Britse politie krijgt mobiele vingerafdrukscanners

Binnen anderhalf jaar zullen veel Britse politieagenten met mobiele vingerafdrukscanners rondlopen om identiteitschecks uit te voeren. De politie zegt evenwel dat gescande afdrukken niet zullen worden opgeslagen.

Vingerafdruk De komende maanden zullen tienduizenden apparaten, naar verluidt ongeveer even groot als een Blackberry-telefoon, onder agenten worden verspreid. Het project genaamd Mobile Identification At Scene (Midas) zal volgens Geoff Whitaker van de National Policing Improvement Agency de druk op het politieapparaat doen afnemen en bovendien tot minder onterechte arrestaties leiden, schrijft The Guardian. Momenteel moeten mensen voor het controleren van vingerafdrukken mee naar het bureau, en de procedure neemt gemiddeld een dik uur in beslag. Whitaker voorziet daarnaast dat het apparaat ingezet kan worden voor controles bij sportevenementen of festivals, maar ook bij verkeers- of grenscontroles.

De Midas-apparaten moeten naast het doorgeven van vingerafdrukafbeeldingen ook foto's van verdachten van politiebureau's kunnen ontvangen om identificaties te helpen bevestigen. Er wordt nagedacht om ze andersom ook met camera's uit te rusten. De politie ziet namelijk ook brood in het uitbreiden van de identificatiemogelijkheden met gezichtsherkenning. Momenteel loopt er een aanbestedingsprocedure bij bedrijven voor het fabriceren van de apparaten.

Door Mick de Neeve

27-10-2008 • 19:42

43 Linkedin

Reacties (43)

43
43
3
3
0
0
Wijzig sortering
Als je aan de hand van vingerafdrukken nemen iemand wil intentificeren, zul je die afdrukken toch al eens eerder moeten hebben genomen, anders werkt het nog niet .

En dan dit:
''De politie zegt evenwel dat gescande afdrukken niet zullen worden opgeslagen.''
Erg moeilijk om te geloven.

Het is natuurlijk een ideale manier om de database een beetje te 'updaten' :P

[Reactie gewijzigd door pcgek op 27 oktober 2008 19:59]

Stapje voor stapje...

Als dit ingeburgerd is is de volgende eis ineens zo gek niet meer. Over 5-10 jaar is het verplicht je vingerafdrukken af te geven om je paspoort te verkrijgen. Sterker nog, ze zullen het nodig hebben om je paspoort te maken.

Nog een paar jaar later je irisscan.

Nog wat verder meteen maar heel je DNA profiel.

Weer wat later injecteren ze je met een verbeterd rfid chipje. 100 jaar van nu weten ze van iedereen waar ie wanneer is geweest, voor hoe lang, met welke snelheid ie daar naar toe is gegaan, in welk voertuig, wie je bij je had, etc. Als niemand ze tegenhoud tenminste.
100 jaar van nu? Wakker worden!

Ze kunnen je volgen aan de hand van je mobiele telefoon als je niet in de auto zit. Op snelwegen wordt je kenteken al automatisch gecontroleerd. Kijk welk kenteken het is en of het signaal van de mobiele telefoon van de eigenaar in de buurt is: bingo. Met behulp van het kastje voor rekeningrijden kan vervolgens precies gekeken worden waar je auto (en dus ook jij) was, hoe hard je gereden hebt enz. enz.
Het kijken wie er bij je in de auto zat kan even gemakkelijk aan de hand van data van je mobiele telefoon.

Alleen heeft het geen zin om dit voor iedereen te doen, alleen voor mensen naar wie ze op zoek zijn (die trouwens de auto niet op hun eigen naam zullen hebben staan). Dus technisch is er al heel erg veel mogelijk, duurt eerder 5 a 10 jaar dan 100.
28 juni 2009 dient uiterlijk de vingerafdruk toegevoegd te zijn aan paspoort en identiteit kaart. Aangezien deze kaarten nu ook verplicht zijn binnen Nederland (zonder dat je reist) is deze info dus beschikbaar bij elke verlenging / vervanging van paspoort of identiteit kaart.

Dit gaat gelden voor kinderen vanaf 6 jaar, en natuurlijk hebben politie en justitie toegang tot deze database.

