TomTom maakt miljard euro verlies in vierde kwartaal

TomTom heeft in het vierde kwartaal een nettoverlies geleden van 989 miljoen euro. De voornaamste reden voor de rode cijfers is een herwaardering van Tele Atlas, maar ook de lagere marges op navigatie-apparatuur spelen een rol.

Bij een herwaardering van de ingelijfde kaartenmaker Tele Atlas heeft TomTom 1,05 miljard euro afgeschreven, zo blijkt uit de vrijgegeven jaar- en kwartaalcijfers. De oorspronkelijke overnamewaarde van 2,9 miljard euro zou door de verslechterde markt niet langer te verantwoorden zijn. Ook de hoge lasten op de leningen die TomTom aanging om de overname van Tele Atlas te kunnen bekostigen, hebben invloed op de bedrijfsresultaten. Verrassend is de afschrijving echter niet; de fabrikant van navigatiesystemen had de stap bij het uitgeven van een winstwaarschuwing in januari al aangekondigd.

In het vierde kwartaal wist TomTom met 4,4 miljoen verkochte pnd's 4 procent meer navigatie-apparaten te verkopen dan in het laatste kwartaal van 2007, maar door stevig dalende verkoopprijzen nam de omzet met 17 procent af tot 528 miljoen euro. De prijs van de gemiddelde pnd kwam in het vierde kwartaal uit op 100 euro. Verder blijkt uit de cijfers dat TomToms HD Traffic-dienst inmiddels voor de helft van de Europese bevolking beschikbaar is, en dit jaar wordt de dienst ook in België en Portugal uitgerold. Uiteindelijk wist TomTom in 2008 tussen de elf en twaalf miljoen navigatiekastjes te verkopen. Dat bracht het bedrijf een jaaromzet van 1,7 miljard euro en een winst van 143 miljoen euro.

TomTom verwacht dit jaar uit te zullen komen op een omzet tussen de 1,4 en 1,6 miljard euro, waarbij de fabrikant hoopt dat de vraag door seizoensinvloeden en de introductie van nieuwe navigatie-apparatuur in de loop van het tweede of derde kwartaal aantrekt. Om kosten te besparen zal TomTom 60 miljoen euro bezuinigen. In januari werd al bekendgemaakt dat het bedrijf onder meer 115 banen gaat schrappen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

24-02-2009 • 13:18

54 Linkedin

Reacties (54)

54
43
6
5
0
2
Wijzig sortering
Anoniem: 120249
24 februari 2009 13:59
En als je verliezen hebt hoef je geen Vennootschapsbelasting te betalen. Daarbij mag je de verliezen achterwaarts verrekenen met jaren dat er wel winst werd gemaakt. Ze hebben nu dus recht op een flinke teruggaaf van zo'n 300 miljoen.

TomTom krijgt op deze manier toch een vorm van staatssteun van Wouter Bos :-). En het leuke is dat die afwaardering natuurlijk geen fysieke uitgavepost is. Het is een boekhoudkundige truc om de oorspronkelijke balanswaarde te corrigeren.

Dit is nog maar het bedrag van 1 bedrijf. Zo zijn er duizenden die dit jaar miljoenen terug krijgen. Je snapt wel dat er flinke paniek is in Den Haag.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 120249 op 24 februari 2009 14:01]

Voornamelijk eenb papieren verlies dus, over de geldstromen zegt dit niets. Als de economie weer aantrekt en die aandelen TeleAtlas flink gaan stijgen wordt er opeens weer een forse "winst" gemaakt.
Klopt, en daarmee ook meteen de "goodwill" die ze ook als toename van het eigen vermogen mogen registreren. Verder wordt TeleAtlas alleen maar meer waard omdat satellietbeelden nou immers veel belangrijker worden in de wereld.
Anoniem: 158240
@RalphM.24 februari 2009 13:55
Het mag wel verdomd belangrijk zijn,

Als je naar de jaarcijfers kijkt, dan kost dat geintje dus 1 miljard.

Het hele bedrijf maakt "maar" 300 miljoen per jaar winst. En zoals de zaken er nu bijstaan, kan je er donder op zeggen dat de winst over 2009 ook niet hoger zal zijn als 300 miljoen.

Zoals de zaken er NU bijstaan, doen zij er nog zeker 4 jaar over om de hele TeleAtlas zaak goed te maken. Waarom zou de waarde dan opeens omhoog knallen? Ik snap dat echt niet? Als TeleAtlas zo onmisbaar is, dan zouden zij toch nooit zo afgewaardeerd kunnen worden? Bovendien zolang Navteq bestaat en gesteunt wordt door Nokia (grootste beursbedrijf van Finland), is TeleAtlas niet uniek en niet onmisbaar.

De voorlopige conclusie is dat Tomtom zich gewoon zwaar heeft vergist. Ze hebben zich gewoon laten opnaaien door Garmin. Ze hebben nog wel een kans om het goed te maken, maar dat gaat jaren kosten en geloof mij maar, 4 jaar in de elektronica is gewoon veel en veel te lang om iets goed te maken.

De verkoop van de kastjes zal alleen maar afnemen, want als je er eentje hebt, zal je merken dat hij het prima doet. Bovendien verkopen zij er in Azie niet 1, want die worden allemaal gekopieerd. Bovendien komen er steeds meer goedkopere imitaties.

Alles hangt af van de lancering van de abbonementen. Volgens mij hebben wij al lang en breed allerlei verkeersservice etc, maar als dat zo storm liep was het nu al te merken. Niet echt dus

Al met al... ik ben benieuwd hoe Tomtom uit dat gat gaat kruipen. Maar lang niet elke aandeelhouder is van plan dat af te wachten. Daar kan ik mij iets bij voorstellen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 158240 op 24 februari 2009 14:05]

Je moet nooit innovatie onderschatten. Hopen mensen zworen een paar jaar geleden nog bij de oude vertrouwde kaart en zouden nooit van hun leven een navigatiesysteem willen hebben en nu hebben ze er een. Over 5 jaar wie rijdt er dan nog een TomTom zonder HD-Traffic? :P Je kan het zo gek niet verzinnen of over een aantal jaren is en mainstream. Up-to-date weerbericht zeer lokaal is ook heel belangrijk wat verkeersdrukte en reistijd betreft. Zal mij niets verbazen als dat over een paar jaar ook bestaat. Dat de juiste weg gekozen wordt aan de hand van weerbericht en file informatie.

Dus qua elektronica raakt een markt nooit verzadigd, als een bedrijf maar mee gaat met de innovatie: dat is wat TomTom moet doen. Sceptici zullen 90 jaar geleden ook gezegd hebben dat Philips wel kapot zou gaan als iedereen een gloeilamp in huis had, en kijk wat er van Philips is geworden. Zowel breedte als diepte investeringen kunnen een bedrijven altijd laten groeien: zolang de juiste keuzes maar worden gemaakt.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 24 februari 2009 14:03]

Anoniem: 158240
@Malarky24 februari 2009 14:42
Over 5 jaar wie rijdt er dan nog een TomTom zonder HD-Traffic? :P
Garmin met zo'n GTM traffic radio ontvanger had ik al (Garmin C510 + GTM + Europa kaart). Werkt behoorlijk goed. Kostte in 2006 circa 400. De opvolger kan ik nu krijgen voor 150-200 euro of minder (inflatie zit daar al in)? Maar het origineel werkt nog steeds, dus ik koop geen nieuwe.

Misschien dat zo'n mobieltjes netwerk zoals Tomtom van plan is, iets toevoegt, maar ik betwijfel het. Het scheelt hooguit een paar minuten. De radio updates zijn doorgaans goed genoeg. De meeste files weet je al. 's Ochtends op de wegen rond de Randstad weet je waar je aan begint. Omrijden kost net zoveel tijd.

Het weerbericht? Dan kijk je toch omhoog? Je zit dan toch in een auto. Als het regent dan weet je het wel.
dat is wat TomTom moet doen.
maar dat doen ze niet. Ze zijn "fully invested" in een bedrijf dat kaartmateriaal maakt. Dus wat ze ook verzinnen, het zal iets met kaarten te maken moeten hebben. Zonder TeleAtlas hadden ze veel meer flexibiliteit en had juist Garmin met een probleem gezeten.

Weten wanneer je weg moet lopen is ook een kunst. Maar ja, midden in de hausse van 2007 met al die schreeuwende aandeelhouders die roepen dat je maar eens wat moet investeren, ja dan moet je wat. Dan koop je een olifant als TeleAtlas... dat had dan ook weer niet gehoeven.

Knap inderdaad dat als ze eruit komen, maar ik ga m'n adem niet in houden

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 158240 op 24 februari 2009 14:56]

Wie heeft er op over 5 jaar nog een Tomtom? Het wordt allemaal built in. En daar heeft Tomtom nog niet echt voet aan de grond.
Genoeg mensen, als je ziet hoeveel een inbouw navigatiesysteem kost, ben je toch al snel meer dan duizend euro voor kwijt.
Bovendien, als je wilt dat je auto de komende 10 jaar up to date is dan mag je wel bidden om flink wat ondersteuning van je leverancier. Bij TomTom koop je gewoon een nieuwe met meer functies, bij je ingebouwde navigatie systeem doe je dat veel minder snel.
Het zal mogelijk geen 4 jaar duren, omdat je door dit geintje veel minder belasting hoeft te betalen. Dit verlies mag je in meer jaren van de belasting afschijven en hierdoor heb je minder winst en hoef je dus ook minder belasting te betalen. Dus met de zelfde inkomsten minder belasting betalen houd je dus aan het eind meer geld over!
Ach, als mobile Internet ook eenmaal helemaal is aangeslagen, wordt zo'n dienst als HD traffic ook wel wat.
Als je naar de jaarcijfers kijkt, dan kost dat geintje dus 1 miljard.
Als je bedoeld dat dat zoveel cash kost dan heb je ongelijk. Het geld voor Teleatlas is al lang betaald en op de balans verwerkt. Dat die aandelen nu opeens veel minder waard geworden zijn hoeft het bedrijf de kop niet te kosten: zolang ze maar genoeg geld binnenkrijgen met de verkoop van hard- en software om de lonen en andere kosten te kunnen betalen is er niks aan de hand, het bedrijf draait dan gewoon door. Dan is een papieren verlies zoals dit zelfs een voordeel want dan hoeven ze geen winstbelasting te betalen en het geeft een excuus om onpopulaire bezuinigingen er door te drukken.
Ik heb enkele bedrijfskunde vakken afgerond op de universiteit en boeken uitgelezen over de waardering van vastgoed.

Wat kan jij allemaal?

Waarderen is helemaal niet zo moeilijk: de marktwaarde is wat de gek er voor geeft. De gek baseert zich daarbij doorgaans op een een vergelijkbaar object. Dat is juist het leuke van waarderen. Als jouw vergelijkingsmateriaal ook fout is gewaardeerd, flippert het hele zaakje in elkaar. Dan maken al die mooie quick ratio's en toekomstig geprojecteerde waardes etc geen ene moer meer uit.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 158240 op 24 februari 2009 14:17]

Precies! Uit de normale geldstromen hebben ze 143 miljoen winst.

Dan herwaarderen ze hun aandelen TeleAtlas, en boeken daarmee 1,05 miljard verlies op de balans. Die trek je af van 143 miljoen, en plotseling heb je 989 miljoen verlies....
Vergeet niet dat ze heus nog wel meer financiële vaste activa hebben.
En aangezien de aandelenmarkt over het algemeen ongeveer 50% gedaald is, zou het zo kunnen zijn dat ze dus heel wat hebben geimpaired.

Dus de winst uit verkoop van TomToms kan een stuk hoger zijn dan het lijkt.
Netto verlies... of minder winst..?
TomTom heeft in het vierde kwartaal een nettoverlies geleden van 989 miljoen euro.

je antwoord staat al in de eerste zin van het bericht :)
goed moment om eea snel af te schrijven me de huidige crisis, binnenkort misschien wat mensen eruit....
Misschien een idee om de artikelen te lezen - die lappen tekst boven het commentaar.
"In januari werd al bekendgemaakt dat het bedrijf onder meer 115 banen gaat schrappen"
Anoniem: 160382
24 februari 2009 14:00
Hadden ze maar software voor de iPhone moeten maken ;)
Dat is idd ook weer waarheid ...... :) en niet te vergeten de symbian versie hadden ze ook al stop gezet .....

[Reactie gewijzigd door TaranQQ op 24 februari 2009 15:14]

Hadden ze die software maar mogen maken van Apple.

Wat betreft de Symbian versie, ik baal ook dat ze niet verder dan TT6 gekomen zijn. Maar goed, een gegeven paard... :)
Leuk, TomTom doet een dikke investering in Tele Atlas en nu komt dat net even klote uit
met de economische crisis.
Ach ja, ze zijn nu gewoon even de weg kwijt,
en met de herwaardering van Tele Atlas kunnen ze nog altijd meer winst maken.
Want nu gaan misschien meer mensen over op TomTom omdat ze weer investeringen hebben gedaan in een basisbehoefte voor navigatie - goed kaartmateriaal.
TomTom uitgeven in China zou mooi zijn. Dit is een enorme groeimarkt voor navigatiesystemen en TomTom is de opvallende afwezige
mja vraag me toch af of 't wel de moeite waard is, het is z'n gigantisch land dus je investering om ondersteuning te geven is gigantisch. En of je z'n gigantische markt aanboort is te betwijfelen gezien alles daar gekopieerd word.
Anoniem: 256386
24 februari 2009 16:33
Ook al zijn verliezen te compenseren. Je hebt per saldo teveel betaald voor je aankoop.
Dat kwam ook door Garmin. Oorsponkelijke overnameprijs was 1.2 mld. Garmin bood toen hoger en uiteindelijk is het 2.1 mld geworden. Toch een smak geld die Garmin toch wat miljoenen heeft opgeleverd (die kocht destijds x aandelen op tijdens hun bod) en TomTom met een flinke schuld achterliet.
Betaalde goodwill van TeleAtlas was dus ca. 1 mrd waard. Da's een mooi woord voor 'teveel betaald'.
Tja het is ook een illusie dat men altijd enkel meer winst kan maken lijkt me zo.....what goes up ..... must come down!
Je kan ook minder winst maken in plaats verlies...
Je wordt weggemod maar je hebt wel gelijk.

Vroeger waren mensen blij met winst. Tegenwoordig in het aandelen en aandeelhouderstijdperk is dat echter niet meer voldoende, er moet er -in principe- ieder jaar meer winst gemaakt worden om iedereen tevreden te stellen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee