Dat was zo, maar is niet meer zo, kan ik jou typend in Chromium onder Ububtu mededelen.
Zeker op gespecialiseerde gebieden loopt Ubuntu achter zoals Gaming. Maar de meeste mensen spelen nu op de console (veel goedkoper, minder problemen) en ontwikkelingen als Onlive en gaming in de browser zullen het OS onafhankelijk maken. Bijv.
Install full games, like LEGO Star Wars, straight to your browser with upcoming Chrome apps storeGoogle has revealed the Chrome Web Store, an apps store that lets you install applications directly into your browser - including full-fat videogames like Lego Star Wars.
The new app store will feature a range of apps, from tools and utilities as well and entertainment and videogames. According to reports, Google has shown Plants vs. Zombie and LEGO Star Wars running smoothly in full 3D on the system.
As Google stresses, the apps to appear in the store, which is due to launch later this year, "are built with standard web tools and technologies," which means they'll work on all "modern browsers that support these technologies", not just Google's Chrome browser.
Ik durf rustig te stellen dat Ubuntu nu gebruikersvriendelijker is voor de gewone gebruiker dan Windows.
Er is nu ook een heel andere trend gaande als bij de opkomst van de PC. Toen was de trend om alles met de PC te doen. De reden was dat hardware toen veel duurder en te groot om goed in gespecialiseerde apparaten te verwerken. De PC werd de alleskunner.
Inmiddels is dit niet meer zo. De PC verliest steeds meer terrein aan gespecialiseerde devices. Uiteindelijk denk ik dat de PC weer gaat terugkeren naar zijn core business, namelijk kantoorwerk, tekstverwerking, spreadsheets, tekenprogramma's, boekhouden, databases, dat soort dingen, waarvan ook weer een deel gaat migreren naar het web.
In toenemende mate zullen mensen gaan communiceren op andere devices, ik hoorde nu al van iemand die een tijdje de iPad had gebruikt dat hij meer internette op de iPad dan zijn PC. Ook het afspelen van media zal steeds meer op mobiele devices gaan gebeuren. Daarmee neemt het belang van Windows buiten zwaardere office toepassingen steeds meer af.
Voor de gewone gebruiker is Ubuntu uit aan het groeien tot een superieur systeem. Veel simpeler en veel gemakkelijker te gebruiken. Een voorbeeld, ik wilde mijn gloednieuwe kleurenlaserprinter installeren. Dus ik stak de USB stekker er in en ging zoeken hoe ik de driver moest installeren. Na enige tijd zoeken Ik kon niets vinden, ik baalde, shit Linux blijft lastig dacht ik. Tot ontdekte ik dat het ding al geinstalleerd was op het moment dat ik de usb-stekker er in deed en perfect werkte. Helemaal geen driver installatie nodig. Later sloot ik mijn oude HP-scanner aan waarvan de USB driver onder windows nooit goed gewerkt heeft. Weer zocht ik naar iets waar ik drivers moest installeren, maar nee wederom bleek tot mijn verbazing dat het ding al weer herkend was en werkte! Okay, de software is vrij beperkt vergeleken bij windows maar goed genoeg voor wat 99% van de gewone gebruikers nodig heeft en door iedere noob zonder uitleg te begrijpen. En dat is wat de noob echt wil! Niet MS wizards, veiligheidswaarschuwingen, lintmenu's, pratende paperclips enz.
Dan het feit dat ik nooit meer virussen hoeft te scannen en dat gezeur over dat ik mijn virus programma moet updaten en al die beveiligingswaarschuwingen en die verrotte malware die het systeem binnensluipt. Onder Ubuntu denk je daar niet eens meer aan. Je leeft in een andere wereld, een schone wereld. En het werkt allemaal met een eenvoud die heerlijk is.
Het fijnste is wel dat je uit repository (de app-store) zo uit duizenden gecontroleerde, veilige programma's kan kiezen. Je hoeft internet niet meer af te stropen, tikt een zoekwoord in en installeert het programma. De App-store is niet voor niets een huge succes op de smartphone en iPad, dat is wat mensen willen. En ze hoeven er echt geen miljoen hoor. Alleen op het gebied van onspanning zou er meer moeten komen, maar dat zal door de eerder geschetste ontwikkelingen worden opgelost.
En een van de fijne dingen van Ubuntu is dat je elke half jaar een betere versie hebt, waarin systematisch weer wat zwakke punten zijn weggewerkt. Elke keer weer een blijde verrassing. Nee geen overbodige features en interface veranderingen, maar als maar betere versies. En als je de home-directory (documenten+instellingen) op een aparte partitie zet kan je elke volgende versie installeren met behoud van al je instellingen, ideaal!
En juist het feit dat die programma's meestal heel recht toe rechtaan zijn en voor één functie zijn ontworpen, maakt ze voor de gewone gebruiker veel gemakkelijk in het gebruik en alles veel overzichtelijker. Windows is een omgeving die feature driven is, en veel programmaś zijn het ook. Elke versie moet weer nieuwe features bevatten. Hoeveel uitstekende programma's zijn niet veranderd in drukke bakken rommel, die elkaar hinderlijk overlappen. Hoe goed de programmamakers het ook bedoelen de noob kan er gewoon niet mee overweg en gebruikt enkel de meest elementaire functies.
Dat maakt Ubuntu tegelijkertijd een uitstekend systeem voor kantoren waar weinig gespecialiseerde software gedraaid wordt. En nu Google zijn marktmacht achter de Open Source aan het gooien is, zal er een flinke kruisbestuiving plaatsvinden. En niet alleen Google, Apple geeft HTML5 een push en Nokia's Meego zal ook voor een kruisbestuiving zorgen omdat er veel dezelfde programma's op gaan draaien als Ubuntu.
En vergis je niet, het biedt voor bedrijven enorme voordelen om hun ordersystemen naar de cloud te migreren. Uiteindelijk komt het er straks op neer dat je Client niet meer krachtig maar vooral
veilig moet zijn. Want daarmee valt of staat de veiligheid van het hele gebeuren. Linux systemen zijn veilige clients. MS systemen hebben juist omdat het eindeloos uitgebreide, featurerijke alleskunners zijn te veel kieren en gaten.
En het mooiste: Ubuntu en Apple bijten elkaar juist niet. Die twee kunnen naast elkaar bestaan. Ubuntu helemaal op open standaarden en Apple helemaal op proprietary toepassingen van open standaarden. Beiden profiteren van elkaars bestaan. Ze kunnen tools delen en ontwikkeling delen. En Nokia's Meego en Google's Chrome OS en Android idem. Deze systemen zullen commerciele content naar zich toetrekken, terwijl Ubuntu zal uitgroeien tot een platform waarop mensen hun eigen content met elkaar gaan delen. Vreedzaam naast elkaar, zoals het hoort.
Naarmate de media industrie de macht over de content vergroott, zal er als reactie een fkink circuit groeien van mensen die hun artistieke voortbrengselen buitenom gaan verspreiden. Je ziet daarom dingen als Jamendo opkomen en zo zal er voor ieder wat naar zijn zin zijn. Er kan namelijk best een bloeiend open source gebeuren bestaan naast hele succesvolle commerciele platformen ala Apple. Dat dat nu nog elkaar lijkt te bijten, heeft niet te maken met digital rights maar MS. MS wilde het enige kanaal zijn waarlangs alle content liep en verklaarde oorlog aan Linux, maar dat tijdperk komt snel ten einde.
Google's stap om Windows uit zijn kantoren te gooien moet niet onderschat worden. Ooit was het MS die alles ging overzetten op MS server. Dat is een statement van zelfvertrouwen. Ons systeem is zo goed dat wij ons eigen bedrijf er aan overleveren. Nu zegt Google, wij hebben MS niet meer nodig om ons zeer grote bedrijf te runnen. Dat zet ook andere bedrijven aan het denken en ongetwijfeld zal het ook leiden tot de ontwikkeling van opensource sofware waar er nog knelpunten zijn.
Google wil de afhankelijkheid van MS doorbreken. Dat is vitaal voor haar eigen voortbestaan, daarom moest ze wel met een eigen browser komen. Want onder IE zouden webapps nooit van de grond gekomen zijn en MS kan dan jouw webapplicaties laten crashen en sloom maken door hun browser afwijkeningen in de standaarden te laten volgen (Een bekende truc van ze). Om bedrijven de garantie te kunnen geven dat hun online systemen vlekkeloos draaien maakt Google haar eigen OS-onafhankelijke browser en straks haar browser-OS. Met dat laatste kunnen bedrijven straks beschikken over 100% stabiele en veilige clients.
Overigens heeft Google in het verleden al eens gemeld dat pogingen tot inbraak in haar systemen gebaseerd waren op exploits in IE. MS is er alles aan gelegen om Google's reputatie te beschadigen. En MS staat bekend om weinig ethische praktijken als het gaat om gevaarlijke concurrenten uit te schakelen. Ik denk dat Google het daarom ook uit eigen bedrijfsrisico noodzakelijk acht om geen MS-systemen meer te gebruiken. Juist omdat Windows zo gemakkelijk te hacken is, is het heel moeilijk om de vinger te wijzen wie er achter zit.
Het is voor zowel Apple als Ubuntu een flinke opsteker,
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 34296 op 22 juli 2024 18:41]