Hackers bouwen nieuwe mod-oplossing voor Wii-console

Hackers hebben de Wii Optical Drive Emulator aangekondigd, een mod-oplossing die het mogelijk maakt om iso's te starten vanaf een harddisk of usb-stick. De hardware is weggewerkt in een standaard waarop de Wii geplaatst kan worden.

De pcb van de WODE-hardware dient aan de flatcable van de dvd-drive te worden verbonden. Via een kleine lcd-display die in de Wii-voet is verwerkt, kunnen Wii- en Gamecube-iso's direct worden gemount, waarna deze zichtbaar worden in het hoofdmenu van de Wii. Ook zouden de spellen sneller inladen ten opzichte van een normale dvd-schijf. Naast de mini-display is in de voet van de WODE ook een extra usb-poort en een sd-kaartlezer te vinden, zo meldt Wii-Media.nl.

De hardware is opgebouwd rondom een ARM9-processor, terwijl de firmware draait op basis van een Linux-kernel. Het OS staat opgeslagen op een sd-kaartje. Dankzij ondersteuning voor usb-hubs kunnen er meerdere opslagmedia aan de modoplossing worden gehangen. Naast ondersteuning voor het wbfs-bestandssysteem, kan de WODE-firmware ook overweg met media die met ntfs-, ext3- of hpfs-bestandssystemen zijn ingedeeld.

In de toekomstige firmware-updates zouden ook applicaties voor p2p-applicaties als bittorrent en emule beschikbaar komen en zal het samba-protocol ondersteund gaan worden. Ook moet het mogelijk worden om gameschijfjes direct te rippen. Wanneer de WODE-modhardware precies op de markt komt, is nog onbekend en ook naar de prijs is het nog gissen. Het is overigens al langer mogelijk om met behulp van zogenaamde softmods, waarbij geen extra hardware nodig is, homebrew-applicaties en games vanaf usb-media op de Nintendo-console te starten.

WODE-hardware WODE-hardware WODE-hardware

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

21-09-2009 • 14:49

60 Linkedin

Lees meer

'Wii zonder modchip nu ook gehackt' Nieuws van 29 januari 2008
'Wii is volledig gehackt' Nieuws van 30 december 2007
Nieuwe kopieerbeveiliging Wii gekraakt Nieuws van 29 oktober 2007
Eerste Wii-modchip aangekondigd Nieuws van 29 januari 2007

Reacties (60)

60
59
28
1
0
1
Wijzig sortering
Anoniem: 266454
21 september 2009 14:50
Mooi stukje hardware, alleen jammer dat het relatief gezien zoveel voeten in de aarde heeft om het te installeren en het natuurlijk niet zo lekker klein is als een modchip bijvoorbeeld :)
Voordeel hiervan -voor zover ik het begrijp- is dat je je Ninty-garantie op je Wii niet kwijtraakt.
Als ik het zo bekijk moet je toch echt je WII uit elkaar schroeven om die flat cable te verbinden met je dvd speler. Hierdoor raak je bij de meeste consoles toch echt je garantie krijt.
Afgezien van het feit dat je een TriWing schroevendraairtje nodig hebt, hoef je om je Wii op te maken (zover ik mij herinner) geen waranty-stickers weg te halen of stuk te maken. Dus als je de soft-pad stickertjes (onder de pootjes) netjes verwijdert en weer terug plaatst, ziet niemand dat jouw Wii open is geweest...
Klopt als je netjes werkt is aan de Wii niet te zien dat hij open is geweest.
*kijkt naar de url* TWEAKERS.net :+
Anoniem: 266454
@dasiro21 september 2009 20:05
Je kunt nog zo diehard tweaker zijn, maar niemand zal het op manier X doen als manier Y de zelfde mogelijkheden en vrijheden biedt maar ongeveer 3 uur minder werk kost en geen lelijke dingen buiten je console zet ;)
Ik snap niet helemaal waarom je zo'n ingewikkelde setup zou gebruiken, als je met een softmod (homebrew) hetzelfde (volgens mij) kan bereiken. Je moet je wii openen en een flatcable aansluiten :?
Dit is niet gevoelig voor updates van Nintendo ;)
omdat die loaders niet werken op elk spel wat uitkomt, en dus continu software updates en nieuwe exploits nodig hebben om te blijven werken.