Zo lang 16 miljoen mensen dit niet collectief weigeren gaat het gewoon stapje voor stap verder. Klagen op forums legt bedrijven en overheden geen stro breed in de weg. I rest my case.

[Reactie gewijzigd door digibaro op 28 oktober 2008 13:03]

Engeland is echt het land bij uitstek waar privacy letterlijk geen donder voorstelt lijkt het wel.
naja als je kijkt hoeveel mensen een fout id opgeven bij het aanhouden...

moet trouwens zeggen dat deze scanner zou betekenen dat ik bijvoorbeeld mijn rijbewijs en- of id-paspoort niet mee hoef te nemen omdat ze dat met een scan ook kunnen vinden, dan vind ik dat wel zeker vooruitgang
Mijn vraag als burger is dan: hoe weet ik zeker dat die vingerafdrukken niet worden opgeslagen ergens? Dit is voor de politie toch te mooi om waar te zijn?
In principe mag elke agent je staande houden en om je ID vragen, volgens mij zelfs zonder aanleiding (ook in Nederland). De politie kan zo een schat van vingerafdrukken verzamelen, waarom zouden ze deze gouden kans laten liggen om een enorme database aan te leggen?
In Nederland is voor zo ver ik weet een aanleiding nodig. Dit geldt niet bij speciale ID-controles; net zo min als je per se dronken gedrag hoeft te vertonen om te moeten blazen.
Ze mogen je ook zonder aanleiding vragen. Doen ze niet, maar mag wel.
Moet ik altijd een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen?

Iedereen van 14 jaar of ouder, moet een geldig identiteitsbewijs kunnen laten zien als de politie daar om vraagt. Ook andere ambtenaren die toezicht houden op de naleving van wetten, kunnen u vragen om identificatie. Bijvoorbeeld boswachters, belastinginspecteurs en milieu-inspecteurs. De identificatieplicht geeft de politie of toezichthouders niet de bevoegdheid om u zonder reden aan te houden om uw identiteit te controleren.

http://www.postbus51.nl/n...sbewijs-kunnen-tonen.html

Geen identificatie zonder reden

De identificatieplicht geeft de politie niet de bevoegdheid zonder reden mensen aan te houden om hun identiteit te controleren. De politie moet een concrete reden hebben. Het verzoek om identificatie moet nodig zijn voor de uitvoering van de taken van de politie, bijvoorbeeld verkeerstoezicht, hulpverlening bij een ongeluk, opsporing van strafbare zaken of handhaven van de openbare orde. Toezichthouders krijgen dezelfde bevoegdheden als de politie om naar het identiteitsbewijs te vragen. Hieronder vindt u voorbeelden van situaties waarin een identiteitscontrole kan plaatsvinden:

* een auto rijdt 's nachts rond op een industrieterrein;
* er vindt op straat of in een café een schietpartij plaats en het is relevant voor het onderzoek om de identiteit van (mogelijke) getuigen vast te stellen;
* hangjongeren veroorzaken overlast in de openbare ruimte;
* er woedt een brand en de (mogelijke) brandstichter kan zich bevinden tussen de toegestroomde belangstellenden;
* bij evenementen als voetbalwedstrijden en demonstraties waarbij rellen ontstaan;
* bij onrust of dreigend geweld in uitgaansgebieden en op openbare manifestaties waarbij gevaar van ordeverstoring aanwezig is.

[Reactie gewijzigd door it0 op 27 oktober 2008 21:37]

Politie mag NIET zonder aanleiding om een indentiteitsbewijs vragen en je ben NIET verplicht om en bij je te dragen (ookal houden ze vol van wel).
Zie dit artikel van me (maand terug geschreven) en kijk bij de sectie “Identificatieplicht”.
Ze mogen je ook zonder aanleiding vragen. Doen ze niet, maar mag wel.
Het is andersom: Ze mogen niet zonder aanleiding vragen maar ze doen het wel.
Maar iedereen pist in ze broek van die politiepet en daarom komen ze er mee weg. Het rust op niets meer dan een authoritaire houding, de wettelijke basis is heel fragiel zoals je in dat artikel van me kunt lezen.

[Reactie gewijzigd door merethan op 27 oktober 2008 23:01]

offtopic: in een woord, geweldig.
Heerlijk omschreven in dat artikel van je.
Interessant artikel. Al mis ik een bespreking van de niet geregistreerde prepaid, en vaak op die manier van nummer wisselen. Is misschien wel uit te zoeken als ze echt willen, maar makkelijk zal het niet gaan.
Anoniem: 46304
@Maghiel28 oktober 2008 23:03
Maar dat is niet makkelijk voor de Nederlandse politie. Het is zeker wel mogelijk, hoewel het met de goedkoopste prepay paketten nauwelijks duurder is om meteen een nieuw toestel bij je nieuwe simkaart te nemen.
Wat een onzin hier! De politie mag je enkel om ID vragen met een geldige reden. Helaas staat nergens wat een geldige reden moet zijn. Als een agent je een boete geeft voor geen legitimatie bijhebben zonder reden, en je maakt bezwaar aan, wordt de boete verscheurd.

Politie probeert veel omdat ze weten dat de gemiddelde burger geen weet heeft van zijn rechten. En ook als je er tegeningaat zetten ze dat nog door. Maar laat je niet kennen en sta op je rechten.
Anoniem: 230385
@Imperium27 oktober 2008 20:00
De Home Office heeft al jaren mobiele vinger afdruk scanners. Dit wordt o.a. gebruikt bij het controleren van Visas en werk vergunningen. Iedereen uit een niet EU land die niet in de database staat is automatisch illegaal.
Engeland is dan ook wel een land bij uitstek waar je tenminste nog op de politie kunt rekenen als je ze nodig hebt.

Ook voor een simpele winkeldiefstal komen ze met loeiende sirenes voorrijden.

Als de crimineel zich met steeds moderne technieken kan helpen hoeft dat toch niet te betekenen dat Sherlock Holmes alleen maar vergrootglas en vingerprint poeder de criminaliteit mag bestrijden?

Op hieronder, woon zelf in Londen en zie hier vaker politie op een dag dan in Amsterdam in een jaar.. ;)

En ik denk dat de police een grapje met je uithaalde, ze hebben ook wel humor namelijk. ;)

[Reactie gewijzigd door Saab op 27 oktober 2008 21:59]

Engeland is dan ook wel een land bij uitstek waar je tenminste nog op de politie kunt rekenen als je ze nodig hebt.
Hahahahahahahahaha, even aan mijn vriendin uit Londen laten lezen, HAHAHAHAHAHAHA.
Ook voor een simpele winkeldiefstal komen ze met loeiende sirenes voorrijden.
Te laat, als ze al komen.

Ik ben een keer een politie bureau binnengelopen in Londen met iets wat ik had gevonden en men zei me dat het geen officieel politiebureau was en dat ik het maar ergens anders moest brengen.
1. Er stond met grote letter Police Station op het gebouw, nog steeds trouwens.
2. Het pand stond vol met politie agenten.
Anoniem: 262480
27 oktober 2008 19:46
dit is toch geen privacy schending.. Ongeveer hetzelfde als je id pasje laten zien alleen hoef je je pasje niet meer bij je te hebben. alleen een paar vingers ;)
Wie zegt dat die database niet door anderen ook ingekeken kan worden?
En wat als iemand jouw vinger-afdrukken even leent, om ze ergens achter te laten? (zie artikel in tijdschrift in Duitsland een paar maand geleden, waarbij ze gratis een vingerafdruk van een minister erbij leverden)
Hoe meer informatie over je in diverse databases staat, hoe groter de kans dat die data uitlekt of ergens verkeerd staat.
Tja,als je er vanuit gaat dat ze NIET worden opgeslagen.
dit is toch geen privacy schending.. Ongeveer hetzelfde als je id pasje laten zien alleen...
Dan is het juist wel een ontzettende privacy schending. Als ik zonder enige identificatie over straat ga, en er komt iemand met een scanner en die weet dan wie ik ben... Dat is zo'n beetje het tegenovergestelde van je pasje bij je hebben. Dan valt de verantwoordelijkheid voor mijn identificatie tenminste bij mij, en zo hoort het in mijn mening ook te zijn.
Nu heb je het over Engeland en dat is inderdaad wel zo maar in Nederland is het echt niet veel anders, alleen gaat het hier een stuk langzamer waardoor je het niet merkt. Speekselcontrole, trajectcontrole, rekeningrijden en ga zo maar door.

Ik zie het nog wel een keer zover komen dat er van die robotscanners door de lucht vliegen die je iris scannen en je verplicht mee moet werken. Ben even vergeten welke film dat ook weer was maar het zou zomaar eens werkelijkheid kunnen worden in de toekomst.
Doet me denken aan het tweede deel van back to the future ;)
Anoniem: 149084
27 oktober 2008 19:54
Dat wordt nog leuk als criminelen het doorzenden van de vingerafdrukken naar de centrale computer kunnen afvangen en weet ik wat ermee kunnen uithalen. Althans ik neem aan dat het op die manier gaat plaatsvinden met het controleren van de vingerafdrukken.
Ik neem eerder aan dat ze dit apparaat op het bureau in de oplader steken en dat het zo word ge-update.
Dan gaan ze heel snel heel erg veel storage in die dingen moeten frotten. Om nog maar niet te spreken over de rekenkracht om daar dan weer in te zoeken.
Anoniem: 95359
@freaky27 oktober 2008 23:20
Ja of wachten op de eerste slordige bobby die hem in de auto laat liggen in de wasstraat en zo gegevens van 10.000en mensen op straat komen te liggen. En wij op een gegeven moment het "normaal" gaan vinden dat die gegevens voor het grijpen liggen en we geen zak meer geven om onze privacy.
Anoniem: 46304
@freaky28 oktober 2008 09:59
Pfft, 16GB microSD kaartjes zijn al particulier te koop. Van vingerafdrukken worden gewoonlijk alleen wat karakteristieke eigenschappen opgeslagen, het zou me niks verbazen als een vingerafdrukdatabase van de hele Nederlandse bevolking op 16 of 32 GB past.
een gifje met 2 kleuren van 300x800 = net iets meer dan een KB. waarschijnlijk is een database van heel nederland op een kaartje van 2GB al meer dan genoeg
Wat dacht je ervan dat een of andere malafide pipo zo'n apparaatje in handen krijgt. Lijkt me niet bepaald handig, zeker omdat als de gegevens vergeleken moeten worden ze ook opvraagbaar zijn en je daarmee praktisch de hele database openstelt voor vreemden....
Je zal je ID Kaart etc zeker bij je moeten hebben. Verder slaat de politie vingerafdrukken van deze scans niet op omdat als iemand dan wél een fake-id bij zich heeft dan zit deze persoon onder een fake id in de politie database en dat lijkt me toch erg onhandig. :)
Anoniem: 222710
27 oktober 2008 20:56
Het heeft geen zin om deze scans op te slaan omdat je nooit zeker weet of iemand het juiste ID bijheeft. Het is echter wel zo dat als politieagenten in Engeland iemand aanhouden het DNA wél meteen wordt opgeslagen in de enorme biologische databank die Engeland inmiddels heeft opgebouwd. Dit wordt zelfs gedaan bij simpele verkeersongevalletjes.
Dit lijkt mij het begin van de digitale wereldbeveiliging.
Uiteindelijk komt dit er op neer dat mensen sneller kunnen geïdentificeerd kunnen worden.

Spaart kosten voor de politie, niet alleen kosten, ook tijd en mankracht.

En als ze dat merken zullen ze het nog beter willen. De bal is aan het rollen gebracht.
En met een jaar of 20, als ik rond de 40 ben, en kinderen heb die een chronische ziekte hebben staat er een populistische man/vrouw op die besluit dat alle chronische zieken in speciale kampen moeten worden ondergebracht.

Ook alle personen met een lichte afwijking in het DNA waarbij anarchistische denkwijzen mogelijk geopenbaart worden, worden onder speciaal toezicht gesteld van een nog niet nader te noemen controlerend staatsorgaan.

Een kleine periode later worden alle kinderen bij de geboorte gescreend op gewelddadige DNA patronen en in speciale aansluitende onderwijstrajecten gestopt.

DNA is een menselijk en uiterst gevoelige issue waar de regering en andere partijen zoveel mogelijk de poten van af moeten houden!!

SELECT
profile
adres
friends
FROM
Europa
WHERE
DNA = chronisch ziek, Kankergen, tegendraads

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee