Gadgetblog Gizmodo, dat ruim voor de aankondiging een iPhone 4 in handen kreeg en daarover een preview publiceerde, heeft overigens geen review gepubliceerd. Het blog kreeg geen reviewexemplaar van Apple; in plaats daarvan wilde Apple Gizmodo aanklagen vanwege het verhandelen van het verloren of gestolen prototype.

Apple iPhone 4

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (374)

1 2 3 ... 8
Over design en gebruiksgemak kun je hier lang discussiŽren, maar dat verandert toch niets aan de zaak. Het grote voordeel dat je met een iPhone hebt is de fantastische ondersteuning op vlak van hardware en software. Ik leg even uit waarom:

Hardware: Als ik een probleem heb met mijn iPhone kan ik in elke Apple winkel binnenstappen, maar ook in andere officiŽle verkooppunten (bv. hcw). Met mijn vorige toestellen was de eerste vraag die ik kreeg "Heeft u dit toestel hier wel gekocht? Zoniet kunnen we u niet helpen". Ik hoor zelfs mensen die hun garantie kunnen krijgen in een ander land dan dat waar ze hun toestel gekocht hebben. Kun je dit met de Android toestellen ook? Het feit dat de hardware en software op elkaar afgestemd is biedt ook grote voordelen: Een tijd geleden stond hier nog een artikel over een test tussen de verschillende schermen, en daar kwam de iPhone zeer goed uit. Tenslotte mag je in alle multimedia winkels binnenlopen. Je hebt rekken vol accessoires voor iPhone, iPod, iPad ... voor andere toestellen (n900) moet ik toch wat zoeken in de meeste winkels ...

Software: De gewone gebruiker houdt zich niet bezig met custom roms en rooten. Die wenst gewoon een eenvoudige manier om iets te installeren en te gebruiken. Als je applicaties uit de App store haalt dan weet je dat die gecontroleerd zijn, net zoals het voedsel dat je in de winkel koopt. Daarnaast moet ik toch altijd lachen met die 'openheid' van Android. De App store is nog steeds de grootste, en zal dat waarschijnlijk nog een tijdje blijven. Hoewel er van de 225 000 apps waarschijnlijk maar 1000 killers tussen zitten, is het aanbod toch nog steeds enorm. Alleen al op het vlak van spelletjes is de iPhone heer en meester: Call of Duty, Sandstorm, Guitar Hero, Red Alert, GTA, Farmville ... Allemaal beschikbaar :)
Ook voor serieuze toepassingen zie ik heel wat aanbod, denk maar aan navigatie: Wandelkaarten, topografische kaarten, fietsknooppunten, autonavigatie, stadsgidsen ...
Zelfs Google Earth is nog maar recent beschikbaar geworden voor Android, hoewel dit al 3 jaar op de iPhone zit 8)7

Wil je toch nog meer mogelijkheden, dan kun je nog altijd een JB uitvoeren en zelf gaan knutselen!

Tenslotte moet je eens gaan kijken op verschillende websites waar je iets met muziek, foto's of video's kunt doen. Ik kan heel vaak bij de formaten kiezen voor 'iPhone' of 'iPod', maar andere toestellen zie ik slechts zelden staan.

Om nu maar even te besluiten, de iPhone kost (te) veel, maar het vangnet waarin je daarna ligt mag je gerust een comfortabele hangmat noemen. Als ik mijn iPhone na 1 jaar wens te verkopen dan schrik ik van de hoge prijs die ik er nog voor kan krijgen, dit kun je met geen enkel ander toestel!

Buiten de iPhone heb ik niets van Apple, want ik ben een tevreden Windows gebruiker :Y)

groetjes

[Reactie gewijzigd door Bram Perneel op 23 juni 2010 19:24]

Dat ding is zo plat, kunnen ze er geen uitklapbaar qwerty toetsenbord bij aan zetten? Lijkt me reuze handig.
Lijkt me vreselijk. Het hele punt van de iPhone was juist dat je niet zo'n achterlijk toetsenbord hebt waar niet alle toetsen op zitten die je snel nodig hebt, of wel, maar dat je elke toets met je pink moet indrukken. Bovendien wordt het apparaat dan gelijk weer een stuk dikker.

Nee dank je, de iPhone hoort gewoon toetsenbordloos te zijn. Voor de mensen die niet kunnen omgaan met het on-screen toetsenbord zijn er altijd andere telefoons.
Qwerty-toetsenborden kunnen anders erg goed werken ťn compact blijven. Dat bewijst o.a. Nokia wel met de E71. Het lijken priegeltoetsjes maar het typt erg lekker. Ik heb jaren een HTC Wizard gehad en kan mede daardoor gewoon niet meer lekker met T9 uit de voeten. Onscreen toetsenborden werken in mijn ervaring lang zo prettig niet., hoe goed ze ook zijn ontworpen. De compact qwerty met XT9 op HTC windows mobile toestellen, waarbij letters per 2 op een toets staan in verder normale qwerty-layout, komt nog redelijk in de buurt. …chte onscreen qwerty levert simpelweg te kleine toetsen op, in ieder geval voor mijn vingers dan. Natuurlijk, voor ieder wat wils, maar als ik weer een smartphone neem - heb nu vanwege mijn werk een val- en vochtbestendige Nokia 3720 - dan is een fysiek toetsenbord een vereiste. Alleen om die reden, maar ook het wat mij betreft te grote scherm, valt de iphone af.

@dotnetpower: Leuk om te lezen hoe persoonlijk de keuze voor het type toetsenbord kan zijn. Ik heb dat inderdaad een keer ervaren zo'n veranderende layout. Was meteen van mijn apropos. Vind het al erg als m'n huidige dumbphone, de Nokia 3720, zelf ineens besluit dat de toetsen in bijv cijfermodus moeten staan. Zit ik een seconde of wat moeilijk te doen om dat zelf voor elkaar te krijgen voor ik in de gaten heb dat het toestel dat al voor me heeft gedaan. :P Het zal wel wennen hoor zo'n veranderende layout maar doe mij maar een vaste layout met alle karakters onder handbereik. Ik heb destijds met m'n Wizard in ieder geval nooit iets gemist wat typen betreft. Ik mis 'm soms nog steeds. Jammer dat ie niet meer wilt bellen... Swype heb ik trouwens een keer op m'n oude HTC Diamond geprobeerd maar dat is ook niet alles. De demofilmpjes zien er leuk uit maar ik krijg het gewoon niet zo vloeiend voor elkaar.

[Reactie gewijzigd door 2fish op 24 juni 2010 00:09]

Mooie van een touchscreen toetsenbord vind ik is dat dit toetsenbord op basis van de context kan veranderen, als je bijvoorbeeld de nieuwe HTML5 input fields gebruikt als email / number / tel / url etc.. krijg je juist de toetsen snel in beeld die je nodig hebt (nu moeten alleen nog meer websites het gaan gebruiken :)).

Ook vind ik juist het mooie van een touchscreen toetsenbord dat doordat je niet meer van die fysieke toetsen hebt dat vuil minder makkelijk achter blijft en veel makkelijker weg te halen is, om die reden heb ik bijvoorbeeld ook de magic mouse gekocht.

Ik zou bijvoorbeeld ook nog best graag men fysieke toetsenbord van men iMac willen vervangen voor een touchscreen toetsenbord.

Maargoed het blijft natuurlijk hoe je dat persoonlijk ervaart, ik schrijf geen hele boeken op de iPhone en mis een fysiek toetsenbord dan ook niet :).

Ik ben trouwens wel erg benieuwd naar dat swype http://www.youtube.com/watch?v=bLwxIwMFzR4 zo maar is zoeken of dat ook voor de iPhone beschikbaar is.

Edit:
Ah je hebt zo te zien ShapeWriter http://www.shapewriter.com/ echter is die momenteel uit de App Store, wellicht wegens de iOS4 update, later maar even checken dus :)

[Reactie gewijzigd door dotnetpower op 23 juni 2010 21:37]

Met iOS 4 kan je via BT een toetsenbord aansluiten ;)
Dat is ook echt handig in de trein, of op school of waar dan ook..

Nee sorry, dat compenseert niet de loss van een fysiek toetsenbord.
je bedoelt de winst van meer knopppen vermits je niet aan een fysiek toetsenbord bent gebonden.
Hoe je het ook wend of keert, zodra jij een bericht aan het typen ben on-screen, zie je niet waarvoor je het typt. En dat vind ik storend, waardoor al mijn toekomstige telefoons altijd een fysiek toetsenbord zullen hebben (on board).
Nooit iOS gebruikt dus. Je ziet door een popupje bij het aanraken van de toets welke toets je aanslaat. Je hebt dus dubbele feedback daarop.

Fysiek toetsenbord... nou nou. Die minitoetsjes met miniale tactile feedback zijn echt niet superieur aan een kwalitatief goed werkend capacitatief touch screen, zoals de iPhone en veel andere telefoons hebben.
Er zijn tig ontwerpen, iets dat je als iphone adept blijkbaar is ontgaan. :P Serieus, iedere fabrikant heeft zijn eigen ideeŽn, en ja sommige zijn bar en bar slecht, sommige zijn goed en sommige zijn top. Nokia komt met de E71 en zijn priegelig uitziende toetsen aardig in de buurt van het laatste. Maar alweer jaren geleden kon ik met mijn HTC Wizard met fysiek toetsenbord veel sneller uit de voeten dan met de beste onscreen toetsenborden van tegenwoordig. Al was het alleen maar omdat ik razendsnel, praktisch net zo snel als op de pc. met 2 vingers kon typen. Ik gebruikte de Wizard een gegeven moment zelfs standaard om al mijn mails te beantwoorden, al in de tijd dat iedereen mij bij dit idee altijd aankeek alsof ze water zagen branden. "Wat moet je in hemelsnaam met email op je telefoon? Dat check ik wel op de pc als ik zin heb." Moet je nu zien... ;)

In de praktijk ligt het beste fysieke toetsenbord nog steeds mijlenver voor in gebruiksgemak op het beste onscreen toetsenbord. Tenzij Apple of een ander bedrijf daar verandering in weet te brengen met een vernuftige vinding denk ik dat zelfs Apple op termijn misschien wel met een iphone met fysiek toetsenbord op de proppen komt. Want Apple heeft weliswaar de smartphone een nieuwe wending gegeven, goede ideeŽn uit het verleden kunnen ook zij niet negeren willen ze hun producten blijven verbeteren. Een fysiek toetsenbord is er daar slechts eentje van.

[Reactie gewijzigd door 2fish op 23 juni 2010 19:33]

Je ziet heel duidelijk wat je typt omdat de letter waar je vinger boven hangt als een popup boven die vinger uitkomt en dat gebeurd voor je die virtuele toets aanraakt
Alsof telefoons met een fysiek toetsenbord die knoppen niet hebben bij het gebruik van het onscreen toetsenbord? :|
nu sla je me toch echt met verbazing. Een virtueel toetsenbord aanprijzen om de tekortkomingen van een fysiek toetsenbord bij te passen?!
Koop een telex.

Het is ook nooit goed.
Nee, een telefoon met een fysiek toetsenbord. Dat is goed :)

Wat een nutteloze reactie als je je gelijk niet krijgt zeg :/
Ik vind persoonlijk een toetsenbord aan een telefoon overbodig als de invoer via het scherm goed werkt. Iets wat bij de iPhone wel snor zit.
hangt ervan af wat je er mee wil (en wat je prettig vindt) Ik ben ongeveer drie keer zo snel met een berichtje typen op mijn blackberry als m'n vrouw op haar iphone en dat is niet omdat ik sneller kan typen.

Zij is blij met haar toestel en ik met de mijne :) Prima toc
Dan is het unieke er van af vind ik. Buiten het feit om waarom een toetsenbord? Het aanraak toetsenbord werkt anders echt perfect op elke Ipod.
echt niet.

Misschien als je vrouwenhanden hebt, maar voor iemand als mij is zijn die toetsen echt zwaar klote.
Dan is hij niet plat meer :P
Zie de motorolla droid/milestone, maar 1 mm dikker als de iPhone 3G(S), en heeft wel een qwerty keyboard.

De iPhone 4G is natuurlijk wel nog dunner...
De Droid en iPhone 4 schelen nogal ja: 13.7mm tegen 9.3mm (12,3 voor de 3GS).
Kortom, het toetsenbord kost je 4,3mm, ofwel een dikke 46% extra iPhone 4 dikte.
Da's best veel...
Het is de visie van Jobs dat zo'n miniatuur fysiek toetsenbord niet nodig is, omdat het niet veel meerwaarde zou hebben t.o.v. een virtueel touch keyboard.
Persoonlijk kan ik mij daar wel in vinden. Als ik echt een lange mail wil typen gaat dat ook niet prettig op een te klein qwerty toetsenbordje. Dus doe ik het liever op m'n laptop of via een bluetooth keyboard op m'n telefoon.
Ik ben inmiddels meer bedreven in het typen op het virtuele toetsenbord dan ik ook ben geweest op een minuscuul fysiek toetsenbordje, dus daar zie ik de meerwaarde niet meer van in.
Ik zie het dan ook NOOIT gebeuren dat er een fysiek toetsenbord wordt geÔntegreerd in een iPhone.
Mogelijk kunnen we meer verwachten van een techniek waarbij het touch screen haptische feedback kan geven.
Deze ondersteund FaceTime, het video bellen. Op de 3gs zit namelijk geen camera op de voorkant van het toestel.
Video bellen met 2 grote minpunten:
- Het kan alleen via Wi-Fi, niet via het mobiele netwerk
- Het kan alleen van iPhone 4 naar iPhone 4
Allebei inderdaad goede punten (puntje 1 wordt trouwens vast nog wel opgelost in het jailbreak circuit)

Maar met als pluspunt, dat het een open standaard moet gaan worden, wat dus weer geimplementeerd kan worden, zodat het niet alleen bij iPhone to iPhone blijft in de toekomst (hopelijk en waarschijnlijk).
Skype heeft in ieder geval al aangegeven hier aan te willen werken.

http://www.iphoneclub.nl/...samenwerken-aan-facetime/

edit:

Sorry, ik zie dat iemand anders inmiddels ongeveer dezelfde reply heeft gemaakt :)

[Reactie gewijzigd door SidewalkSuper op 23 juni 2010 14:57]

Ik vind het ook spijtig dat ze niet voor het bestaande videobellen hebben gekozen zoals we al enkele jaren kennen.

Een voordeel is wel dat hun FaceTime implementatie redelijk vrij is en dus ook door andere bedrijven geÔmplementeerd kan worden. Skype is hier bijvoorbeeld al mee bezig, zo zouden we dan ook FaceTime naar andere toestellen kunnen zien komen.
Ik meen me te herinneren dat facetime en skype niet gaan samenwerken. Wat skype wel ging doen was een nieuwe versie van hun skype app maken dat gebruik kon maken van de front camera van de iphone. Ik moet even het artikel terugzoeken waarin ik dat gelezen had ;)

Edit: te snel gesproken. Volgens de meeste bronnen wilt skype inderdaad een compatibiliteitslaag toevoegen aan skype. Maar hoe exact is nog niet duidelijk. (http://www.morningcity.com/mc/technology/10083808.htm )

[Reactie gewijzigd door evb60 op 23 juni 2010 14:55]

Dan nog werkt die Skype facetime alleen van iPhone 4 naar iPhone 4 Tenzij ze het beeld omzetten in een ander formaat.
@CLB.
Klopt, het is nu nog beperkt, maar Steve Jobs heeft al gezegd dat ze in gesprek gaan met de providers om het ook via 3G te kunnen laten lopen. Maar dat is iets wat Apple niet alleen kan beslissen denk ik. Verder zullen er genoeg apps komen ofzo dat het straks ook gewoon met andere toestellen kan die ook "beeldbellen" ondersteunt.
De API is open, dus anderen kunnen het gebruiken, en Apple is bezig om met de providers te praten om het (binnen normale tarieven / data) over hun netwerk te laten gaan.
Video bellen met 2 grote minpunten:
- Het kan alleen via Wi-Fi, niet via het mobiele netwerk
De grote reden dat videobellen nooit wat is geworden, behalve de netwerk issues, is dat er enorme kosten aan verbonden waren. Met WiFi heb je dat niet, en je bent meer zeker van je bandbreedte dan met mobiel dataverkeer het geval is vooralsnog.
- Het kan alleen van iPhone 4 naar iPhone 4
Ze zijn met facetime aan het proberen een open standaard neer te zetten, zodra het een standaard is (ze zijn er al mee naar de standardsbody) kan in principe iedereen het gebruiken.

Videobellen is geflopt op jammerlijke wijze, eens kijken of Apple het concept kan reanimeren. (Ik zou er niet tegen willen wedden, dit soort geintjes is nou juist waar Apple heel goed in is)
Misschien dat android deze standaard ook wel kan overnemen. Wie weet. Tot nu toe ondersteunen ze alleen het standaard videobel protocol.
ik vind het eerder een pluspunt dat het via WI-FI gaat en dat het enkel van iPhone 4 naar iPhone 4 gaat vind ik eigenlijk heel normaal. Je wil enkel FaceTime als het perfect werkt en dat zal het niet doen over 3G. iPhone to iPhone garandeert je enkel kwaliteitsvideo te ontvangen tijdens een videogesprek.

Ik snap natuurlijk ook wel de bezwaren want er zullen inderdaad wel telefoons zijn die een goeie kwaliteit kunnen garanderen tijdens een video gesprek met de iPhone 4 maar waar moet de iPhone dan weer de grens trekken?!

FaceTime staat en valt met de kwaliteit van de gesprekken daarom snap ik Apple wel over die beslissing.
net als C2C. Vergeet niet dat Apple een gesloten omgeving is. Het ziet er lief uit, maar open is anders.
Nou nou dat valt ook wel mee, facetime is in ieder geval als open standard voor gedragen door Apple.
Ik ben wel benieuwd naar dit toestel.
Ik heb zelf een Android maar zal er weer zat moeten instellen hier op de zaak. (Zijn er al een aantal besteld)

Zit er behalve snelheid nou ook verschil tussen os4 op deze iPhone of op een 3gs?

[Reactie gewijzigd door JiBo op 23 juni 2010 14:17]

Lijkt me weer een topper worden. Heb een artikel gelezen over iOS4 en multitasking. Multitasking volgens de iPhone is iets in de achtergrond bevriezen en toegang geven tot bepaalde functionaliteit (zoals geluid bijvoorbeeld). Op die manier wordt vertragen van de telefoon (deels) voorkomen (doordat de cpu gespaard wordt). Wat ik dan weer jammer vind is dat Apple zelf die keuze maakt en deze niet bij de programmeurs van software neerlegt, misschien zelfs als plicht. Nu kun je niet alles in de achtergrond aan laten staan en is multitask dus enigszins beperkt. Bijvoorbeeld een webpagina die streaming content aan het laden is. Je kunt wel een proces nog voor een bepaalde tijd laten draaien, maar that's it.

Het klinkt heel mooi, maar ik vrees toch een beetje: het klinkt (weer) als een beperking, iets waar apple een handje naar heeft. Je kunt niet alles, maar wat je kan, werkt ook "lekker". Ik hou meer van de vrijheid, dus ook iOS laat ik links liggen...

Al vind ik de constructie wel erg mooi bedacht en goed toepasbaar voor de iPhone!

[Reactie gewijzigd door Nas T op 23 juni 2010 14:28]

Ik vind het echt geweldig dat Apple dit multitasking noemt. MS hanteert exact dit model met WP7 en werd daar in de grond gestampt omdat er geen mult-tasking zou zijn, Apple gebruikt exact het zelfde model en noemt het wel multitasking et voila iedereen is blij.

Verder jammer dat er nog steeds een matig bereik is. Alhoewel dat in Nederland natuurlijk wel mee zal vallen, hier zijn zendmasten zat.

verder vind ik het een mooie telefoon trouwens, en een fijn os, maar ik baal ervan dat Apple hier telkens mee weg komt
WP7 hanteert dit model helemaal niet, alleen het gedeelte dat over de suspend-state van applicaties gaat. De API voor background taken heb ik nog op geen enkel OS gezien, bestaand of aangekondigd. Als ik me vergis (zou kunnen) dan ben ik erg benieuwd naar jouw bron, waar je uit concludeert dat dit multitasking model (want dat is het) ook in WP7 zal worden toegepast.

Ik lees hier in ieder geval weer een hoop opmerkingen van mensen die ergens een klok hebben horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt: het multitasking model van iOS4 is niet alleen maar het bevriezen en restoren van applicaties, maar een combinatie van dat en het registreren van (beperkte) background threads voor bepaalde (de meest gebruikte) taken, die daadwerkelijk en 100% 'echt' multi-threaded op de achtergrond doorlopen.

Edit @Korben:
Hoe het werkt is afhankelijk van het soort taak dat je in de achtergrond wilt draaien. Voor bijvoorbeeld location services wordt je applicatie inderdaad via events 'wakker gemaakt' om daarop te reageren (nog steeds op de achtergrond dus!), voor audio blijven de 'normale' audio callbacks werken net alsof je niet in de background aan het runnen bent, voor applicaties die om de zoveel tijd het netwerk pollen gebruik je local notifications, en om een willekeurige andere background task (bijvoorbeeld een download) af te maken registreer je een background task met een tijdslimiet, waarin je in principe alles kunt doen wat je wil, maar die wel na een (in de documentatie voor zover ik kan zien ongedefinieerde) tijdslimiet wordt gestopt.

Vooral die laatste taak is interessant voor ontwikkelaars, omdat je daarmee volgens mij gewoon elk soort achtergrond taak kunt implementeren, zo lang je maar een nieuwe achtergrondtaak opstart wanneer de vorige een time-out krijgt.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 23 juni 2010 16:28]

... die daadwerkelijk en 100% 'echt' multi-threaded op de achtergrond doorlopen.
Maar het is wel zo dat dat inderdaad alleen mag voor bepaalde acties. Hoe wordt dit afgevangen? Is het zo dat je niet zelf een thread draait (maar het OS) en dat je applicatie alleen maar af en toe wordt aangeroepen met callbacks? Staat het OS niet toe dat je andere dingen doet dan die toegestaan zijn? Wordt dit door Apple bekeken en wordt je app afgekeurd als je iets anders doet?
Maar het is wel zo dat dat inderdaad alleen mag voor bepaalde acties.
Ook dat is niet helemaal waar!

Apps die aangeven dat ze in achtergrond audio,voip of location services gebruiken blijven altijd doorlopen, voip apps worden zelfs automatisch opgestart tijdens een reboot .

Er is ook een mogelijkheid om in de achtergrond andere dingen te doen, echter daarvoor krijgt een app maar beperkt de tijd (+/- 10 minuten met iOS4)
Die tijd gaat in vanaf het moment dat de applicatie inactive wordt, als de achtergrondtaak niet binnen die tijd klaar is dan krijgt deze een notification en wordt vervolgens in de suspended state gezet.

Uiteraard vervalt die tijdslimiet als de app binnen die 10 minuten weer active wordt.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 23 juni 2010 16:42]

Als ik aan het autorijden ben en mijn Android foon gebruik voor navigatie, en ik wordt gebeld, dan kan tijdens mijn telefoongesprek mijn navigatie programma gewoon zeggen wanneer ik links of rechts af moet slaan. En ik heb dan android 1.6 dus ja, apple is zeker niet uniek in zijn multitasking verhaal. En ik twijfel er echt aan of wat ik net beschreef mogelijk gaat zijn met de nieuwe iphone.
verder vind ik het een mooie telefoon trouwens, en een fijn os, maar ik baal ervan dat Apple hier telkens mee weg komt
Ik denk dat je misschien onderscheid moet maken tussen de fanboi's die alles afkraken wat niet Apple is en andersom en de andere 99,998% van de gebruikers die het allemaal prima vinden en verder geen probleem hebben met andere merken doen.
Wat ik dan weer jammer vind is dat Apple zelf die keuze maakt en deze niet bij de programmeurs van software neerlegt, misschien zelfs als plicht.
Ik vind het juist wel goed dat Apple dit zo regelt. Als je het aan de programmeurs overlaat, dan zitten daar zat bij die alles op de achtergrond laten draaien zonder er over na te denken.
Ik merk al te vaak dat er geprogrammeerd wordt met de gedachte "hardware is upgradeable"

Nu moeten de programmeurs echt nadenken van wat ze wanneer moeten en mogen laten draaien op de achtergrond. En deze achtergrondtaken dan uit te laten voeren door de services van apple die al speciaal voor dat ene taak geoptimaliseerd zijn.

Wat is immers beter? 1 location-servicethread die de GPS-locatie aan tig GPS-programma's doorgeeft, of tig GPS-programma's die dezelfde chip constant aanspreken?
Mee eens. Hoewel ik vrijheid een groot goed vind moet ik ook erkennen dat er dingen mis gaan als je ontwikkelaars alle vrijheid geeft. Iedere ontwikkelaar vind zijn App zo belangrijk dat het best wat resources mag gebruiken op de achtergrond en binnen no time is je telefoon niet bruikbaar meer.

Denk maar aan Windows: iedere ontwikkelaar is vrij om een procesje op te starten als je PC start en wat icons op de desktop te gooien. Na 2 jaar gebruik ligt je desktop vol (als je niet zelf opruimt) en is je PC traag omdat er 101 updaters draaien. Want ja, jouw applicatie is zo belangrijk dat er best een proces mag draaien dat bijhoudt of er geen nieuwe versies zijn (GoogleUpdater, etc). 8)7
maar is de oplossing voor die ellendige updaters dan het bijna volledig uitschakelen van achtergrondprocessen (apple methode) of zou het misschien een goed idee zijn 3rd party software via een fijne api windows update hiervoor te laten gebruiken, of zoiets? (come to think of it, is dat zoiezo geen goed idee? :P )
Op een PC leek me dat een mooie oplossing, had gehoopt dat zoiets nou eens in Vista of W7 zou zitten. Helaas...

Op een telefoon ben je wat beperkter. Ik heb ook liever "echte" multi-tasking op mijn iPhone hoor. Vooral voor instant messengers e.d. (push notifications...grrr). Maar ik ken ook het verschijnsel van mijn vorige tel (Symbian) dat je accu ineens heel snel leeg loopt. Gebeurde eens in de zoveel tijd en dan was er meestal een procesje in de achtergrond blijven hangen die de CPU flink belastte.
Ja dat is een zeer goed idee en daarom al jaren standaard gebruik onder linux.

Meestal neemt MS goede uitvindingen van anderen over maar wat dit betreft hebben ze nog steeds niet van de App Store gesnapt wat package management a la linux voor gebruiksgemak biedt.
Vreemde vergelijking. Je kunt het beter vergelijken met Android, echter bij Android werkt MT goed en zijn er geen merkbare nadelen van het niet handmatig afsluiten van de apps. Processen die op de achtergrond blijven draaien gebruiken ook bijna niets van de batterij.
Apple heeft juist een systeem dat achtergrond-processen bepaalde beperkingen oplegt om dit soort dingen juist tegen te gaan, Android doet het op de traditionele manier. Dus ik snap niet wat je bedoelt met
Processen die op de achtergrond blijven draaien gebruiken ook bijna niets van de batterij.
Is toch onzin, of niet? Dat ligt nog steeds aan de activiteit van het proces.

Lijkt mij dat dat meer met de activiteiten van dat proces heeft te maken. Als een achtergrond proces Pi-berekingen benchmark's loopt uit te voeren, dan heeft het op het achtergrond-draaien weinig invloed: je accu loopt nog steeds even hard leeg.
Op een smartphone met een degelijk OS zal de software nooit rechtstreeks de gps chip aanspreken, dat gaat via een tussenliggende layer. Om op je vraag te antwoorden: maakt dus niet uit.
En de tussende layer tig keer aanspreken is wel fijn? Vergelijk eens met het opvragen van een vliegreis over de aswolk of zo. Wat zal het reisbureau leuker vinden?
100 klanten die om de beurt bellen om te vragen hoe het er voor staat?
Of als er wijzigingen zijn 1 berichtje uit te sturen naar de mensen die aangegeven interesse te hebben in de status?
Hangt er vanaf hoe vaak 1 persoon belt, volgens jouw moet een persoon zich eerst aanmelden dan pas wordt ie op de hoogte gehouden, en om het weer te stoppen moet ie weer een seintje geven is het niet?

Ik bedoel vraagt nu het OS elke keer op welke apps de info nodig hebben hoe wee tie welke apps er anders info willen?

En laat GPS nou elke sec wijzigen, aangezien het niet op de mm precies is wijzigt de locatie ook als je stil staat :)
De klanten van Apple kennen dit niet maar er is iets dat marktwerking heet. Stel er is een technisch slecht programma maar mensen hebben het nodig en zullen het dus toch gebruiken. Dit is jouw doemscenario omdat Jobs jou dat heeft gezegd in z'n interviews en daar stoptte.
Real life: nu komt marktwerking opduiken. Er zijn namelijk andere mensen die ook iets willen verdienen en dat kunnen ze makkelijk door de dezelfde functionaliteit te geven maar het technisch beter te maken.

In het kort: nee je gaat geen slechte software krijgen want concurrentie zal zorgen dat je dan meteen een beter alternatief voor handen hebt.
Maar dit is dus niet mogelijk in Apple's wereld waar je verplicht dat technisch slecht programma moet blijven gebruiken.
In jouw concurrentie verhaal is het dus zo dat men constant hopt van applicatie met het zelfde doel naar applicatie met hetzelfde doel en tussendoor vrolijk telkens betaald om een iets betere applicatie te draaien dan die je vorige maand had aangeschaft.
Als dat soort optimalisaties namelijk pas over jaren plaatsvinden heeft het al niet veel nut meer voor je telefoon die je nu gebruikt.
"Ik hou meer van de vrijheid, dus ook iOS laat ik links liggen"

Wat is dat toch altijd met die geweldige vrijheid die iedereen toch zo nodig moet hebben?
iOS werkt gewoon beter dan welk ander mobiel OS en heeft genoeg te bieden.
Wat moet er dan weer voor homebrewprut bij op?
NIks dus. Apple loopt ver voor de stoet volgers uit mede door haar policy inzake dit.

Ik wil spul dat werkt en goed werkt, bedacht en gemaakt door de besten op dat gebied en geen amateuristische zolderkamerbrouwsels.

Maar dat vind ik he, ikke. En ik mag dat vinden want die vrijheid is WEL goed.
Ik hoor regelmatig van mensen dat ze hem moeten Jailbreaken om ermee te doen wat ze willen. Hoever is dat in vrijheid?

Waarom is iOS beter dan welk ander mobiel OS? Punten graag :)
Ik hoor regelmatig van mensen dat ze hem moeten Jailbreaken om ermee te doen wat ze willen. Hoever is dat in vrijheid?
Ik hoor (hier) regelmatig dat mensen Android moeten rooten om er mee te doen wat ze willen. En Android werd nu juist zo geroemd om z'n vrijheid?

Overigens ken ik best veel mensen die iPhones en Droids hebben, en geen van allen voeren ze ooit een jailbreak/root uit om te kunnen wat ze willen. Hier op tweakers wordt er volgens mij door sommige mensen een veel te groot punt van gemaakt. Dat je je pc wil tweaken kan ik nog voorstellen, maar je friggin' telefoon? Kom op jongens :)
Ik hoor (hier) regelmatig dat mensen Android moeten rooten om er mee te doen wat ze willen. En Android werd nu juist zo geroemd om z'n vrijheid?
Ik mod nooit omdat ik niet zo'n fan ben van het wegstemmen van reacties. Jou zou ik echter best een -1 offtopic willen geven, tegelijk ook voor de overbodigheid. Wndwickr doet namelijk een boude uitspraak over iOS zonder deze te onderbouwen. Dakreal stelt dit vervolgens terecht aan de kaak. Jouw reactie daarop over Android raakt kant noch wal. Daarbij hebben we al veel meer dan menig lezer lief is iOS-versus-Androiddiscussies gehad op deze site. Tip de voor de volgende keer, voor jou maar ook genoeg anderen: bedenk voor je iets post eerst of het wel van toegevoegde waarde is. Bezint eer ge begint noemen ze dat in ouderwets Nederlands.
Iedereen die ik ken met een Jailbreaked iPhone doet dat om er software op te kunnen installeren zonder te betalen. Sorry, maar dat vind ik geen groep mensen om rekening mee te gaan houden. Dat Apple je vrijheid beperkt omdat het installeren van illegale apps niet mogelijk is vind ik te vergelijken met het klagen op je buurman omdat hij z'n deur op slot doet en jij daarom je melk niet bij hem in de koelkast kan zetten.

De manier van multithreading die Apple hanteert is naar mijn idee prima, voor het overgrote merendeel van de applicaties is deze manier goed genoeg en voor het kleine percentage applicaties die een uitgebreidere multithreading nodig hebben is het jammer. Ik kan de keuze van Apple heel goed begrijpen, want als je met dat kleine percentage Apps rekening gaat houden krijg je (voor de meeste gebruikers onwenselijke) toestanden als meldingen dat het geheugen vol zit en je eerst Apps af moet sluiten.

Ben ik dan helemaal zonder kritiek? Nee. iOS loopt achter op sommige punten zoals ook al in het artikel staat.

- Het notificatie systeem laat nog altijd maar 1 notificatie zien, terwijl ik liever een complete lijst zie met alle notificaties waarop ik nog niet had gereageerd.
- Het homescreen is nog steeds niet aan te passen, zo moet ik nog steeds mijn Calendar app openen om afspraken voor vandaag te zien en moet ik wanneer ik Bluetooth aan wil zetten minimaal 4 acties op het scherm uitvoeren.
- Features die perfect op oudere toestellen kunnen werken worden weggelaten. Ik noem een portrait mode lock wat niet werkt op de 3G en het koppelen van bluetooth keyboards wat niet werkt op de 3G.

De enigste reden die ik me kan bedenken om features weg te laten bij een update is om mensen naar een nieuwer toestel te pushen. Compleet onnodig, want bijna iedereen die ik ken met een iPhone 3G is sowieso al van plan om te gaan updaten naar de iPhone 4.
@ Dakreal, woensdag 23 juni 2010 16:32

Ja zeg, als ik je dat nog moet gaan uitleggen dan heeft discussieren in beginsel al geen zin. Verdiep je eens in de materie, lees eens een review. OFZO.

[Reactie gewijzigd door wndwlckr op 23 juni 2010 20:14]

Heb even voor je opgezocht wat een paar verschillen zijn : http://www.engadget.com/2...3gs-the-tale-of-the-tape/
offtopic:
Dit zijn in ieder geval de specificatie verschillen :)

[Reactie gewijzigd door Ventrigo op 23 juni 2010 14:21]

Dank je! O ook al microsim! Pff vandaag hier een stuk van een simkaart gesloopt (vodafone) voor in een iPad, geen goed idee zeggen ze maar het werkt wel!! :D
KPN heeft microSIM al op voorraad! Officiele introductie volgt 1 juli, volgens de huidige informatie. Dat scheelt knipwerk en evt. beschadigingen.

Bedrijven kunnen nu al microSIM's geleverd krijgen, volgens mij tegen normale tarief van EUR 17 voor nieuwe SIM-kaart (en blokkade van oude SIM). SIM-wissel kan gewoon doorgegeven worden.

EDIT: On topic:
Erg mooi toestel, ben alleen nog steeds niet overtuigd van de gesloten software van Apple en hoop de ontvangst-issues niet zo groot zijn/worden als sommige productie-versies van de 3GS. Je kan er zelf nauwelijks wat aan doen, in tegen stelling tot WM6.x (en Android) waar je in ieder geval andere radio ROM's kan gebruiken.

[Reactie gewijzigd door shufflez op 23 juni 2010 21:34]

Daar een goede handleiding voor gebruikt ergens, of gewoon op het zicht gedaan?
Als je het echt goed wil doen is dit misschioen een optie:

http://www.iphoneclub.nl/...maat-voor-iphone-en-ipad/
http://www.buy-microsim.com/pub/MicroSIM%20template.pdf

Hier heb je een mooie template om ze op maat te knippen :)

[Reactie gewijzigd door Nano2009 op 23 juni 2010 15:05]

Gaat prima op zicht, gewoon alles wegknippen totdat het past, en oppassen met het magneetgedeelte uiteraard.

Ik zou het laatste stukje dan ook met schuurpapier doen, maar dat ligt een beetje aan de grootte van het magneetstuk.
Je bedoelt chip gedeelte. SIMs werken (zover ik weet) niet magnetisch maar zijn gewoon smartcards met heul weinig plastic.
Ik ben ook benieuwd maar ik denk niet dat ik mijn Android toestel weg ga doen aangezien er grote problemen met de Iphone zijn wbt de ontvangst:
http://www.telegraaf.nl/d..._bij_nieuwe_iPhone__.html
Ik vind het maar een saai ontwerp. Een erg groot zwart kader om het scherm, veel groter dan bij recente smartphones als de HTC Desire. Daarnaast lijkt me dat het toestel groter aanvoelt dan vorige modellen, omdat deze geen afgeronde achterkant meer heeft.
Inderdaad opvallend, het scherm lijkt op deze manier een stuk kleiner dan het daadwerkelijk is. Wat me ook opvalt is dat de iconen er op de een of andere manier behoorlijk verouderd uitzien. Ben overigens heel benieuwd hoe snel hij is tov een 3GS die ik toch wel regelmatig zie haperen bij collega's :)
Het ontwerp bevordert het vasthouden in landschap modus wel. Bij de Desire heb ik toch al snel dat ik een klein deel van het scherm bedek met m'n handen als ik hem goed/comfortabel vast wil houden.

Daarnaast vind ik persoonlijk het design een stuk mooier als dat van de 3G/3GS. Maar dat is dan ook een kwestie van smaak, wat gelukkig persoonsgebonden is.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 23 juni 2010 14:37]

saai zou ik het echt niet noemen, ik moet hem eerst nog eens in't echt zien maar volgens mij is het design juist spannend vermits ze een telefoon uit glas hebben gemaakt of het toch zo willen laten ogen.
Het bereik in de US is sowieso slechter als in deze contreien.
Ja maar dat er commentaar is denk ik omdat er een slecht model ontvanger inzitten. want de amerikaanse reviews zijn wel wat minder gewend dan Nederland.
nah de meeste reviewers noemen vooral AT&T als oorzaak, niet het bereik van deze iphone zelf.

http://www.macrumors.com/...reviews-begin-to-go-live/
Het mooie is dat het dus wel de Iphone lijkt te zijn:

http://www.youtube.com/wa...c&feature=player_embedded

als je de telefoon vasthoud dan wordt het bereik steeds minder...

Als dit geen software is wordt dit een duur grapje (en daar lijkt het op).
Lijkt me erg sterk, AT&T heeft gewoon een dramatisch bereik daar. Een beetje hetzelfde als het T-Mobile idee.

Een goede indicatie van het model ontvanger (wat volgens Apple zelf, juist sterk is verbeterd door de scheiding in de structuur) krijgen we pas in een later stadium als er meer reviews komen, ook van andere providers. :)
Hoeft niet meer persť, sinds dat ze daar de 850 mhz band (voor zowel 3G als 2G) gebruiken is de dekking steeds beter aan het worden. de 1900mhz band gaat net als bij ons de 1800mhz band een stuk minder goed door muren heen. T-Mobile is niet voor niets hun EGSM frequentie aan het gebruiken op talloze plekken in Nederland.
Heb T-Mobile destijds eens gemaild met de vraag of ze plannen hebben om UMTS uit te rollen in de 900 MHz band. Het antwoord was een duidelijk "nee". Ik vrees dat dit voor alle aanbieders geldt. Jammer want dan zouden we makkelijk op termijn GSM af kunnen serveren. Bovendien heb je vanwege het veel grotere bereik op 900 MHz een lager zendvermogen nodig en dat scheelt weer in de accuduur. Aan de mobieltjes zal het niet liggen want die zijn wat UMTS betreft, op een enkeling na, allemaal dual band, dat wil zeggen 900 en 2100 MHz.

Maar goed, LTE is nu de toekomst en wat doen ze? Ze blijven wťťr in de hogere frequenties hangen...
Denk persoonlijk dat ze toch wel overdrijven ze.

De HTC HD2 was ook de andere smartphones ver vooruit maar daar werd niet zo gereageerd. Maarja, deze is van apple en andere telefoons van andere merken ( doet er zelfs niet meer toe welke merk )
Der zijn nog wel meer smartphones die (semi-)multitasking en videobellen al aankonden voor deze verscheen. Maar nu wordt het befaamde marketingkanon ingezet.
Probeer maar eens een mp3'tje tussen 2 phones uit te wisselen over bluetooth (of een fototootje), ik vrees dat de iPhone4 dit nog steeds niet kan/toelaat.

[Reactie gewijzigd door PaulC op 23 juni 2010 15:35]

Ik ben het met je eens dat het onzin is dat het niet kan, maar even naar elkaar mailen is waarschijnlijk nog simpeler dan een een Bluetooth verbinding opzetten tussen twee telefoons.
Waarom zou ik me verplicht zien om nog eens een 20€ per maand abbo aan te schaffen, om mijn agenda te kunnen openen of mp3'tjes door te sturen, als het ook gratis kan (en via bluetooth een pak sneller)
(480€ per 2 jaar er nog eens bovenop ?)
Om de providers te sponseren ?
Zelf mijn kinderen zijn slim genoeg om op de speelplaats fotootjes en muziekjes via bluetooth uit te wisselen, dus zo moeilijk kan het niet zijn.

[Reactie gewijzigd door PaulC op 23 juni 2010 15:34]

Aan de andere kant wil Apple natuurlijk niet toestaan dat muziek illegaal zo makkelijk van de ene telefoon naar de andere gaat. Maar fotootjes etc. doe je toch allang via de e-mail..ik mis dat hele bluetooth gebeuren echt niet hoor. In het begin wel want toen kon ik hem niet verbinden met mijn autoradio, maar dat kan nu ook al anderhalf jaar ofzo..dus mis het verder echt niet.
Wordt een duur fototje als ik 'm in het buitenland moet gaan mailen over mijn roaming 3g verbinding. Ik ben vrij vaak buiten ons land en zo nu en dan gebruik ik BT om dingen aan anderen door te geven, iets wat ik gezien de kosten nooit zou mailen. (te meer omdat het ook gaat om mensen van wie ik geen email adres heb)

En de redenering dat het niet mogelijk is omdat apple geen illegale spullen gedeeld wil zien worden is in mijn ogen ridicuul, dan zouden ze het bellen ook onmogelijk moeten maken, ik kan immers ook illegale zalen doen tijdens het bellen. (mogelijk zijn er daarom klachten over jet bereik? ;) )
Tja.. als ze negatief zijn, krijgen ze geen nieuwe Apple-produkten ter review meer.
Dus wordt het een overdreven positief verhaal, want dan krijgen ze meer goodies.

Ze krijgen het gratis en mogen hem houden, ben dan nog maar eens niet positief. prijs/kwaliteit doet er ook al niet toe. En als ze een positieve review schrijven, krijgen ze meer. Dan laat je het wel uit je hoofd om eerlijk te zijn.

Nee, natuurlijk is het niet objectief, het is gewoon (in natura) betaalde reclame.

En de mensen trappen er massaal in, want ze liggen er voor in de rij.
Daarom zijn de echte winnaars de mensen die een toestel met Android hebben gekocht. Laat me dat even toelichten.

Apple gebruikt slimme marketing en business strategieŽn om zijn product aan de man te brengen. Dat mag duidelijk zijn. En daarvoor hoef je niet perse het "beste" product te hebben. Zolang het maar bij de top hoort. Want poep verkoopt gewoon moeilijk, hoe mooi je het ook presenteert.

Het geld dat Apple in deze grote marketing machine gooit komt voor een deel (in)direct bij Google. En ook andere bedrijven die advertenties bij deze reviews hebben staan betalen Google voor de aandacht die Apple heeft aangezwengeld.

Alle inkomsten die deze hype Google oplevert kan Google dus gebruiken voor de ontwikkeling van Android. Aangezien Android open source is kan er niet verdient worden aan de verkoop van de software. Dus wie betaald de ontwikkelaars dan? Juist iedereen die IPhone-hype-tax aan Google afdraagt.

Dus daarom wil ik graag alle Apple fanboys en "objectieve" reviewers bedanken voor het mede mogelijk maken van mijn HTC Desire :+

DISCLAIMER: Just connecting the dots here. Mocht je enorm beledigd zijn, dan heb je waarschijnlijk een IPhone. Daarom nogmaals bedankt :Y)
Wat een totaal onzinnig betoog en niet te geloven dat dit +2 krijgt.

Google Adwords en Google Android zijn twee verschillende producten. Aan allebei wil Google zoveel mogelijk verdienen. Dat Google veel geld verdiend met Adwords, mede dankzij iPhone reviews en de ads die daarnaast staan, wil niet zeggen dat ze dit geld zomaar in Android zullen stoppen. Android zal ook voor inkomsten moeten gaan zorgen. Gebeurt dit niet dan is het gewoon einde Android, hoe hoog de 'inkomsten rond deze hype' via Adwords ook moge zijn.
Zo onzinnig vindt ik het niet. Ja, als ze zomaar (zonder ROI) geld in Android steken. Maar ja, zo kun je elke investering onzinnig verklaren. Dus de vraag is eigenlijk; denk jij dat Android een slechte investering is?

Zelf denk ik van niet. Een hoop mensen zijn tevreden met hun Android toestel en bijgeleverde Google diensten. En daar gaat het om. Android als platform is een kleine (lees: weinig risico) investering als je deze naast de advertentie inkomsten zet die dat platform oplevert (cijfers? Nee, een goede gok).

Waarom denk je dat Microsoft een zoekmachine is begonnen en adcenter in het leven heeft geroepen. En waarom Apple met iAd komt voor op de iPhone?

Of denk je dat Apple Admob van Google eraf wil hebben omdat het slecht presteert? Nee, natuurlijk niet. Admob graait inkomsten weg van Apple. En Apple reageert daarop door gefrustreerd Admob te bannen. Om het maar in Red Alert termen te verwoorden; Admob is een Google harvester in de base van Apple.

Het gaat erom, dat wat consumenten zien als een telefoon. Google, en nu ook Microsoft en Apple, ziet als een platform voor advertentie inkomsten.

Het is raar maar waar. Omdat Google veel advertentie inkomsten heeft wordt Android mede mogelijk gemaakt door de iPhone hype. Je kunt het onzinnig noemen. Maar ik noem het liever; de potentie van het Internet zo goed mogelijk benutten. En daar is Google heer en meester in. Iets waar de entertainment industrie nog wat van kan leren. Maar dat is een hele andere discussie.
Klopt, de iPhone (sowieso alle Apple producten) worden gezien als ťťn van de luxere en duurdere telefoons. (Ik ben het met ze eens hoor... O-) )
Ik vind het een schitterend ding.
Ben wel benieuwd of ie nu kan communiceren met andere gsm's via bluetooth.
Heb het altijd een beetje flauw gevonden dat een iPhone alleen met andere iPhones of een headset/carkit kan communiceren.
Dan ondersteund 'ie per definitie geen bluetooth, want dat is een open standaard. Maken ze daarop beperkingen, dan is het een eigen implementatie en mag het geen bluetooth meer heten.

Het is een schitterend toestel om te zien, maar ik vind het wel HEEL vreemd dat de reviewers dit toestel skyhigh roemen, terwijl de verbindingskwaliteit matig schijnt te zijn. Imo blijft de hoofdfunctionaliteit van een Smartphone de phone, dus het bellen. Wordt dat minder, dan is het toestel dus per definitie slechter dan zijn voorganger imo.
Ben het helemaal met je eens. Een telefoon is om te bellen, wat heb je aan een phone waarbij het bereik beneden de maat is. Alle poef pas er naast is wel leuk en aardig maar als je niet met her apparaat naar behoren kan bellen vind ik dat wel bar slecht. De belfunctie van de mobiele is de oudste functie van de mobiel en toch nog niet altijd goed te noemen!
Dan ondersteund 'ie per definitie geen bluetooth, want dat is een open standaard. Maken ze daarop beperkingen, dan is het een eigen implementatie en mag het geen bluetooth meer heten.
Nou, dat is wat kort door de bocht. Ze ondersteunen geen OBEX, maar A2DP en EDR weer wel. Wel jammer dat de iPhone dit nu nog steeds niet ondersteund... Ik vermoed dat het te maken heeft met het feit dat users op een iPhone geen toegang tot het filesysteem hebben (dus ook geen plaatjes e.d. kunnen kiezen uit een folderstructuur).
Die limitatie zit nog wel op meer apsecten, zeker bij launch wordt het waarschijnlijk weer een vendor lock, je blijft afhankelijk van itunes voor enige vorm van communicatie en kan deze nu wel 'out of the box' als modem fungeren?

Leuk toestel, maar niets voor mij.
Dat kan nog niet, ik vind dat raar dat moderene (iPhone maar ook Android) nog helemaal geen bluetooth hebben. Alleen headsets, meer niet.
Android kan dat gewoon vanaf versie 1.6 hoor =)
Geen bluetooth? Welke devices bedoel je?
Is er al iets bekend over met welke Nederlandse provider Apple in zee gaat? Ik hoop dat Vodafone ook mee mag doen dit keer...

Edit: Ik zie het al, Vodafone! *O*

[Reactie gewijzigd door Lukas83 op 23 juni 2010 14:21]

En Mobistar, voor onze zuiderburen
ťn T-Mobile (eerder dan Vodafone)
speculaties, speculaties speculaties ;)

en t-mobile net zo goed speculaties ;)
T-Mobile 100% zeker. Je kan je abonneren op hun nieuwsbrief en je krijgt een mail wanneer je hem kan reserveren.
Beste smartphone met een slecht bereik.
Klinkt als: De beste luxe auto waarbij de motor regelmatig ermee op houd.

Tja rare wereld leven we soms in.....
Het slechte bereik word in verschillende reviews toegeschreven aan AT&T... de situatie in NL is niet anders, hier kiezen ze ook voor een provider met matig bereik. Waarom ze dat doen is mij een raadsel.
Dat wordt het 'matige bereik' toch een probleem voor alle telefoons? Terwijl er genoeg telefoons zijn die wel volledig werken met een 'matig bereik' netwerk.
Is toch algemeen bekend dat t-mobile issues heeft met alle 3G telefoons??
Volgens Mossberg had de oude iPhone nog wel bereik als de nieuwe geen had. Beide maken gebruik van AT&T. Hoe verklaar je dat. En wat van de grote flater met de introductie waarbij zelf WiFi niet werkt. Dat heeft zelfs niets met AT&T te maken. Volgens mij zit er een designfout in de antenne opstelling!

Hij ziet er mooi uit, maar om aan je buren te vragen om de WiFi routers uit te zetten en om te bellen bij een zendmast te gaan wonen is ook een beetje te veel gevraagd. :P
wifi was niet beschikbaar omdat iedereen vrolijk op dat wifi netwerk zat te pielen en z'n updates te doen over de keynote, 500 journalisten in een zaal over 1 wifi netwerk, tjah dat trekt het netwerk niet.
Leuk hŤ?

Je kunt tegenwoordig de beste smartphone maken door een leuk design (kan hem laten vallen, en niks geen krasje te zien, WOW), snelle CPU en mooi scherm.

Bellen is geen funtionaliteit meer waarmee je de beste smartphone kunt worden!
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True