Dit is puur hardware, dus een beetje als een modchip veel minder gezeik en meer dat gewoon goed werkt. De Wii ziet gewoon zijn DVD drive waar opeens een DVD in is gedaan. Nieuwe firmware update? Dus, een onaangepaste Wii heeft toch ook diezelfde DVD drive? Het ding zal altijd blijven werken.

Misschien komt Nintendo achter een klein bitje of iets anders op het communicatie kanaal over de flatcable waardoor ze het kunnen herkennen. Maar daarvoor is de firmware van dit dingetje weer te updaten, dus dat kan dan gewoon gefixed worden.
Garantie EN updates
Ben benieuwd hoe Nintendo dit gaat proberen te voorkomen. Natuurlijk zal dit op een hele kleine schaal gebruikt worden maar kan dit na installatie nog software matig geblokkeerd worden?
Wat denk je zelf? Dit ding emuleert de drive van de Wii. Enige wat Nintendo kan doen is nieuwe Wiis hiertegen beschermen. (Als dat al mogelijk is)
Klopt helemaal, maar het grappige is dat dit ding niet is tegen te houden omdat het gewoon een programeerbare virtualisatielaag is tussen devices (HD/Flash/Etc) en de Wii zelf. Past Nintendo iets aan dan is het dit ding updaten met nieuwe firmware en de Wii ziet geen verschil tussen eigen drive en dit ding. Geniaal eigenlijk.
Vast ooit een leuk alternatief als Nintendo eens USB Loader GX (e.d.) er permanent af knikkert. Tot die tijd kan je gewoon de ReadMii volgen en direct een USB schijf op de Wii aansluiten. Vind het heerlijk dat ik geen zorgen hoef te maken over krassen op de schijven van m'n spellen. Ik ben dan wel voorzichtig, maar...
Plus dat het ook allemaal net wat soepeler draait en je bij sommige spellen niet meer het gevoel hebt dat je DVD-speler gaat opstijgen....
Ik ben benieuwd hoe lang het gaat duren voordat de DVD's er weer uit gaan en je consoles krijgt die alleen maar een SSD aan boord hebben, en je de spellen over je breedbandverbinding naar binnen sleurt.

Als hackers al aangetoond hebben dat dit een betrouwbaardere, snellere en flexibeler oplossing is dan die domme schijfjes, waarom blijven al die producenten dan in hetzelfde ouderwetse kringetje draaien?
Doen ze dat? Online distributie staat niet bepaald in de kinderschoenen. En het zijn natuurlijk nog steeds optische schijven, maar ook Sony's keuze om op Blu-ray in te zetten vind ik vooruitstrevender dan ouderwets. Bovendien zijn optische schijven juist veel betrouwbaarder dan harde schijven. Qua gebruiksgemak delven ze wellicht het onderspit, maar ik heb meer harde schijven zien crashen dan dvd's verwoest. En mocht er iets kapot gaan, dan is de schade bij gebruik van een HDD veel groter. Tel daarbij op dat de prijs per opslagcapaciteit bij optische schijven veel lager ligt dan SSD's en je hebt je antwoord.
Over die betrouwbaarheid van DVD's (en andere optische media) tegenover HDD's:

Dat heeft uiteindelijk allemaal te maken met hoe je ermee omgaat, wat voor console je hebt etc.

Ik snap niet dat ze voor consoles hetzelfde maken als Steam van Valve.

Je koopt een game, en die kan je waarneer je wilt downloaden en installeren, en omdat hij aan je account gekoppeld is kan je hem maar op een console tegelijk spelen.

Als je console kapoet gaat, dan haal je een nieuwe van de garantie, en download je die games opnieuw.
Zo werkt het grotendeels wel op het PSN en ook op xbox live kun je gewoon online (via psn of live account) een game betalen en downloaden.
Dit kan niet met alle games natuurlijk, maar er zijn zeker wel wat titels van naam die op deze manier te kopen zijn.

Hoe het gaat met het spel als je console kapot gaat of iets dergelijks weet ik niet, maar mag toch aannemen dat je hem dan op je nieuwe console kan installeren zonder bijkomende kosten.
Dat doet de playstation store toch.
Console kapot, hdd crash,.. download hem opnieuw, staat netjes in je account.
Bovendien zijn optische schijven juist veel betrouwbaarder dan harde schijven. Qua gebruiksgemak delven ze wellicht het onderspit, maar ik heb meer harde schijven zien crashen dan dvd's verwoest.
Bewegende media gaan er uit. Hoe lang dat nog duurt weet ik niet, op dit moment zijn Harddisk en BlueRay nog koning qua opslagcapaciteit, maar wie heeft er nu prive 2TB nodig, behalve een enkeling. (Over een paar jaar is dat uiteraard mischien anders)

Flash-kaartjes (SD, SDHC, CF) voor schrijfbaar voor mobiel gebruik (RW) en readonly voor verkoop van media (films, muziek,games, ...) Flashdrives voor installatie van OSsen, lokale opslag enzovoorts.

Optische schijven betrouwbaarder als harde schijven, is absoluut niet waar. Uiteraard is het afhankelijk van hoe ermee omgegaan wordt. Harde schijven zijn gevoelig voor schokken en magnetische velden, optische media voor krassen en UV-licht, beide zijn gevoelig voor warmte (auto).

Schokken zijn gemakkelijk te voorkomen door de schijf goed vast te zetten, bijvoorbeeld in een bigtower of server-kast. Flexibeler (maar vaak duur) is de oplossing die fabrikanten aandragen in 'schokbestendige' modellen (bv toughdrive, zoals gyroscopen en andere valdetectie).

Krassen voorkomen bij optische media kan alleen door gebruik van trays. Dan moet echter allereerst de drive hiervoor geschikt zijn, waardoor dit niet meer zo'n kleine slot-in versie kan zijn die we steeds vaker zien (Wii, MacMini, ...) waardoor het gehele apparaat groter wordt. Ook kost het extra ruimte, voor het bewaren van de schijfjes en men moet voor schijfjes zonder tray (de huidige generatie cd's, dvd's, ...) . Men zit dan of steeds te klungelen door deze in en uit de tray te halen, of men moet ze opslaan met tray en al (dus voor ieder schijfje een tray erbij kopen) en dan past het weer niet in het geleverde doosje (jewelcase, dvd-box), ontbreekt op de tray de identificatie (afbeeldingen, text) enzovoorts.

Zonder tray wordt is het bijna onmogelijk om op lange termijn krassen te vermijden.
Uiteraard is hier belangerijk hoe ermee wordt omgegaan, maar ook wie voorzichtig is krijgt te maken met krassen. CD-jewel-cases en (in iets mindere mate) DVD-doosjes gaan op den duur kapot, vooral de lipjes die het schijfje in het midden moeten vasthouden breken af. Ik heb al gehad dat ik onverwachts voor en achterkant van een jewelcase in een hand had en door de afgebroken lipjes keilde de cd naar beneden, precies op een hoek van een audio-apparaat.

Ook zonder dit soort accidenten, raken cd's en dvd's bij intensief gebruik op den duur bekrast. Het sterkst geld dit voor de kinder-dvd's die soms hele dagen achtereen staan draaien, maar ook voor andere veel gespeelde schijfjes gaat dit op. Ik ga er steeds meer toe over de originele media te kopiëren en alleen de image op de harde schijf of de kopie af te spelen.
En mocht er iets kapot gaan, dan is de schade bij gebruik van een HDD veel groter.
Aangezien een harde schijf een grotere opslagcapaciteit heeft, en er dus meer op staat is inderdaad als ze kapot gaan de schade groter, maar in feite moet je altijd een backup hebben ongeacht of je nu afspeelt vanaf harddisk of vanaf optisch medium.
Al je cd's, dvd's, bluerays, ... gaan kopieren is echter dusdanig omslachtig dat dit nog minder gedaan wordt als een backup van een harde schijf. Zet je al je optische media op de HD, en crasht die, dan heb je in ieder geval altijd nog je origineel.
Tel daarbij op dat de prijs per opslagcapaciteit bij optische schijven veel lager ligt dan SSD's en je hebt je antwoord.
SSD's zijn nu nog relatief duur, maar dat zal in niet al te lange tijd waarschijnlijk veranderen. Mischien dat optische media ook goedkoper worden en in capaciteit toenemen, maar ik denk dat voorlopig de meeste mensen zulke grote capaciteiten niet nodig zullen hebben, HighDef en 3d films zijn wel de grootste datavreters en die kijken de meeste mensen ook maar een enkele keer.

On the fly downloads, zoals donowant noemt zien veel mensen denk ik niet zitten, vooral omdat men dan de mogelijkheid heeft om datgene waar je voor betaald hebt zonder mededeling stop te zetten, ik heb al veel dingen op het net gevonden die naderhand niet meer bestonden.
Maar, wat?

Als je voorzichtig bent gebeurt er NIETS met je spellen.

Dergelijke apparaten bestaan al sinds de SNES-tijd.... Stuk voor stuk geniale stukjes hardware overigens.

Het argument "backup" werd ook toen al misbruikt, dit is een prachtige copycat tool. Laten we beestjes gewoon bij de naam noemen.

Ohja, we proberen er spellen mee uit en als we ze leuk vinden gaan we ze alsnog kopen.... uh-huh...
het is al mogelijk om spellen via een softmod van de wii vanaf een harde schijf te laden. Je koopt zelf een externe schijf. Hoe dat precies werkt leg ik hier niet uit.
Ik hoop dat men ook voor de PS3-slim een softmod maakt om toch nog Yellow Dog linux YDL te kunnen draaien.

Kun je nog wel Folding@home doen op een PS3-slim.


Erg jammer dat eigen modden met hardware zo geflatteerd wordt enkel om de gamecopies.
Dat zal niet gebeuren.. Het grootste probleem met de PS3-slim is gewoon dat Sony geen zin heeft om de huidige Drivers bij te werken zodat deze ook werkt met de Slim.. Tja, heel veel geld uitgeven aan onzinnige reclames (en opties) maar een beetje geld uitgeven aan werkelijke zinnige ontwikkeling zit er niet in..
Het enige waar je op kunt hopen is dus dat ze toch ergens in een achterhoekje van een Sony gebouw een 'nerd' de gelegenheid geven om de drivers bij te werken en dus zo voor sony 'gratis' weer de mogelijkheid van OtherOS op de Slim beschikbaar stelt.
Leve de PS3 fat, vooral 1e generatie.
* kun je linux installeren (psubuntu, yellow dog linux), mischien nog andere ook
* kun je PS2 games spelen dus hoef je geen aparte PS2 meer te kopen voor de kids.
Waar is die uitleg te vinden? Puur voor educatieve doeleinden natuurlijk.
Het forum van wii-media.nl bijvoorbeeld.
Daar worden allerlei Wii nieuwtjes, waaronder ook homebrew, besproken.

Edit:
Ongewenst, off-topic? Uit het artikel:
Naast de mini-display is in de voet van de WODE ook een extra usb-poort en een sd-kaartlezer te vinden, zo meldt Wii-Media.nl.

[Reactie gewijzigd door SH4D3H op 21 september 2009 16:26]

Een softmod is natuurlijk wat anders dan deze hardware-oplossing. ;)
Erg nuttig stukje hardware. Een goed alternatief voor de modchips wat (zoals eerder gezegd) niet gevoelig is voor Wii-updates. En een groot voordeel dat je meerdere iso's op je schijf kan zetten, met DVD's is dat wat lastiger en zwerver zoveel (back-up) DVD's rond.
Zolang de software hack met USB loader gewoon goed werkt zie ik hier het nut niet van in. Het enige wat het toevoegd is gamecube ondersteuning.

Echter kost het softmodden je niets (alleen een USB hdd), en kost deze hardware mod waarschijnlijk een hoop.
wat ik dan wel weer een voordeel vind (zoals ik het lees) is dat je wel gamecube iso's van de harde schijf kan spelen dus geen dvdspeler meer nodig ^^
Erg mooi gemaakt! Daar is ook echt aandacht aan de afwerking besteed, zowel qua hardware als interface. Netjes.

Overigens ook leuk de Sisters of Mercy weer eens ergens te horen (of althans, ergens anders dan in GTA4).
De behuizing ziet eruit als een simpele fotosoup
Klopt... maar zo wordt het wel. Gewoon een schets.
Hoe zit het dan met de nieuwe WiiKey SD-mod versie? Waar je alleen een SD-kaart (met spellen iso erop) in je wii stopt en je ze meteen kunt spelen?
Dat lijkt mij nog de simpelste oplossing, ook met garantie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee