HTC ontkent twintig patenten van Apple te hebben geschonden. Dat heeft de Taiwanese fabrikant laten weten. Deze ontkenning is de tweede stap in een juridisch gevecht dat jaren kan duren en uiteindelijk tot een rechtszaak kan leiden.
De Taiwanese fabrikant gaat niet inhoudelijk in op de zaak, maar houdt het bij een officiële ontkenning en de mededeling dat hij zich tegen de aanklacht zal verdedigen. Deze ontkenning is een reactie op de aanklacht die Apple enkele weken geleden indiende tegen de smartphonefabrikant. Apple beweert dat HTC in zijn producten twintig Apple-patenten schendt.
Nu HTC officieel heeft ontkend, kunnen advocaten van beide partijen met de zaak verder gaan. Hoewel een aanklacht geregeld leidt tot een rechtszaak, worden patentruzies vaak geschikt voordat de zaak bij de rechter komt. Dit komt erop neer dat HTC een geldsom neerlegt voor licenties op de patenten of er komt een 'cross licensing'-systeem, waarbij HTC en Apple afspreken dat ze licenties op elkaars patenten krijgen. Microsoft en Apple hebben veel van dit soort 'cross licensing'-afspraken. Dit is waarschijnlijk de reden dat Apple zijn pijlen vooral richt op de Android-toestellen van HTC, zoals de T-Mobile G1, HTC Hero en Google Nexus One.
De patenten die HTC zou schenden, hebben betrekking op de interface, de architectuur en de hardware van de iPhone. Onder andere bij het lockscreen en de notificaties zou HTC technologie van Apple gebruiken. Notificaties zijn een belangrijk onderdeel van het Android-OS, zodat Google de aanklacht tegen HTC mogelijk als een bedreiging voor de ontwikkeling van Android ziet. De oudste van de twintig betwiste Apple-patenten dateren van het midden van de jaren negentig van de vorige eeuw; de nieuwste van begin 2010.
Het is onduidelijk waarom Apple HTC probeert aan te pakken en niet Google: de meeste van de patenten hebben betrekking op het Android-besturingssysteem dat op de HTC-smartphones draait. Een reden kan zijn dat HTC minder kapitaalkrachtig is en minder patenten bezit, waardoor Apple de zaak gemakkelijker zou kunnen winnen.
Mocht het tot een rechtszaak komen en Apple wint die, dan mag HTC zijn smartphones niet meer verkopen in de Verenigde Staten. Voor de Europese markt zou zo'n uitspraak geen directe gevolgen hebben.